Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblezenie Malborka 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Nikodem
Hmm... To w takim razie kto jedzie na tegoroczne Oblê¿enie z ludzi z forum?

Moze u³o¿ymy wspólnymi si³ami umowe, w której zagawarantowane jest to co niby ma byc, tak ¿eby ka¿dy mia³ umowe z prawdziwego zdarzenia, w takiej samej formie i damy j± pierwszego dnia do podpisania odpowiednim organom - w tymn wypadku organizatorom. Taka umowa chyba zapewni wszystkim komfort, czyz nie? Bedzie na niej wymienione wszystko co obiecuje organizator i to co mamy robiæ my i juz.
Józek z Gdañska
Gdybysmy zorganizowali miedzy probami jakies warsztaty buhurtowo/bojowkowe byliby chetni? (powiedzmy 2 razy dziennie) Mozna by wykorzystac ten czas na cos w rodzaju rodzaj obozu treningowego.

Napewno by to w jakis sposob uatrakcyjnilo impreze, a my bysmy mieli zabawe. Bylby na to czas Pati?
Nikodem
Ale tylko walka i walka? nie u¶miecha mi sie to. Proponuje wymyslenie i innych ciekawych zajêæ na czas wolny od prób. Mo¿e pozwiedzamy wspólnie muzeum zamkowe? Zrzucimy sie na przewodnika i bedzie fajnie :P. A powa¿niej mówiac - czy organizator moze za³atwiæ nam darmowe wej¶cie na zamek na czas trwania imprezy?

Pozdrawiam
Morrigan
CYTAT(Nikodem @ 10:57 23.06.2007) [snapback]193264[/snapback]
A powa¿niej mówiac - czy organizator moze za³atwiæ nam darmowe wej¶cie na zamek na czas trwania imprezy?

Jak Ci siê poszczê¶ci to dostaniesz papierek, ¿e jeste¶ uczestnikiem Oblê¿enia i wtedy bêdziesz móg³ chodziæ do woli po zamku smile.gif
Nikodem
Nie chce "Poszczê¶ci Ci sie" tylko chce normalna obietnice - "tak, dostaniecie papierki/identyfikatory/plakietki cynowe" ;). By³bym wdzieczny jakby organizator napisa³ cos na ten temat.

PeeS - jak wygl±daj± warunki w obozie rycerskim i gdzie jest on ulokowany?
Pati
Widzê ¿e dyskusja obra³a troszkê inny kierunek...plakietki i wej¶cie do Zamku...Odpowiadam! NIE WIEM JAK BÊDZIE W TYM ROKU,rok temu mia³e¶ na sobie"nie¶miertelnik" i wchodzi³e¶! my¶lê jednak ze nie powinno byæ z tym problemu...
NIE wiem za to gdzie bêdzie obóz,lokalizacja zalezy od Organizatora a jak wyglada"¿ycie" w obozie to chyba Wszyscy wiedz±...
Co do uczestników...I ICH UCZESTNICTWA...no co¿ - Wszystko zalezy od Was...Ja osobi¶cie wiem jedno...JADÊ:}

Je¶li chodzi o warsztaty to Ja jestem ZA! jesli bêdzie na to czas...
madrath
CYTAT
Ja jestem organizatorem Oblê¿enia z ramienia Uni Janowieckiej
CYTAT
NIE wiem za to gdzie bêdzie obóz,lokalizacja zalezy od Organizatora

??
Mur niewiedzy, jaki panuje w okó³ tej imprezy jest... pora¿aj±cy. Przecie¿ to niepowa¿ne, ¿eby na nieca³y miesi±c przed imprez± nie by³o wiadomo podstawowych rzeczy! Zastanawiam siê z czego to wynika? Czy z braku przep³ywu informacji pomiêdzy organizatorem czy po prostu z braku koncepcji imprezy jako takiej.

