Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Filmy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Augusto
S± dostêpne w internecie filmy z walk ? Szuka³em i szuka³em nic nie mog³em wyszukaæ.

Pozdrawiam.
Luszko
jakich Walk? :P
Augusto
Rycerskich.
Grunwald nie musi byæ chodzi mi o co¶ mniejszego gdzie mozna by zaobserwowaæ ruchy dok³adniej.
Luszko
Na freha jest mnóstwo takich filmów :P:P:P:P Na youtube,video google....poszukaj na youtube wpisz Opole festyn,Knights tournament ,Grunwald.....:P
Augusto
Sory ¿e zawracam g³owe opcja szukaj raz dzia³a raz nie. smile.gif
Augusto
Nie chcia³em otwieraæ nowego tematu w tym dziale wiêc zapytam w tym :

Jakie s± zasady w czasie turniejów w walkach 1 na 1 i grupowych. Kiedy kto¶ "ginie" ?
Zauwa¿y³em ¿e na pewno wtedy kiedy padnie na ziemie.
Jestem poczatkuj±cy je¿li chodzi ogólnie o te klimaty a to forum wydaje mi siê najodpoiedniejszym miejscem zeby spytaæ.
£ukasz P³aza
Wszystko zale¿y od turnieju w którym walczysz, a konkretnie od zasad bojowych konkurencji. Form± najczê¶ciej spotykan± jest walka na ilo¶æ celnych, mocnych trafieñ (np. kto zada wiêcej trafieñ w minute lub kto pierwszy uzyska np. 10 trafieñ). To system standardowy od którego wystêpuj± liczne modyfikacje id±ce jednak zazwyczaj w dwie strony. Strona bardziej delikatna zazwyczaj zmusza do rozdzielenia po trafieniu, zabrania kontaktu cia³em itp. za to czêsto nie wymaga a¿ takiego opancerzenia. Strona id±ca w kierunku ostrzejszych walk dopuszcza akcje zapa¶nicze, uderzenia rantem czy np. kopniêcia, czasami walki toczone s± do upad³ego - czyli w skrócie a¿ jeden z przeciwników nie zostanie powalony (w ekstremalnych wypadkach a¿ siê nie podda). Od tych 3 "poziomów" zaciek³o¶ci wystêpuj± tysiêczne modyfikacje co do wymaganego sprzêtu sfery trafieñ czy dozwolonych technik - wszystko zale¿y od organizatora. Zazwyczaj jest to jednak mniejszy lub wiêkszy odchyL w któr±¶ ze stron od formy po¶redniej. Skrajno¶ci s± rzadkie.
Tyle je¿eli idzie o walkê pojedyncz± (na okresy pó¼niejszego ¶redniowiecza - bo z kolei wcze¶niejsze czasy to ju¿ zupe³nie inna bajka) - grupówki to zupe³nie inna bajka.
tostig
Dobre,ale siê u¶mia³em,bójki wiejskich parobków na kije,chaos i brak pomys³u,dajcie wiêcej
Marcin Waszkielis
CYTAT
bójki wiejskich parobków

Jest tam kto¶ z Twojej rodziny lub chocia¿ znajomych po fachu, ze siê tak odzywasz?

W sezonie nagra siê wiêcej. Chcesz wyst±piæ? Dasz rade na miecze?
A zasadniczo filmik jest dla zabawy i to co siê tam dzieje to tez zabawy na koniec treningu. Co¶ jak rzucanie siê ¶niezkami. Spróbuj kiedy¶, oczywi¶cie mam na my¶li rzucanie ¶niezkami.
Morrigan
Hehe po tym filmiku przypomnia³o mi siê jak z reszt± ch³opaków æwicy³e¶ na dziedziñcu zamku w Kêtrzynie icon_wink.gif
Mateusz z Grójca
CYTAT(tostig @ 08:50 02.03.2008) *
Dobre,ale siê u¶mia³em,bójki wiejskich parobków na kije,chaos i brak pomys³u,dajcie wiêcej

taaak...

dobry post, ale siê u¶mia³em, chaos i brak pomys³u, daj pan wiêcej

balwan.gif dok³adnie
£ukasz P³aza
¦wietna walka treningowa, a filmik bardzo ³adnie zmontowany. Widaæ w³a¶nie poszukiwanie ró¿nych rozwi±zañ a nie tylko walenie na o¶lep. Gratulacje dla toruñskiej grupy treningowej.

