Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Filmy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Monika ksf
Akcja toporem z obrotu w zwolnieniu w 5.13-5.18 (bez zwolnienia na 2.54)
http://www.youtube.com/watch?v=p3CZI4t1ZPE
lelumpolelum
Dla kontrastu poziomu, tak to wygl±da na jednym z nielicznych zachodnich turniejów w Kaprun w Austrii icon_wink.gif Nasza próba organizacji Turnieju w 2009 w Niemczech nie wysz³a ze wzglêdów na biurokracje i kasê.
Ale w 2010 co¶ nam wyjdzie..

http://www.youtube.com/watch?v=n_q_Cwkbyd0

Jest to moja walka z Austriakiem Karlem (bia³o czarny), my¶lê ze walki Valentina s± lepsze,ale ta bijatyka by³a mimo przerw na wizurê mego przeciwnika jedna z bardziej intensywnych walk.
Grzegorz £
Walka Wo³ka wiêc jak zwykle warto obejrzeæ.
http://www.youtube.com/watch?v=p_jH6zvmTos
agresiva56
Co¶ z ni¿szej pó³ki smile.gif http://www.youtube.com/user/agresiva56#p/a/u/1/A9vWr0cBqgM
pozdrawiam Siwy
Kszysz
56kg agresji w akcji devil.gif bigsmile2.gif
btw Siwy daj dyche ;p
Mateusz z Grójca
co te miecze tam tak dzwoni±?
Jak w Conanie :D
agresiva56
To raczej wina aparatu na którym to by³o nagrywane ni¿ mieczy...
Pozdrawiam Siwy
Johny
Siwy oszu¶cie jeszcze trochê i w samych rêkawach od przeszwy bêdziesz wychodzi³ ;p ale walka fajna zw³aszcza te low kick-i (jak Pudzian i Naiman )
Pozdrawiam Johny
Kszysz
CYTAT
Siwy oszu¶cie jeszcze trochê i w samych rêkawach od przeszwy bêdziesz wychodzi³ ;p

ale za dyche ubierze ca³e rêce;p
£ukasz P³aza
Siwy jak Pudzian shocked.gif wooow , w takim razie Wo³ek to chyba Fedor. Siwy podrzuæ swoj± walkê z Krysza³em. Walka taka sobie ale jest tam bardzo ³adne "przestawienie" zapa¶nicze w walce mieczem i tarcz±, które przy nieco wiêkszym do¶wiadczeniu graplingowym, spokojnie mog³o by siê skoñczyæ widowiskowym obaleniem.
agresiva56
http://www.youtube.com/user/agresiva56#p/a/u/0/fBaV_7Yq10I
Proszê P³azik
pozdrawiaki
Krzyszo posty nabijasz ?? ju¿ nied³ugo bêdziesz rycerzem Frehy
Mateusz z Grójca
ee jeszcze d³ugo, po³owa mu brakuje :P

:D

a walka ca³kiem niez³a, widaæ jak na d³oni ¿e Krysza³ chcia³ mocno górowaæ mas±..
Ma warunki? No bo nie wygl±da³.
Szkoda, Siwy, ¿e nie zapanowa³e¶ nad emocjami - ten strza³ w he³m tu¿ po klinczu - ma³o sportowy.. I nie potrzebny bo i tak prowadzi³e¶.
agresiva56
Wiem ale niestety czasami nie umiem siê zatrzymaæ. bum.gif
A krysza³a przeprosi³em po walce.
Pozdrawiam
Kszysz
mam po prostu ostatnio dobry humor, co nie za dobrze siê na mnie odbija na d³u¿sz± metê, dlatego takie "m±dre" posty lec± smile.gif
Je¶li jako¶ Siwy Ciê urazi³em, to przepraszam. Napijemy siê miodu przy najbli¿szej okazji ;)

pozdrawiam
Monika ksf
CYTAT(Kszysz @ 21:10 13.12.2009) *
56kg agresji w akcji devil.gif bigsmile2.gif
btw Siwy daj dyche ;p

