Podobno w tym roku ma t± imprezê organizowac inna ekipa.
Czy ktos ma informacje na ten temat??
Impreza ma trwac od ¶rody do niedzieli ( info na stronie
http://www.zamek.malbork.pl/pl/aktual/indexa.php#oblezenie )
Pozdrawiam Serdecznie
Micha³
CYTAT(Micha³ Templarem zwany @ 11:35 23.05.2007) [snapback]190044[/snapback]
Podobno w tym roku ma t± imprezê organizowac inna ekipa.
Czy ktos ma informacje na ten temat??
Z tego co MI wiadomo to ci±gle Ci sami ludzie to organizuj±
"Z tego co MI wiadomo to ci±gle Ci sami ludzie to organizuj±"
Kogo masz na my¶li...pisz±c"Ci sami ludzie to organizuj±"
Ja wiem ¿e jest inaczej...
Witam!
Organizator siê nie zmienia - tak jak by³ jest nim Muzeum Zamkowe w Malborku (vide link podrzucony przez Micha³a). Raczej w±tpliwe, ¿eby siê to zmieni³o (bo i czemu mia³oby siê zmieniaæ). Jak s±dzê to mia³a na my¶li Morrigan, chyba, ¿e jestem w b³êdzie.
Pozdrawiam
CYTAT(Szymon Piotr @ 00:27 24.05.2007) [snapback]190116[/snapback]
Witam!
Organizator się nie zmienia - tak jak był jest nim Muzeum Zamkowe w Malborku (vide link podrzucony przez Michała). Raczej wątpliwe, żeby się to zmieniło (bo i czemu miałoby się zmieniać). Jak sądzę to miała na myśli Morrigan, chyba, że jestem w błędzie.
Pozdrawiam
Dokładnie to
Muzeum swoj± drog±, ale ty mi bratku tutaj mów kto od strony ³ycerskiej w tym ³apki macza.
No coż z moich informacji wynika, ze strone polską koordynuje Pati, czyli ekipa jest już nieco inna, jeżeli chodzi o "polską" stronę
Norbercie może warto poswięcic tydzień na dyskusje nd ksztaltem imprezy.
Ja osobiscie juz mam pare osob chętnych na tę imprezę.
Plan imprezy jest podany na stronie w pierwszym poscie tego tematu.
Pytanie zasadnicze - Co takiego oferuje Zamek zaby nas zachecic do tej imprezy
nie ukrywam, że mam dośc duzy dystans co do tej imprezy z powodów poprzednich oblężeń.
Impreza posiada olbrzymi potencjał jakim jest zamek, ifrastruktura, zaplecze sanitarne.
Jednakże w poprzenich latach nie moglismy w pełni tego wykozystać.
Z moich rozmów z Norbertem wynika, ze obecnie powinno sie to zmienić.
Pozdrawiam
W tym po¶cie zawarlem w sumie wypowied¼ jednej z osób, która siê do mnie odezwa³a.
""Kolejne pytanie:
Na stronie:
http://www.spychala.art.pl/spektakle.php ( strona re¿ysera )
Mo¿na przeczytaæ, ¿e jest to spektakl z fabu³± i wykozystaniem techniki.
Z tego wynika, ¿e tek naprawdê ludzie tam PRACUJ¡.
Sam program imprezy tez jest zrobiony tak aby TURY¦CI mogli mieæ dodatek do zamku, podczas gdy dla nas nie pozostaje zbyt wiele do roboty.
Pytanie otwarte: w jaki sposób ORGANIZATOR zamierza NAS zachêcic do wziecia udzia³u w tej imprezie.
Zwrot kosztów przejazdu to ju¿ w wiêkszoci przypadkach za ma³o. Zw³aszcza, je¿eli kto¶ zarabia na tym abysmy siê zabrali do roboty i wlasnymi prywatnymi strojami i zbrojami robili komu¶ imprezê.