P.S. Kolega Tostig niezwykle pewny siebie. A mo¿e by tak ma³a walka? Tak dla potwierdzenia umiejêtno¶ci chmmm? No bo je¿eli to dla ciebie chaos brak pomys³u , wiejscy parobkowie itp. to musicie byæ ze swoj± grup± zaiste wielkimi wojownikami. Tak z ciekawo¶ci gdzie mo¿na siê z wami zmierzyæ? My proste wiejskie parobki chêtnie siê czego¶ nauczymy icon_mrgreen.gif
lancelot
Tostig, a Ty sie spodziewa³e¶ czego, rycerskich pojedynkow w stylu Mallorego? Bardzo chêtnie "pisze siê" do grupy ktora wyt³umaczy koledze pewne sprawy, je¿eli tylko bêdê w kraju.
edit: literówki
Achi
Dla mnie filmik zajebiaszczy, ³adny trening i takich wiêcej filmików clap.gif .
Ja tak samo jak p³azik chcia³bym wiedzieæ gdzie mo¿na siê zmierzyæ z wami by sie czego¶ naumiæ smile.gif. Bo te¿ jestem takim ma³ym wiejskim parobkiem, który podobnie trenuje jak koledzy z torunia bum.gif .
tostig
Zapraszam do Poznania,treningi regularnie we wtorki, soboty i niedziele.Bêdzie mi bardzo mi³o Panów poznaæ i wymieniæ do¶wiadczeniami nie tylko w walce na ¶nie¿ki .
Marcin Waszkielis
CYTAT
Zapraszam do Poznania,treningi regularnie we wtorki, soboty i niedziele.Bêdzie mi bardzo mi³o Panów poznaæ i wymieniæ do¶wiadczeniami nie tylko w walce na ¶nie¿ki .

Tak tak...zapraszajmy sie do Poznania, Torunia, Tokio, Moskwy...A mo¿e co¶ bardziej realnego. Ot choæby filmik z walki. Mo¿e kolega podzieli siê swoj± twórczo¶ci±. Bo rozumiem, ze jest obeznany w pojedynkach miecz + tarcza i w bohurtach i nie jedno ju¿ przezy³.

Co¶ pozytywnego na dok³adkê. Mistrzostwo w szybkich i mocnych ciosach w wykonaniu Biedy z Zapadnej Baszni.
http://youtube.com/watch?v=KIvSK_kdPqI

A tego pana w bia³ym kilka osób powinno skojarzyæsmile.gif
http://pl.youtube.com/watch?v=mgbqvsBNS5A
Zerg
Filmik naprawdê fajny. A teraz czekam na popisy mistrza wszelkich sztuk walk - Tostiga...
hehe
lancelot
CYTAT
Bardzo¶ pewny siebie, Kolego, pamiêtaj jednak, gdzie jest miejsce wsystkich "najlepszych szermierzy"... W Poznaniu z chêci± pojawie sie przy okazji pobytu w starym kraju, nie omieszkam.
tostig
Zastanawiam siê co ten film z Rosjanami ma wspólnego z wami. Panowie którzy tam wystêpuj± bez wzglêdu na zasady uprawiaj± walkê na miecze a nie starcie zapa¶ników sumo, czy te¿ walki nied¼wiedzi w przerêblu o rybê. Mój przyjaciel stwierdzi³ ¿e wasza walka przypomina pacyfikacje kopalni "Wujek".
Znale¼li¶my filmy który przypomina wasze starcie, tutaj link http://pl.youtube.com/watch?v=U_ampZAtKlM