Te 56 kilo to rzeczywista waga? Po zrzuceniu 5 kg, 55 kilo to ja obecnie wa¿ê (w porywach nawet do 55,5 bigsmile2.gif) i t³umaczê sobie, ¿e obrywam od wiêkszych, bo za ma³o wa¿ê ;) (no i mam wymówkê, ¿e zamkniêty he³m jest dla mnie za ciê¿ki icon_wink.gif ). A w jak ciê¿kim sprzêcie Siwy walczysz?
Tadzik
Siwy to cziter a jego sprzêt wa¿y 0,00nic tongue.gif
Monika ksf
CYTAT(Warna @ 12:22 16.12.2009) *
Siwy to cziter a jego sprzêt wa¿y 0,00nic tongue.gif

Prosi³abym o konkretn± odpowied¿, bo sprawa jest dla mnie ¶miertelnie powa¿na sad3.gif .
£ukasz P³aza
Daj znaæ na priwa to ci podrzucê namiary do Siwego - tak siê sk³ada ¿e on aktualnie robi te sprzêty wiêc sam Ci opowie i mo¿e co¶ sobie zamówisz. Generalnie moim zdanie "szyta zbroja Siwego" mo¿e wa¿yæ ró¿nie - w zale¿no¶ci ile stali tam w³o¿ysz, ale je¿eli to ma byæ tylko do pojedynków (a inn± zbrojê zrobisz np. do buhurtów) to zdziwi Ciê jak to potrafi byæ lekkie (spokojnie mo¿esz wykorzystaæ 2/3 elementów do walki federem i nie ograniczy to twojej szybko¶ci). He³m to jak widzisz u Siwego g³êboki kapalin z nosalem - ale waga dobrego "klapka" te¿ jest niewielka.

Siwy - dla zachêty podrzuæ Monice swoj± walkê z Prus z Józkiem (Siwy 56kg Józek 115-120kg i do tego by³y wicemistrz "federacji Efendiego" aktywnie trenuj±cy MMA). Siwy przegra³, ale walka by³a niez³a i ca³kiem wyrównana bum.gif

A z ciekawostek - na tym turnieju zasady by³ maksymalnie brutalne (sam je uk³ada³em bigsmile2.gif ). Wolno by³o wszystko - kopaæ, podcinaæ, rzucaæ i waliæ rantem tarczy. Do tego ka¿dy zawodnik toczy³ naprawdê sporo walk (by³ czas na grupy). Ta walka by³a najbrutalniejsza, bo jedyn± szans± Krysza³a na przej¶cie do fina³u by³o KO u Siwego(mia³ w plecy 2 pkt i nie wyszed³ by z grupy). Mimo to nie by³o ¿adnej, najmniejszej nawet kontuzji, nikt nie mia³ do nikogo pretensji choæ walczyli te¿ pocz±tkuj±cy, a wygra³ Siwy, warz±cy 56kg. Polecam do zastanowienia siê (mo¿e by tak wzi±æ siê za treningi anger.gif )
Jakub £adyñski
To mo¿e by tak wrzuciæ link do tej walki Siwego z Józkiem tutaj? My¶lê, ¿e kilka osób w tym ja jest ciekawych jak to wygl±da³o:) .
agresiva56
Jak tylko znajdê te filmiki to podrzucê ale nie obiecuje ¿e je jeszcze mam.
Monika ca³y komplet z mieczem i tarcza ok 17-20 kg nie wa¿y³em wiec tak tylko na "oko" mogê powiedzieæ. Ale od wagi wa¿niejsza jest mobilno¶æ takie moje skromne zdanie.
Pozdrawiam Siwy
Jasiek - Wawa
hehe, w sumie nie wiem czy ten filmik tutaj czy w karczmie w dziale humor...

50 sekunda, go¶æ po lewej z 2-rêcznym kijem, a potem reszta... co oni robi±? ;]

http://www.youtube.com/watch?v=bpZBnKgBLLc...feature=related

mo¿e my te¿ powinni¶my tak zacz±æ? hehe
Marcin Surdel
Odstawiaj± Monty Pythona i walcz± z kolan po "utracie" nogi. Nie, powa¿nie, w SCA taki maj± regulamin/konwencjê - jak dosta³e¶ w nogê, walczysz dalej z klêczek.
To bez sensu na tak wielu poziomach, ¿e nie chce mi siê nawet pisaæ.