Przepraszam, "mail" który wrzuci³ Pati, to raczej ¿adna informacja. Troszkê formalno koncepcyjnych zdanek. Moim zdaniem to takie "bla bla" które w zasadzie niczego nie wyja¶nia i sprawia wra¿enie napisanego na kolanie. Sorki ale taka jest prawda. To nie jest nawet program... nie zawiera ¿adnych istotnych z punktu widzenia uczestnika informacji /wy¿ywienie, parkingi, program (godziny), plan obozowiska, szczegó³owy podzia³ organizacyjny/. Mia³a byæ druga czê¶æ listu - i nadal jej nie ma (no chyba ¿e przeoczy³em).

Mo¿e jest szansa, ¿eby Organizator /w sensie ten co decyduje/ zaj¿a³ na to forum i rozwia³ wszelkie w±tpliwo¶ci?

Bo jak narazie nie raczy³ nawet siê wypowiedzieæ... W koñcu tu jest najwiêcej jego potencjalnych pracowników... No chyba, ¿e na imprezie nie zale¿y nawet jemu...

M.
P.S.
Troszkê goryczy, ale niestety - nie jest to imprezka u wujka Mietka w ogródku. Takie widowiska kreuj± obraz naszego hobby u ludzi którzy na nie patrz±. Tak wiêc w naszym interesie jest aby to co nazywane jest Rekonstrukcj± Historyczn±/Odtwórstwem by³o powa¿ne. A w tym przypadku jest wrêcz odwrotnie!
Pati
madrath...czy¿by¶ by³ Zainteresowany udzia³em w tegorocznym Malborku? wnioskuj±c z twego postu wynika ¿e TAK! a...jesli NIE...to po co Ci tre¶æ drugiego listu!!! Co by nie by³o, jako¶ Nie mogê Ciê znale¶æ w spisie zainteresowanych:} Jesli jeste¶ Zainteresowany - to zapraszam! lecz wpierw...troszkê Twych fotek i...
Jesli by³by¶ zainteresowany...to Otrzymasz to wszystko o czym czytam w Twym po¶cie - Wiec?"sorki ale taka jest prawda"
Nikodem
Hm... a ja jestem zainteresowany, masz moje fotki i jakos nie przypominam sobie zebym dosta³ drug± czê¶æ regulaminu/ustaleñ z zamkiem...
Pati
Czytaj priv...
Tomic
poczytałem sobie troszkę, i z samej ciekawości przeczytałbym tą drugą cześć "regulaminu" czy jak to tam to zwać , która podobno miał się pojawić i może sie przekonam i wyślę swoje fotki i zgłoszenie
Micha³ Templarem zwany
Józek ja jestem od czwarkoweo po³udnia i z wielka przyjemno¶ci± siê poucze walki :D

Co do obozu to proponowa³bym w tym roku zakwaterowac siê w szkole. Bezie czas aby obgadac ca³± impre¿e i sie lepiej "zapoznaæ"

:D
kriss
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 20:58 24.06.2007) [snapback]193360[/snapback]
Józek ja jestem od czwarkoweo po³udnia i z wielka przyjemno¶ci± siê poucze walki :D

Co do obozu to proponowa³bym w tym roku zakwaterowac siê w szkole. Bezie czas aby obgadac ca³± impre¿e i sie lepiej "zapoznaæ"

:D

WITAM.
K³ania siê LÊBORSKA DRU¯YNA £UCZNICZA smile.gif
Zg³aszamy chêæ udzia³u w inscenizacji OBLE¯ENIA MALBORKA.
DONAT oraz KRISS z LÊBORSKIEJ DRU¯YNY £UCZNICZEJ.
Z.£.P DONAT i KRISS.
Pati
Witam.
Dziekujê za wpis Lêborskiej Dru¿ynie ³uczniczej.