a tutaj drugi filmik instrukta¿owy: http://pl.youtube.com/watch?v=Tco2-MZy4UY

lancelot
Bardzo weso³e filmiki, mozna tylko podziêkowaæ za zamieszczenie. Zmartwiê Cie jednak twierdz±c, ¿e walka (mniej lub bardziej udawana) jest...walk± gdzie wszystkie chwyty sa dozwolone, proponuje lekturê traktatów.
Wojciech Radzki
Byc mo¿e masz bardzo wyidealizowane spojrzenie na walkê "rycerska". Problem polega na tym, ze wszelkie techniki zapa¶nicze, do których widzê odnosisz sie z pogard±, nie by³y niczym nadzwyczajnym, a rzek³bym ¿e nawet czêstym zwyczajem. Wystarczy sobie pooglad±c traktaty szermiercze z epoki. Jesli Ci to nie odpowiada to moze czas sie przerzucic na floret i szermierke sportow±. ;)
Pozdr
WR
lancelot
CYTAT
Sugerujesz ¿e jednostki ZOMO studiowa³y traktaty szermiercze.
Je¿eli to odnosi³o siê do mnie: nie, sugerujê, ¿e w trakcie walki stosowano takie chwyty, jakie tylko by³y mozliwe i skuteczne, te 'brudne" równie¿. Walcz±c o ¿ycie nie zastanawiam siê specjalnie nad tym, czy dana "zagrywka" wygl±da ³adnie i kulturalnie tylko czy ja zabijê kogo¶, czy kto¶ mnie. Jednostki ZOMO sobie raczej odpu¶cmy bo za chwile zrobi sie potworny i niepotrzebny OT.
Edita: literówki
Wojciech Radzki
smile.gif A czy ty sugerujesz ze osoby z filmu wzorowa³y sie na akcjach ZOMO?

Rozumiem ze mo¿e Ci sie nie podobaæ to co zobaczyles na tym filmie. Mnie na przyk³ad nie podoba sie boks. Ale jak rozumiem kwestionujesz istnienie technik zapa¶niczych w szermierce ¶redniowiecznej?? Dobrze rozumiem??? Je¶li tak, to proszê o rzeczowe argumenty, a nie wydurnianie siê z jakim¶ ZOMO.
Pozdr
WR
£ukasz P³aza
Tostig a próbowa³e¶ kiedy¶ mo¿e walki z ma³± ilo¶ci± zasad (buhurty). Ona widzisz narzuca pewien styl walki, i wymaga pewnych umiejêtno¶ci - ró¿nych od tego co zwykle kojarzymy z "walk± rycersk±". Niestety w takiej walce nie liczy siê piêkno ale brutalna skuteczno¶æ. Trzeba jak najmniejszym kosztem w³asnym wyeliminowaæ przeciwnika i tyle.

Widzisz gdyby¶ o takiej walce mia³ blade pojêcie to zauwa¿y³ by¶ tam kilka(na¶cie) przemy¶lanych manewrów taktycznych czy technik, obliczonych w³a¶nie na tak± brutaln± skuteczno¶æ. My¶lisz ¿e oni tak lataj± w kó³ko bo nie maj± lepszego pomys³u?? Oni w³a¶nie staraj± siê znale¼æ idealn± pozycjê (na plecach przeciwnika, we dwóch na jednego itp.). Natomiast dru¿ynowe "walki rycerskie" to do tej pory przewa¿nie starcia dwu linii które de facto walcz± na wyczerpanie - czyli kto mo¿e d³u¿ej mieczem machaæ. A ile w nich piêkna! tongue.gif Dobrze ci radzê - obejrzyj jeszcze raz ten filmik, kawa³ek po kawa³ku, zwróæ uwagê na poczynania poszczególnych zawodników i zastanów siê nie jak to wygl±da ale co chcieli przez to osi±gn±æ. Je¿eli po tym nadal bêdziesz twierdzi³ ¿e to "walka wiejskich parobków" to zostanie tylko ma³a demonstracja. 15-16 marca mamy otwarte manewry - mo¿esz wpa¶æ i spróbowaæ swojej taktyki przeciw temu co widzia³e¶ na filmie (bez z³o¶liwo¶ci, naprawde zapraszam). Rêcze ¿e bêdzie to baaardzo kszta³c±ce do¶wiadczenie tongue.gif

P.S. W zasadzie je¿eli macie jakie¶ warunki treningowe to mo¿emy siê równie¿ umówiæ w Poznaniu na sparing - np 5vs5. Mówiê powa¿nie. Bez z³o¶liwo¶ci czy jakiej¶ wrogo¶ci - po prostu w ramach udowodnienia czego¶. Ja zbiorê ekipê, podajcie tylko czas (byle nie kolidowa³ z jakimi¶ wa¿nymi wydarzeniami). Z chêci± podejmiemy wyzwanie - czy to jako Prywatna Chor±giew von Reihl (o ile Maciek siê zgodzi) czy jako Polska Dru¿yna Buhurtowa.
Aion
Tylko nagrajcie filmik z tej ustawki, bo to Tygrysy lubi± najbardziej ;)
Wojciech Radzki
A ja bardzo proszê o odpowiedzi na moje pytania, Tosting. Tylko rzeczowo.
Pozdr
WR

PS. "5vs5" to piêciu na jednego, tak? smile.gif
Marcin Waszkielis
CYTAT
Zastanawiam siê co ten film z Rosjanami ma wspólnego z wami.

