Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblezenie Malborka 2007
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Morrigan
Mnie zniesmaczyli panowie, ktorzy doslownie olewal narodowe i europejskie dziedzictwo kultury. No pan pseudo wiking na bitwie i po raz kolejny zabraklo plakietek....

Pozdro Latarenka

Silne .... :D
Wiedzma
Witam wszystkich serdecznie :)

Przede wszystkim chciałam jeszcze raz pozdrowić i uściskać wirtualnie wszystkich sympatycznych ludzi poznanych podczas oblężenia :)

Chciałabym też lekko zamarudzić ...

1. Organizatorzy mieli załatwić bezpieczne strzały - to co widziałam, tępe promienie delikatnie pokryte silikonem nie były bezpieczne, czego przykładem być jeden z krzyżaków, trafiony w środek czoła. Z tego co słyszałam, w ten sam sposób wyglądały pacynki do kusz. Można było komuś zrobić tym krzywdę. Zastanowiłabym się też nad płonącymi strzałami, bo chociaż wyglądały bardzo widowiskowo, jedna z nich odbita od muru upadła niedaleko przesuszonego sianka. Ogień jest malowniczy, ale spalenie zamku dla uciechy turystów to chyba lekka przesada ;) Druga płonąca poleciała gdzieś za muty i czort wie w co/w kogo trafiła.

2. Wyżywienie. Organizator miał zapewnić śniadania , kolacje i obiady... możliwe, że jestem rozpuszczona jak dziadowski bicz, ale sądzę że powinni nas karmić lepiej.

3. Nie podobał mi się fakt, że o jedzienie, prysznice i ciepłą wodę Norbert musiał walczyć jak o niepodległość. To były rzeczy, które nam się należały, nie były jakimiś fanaberiami.

Mam nadzieję, że te uwagi zostaną rozpatrzone przy kolejnym oblężeniu:)

Pozdrawiam serdecznie :)

P.S. POST POPRAWIONY !!! Mam nadzieję, że teraz wszyscy czują się usatysfakcjonowani.
Ziemko z Zagórza
CYTAT
Poziom imprezy pt. Oble¿enie Malborka niezmienny od lat
Nie widzia³em na ¿ywo, wiêc nie skomentujê, ale "garnki" na kilku fotach z "wybiórczej" mówi± chyba same za siebie.
A co do artyku³ów to w poprzednim (z pi±tku) http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,4330143.html mo¿na m.in. przeczytaæ:
CYTAT
Widzowie, którzy mimo tego niekorzystnego obrotu sprawy chcieliby wesprzeæ polskie wojska, mog± do nich w ka¿dej chwili do³±czyæ. Na podzamczu mo¿na siê zaopatrzyæ nie tylko w drewniane kije i papierowe he³my, ale zupe³nie powa¿ne miecze i pancerze, wykonane przez rzemie¶lników, pracuj±cych na co dzieñ na potrzeby rekonstruktorów.

Ciekawe ile osób siê na to nabra³o bigsmile2.gif
Agata Witkowska
CYTAT(Nikodem @ 13:34 22.07.2007) [snapback]195819[/snapback]
Ale spoko, nie powinnienem tego tak oceniaæ, bo to w koñcu nie jet impreza reenactmentowa, tylko spektakl teatralny, a jecha³em tam zarabiaæ, a nie siê bawiæ (co i tak mi siê uda³o w sumie).

To w takim razie dlaczego organizatorzy od lat odstawiaj± ¶ciemê ze jest to jednak impreza reenactmentowa, na któr± to wiele osób ze ¶rodowiska daje siê nabieraæ? Gdyby og³aszali od pocz±tku, ¿e mamy do czynienia z widowiskiem teatralnym to by to wygl±da³o ciut inaczej. Najgorsze jest to, ze te garnki wprowadzaj± w b³±d turystów, z których przynajmniej czê¶æ nie zna sie na ¶redniowiecznym uzbrojeniu i przyjmuj± je za dobr± monetê.
A tak nawiasem mówi±c to szkoda ¿e wielki potencja³ tego miejsca jest tak beztrosko trwoniony icon_sad.gif
Nikodem
No w tym roku re¿yser pare razy wspomina³ ¿e to widowisko jest i tyle. Trzeba mieæ naprawde nik³± wiedze i obycie w ruchu ¿eby traktowaæ t± impreze jako reenactment.

A co do potencja³u miejsca i mo¿liwo¶ci z tym zwi±zanych w pe³ni sie zgodze... szkoda, ale có¿ - nic z tym nie zrobimy, bo aktualna ekipa trzyma sie tego nadwyraz mocno.
Morrigan
CYTAT(Wiedzma @ 01:28 23.07.2007) [snapback]195864[/snapback]
2. Wy¿ywienie. Organizator mia³ zapewniæ ¶niadania , kolacje i obiady... mo¿liwe, ¿e jestem rozpuszczona jak dziadowski bicz, ale s±dzê ¿e powinni nas karmiæ lepiej.

To by³o zapewnione ¿ywienie??!!!! shocked.gif
Micha³ Templarem zwany
Co do samej imprezy to nie raz by³o podkreslane, ¿e jest to teatr.

Ale by³ te¿ obóz histeryczny, mozliwo¶c zwiedzenia zamku ( ca³ego ).

Co do organizacji to mi osobiscie przeszkadza³y proby przed samym spektaklem i podej¶cie rezysera, który na wszystko patrzyl z góry i wszystkow wiedzial najlepiej, a zw³aszcza iel s³ychac w helmie podczas wlaki i strzelajacych bombard ( typowy syndrom realizacji zawodowej )

Norbert ze swojej strony zrobil wszystko co mogl, aby nam "rycerzom" by³o jak najlepiej. O wszystko walczyl i widac by³o, ¿e byl ta funkcja zmeczony, ale do koñca w niej wytrwal.

Poziom strojów w wiekszosci na etapie golub-dobrzyñ, choc spora czesc uczestników ubrana byla ju¿ "normalnie"

Sma spektakl zdoby³ olbrzymie uznanie pubnliczno¶ci i to trzeba przyznac, ¿e tylko dziêki Nam, nawet aktorzy nie dostali takich braw.

Poziom uzbrojenia poprawi³ sie mocne - wylecieli koszulkowcy, a z wi±zku z brakami kadrowymi garnki by³y dopuszczane ( zupelenie jak XIII )

Wiking byl tylko jeden ( to juz jest sukcess ) i zosta³ wypie.... przeniesiony z cie¿kiej Polski gdziekolwiek indziej.

Je¿lei chodzi o walkê to ogry moglyby wypuscic na siebie ekipy, ktore potrafia i chc± walczyc na normalnych zasadach bo zakaz ataky i trafiania w przeciwnika jest ¶mieszny....

