Hmm... To w takim razie kto jedzie na tegoroczne Oblê¿enie z ludzi z forum?
Moze u³o¿ymy wspólnymi si³ami umowe, w której zagawarantowane jest to co niby ma byc, tak ¿eby ka¿dy mia³ umowe z prawdziwego zdarzenia, w takiej samej formie i damy j± pierwszego dnia do podpisania odpowiednim organom - w tymn wypadku organizatorom. Taka umowa chyba zapewni wszystkim komfort, czyz nie? Bedzie na niej wymienione wszystko co obiecuje organizator i to co mamy robiæ my i juz.
Gdybysmy zorganizowali miedzy probami jakies warsztaty buhurtowo/bojowkowe byliby chetni? (powiedzmy 2 razy dziennie) Mozna by wykorzystac ten czas na cos w rodzaju rodzaj obozu treningowego.
Napewno by to w jakis sposob uatrakcyjnilo impreze, a my bysmy mieli zabawe. Bylby na to czas Pati?
Ale tylko walka i walka? nie u¶miecha mi sie to. Proponuje wymyslenie i innych ciekawych zajêæ na czas wolny od prób. Mo¿e pozwiedzamy wspólnie muzeum zamkowe? Zrzucimy sie na przewodnika i bedzie fajnie :P. A powa¿niej mówiac - czy organizator moze za³atwiæ nam darmowe wej¶cie na zamek na czas trwania imprezy?
Pozdrawiam
CYTAT(Nikodem @ 10:57 23.06.2007) [snapback]193264[/snapback]
A powa¿niej mówiac - czy organizator moze za³atwiæ nam darmowe wej¶cie na zamek na czas trwania imprezy?
Jak Ci siê poszczê¶ci to dostaniesz papierek, ¿e jeste¶ uczestnikiem Oblê¿enia i wtedy bêdziesz móg³ chodziæ do woli po zamku
Nie chce "Poszczê¶ci Ci sie" tylko chce normalna obietnice - "tak, dostaniecie papierki/identyfikatory/plakietki cynowe" ;). By³bym wdzieczny jakby organizator napisa³ cos na ten temat.
PeeS - jak wygl±daj± warunki w obozie rycerskim i gdzie jest on ulokowany?
Widzê ¿e dyskusja obra³a troszkê inny kierunek...plakietki i wej¶cie do Zamku...Odpowiadam! NIE WIEM JAK BÊDZIE W TYM ROKU,rok temu mia³e¶ na sobie"nie¶miertelnik" i wchodzi³e¶! my¶lê jednak ze nie powinno byæ z tym problemu...
NIE wiem za to gdzie bêdzie obóz,lokalizacja zalezy od Organizatora a jak wyglada"¿ycie" w obozie to chyba Wszyscy wiedz±...
Co do uczestników...I ICH UCZESTNICTWA...no co¿ - Wszystko zalezy od Was...Ja osobi¶cie wiem jedno...JADÊ:}
Je¶li chodzi o warsztaty to Ja jestem ZA! jesli bêdzie na to czas...
CYTAT
Ja jestem organizatorem Oblê¿enia z ramienia Uni Janowieckiej
CYTAT
NIE wiem za to gdzie bêdzie obóz,lokalizacja zalezy od Organizatora
??
Mur niewiedzy, jaki panuje w okó³ tej imprezy jest... pora¿aj±cy. Przecie¿ to niepowa¿ne, ¿eby na nieca³y miesi±c przed imprez± nie by³o wiadomo podstawowych rzeczy! Zastanawiam siê z czego to wynika? Czy z braku przep³ywu informacji pomiêdzy organizatorem czy po prostu z braku koncepcji imprezy jako takiej.
Przepraszam, "mail" który wrzuci³ Pati, to raczej ¿adna informacja. Troszkê formalno koncepcyjnych zdanek. Moim zdaniem to takie "bla bla" które w zasadzie niczego nie wyja¶nia i sprawia wra¿enie napisanego na kolanie. Sorki ale taka jest prawda. To nie jest nawet program... nie zawiera ¿adnych istotnych z punktu widzenia uczestnika informacji /wy¿ywienie, parkingi, program (godziny), plan obozowiska, szczegó³owy podzia³ organizacyjny/. Mia³a byæ druga czê¶æ listu - i nadal jej nie ma (no chyba ¿e przeoczy³em).
Mo¿e jest szansa, ¿eby Organizator /w sensie ten co decyduje/ zaj¿a³ na to forum i rozwia³ wszelkie w±tpliwo¶ci?