Ca³kiem sporo. Wiesz, my zanim sobie pobiegamy na treningu, jak to jest widoczne na filmie, to robimy jeszcze pare innych rzeczy. A filmy z Rosjanami pasuj± do tematu.
Mo¿e w koñcu zapodasz co¶ swojego? Smia³o! No we¼ poka¿ co¶! Pro¶my wszyscy razem!!!

CYTAT
Tostig a próbowa³e¶ kiedy¶ mo¿e walki z ma³± ilo¶ci± zasad (buhurty). Ona widzisz narzuca pewien styl walki, i wymaga pewnych umiejêtno¶ci - ró¿nych od tego co zwykle kojarzymy z "walk± rycersk±". Niestety w takiej walce nie liczy siê piêkno ale brutalna skuteczno¶æ. Trzeba jak najmniejszym kosztem w³asnym wyeliminowaæ przeciwnika i tyle.

Tostig mo¿e i próbowa³ ale raczej wczesnych walk. Wiêc nie rozumie, ¿e tu nie mo¿na kogo¶ trafiæ a potem mu wmawiaæ, ¿e nie ¿yje. Trzeba siê nakombinowaæ ¿eby trafiæ go tak ¿eby sam uwierzy³ w to ¿e umar³. Oczywi¶cie na kije jest to nie mozliwe i dlatego sobie biegamy i tak symbolicznie t³uczemy.
Obejrzyj sobie to:

http://www.youtube.com/watch?v=awcsvtM7Qhs...feature=related

Jak widaæ pó¼na walka w ma³ych grupach polega g³ównie na pojedynkach i próbach stworzenia przewagi 2 na 1 i dlatego trzeba siê nabiegaæ. Wiem jak to wyglada we wczesnych klimatach (do d.... wg mnie) i rozumiem, ¿e nie jeste¶ w stanie poj±æ pewnych rzeczy.

A filmy z menelami zachowaj sobie dla w³snych potrzeb instruka¿owych.
I dajcie ju¿ spokuj z tymi opcjami kto do kogo przyjedzie. S± np manewry w Byczynie i tam mo¿e kazdy pokazaæ co potrafi. Mo¿na te¿ zamie¶ciæ jaki¶ filmik do czego gor±co zachêcam Tostiga.
Marcin Surdel
ProPañstwa, blokujê temat na 24h dla ostudzenia. Potem szczerze liczê na to, ¿e Tostig odpowie na ju¿ postawione pytania lub wrzuci jaki¶ film z walk jego grupy - a najlepiej obie rzeczy na raz. Bez tego dalsze pisanie w tym temacie jest bezcelowe.

Edycja: Odblokowane. Czekamy.

Pozdrowienia
Mateusz z Grójca
A w czasie który zajmie tostigowi nagranie filmu dla "wiejskich pacho³ków z kijami" poka¿ê to:
film trochê stary i nie bohurtowy nie mniej jednak fajny smile.gif