Impreza powili ruszyla z miejsca a to dziêki temu, ¿e pare akip da³o na wniosek Norberta organizatorowi olbrzymi kredyt zaufania.

Wiemy co trzeba zrobic za rok i do czego bedziemy musieli przekonac organizatora, a to ju¿ jest du¿y plus.

Pozdrawiaj± zwierzeta z Warszawy, lub milicja z zamku Drakun :D

jasmin
No tak:)
Norbertowi pogratulowac mozna cierpliwosci i podziekowac!
Zywienie bylo chyba zapewnione dla grup zgloszonych i zaklepanych przez poszczegolnych koordynatorow w stylu np Pati. Z prysznicami problemow nie bylo - 15 sztuk stalo za szkola dostepne non top dla uczestnikow. Wystarczylo zapytac sie o nie ...
Jak templar wspomnial, ze wzgledu na dwie sceny smialo mozna bylo oddzielic obie grupy walczace i macajace sie od siebie. Bylo by wiecej zabawy dla wszystkich ...
Na przyszly rok moze byc potrzebna rekrutacja i szkolenie do czarnoprochowcow - altylerii bylo w cholere ale malo ludzi do obslugi i zabezpieczenia calosci - jakis cymbal gasil pochodnie kolo prochu ...
Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
Ma³o tego by³y te¿ prysznice z ciep³± wod±... info wisia³o w szkole.

Bogu¶ V naszym przyjacielem jest!
Bogu¶ V fajny jest!

Chmmm Jasmin dobry pomys³ z podzialem - lekkie ododzialy na dó³ a ciezkie niech zajma sie gór± :D

Norbercie czy da³oby sie taka propozycje daæ organizatorowi?
Veyron
ALE TE TASAKI TO JUZ PRZESADA

Normalnie Po³owcy albo plebs
Morrigan
Problem w tym, ¿e byli¶my zaklepania, a jedzenia nie dostali¶my smile.gif. A mam propozycjê czy nie mo¿na zrobiæ jednego obozu z podzia³em na krzy¿aków tak co by sie po integrowaæ i w ogóle??
Agata Witkowska
OK
s³owo "spektakl" pojawiaj±ce siê w tym w±tku oraz w paru innych miejscach zosta³o przeze mnie przeoczone. Przepraszam - ale te¿ i pozwólcie ¿e siê dalej bêdê czepiaæ - ta konwencja nie zwalnia Was z dba³o¶ci o poziom rekonstrukcji, tym bardziej ¿e de facto wszystkie bitwy na wszystkich turniejach s± spektaklami. Reasumuj±c - takie garnki na wiêkszo¶ci imprez datowanych na lata oko³ogrunwaldzkie po prostu by nie przesz³y, je¶li nie powalczycie o lepszy wygl±d uczestników to niestety - Wasza impreza nigdy nie zyska dobrej marki. Dobrze, ¿e by³ tylko jeden Wiking. Sukces!
Uk³ony
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(Agata Witkowska @ 20:03 23.07.2007) [snapback]195961[/snapback]
OK
s³owo "spektakl" pojawiaj±ce siê w tym w±tku oraz w paru innych miejscach zosta³o przeze mnie przeoczone. Przepraszam - ale te¿ i pozwólcie ¿e siê dalej bêdê czepiaæ - ta konwencja nie zwalnia Was z dba³o¶ci o poziom rekonstrukcji, tym bardziej ¿e de facto wszystkie bitwy na wszystkich turniejach s± spektaklami. Reasumuj±c - takie garnki na wiêkszo¶ci imprez datowanych na lata oko³ogrunwaldzkie po prostu by nie przesz³y, je¶li nie powalczycie o lepszy wygl±d uczestników to niestety - Wasza impreza nigdy nie zyska dobrej marki. Dobrze, ¿e by³ tylko jeden Wiking. Sukces!
Uk³ony

Droga Agato, ale Malbork nie jest "wiekszo¶ci± imprez oko³ogrunwaldzkich" lecz imprez±, która powoli sie podnosi.

W tym roku byli¶my w stanie zadbaæ o bezpieczne zbroje w naszym oddziale, czyli jeden oddzia³ umiesciæ w realiach Grunwaldu sprzed 3 lat. Ja tam pojechalem ze wzglêdu na to aby ruszyc tê imprezê i z miejsca tego sie nie da zrobiæ.

Zapewne ¶ledz±c ten temat zauwarzy³a¶ ile trzeba by³o siê napracowaæ, aby by³ tylko jeden wiking.
Za rok mozna tak¿e wprowadziæ zaproszenia za okazaniem zdjeæ, ale niestety nie mamy wp³ywu na ca³± imprezê, a tylko na strone polsk± i to nie wiadomo, czy na przysz³y rok tak¿e, czy nie okaze siê , ze wróci "stara ekipa"

Nastêpny rok mam nadziejê uda siê podnie¶æ poziom imprezy do lat 1350 - 1450 np, aby ja ograniczyc do datowania ju¿ odpowiedniego.

Obecnie mam podstawê aby dobrym grupom polecaæ przyjechanie na te imprezê :D
Ale fajnie sie poczu³em MOJA impreza :D
Nikodem
Michale i chwa³a Ci za to co próbujesz zrobiæ, ale my¶le ¿e to dosyæ daremna próba. Jak widze impreza robiona jest przez kr±g "krewnych i znajomych królika", ludzi którzy robi± to "od zawsze". Zatem, si³± rzecz, niewa¿ne jakie z nich mroczne kretopaj±ki, na imprezie sie znajd± i juz.

Ja równie¿, po jednym juz uczestnictwie, chcia³bym pomóc t± impreze naprawiæ, ale widze jaki wielki to trud, szczególnie bez nara¿ania sie na oskar¿enia ¿e sie chce komu¶ impreze ukra¶æ i wywaliæ aktualnych organizatorów ze sto³ka (co za dba³o¶æ, a raczej jej brak, o historyczno¶æ w sumie sie nale¿y).

Mnie np. wielce bola³ poziom artylerii, a raczej samych strojów artylerzystów, bo przy tym by³em najbli¿ej... Wiele móg³bym napisaæ na ten temat, ale lepiej bêdzie jak siê chyba zamkne, ¿eby nie narobiæ sobie wrogów...
jasmin
CYTAT(Nikodem @ 23:39 23.07.2007) [snapback]195985[/snapback]
Mnie np. wielce bola³ poziom artylerii, a raczej samych strojów artylerzystów, bo przy tym by³em najbli¿ej...

Ale mam nadzieje, ze juz wiesz co to jest wycior? I do czego s³u¿y ten element wyposa¿enia artyleri?