Bo jak narazie nie raczy³ nawet siê wypowiedzieæ... W koñcu tu jest najwiêcej jego potencjalnych pracowników... No chyba, ¿e na imprezie nie zale¿y nawet jemu...
M.
P.S.
Troszkê goryczy, ale niestety - nie jest to imprezka u wujka Mietka w ogródku. Takie widowiska kreuj± obraz naszego hobby u ludzi którzy na nie patrz±. Tak wiêc w naszym interesie jest aby to co nazywane jest Rekonstrukcj± Historyczn±/Odtwórstwem by³o powa¿ne. A w tym przypadku jest wrêcz odwrotnie!
madrath...czy¿by¶ by³ Zainteresowany udzia³em w tegorocznym Malborku? wnioskuj±c z twego postu wynika ¿e TAK! a...jesli NIE...to po co Ci tre¶æ drugiego listu!!! Co by nie by³o, jako¶ Nie mogê Ciê znale¶æ w spisie zainteresowanych:} Jesli jeste¶ Zainteresowany - to zapraszam! lecz wpierw...troszkê Twych fotek i...
Jesli by³by¶ zainteresowany...to Otrzymasz to wszystko o czym czytam w Twym po¶cie - Wiec?"sorki ale taka jest prawda"
Hm... a ja jestem zainteresowany, masz moje fotki i jakos nie przypominam sobie zebym dosta³ drug± czê¶æ regulaminu/ustaleñ z zamkiem...
poczytałem sobie troszkę, i z samej ciekawości przeczytałbym tą drugą cześć "regulaminu" czy jak to tam to zwać , która podobno miał się pojawić i może sie przekonam i wyślę swoje fotki i zgłoszenie
Józek ja jestem od czwarkoweo po³udnia i z wielka przyjemno¶ci± siê poucze walki :D
Co do obozu to proponowa³bym w tym roku zakwaterowac siê w szkole. Bezie czas aby obgadac ca³± impre¿e i sie lepiej "zapoznaæ"
:D
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 20:58 24.06.2007) [snapback]193360[/snapback]
Józek ja jestem od czwarkoweo po³udnia i z wielka przyjemno¶ci± siê poucze walki :D
Co do obozu to proponowa³bym w tym roku zakwaterowac siê w szkole. Bezie czas aby obgadac ca³± impre¿e i sie lepiej "zapoznaæ"
:D
WITAM.
K³ania siê LÊBORSKA DRU¯YNA £UCZNICZA
Zg³aszamy chêæ udzia³u w inscenizacji OBLE¯ENIA MALBORKA.
DONAT oraz KRISS z LÊBORSKIEJ DRU¯YNY £UCZNICZEJ.
Z.£.P DONAT i KRISS.
Witam.
Dziekujê za wpis Lêborskiej Dru¿ynie ³uczniczej.
Jutro Zamykam listê.
Proszê wszystkie Bractwa i Osoby które zg³osily Swój udzia³ w tegorocznym Oble¿eniu o wys³anie na mojego maila dok³adn± listê/spis uczestników[ilu Cieszko zbrojnych,lekko zbrojnych,strzelców,³uczników] oraz które Bractwo bedzie z namiotami lub które Bractwo zg³osi noclegi w szkole i okreslenie dokladnie DNIA PRZYJAZDU do Malborka.
Raz jeszcze Dziêkujê Wszystkim zg³aszaj±cym siê za Zainteresowanie i Chêæ uczestnictwa w tegorocznym"Oble¿eniu Malborka"
Pozdrawiam.
Norbert.
WIADOMO¶æ Z OSTATNIEJ CHWILI...
Organizator Licz±c na Nasze Do¶wiadczenie rozpocznie próby w ¶RODê t.j 18 LIPCA od godziny 10 -tej rano.
Pozdrawiam.
Norbert.
Troszke szkoda, bo ja nie mia³em nic przeciwko wcze¶niejszemu przyjazdowi, a to zawsze by³o 50z³ do przodu...
Andrzeju dokladnie o cos takiego mi chodzi³o, nic dodac nic ujaæ i mijemy nadziejê, ze za rok zrobimy inscenizacje, gdzie spieszone rycerstwo jest bardziej odpowiednie :D
Pozdrawiam
Norbercie zarezerwuj du¿± salê bo najprawdopodobniej na Pi±tkow± inscenzacjê uda mi sie zaprosic wieksza fajn± ekipkê,( ponadto co pisalem na prv ) aby nam pomog³a w inscenizacji. Ot aby pokazac, ze jak sie ma dobrego dowódce to sie ludzie dobrze s³uchaj±
Pozdrawiam
Witam.
