Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Filmy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Rafa³ Pr±dzyñski
Marcinie - na tym filmiku troszkê s³abo to widaæ - ale s± takie momenty - zreszt± kto¶ tam kogo¶ chwilami zmusi³ do jednak rozkraczenia nóg i zej¶cia ni¿ej i trzymania tego dystansu tarcz± - a i co siê rzadko widuje by³y dygresje i agresje na kochane nó¿ki.

Owy w³a¶ciwy dystans powoduje, ¿e tarcza, mimo ¿e, nie podana najszersz± sfer± nplowi. chroni znaczn± sferê w³a¶ciciela.

A zgad³e¶ ju¿ gdzie dwa g³ówne kierunki zagro¿enia i jaka rada?smile.gif Podpowied¼ - jedne zagro¿enie gwa³towne - drugie przewidywalne:)

Moniko - nie wiem czy dobrze wyczuwam sugestiê : istotnie bardzo nie czêsto ratuje sytuacje szynowanie, ale raczej podpuszczenie i gwa³towne wej¶cie misiowi ale a¿ miêdzy ³apki - ogólnie ¼le powo³a³em siê na tramwaj jako taki - nale¿a³o raczej podkre¶liæ nies³ychan± dla kurdupla zaletê niepodziewanego i zdecydowanego skracanie dystansu do wielkoluda, tak aby musia³ "przykurczyæ" swoje ga³êzie i to w tempie w którym owy przykurcz ju¿ nic nie daje - nie ³atwo ¿yæ i umieraæ smile.gif.

Walcz±c na szable wcale bardzo mocno przypominam opas³ego wróbla - jeno ¿e miecz to insza inszo¶æ. Zarêczam te¿, ¿e zbroja na nogach nie ogranicza mo¿liwo¶ci ugiêcia nóg, a i trzeba o niech pamiêtaæ bo mo¿na je straciæ - subiektywnie my¶lê, ¿e ten wyprost to taka maniera wynikaj±ca z zapomnienia o tym zagro¿eniu. SUBIEKTYWNIE.
ua
Nigdzie nie napisa³em ¿e sztych nie jest zabójczy JEST i z mojej strony kloniec rozwodzenia siê nad teori± Wo³ek napisa³ s³usznie wrzuæ film
£ukasz P³aza
Hihi mam nadzieje ¿e jeste¶cie ¶wiadomi mojej ma³ej prowokacji. W razie co przepraszam za tych szermierzy teoretycznych - chodzi³o o rozruszanie dyskusji miêdzy stylowej, a nie obra¿anie.

Do zamieszczonych filmików Wo³ka i Marcina odniosê siê jak tylko znajdê chwile by je obejrzeæ tongue.gif .

A co do sztychów w roli stopuj±cej - fakt s± w tej roli skuteczne, ale zauwa¿cie ¿e ja nie mówiê o wchodzeniu w zwarcie w ogóle, tylko z bardzo konkretnej sytuacji. Ja t± sytuacje nazwa³em sobie instynktownie górnym zawieszeniem - Marcin zaraz pewnie napisze jak to siê naprawdê nazywa. Chodzi o sytuacje gdy jak przy 50% akcji na tym filmiku klingi spotka³y siê u góry, blokuj±c siê wzajemnie. Tam ju¿ zwyczajnie nie ma miejsca na sztych. I od razu do propozycji Marcina - Józek wchodzi³ w Jaromira mordshlagiem, ma rêce ok metra d³ugo¶ci a Jaromir miecz jakie¶ 1.20cm d³ugi i ustawiony u góry. Nie wyobra¿am sobie jak mia³ by tam zmie¶ciæ sztych stopuj±cy (no mo¿e w pó³mieczu).
Dodam ¿e stopowanie wysokiego i d³ugiego przeciwnika który wali bardzo silne zorny jest bardzo ryzykowne. Owszem trafisz ale natychmiast po oberwiesz (czasem nawet zanim zd±¿ysz sztych osadziæ) w rêce - i to baaaardzo mocno.
Dlaczego dzieje siê w³a¶nie tak ¿e te walki koñcz± siê takim "zawieszeniem" w po³owie przypadków? Mo¿e to kwestia ma³ego repertuaru technicznego, o ile wiem tylko Hubert jest w miarê wszechstronny Józek i Jaromir to tarczownicy zdeklarowani)

P.S. sparuje ze sztychami na sztywne klingi - choæ póki co drewniane (wiem jestem nienormalny tongue.gif tak to ju¿ mamy w Prywatnej von Reihl ). No ale nie nazwa³ bym siebie nawet przeciêtnym sztychaczem. Wiem natomiast co znaczy osadzone pchniêcie w gard³o poparte mas± cia³a.
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Marcin Surdel @ 10:20 30.05.2008) *
Da siê takim pojedynczym pchniêciem nawet tylko shinai'a w maskê zatrzymaæ zdecydowanie wchodz±cego go¶cia ciê¿szego o 20-40kg.