Kometarz do Malborka jest taki: uczestnik powinien wygladaæ tak, jak ¿yczy sobie to organizator. W dobrej gesti uczesnika jest to, by wygladaæjak najlepiej i byæ dopasowanym do realiów imprezy. Jedni robi± to wolniej, drudzy szybciej - je¶li jest widoczny progres przez miesi±ce poszczególne, to wró¿y dobrze. Je¶li nie nastêpuj± ¿adne zmiany anie grupowe anie jednostkowe, to wyraznie uczestnik nie rozumie co siê do niego mówi, za¶ organizatorowi wcale nie zale¿y na poprawie pewnych aspektów (albo zbyt liberalne podej¶cie, albo zbyt nastawione na masê albo inne powody ...).

Aby zrobiæ jeden wspólny obóz np Polski, czy Krzy¿acki, potrzeba by by³o wiêcej wydzielonego miejsca - to ju¿ wola Muzeum, czy co¶ takiego chce zrobiæ. - ale warto - tu ju¿ mo¿na robiæ kryteria przyjêcia do obozu - je¶li gra warta ¶wieczki oczywi¶cie.

Pati - sobotnie manewry artyleryjskie czy cos wiecej daja mozliwosc wplecenia tego elementu do oblezenia, jak dzienna jego czesc - sam widziales, jak publika sie cieszyla i bila brawo jak grzmialo w ciagu dnia - to takze bylo dla nich widowisko, na ktore jednak potrzeba zapewnic zdecydowanie wiecej prochu, niz na salwe.

Pozdrawiam z deja vu malborskiego:)
Zurn
Ca³a ta impreza to jedna wielka Farsa!!!

"Mnie np. wielce bola³ poziom artylerii, a raczej samych strojów artylerzystów, bo przy tym by³em najbli¿ej"

A co do wypowiedzi Nikodema-To mam nadzieje ¿e, zd±¿y³e¶ zauwa¿yæ inne grupy artyleryjskie!?
Które z du¿a dbalosci± odwzorowuj± ka¿dy aspekt tej formacji!!! Nie tylko broñ!!!
i choæ bylismy to tylko my (Husycka Rota Piesza) to nie nale¿y globalizowaæ tego zjawiska!!!

Musze przyznaæ ¿e koledzy z naszej lewej strony byli istnym FOLKLOREM!!!
I ich armaty z okresu wojny secesyjnej nijak nie pasuja do XVw.
Nikodem
Nie bójcie siê, o was nie pisa³em smile.gif. My¶la³em natomiast o wiêkszo¶ci innych osób obecnych przy artylerii, bo generalnie tylko garstka osób by³a dobrze zrobiona przy artylerii, o czym juz zreszta na samym Malborku rozmawiali¶my.

Pozdrawiam
Micha³ Templarem zwany
Zawsze mo¿na zadbraæ mocno o swoje w³asne podwórko, czyt oddzia³.
Niestety nie mamy na to az takiedo wp³ywu jak na Grunwaldzie.

Tam jezeli cz³owiek mi nie pasuje to po prostu nie wchodzi i tyle.
Tutaj re¿yser mo¿e ci dowalic co chce bo mu siê koncepcja nie zgadza, chyba ¿e uda sie ustaliæ, ze na górze mo¿emy sobie normalnie powalczyæ i uzgodnimy pewna autonomiê w tym wzglêdzie.

Mo¿e ogry zauwa¿± róznice pomiedzy ¿niwiarko-m³ucarko-snopkowiaza³kami a zbroja z epoki.

Mo¿e.......

Pozdrawiam
Pati
Witajcie.
...i tak od razu...Nikodemie! a kogo Ty odtwarzasz...strzelca czy artylerzystê?
Jak dostanê odpowied¼ na w/w Moje pytanie,wtedy porozmawiamy na temat'ubranek" artlerzysty...
Druga sprawa ¿e nie które Dzia³a faktycznie NIE pasowaly do wieku XV i z tym siê zgodzê...
Zgodzê siê te¿ z [co niestety jest nadal domen± Zamku] ¿e ludzie odpowiedzialni z logistykê imprezy totalnie dali d..y,wojna o to wszystko co by³o i powinno siê NAM nale¿eæ i co w jakim¶ ma³ym stopniu Wywalczy³em du¿o mnie nauczy³a...za 12 miesiecy nie powielê tych b³edów...
Zgadzam siê te¿ z prób± podzia³u obozu na dwie strony...jesli kto¶ Mi pomo¿e to i to da siê zrobiæ...przeszkod± jest tylko"maly skrawek ziemi" i nad tym trzeba pomy¶leæ...[Oblê¿enie 2006 mia³o w przybli¿eniu taki podzia³ historyczny i w jakim¶ stopniu to siê sprawdzi³o]
A co lub kogo Nazywacie star± ekip±?... Na to pytanie te¿ Chcia³bym porozmawiaæ...
Poziom imprezy...na ten temat te¿ jest potrzebny dialog...nie ukrywam ¿e daleko JEJ do realiów Grunwaldu i mimo ¿e Oble¿enie JEST WIDOWISKIEM teatralnym kompletnie NIE interesuj±cym siê ubiorem graj±cego[pomijaj±c fakt czarnego Krzy¿a i Bia³ego or³a] to w tym roku mimo tylu"dobrych oczu" poszczególnych uczestników Muszê stwierdziæ ¿e troszkê siê poprawi³o...i tylko Trzeba miec nadziejê ¿e za 12 miesiêcy poprawi siê jeszcze wiêcej...Ale...zawsze i wszêdzie Bedê to powtarza³ - MY JESTE¶MY"T³EM" I TO MY POWNI¶MY ZADBAæ O TO "T³O" je¶li My tego Nie zrobimy...NIE zrobi tego nikt!
Dra¿ni mnie natomiast cytat..."ca³a ta impreza to farsa" mo¿e troszkê wyra¼niej...
NIE dra¿ni± mnie natomiast osoby ktore ca³e Oble¿enie"widzialy" z linków, powiedzmy TV-24 a tu w tym miejscu pokazuj± siebie jak super znawcê tematu...
Co do zgrania Artylerii to te¿ jestem ZA... i to w 100 procentach :}
Teraz najwa¿niejsze...NIGDY NIE UWAZA³EM ¿E WIEM WSZYSTKO...ZAWSZE BêDê OTWARTY NA DIALOG!

