Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblezenie Malborka 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Pati
Michale...zawsze...no nie Wazne:}Napisa³em 17-tego i tego siê trzymam...! A to ¿e dla Zamku Oblê¿enie zawsze by³o czym¶ "tylko dla turysty" No nic...
Ja jestem dobrej my¶li...
Bager
Krakowska Rota Najemna chetnie sie pojawi:)

8 osób
Pati
Zapraszamy:}
sierzant ZPKJ
czy jest juz ten list z tym co ma do zaoferawania zamek w malborku jesli tak to gdzie ??????

Pozdrawiam Sierzant
Nikodem
Czy rekrutacja jest jeszcze otwarta? Jestem strzelcem, nie walcz±cym, jakby co.
Pati
Sier¿ancie ZPKJ...ten temat by³ ju¿ poruszony parê postów wy¿ej...W PONIEDZIALEK T.J 18 CZERWCA W GODZINACH PO¼NO POPO³UDNIOWYCH mail zamkowy uj¿e ¶wiat³o dzienne.Dla wszystkich do wgl±du po 22:00 18 czerwca lub po¼niej jak kto woli.
Pozdrawiam.
Pati
Nikodemie...Zapraszamy!
Nikodem
A zatem zjawie sie jak wszystko dopisze, tak jak dopisaæ ma i to zjawie sie nie sam, a z moj± lepsz± po³ow± smile.gif.

Pozdrawiam i czekam na wiecej szczegó³ów.
Pati
ZGODNIE Z OBIETNIC±...DZI¶ CZE¶C PIERWSZA JUTRO DRUGA...MY¶Lê ¿E TO CO TERAZ CZYTACIE POWINNO JU¿ W CZE¶CI WYSTARCZYæ...
JESZCZE TYLKO CZê¶æ DRUGA I...
POZDRAWIAM.

Dzieñ Dobry.
Zgodnie z ustaleniami z maja potwierdzonymi dzi� na spotkaniu z
dyrekcj¹ Muzeum Zamkowego w Malborku informujemy:
1. Producentem spektaklu jest Muzeum Zamkowe w Malborku i ono równie¿
zawiera umowy z wykonawcami oraz jest p³atnikiem.
2. Re¿yserem i autorem scenariusza widowiska jest Jacek Spycha³a. On
odpowiada za produkcjê wykonawcz¹ i podejmuje decyzje w porozumieniu z
MZM.
3. Spektakl nie jest stricte inscenizacj¹ historyczn¹, jest widowiskiem
teatralnym, którego zasadnicz¹ czê�ci¹ s¹ rycerze. Opowiada w formie
legendy wydarzenia z roku 1410, kiedy Jagie³³o oblega³ Malbork. G³owne
role graj¹ zawodowi aktorzy (m.in. Tomasz Karolak oraz Micha³
¯ebrowski lub Maciej Koz³owski)
4. G³ówny nacisk po³o¿ony jest na widzów i ich odczucia, spektakl
robiony jest dla publiczno�ci a nie rycerzy. Wa¿ne jest generalna
impresja odpowiednia dla konwencji spektaklu.
5. Próby do spektaklu rozpoczn¹ siê we wtorek, bêd¹ po trzy dziennie,
(ranna, popo³udniowa i wieczorna). Obezno�æ na nich jest obowi¹zkowa.
6. Próba generalna z udzia³em widzów odbêdzie siê w pi¹tek o 22.00
7. Spektakl odbêdzie siê w sobotê o 22.00
8. Zarówno podczas prób jak i podczas spektaku zabrania siê spo¿ycia
alkoholu.
9. Grupy rycerskie (zgodnie z praktyk¹ stosowan¹ od lat) podzielone
zostan¹ na pó³ i bêd¹ walczyæ ze sob¹.
10. Za udzia³ grup rycerskich odpowiadaj¹: Arkadiusz Dzikowski,
Norbert Kasperski, Jacek Ordowski oraz Grzegorz Kucman.
11. Udzia³ rycerzy w próbach i spekaklu jest p³atny i wynosi 50
z³/dzieñ brutto. P³atne na podstawie rachunków do umów o dzie³o
przelewem 7 dni po spektaklu. Po¿¹dana jest obecno�c wszystkich
rycerzy od wtorku 17 lipca. W zwi¹zku z powy¿szym maksymalna stawka
wynosi 250 z³. Podatek wynosi realnie 9,5%, wynagrodzenie zostanie
pomniejszone o jego wysoko�æ. Nie dopuszcza siê do spektaklu osób, które
nie bêd¹
uczestniczyæ w próbach.
12. Muzeum Zamkowe zapewnia dla zg³oszonych wcze�niej osób nocleg w
szkole (wzorem lat poprzednich). Dla pozosta³ych miejscem noclegu
bedzie obóz rycerski (z w³asnymi namiotami historycznymi).
13. Muzeum Zamkowe zapewnia zg³oszony wcze�niej osobom wy¿ywienie w
postaci �niadañ, obiadów i kolacji.
14. Muzeum Zamkowe zapewnia tzw. bezpieczne strza³y dla luczników
(równie¿ wymaga zg³oszenia liczby ³uczników)
15. Muzeum Zamkowe zapewnia zwrot kosztów prochu do bombard i
hakownic po wcze�niejszym ustaleniu i akceptacji kosztów.
16. Pozostale informacjê przekazywane bêd¹ osoby odpowiedzialne za
przygotowanie grup.
17. Wymagane jest ubezpieczenie NW dla uczestników spektaklu. Bêdzie
mo¿liwo�æ wykupienia takiego ubezpieczenia podczas próby porannej w
�rodê 19 lipca.

Pozdrowienia,

Jacek Spycha³a

madrath
hmm... ju¿ mia³em siê upominaæ icon_mrgreen.gif
Pati
Troszeczkê wiary...a mo¿e! Zechcesz nam pomóc...?
Nikodem
Napisa³em Ci wiadomo¶æ z kilkoma pytaniami, ale cos czuje ze bedzie ich wiêcej ;).
Micha³ Templarem zwany
Norbercie zgodnie z tym listem który zamek laskawie wys³a³:

Je¿eli mo¿emy przyjechaæ dopiero w Pi±tek wieczorem ( praca ) to NIE zostaniemy dopuszczeni do inscenizacji, tfu widowiska.

50 zl brutto za dzieñ to wybacz, ale zamek chyba chce dzieci wynaj±æ, zwlaszcza przy tak wysokim budzecie imprezy. Dobrze wyposarzony "rycerz" na swój sprzêt wydaje oko³o 3 tysiecy z³otych.
Konserwacja po ka¿dej imprezie tez troche kosztuje, wiec tak naprawde ka¿dy do takiego czego¶ doklada z wlasnej kieszeni. ( Grunwald pomijamy w dyskusji OK?)

