CYTAT(grzdacz @ 13:04 01.05.2008)
Rafa³ i Monika- nie jestem pewien czy rozmawiali¶cie o filmie z piê¶ciakami czy o tym:
http://pl.youtube.com/watch?v=j3L2ki0xCqE&...feature=related Nie, omawiamy ten film
http://pl.youtube.com/watch?v=R8SRaa33otU&...feature=relatedCYTAT(grzdacz @ 13:04 01.05.2008)
Ale i tak chyba siê mogê zgodziæ z waszymi postami(na tyle na ile rozumiem wasze s³ownictwo)
Tak sobie my¶lê ¿e do takich internetowych rozmów przyda³o by siê dok³adniejsze t³umaczenie nazw w³asnych stosowanych w swojej grupie treningowej(¶lizg=tramwaj)
Ano w³a¶nie. Dlatego by u¶ci¶liæ, mówi±c "piê¶ciak" masz na my¶li puklerz, czy tarczê z umbem?
S³owa "tramwaj" ma tylko poruszyæ wyobra¼niê osoby, która uczy siê zas³ony w szpadzie, by zrozumia³a, ¿e jedna klinga idzie po drugiej do celu "jak po szynie"
.
"o¶ ¶rodkowa" kojarzy mi siê z moj± "osi± walki"czyli lini± ³±cz±c± ¶rodki ciê¿ko¶ci przeciwników.Ataki skierowane w przeciwnika blisko osi nazywam "wewnêtrznymi" a te dalej od osi "zewnêtrznymi".Mo¿liwe ¿e to tylko zbie¿no¶æ nazw i u Rafa³a znaczy to co¶ innego.Tym bardziej proszê o t³umaczenie a je¶li jeste¶ zainteresowany wymian± pojêæ które mog± u³atwiæ rozmowê to podrzuæ nowe s³ówka.
O¶ - linia ¶rodkowa kojarzy mi siê raczej z szermierk± japoñskim mieczem. Oni maj± hopla na tym punkcie
.
Je¶li chodzi o walkê tarcz± to moje podej¶cie jest takie:
-tarcza pe³ni dwie funkcje "ochrony" i "ataku".
-przez ochronê (nie myliæ z obron±) rozumiem funkcjê podobn± do zbroi czy ostroko³u.
-przez atak rozumiem pchniêcia, zwi±zania a nawet w¶lizgi i zbicia skierowane g³ównie w uzbrojon± d³oñ przeciwnika rzadziej w cia³o i broñ
No w³a¶nie, dla mnie atak na uzbrojon± rêkê przeciwnika jest równie¿ atakiem w cia³o
.
-w zale¿no¶ci od budowy (wielko¶æ, grubo¶æ, ciê¿ar, sposób trzymania, stopieñ po³±czenia z cia³em)jedna z funkcji dominuje nad drug±. Skrajnym przyk³adem jest piê¶ciak który w moim mniemaniu dobrze atakuje rêkê w ma³ym pó³dystansie i lu¼nym zwarciu. Przyk³adem na wykorzystanie funkcji ochronnej piê¶ciaka mo¿e byæ powieszenie go na lewym biodrze u praworêcznego ³ucznika(szorca). Albo przeplecenie piê¶ciaka z mieczem tak jak to robi± panowie z tego XIII-wiecznego traktatu chroni±c rêce (zarêkawia) które s± pierwszym najbardziej wysuniêtym celem w du¿ym dystansie.
No w tym miejscu u¿ywaj±c s³owa "piê¶ciak" bez w±tpienia mówisz o puklerzu
.
Dlatego warto pomacaæ na treningach tarcze ró¿nej ma¶ci ¿eby wiedzieæ jakie s± jej mo¿liwo¶ci potencjalne plusy, minusy nawet je¶li sami nie u¿ywamy tarczy. W³a¶ciwie ta zasada obejmuje wszelk± broñ i próbowanie ró¿nej broni w ró¿nych kombinacjach jest ¶wietn± zabaw± i dobrym æwiczeniem dla umys³u.
W pe³ni siê zgadzam, dlatego jestem trochê "do przodu" je¶li chodzi o grupy w których trenujê, bo taszczê na treningi ró¿ne dziwne wynalazki i namawiam ludzi by spróbowali czego¶ nowego
. Osobi¶cie robiê przegl±d tarcz, by dobraæ tarczê do moich mo¿liwo¶ci fizycznych, dlatego mam dylemat czy lepsza bêdzie tarcza z umbem, czy uchwytami. Zaczê³am od puklerza, z którym sobie jako¶ radze, tylko by to mia³o sens, tj by ta "dodatkowa atrakacja" zamiast pomagaæ nie przeszkadza³a (to ¿e jestem leworêczna dodatkowo komplikuje sprawê) dobrze jest potrenowaæ z kim¶, kto walczy z tarcz± (kordynacja na dwie strony). Czasem udaje mi siê kogos takiego dorwaæ
i wtedy jest naprawde ¶wietna choæ wyczerpuj±ca zabawa
.
Je¶li chcecie ¿eby wasza tarcza by³a zawsze waszym sojusznikiem to polecam nie przywi±zywaæ siê do niej du¿± ilo¶ci± pasków a je¶li musicie to poæwiczcie wyswabadzanie siê z niej.
No, z puklerzem nie ma takiego problemu, ale przy "normalnej" tarczy bez paska siê nie obejdzie
.
Je¶li chodzi o komentarz filmów to moim zdaniem dobrze wykorzystuj± funkcje ochrony i ataku tarcz± panowie z tymi s±dowymi dwurêcznymi a na filmie powy¿ej tylko jeden z tych panów.
Ten film, do którego linka poda³e¶, go¶æ po lewej stronie, jak dla mnie, laika, trzyma tarczê ok. O ile mnie pamiêæ nie myli, na kolumnie Trajana widaæ legionistê, który trzyma scutum i gladius w ten sposób (tylko tak strasznie siê nie pochyla i nie garbi ;) ), tj scutum przodem do przeciwnika, broñ przy krawêdzi tarczy, na wysoko¶ci brzucha, skierowan± sztychem w cel.