Pozdrowienia
agresiva56
http://www.youtube.com/watch?v=maJLo_oR79M
P³azik troszkê przesadzi³ z t± wyrównan± walk± ale powalczyæ z Józkiem zawsze fajnie smile.gif
Adrian £uczak
A sobie co¶ takiego znalaz³em smile.gif Panowie z Modern Swordsman (SCA):
Radziu
jak dla mnie to ch³opaki daj± radê, nie biorê pod uwagê wagi tych palcat czy innych rzeczy które odbiegaj± od Naszej wizji wygl±du i zachowañ, i widaæ ¿e siê anga¿uj± w walkê nie mówi±c o kilku ³adnych wymianach.
Achi
To ja co¶ z innej bajki walk, szkoda ¿e nie ma takich turniejów typowo na broñ drzewcow±angsad.gif.

http://www.youtube.com/watch?v=RdS6GVaPFdM
Mateusz z Grójca
czy mi siê wydaje czy to nie typowe wynaturzenie naszych czasów??
Grzegorz £
Mo¿e i te patyki panów z SCA s± lekkie ale i tak przy tym co pokazuj± zjedliby 2/3 polskich "rycerzy" i nawet by siê nie spocili.Bo po nich widaæ ¿e maj± w miarê regularne treningi a u nas szkoda gadaæ......
Mateusz z Grójca
CYTAT(Grzegorz £ @ 20:50 25.12.2009) *
Mo¿e i te patyki panów z SCA s± lekkie ale i tak przy tym co pokazuj± zjedliby 2/3 polskich "rycerzy" i nawet by siê nie spocili.Bo po nich widaæ ¿e maj± w miarê regularne treningi a u nas szkoda gadaæ......

bo to polska, nie elegancja-francja.

my tym nie ¿yjemy (no ja przynajmniej)
nie jest to naszym chlebem codziennym a raczej rozrywk± i odskoczni± (przynajmniej moj± jest)
u nas profesjonalistów policzysz na palcach u jednej d³oni.

i ch..chyba siê na zmiany nie zanosi :P
Marcin Waszkielis
Na treningi BJJ chodza ze mn± ludzie, którzy maj± prace i rodziny i jako¶ mog± trenowac po 5 razy w tygodniu i jeszcze w ta zabawe inwestuj±.
Mateusz z Grójca
nie wiem jak jest na arenie jiu-jitsu, wiem jak jest na naszej.
tak samo na si³ownie chodz± po 5 razy w tygodniu, ale jednak ma³o kto jest zawodowym kulturyst±, albo zawodowym zapa¶nikiem i nie mog± mierzyæ siê z zawodowymi.
Marcin Waszkielis
le mo¿na miecz czas na 5 treningów w tyg i jeszcze troche pozyæ. W RR o to ciê¿ko bo gdzie znajdziesz ludzi, którzy chcielib tyle trenowac. Kwstia podej¶cia, nic wiêcej.
MagicWojtek
ja mogê 3 razy w tygodniu :D...
(u niektórych w RR nawet trudno o JEDEN trening w miesi±cu...Przewa¿nie tacy twierdz± ¿e jak maj± zbrojê i miecz to wystarczy,aby dobrze walczyæ...)
Mateusz z Grójca
CYTAT(MagicWojtek @ 21:55 26.12.2009) *
(u niektórych w RR nawet trudno o JEDEN trening w miesi±cu...Przewa¿nie tacy twierdz± ¿e jak maj± zbrojê i miecz to wystarczy,aby dobrze walczyæ...)

ach tak?
u mnie w tym miesiacu by³o trudno o ten jeden trening.
jak mia³em czas i tak siê u³o¿y³o ze inni mieli czas to trenowa³em wiêcej
ale w tym miesi±cu tak siê nie u³o¿y³o.