Mam nadzieje, ¿e organizator zrozumie, ¿e zaproszenie ka¿dego pojedyñczego rycerza wymaga poswiêcenia swojego w³asnego czasu i srodków, oraz w takim wypadku odpowiada siê przed tymi lud¼mi.
Bez zapewnienia ka¿dej grupie ¶rodków na ten SPEKTAKL ( tak jak pisalem dla nas samych ma³o jest tam atrakcyjnych rzeczy ), praktycznie nikt z bardziej rozumnych ludzi sie na nia nie zg³osi.
Ró¿nica pomiedzy Malborkiem a Grunwaldem jest taka, ¿e do tego pierwszego ludzie przyjezdzaj± aby zobaczyc Zamek. Na Grunwald przyjezdzaj±, aby zobaczyæ NAS. Ponadto ta druga impreza zyje g³ównie ¿yciem pozainscenizacyjnym w formie wielkiego spotkania. ""
Witam.
Wczoraj otrzyma³em zapewnienie ¿e WSZYSTKIE bol±czki zwi±zane z poprzednimi Malborkami w tegorocznej inscenizacji Oblê¿enia zostan± zliwidowane...ju¿ dzi¶ mogê napisaæ ¿e dach nad g³ow± dla uczestników + wy¿ywienie zostaje gwarantowane przez organizatora...to samo dotyczy sanitariatów,gdzie na moje sugestie czê¶æ z nich zostanie ustawiona w miejscach wyznaczonych przez Nas a nie Zamkowych...to samo dotyczy kontraktacji inscenizacji dla uczestników w/w. Je¶li chodzi o obozowisko to jedna z bol±czek uczestników czyli s³oma pod namioty bêdzie przeze mnie monitorowana i doprowadzona do szczê¶liwego koñca! Sam jestem uczestnikiem wszystkich poprzednich Oblê¿eñ i znam te bol±czki dlatego poproszê na privie o sugestie postaram siê o realizacjê ewentualnych propozycji...proszê tylko o nie wymaganie t.z.w cudu...
Po 8 Czerwca powinienem otrzymaæ wszystkie zapewnienia na pi¶mie od pracowników Zamku odpowiedzialnych za Oblê¿enie wtedy zamieszczê je tu w tym miejscu do wgl±du dla zainteresowanych.
Teraz tylko zostaje mi Prosiæ Bractwa o uczestnictwo w tegorocznym Oblê¿eniu...
Pozdrawiam.
Norbert.
Jaki standard rekonstrukcji zostanie przyjêty w tym roku? Z w³asnego uczestnictwa oraz ze zdjêæ z kilku poprzednich edycji wiem, ¿e co rok jest z tym du¿y problem.
Kiedy pojawi± siê wymagania co do historyczno¶ci i minimów uzbrojenia dla uczestników inscenizacji?
CYTAT(Jakub Zieliñski @ 18:05 26.05.2007) [snapback]190388[/snapback]
Jaki standard rekonstrukcji zostanie przyjêty w tym roku? Z w³asnego uczestnictwa oraz ze zdjêæ z kilku poprzednich edycji wiem, ¿e co rok jest z tym du¿y problem.
Kiedy pojawi± siê wymagania co do historyczno¶ci i minimów uzbrojenia dla uczestników inscenizacji?
Jakubie mam nadziejê, ze w tym roku w koñcu bedzie to jeden z g³ównych punktów.
Moim zadniem w pierwszej kolejnosci nalezy pozbyc siê czepców kolczychj na go³ej g³owie i wszelkiej masci "kie³baskowców"
Norbercie z trego co sie dowiadywalem zanczna wiekszoæ ludzi do oblezenia mo¿e przyjechac doiero w piatek póxnym popo³udniem. Ludzie pobrali ju¿ urlopy na Grunwald, iwec ciezko jest u prze³o¿onych juz wyprosiæ kolejne parê dni.