aha link: http://pl.youtube.com/watch?v=LGv7_6TjuCY

Nie zdziwiê siê je¶li siê oka¿e, ¿e ju¿ to widzieli¶cie...
lancelot
Wielce wiejsko-parobkowskie hehehe.gif .
tostig
Tak bra³em udzia³ w bohurtach. Zasady by³y takie same tylko z mniejsz± ilo¶ci± opancerzenia. Do tego nie trzeba byæ specjalnie rozgarniêtym. Pokazujecie walkê dwojga Rosjan po czym mówicie ¿e ³upanie jakiego¶ go¶cia we dwóch pod ¶cian± to to samo. Lancelocie w jakim traktacie widzia³e¶ tak± m³óckê. Ja widzia³em co¶ takiego podczas relacji z awantur na stadionach. Bez urazy panowie ale jest to dzia³ po¶wiêcony szermierce a to mi szermierki nie przypomina. Mam wra¿enie ¿e Augusto prosi³ o filmy ukazuj±c± walkê szermierzy. Muszê nadmieniæ ¿e ustawki pozostawiamy pseudokibicom. My uprawiamy walkê na miecze i szable, tward± w opinii innych grup. Ponawiam zaproszenie na trening z zapewnieniem wyposa¿enia. My¶lê ¿e taka forma bêdzie ciekawsza od filmu. Ze szczególn± rado¶ci± i atencj± powitam Zerga, który pofatygowa³ siê napisaæ do mnie osobi¶cie. Zainteresowanych dalsz± dyskusj± zapraszam na PW. Z wyrazami g³êbokiego szacunku, na zawsze wasz Tostig.
lancelot
CYTAT
Lancelocie w jakim traktacie widzia³e¶ tak± m³óckê
Wiesz w traktatach jest niewiele animacji ale sporo interpretacji mówi, ¿e przeciwnika nale¿a³o pokonaæ a nie pokazywac mu jacy jestesmy eleganccy i uprzejmi.
Aion
Tostig, nagraj film na treningu wrzuæ na Youtuba i po problemie. Nikt nie bêdzie do Ciebie przyje¿d¿a³ bo i po co? Jak chcesz krytykowaæ innych w czambu³ poka¿ jak walczysz. Jak na razie zachowujesz siê jak pies szczekaj±cy zajadle na przechodniów, ale nie ruszaj±cy zadu ze swej budy.
Zerg
Po raz kolejny TOstig pisze jaki on to jest wspania³y, itd...
Jaka to ma wspania³a opiniê w oczach innych grup jako wojownik....
NO i znów chowa siê w Poznaniu... No tak to przecie¿ taki mistrz ¿e do niego trzeba siê pofatygowaæ , taki mistrz ¿e aby uj±æ go kamer± nale¿y s³ono zap³aciæ...
Po có¿ wiêc bêdzie siê zadawa³ z tak± cho³ot± jak my...
TYLKO CZEMU JA NIGDY O TOBIE NIE S£YSZALEM!!??
A po chwili pisania z Toba na forum - mam o tobie inne zdanie niz jest to napisane w pierwszej czesci mojego posta... Dla mnie jeste¶ dzieciakiem, który jedyne co potrafi to pyskowanie na forum aby podbudowaæ swoje zakompleksione JA...

Bez Twojego filmiku tak jak napisa³ Marcin S. - dalsza dyskusja jest bezsensowna...
Marcin Waszkielis
CYTAT
Pokazujecie walkê dwojga Rosjan po czym mówicie ¿e ³upanie jakiego¶ go¶cia we dwóch pod ¶cian± to to samo.

Ja pier..... Kto tak powiedzia³? Staraj siê czytaæ ze zrozumieniem, mnie tego uczono od pierwszej klasy szko³y podstawowej.

I daj w koñcu jaki¶ filmik bo nie wierzê, ¿e taki wielki szermierz nie ma uwiecznionej jakiej¶ swojej walki.

Zapraszam do Kêtrzyna, Rynu, Torunia....wybierz sobie. Ale, ¿e jeste¶my tylko chamskie paroby, to nie ukrywam, ¿e nie jeste¶ mile widziany.

Skoñczmy temat i wrzucajmy filmiki.