"¿eby dobrze walczyæ"
spoko, ale mierz±c warto¶æ umiejêtno¶ci "dobrego walczenia" do warto¶ci oceny sprawno¶ci wykonywania zadañ za które dostajê pieni±dze za miesi±c pracy nie trudno doj¶æ do wniosku ¿e nale¿a³oby po¶wiêciæ trochê czasu z "hobby" na obowi±zki bo to rzecz nadrzêdna.
niedawno to zrozumia³em.

nie rozpoczynajmy ju¿ tu tej dyskusji, ogl±dajmy filmy.
Adrian £uczak
CYTAT(AchiKKR @ 13:48 27.12.2009) *

Pierwszy filmik mnie urzek³...

Fajna rekonstrukcja i bardzo fajnie siê to ogl±da smile.gif

Ps. Gdzie ten Turniej Feniksa jest organizowany?

Pozdr.!
Grzegorz £
Ciekawe,szkoda tylko ¿e broñ z jakiego¶ sztucznego tworzywa.
Achi
OJ tam oj tam liczy siê sam fakt, czemu u nas takiego czego¶ nie ma anger.gif , fajnie by by³o gdyby by³ porz±dny turniej na poleaxa.
Kszysz
Ale na Gostyninie by³ turniej na zasadzie "wszystko dozwolone" i Hubert bez ¿adnych przeszkód z takowym wyszed³? Wydaje mi siê ¿e w Polsce ma³o kto potrafi isê w³a¶ciwie pos³ugiwaæ drzewcem (mo¿e 5-6 osób) i nie mam tu na my¶li machania nim do góry i w dó³ jak cepem bo tak w rzeczywisto¶ci "ka¿dy g³upi" potrafi, a w takich realiach nie wiem czy taki turniej by³by emocjonuj±cy. Ale zawsze ciekawy smile.gif
Achi
No prawda, bo ka¿dy g³upi mo¿e waln±æ drzewcem jak cepem, ale przyk³adowo powalczyæ na jakim¶ porz±dnym turnieju, czemu nie ?.
Walka wygl±da³a by na pewno inaczej i przynajmniej nowy rodzaj turniejów mo¿e pojawiæ siê na imprezach. A s±dzê ¿e nie tylko ja bêdê zadowolony jak wiêcej turniejów pojawi siê na broñ drzewcow±.

Mo¿e to z³y przyk³ad ale:

http://www.youtube.com/watch?v=gTVC25hYJaY

Widaæ jak mo¿e walka wygl±daæ, je¶li kto¶ bawi³ siê walki traktatowe to fajnie mo¿e wygl±daæ taki pojedynek.
Chocia¿ kolesie nie maj± pancerza i im to szybko wychodzi, ale walcz±c w pancerzu i na poleaxa wed³ug mnie taki pojedynek jest warty grzechu :P.
Monika ksf
CYTAT(AchiKKR @ 13:48 27.12.2009) *

Ja tyllko nie rozumiem, dlaczego oni opancerzja siê na full, a maj± otwarte zas³ony.

Na tych filmach z SCA owszem maj± lekkie placaty, ale siê nimi sztychuj± (wiadaæ na nich nawet punty). Dla mnie jest to ciekawe, ¿e przy dopuszczeniu sztychów walcz± niemal w zwarciu zamiast trzymaæ sie na dystans. Byæ mo¿e to efekt u¿ywania tarczy.

PS
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 15:50 26.12.2009) *
Na treningi BJJ chodza ze mn± ludzie, którzy maj± prace i rodziny i jako¶ mog± trenowac po 5 razy w tygodniu i jeszcze w ta zabawe inwestuj±.
To jest w³a¶nie s³abo¶æ historycznej szermierki. Ludzie uwa¿aj±, ¿e robi± to rekreacyjnie, dlatego nie przyk³adaj± siê wystarczaj±co do sytematycznych treningów. Dla mnie to jest zupe³nie niezrozumia³e, pierwszy z brzegu trening sztuki walki wymaga odwiedzin na sali treningowej przynajmniej dwa razy w tygodniu (nawet na areobik dziewczyny biegaj± po kilka razy w tygodniu), a u nas kto¶ kto regularnie trenuje i stara siê na treningu trenowaæ, a nie prowadziæ towarzyskich pogaduszek (pogadac sobie mo¿na po treningu), uwa¿any jest za "treningowego faszystê". Moim skromym zdaniem jak cz³owiek sie za co¶ bieze, niech siê przynajmniej stara robiæ to dobrze, inaczej szkoda jego czasu.
Achi
http://www.youtube.com/watch?v=GV4dyYYnX40...feature=related