Nie dalej jak 5 dni temu sparuj±c z kendok± shinai kontra shinai w jednej rêce i tarcza w drugiej dosta³em pchniêcie niemal dok³adnie w oko. Niby szed³em "na pewniaka", przeciwnik siê cofa³ a ja go ok³ada³em po czym tylko mog³em, ale tego jednego pchniêcia nie wy³apa³em. Zatrzyma³o mnie bardzo skutecznie, a gdyby¶my bili siê na ostre pewnie co najmniej pojecha³bym na OIOM.

Pozdr.
M.
grzdacz

Wiele by siê wyja¶ni³o gdyby¶ przybli¿y³ zasady sêdziowania tego triatlonu. Zgadujê ¿e obejrzymy jeszcze nie jedn± walkê w tej konwencji a nie sposób skomentowaæ tego co uczestnicy walk robi± i to czego nie robi± je¶li nie wiemy jakie krêpuj± ich zasady.Z do¶wiadczenia wiem ¿e na wygl±d walki wp³ywaj± cele strategiczne które s± trudne do odgadniêcia je¶li nie znamy zasad sêdziowania.
Np. zgadujê ¿e nie ma pchniêæ s± uderzenia co z ciêciami, takimi jak by³o widaæ na filmie Marcina?
Domy¶lam siê te¿ ¿e nie mo¿na "zabiæ"przeciwnika podczas walki bo jest nie¶miertelny do koñca rundy, ale czy mo¿na go rozbroiæ? obezw³adniæ?wzi±æ do niewoli? Co siê dzieje po przewróceniu lub wypchniêciu za "szranki"?itp

czekam z niecierpliwo¶ci±
Marcin Surdel
Pro¶ba ogólna: piszcie, o którego Marcina Wam chodzi.

CYTAT(£ukasz P³aza @ 20:27 30.05.2008) *
Chodzi o sytuacje gdy jak przy 50% akcji na tym filmiku klingi spotka³y siê u góry, blokuj±c siê wzajemnie. Tam ju¿ zwyczajnie nie ma miejsca na sztych.

Zgadza siê - jak ju¿ obaj wyl±duj± w Kronie, to jest po ptokach. Czas na ten sztych stopuj±cy jest zanim wejd± do Krona, czyli natychmiast po zetkniêciu siê kling.

I od razu do propozycji Marcina - Józek wchodzi³ w Jaromira mordshlagiem, ma rêce ok metra d³ugo¶ci a Jaromir miecz jakie¶ 1.20cm d³ugi i ustawiony u góry. Nie wyobra¿am sobie jak mia³ by tam zmie¶ciæ sztych stopuj±cy (no mo¿e w pó³mieczu).

W pó³mieczu swoj± drog±, ale mi chodzi o "normalny" uchwyt.
Józek mia³ dwie okazje do ustawienia takiego sztychu, obie zaraz po swoich uderzeniach bezpo¶rednio poprzedzaj±cych wej¶cie i obalenie - zamiast nastêpnego ataku takiego, jak w filmiku. Na takim dystansie da siê po³o¿yæ sztych na przeciwniku np. z kanonicznego p³uga.
Jaromir podobnie, i ¿eby by³o zabawniej - w tych samych momentach co Józek. Nawet widaæ moment, w którym wypl±tuje sztych miecza z wappenrocka, spod prawej pachy Józka - co notabene ustawia go na dystansie wygodnym dla Józka.
Konkretne, osadzone pchniêcie zazwyczaj zak³óca rytm trafionemu.

Dodam ¿e stopowanie wysokiego i d³ugiego przeciwnika który wali bardzo silne zorny jest bardzo ryzykowne. Owszem trafisz ale natychmiast po oberwiesz (czasem nawet zanim zd±¿ysz sztych osadziæ) w rêce - i to baaaardzo mocno.