Je¿eli jest to spektakt to niech ³askawie zatrudnia aktorów i zapewni± im stroje, uzbrojenie, noclegi, oraz pensje ( nomen omen statysci dostaja wiecej :D )

Kiedy ma sie odbyæ spotkanie z organizatorami?

I czy mo¿na jakkolwiek sie z nimi skontaktowac, bo idea oble¿enia UMAR£A.

Zrobiono z tego widowisko dla publiki, gdzie ludzie z grup odtwórczych i bractw maj± robic wszystko nie dla siebie a dla widza. no có¿ obecnie wszystko robimy dla SIEBIE. Mam ochote to siê w to bawiê. Moge sobie wybrac imprezy na ktore pojadê i tej niestety w chwili obecnej nie polecam.
Dorabianie legendy do faktów historycznych jest troche nie na miejscu. Mo¿na oczywi¶cie ukazaæ legende w stylu "rycerze uciekaj±c chodzili po wodzie", ale nie wolno zmieniac faktów historycznych w stylu "wojska Uni zaje³y Malbork, bo widzom sie znudzi³o"

Pozdrawiam
maska
fajnie maj± :>

ciekawe czy na pruby trzy razy dziennie tez trzeba dylaæ w pancerzu :>
tak poleciec w kule to tylko malbork potrafi :> lol
Micha³ Templarem zwany
Moze druga czesc listu cos wyjasni.....
Józek z Gdañska
Witam. Kilka slow z mojej strony.

Sama idea jest OK. Praca od wtorku - niedzieli, nie ma problemu. Chetnie bym sobie zarobil. ALE 50 zl dziennie to mozna zarobic w pierwszym lepszym hipermarkecie i potrzebna do tego jest co najwyzej para dresow.

Jak juz Templar napisal, zawsze mozna wypozyczyc zbroje i wynajac ludzi. Ale czy ktos kto pierwszy raz ma na sobie blachy da takie 'show' jakiego oczekuje organizator? Watpie.

Doswiadczenie i trening robi swoje, i dlatego trzeba tez sie troche cenic.

Pozdrawiam serdecznie icon_wink.gif

P.S. Dlugo sledzilem temat i czekalem na list ... no i jak chyba wiekszosc, zawiodlem sie. Szkoda.
jasmin
Nic siê nie zmieni³o od lat:)))
Ludzie i tak przyjad±, przedstawienie siê i tak odbêdzie, najwy¿ej bed± uczniowie ze szko³y.

Narzekacie: dostajecie wikt, noclegi, kasê na rêkê za¶ na Grunwald jest wprost odwrotnie - jeszcze p³acicie by wej¶æ na pole bitwy. Pobrzmiewa to lekkim ...
Morrigan
CYTAT(jasmin @ 14:16 19.06.2007) [snapback]192908[/snapback]
dostajecie wikt, noclegi, kasê na rêkê za¶ na Grunwald jest wprost odwrotnie - jeszcze p³acicie by wej¶æ na pole bitwy. Pobrzmiewa to lekkim ...

Dostan± albo i nie zale¿y od humoru orgów, nocleg te¿ jest na w³asn± rêkê icon_wink.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Nic nigdy nie p³aci³em na Grunwie mimo ¿e nie jestem wielkim przyjacielem tego spêdu.
Nic na rêke nie dosta³em na Malborgu za to sam zarobi³em ku zgorszeniu przewodników tej przeklêtej twierdzy - kto widzia³ te pokazy ten zna ich jako¶æ.
A s³ysza³em ¿e byli tacy co mieli dostaæ ale im niewidzialna rêka rynku rêce powykrêca³a.
Dla mnie kicha kaszana i tyle motyle.
Pati
MiCHALE...czyzby Twój post by³ odpowiedzi± na mojego sms-a?
Dobra do zeczy...Chciale¶ s³omy...Dostaniesz! zreszt± to ju¿ Wiesz.A co do idei Oblê¿enia...wybacz ale NIE pominê Grunwaldu! pomijam ju¿ fakt kto komu i za co p³aci,ale...NIKT mi nie powie ze w/w impreza tez NIE jest robiona dla Turysty!!!
Ale jako¶ nikt tu Nie krzyczy na Grunwald...czy po w/w imprezie NIE musisz konserwowaæ sprzêtu? Czemu po konserwacj sprzêtu z Grunwald NIKT nie pyta siê jak to bud¿et ma ta impreza...Czy NIE dopuszczenie mojego Bractwa przez organizatorow Grunwaldu NIE jest ³amaniem ideii w/w imprezy dobrze Wiesz jakie God³o nosimy na Piersiach i co...czy to nie jest ³amanie Historii ale jako¶ NIE narzekam ale powoli,powoli...:}
Kto ci powiedzia³ ¿e jak NIE bedziesz od Wtorku to zostaniesz Nie dopuszczony do Inscenizacji[i tak nazywajmy Oblê¿enie],poka¿ mi takiego go¶cia... nikt Ci tego NIE powiedzia³ a zap³acone Bêdziesz mia³ i tak,ZAPEWNIAM CIê! Prosi³em Ciê o pomoc ale nie o typu"nie polecam"
Wybacz ale jako¶ NIE rozumiê toku Twego my¶lenia...za to NADAL PROSZê CIê O POMOC!!!

MORRIGAN...tu siê z Tob± NIE zgodzê...Nocleg i Wy¿ywienie jest Zawsze...Wybacz ale na ten temat wiem wiêcej Ni¿ Ty,bowiem do tej pory TO ja zajmowa³em siê"kuchni±" i nawet jedli Ci co nie byli na li¶cie"}

JA¶MINIE...Dziekujê!

JóZKU Z GDANSKA...zatrudnij siê tam gdzie Ja pracujê...szybko zmienisz zdanie! Ja na te jak to "mówisz" 50 z³ muszê wielokrotnie harowaæ po 16/18 godzin dziennie:{ i nie wazne jest czy pada deszcz lub ¶nieg,czy jest pochmurno,czy jest parno,czy jest mróz...i jako¶ NIE ma chêtnych do pracy w zawodzie który Ja wykonujê ale czytam ¿e z chêci± by¶ zarobi³...CHCESZ dam ci namiary i...7 dni Twojej pracy w nowym zawodzie,bo... szybko siê zwolnisz!