Od 2.20 zaczyna siê walka.
http://polskajestfajna.wp.pl/kat,76394,wid...ml?ticaid=154e8
Monika ksf
CYTAT(Wojciech Radzki @ 23:39 04.03.2008) *
...moze czas sie przerzucic na floret i szermierke sportow±. ;)
Nawi±zuj±c do pogardliwego wyra¿ania siê nt szermierki sportowej i przekonaniu o wy¿szo¶ci nad ni± tej "realnej rycerskiej", mam pytanie o sensowno¶æ podobnych konfrontacji:
http://www.youtube.com/watch?v=JUr3zpAF3f8...feature=related
Szacun dla Pana z puklerzem za desperacjê i skuteczno¶æ w skracaniu dystansu do kolegi z drzewcówk±. Tyle ¿e cz³owiek trzymaj±cy w rêku glewiê sam sobie przeszkadza, bo wszelka logika podpowiada, ¿e przy podobnym typie pojedynków powinien trzymaæ na dystans przeciwnika i pchaæ bez pardonu w tu³w, ewentualnie gard³o. Wiem, ¿e siê czepiam jako ma³o rozgarnieta bia³og³owa, ale trudno mi przyj±æ do wiadomo¶ci zupe³nie zrozumi³e i zasadne ograniczenia dot. bezpieczeñstwa, bo to jest maks kastracja podstawowej funkcji broni drzewcowej, w której powinny przewa¿aæ techniki "kolne" (nikt nie próbje np ¶ci±gnaæ kolno-siecznym ¿ele¿cem delikwenta z konia, co by³oby bardziej wiarygodne). Jak dla mnie w tym kontek¶cie bardziej "realna" jest szermierka sportowa broni± koln± typu szpada smile.gif.
Jabol
Monika to ju¿ jest czepialstwo z Twojej strony dla samego faktu czepialstwa, bo kto¶ nieopatrznie wypowiedzia³ siê o sportówce.
Je¶li siê nie mylê kolega mia³ na my¶li to ¿e szermierka sportowa jest sportem nie kontaktowym.Gdzie nie ma zapasów (bo i po co, skoro ju¿ masz t± ultra szybk± antenkê lepiej/szybciej jest ni± pchn±æ/ci±æ ni¿ bawiæ siê w zapasy)
Owszem dzisiejsza walka wypatrza walkê realna-nie lepiej by by³o temu panu z³apaæ t± glewie jak kij i sadziæ po he³mie z obu koñców skoro pchaæ nie mo¿e? Niestety kwestie bezpieczeñstwa wygrywaj±-sama dobrze wiesz ¿e czym¶ o sta³ej g³owni nie masz szans zrobiæ w pe³ni bezpiecznego i kontrolowanego pchniecia, nawet w super ochraniaczach.

wnioskujê skromnie o zakoñczenie bezsensownej przepychanki-Pan Tostig jest jak widaæ osob± specyficzn± lubi±c± wywo³ywaæ kontrowersje a Wy drodzy koledy dali¶cie siê w to wci±gn±æ-ju¿ po raz zreszt± który¶. Je¶li faktycznie jest taki pro i uber to na pewno zamie¶ci co¶ swojego albo pojawi siê i "powyrzyna" nas jak wieprzki.
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 16:30 07.03.2008) *
Monika to ju¿ jest czepialstwo z Twojej strony dla samego faktu czepialstwa, bo kto¶ nieopatrznie wypowiedzia³ siê o sportówce.
To nie jest czepiacto, bo da³am link do konkretnego filmu nt mozliwo¶ci wykorzystania drzewcówki.
CYTAT(Jabol @ 16:30 07.03.2008) *
...bo i po co, skoro ju¿ masz t± ultra szybk± antenkê lepiej/szybciej jest ni± pchn±æ/ci±æ ni¿ bawiæ siê w zapasy)
Ma³e uzupe³nienie, ciêcie "antenk±" jest niekonomiczne, bo nie zrobi³oby wra¿enia na przeciwniku, chyba ¿e uda³oby Ci siê przeci±æ mu ¶ciêgna na ³apce. Ciêcia szpad± mia³y na celu bardziej wybicie z rytmu perzciwnika ni¿ zrobienie mu krzywdy, dlatego w szermierce sportowej osta³y siê tylko pchniecia, co w 90% odzwieciedla charakter tej broni.
Pozdrawiam
PS Jabolku uwa¿aj, bo "po³echatmy" Ciê dzisiaj trochê z Rodrygiem tymi paskudnymi "antenkami" na treningu ;).
Jabol
Moniko nie offtopujmy tak straszliwie. Ja oczywi¶cie wiem ze ciecie szpad± jest nierozs±dne i nieskuteczne-ja tutaj mowi³em o antenkach jako o broni sportowej i walce sportowej rozgrywanej na sportowych zasadach.
Tak ale jak ju¿ mowi³em kolega wyrazi³ siê niejasno,a Ty z si³a wodospadu zaatakowa³a¶ jego s³uszne jednak¿e ¼le wyra¿one pogl±dy.

http://www.youtube.com/watch?v=KeHIwsg_ESs - muszê przyznaæ siê ¿e rzadko kiedy widzê ³adne filmy z pojedynków na miecze d³ugie.
Aion
http://www.youtube.com/watch?v=ffnG-drzeso