Mi pomaga na to trzymanie siê blisko postawy kanonicznego Ochsa. Wtedy d³onie s± bardziej chronione jelcem, ale to ³atwiej pokazaæ na ¿ywo, ni¿ opisaæ.

Dlaczego dzieje siê w³a¶nie tak ¿e te walki koñcz± siê takim "zawieszeniem" w po³owie przypadków? Mo¿e to kwestia ma³ego repertuaru technicznego, o ile wiem tylko Hubert jest w miarê wszechstronny Józek i Jaromir to tarczownicy zdeklarowani)

Raczej obstawia³bym dwie rzeczy - brak pomys³u na rozwi±zanie walki w krótkim dystansie, i zdrowej niechêci do d³ugiego przebywania w odleg³o¶ci, z której przeciwnik mo¿e swobodnie wrzucaæ mocne strza³y kling±.

P.S. sparuje ze sztychami na sztywne klingi - choæ póki co drewniane (wiem jestem nienormalny tongue.gif tak to ju¿ mamy w Prywatnej von Reihl ). No ale nie nazwa³ bym siebie nawet przeciêtnym sztychaczem. Wiem natomiast co znaczy osadzone pchniêcie w gard³o poparte mas± cia³a.

Pozdrowienia
Rafa³ Jarosz
CYTAT(ua @ 12:04 30.05.2008) *
Ludzie WIADOMO ¿e obecnie ze wzglêdów bezpieczeñstwa nie sztychujemy!

Co do szermierzy teoretycznych, teoretycznie mo¿ecie nawet wyszkoliæ salto i stawanie na barkach przeciwnika po jego wykonaniu !

Tak siê akurat ¶miesznie sk³ada, ¿e to o czym pisa³em to spostrze¿enia praktyczne a nie teoretyczne, bo my w czasie sparingów sztychujemy. Tak¿e metalowym d³ugim mieczem (æwiczebnym, ugina siê przy osadzeniach), jak ka¿d± inn± broni±. I nie uwa¿am, ¿e nale¿y siê tym afiszowaæ jako objawem szaleñczej odwagi. icon_mrgreen.gif

Nie rozumiem ua Twojego wzburzenia, pad³o pytanie, wiêc odpowiedzia³em, dok³adnie w tonie w którym zosta³o zadane.

Wed³ug mnie ciêcia i pchniêcia s± w sparingu tak samo urazowe (zak³adaj±c, ¿e ma siê odpowiednie ochraniacze, np. maskê chroni±c± oczy), a twierdzenie, ¿e jest inaczej to taki stary mit RR. Oczywi¶cie jasne te¿, ¿e he³m historyczny oczu nie chroni, wiêc mo¿e warto by zacz±æ walczyæ we wspó³czesnych ochraniaczach?
Aion
Ua,

Skoñcz siê rzucaæ na forum bo nie rozmawiasz z teoretykami, jak Ci siê zapewne wydaje. To co mia³o byæ Ci przekazane, napisa³ ju¿ Marcin Surdel i Rafa³ Jarosz. Je¶li bardziej od s³owa pisanego przemawia do Ciebie praktyka zapraszam na trening Fechtschule Gdañsk.
(je¶li nie masz 18 lat to poczekamy ;)