RAFALE...nadal dziêkujê Ci za reklamê!
Morrigan
CYTAT(Pati @ 17:38 19.06.2007) [snapback]192930[/snapback]
MORRIGAN...tu siê z Tob± NIE zgodzê...Nocleg i Wy¿ywienie jest Zawsze...Wybacz ale na ten temat wiem wiêcej Ni¿ Ty,bowiem do tej pory TO ja zajmowa³em siê"kuchni±" i nawet jedli Ci co nie byli na li¶cie"}

Odnios³am odmienne wra¿enie po Oblê¿eniach ;)
Pati
Morrigan...Troszkê wiary:}
Morrigan
Pati naprawdê trzymam kciuki ¿eby w tym roku uda³o wam siê od/zmieniæ to "oblê¿enie". Napisa³am tak jak to wygl±da³o z mojego punktu smile.gif.
..:: Grigorij ::..
Zauwa¿y³em od d³u¿szego czasu pewna tendencjê na tym forum ... ilekroæ kto¶ chce co¶ zrobiæ to zaraz zaczyna siê dyskusja na temat tego, kto w co lubi siê bawiæ i dlaczego nie lubi tych drugich ... rant.gif
I po co to ca³e gdybanie? Niech ka¿dy robi to co lubi i stara siê robiæ to dobrze. Kto¶ stawia na wysoki poziom 'rekonstrukcji'? W czym problem mo¿e sie nie myæ przez tydzieñ, nikt mu nie broni. Kto¶ chce zrobiæ ³adne historyczne widowisko, które zachwyci publiczno¶æ, a mo¿e i czego¶ j± nauczy ... nie ma problemu.
Tylko po co ta zbêdna dyskusja i tracenie si³y na co¶ zupe³nie niekonstruktywnego? Czy¿by ludzie byli a¿ tak g³upim gatunkiem? ... szczerba.gif

Osobi¶cie cieszê siê na t± imprezê i bardzo chwali siê pomys³ wcze¶niejszych kilkudniowych prób clap.gif
Z tego co wiem stawimy siê pod Malborkiem w 6 koni ... i co¶ czuje, ¿e bêdzie weso³o! tongue.gif
Micha³ Templarem zwany
Norbercie.

Jak napisa³em bêdê na oblê¿eniu. Bede w tym roku na pewno wspiera³ inscenizacje je¿eli chodzi o przegl±d sprzetu.

Myslê, ze w Piatek rano wyjade z Wawy, aby na pewno zdazyæ na "próbe generaln±"
Je¿eli kto¶ sie che zabrac i przyjechaæ i uczestniczyæ w tym.... widowisku to niech przyjezdza.
Na miejscu siê zorganizujemy i to na pewno.

Jezeli Arkady zapowiedzia³, ze prawdopodobnie przyjedzie to na pewno nie sam
:D Ale co bêdzie jak siê oka¿e ¿e po odsiewie bym dopusci³ 4-5 osób?

Juzek dobrze napisa³ o wyszkoleniu. Takie szkolenie te¿ wyrabia odruchy w posaci - ktos mnie udezy³ to profilaktycznie uderzê, a jak tamta osoba nie bedzie mia³a pancerza?

Co do tego, ze ja nie bede od wtorku to mnie nie dopuszcz± do inscenizacji to jest to zawarte w liscie od muzeum Zamkowego, a ¶cislej od pana re¿ysera....

Co do porównywania Malborka i Grunwaldu to niestety sa to dwie ró¿ne imprezy z dwoma ró¿nymi charakterami.

Napiszê dok³adnie o co mi chodzi.

Na Grunwald przyjezdzam z sentymentu, oraz dlatego, ze jest to jdena z nieliczych imprez pozwalajacych nam na spotkanie siê w tak duu¿ej grupie.

Ostatnio jest to tez impreza wyznaczaj±ca tory rozwoju.
Tutaj kazdy mo¿e miec cos dla siebie. Od ¶piewania do bohurtu. Nie chcesz i¶c na bohurt idziesz na kramy, nie podoba ci siê pogoda idziesz nad jezioro. dlatego ta impreza jest g³ównie dla nas. Scenariusz samego grunwaldu sie zmienia, poniewaz sa uwzglêdniane nasze propozycje itp.

Pozatym na grunwaldzie dopiero mo¿a zakosztowac zycia obozowego na szeroka skalê. Jest choragiew jest organizacja. Na zasadzie - p³ace - wymagam, lub na zasadzie pracujê - wymagam.

Pozatym grunwald to nie sama inscenizacja.
Znaczn czê¶c ludzi jedzie tam ze wzgledu na turniej bojowy organizowany przez Martina, oraz po to aby zobaczyc ludzi, ktorzy pracuja np na wyspach.

Na Grunwaldzie wiem, ze jezeli pójde w pole to pomimo ograniczeñ w dzia³aniach zaczepnych spotkam dobrze opancerzonego cz³owieka a nie dziecko.

Numerki poza tym jednym razem za³atwia organizator.
Toi Toje - organizator
Woda do mycia - organizator i to mi ju¿ wystarczy.

Pozatym Grunwald nigdy nie mia³ w przybli¿eniu nawet czê¶ci budrzetu Malborka.

Co do tych 50 z³otych to Juzek poda³, ze w kazdym hipermarkecie na kasach dziennie tyle mo¿na zarobiæ. Sam kiedys pracowa³em za tyle, ale szybko siê zniecheci³em.

Ale po kolei:

2. Re¿yserem i autorem scenariusza widowiska jest Jacek Spycha³a. On
odpowiada za produkcjê wykonawcz¹ i podejmuje decyzje w porozumieniu z
MZM.

Czyli jezeli cos isê nie uda po uszach dostaje rezyser?

3. Spektakl nie jest stricte inscenizacj¹ historyczn¹, jest widowiskiem
teatralnym, którego zasadnicz¹ czê�ci¹ s¹ rycerze. Opowiada w formie
legendy wydarzenia z roku 1410, kiedy Jagie³³o oblega³ Malbork. G³owne
role graj¹ zawodowi aktorzy (m.in. Tomasz Karolak oraz Micha³
¯ebrowski lub Maciej Koz³owski)

Je¿eli zasadnicz± czesci± s± rycerze to mam rozumieæ ze to my stanowimy o tej imprezie?

4. G³ówny nacisk po³o¿ony jest na widzów i ich odczucia, spektakl
robiony jest dla publiczno�ci a nie rycerzy. Wa¿ne jest generalna
impresja odpowiednia dla konwencji spektaklu.

Czytaj - przyjezdzasz pracowaæ

5. Próby do spektaklu rozpoczn¹ siê we wtorek, bêd¹ po trzy dziennie,

- czytaj pracuj

6. Próba generalna z udzia³em widzów odbêdzie siê w pi¹tek o 22.00

- Czytaj inscenizacja numer jeden

7. Spektakl odbêdzie siê w sobotê o 22.00

- druga inscenizacja

8. Zarówno podczas prób jak i podczas spektaku zabrania siê spo¿ycia
alkoholu.

- tutaj sie zgadzam w ca³ej rozciag³o¶ci

9. Grupy rycerskie (zgodnie z praktyk¹ stosowan¹ od lat) podzielone
zostan¹ na pó³ i bêd¹ walczyæ ze sob¹.

- jak zostana podzielone?