I z innej beczki:

BRACTWO RYCERSKIE ZIEMI SOKóLSKIEJ
BRACTWO RYCERSKIE KSIêCIA BOGUS³AWA V
ORDO TEMPLI - KOMANDORIA WARSZAWSKA
WOLNE RYCERSTWO Z P³OCKA
STRA¿NICY KURHANU
HUSYCKA ROTA PIESZA

w/w Bractwa proszê o kontakt na adres - pkkvs@poczta.fm

To by by³o[chyba]wszystko...
Pozdrawiam.
Micha³ Templarem zwany
Norbercie a mo¿e jako¶ siê we Wrze¶niu spotkaæ i wszystko po kolei obgadaæ?

Da³oby to nam troche czasu na prace nad sob±, oraz mogliby¶my konkretne propozycje zamkowi przedstwaiæ.
Hubert Czarny
Widzê, ¿e Norbert wyprzedzi³ mnie z odpowiedzi±... ale od pocz±tku

Zgadzam siê z nasz± Wied¿m± co do pacynek, przechodzi³y przez wiêkszo¶æ wizur. Wiêkszo¶æ spraw ju¿ zosta³a poruszona i wyja¶niona. Co do samej artylerii po polskiej stronie:
W przysz³ym roku na pewno bêdzie trzeba lepiej zoorganizowaæ proch. Równie¿ rygorystyczniej trzeba bêdzie podej¶æ do rekrutacji i to nie tylko artylerzystów. Chodzi mi bardziej o pó¼niejsze dojazdy grup. Mo¿e daæ mo¿liwo¶æ dojazdu dla grup tylko do pewnego dnia, do której¶ tam próby. Ja wiem, ¿e nie zawsze siê wszystko da, ale to dajê pod os±d organizatorom. T³umaczenie n-ty raz kolejnej osobie i to w jednej z ostatnich prób albo tu¿ przed sam± inscenizacj±, bo w³a¶nie przyjecha³a, co w danym momencie ma robiæ jest do bani.
Wracaj±c do artylerii...
Jestem za wcze¶niejsz± rekrutacj± i szkoleniem dla czarnoprochowców. W tym roku mieli¶my ma³y deficyt kadry do obs³ugi dzia³, ale sobotnia próba pokaza³a, ¿e i tak siê da to zrobiæ, co zaowocowa³o. Brakowa³o tylko prochu.

->Nikodem
Co do strojów artylerii, wylej Swoje ¿ale na priva, bo poniek±d ja by³em za to odpowiedzialny.

->Zurn
Te¿ siê zgadzam ¿e dwa dzia³a nie pasowa³y do XV-wiecznej artylerii.

CYTAT
Musze przyznaæ ¿e koledzy z naszej lewej strony byli istnym FOLKLOREM!!!

Mo¿e to szczegó³, ale chcia³em sprostowaæ. Z Twojej lewej "sta³y" hakownice(w tym równie¿ moje) oraz bombardy i tara¶nice.

Na zakoñczenie chcia³em podziêkowaæ za wspó³pracê wszystkim, którzy przyczynili siê do pi±tkowo-sobotniego sukcesu polskiej artylerii na górze wa³ów Von Plauen'a, Ja¶minowi i Norbertowi za pomoc oraz moim podopiecznym. Mia³o byæ g³o¶no - by³o, mia³o byc du¿o dymu - by³o. Raz jeszcze dziêki.

Geralt le Kantro
No i parê s³ówek ode mnie.

Jedzenie by³o ok.

Prysznice do wyboru - z zimn± i (kawa³ek spaceru) z ciep³± (i to jak diabli smile.gif )

Zabawa typowo teatralna wiêc nie mam ¿alu do wigingo - ludków i tym podobnych wynalazków. Jednak z drugiej strony wygl±da³o to dziwnie... viking szturmuj±cy Malbork :P

Co do prochu... tu by³o ma³e niedogadanie ale da siê na to oko przymnkn±æ.

Widowisko konnych by³o najlepiej widziane od strony krzy¿ackiej (tam gdzie by³em).
Pirotechnicy zasypiali albo nie umieli zgraæ siê z wybuchami bombard i haków. Poza tym gdzie by³y wybuchy a gdzie linie strzelców. Trochê bym wprowadzi³ zmian w ustawieniach.. ale to nie ja jestem re¿yserem.

Pacynki do strza³ - totalna pora¿ka.

Com sobie postrzela³ z haka to moje icon_mrgreen.gif Jak damy radê to za rok wdepniemy ze swoj± bombard± lub/i z organkami (9 luf)

Pozna³em sporo równie "zakrêconych pozytywnie " procholubów jak ja moro.gif

A tak na marginesie... odblokowa³ kto¶ tamê na fosie? Jak wyje¿dzali¶my po deszczu to jeszcze by³a i rzeczka zaczyna³a siê fajnie rozlewaæ tongue.gif
Pati
Michale...pewnie ¿e by siê da³o - Jestem ZA!
Odpowiednie kroki ku"Wrze¶niowi" podejmê z Tob± mailowo ale za chwilê bo teraz Interia ma obci±¿enie i...nic NIE wysy³a.Ale prosz± o wyrozumia³o¶æ:]
Twojego maila otrzyma³em...odp z w/w problemu...pó¼niej...
Robercie...te¿ czekam na reakcjê Nikodema:]
Jerzy Lucis
Witam,
co by tu du¿o nie gadaæ, impreza by³a WIDOWISKIEM!!! wiêc czemu siê ludziska czepiacie_ strojów?? Prawdê powiedziawszy wola³bym widzieæ kogo¶ w samych gaciach i s³omianym kapieluszu, ni¿ opancerzonego na "lustro" rymcerza szturmuj±cego zamek. Ka¿dy jest dozbrojony i ubrany jak mu finanse /umiejêtno¶ci starczaj±. NIGDY, powtarzam:NIGDY nie uda nam siê stworzyæ/odtworzyc idealnie przebiegu danej bitwy/oblê¿enia/czy czegokolwiek sobie za¿yczycie. Dlatego uwa¿am ¿e gadanie: a bo ten by³ niehistoryczny, a tamten co¶tam_ jest BEZSENSU....i deptanie sobie po odciskach nie_przyniesie nikomu nigdy nic dobrego. I przez takie gadanie, zamiast R/R siê zwi±zywaæ, oddala siê coraz bardziej od siebie!! Wiêc ludzie, miejcie lito¶æ i przestañcie na siebie naje¿dzaæ, bo a¿ szkoda po¶wiêcaæ czas na czytanie tego wszystkiego na freszce.
Nie powiem, niedoci±gniêcia by³y ze strony organizatorów....bez urazy Pati (ale wszystko co mialem ci powiedzieæ to ju¿ wiesz), jednak¿e zosta³o to wszystko zrekompensowane ilo¶cia publiki i APLAUZEM, który ¿e¶my otrzymali w pi±tek i sobotê. Czy to dla Was nic nieznaczy?? By³o na pocz±tku powiedziane ¿e to ma byæ SPEKTAKL, a my jeste¶my tylko t³em, wiêc zrobili¶my takie t³o, ¿e ludzie prawie tam "sikali" ze szczê¶cia, rado¶ci i w_ogóle prawie oczopl±sów podostawali patrz±c na nas. Czy s±dzicie ¿e z tego miejsca gdzie siedzieli, by³o widaæ artylerie?? NIE, bylo ich tylko s³ychaæ, czy widaæ by³o rdze na mym pancerzu??NIE!! nawet nie_wiedzieli ludzie kim jestem, ale widzieli, ¿e by³a nas zwarta grupa, bo_z tego co mi wiadomo to ponad 100osób, które ¶ci±gnê³a na "MALBORK" jedna pasja, do odtwarzania ¶redniowiecza i do dobrej zabawy. Wiêc takim swoim gadaniem :artyleria/piechota, by³a niemediewalna, zabieracie mi ca³± radochê z tego przedsiêwziêcia. Pojecha³em by siê dobrze bawiæ, i od razu wiedzia³em, ze to nie_ma byæ impreza pokroju Grunwaldu, choæ dosz³y mnie s³uchy ¿e pomalutku ma go nawet przebiæ (tutaj uk³on w strone Pati), je¶li znajdzie siê na przysz³y rok wiêcej ludzi pokroju Pati (i innych wspó³organizatorów) którzy bêde na ka¿de zawo³anie uczestnika (bez przesady oczywi¶cie) i bêd± s³u¿yli pomoc± to impreza z roku na rok bêdzie coraz lepsza jak i dla uczestników tak i dla organizatorów. Ludzie b±dzcie dla siebie mili i nie_naje¿dzajcie na siebie. Uczmy sie na w³asnych b³êdach (nie_róbmy ich za wiele) i WYCI¡GAJMY z nich pozytywne wnioski, co poprawiæ, co inaczej mo¿na zrobiæ, a WSZYSTKIM bêdzie lepiej.
Impreza mi siê bardzo podoba³a, by³o wielu znajomych, jeszcze wiêcej siê pozna³o. Mam nadziejê ¿e przysz³oroczne Oblê¿enie Malborka odbêdzie siê, i bêdzie nie_tyle równie udane, co bêdzie lepsze od tegorocznego, czego sobie i Wam z ca³ego serca ¿ycze:)