http://pl.youtube.com/watch?v=5dDzTS0H6dI&...feature=related
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Jarosz @ 02:12 31.05.2008) *
Tak siê akurat ¶miesznie sk³ada, ¿e to o czym pisa³em to spostrze¿enia praktyczne a nie teoretyczne, bo my w czasie sparingów sztychujemy. Tak¿e metalowym d³ugim mieczem (æwiczebnym, ugina siê przy osadzeniach), jak ka¿d± inn± broni±. I nie uwa¿am, ¿e nale¿y siê tym afiszowaæ jako objawem szaleñczej odwagi. icon_mrgreen.gif
Napisa³e¶ "ugina siê" przy osadzeniach. I w zasadzie mo¿na by by³o dopisaæ "koniec temtu" Dwa razy "uda³o" mi siê "celnie" pchn±æ kolegów sztywn± kling± szabli i dziêkujê za tak± traumê. A ju¿ sztywn± klingê miecza to bym siê ba³a nawet w cz³owieka wymierzyæ, gdyby mnie atakowa³, obojetne co by na sobie mia³, bo jeszcze "za dobrze" by siê na ni± nabi³.
CYTAT(Aion @ 09:42 31.05.2008) *
Ua,
Skoñcz siê rzucaæ na forum bo nie rozmawiasz z teoretykami, jak Ci siê zapewne wydaje. To co mia³o byæ Ci przekazane, napisa³ ju¿ Marcin Surdel i Rafa³ Jarosz. Je¶li bardziej od s³owa pisanego przemawia do Ciebie praktyka zapraszam na trening Fechtschule Gdañsk.
[
Po co ten testosteron? Walczycie w innej konwencji. Proponowa³abym najpierw wyj¶æ w szranki na Byczynie i "prze¿yæ" szar¿ê 120 kg kryj±cego siê za tarcz± i rabi±cego zza niej go¶cia, a pó¼niej zaprosiæ "oponentów w dyskusji" na trening do siebie.
"Miêdzystylowe" walki to rzecz bardzo kszta³conca. Jest tylko ma³e ale, trzeba siê pos³ugiwaæ sprzêtem ochronnym i zaczepnym o podobnych parametrach. Wczoraj na treningu by³am ¶wiadkiem walk do¶wiadczony kendoka kontra trener od filipiñskich kijków (shinaj kontra dwa kije) i kendoka kontra szermierz sportowy (shinaj kontra shinaj, oczwywi¶cie szermierz sportowy trzyma³ shinaj w jednej rece). I taka "dyskusja" ma sens. Go¶cie szli na maksa z pe³nym repertuarem technik, bo im na to sprzêt pozwala³. Tyle ¿e tylko szermierz sportowy potrafi³ siê zatrzymaæ po celnym ataku ;).
£ukasz P³aza
Rzeczywi¶cie warto przybli¿yæ zasady triatlonu, choæby dla tego ¿e mamy kilka fajnych filmików z tego typu konwencj±, no i szykuj± siê dalsze turnieje. Z grubsza w ca³ym pomy¶le chodzi w³a¶nie o wszechstronno¶æ i konfrontacje miêdzy ró¿nymi stylami rr. icon_mrgreen.gif

Pchniêcia s± zabronione (jeszcze chyba nie dojrzeli¶my do turnieju z pchniêciami), ka¿da runda trwa minutê, lub do kilku trafieñ. Walka jest ci±g³a, z przerwami wy³±cznie na wymianê broni. Ka¿da runda ma odmienne zasady, promuj±ce konkretne "style". Jak dotychczas wypchniêcie poza pole walki nie by³o punktowane.

runda d³ugiego miecza. Punktowane s± osadzone ciosy w ca³e cia³o (wyj±tek - stopy i d³onie), a tak¿e rozbrojenia i obalenia (najlepiej technikami zaczerpniêtymi z traktatów). Pó³miecz jest dozwolony, choæ bez pchniêæ jest trochê wykastrowany tongue.gif . Nie dozwolone s± zapasy (chyba ¿e natychmiast wykona siê rozbrojenie b±d¼ obalenie) ciosy rêkoma i nogami. G³owica dozwolona, ale nie punktowana

runda miecza z tarcz±. Runda techniczna, jedyny kontakt cia³em dozwolony przy pchniêciach p³ask± powierzchni± tarczy. Zakaz uderzeñ czym innym oprócz broni (wyj±tek- p³aska tarcza). strefa trafieñ taka sama jak w d³ugim mieczu.

runda obuchów (topór, buzdygan, bu³awa do wyboru). W zasadzie ta runda powinna byæ obci±¿ona minimaln± ilo¶ci± regu³. Punktowane s± tylko celne trafienia broni± w pole trafienia (jak wy¿ej) oraz obalenia i rozbrojenia. Dozwolone jest natomiast niemal wszystko - kopniêcia, ataki tarcz±, pchniêcia obuchem, uderzenia piê¶ci±, ³okciem i g³ow±. Oczywi¶cie zakaz atakowania krocza i stóp. Mo¿liwe zapasy (choæ przy d³u¿szym braku efektu walcz±cych siê rozdziela)
Józek z Gdañska
Z tym, ¿e na ostatniej Byczynie (filmiki) zasady zosta³y zmienione przez sedziego g³ównego. Takie same w kazdym boju, mniej wiecej podobne do tego co Plazik opisal na jedynki i tarcze, jednak strefa trafienia z tego co kojarze to od kolan i lokci w gore.
ua
[quote name='Aion' date='09:42 31.05.2008' post='217572']
Ua,

Drogi kolego Je¶li kogo¶ nie znasz te¿ siê nie rzucaj mam ciut wiêcej ni¿ osiemna¶cie lat, Dziêkujê za zaproszenie na pewno skorzystam jak tylko bêdê w Gdañsku.
Co mia³o Byæ mi przekazane ?????