10. Za udzia³ grup rycerskich odpowiadaj¹: Arkadiusz Dzikowski,
Norbert Kasperski, Jacek Ordowski oraz Grzegorz Kucman.

- czyli jednak nie rezyser?

11. Udzia³ rycerzy w próbach i spekaklu jest p³atny i wynosi 50
nie bêd¹
uczestniczyæ w próbach.

czyli jezeli przyjade na piatek to juz sory wineto ale zgodnie z tym punktem nie moge wejsc

12. Muzeum Zamkowe zapewnia dla zg³oszonych wcze�niej osób nocleg w
szkole (wzorem lat poprzednich). Dla pozosta³ych miejscem noclegu
bedzie obóz rycerski (z w³asnymi namiotami historycznymi).

- rozumiem, ze obóz pilnowany przez s³u¿by porzadkowe, a le dostep do sanitariatów w szkole bedzie.

13. Muzeum Zamkowe zapewnia zg³oszony wcze�niej osobom wy¿ywienie w
postaci �niadañ, obiadów i kolacji.

- czyli nieszczesne karteczki, ktore zawsze przepadaj±

14. Muzeum Zamkowe zapewnia tzw. bezpieczne strza³y dla luczników
(równie¿ wymaga zg³oszenia liczby ³uczników)

- standard na imprezach

15. Muzeum Zamkowe zapewnia zwrot kosztów prochu do bombard i
hakownic po wcze�niejszym ustaleniu i akceptacji kosztów.

- tutaj fajna rzecz

16. Pozostale informacjê przekazywane bêd¹ osoby odpowiedzialne za
przygotowanie grup.

- tez fajny podpunkt

17. Wymagane jest ubezpieczenie NW dla uczestników spektaklu. Bêdzie
mo¿liwo�æ wykupienia takiego ubezpieczenia podczas próby porannej w
�rodê 19 lipca.

- oczywiste.

A teraz na ch³odno.

Inscenizacja jest mozliwa do ruszenia wg mnie w chwili obecnej tylko w momencie, gdy zamek zrozumie, ¿e ju¿ nie jestesmy dziecmi, które za cukierka bêd± robic co im ka¿±.

Organizator sam pisze, ze jest to spektakl. Którym zawiaduje pan rezyser.

Je¿lei chodzi o ilo¶c prob to zapewne pamiêtasz Drahim. Tam scenariusz nie by³ najlatwiejszy a pojeli¶my go w ciagu jednej próby. Gdzie do³o¿yli¶my swoje dwa grosze, aby by³o zabawniej ( np piosenki krzy¿ackie :D ) Zrobilismy cos pod publikê, a jednoczesnie dla nas samych.
Nie potrzebowalismy aktorów, wielkich nak³adów finansowych.

Malbork za¶ siê chwali bud¿etem, oraz ilo¶ci± uczestników.

Kiedys turniej na Bródnie by³ czym¶ wielkim, obecnie poza nazw± turnieju rycerskiego z tamta ide± nie ma ju¿ nic wspólnego.

Ide± Malborka mia³o byc widowisko oble¿eni trwaj±cego 24 h na dobê.
Odtworzony obóz, altyleria strzelajaca raz na jakis czas. Drobne wypady, ataki, tak aby i publika mia³a ( ¶wietna zabawê ), oraz aby¶my my mogli siê zabawiæ.

Koñcem mia³byæ szturm na umocnienia, gdzie mogliby¶my siê wyszaleæ.

Nieraz wiedzielismy, ze zmasowany ostrza³ bombard daje wiêkszy efekt ni¿ wystrzelenie paru rac i swiec±cych flar.

Z Malborka mozna uczynic interaktywn± podró¿ w dawne czasy i to tak±, zê kazdy z przyjemno¶cia na nia wróci.

Oczywiscie wymaga to albo olbrzymich nakaldów finansowych albo ze strony organizatora, albo od strony uczetników.

Obecnie takie naklady wiêkszo¶c z nas wydaje na Grunwald, poniewaz tam dok³adnie wiemy na czym stoimy ( no mniej wiêcej

Zamek z tej idei pozostawil czas i sam± inscenizacjê, któr± zmieni³ w tfu Golub- Dobrzyñ.
Szymon Piotr
CYTAT(Pati @ 23:36 18.06.2007) [snapback]192842[/snapback]
" [...] 5. Próby do spektaklu rozpoczn¹ siê we wtorek, bêd¹ po trzy dziennie,
11. [...] Nie dopuszcza siê do spektaklu osób, które nie bêd¹ uczestniczyæ w próbach."

CYTAT(Pati @ 17:38 19.06.2007) [snapback]192930[/snapback]
Kto ci powiedzia³ ¿e jak NIE bedziesz od Wtorku to zostaniesz Nie dopuszczony do Inscenizacji[i tak nazywajmy Oblê¿enie],poka¿ mi takiego go¶cia... nikt Ci tego NIE powiedzia³ a zap³acone Bêdziesz mia³ i tak,ZAPEWNIAM CIê!

hmm?? Pati poprzez Ciebie powiedzia³ to re¿yser.

A co do tego, ¿e zawsze jest wy¿ywienie i kontrakty - polecam nasz± dyskusje z refleksjami z zesz³orocznej imprezy -> http://www.freha.pl/index.php?showtopic=10986&st=20 . To s± chyba warto¶ciowe g³osy.
Ucz±c siê na b³êdach i pamiêtaj±c jak potraktowano grupê z Gdyni, cieszê siê, ¿e jest mowa w tym roku o umowach.

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
"11. Udzia³ rycerzy w próbach i spekaklu jest p³atny i wynosi 50
nie bêd¹ uczestniczyæ w próbach."

To jaki¶ ¿art? 250 z³ za 5 dni pracy? 3 próby dziennie i inscenizacja. Odejmuj±c koszty przejazdu i wy¿ywienie (nie ³ud¼my siê, to co zapewnia organizator to raczej nie bêdzie nic wielkiego) nic nie zostaje. To jaka¶ farsa.

Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
Andrzeju pomimo tego ja mam zamiar przyjechaæ, choæby dlatego, ze poprosi³ mnie Norbert.

Ze swojej strony na miejscu zrobiê wszystko aby mieæ pewno¶æ ¿e bêdize dobrze, ale obawiam siê, zê do inscenizacji dopuszczê 5-6 osób i na tym koniec.