Ten sobie zobacz jak ju¿ offtopujemy bum.gif
lancelot
Nie le¿± mi te zasady z klêkaniem ale chyba ju¿ o tym gdzie¶ pisa³em.
Mateusz z Grójca
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 11:11 07.03.2008) *

dziêki za ten filmik smile.gif i za ³omot smile.gif
Wojciech Radzki
Re Monika - w zasadzie Jabol ju¿ to napisa³, ale powtorze dla jasnosci skoro mnie cytowano. Nie oceniam szermierki sportowej, a jedynie mialem na mysli ze nikt w niej nie ³apie sie za ³by, innymi s³owy brak w niej zapasów. Tak wiec proszê mi nie wmawiaæ pogradliwego stosunku do niej, zw³aszcza, ¿e go nie mam.
Pozdrawiam
WR
Jabol
nie za bardzo Aion hehehe.gif a jak reke odetn± to na zasadzie czarnego rycerza z Montyt Pajtona? szczerba.gif
poprostu w RR ma³o jest ludzi podejmuj±cych siê tym walki-lepiej i wygodniej przytubic z tarczy
lancelot
CYTAT
nie za bardzo Aion :P a jak reke odetn± to na zasadzie czarnego rycerza z Montyt Pajtona? :D
poprostu w RR ma³o jest ludzi podejmuj±cych siê tym walki-lepiej i wygodniej przytubic z tarczy :P

No i warto by obliczyc po jakim czasie delikwent zemdleje z up³ywu krwi.
£ukasz P³aza
Hihihi a ja wrócê do tego filmiku z glewi±, jako ¿e to ja jestem operatorem tej broni.

Po pierwsze o charakterze walki sparingowej (nie realnej) zawsze decyduj± zasady. Tutaj by³o tak samo - i dla tego walka wygl±da³a tak nie inaczej. Zacznijmy od tego ¿e by³a spora nagroda do zgarniêcia i mia³em na ni± ochotê - dlatego jak raz walczy³em nie dla zabawy ale po to ¿eby wygraæ tongue.gif i dlatego wykorzysta³em pewn± lukê w zasadach tongue.gif (zreszt± uda³o mi siê i wygra³em choæ w tym sezonie wcale nie by³em najlepszy).
Zasady by³y wypisz wymaluj jak w szermierce sportowej Moniko!! icon_mrgreen.gif Czyli po trafieniu rozej¶cie i zero kontaktu cia³em. Pchniêcia owszem by³y ale tylko w korpus a za pchniêcie gdzie indziej (nawet przypadkiem) by³o odejmowanie punktów. Strefa trafienia strasznie durna - ale z grubsza rozrzucona po ca³ym ciele (np. golenie siê liczy³y). Przez ca³± walkê polowa³em na wyprzedzaj±ce klepniêcie ostrzem w ³ydkê lub g³owê przeciwnika - olewaj±c zupe³nie to co stanie siê potem (dlatego nie lubiê szermierki sportowej). Pchniêciami tylko straszy³em - wola³em nie traciæ punktów. Jak my¶lisz Moniko, przy takich zasadach jakie szanse móg³ mieæ pan z puklerzem?? Zreszt± by³ to ¶wietny zawodnik i zmusi³ mnie do niez³ej walki - tylko jak dla mnie by³ na przegranej pozycji od samego pocz±tku.
Nale¿y dodaæ ¿e pó¼niej stoczy³em na tych samych zasadach pojedynek z Olem uzbrojonym w d³ugi miecz - i dwa razy przegra³em (te filmy chêtnie bym zobaczy³). Wniosek - dobór broni zale¿y g³ównie od zasad - na co dzieñ walczê glewi± zupe³nie inaczej tongue.gif

Na koniec w odpowiedzi na "pro¶bê" Tostiga - szermierka taka jak moim zdaniem powinna wygl±daæ w wykonaniu profesjonalistów
http://pl.youtube.com/watch?v=iYXbHmv8nDg&...feature=related

I buhurty, tak jak powinny wygl±daæ
http://pl.youtube.com/watch?v=L_vw_ldzlhU
http://pl.youtube.com/watch?v=7X4mjz1j_eE&...feature=related

i co¶ skromnego, za to z Poznania
http://pl.youtube.com/watch?v=2cckdrfwQgU

Bez w±tpienia jest to te¿ szermierka (na miecze, topory, halabardy itp.) Czy to jest piêkne - zale¿y dla kogo, dla mnie jest, dla ciebie nie musi. Natomiast na pewno jest to skuteczne
lancelot
filmy fantastyczne, dziêki! tylko prosze powiedz, ¿e podk³ad w tym ostatnim to nie jakl¶ "Legion" albo podobne rasistowskie gówno!
edit, literówki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.