Marcin Surdel rzeczywi¶cie ze mn± rozmawia³ TY tylko prowokujesz ale do czego nie wiem tak jak napisa³em wcze¶niej Wasze treningi sa dla mnie nowum , zobacze na pewno siê czego¶ nauczê (na wiedzê jestem otwarty)

Ton sarakstyczny zostaw dla osiemnastolatków Pozdrawiam Ada¶
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Proszê o ogólne wystudzenie tonu.
Z moderacyjnym pozdrowieniem
Gwyn
Adsumus
A ja ci±gle czekam na filmik gdzie bêdzie pokazany sparing na messery z u¿yciem traktatowych technik. icon_wink.gif

Pozdrawiam

Dodane

Na Youtube, znalaz³em w sumie tylko to .
Marcin Surdel
CYTAT(Adsumus @ 00:33 02.06.2008) *
A ja ci±gle czekam na filmik gdzie bêdzie pokazany sparing na messery z u¿yciem traktatowych technik. icon_wink.gif

Mam parê archiwalnych filmików z SMDF2006, skrêconych aparatem. Zobaczê, co uda siê z nich wycisn±æ.
:
http://uk.youtube.com/watch?v=irsxFd7NpY8
http://uk.youtube.com/watch?v=svVpBSnjf7g
http://uk.youtube.com/watch?v=FFF-SeQdujs
Generalnie, na filmikach parafianin Proboszcza Leckuchnera rozmawia z cz³owiekiem Meyera. Ja to ten ni¿szy o g³owê.

Mój sparing z P³azikiem na SMDF2007 krêci³ kto¶ z Lorici/Akademii Broni, i nie uda³o mi siê potem z nim skontaktowaæ. Ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie ...

CYTAT(Adsumus @ 00:33 02.06.2008) *
Pozdrawiam

Dodane

Na Youtube, znalaz³em w sumie tylko to .

Tych panów nale¿y olaæ. O ile go¶æ w ciemnych butach ma jak±¶ motorykê i repertuar cokolwiek backsword'owy/pa³aszowy, o tyle go¶æ w jasnych ewidentnie nie wie co robi. A¿ ¿al mi ludzi, których prowadzi na zajêciach. ¯aden z nich ewidentnie nie pracowa³ z messerem/dussackiem, mo¿e który¶ kiedy¶ otar³ siê o obrazki.

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Marcin Surdel @ 23:36 03.06.2008) *
Tych panów nale¿y olaæ. O ile go¶æ w ciemnych butach ma jak±¶ motorykê i repertuar cokolwiek backsword'owy/pa³aszowy, o tyle go¶æ w jasnych ewidentnie nie wie co robi. A¿ ¿al mi ludzi, których prowadzi na zajêciach. ¯aden z nich ewidentnie nie pracowa³ z messerem/dussackiem, mo¿e który¶ kiedy¶ otar³ siê o obrazki.
Pozdrowienia

Na stronie Army w dziale filmy: sparringi i walki masz filmiki z Markiem H. i Patrykiem. Oni tam staraj± siê walczyæ "dussakowo". A jak im to wychodzi w konfrontacji z "szablistami" Rafa³em (trzeci film) i Aramisem (czwarty film) pos³uguj±cymi siê d³u¿szymi palcatami, i jak siê ma konwencja "wal do upad³ego mimo ¿e w ³ep zerwa³ae¶ (od Rafa³a), albo pchniêcie ciê musnê³o (Aramisa)" do konwencji "walki do pierwszego trafienia", to juz inna sprawa. W ka¿dym razie widac tam, ¿e Rafa³ siê w koñcu wkurzy³ i pos³a³ tak solidnego strza³a Patrykowi na machê, ¿e go raz zatrzyma³ ;). A¿ czujê jego konsternacjê, jak uderza go¶cia czysto w machê, a ten udaje niesmiertelnego "zlewaj±c" te strza³y i jak parowóz ci±gle na niego pêdzi a¿ do zwarcia. Trzeba mieæ tylko to na uwadze to, ¿e d³ugo¶æ dussaka d³ugo¶ci palcata nierówna ;).
http://www.arma.lh.pl/zrodla/filmy.html#Sparringi
£ukasz P³aza
Doskonale Moniko ¿e wrzuci³a¶ te filmiki z konfrontacji stylowej. Piêknie pokazuj± to o czym tak czêsto mówiê tongue.gif . Na tych filmikach walczy sobie 3 panów o ca³kowicie ró¿nych celach. dwóch z nich - Rafa³ i Aramis próbuj± przeciwnika trafiæ - trzeci, Marek próbuje przeciwnika zabiæ.