Mo¿e bêdzie mo¿liwo¶æ naprostowania tej imprezy, je¿eli nie to za rok ta impreza umrze ca³kowicie.

Nobercie mo¿e umówmy siê tak:

Og³osiæ, zê strona Polska na 2 godziny przed inscenizacj± ma pe³ne sprawdzanie sprzêtu i to rygorystyczne.

Na miejscu oka¿e siê jakie bêdzie rozeznanie sprzêtowe.

Uprzedzam, zê po odsiewie pan re¿yser siê zdenerwuje, wiêc wola³bym, aby szanowny Pan Spycha³a by³ przy tym.

Pozdrawiam
Pati
MICHALE...pamietam Drahim ale jeszcze lepiej pamiêtam tych co nic NIE robili a chcieli NAJWIECEJ...to od NICH[oczywi¶cie za moimi plecami] dowiedzia³em siê ¿e Zarobi³em na tej imprezie A¿ 8000 tys z³otych[kurcze wiedzieli wiêcej ni¿ Ja] a Oni biedni chodzili G³odni Brudni i ¼li - TO JEST DOPIERO FARSA!!! Pamietam te¿ jeden z Malborków organizowanych NIE przez obecnego Re¿ysera TO DOPIERO BY³A FARSA...gdzie do widowiska b±d¼ co b±d¼ Historycznego "puszczono" XX wieczne utwory...gdzie Graj±cym ubranym w Zbroje kazano zchodziæ ze stromej Górki prosto pod ostrza³ dzia³ TO DOPIERO BY³A FARSA, po Tym"pokazie" Turysci Gwizdali a NIE klaskali...

Co do przesiewu...tu nIE by³bym A¿ tak pesymistyczny...Zapewniam Ciê:} Przypominam ¿e jest to Widowisko Teatralne wiêc i to te¿ Trza wzi±¶æ pod uwagê i rozmiar wiekowy,ktory Sam dopuszczasz:} Ale jesli Chodzi o Drastyczno¶æ to i Ja mogê byæ przy tym odsiewie...JEDNO jest pewne! NIE powinno byæ...golej klaty i kolczugi:}

Chaos666
Witam!

Wygl±da na to ¿e t± imprezê spowijaj± czarne chmury. Szkoda tylko ¿e Norbert dostaje bêcki od Wszystkich, skoro jest tylko czê¶ci±( i uczestnikiem) tego dziwnego uk³adu pokarmowego, który tylko poch³ania a nic nie daje angsad.gif Istotne jest jednak to co napisa³ Micha³, tzn. ¿e ludzie z organizacji historycznych to nie s± dzieci które za cukierka bêd± robi³y co im sie naka¿e. Wielu ludzi wyda³o na sprzêt masê pieniêdzy i nadal inwestuje. Sam jestem ³ucznikiem i zacz±³em t± przygodê w poprzednim Millenium, i wiem jak ludzie do Nas podchodz±. To ¿e chcemy w taki a nie inny sposób spêdzaæ wolny czas, to jednak co innego od tego czego od Nas sie wymaga za pieni±zki, he?Ceny s± jednak ¿enuj±ce, a co do wy¿ywienia, no to ju¿ po ni¿ej pasa... Pati jak mo¿esz to przedstaw t± sytuacjê organizatorom, bo jak to ju¿ kto¶ zauwa¿y³ impreza padnie lub powstanie w tym roku, wiêc warto zwróciæ im na to uwagê.

Mam nadziejê ¿e jako¶ to bêdzie ;)

Powodzenia Pati

Krzysiek
Nikodem
A ja jestem dobrej my¶li, mo¿e dlatego ¿e nigdy nie przejecha³em sie na takiej imprezie (jeszcze). Wszystko zapowiada sie nienajgorzej, o ile bedzie tak jak opisane to jest powy¿ej, tzn podpisana umowa wi±¿aca obie strony, etc. Ja tam za wiele nie wymagam...
madrath
Heh,

Z tego co siê s³yszy i czyta (Szymon Piotr - dziêki za linka)... no i wie z zamierzch³ych czasów /by³o siê mrokiem w 20 wieku/ to impreza musi staæ na tym samym poziomie od lat 7 icon_mrgreen.gif Nawet nie sprzêtowo (choæ tego pewien byæ nie mogê) to organizacyjnie le¿y (³a w zesz³ym roku, i rok temu)...

Tak wiêc...
Je¿eli organizator/re¿yser liczy na masowy "pokaz" dla publiczno¶ci, to niech zacznie p³aciæ tak jak robi± to zlecaj±cy pokazy komercyjne.

W mojej opinii stawianie rygorystycznych warunków (obecno¶æ na próbach itp.) przy jednoczesnym braku gwarantowania godziwych warunków zarówno bytowych jak i (przede wszystkim z uwagi na "teatralny" charakter widowiska) finansowych, jest tyle¿ kontrowersyjne co zabawne. Liczenie na to, ¿e na imprezê o "w±tpliwej" reputacji przyjad± na wspomnianych warunkach dobrze zrobione ekipy i osoby jest hmm... naiwne. Za to mroków bêdzie pewnie co niemiara. Tym bardziej, ¿e s³awa (z³a) wyprzedza...

ad Grunwald
Grunwald jaki by nie by³, nikogo do niczego nie zmusza, ka¿dy wie jak tam jest, impreza za imprez±, i coraz czê¶ciej (nie wszêdzie) poziom odtwórstwa przyjemny dla oka. Tak wiec mówienie, ¿e na grunwald jedzie siê na w³asny koszt a w Malborku p³ac±, jest co najmniej nie na miejscu. Tam cz³owiek siê bawi - a tu ma pracowaæ.

Szkoda, bo miejsce maj±ce potencja³ nie jest promowane tak jak byæ powinno, a umówmy siê, przy bud¿ecie przedsiêwziêcia liczonym w setkach tysiêcy, mo¿na ju¿ co¶ ciekawego pokazaæ.