Jutro Zamykam listê.
Proszê wszystkie Bractwa i Osoby które zg³osily Swój udzia³ w tegorocznym Oble¿eniu o wys³anie na mojego maila dok³adn± listê/spis uczestników[ilu Cieszko zbrojnych,lekko zbrojnych,strzelców,³uczników] oraz które Bractwo bedzie z namiotami lub które Bractwo zg³osi noclegi w szkole i okreslenie dokladnie DNIA PRZYJAZDU do Malborka.

Raz jeszcze Dziêkujê Wszystkim zg³aszaj±cym siê za Zainteresowanie i Chêæ uczestnictwa w tegorocznym"Oble¿eniu Malborka"
Pozdrawiam.
Norbert.
Pati
WIADOMO¶æ Z OSTATNIEJ CHWILI...

Organizator Licz±c na Nasze Do¶wiadczenie rozpocznie próby w ¶RODê t.j 18 LIPCA od godziny 10 -tej rano.

Pozdrawiam.
Norbert.
Nikodem
Troszke szkoda, bo ja nie mia³em nic przeciwko wcze¶niejszemu przyjazdowi, a to zawsze by³o 50z³ do przodu...
Micha³ Templarem zwany
Andrzeju dokladnie o cos takiego mi chodzi³o, nic dodac nic ujaæ i mijemy nadziejê, ze za rok zrobimy inscenizacje, gdzie spieszone rycerstwo jest bardziej odpowiednie :D

Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
Norbercie zarezerwuj du¿± salê bo najprawdopodobniej na Pi±tkow± inscenzacjê uda mi sie zaprosic wieksza fajn± ekipkê,( ponadto co pisalem na prv ) aby nam pomog³a w inscenizacji. Ot aby pokazac, ze jak sie ma dobrego dowódce to sie ludzie dobrze s³uchaj±

Pozdrawiam
Pati
Ju¿ to robiê:}

Micha³ Templarem zwany
Witam.

Do zainteresowanych:

Chcialem zaznaczyæ, ¿e nie jestem organizatorem tej imprezy, lecz jedynie pomagam jednemu z koordynatorów w zaprowadzeniu porz±dku i ukierunkowaniu tej imprezy.

Wszelkie e-maile w stylu - czy moge przyjechaæ kierujcie do Norberta.

Do grup tzw "wczesnych":

Oble¿enie Malborka mia³o miejsce w roku 1410. I na ten okres, zwany powszechnie "oko³ogrunwadzkim" bedzie obowiazywa³. Poprzednio zosta³y wy³±czone he³my garnczkowe ( czyt na poprzenich stronach tego tematu ), wiêc uzbrojenie wczesniejsze tez nie ma mozliwo¶ci pojawiæ sie na inscenizacji ( przynajmniej nie bed± przezemnie dopuszczane ).

Jezlei chodzi o orgumentacje ( pozdarwiam autora ), ¿e wikingowie mog± odtwarzaæ Litwê i ru¶ to z miejsca zaznaczam, ze pancerze tych dwóch epok ZNACZ¡CO SIÊ RÓ¯NI¡.

Jeszcze raz bardzo prosze o nie pisanie do mnie w tej sprawie jezeli chodzi o mozliwo¶c przyjechania na te imprezê. Ja jedynie moge zaopiniowac Norbertowi których ludzi z calego serca bym poleci³.