Pozdrawiam Jerzy.

(p.s - sorka za ortografy, ale rano wyje¿dzam znów do anglii i trochê pó¼nawo juz jest)
justyna74
Witam!
Ja od pocz±tku "oblê¿eñ" jestem tylko skromnym komercyjnym widzem i stwierdzam ¿e z roku na rok jest coraz lepiej. Trzymam kciuki za tych wszystkich którzy bardzo siê staraj± aby impreza mia³a odpowiedni poziom i dziêkujê im za trud w³o¿onej pracy. Na Grunwald te¿ je¼dzimy z rodzink± co roku i wierzcie mi wiêkszo¶æ ludzi i tak nie odró¿nia czy macie na sobie mroki czy nie. Ich to naprawdê nie interesuje.
pozdrawiam
Ania ¯uk
CYTAT(justyna74 @ 13:09 25.07.2007) [snapback]196207[/snapback]
.....wierzcie mi wiêkszo¶æ ludzi i tak nie odró¿nia czy macie na sobie mroki czy nie. Ich to naprawdê nie interesuje.
pozdrawiam

No có¿, to przykre... ¿al mi ich....
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(Ania ¯uk @ 14:42 25.07.2007) [snapback]196216[/snapback]
CYTAT(justyna74 @ 13:09 25.07.2007) [snapback]196207[/snapback]
.....wierzcie mi wiêkszo¶æ ludzi i tak nie odró¿nia czy macie na sobie mroki czy nie. Ich to naprawdê nie interesuje.
pozdrawiam

No có¿, to przykre... ¿al mi ich....

No có¿, a mo¿e lepiej dla nich....

czego oczy nie widz± tego sercu nie .........

Manson
Witam serdecznie

Mnie na Malborku nie bylo juz 2 lata (lacznie z tym), obecnie przebywam daleko na wyspach. Jednak mam duzy sentyment do tego miejsca i dobrze wspominam spedzony tam czas (no i ten zamek!!!). Milo slyszec, ze impreza w tym roku podniosla poprzeczke. Co do rekonstrukcji to zgadzam sie z ludzmi, ktorzy daza do jak najlepszego odzwierciedlenia danej epok( choc sam ostatni raz bylem w garku i do wygladu nie przywiazuje takiej uwagi jak do walk). Takie podejscie pomoze na pewno podniesc poziom imprezy na kolejny stopien i zacheci nowych uczestnikow.
Jesli przyjezdza sie dla samej zabawy dlaczego by nie umilic jej innym ktorzy do wygladu przywiazuja wieksza wage, ubranie sie poprawnie nie jest wcale duzo drozsze niz sie wydaje. Ja osobiscie juz dwa razy wydalem pieniadze na ubior, ktory nie odpowiadal wymaganiom i stracilem pieniadze ktore wystarczyly by na bardzo dobre szmatki.

Mam nadzieje, ze w przyszlym roku uda mi sie pojawic wraz z moja druzyna.
Poki co pozdrawiam

przepraszam za brak polskich znakow angielska klawiatura

Chaosinme
Witam!

¯a³ujê bardzo ¿e mnie nie by³o na Oblê¿eniu, bo z tego com widzia³( i to na TVN24) to niez³a zabawa by³a ;) Zw³aszcza Ci ³ucznicy z p³on±cymi strza³ami ;)) A w ogóle to sie ludzie zbytnio roztrz±sacie nad jako¶ci± tej imprezy. Skoro wypali³a i ludzie sie ¶wietnie bawili i równie¿ wiêkszo¶æ grup historycznych, to po co dzieliæ w³os na 4. Wnioski to ju¿ organizatorzy ( chodzi mi o Naszych orgów) wyci±gnêli dawno i tyle. Wystarczy mi jedynie pogratulowaæ ¶wietnej inscenizacji ;) Najlepsza rada to ZAWSZE DBAæ O W³ASNY OGRóDEK. Mnie ona wystarcza do dobrej zabawy. Jak chcecie osiwieæ zbyt wcze¶nie zamartwiaj±c sie o wikingów na Malborku, czy podpalaæ ludziom materia³y ze strojów to Wasza broszka. Ja to robiê dla w³asnej przyjemno¶ci i mam zbyt wiele zmartwieñ w realu ¿eby sie tym przejmowaæ. Je¿d¿ê na turnieje w ramach wypoczynku.