Mam nadziejê, ¿e organizator przemy¶li parê spraw, choæ z do¶wiadczenia wiem, ¿e jest co najmniej o 2 miesi±ce za pó¼no na kluczowe decyzje. I oceniaj±c "propozycje" to bêdzie jak by³o do tej pory. Jest nadzieja na przysz³y rok. Tylko, czy w przypadku tej imprezy mo¿na mówiæ ¿e kto¶ zosta³ "nauczony do¶wiadczeniem"?
£ukasz P³aza
I ja co¶ napisze bo od paru lat p³akaæ siê chce ¿e taki zabytek jak Malbork zupe³nie nie wykorzystuje mo¿liwo¶ci promocji jakie daje rekonstrukcja historyczna. Sam mam blisko i mo¿e nawet bym siê wybra³ ale...
Jak s³usznie zauwa¿yli przedmówcy to oblê¿enie to g³ównie praca (umowa zlecenie, obowi±zkowe próby itp). Tymczasem wiêkszo¶æ dobrze zrobionych ekip bierze PRZYNAJMNIEJ 100z³ za pokaz - bynajmniej nie ca³odniowy tylko parê godzin. Pati spójrz na to od tej strony - chcesz wynaj±æ specjalistów, wysoko wykwalifikowanych (treningi) z w³asnym sprzêtem który kosztuje masê kasy i siê zu¿ywa, którzy do tego maj± w tym czasie kilka innych ofert (zarówno rekreacyjnych jak finansowych). Natomiast oferta zamku jest chyba skierowana do najtañszej, niewykwalifikowanej si³y roboczej (przy pracy ca³odziennej na rozdawnictwie ulotek zarabia siê wiêcej!!). Zapytaj np. jakiego¶ muzyka albo aktora czy wyst±pi ci za tak± stawkê.
Chwa³a Ci za to ¿e podj±³e¶ siê zrobienia czego¶ z t± wyj±tkowo marn± do tej pory imprez± (wiem bo by³em parê lat temu). Niestety je¿eli chcesz mieæ tam choæ paru porz±dnych ludzi to zap³aæ wiêcej!! (jak statystom w filmie a nie jak licealistom na promocji). Wtedy wiele osób mo¿e nawet wzi±æ urlopy z pracy i przyjechaæ aby pomóc Ci w zrobieniu z tego porz±dnego widowiska.
Morrigan
Grigorij to nie jest tak ¿e wszyscy uwziêli na Patiego, bo on orgiem nie jest ;).
Malbork od kilku lat ma okre¶lona opiniê i raczej bardzo trudno to zmieniæ (je¶li np stanie sie cud i bêdzie inny org...) A je¿eli X osób mówi, ¿e co¶ z ta imprez± jest nie tak to widocznie tak musi byæ smile.gif. I tym sympatycznym akcentem koñczê moje wypowiedzi w tym temacie i ¿yczê wam powodzenie, ¿eby¶cie po raz kolejny sie nie rozczarowali smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
A ja mam pytanie. To czemu Pati nie zarobisz na tej imprezie jaki¶ 10 000 co? Ja uwa¿am ¿e powniniene¶ - a reszta z nas w sile oko³o 300 - 500 nastêpne 100 000. A co. I wtedy Templar by siê natyra³ z eliminowaniem, a ca³a szopka chodzi³a by jak szwajcarski zegarek nie jak odpustowa tandeta i wszyscy byli by hepy i zwraca³a by siê zamokowi wielokroæ i potrzebna by by³a jedna jedyna próbka i dwa dni roboty.
I bylby to zaledwie ekwiwalent atrakcji z Grunwu - KTÓREGO NIE LUBIÊ co podkre¶lam za jedna sprawy a za drugie bardzo lubiê - a za co mam lubiæ Malbork - bo to w imiê czego? Patriotyzmu? Bo fajni kolesie tam siedz±?

Nie zarobisz bo w³adze muzealne nie maj±ce czêsto po³owu wiedzu uczestników imprezy o przedmiocie dzia³añ nie dopuszcz± aby siê przyznaæ ¿e kto¶ ma w czym¶ jakie¶ tam kompetancje a zarobiæ ma kto¶ inny a my byd³o..."not tak budziet wowstanije" .., niet niczewo nie budziet.
Micha³ Templarem zwany
Hegi dlatego tez tam jadê. Mozê da siê cos zmieniæ, jak nie to..... beton, beton, beton i jeszcze raz beton...........

Saitaver
Za du¿o marudzenia w tym temacie ;)

Bra³em udzia³ w spektaklu w roku poprzednim i muszê przyznaæ, ¿e te kilka dni prób to by³a ca³kiem fajna zabawa smile.gif Rozumiem narzekanie na kasê ale muszê zaznaczyæ, ¿e w tamtym roku, jako bractwo nie dostali¶my umówionych pieniêdzy <z ró¿nych powodów o których istnieniu dowiedzieli¶my siê oczywi¶cie dopiero po spektaklu... taki "spryt" naprawdê wkurza...> Ale! mimo takiego zachowania orgów wiêkszo¶æ osób jedzie znów w tym roku. Dlaczego?

Przede wszystkim pe³nia atrakcji i brak czasu na nudê.
Bardzo dobra organizacja <tak w³a¶nie, nic nie mia³em do zarzucenia: karteczki na ¿arcie zawsze o czasie, w szkole dostali¶my dwa pomieszczenia tylko do naszego u¿ytku wiêc by³o wygodnie i prywatnie, zapewnienie pryszniców a otrzymane identyfikatory uczestników na które poza wej¶ciem na zamek da³o siê ca³kiem niez³e zni¿ki w sklepach uzyskaæ wielce siê przydawa³y ;D >
I chyba najwa¿niejszy element imprezy czyli sami uczestnicy smile.gif Ludzie, których pozna³em to chyba najwiêkszy powód mojego powrotu w tym roku smile.gif

mimo ¿e kasy nie dostali¶my, gdy tak policzy³em <nocleg, wy¿ywienie, wszystkie zni¿ki, zamek> wysz³o mi ¿e gdyby¶my sami musieli za to zap³aciæ wysz³oby na pewno wiêcej ni¿ mieli¶my dostaæ. czyli jednak nie tak ¼le..

Poza tym.. Dla mnie rycerstwo to zabawa i nie do koñca rozumiem ludzi którzy tak powa¿nie podchodz± do spraw kasy. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e do mi³o spêdzonego czasu i fajnych wspomnieñ pó¼niej warto do³o¿yæ... smile.gif

madrath
CYTAT
Poza tym.. Dla mnie rycerstwo to zabawa i nie do koñca rozumiem ludzi którzy tak powa¿nie podchodz± do spraw kasy. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e do mi³o spêdzonego czasu i fajnych wspomnieñ pó¼niej warto do³o¿yæ...

de gustibus non disputandum est, wiêc powiem tyle - dla mnie liczy siê jako¶æ zabawy. Je¿eli bawiê siê w towarzystwie które ma podobne podje¶cie do rekonstrukcji co ja, jest ok. Natomiast je¿eli mam siê bawiæ w¶ród mroków i tak jak mi ka¿e organizator zabawy, to nie jest to najlepszy sposób spêdzania czasu...

Nie wiem jakie masz punkty odniesienia, ale polecam ci inne imprezy tego typu, np. Chudów. Wymagania s±, ale klimat, poziom i ilo¶æ atrakcji (innych ni¿ browar i próby) rekompensuje trud w³o¿ony w rekonstrukcjê. Co wiêcej, ludzie nie domagaj± siê zwrotów i kasy od organizatora bo wiedz±, ¿e czeka ich zabawa w któr± warto w³o¿yæ nie tylko swój czas ale i pieni±dze.