Ja sam moge siê od ¦rody nie wyrobic ( praca )
Pozdrawiam
Staramy siê o standard uzbrojenia i ubioru z okresu Grunwaldu!W tym roku postaramy siê o "szczelne dzrzwi"... Przypominam ¿e Oble¿enie Malborka jest jeszcze m³od± imprez± i TYLKO od Nas zale¿y jak ta impreza bêdzie wygl±daæ.Co do fotek...có¿ tu siê z Tob± zgadzam - jest parê"jaskó³ek" z lat poprzednich ale jak Pisa³em wy¿ej - Tylko od Nas zale¿y wizerunek zewnêtrzny tej inscenizacji...To samo dotyczy te¿ samej imprezy - Tylko my mo¿emy podniesæ J± do odpowiedniego poziomu...t.j historyczno¶ci i uzbrojenia.
Rozumiê.Dla mnie Wa¿ne jest to ¿e Bedziecie.Co do czepców kolczych...tu te¿ siê z Tob± zgodzê!NIE mo¿e byæ kogo¶ kto ma na g³owie[TYLKO] czepiec kolczy...nawet w kwesti bezpieczeñstwa.
Norbecie bêdziemy.
Mogê przeprowadziæ weryfikacje sprzêtu, je¿eli dostanê na to woln± rêkê i nikt nie bêdzie mi siê wtr±ca³ i mówi³, ¿e to mój znajomy.
Proponujê razmy czasowe 1350 - 1425. Przekrój czasowy jest bardzo du¿y, b±d¼ pozostawienie w tym roku multiepoki od XIII wieku w górê. ( ze wzgledu na brak ludzi ), ale z nastawienie, ze kazdy sprzêt musi byæ porzadnie zrobiony. Szyje musza byæ os³oniete, podobnie jak stawy i d³onie.
Czy masz ju¿ wstepny scenariusz inscenizacji??
Pozdrawiam
MASZ WOLN± RêKê![to dotyczy strony Polskiej - Zakon to dzia³ka Arka Dzikowskiego] mam tylko nadziejê ¿e"to mój znajomy" bedzie dotyczy³ Wszystkich:}
Co do scenariusza...jeszcze Nie ale mam zamiar ju¿ od tego Poniedzia³ku zacz±æ prosiæ o niego Re¿ysera Oble¿enia.Jak tylko Go dostanê zaraz siê odezwê.
Zrozumia³y te¿ jest czas ramowy w latach...Ja my¶la³em o 1350/1450, ale dostosujê siê do Ciebie.
Dziêki.
CYTAT(Pati @ 17:30 27.05.2007) [snapback]190426[/snapback]
MASZ WOLN± RêKê![to dotyczy strony Polskiej - Zakon to dzia³ka Arka Dzikowskiego] mam tylko nadziejê ¿e"to mój znajomy" bedzie dotyczy³ Wszystkich:}
Co do scenariusza...jeszcze Nie ale mam zamiar ju¿ od tego Poniedzia³ku zacz±æ prosiæ o niego Re¿ysera Oble¿enia.Jak tylko Go dostanê zaraz siê odezwê.
Zrozumia³y te¿ jest czas ramowy w latach...Ja my¶la³em o 1350/1450, ale dostosujê siê do Ciebie.
Dziêki.
Norbercie tu chodzi o to abysmy doszli do konsensusu w sprawie lat "dopuszczonych"
Np datowanie jakie poda³es ale be¿ he³mów garnczkowych, lub bez gotyku......
"Norbercie tu chodzi o to abysmy doszli do konsensusu w sprawie lat "dopuszczonych"
Np datowanie jakie poda³es ale be¿ he³mów garnczkowych, lub bez gotyku......"
TO JEST CA³KOWICIE ZROZUMIA³E...¿adnych helmów garnczkowych i ¿adnego Gotyku...