Choæ walka lekko wolna ale mi³a dla oka walka, szkoda tylko ¿e u nas takich walk nie ma czêsto u nas angsad.gif
£ukasz P³aza
Monika - tarcza znacznie zmniejsza stopuj±ce mo¿liwo¶ci pchniêæ - wystarczy siê nabiæ tarcz± na sztych szczerba.gif i technika zneutralizowana. Je¿eli do tego do³o¿ysz zakaz pchniêcia w twarz (przy otwartych zas³onach musz± to mieæ) i krocze to tak naprawdê zostaje ci bardzo ma³o alternatyw. Szermierka z tarcz± baaardzo siê ró¿ni od szermierki z u¿yciem tylko broni.
Monika ksf
http://www.youtube.com/watch?v=GV4dyYYnX40...feature=related
Zabawa jest bez pchniêæ a to chyba wypacza charakter tej broni. Uzasadnieniem dla stosownej techniki walki by³oby zamkniêcie pojedynku na ma³ej powierzchi, gdzie nie mo¿na by³oby siê za bardzo cofaæ i pracowaæ dystansem. W "realu", albo przy dopuszczeniu pchniec mog³oby to wygl±daæ na trzymanie siê na dystans pchnieciami.

CYTAT(£ukasz P³aza @ 22:46 17.01.2010) *
Monika - tarcza znacznie zmniejsza stopuj±ce mo¿liwo¶ci pchniêæ - wystarczy siê nabiæ tarcz± na sztych szczerba.gif i technika zneutralizowana. Je¿eli do tego do³o¿ysz zakaz pchniêcia w twarz (przy otwartych zas³onach musz± to mieæ) i krocze to tak naprawdê zostaje ci bardzo ma³o alternatyw. Szermierka z tarcz± baaardzo siê ró¿ni od szermierki z u¿yciem tylko broni.

Zaczyna to do mnie ju¿ docierac, w posiaci siniaków crazy.gif .
Jednak bêdê siê upieraæ przy swoim, najwiêkszy sens przy zabawie z tarcz± ma sztych w³a¶nie na twarz (tak jak napisa³e¶) w otwartym he³mie lub poniesion± zas³onê (my¶lê ¿e tak je historycznie wykorzystywano). Mo¿na te¿ wrzucic sztych za tarczê na wysoko¶ci klatki piersiowej (trochê bezsensowne jak delikwent ma tam zgraby stalowy napier¶nik ;), co innego gdy jest to tylko przeszywka). Przypadkiem, bo przypadkiem ale niedawno tak zosta³am delikatnie poraktowana mieczem ³adnie zokraglonym na sztychu, ale uwa¿am to jako wypadek "przy pracy", bo w szermierce z tarcz± stawiam dopiero pierwsze kroki (w dodatku na rozej¶cia po trafieniu) i nie umiê siê ni± jeszcze dobrze broniæ, pope³niaj±c podstawowe b³êdy. Ale podejrzewam, ¿e je¶li kto¶ jest w te klocki bieg³y, to nie bêdzie dla niego problemem akcjê wykoñczyæ sztychem zamiast ciêciem, byleby to mia³o sens i w naszych "wspó³czesnym czasach" by³o jeszcze bezpieczne.

PS A tak na marginesie, tak naprawdê nie lubiê szermeirki kolnej, bardziej odpowiada mi formu³a "bez sztychów".
Razoslaw
Ogl±daj±c na jutubie walki, jak wy to nazywacie "bojówki", stwierdzi³em, ¿e w³a¶ciwie nie widzi siê zawodników leworêcznych. Dlaczego?
Czy mañkuci sami siê z jakich¶ powodów przestawiaj± na praw±, nie dopuszcza siê ich, zasady im nie sprzyjaj±, czy te¿ po prostu nie ma dobrych leworêcznych zawodników? A mo¿e to ja nie potrafiê szukaæ? woohoo.gif
Laser
CYTAT(Razoslaw @ 00:27 20.01.2010) *
Ogl±daj±c na jutubie walki, jak wy to nazywacie "bojówki", stwierdzi³em, ¿e w³a¶ciwie nie widzi siê zawodników leworêcznych. Dlaczego?
Czy mañkuci sami siê z jakich¶ powodów przestawiaj± na praw±, nie dopuszcza siê ich, zasady im nie sprzyjaj±, czy te¿ po prostu nie ma dobrych leworêcznych zawodników? A mo¿e to ja nie potrafiê szukaæ? :woohoo:

Dlatego, ¿e prawdopodobnie nie zwracasz na to uwagi. Filmy nie s± otagowane jako¶ oddzielnie, co utrudnia ich wyszukiwanie.
Idiotyzmem jest przestawianie siê z rêki silniejszej na s³absz±, wiem z autopsji. Na pewno na forum s± wrzucane filmiki z leworêcznymi, choæby moja z Bratiana.
Razoslaw
Zwracam od niedawna. I od tego czasu trafi³em mo¿e na dwie, z czego jedn± nawet na mistrzostwach Europy w rycerzingu w Byczynie - choæ akurat w nagraniu s³abej jako¶ci.
MagicWojtek
Dobrzy leworêczni??
Np. Andrzej Trzebiatowski, Krzy¿ak z Bractwa Rycerskiego Herbu Tur

Leworêczni maj± o wiele lepiej...
ma³o ich,na codzieñ ma³o osób z nimi trenuje...i do tego ma³o ze sob± walcz±( leworêczni)...wiêc s± do przodu icon_wink.gif...
Jasiek - Wawa
Nie powiedzia³bym, ¿e mamy lepiej. W wawie æwiczymy razem z lud¼mi z ró¿nych ekip i zdarza siê, ¿e na treningu jest 5 leworêcznych (mamy nawet pewien plan odno¶nie bohutrów ^^). Walka leworêcznego z praworêcznym zawodnikiem jest trudna dla obu stron (mówiê o walce z przeciwnikiem który umie walczyæ). Walka taka jest walk± z lustrzanym odbiciem. Praca tarcz± jest zupe³nie inna, praca rêk± prowadz±c± broñ równie¿. Czêsto trzeba zaryzykowaæ trafienie aby wypracowaæ pozycjê pozwalaj±c± na zdobycie punktu.

Jako leworêczny powiem, ¿e tê cechê traktujê jako przewagê w czasie bohurtów, gdzie nie liczy siê ilo¶æ trafieñ. Tam potrafi zaskoczyæ przeciwnika cios z "nie normalnej" strony ^^

Co do leworêcznych walcz±cych na poziomie to polecam Martina i Krzysza. Dwa zupe³nie ró¿ne style walki, oba skuteczne.
Achi
CYTAT
Zabawa jest bez pchniêæ a to chyba wypacza charakter tej broni. Uzasadnieniem dla stosownej techniki walki by³oby zamkniêcie pojedynku na ma³ej powierzchi, gdzie nie mo¿na by³oby siê za bardzo cofaæ i pracowaæ dystansem. W "realu", albo przy dopuszczeniu pchniec mog³oby to wygl±daæ na trzymanie siê na dystans pchnieciami.

Oj tylko by¶ d¼ga³ i pcha³, wed³ug mnie nie ma w tym niæ wartego ogl±dania jak dwóch kolesi siê tylko d¼ga .
A walka tego typu walcz±c uzbrojeniem drzewcowym wymaga dobrej techniki, i taka walka przynajmniej bardziej mi siê wydaje interesuj±ca ni¿ tylko pchniêcie kogo¶ w³óczni±.

Jak jest kto¶ zainteresowany walk± na broñ drzewcow±, która nie bêdzie tylko polegaæ na d¼ganie siê, ale na walce polegaj±cej na zwarciu przewróceniu przeciwnika przy pomocy broni drzewcowej i innego tego typu zagrania to walcie do mnie na PW, mo¿emy siê zgadaæ na Grunwaldzie i poæwiczyæ sobie.

I np o takie walki s± porz±dne i mi³e dla oczu:

http://www.youtube.com/watch?v=amv1yT72SQk...feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Ui-axKcDlrI...feature=related

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.