I ¿eby nie by³o o.t.
Trzymam kciuki za organizatorów, ¿eby w tym roku uda³o siê prze³amaæ z³± s³±wê jak± w "¶rodowisku" cieszy siê Oblê¿enie. Byæ mo¿e nadejdzie taki rok, ¿e ludzie bêd± z niecierpliwo¶ci± czekaæ na kolejn± imprezê. Kompleks zamkowy ma ogromny potencja³ i marnowanie go na widowiska parahistoryczne, pozostaj±ce wiele do ¿yczenia pod wzglêdem poprawno¶ci historycznej jest wrêcz zbrodni±. Na razie pozostaje zobaczyæ jak to bêdzie w tym roku.
£ukasz P³aza
To o czym piszesz to jest zwyk³e i totalne ..restwo. Niep³acenie umówionych pieniêdzy to zwyk³e oszustwo i z oszukanych ekip nikt nie powinien siê pojawiæ w tym roku. Jak siê co¶ obiecuje (zw³aszcza pieni±dze, jakie by nie by³y) to trzeba dotrzymaæ bo ludzie maj± swoje plany itp. W tym roku gdybym mia³ siê pojawiæ to chce pisemnej umowy i w razie czego do s±du zly.gif
Morrigan
Mia³am ju¿ nie zabieraæ g³osu ale
Saitaver organizacja imprezy to jedno a zabawa po turnieju to drugie. Gdyby w zesz³ym roku nie by³o moich wspania³ych ryjków z ChzM , WKPL z Gdyni i Vilandry z Mi¶kiem to bym spisa³a zesz³e oblê¿enie na straty. Tylko zabawa po teatrzyku spowodowa³a ¿e by³o mi³o. Nie chodzi te¿ o to czy kto¶ jest mrokiem, bo nawet mroczne imprezy mog± byæ mi³e pod warunkiem, ¿e s± DOBRZE ZORGANIZOWANE. Nawet nie chodzi o pieni±dze bo gdyby Oblê¿enie mia³o w sobie te co¶ to ludzie by siê zje¿d¿ali (tak jak na Gruwn na przyk³ad )
Pati
Witam.
Czytam i czytam i czytam i...moje oczy robi± siê corz wiêksze...!!!
Ludzie curva...kiedy Wy zrozumiecie ze Ja NIE P³ACê!!! Do mnie nalezy tylko zorganizowanie[czytaj Poproszenie] Bractw które po stronie Unii Janowieckiej zasil± stronê 'Polsk±" w tej inscenizacji... i tyle...P³ACI ZAMEK!!! czy to jest TAK trudno zrozumieæ, wiec takie stwierdzenie ³ukasza "to zap³aæ wiecej" tylko mi ci¶nienie podnosi!!! Powtarzam raz jeszcze...P³ACI ZAMEK! Ja tylko powtarzam TYLKO proszê i nic wiecej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
³ukaszu...by³e¶ pare lat temu i Masz wyrobione zdanie to przyjed¼ TERAZ! jesli Twoje zdanie z lat poprzednich siê powtórzy to...a jesli NIE! moze czas w koñcu zrobiæ sobie "dwie strony medalu" i oceniæ CZY pamieæ jest lepsza CZY tera¼niejszosc...POMY¶L O TYM...

Rafa³ Pr±dzyñski
Na Grunwie nikt nie obiecowa³ jak na zrazie z³amanego grosza a nawet kopala w dupala. Co czyni niezrozumia³ym czemu siê podnosi pretensjê o kasê do orgów. (taki jeden kotek stale).
Na Malborgu to okazuje siê nie pierwszy raz kasê molê zjad³y icon_mrgreen.gif
Fajnie ¿e rycerstwo to zabawa - ja to robiê ju¿ 11 lat i wiem parê ¿eczy których nie wie pan kustosz - a m³ody cz³owiek który aby tylko zaistnieæ i siê wyszumieæ odwala kawa³ roboty i dajê siê wycyckaæ oficjalnie 1. grzeszy, 2. niszczy ¶rodowisko, 3. niszczy opiniê o ¶rodowisku, 4. pozwala i promuje patrzenie na nasze dzia³ania jak na zabawê durnych z³ych misiów

Ble...ohyda, zgnilizna, oble¶niactwo i babilñska o¶lizg³o¶æ

Rastaman tak nie postepuje

Nie tak nas uczy³ Balcerowicz
Andrzej Siejeñski
No ³adnie, obiecali kasê i nie dali a Wy i tak jedziecie. To siê nazywa oszustwo i je¶li wiêcej osób spotka³o co¶ takiego to organizator powinien wyl±dowaæ przed s±dem. A swoj± drog± to nie podpisywali¶cie ¿adnej umowy (to te¿ nie jest legalne)? A tego, ¿e tam jedziecie ponownie to nawet nie skomentuje...
Pozdrawiam
Nikodem
Hm... ja jade po raz pierwszy, wiec chyba nie mam sie o co winiæ? :D
Micha³ Templarem zwany
Andrzeju ja siê przejecha³em na tej imprezie i to mocno pare lat temu.
Ale moje ustalenia by³y z pewna osob±, która ju¿ w inscenizacji nie uczestniczy.

Obecnie jade tam turystycznie bardziej.
Zrobie sobie odsiew na inscenizacji, zwiedzê dok³adnie zamek ( nigdy nie mialem czasu aby go kompleksowo zwiedziæ, a 2 dni powinny byc w sumie ok )
Spotkam siê ze znajomymi, pobiegam sobie na "teatrzyku", poklne na pogodê, pobawiê siê.

I......... mo¿e sie uda porozmawiaæ w 4 oczy z kims kto tym wszystkim zarz±dza...... i spokojnie porozmawiaæ.

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Nikodemie, jeśli nie podpiszesz umowy z organizatorami to możesz mieć się o co winić później.

Niestety przez takich ludzi jak Saitaver ten proceder kwitnie. Obiecują, oszukują a ludzie i tak przyjeżdżają (całkiem jak wyborcy PiSu).

Rycerstwo jak to nazwałeś jest dobrą zabawą ale z wiekiem inaczej się na to patrzy. Chłopcze, jak zaczniesz pracować to zaczniesz cenić swój czas (nie ma już 2 miesięcy wakacji), a jak się dorobisz sprzętu za 5 tysięcy to zrozumiesz jego wartość i nie będziesz chciał aby obijał Ci go ktoś kto ma na sobie rynny (a tak wygląda poziom w tej tzw. inscenizacji).