Pozdrawiam
Pati
I tak trzymaæ...Gratulacje Michale:}
Nikodem
Skoro o walce mowa - kto dowodzic bêdzie ludzmi zajmuj±cymi sie strzelaniem z broni palnej?
Pati
Na temat Dowodz±cych jest[aczkolwiek nie wszystkich]temat jest jeszcze otwarty...Po powrocie z Drahimia,postaram siê o odpowiednie wpisy...a mo¿e Masz ochotê kim¶ dowodziæ?
Nikodem
Nie mia³bym nic przeciwko mieæ pod sob± lud ognisty ze sprzêtem ruchomym, czyli czarnoprochowców z hakownicami smile.gif.
jasmin
A jakie¶ do¶wiadczenie jest? Zapas wyciorów itd ...
Nikodem
Do¶wiadczenie - w strzelaniu jest, w dowodzeniu jeszcze nie, ale du¿o siê uczy³em obserwuj±c strzelaczy na grunwaldzie.
Zapas wyciorów?
robert w. Wielki
Sir, s±dzê i¿ wycior jest to taki cyngwajs (przy¿±dek) s³u¿±cy do czyszczenia lufy broni palnej aniol.gif .
Nikodem
Kiedy mo¿naby przybyæ ju¿? Wtorek pewnie?
Pati
Na swoje pytanie Dosta³e¶ ju¿ odpowied¼...Czyli do zobaczenia w Malborku.
Zdrówka.
Nikodem
Tak, ale nasuwaj± mi sie kolejne - móg³bys cos wiecej powiedziec o obozowisku namiotowym? co bêdzie, a co trzeba by miec ze sob±?
Jak jest po³o¿one? Tam za mostem gdzie zazwyczaj..?
Co bedzie na miejscu? Siano/s³oma? Drewno do ogniska? Mi³oby by³ko gdyby to by³o...
Pati
Organizator Zapewnia ¿e Siano bedzie...Co do obozowiska? Ju¿ pisa³em odpowiednio Wy¿ej...PROSZê NIE WYMAGAæ CUDU Z MEJ STRONY...Ja TYLKO i wy³±cznie Organizujê Bractwa reszta NIE nale¿y do Mnie.Oczywi¶cie staram siê pomóc...w czym TYLKO mogê,sugeruj±c wszystko Re¿yserowi[On przekazuje to Dalej] ale to jest wszystko z mej strony! Sam powiniene¶ Wiedzieæ,co jest Potrzebne w Obozowisku...Od wtorku obozowaæ bedzie jedna grupa od Unii Janowieckiej w namiotach...Bractwo z P³ocka.
Giery
Mam pytanie co do lucznikow.
Czy sa jakies wymagania do spelnienia przez owego strzelca?
Jakies opancerzenie lub tunika itd.?
Pati
Podstawowa ochrona ³ucznika...Helm,przeszywka no i kolcza oczywi¶cie.
Maja
Wybiera siê kto¶ mo¿e we wtorek, samochodem do Malborka przez Toruñ lub okolice? Potrzebujemy z Nikodemem transportu, mamy za du¿o baga¿y ¿eby podró¿owaæ poci±giem. Prosimy o pomoc : )
Nikodem
CYTAT(Pati @ 10:26 15.07.2007) [snapback]194911[/snapback]
Organizator Zapewnia ¿e Siano bedzie...Co do obozowiska? Ju¿ pisa³em odpowiednio Wy¿ej...PROSZê NIE WYMAGAæ CUDU Z MEJ STRONY...Ja TYLKO i wy³±cznie Organizujê Bractwa reszta NIE nale¿y do Mnie.Oczywi¶cie staram siê pomóc...w czym TYLKO mogê,sugeruj±c wszystko Re¿yserowi[On przekazuje to Dalej] ale to jest wszystko z mej strony! Sam powiniene¶ Wiedzieæ,co jest Potrzebne w Obozowisku...Od wtorku obozowaæ bedzie jedna grupa od Unii Janowieckiej w namiotach...Bractwo z P³ocka.

My te¿ bêdziemy od wtorku, je¶li transport uda nam sie znale¼æ smile.gif. Chodzi mi tylko o to co bedzie, a o co musze sie martwic, bo jesli sie okaze ze np. nie ma drewna, albo wogóle obozowiska nie ma jeszcze ;).
Wiem ¿e TYLKO i wy³±cznie organizujesz bractwa, ale móg³bys cos wiedzieæ, bo z takim podej¶ciem to troszke sie boje przyje¿d¿aæ "w ciemno". Ja wiem czego mi potrzeba w obozowisku, ja sie pytam czy to dostane smile.gif.
Dopytaj, je¶li mo¿esz, re¿ysera, o ile to on jest za to odpowiedzialny...