W walce Rafa³a z Markiem, Rafa³ trafia³ jako pierwszy we wszystkich z³o¿eniach oprócz jednego. Tylko ¿e jak dla mnie to nie s± ciosy! to jakie¶ pukanie. Mo¿e i lampka by siê za¶wieci³a, normalny cz³owiek by tego nie poczu³!. Wyj±tek stanowi± akcje z 38 i 42 s - obie to kontry po nieudanym wej¶ciu do zwarcia Marka. W obu przypadkach ciosu nie poparto skrêtem barków, co jak dla mnie odebra³o im 50% mocy, ale zgadzam siê - te ciosy "mog³y" byæ piorunuj±ce. Co do sztychu z 30 bodaj s. to mo¿na siê zachwycaæ jego urokiem, ale wybacz - daleko mu by³o do pe³nego pchniêcia popartego mas± cia³a (chocia¿ pchany to poczu³ - jedyny bodaj raz w tej walce).
Jest jeszcze przedciêcie z 19s. Te¿ ³adne, ale niemal zaraz potem Rafa³ ³apie podobne na twarz, z t± tylko ró¿nic± ¿e sporo mocniejsze. Mo¿na polemizowaæ czy kto¶ z przeciêt± twarz± by³ by w stanie zadaæ ten cios - moim zdaniem spokojnie by móg³.
Taktyka Marka czytelna - dopa¶æ przeciwnika kosztem jakiego¶ drobnego trafienia, przechwyciæ rêkê z broni± i w³adowaæ ze trzy sztuki w g³owê (tak ¿eby siê ta g³owa zachwia³a). Po mojemu starcie dla Marka - choæ chylê czo³o przed timingiem Rafa³a i jego zdolno¶ci± wyprzedzania akcji (inna sprawa to d³ugo¶æ broni). Gdyby Rafa³ zechcia³ walczyæ, a nie punktowaæ to kto wie jak by siê walka skoñczy³a

Walki z Aramisem w³a¶ciwie nie ma co komentowaæ. Tu by³ by tylko jeden trup - drugi mo¿e zosta³ by zadrapany. Zwrócê tylko uwagê na najwa¿niejsze kwestie. W 12 i 35 s mamy klasyczne "touch off deatch" (dotkn±³em ciê, nie ¿yjesz! panie sêdzio przecie¿ on ju¿ nie ¿yje!). Te pchniêcia komara by nie zrani³y. Notoryczny nawyk opuszczania broni i odwracania siê do przeciwnika plecami u Aramisa, gdy tylko uzna ¿e trafi³ (maniera typowa u sportowców i pokrewnych - takie sugerowanie sêdziemu, ¿e trafi³em). No i te pozy rodem z Dartagnana i trzech muszkieterów tongue.gif Walka bez dwóch zdañ dla Marka

Mam jednak dziwne wra¿enie ¿e sêdziowie w obu walkach skupili siê na ilo¶ci pierwszych pukniêæ, bez wzglêdy na ich realn± skuteczno¶æ, i w obu walkach orzekli przegran± Marka.
Dlatego w³a¶nie rr-owscy fizole z blaszanych klepanek (jakkolwiek sami s± czêsto ¶mieszni i nie maj± nawet podstaw szermierczych)tak siê u¶miechaj± patrz±c na walki w konwencjach
pojedynkowych.

P.S. Jak macie mój pojedynek z Marcinem Surdelem to dajcie. Dosta³em od Marcina straszny ³omot, mimo faktu ¿e polowe walki toczyli¶my w zwarciu i/lub pó³dystansie. I to mimo faktu ¿e jestem sporo wy¿szy i ciê¿szy od Marcina. £adnie widaæ przewagê dobrego zawodnika nad laikiem, nawet w brutalnej walce na kordy.
Aion
CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:43 05.06.2008) *
Co do sztychu z 30 bodaj s. to mo¿na siê zachwycaæ jego urokiem, ale wybacz - daleko mu by³o do pe³nego pchniêcia popartego mas± cia³a (chocia¿ pchany to poczu³ - jedyny bodaj raz w tej walce).