Hmm z tego co widzia³am to w bractwie sztumskim jest parê kwiatków i to ca³kiem ³adnych
. Czy bêd± wyci±gane jakie¶ konsekwencje po stronie zakonnej ??
CYTAT(Morrigan @ 20:39 27.05.2007) [snapback]190442[/snapback]
Hmm z tego co widzia³am to w bractwie sztumskim jest parê kwiatków i to ca³kiem ³adnych
. Czy bêd± wyci±gane jakie¶ konsekwencje po stronie zakonnej ??
Morrigan Pati zajmuje siê jedynie stron± polsk±, wiêc ciê¿ko bedzie siê komu¶ na podwórko wbijac :D
a bo widzisz ja zrozumia³a ¿e te datowanie to ogólnie dla wszystkich jest a nie tylko dla strony Polskiej mea culpa
Czy?
Bêd± i jakiej konwencji turnieje walk i jakich i kiedy?
Jakie nagrody?
Kto to poprowadzi?
Czy bêdzie turniej ³uczniczy i kto go poprowadzi?
Wedle jakich zasad?
Czy na bogi olimpijskie na dystansach POWY¯EJ 30 metrów?
Czy za udzia³ w inscenie bêdzie liczone "dniówkê na ³ba"? Nie pytam czy zbiorowo czy w jakiej formie czy tam do paliwa czy jak - pytam o jednostkê obrachunkow±?
Kto p³aci?
Kiedy?
Komu?
Witam.
Ja jestem organizatorem Oblê¿enia z ramienia Uni Janowieckiej,czyli Masz odpowied¼ na jedno ze swych pytañ... Co do reszty... Chcesz us³yszeæ odpowiedzi na w/w pytania...zapraszam na priv lub maila...
Pozdrawiam.
ja tylko wtr±cê ¿e nie ujawnianie takich informacji na forum publicznym nie najlepiej wygl±da.
Do imprezy w Malborku ludzie nie s± przekonani z za³o¿enia, wiêc organizatorzy powinni robiæ
wszystko, by to zmieniæ, a podanie takich szczegó³ów to jaki¶ pocz±tek.
Problem w tym, ¿e org
om chyba nie zale¿y na uczestnikach bynajmniej ja to tak od
bieram i utwierdzam sie w tym przekonaniu po kolejnych "OM" i nic z tym nie zrobi± bo nie zapowiadaj± sie zmiany, wiêc zostanie niestety tak jak jest. No chyba,¿e sie mylê
Nie jest powiedziane ¿e NIC nie zostanie ujawnione tu w forum.Dzi¶ w³±¶nie dosta³em zapewnienie z Zamku ¿e dostanê na pi¶mie to co proponuje Nam zamek...kiedy otrzymam odpowiedni "list",zaraz i wklejê Go w to w³a¶nie miejsce!
Pozdrawiam.
Morrigan...mi Zale¿y na uczestnikach!Pisa³em ju¿ poprzednio...Tylko my jeste¶my w stanie postawiæ Oble¿enie na dobrym poziomie!I o to Was proszê.
Witam
Chcia³bym zg³osic przyjazd 4-5 osob z naszej strony.
Pati mi chodzi³o o panów z muzeum zamkowego
. Trzymam za was kciuki i mam nadziejê ze jak za rok bêdê to poziom bêdzie ju¿ o niebo lepszy
M.
Morrigan...wiem to samo co Ty:}mo¿e? jednak w tym roku Zamek przedstawi siê przynajmniej cze¶ciowo w innym ¶wietle...
Zatem.
Za co odpowiada na tej imprezie Unia Janowiecka? - skoro ju¿ wiemy, ¿e tylko w zakresie jej kompetencji jeste¶ w pe³ni w³adny siê wypowiadaæ.