Pozdrawiamy.
Giery
Helm a moze byc czepiec kolczy?
przeszywka jest kolczuga tez luk i pacyny.
pozostaje tylko kwestia wiekowa i tego helmu
szczerba.gif
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(Giery @ 15:09 15.07.2007) [snapback]194924[/snapback]
Helm a moze byc czepiec kolczy?
przeszywka jest kolczuga tez luk i pacyny.
pozostaje tylko kwestia wiekowa i tego helmu
szczerba.gif

Czepiec kolczy to jest toto co do³aczamy do np bascinetu.

Wiec sam taki element trudno uznaæ za pe³n± os³one g³owy.

Co do ³yczników to raczej bym obstawa³a za he³m + przeszywka ( he³m oczywiscie odpowiedni devil.gif )
Pati
Osobi¶cie obstawa³ bym za he³mem[kapalin lub ³ebka] + czepiec przeszywany... Ja ju¿ kiedy¶ oberwa³em pacyn± maj±c na g³owie kapalin i czepiec[tylko] kolczy...zapewniam ¿e i od pacyny zobaczy³em gwiazdy w dzieñ:}mimo ¿e mialem"blachê" na g³owie...
Szmycios³aw1331
Hej! Kasa jest tylko dla blacharzy, ³uczników puszkarzy?
Pati
Co rozumiesz piszac...blacharz,.lucznik,puszkarz!
Tintale
Czy bêdzie pokaz ognia? A je¶li tak, czy bêdzie to konkurs, czy tylko pokaz? Jaki¶ regulamin mo¿e...? smile.gif
Z góry dziêkuê!
Giery
Ok.
Kapalin mysle ze sobie zalatwia na dzien dwa
a co do czepcow kolczych i kapturow to sa wlasnie tacy ktorzy jedni uwazaja ze czepiec to tylko do bascinetu a czasem na caly baniak
wiec ja juz nie wiem rant.gif
Pati
Dasz Sobie radê...:}
Do Zobaczenia w Malborku.
Giery
Mam nadzieje ze do zobaczenia w malborku bo mnie sie buty jeszcze szyja ale mysle ze zdaza
Pati
Witam.
Od ¶rody Jestem w Malborku i tam ju¿ trzeba Mnie szukaæ.
TINTALE - w planie s± pokazy plebejskie...Tyle mogê Ci pomóc.
GIERY - dasz radê...
Nikodem
A ja jutro jade, ko³o 15 bêdê : ).

Mam jednego haka do po¿yczenia, je¶li kto¶ chêtny. A jak mia³bym byc dowódc± haków to i pewnie dwa, bo dowodz±c bym nie strzela³ (?).
Giery
Bylem wczoraj u pacjenta powiedzial ze ze 5 dni jeszcze bo ma pare jeszcze zlecen ale zrobie wszystko zeby byc na tej imprezie. mysle ze na ten sezon to bedzie najlepsza impreza
Andrzej Siejeñski
Jako komentarz do imprezy:
http://www.tvn24.pl/12690,1515244,wiadomosc.html
de la Cabane
Poziom imprezy pt. Oble¿enie Malborka niezmienny od lat respekt.gif
Nikodem
Ano niestety - poziom niezmienny od lat... Sporo wszelakiego mroku, chaosu i kretopaj±ctwa, chocia¿ pozna³em kilka fajnych ekip smile.gif.

Ale spoko, nie powinnienem tego tak oceniaæ, bo to w koñcu nie jet impreza reenactmentowa, tylko spektakl teatralny, a jecha³em tam zarabiaæ, a nie siê bawiæ (co i tak mi siê uda³o w sumie).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.