Akurat pchniêcia nie musz± byæ poparte niczym. Wystarczy wyprostowaæ rêce - patrz filmiki z testów na pó³tuszy wieprzowej Fechtschule Gdañsk. U¿ycie si³y jest tu zbêdne, efektem by³oby wej¶cie sztychu po rêkoje¶æ - uwiêzienie g³owni i mo¿liwa odpowied¼ przeciwnika. Wed³ug XIX wiecznych regulaminów, sztych wbija siê na ok 10 - 15 cm ruchem okre¶lanym - rzuceniem broni w przód (podobnie w Danzigu - i wystrzel swój sztych ku niemu etc.) i wyci±ga siê go szybko by byæ gotowym do dalszej walki.

CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:43 05.06.2008) *
Mam jednak dziwne wra¿enie ¿e sêdziowie w obu walkach skupili siê na ilo¶ci pierwszych pukniêæ, bez wzglêdy na ich realn± skuteczno¶æ, i w obu walkach orzekli przegran± Marka.
Dlatego w³a¶nie rr-owscy fizole z blaszanych klepanek (jakkolwiek sami s± czêsto ¶mieszni i nie maj± nawet podstaw szermierczych)tak siê u¶miechaj± patrz±c na walki w konwencjach
pojedynkowych.

Wypraszam sobie ;) By³em jednym z sêdziów liniowych i mimo moich g³o¶nych protestów co do ¶miertelnego po³o¿enia palcata na dyndaj±cym rêkawie kolczugi, by³o to liczone jako trafienie.
Ale ¿eby oddaæ sprawiedliwo¶æ Aramisowi kilka trafieñ na pewno wy³±czy³oby Marka Helmana z walki.

Co do fizoli z blaszanych klepanek, to warto by pamiêtaæ, jak± si³ê ma miecz i jak mo¿e zraniæ. jedno, nawet niezbyt mocne trafienie. Walenie z ca³ej si³y po to, zeby zobaczyli to sêdziowie a drugi poczu³ przez zbrojê albo pad³ zknockoutowany jest efektem konwencji. W prawdziwej walce za pomoc± miecza i tarczy, nie wiem czy kto¶ w ogóle uderza³by w zbrojê ...
Johny
mam wielk± pro¶be czy móg³by kto¶ wrzuciæ filmiki w których widaæ "zapasy rycerskie" z d³ugim mieczem chodzi mi o walke w zwarciu w blaszkach albo chociarz jakie¶ traktaty ktore da sie urzyæ w walce w zbroi z góry dziêkuje(wiem ¿e byly ju¿ filmiki z traktatowych prezentacji ale chcia³ bym zobaczyæ jak to wykorzystywaæ podczas walki).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Pozwoli³em sobie podzieliæ temat, bo ostatnie strony mia³y niewiele ju¿ wspólnego z filmami.
Nowy temat tutaj:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=16854

Z moderatorskim pozdrowieniem
Gwyn
Marcin Waszkielis
Prosi³bym o jakies linki do walk wcze¶niaków ale tych najlepszych.
Monika ksf
CYTAT(Rafa³ Jarosz @ 02:12 31.05.2008) *

Jasiek a czy toto jednorêczne te¿ siê tak ugina?
http://www.theknightshop.co.uk/catalog/pra...ca451fec1694ac1

Bo ja ³yknê³am có¶ takiego:
http://www.theknightshop.co.uk/catalog/pra...314a0d1aeac8a85
I okaza³o siê typowa sztywn± sztab± z wywa¿eniem 13 cm od jeleca, a wa¿y to 1,12 kg. I co z tego, jak klinga sztabowata i cie¿ka, a zeszli z wag± na g³owicy. Tak i najbardziej partacz±cy polski rzemie¶lnik potrafi.
I "lecz±" tears.gif mnie tylko blachy glowa_w_mur.gif

Pozdrwiam
Monika
Monika ksf
Znalaz³am co¶ takiego:
http://pl.youtube.com/watch?v=aWeBEZXY00s&...feature=related
Hmmm, jak widaæ cieñkimi klingami te¿ mo¿na ci±æ, gdyby siê dobrze zamachn±æ, albo szybko machn±æ.Ciekawe jaki by³by rezultat gdyby zaostrzyæ giêtki± klingê szabli sportowej, albo jeszcze lepiej "huttonówki"? Mo¿e watro by by³o jak±¶ klingê po¶wiêciæ?
Demoniq
E tam rycerze, rapiery i inne takie. Teraz liczy sie tylko...