Do zainteresowanych:
Chcialem zaznaczyæ, ¿e nie jestem organizatorem tej imprezy, lecz jedynie pomagam jednemu z koordynatorów w zaprowadzeniu porz±dku i ukierunkowaniu tej imprezy.
Wszelkie e-maile w stylu - czy moge przyjechaæ kierujcie do Norberta.
Do grup tzw "wczesnych":
Oble¿enie Malborka mia³o miejsce w roku 1410. I na ten okres, zwany powszechnie "oko³ogrunwadzkim" bedzie obowiazywa³. Poprzednio zosta³y wy³±czone he³my garnczkowe ( czyt na poprzenich stronach tego tematu ), wiêc uzbrojenie wczesniejsze tez nie ma mozliwo¶ci pojawiæ sie na inscenizacji ( przynajmniej nie bed± przezemnie dopuszczane ).
Jezlei chodzi o orgumentacje ( pozdarwiam autora ), ¿e wikingowie mog± odtwarzaæ Litwê i ru¶ to z miejsca zaznaczam, ze pancerze tych dwóch epok ZNACZ¡CO SIÊ RÓ¯NI¡.
Jeszcze raz bardzo prosze o nie pisanie do mnie w tej sprawie jezeli chodzi o mozliwo¶c przyjechania na te imprezê. Ja jedynie moge zaopiniowac Norbertowi których ludzi z calego serca bym poleci³.
Pozdrawiam
I tak trzymaæ...Gratulacje Michale:}
Skoro o walce mowa - kto dowodzic bêdzie ludzmi zajmuj±cymi sie strzelaniem z broni palnej?
Na temat Dowodz±cych jest[aczkolwiek nie wszystkich]temat jest jeszcze otwarty...Po powrocie z Drahimia,postaram siê o odpowiednie wpisy...a mo¿e Masz ochotê kim¶ dowodziæ?
Nie mia³bym nic przeciwko mieæ pod sob± lud ognisty ze sprzêtem ruchomym, czyli czarnoprochowców z hakownicami
.
A jakie¶ do¶wiadczenie jest? Zapas wyciorów itd ...
Do¶wiadczenie - w strzelaniu jest, w dowodzeniu jeszcze nie, ale du¿o siê uczy³em obserwuj±c strzelaczy na grunwaldzie.
Zapas wyciorów?
Sir, s±dzê i¿ wycior jest to taki cyngwajs (przy¿±dek) s³u¿±cy do czyszczenia lufy broni palnej
.
Kiedy mo¿naby przybyæ ju¿? Wtorek pewnie?
Na swoje pytanie Dosta³e¶ ju¿ odpowied¼...Czyli do zobaczenia w Malborku.
Zdrówka.
Tak, ale nasuwaj± mi sie kolejne - móg³bys cos wiecej powiedziec o obozowisku namiotowym? co bêdzie, a co trzeba by miec ze sob±?
Jak jest po³o¿one? Tam za mostem gdzie zazwyczaj..?
Co bedzie na miejscu? Siano/s³oma? Drewno do ogniska? Mi³oby by³ko gdyby to by³o...
Organizator Zapewnia ¿e Siano bedzie...Co do obozowiska? Ju¿ pisa³em odpowiednio Wy¿ej...PROSZê NIE WYMAGAæ CUDU Z MEJ STRONY...Ja TYLKO i wy³±cznie Organizujê Bractwa reszta NIE nale¿y do Mnie.Oczywi¶cie staram siê pomóc...w czym TYLKO mogê,sugeruj±c wszystko Re¿yserowi[On przekazuje to Dalej] ale to jest wszystko z mej strony! Sam powiniene¶ Wiedzieæ,co jest Potrzebne w Obozowisku...Od wtorku obozowaæ bedzie jedna grupa od Unii Janowieckiej w namiotach...Bractwo z P³ocka.
Mam pytanie co do lucznikow.
Czy sa jakies wymagania do spelnienia przez owego strzelca?
Jakies opancerzenie lub tunika itd.?
Podstawowa ochrona ³ucznika...Helm,przeszywka no i kolcza oczywi¶cie.