Hegemon czepiasz siê. :p
I to pytanie zadaje mi Osoba która do pewnego czasu By³a w Uni Janowieckiej i przez d³ugi czas by³a Wspó³organizatorem poprzednich edycji Oblê¿eñ...po co siê pytasz skoro i tak znasz odpowied¼ na swoje pytanie/a...I nie pisz mi tylko ¿e pytanie zada³e¶ dla ogó³u...:}
By³em i nie jestem w Unii Janwieckiej bo mi miêdzy innymi nie odpowiada³y jej kompetencjê i sposób wykonywania tych kompetencji w zakresie Oblê¿enia Malborga - dla tego te¿ od kilku lat nie biorê w tej imprezie za udzia³. A le chcia³em wiedzieæ kto bierze - no bo to podobno wiela siê Panocku pozmienia³o?
Ale skoro znam odpowied¼ ... to znaczy ¿e siê nie czepiam tylko niæ siê nie pozmienia³o od mojego ostatniego udzia³u:)
A ..... no to trzeba siê trzymaæ z daleka od tej przeklêtej imp.... to jest chcia³em ¿ec...Twierdzy.
Reklama jest Zawsze Reklam±...jak by ona Nie by³a:}
P/S...no i mi³o jest czytaæ ¿e Czepiasz siê... tylko Zamku...!
Ale Ciê Pati wziêli w ogieñ krzy¿owcowy ;]
Ludzie dajcie trochê na luz, bo z takim podej¶ciem to t± imprezê zakopiecie zanim cokolwiek sie wydarzy! Ch³opak siê stara zrobiæ co mo¿e, ale jak ka¿dy wie, je¶li w³adza tak chce to w³adza bêdzie tak postêpowaæ... jak chce. Postarajmy z Naszej strony pokazaæ siê jak najlepiej.
P.S. A je¶li kto¶ by³ i mu sie nie podoba³o, to czemu sie dopytuje i marudzi ?!?
Pozdrowionka Pati
Witajcie!
Czy uda siê jeszcze znale¼æ miejsce dla dwóch desperatów....³ucznictwa ???
Chaos666 - Dzieki za wsparcie.Odnajdziemy siê ju¿ przy murach twierdzy - a tam...:}
Nazirsk - pewnie ze sie znajdzie...
Raz jeszcze Dziêkujê.
Witaj!
Spoko Pati, ja po prostu nie wiem o co tyle ha³asu?! Jaka impreza jest... ka¿dy widzi, i albo chce przyjechaæ i sie bawiæ albo nie ;) A je¶li chodzi o poziom rekonstrukcji to zawsze impreza jest oceniana wg. tego kryterium, a w rzeczywisto¶ci to odpowiada za ni± ka¿dy z osobna
) Ja ze swojej strony postaram sie nikogo nie rozczarowaæ, i fajnie by³oby gdyby ka¿dy w taki sposób podchodzi³.
P.S. Ach te mury, ach te spotkania ;))) Do zobaczyska zamczyska
Raz jeszcze Dziêki!!!
Damy radê:}
Zdrówka.
Norbercie czy zamek co¶ ju¿ przysla³??
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
No nawet sie nie przyznali, ¿e maja zamiar cos robic w Malborku
no je¶li bedziecie to robic to ja ze swojej strony :
,
,
,
,
,
,
i to tyle na mnie mozecie liczyæ
a jak na mnie to i na kilka innych osób
Pozdrawiam
Bracie Arkady...czy¿by to by³ szanta¿:}
A tak o Oble¿eniu...na www.Zamku ju¿ dawno widnieje anons ¿e Oblê¿enie 2007 siê odbedzie...!wiêc gdzie tu tajemnica:}ale jesli Chcesz pomóc to bedê Ci wdzieczny...
Michale...jeszcze NIE! Dosta³em tylko tylko cynk o ¿e odezw± siê po 8 Czerwca...Maj± jakiego¶ Goscia "na g³owie" - to jest powód opo¼nienia...ZARAZ PO TYM dostanê to co obiecali a ze jestem uparty...to i Wy dostaniecie do poczytania kopie maila.