Pozdro

P.S. Pewnie Ty Pati i tak trochê osiwia³e¶ po tym Malborku, co? Ale by³o extra!
Pati
Raz jeszcze PROSZê o kontakt mailowy w/w Bractwa. Dotyczy to te¿ Grupy które odpowiedzia³y MI na prive.PILNE!
No i NIE osiwia³em...za to nauczy³em siê du¿o:} no i co tu du¿o pisaæ...mam Nadziejê ¿e za 12 miesiêcy Twoja obecnosæ stanie siê faktem...
Pozdrawiam.
Norbert.
Morrigan
Wiêc na tym wrze¶niowym spotkaniu porozmawiajcie o wspólnym obozie. Brakowa³o mi bardzo integracji, która zosta³a zast±piona seansami filmowymi icon_mrgreen.gifsmile.gif
Artur D.
Jako ¿e nie ma osobnego w±tka ze zdjêciami o oblê¿eniu Malborka to siê chyba nie obrazicie je¶li wrzucê tu linka do galerii z kilkoma fotkami z tej imprezy?

http://www.portalturystyczny.pl/galeria/th...ls.php?album=11
Pati
Ciekawe fotki...Nawet siebie znalaz³em:}
Dziêki.
Lamija
Nie ma co siê martwiæ o mrok, i tak ciemno by³o zamknac-temat.gif
Micha³ Templarem zwany
Ludzie najlepiej wszystkie pomys³y wrzucajcie tutaj!!!!

Mo¿e uda siê w przysz³ym roku rozbiæ obóz z epoki i oprowadzaæ po nim turystów ( $$ ), podczas inscenizacji przy koñcowej scenie moc sie mocniej pobiæ, zorganizowaæ jak±¶ bitwe poza inscenizacj±.

Do tego potrzebujemy chêci i pomys³ów.

Impreza jest to spektakl z naszym udzialem. mozemy np zaoferowac ogrom jedna scenê ludzi w zbrojach z epoki ( np górn±, bo dolna jest ¶ci¶le inscenizacyjna. )

Rota ¦w Jacka - mo¿e w przysz³ym roku na malborku zrobimy sobie manewry :D )

Malbork jest miejscem gdzie ka¿dy mo¿e robic pomiedzy "probami " co chce - zarówno chodziæ w cywilkach i popijac piwo, jak i lezeæ pod drzewem w cieniu zamku.

Ta impreza bedzie mia³a obostrzenia takie, jakie sobie za³o¿ymy i przedstawimy Ogrom, mo¿e to ich zainteresuje, my¶lê, ze po tym roku mamy silna pozycje do negocjacji...

Pozdrawiam
Micha³
Lamija
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 13:23 30.07.2007) [snapback]196641[/snapback]
Ludzie najlepiej wszystkie pomys³y wrzucajcie tutaj!!!!

Mo¿e uda siê w przysz³ym roku rozbiæ obóz z epoki i oprowadzaæ po nim turystów ( $$ ), podczas inscenizacji przy koñcowej scenie moc sie mocniej pobiæ, zorganizowaæ jak±¶ bitwe poza inscenizacj±.

Do tego potrzebujemy chêci i pomys³ów.

Impreza jest to spektakl z naszym udzialem. mozemy np zaoferowac ogrom jedna scenê ludzi w zbrojach z epoki ( np górn±, bo dolna jest ¶ci¶le inscenizacyjna. )

Rota ¦w Jacka - mo¿e w przysz³ym roku na malborku zrobimy sobie manewry :D )

Malbork jest miejscem gdzie ka¿dy mo¿e robic pomiedzy "probami " co chce - zarówno chodziæ w cywilkach i popijac piwo, jak i lezeæ pod drzewem w cieniu zamku.

Ta impreza bedzie mia³a obostrzenia takie, jakie sobie za³o¿ymy i przedstawimy Ogrom, mo¿e to ich zainteresuje, my¶lê, ze po tym roku mamy silna pozycje do negocjacji...

Pozdrawiam
Micha³

Impreza raczej nie do omawiania na Forum Rekreacji Historycznych, jako ze z rekreacj± czegokolwiek (no mo¿e z wyjatkiem imprezy zesz³orocznej ani histori± nic wspólnego Oblê¿enia nie ma

Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve Fratres !

To teraz parê slów ode mnie .....

My¶lê, ¿e je¶li ten temat ma byæ tylko stekiem wypowiedzi typu Impreza jest do ass.gif to admini powinni zamknac-temat.gif

S±dzê, ¿e ka¿da Impreza ma swój klimat w momencie kiedy my na ni± jedziemy i z kim jedziemy
a nie co ma miejsce konkretnie do zaproponowania .....

To ma byæ zabawa czy mo¿e sie mylê ???? spêdzanie wolnego czasu jest naszym dobrem wiêc proszê nie odbieraæ nam uczestnikom rado¶ci w jego spêdzaniu rant.gif

To ¿e kto¶ pisze o tej imprezie, ¿e jest do kitu ma racjê potencja³ miejsca jest utracony ban.gif dla organizatorów by sie przyda³ .....

Jednak spójrzmy na to z drugiej strony. Turystom sie podoba³o co mo¿na by³o poznaæ po oklaskach jakie zebrali uczestnicy .... wiêksze ni¿ aktorzy ....

Dlatego proszê wszystkie osoby które nie by³y na Malborku 2007 o nie komentowanie co do jako¶ci imprezy nie pasuje wam nie je¼dzicie ok wasza sprawa ale to takie polskie po¶miaæ sie i czepiaæ pytam jednak po co ??? co to zmieni ???

z regu³y jest tak ¿e osoby które krytykuj± same musz± sie dowarto¶ciowaæ ze swoich uchybieñ tak prawda wiêc proszê to wzi±æ pod rozwagê rulez.gif respekt.gifthanx.gif

Pozdrawiam

P.S. Szczególne pozdrowienia dla ca³ej Polskiej Ciê¿kiej respekt.gif warrior.gif
Bronku sorki, ¿e nie zd±¿y³em sie po¿egnaæ ale sprawy osobiste pokrzy¿owa³y mi taka mo¿liwo¶æ .......

..:: Grigorij ::..
Witam waszmo¶ciów!

Co by nie mówiæ ja imprezê uwa¿am za udan±. Owszem zawsze mo¿na trochê po marudziæ na poziom tej tzn. rekonstrukcji ... ale pamiêtajmy, ¿e za³o¿eniem by³o widowisko i jako takie uda³o siê wy¶mienicie. Chwa³a tym, którzy w przysz³o¶ci chc± przekszta³ciæ ta imprezê w pe³nokrwist±, tzw. rekonstrukcyjn± ...