Wybiera siê kto¶ mo¿e we wtorek, samochodem do Malborka przez Toruñ lub okolice? Potrzebujemy z Nikodemem transportu, mamy za du¿o baga¿y ¿eby podró¿owaæ poci±giem. Prosimy o pomoc : )
CYTAT(Pati @ 10:26 15.07.2007) [snapback]194911[/snapback]
Organizator Zapewnia ¿e Siano bedzie...Co do obozowiska? Ju¿ pisa³em odpowiednio Wy¿ej...PROSZê NIE WYMAGAæ CUDU Z MEJ STRONY...Ja TYLKO i wy³±cznie Organizujê Bractwa reszta NIE nale¿y do Mnie.Oczywi¶cie staram siê pomóc...w czym TYLKO mogê,sugeruj±c wszystko Re¿yserowi[On przekazuje to Dalej] ale to jest wszystko z mej strony! Sam powiniene¶ Wiedzieæ,co jest Potrzebne w Obozowisku...Od wtorku obozowaæ bedzie jedna grupa od Unii Janowieckiej w namiotach...Bractwo z P³ocka.
My te¿ bêdziemy od wtorku, je¶li transport uda nam sie znale¼æ
. Chodzi mi tylko o to co bedzie, a o co musze sie martwic, bo jesli sie okaze ze np. nie ma drewna, albo wogóle obozowiska nie ma jeszcze ;).
Wiem ¿e TYLKO i wy³±cznie organizujesz bractwa, ale móg³bys cos wiedzieæ, bo z takim podej¶ciem to troszke sie boje przyje¿d¿aæ "w ciemno". Ja wiem czego mi potrzeba w obozowisku, ja sie pytam czy to dostane
.
Dopytaj, je¶li mo¿esz, re¿ysera, o ile to on jest za to odpowiedzialny...
Pozdrawiamy.
Helm a moze byc czepiec kolczy?
przeszywka jest kolczuga tez luk i pacyny.
pozostaje tylko kwestia wiekowa i tego helmu
CYTAT(Giery @ 15:09 15.07.2007) [snapback]194924[/snapback]
Helm a moze byc czepiec kolczy?
przeszywka jest kolczuga tez luk i pacyny.
pozostaje tylko kwestia wiekowa i tego helmu
Czepiec kolczy to jest toto co do³aczamy do np bascinetu.
Wiec sam taki element trudno uznaæ za pe³n± os³one g³owy.
Co do ³yczników to raczej bym obstawa³a za he³m + przeszywka ( he³m oczywiscie odpowiedni
)
Osobi¶cie obstawa³ bym za he³mem[kapalin lub ³ebka] + czepiec przeszywany... Ja ju¿ kiedy¶ oberwa³em pacyn± maj±c na g³owie kapalin i czepiec[tylko] kolczy...zapewniam ¿e i od pacyny zobaczy³em gwiazdy w dzieñ:}mimo ¿e mialem"blachê" na g³owie...
Hej! Kasa jest tylko dla blacharzy, ³uczników puszkarzy?
Co rozumiesz piszac...blacharz,.lucznik,puszkarz!
Czy bêdzie pokaz ognia? A je¶li tak, czy bêdzie to konkurs, czy tylko pokaz? Jaki¶ regulamin mo¿e...?
Z góry dziêkuê!
Ok.
Kapalin mysle ze sobie zalatwia na dzien dwa
a co do czepcow kolczych i kapturow to sa wlasnie tacy ktorzy jedni uwazaja ze czepiec to tylko do bascinetu a czasem na caly baniak
wiec ja juz nie wiem
Dasz Sobie radê...:}
Do Zobaczenia w Malborku.
Mam nadzieje ze do zobaczenia w malborku bo mnie sie buty jeszcze szyja ale mysle ze zdaza
Witam.
Od ¶rody Jestem w Malborku i tam ju¿ trzeba Mnie szukaæ.
TINTALE - w planie s± pokazy plebejskie...Tyle mogê Ci pomóc.
GIERY - dasz radê...
A ja jutro jade, ko³o 15 bêdê : ).
Mam jednego haka do po¿yczenia, je¶li kto¶ chêtny. A jak mia³bym byc dowódc± haków to i pewnie dwa, bo dowodz±c bym nie strzela³ (?).
Bylem wczoraj u pacjenta powiedzial ze ze 5 dni jeszcze bo ma pare jeszcze zlecen ale zrobie wszystko zeby byc na tej imprezie. mysle ze na ten sezon to bedzie najlepsza impreza
Poziom imprezy pt. Oble¿enie Malborka niezmienny od lat
Ano niestety - poziom niezmienny od lat... Sporo wszelakiego mroku, chaosu i kretopaj±ctwa, chocia¿ pozna³em kilka fajnych ekip
.
Ale spoko, nie powinnienem tego tak oceniaæ, bo to w koñcu nie jet impreza reenactmentowa, tylko spektakl teatralny, a jecha³em tam zarabiaæ, a nie siê bawiæ (co i tak mi siê uda³o w sumie).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.