Przepraszam za tak d³ugie nie odpisywanie.Powodem by³a moja Nie spodziwana "podró¿" s³u¿bowa!
MAZOWIECKA ROTA STRZELCZA KSIêCIA JANUSZA.
Poproszono mnie o dopisanie Zag³oszenia.
Bractwo Rycerskie Ziemi Sokólskiej
pozdrawiam
Arek tylko tym razem idziemy po stronie Polskiej :D
Powtórka z klinika
siê zrobi i bedzie cacy :D
Pozddrawiam
Ps. koszulowym fighterom mówimy NIE
Norbercie mamy ju¿ 12 Czerwca a tutaj brak info od Zamku
http://www.zamek.malbork.pl/pl/oblezenie/program_obl.pdftyle na stronach malborka. Chodz± s³uchy, ¿e Unia Janowiecka nie robi tego w tym roku. Byæ mo¿e st±d brak info od zamku?
Witam.
Puszkarze Ksiêcia Kazimierza V Szczeciñskiego s± cz³onkami UNII JANOWIECKIEJ...wiêc te sluchy dobrze by by³o rozbiæ o kant sto³u...A ze reklama to jaka by ona Nie by³a...jest zawsze reklam±...
Michale...wiem! Dostalem wla¶nie wici ze dopiero pare dni temu uporali sie z jak±¶ Wa¿n± wystaw± i jakim¶ Wa¿nym Gosciem...17 Czerwca wszystko bedzie dostarczone...Ja jestem uparty:}
Saitaver...Dziêkujê za zg³oszenie.
Wa¿na wystawa => "Insygnia w³adzy" polecam naprawdê pere³ki w stylu oryginalny "Herbarz Z³otego runa", czy zbroja m³odego Zygmunta Augusta, a prz okazji mozna juz zobaczyæ zrobiony reflektarz.
W³a¶nie wróci³am w Niedziele z FKD w Malborku mia³o byæ lepiej a wysz³o gorzej ni¿ w latach poprzednich, by³o 20 identyfikatorów na ca³y obóz, a kartki na jedzenie, kto pierwszy ten lepszy... Powodzenia, bo naprawdê siê przyda:)
CYTAT(Pati @ 18:16 12.06.2007) [snapback]192116[/snapback]
uporali sie z jak±¶ Wa¿n± wystaw± i jakim¶ Wa¿nym Gosciem...
Jak ju¿ Morrigan pisa³a ta JAKA¦ wystawa to "Imagines Potestatis – insygnia i znaki w³adzy w Królestwie Polskim i Zakonie Niemieckim" - ponoæ najwiêksze tego typu wydarzenie w historii tego muzeum (oko³o 600 eksponatów). Wystawa "dzia³a" do wrze¶nia, wiêc jak kto¶ bêdzie (podczas Oblê¿enia choæby) to naprawdê polecam. A jaki¶ wa¿ny go¶æ to obecny Hochmaister Zakonu, który siê bardzo przyczyni³ do otwarcia wystawy.
CYTAT(Morrigan @ 22:35 12.06.2007) [snapback]192150[/snapback]
pere³ki w stylu oryginalny "Herbarz Z³otego runa"
Bym go sobie "przekartkowa³"
, ale jest za szyb± - nie ma siê co dziwiæ (nie my¶la³em, ¿e ten zabytek kiedykolwiek zobaczê):
http://img171.imageshack.us/my.php?image=beztytu322ubb1.jpg Pozdrawiam
Norbercie Zamek ju¿ teraz leci sobie w przys³owiowe kulki.
Najpierw 8 potem 12, potem 17.
Je¿eli napisza "co¶tam" na 5 minut przed imprez± to szlag trafi cale ustalenia co do sprzetu, historyczno¶ci, bezpieczeñstwa.
I naprawde sie pare rzeczy na inscenizacji moze stac niewlasciwego.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.