Je¶li komu¶ brakowa³o wra¿eñ to zapraszam w przysz³ym roku do wjechania konno w sam ¶rodek tej nawa³y artyleryjskiej, w czasie ostatecznego szturmu ... jak zobaczy iskry lataj±ce przed nosem to gwarantuje, ¿e bêdzie mu ciep³o tongue.gif
I tu uwaga na przysz³y rok, artyleria na górze wa³u by³a ¼le ustawiona. W ¶rodku brakowa³o wzglêdnie 'bezpiecznego' miejsca do starcia jazdy, g³ównie w czasie ostatecznego szturmu.

Czo³em!
ARIOWIST
Mnie siê na przyk³ad nie podoba to ¿e kole¶ wchodzi z jak±s maczet± a tu siê wym±drza jak to on chcia³by nie wpuszczaæ innych. Ludzie, wy z tymi tasakami to robicie normalnie wiochê !
Micha³ Templarem zwany
CYTAT(ARIOWIST @ 14:26 31.07.2007) [snapback]196716[/snapback]
Mnie siê na przyk³ad nie podoba to ¿e kole¶ wchodzi z jak±s maczet± a tu siê wym±drza jak to on chcia³by nie wpuszczaæ innych. Ludzie, wy z tymi tasakami to robicie normalnie wiochê !

Witam to ja mia³em ten tasak, ale Ciebie, jako¶ nie kojarzê, proszê Ciê bardzo, aby¶ mi przypomnia³ w którym momencie siê spotkali¶my.

Je¿eli wiesz, ze to ja bylem tym czlowiekiem to proszê aby¶ pisal personalnie. Bo pisanie ogólnikowe jest bezsensowne, oraz mog³oby byæ po prostu zlane ciep³ym moczem.

Widzisz mnie Norbert poprosi³, abym ogarn±³ tzw Ciê¿ka Polskê, sprawdzi³ sprzet i ponadto pokierowa³ tym oddzia³em razem z Arkiem ( Brat Arkady )
Po do¶c solidnym odsiewie pozosta³ oddzia³ w miarê spójny pod wzgledem bezpieczeñstwa ( nie licz±c lekkich, którzy padali przy ostrzale ) oraz spójny je¿eli chodzi o szyk i wstepna organizacjê.
Do do uzbrojenia to nie tylko tasaki by³y, ale i topory, miecze dwurêczne, tasaki innego typu, nawet buzdygan.

Je¿eli nie podoba ci siê rekonstrukacja broni to nie pisz, o po³owcach, czy plebsie bo siê chyba na tym Drogi Kolego nieco nie znasz.
Czy zwróci³es uwagê na kszta³ rêkoje¶ci, oraz kszta³y ostrza?
Rozumiem, ¿e w ramach pe³nej rekonstrulcji powinienem wyj¶æ z polaxem, oraz z maczug± rycersk± za pasem g³ównym?

¯ycze Ci, oraz sobie Drogi Kolego wiecej dystansu, oraz ma nadziejê normalnych i wywa¿onych, a co najwazniejsze dyskusji na nurtuj±ce nas tematy.

Pozdrawiam
AFK till 6,08,2007

Pati
Witam.
"Nadejsz³a Wiekopomna Chwi³a" czy jako¶ tak!
Co by nie by³...czas wtr±cic swoje trzy grosze,do postów Godnych uwagi i tych co Oble¿enie znaj± TYLKO z opowiadañ tych co te¿ gdzie¶ co¶ us³yszeli...

Lamija - ju¿ kiedy¶ w tych postach Napisa³em...REKLAMA jaka by ona NIE by³a jest zawsze reklam±...Dziêki wiêc:}
... a tak na marginesie...Chcesz pomóc...ZAPRASZAM!mo¿e wtedy - uka¿e Ci siê jasno¶c!!!

Grigorij - masz racjê...ten co NIE by³ i NIE widzia³,zawsze Najg³o¶niej krzyczy...ciekawe jednak jAK g³osno by siê dar³ kiedy faktycznie by³ by blisko tej"nawa³y artyleryjskiej"...Twoje sugestie totyczace ustawienia s± jak najbardziej realne i NAPEWNO wnioski zostan± wyci±gniête!

Bracie Arkady - Dziêki za szczere podej¶cie do tematu..."S±dzê, ¿e ka¿da Impreza ma swój klimat w momencie kiedy my na ni± jedziemy i z kim jedziemy
a nie co ma miejsce konkretnie do zaproponowania ....." to jest godne Zapamiêtania...! To My tworzymy klimat.

Ariowist - Widzê ¿e znajomo¶c ¶redniowiecznego uzbrojenie jest Ci ma³o znana...To ja prosilem Micha³a i Arka o pomoc,i NIE ¿a³ujê tej decyzji - dziêki Nim"ciêszka Polska" wygl±da³a na tyle dobrze tak pod wzglêdem uzbrojenia,ubioru jak i szyku stworzy³a swoim zgraniem,szyk i szybk± reakcjê na komendy... Jednak czytaj±c twojego posta[pomijaj±c brak wiedzy na temat uzbrojenia]'widzê" ¿e Twoje starcie z TASAKIEM otworzy³o Ci oczy na trochê inny rodzaj broni NI¿ "jedynka"...