Michale, jeśli uda Ci się coś w tym wszystkim zmienić to w przyszłości też chętnie się pojawię. Niestety nie maiłem okazji zwiedzać Malborka a i dobrze zrobiona inscenizacja może być świetną zabawą.
Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
W zamierzchłych (nie - nie mam korekty i nie wiem jak to się piszę) czasach robilim z wieloma misiami inscene oblegania Radzynia Chełmińskiego. Ponieważ było to na zasadzie zrywu do zabawy to :
1. Były naprawdę bezpieczne i mniej bezpieczne bezpieczne strzały.
2. Było w bród artylerii.
3. Było walczących ile trzeba.
4. Było dymów, ogniów itd itp.
5. była jedna 15 minutowa odprawa.

Wszystko chodziło, płonęło, walczyło, lało na tych od tarana, strzelało, dymiło i nawt siostrzenica burmistrza dostała pod oko strzałą.

Poza tym że kilku łepków chciało potem wytłumaczyć kto tu rules to ludność okoliczna wiwatowała na widok "rycerzy" na ulicach po tej 45 minutowej wizualizacji - również ta ludność która co niedzielę wizualizuje na dyskotekach.

Nie pamiętam ale chybaśmy dostali po pare groszy do autobusów?

Było i mrocznie i mniej i nikt nie miał pretensji o oklepanie blach przez rynniarza.

Padł komentarz OOOOOOOOOO!!!!! K..... M.... Toż to wyglada jak sama wojna!

Czemu to chodziło bez pretensji.

Bo org. przyszli i rzekli - siła i moc jest z wami - WY USTALACIE CO WY ROBICIE i na jakich zasadach. A ponadto było wyżera, wypita w nocy i bimbalion turniejów za dnia - z nagrodami - żebyśmy mieli się jak pobawić.

No tak - ale to wsio było w czasach tak odległych i mrocznych.....
Micha³ Templarem zwany
Hegemonie.

Opisujesz piknie i przytupem.

Andrzeju mam pro¶be napisz jakby¶ widzial taka inscenizacjê, ja tez napiszê, w sumie niech kazdy napisze, nawet o tym, ze kie³baski maja mieæ 45 stopni na grilu.

Ale napiszmy to w kontekscie: Mo¿emy zrobic to to to to to to i to ale potrzebujemy tego, tego, tego i tego.

Wg mnie Malbork mo¿na wykozystaæ do odtworzenia kilkudniowego oblê¿enia z wypadami, pojedynkami alteryjskimi.

W trakcie wypadów mozna zrobic pojedynki, ukazaæ , ¿e po Anio³ Pañski w Europie przerywano dzialania wojenne. A g³owny szturm na mury te¿ by siê da³o zorganizowac z przyklaskiem.

Tylko potrzebne by by³y pomys³y tego typu.

Moze potraktujmy tegoroczna imprezê, jako pierwsz± zapoznawcz± i jazda.

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Si³y i ¶rodki na zamiary. A Malborg to DOJNA KROWA i nie dajmy sobie wciskaæ kity - tyrystyka to najbardziej rozwijaj±cy siê i najbardziej dochodowy PRZEMYS£ - no chyba ¿e jest siê strupiesza³ym parakustoszem z zza zapejêczonej gabloty.
I nie dozwoliæ na dzia³anie "po¶redników' i koordynatorów którzy po¶rednio skoordynyj± znikanie pieniêdzy bo "byd³o" i tak zrobi swoje.

Trzeba byæ wobec Malborga jak Ulryk Czerwonka!!!!
Andrzej Siejeñski
Hm, Michale tak na szybko to trudno coś wymyślić. Kwestię płacenia za udział w inscenizacji w ogóle pominę (nie wiem o jakie sumy chodzi więc nie będę się odzywał).

Co do samej imprezy to chyba największym jej pechem jest to, że jest zaraz po Grunwie, gdzie ludzie nierzadko spędzają tydzień (głÃ³wnie stąd biorą się braki dobrze uzbrojonych i wyglądających w Malborku). W większości pewnie nikomu się już nie chce albo też następuje problem z dotarciem. Nie wszyscy mają prywatny transport, czasami trzeba coś wynająć a przy dużych odległościach to już spory problem. Pozostaje też kwestia wyżywienia przez kolejny tydzień (wiem, wiem, organizatorzy zapewniają ale ja akurat nie jadam czegokolwiek z masowej kuchni, a jak już biwakuję "medievalnie" przez tydzień to tym bardziej wolałbym żarcie i życie obozowe).

Osobiście może i bym się skusił na kolejny tydzień w Malborku ale na ludzkich zasadach (trzy próby dziennie to czysty ****izm) i po rozwiązaniu problemów logistycznych :-).

Co do inscenizacji.
Po pierwsze to nie powinna być sama inscenizacja ale właśnie zapewnienie ludziom kolejnego tygodnia obozowego życia (spanie w szkole mnie nie interesuje). Co zresztą dodaje smaczku imprezie, w końcu jest możliwość stworzenia prawdziwego obozu wojskowego (w końcu atakujący zamek gdzieś mieszkali). Taki obóz to również możliwość zrekonstruowania pewnego aspektu życia średniowiecznego (Grunwald mimo podziału na chorągwie itp, nie oddaje w pełni tego o co chodzi).
Drugie. Piechota, dużo piechoty, jeszcze więcej piechoty. To jest w końcu szturm na zamek a to daje nam możliwość wykorzystania każdej osoby płci męskiej nie tylko tych zakutych w blachy. Walka walką, można się pobawić w rycerzy ale to jest oblężenie...
Trzecie. No właśnie, oblężenie. Jak wiemy nasi co nieco zamarudzili więc również to można by oddać podczas tej inscenizacji i rozłożyć ją na pewien okres. Pierwsze dni na zebranie ludzi i rozdzielenie obowiązków i jakieś tam próby (ale z umiarem) a od środy można się już zacząć bawić w obleganie.
Czwarte. Trochę sprzętu oblężniczego poza artylerią, która poza hałasem i efektami świetlnymi niewiele robi.
Piąte. Życie niezależne od inscenizacji. Wspomniany już obóz i życie w nim, ale także np. turnieje (nie sadzę aby w trakcie oblężenia Malborka urządzano turnieje ale nie musimy być tak drobiazgowi), jakaś nagroda nie była by złym pomysłem. Trochę straganów (oczywiście nie mówię o cepelii).

I to by było tyle. Proste :-)

Aha, jak coś to sobie zaklepuję rolę króla king.gif , lubię mieć dobry widok na pole bitwy :-)

Pozdrawiam
P.S. Nie mam pojęcia ile powinny mieć kiełbaski na grillu :-). Po prosu mają być ciepłe i ma być musztarda.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.