Michale - nic dodac nic uj±c...:}

ARIOWIST
Akurat ja nie mia³em starcia z tasakiem ale nigdy nie zgodze sie z tym ze rycerstwo polskie pod Malborkiem za pasem nosi³o tasaki. Co to w ogóle za broñ ? Wiem ze by³a wtedy w uzyciu ale nie pos³ugiwa³o sie ni± polskie rycerstwo. Wyobra¼cie sobie ze ogl±dacie now± wersjê Krzy¿aków a tam Jurand ze Spychowa albo Zawisza Czarny r±bie Niemców tasakiem. A w ogóle to ktos moze widzia³ jakis film ze scenami batalistycznymi i rycerstwo z tasakami ? Ja mam do¶æ poka¼n± kolekcje { ok. 200} filmów historycznych { np. Hrabia Gascoigne-rycerz z Pirenejów, wszystkie filmy historyczne Otokara Vavry , Idea i miecz , Blask wygas³ych ognisk, Kazimierz Wielki, Seventh seal, Danil , knia¼ Halicki, nie mówi±c o piêciu wersjach Joanny Darc} ale takich rodzynków nie widzia³em. Zreszta ca³y nasz obóz tez. Pozdrawiam
Martin.de.Dinan
przepraszam, ¿e siê wtr±cê ale siê powstrzymaæ nie mogê... jak kolego uwa¿asz filmy "historyczne' za ¼ród³o do rekonstrukcji no to jak to mówi± ajm so³ sory... tak ja wiem, ¿e rycerze to powinni mieæ miecze itp ale nie zawsze chyba tak by³o... jestem XIII-stkowcem i tam rycerstwo s±dz±c po ikonografii jak najbardziej u¿ywa³o takich sprzêtów, wiêc my¶lê, ¿e i w XV te¿
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
CYTAT(ARIOWIST @ 23:51 31.07.2007) [snapback]196766[/snapback]
Akurat ja nie mia³em starcia z tasakiem ale nigdy nie zgodze sie z tym ze rycerstwo polskie pod Malborkiem za pasem nosi³o tasaki. Co to w ogóle za broñ ? Wiem ze by³a wtedy w uzyciu ale nie pos³ugiwa³o sie ni± polskie rycerstwo. Wyobra¼cie sobie ze ogl±dacie now± wersjê Krzy¿aków a tam Jurand ze Spychowa albo Zawisza Czarny r±bie Niemców tasakiem. A w ogóle to ktos moze widzia³ jakis film ze scenami batalistycznymi i rycerstwo z tasakami ? Ja mam do¶æ poka¼n± kolekcje { ok. 200} filmów historycznych { np. Hrabia Gascoigne-rycerz z Pirenejów, wszystkie filmy historyczne Otokara Vavry , Idea i miecz , Blask wygas³ych ognisk, Kazimierz Wielki, Seventh seal, Danil , knia¼ Halicki, nie mówi±c o piêciu wersjach Joanny Darc} ale takich rodzynków nie widzia³em. Zreszta ca³y nasz obóz tez. Pozdrawiam

Ariowiscie hmmm a królewnê ¶nie¿kê i siedmiu krasnoludków te¿ masz ????
albo ¶piac± kró³ewnê ???
a od kiedy to film nawet historyczny jest w pe³ni rekonstrukcyjny ????? magia kina du¿o mo¿e ale zawsze wychodz± w niej kwiatki bo co innego historyk a co innego re¿yser dunno.gif

w wielu filmach jest wiele kwiatków tak zwanego mroku .... ale filmom siê to wybacza dziwi mnie fakt, ¿e kto¶ a konkretnie ty Ariowiscie czepiasz siê tasaka Templarka bic.gif pozdrowionko .......

napisa³e¶ ze w ¿adnym filmie tego nie widzia³e¶ a s³ysza³e¶ o bitwie z udzia³em rycerzy gdzie
z w³asnej woli walczyli oni na piechotê ???? mo¿e nie s³ysza³e¶ a w filmie ???? bo to twoje guru ????

to moze poczytaj na ten temat powertuj odpowiednie ksi±¿ki pójd¼ do muzeum albo poszukaj
w internecie a zobaczysz ¿e taki tasak istnia³ w tym okresie i by³ u¿ywany wiêc jest w pe³ni "historyczny" i nie czepiajmy sie szczegó³ów .... bo my odtwarzamy historie a nie jeste¶my lud¼mi
z epoki i taka jest prawda .....

Andrzej Siejeñski
ARIOWIST, to nie jest forum filmów mniej lub bardziej historycznych tak wiêc nieco siê zb³a¼ni³e¶.
A powracaj±c do tasaków to nawet królom siê zd±¿a³o. Jedyne czego by sie mo¿na przyczepiæ to noszenia go za paskiem (je¶li to nie by³a tylko taka metafora stylistyczna z Twojej strony).
Pozdrawiam
P.S. A co do Krzy¿aków, to kwestia uzbrojenia w tym filmie mocno kuleje wiêc lepiej siê na nich nie powo³uj.
Nikodem
A ja tak troszke z innej beczki, tzn a'propos kaski, któr± zamek da³:

Po pierwsze - nie ma zwrotów za transport, które mia³y byæ.
Po drugie - czy kto¶ z was bêdzie dopomina³ sie o pit-y?
Po trzecie - co z umowami o dzie³o o których by³o w li¶cie od zamku?

Norbercie, uwagi te nie s± do Ciebie, pytam na gronie publicznym, aby poznaæ opinie i wra¿enia innych i wiêksz± kup± wywalczyæ co¶ od zamku, co nam sie, notabene nale¿y (teoretycznie).
Pati
Tak od pocz±tku...NIE BRONIê ZAMKU!
czyli... z tego co wiem, by³y DWIE wersje dotycz±ce zap³aty dotycz±ce tej inscenizacji...Pierwsza to"dniówka" za próby...Druga to"zwrot za paliwo"...jedna z drug± NIE TWORZ± CA³O¶CI WYNAGRODZENIA!
Wniosek jest jeden...Jedni dojechali na koszt w³asny,pobieraj±c "dniówkê" za próby...
...Drudzy,w zamian za ZWROT kosztu dojazdu,rezygnowali z stawki dziennej...

Nikodemie...nie wiem jak uwa¿nie czyta³e¶ list ZAMKOWY.Co do reszty...nie wypowiadam siê.

ARIOWIST...a ja mam"Pancernych i psa..." "Stawkê Wiêksz± ni¿ ¿ycie" przecie¿ to te¿ s± filmy Historyczne i co...
czy w wersji Pancernych gdzie ca³± filmow± wojnê zagra³ T-34 wersji produkcyjnej, powojennej, to te¿ mam siê na tym wzorowac i uwa¿ac "Pancernych" za 100% wzór do odtwa¿ania historii II wojny ¶wiatowej[bo innych"kruczków" ju¿ tu nie wymieniê] ,to Samo dotyczy"Stawki..."

Wracaj±c do TASAKA...je¶li nadal Masz zamiar wzorowac siê na filmach"historycznych"[nie ujmuj±c fabule] z swojej kolekcji,to proszê...Daj sobie spokój! skladanie klocków lego jest mnie stresuj±ce i...nie wymaga A¿ tak du¿ej wiedzy.
jasmin
W Ksieżniczce Fantagiro także nie ma tasaków:)

Moze warto w przyszlym roku zaraz po przemarszu isc na pole, gdzie sie odbywal przedstawienie i omowic detale i szczegoly? Od reki i nie tracac czasu? sporo uczestnikow przyjezdza w piatek, niektorzy w sobote i automatycznie pole i miejsce na wiele akcji sie skraca. Np na cwiczeniach bylo 7 hakow, zas na bitwie ponic 13 osob juz z tego strzelalo?

Pozdro
Andrzej Siejeñski
Chłopcze, nie ośmieszaj się. Poczytaj Nadolskiego i kilku innych autorów to się czegoś dowiesz o tasakach.
Tomic
najpro¶ciej by³o by przejrzeæ Frehe

http://www.freha.pl/lofiversion/index.php?t4200.html

icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif icon_mrgreen.gif

temat mega przezabawny, nie zamykajcie go proszê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.