!!! KUNG FU FEMMES !!!
http://kungfufemmes.com

A tu maly filmik promocyjny co one potrafia. Ide o zaklad, ze zaden rycerz by sie tego nie spodziewal. A tu prosze, mila babeczka wykonuje "Touch of Death" i pozamiatane :]

http://pl.youtube.com/watch?v=IJJFJx9zLtc&...feature=related

Girls Go For The Kill !
£ukasz P³aza
No tylko ¿e z tego co wiem to rapiery bynajmniej nie by³y przeznaczone wy³±cznie do pchniêæ (bynajmniej nie wszystkie). Przez ca³y XVI w i czêsto w XVII królowa³y rapiery sieczno-kolne. Patrz±c te¿ na wagê tej broni, normalnym wydaje siê ¿e mo¿na ni± by³o tak¿e ci±æ (zdarza³o siê przecie¿ by rapiera u¿ywali kawalerzy¶ci). Nie bardzo mogê to natomiast odnie¶æ do broni sportowej.
Jaka jest waga szabli sportowej? Bo rapier wa¿±cy 1300g (wiêcej ni¿ ¶redniowieczny miecz jednorêczny) to nic zadziwiaj±cego. Ile wa¿y³a u¿ywana tutaj broñ - wiesz mo¿e?

Demoniq o¿ cholera, ale rze¼. Musimy j± zaprosiæ na mistrzostwa!!
Monika ksf
Chodzi mi konkretnie o rapiery kolne np hiszpañskie, tj takie pó¼niejsze, o delikatniejszej klindze i wadze oko³o 1 kg (bo wiadomo ¿e typowy ciê¿ki cut and thrust nadwa³ siê równie¿ie¿ do ciêcia smile.gif ). Huttonówki, których u¿ywamy, to waga do 600 gram. Szabla sportowa bêdzie mia³a pewnie z 500 gram. ale chodzi mi o to ¿e dobrze "rozbujane" ciêcie giêtk± sportowa kling± bardziej boli ni¿ szywn± huttonówk±, dlatego efekt takiego smagniêcia ostr± kling± jak batem móg³by byæ ciekawy.
Demoniq
£ukasz:
Ja bym sie troche bal ja zapraszac. Jeszcze by sie dziewczyna na cos zdenerwowala i dostalbym Uderzenie Smierciw szyje. W sumie to mblade tez nie mozna zapraszac bo wtedy dostane Uderzenie Cienia w 'zgiecie lokcia' i tez bedzie pozamiatane :P

A co do tnacych wlasciwosci roznego rodzaju broni...

Kiedys w Fechtschule trenowalismy sztylety. Zaprosilismy do siebie goscia, ktory trenowal militarna odmiane nozy. Ogolnie mowil do rzeczy i wygladal na goscia, z ktorym nie chcialbym zadzierac na ulicy. Tym bardziej, ze podobno w ich grupie raz na jakis czas robia walke przy uzyciu ostrych nozy (z tepymi koncami zeby nie zginac od sztychu :P)
On twierdzil, ze mocne ciecie na odlew w okolice brzucha moze bez problemu przeciac ubranie i skore na tyle, zeby wypadly Ci jelita.
Jesli tak jest w istocie, to mi sie wydaje, ze przy broni wazacej 500-600 gramow, szybkie, precyzyjne ciecie (np. na szyje, twarz, palce, brzuch, krocze) tym bardziej mogloby bez problemu konczyc walke.

Osobiscie nie testowalem ale zaproponuje jesli znow bedziemy mieli prosiaka do testow.
Monika ksf
CYTAT(Demoniq @ 16:25 15.09.2008) *
...z tepymi koncami zeby nie zginac od sztychu :P)
Z têpymi koñcami, a to dobre. Têpy "koniec" równie dobrze wchodzi w oko, na przyk³ad. Bo pewnie jeszcze "bawili siê" bez ¿adnych ochraniaczy.
On twierdzil, ze mocne ciecie na odlew w okolice brzucha moze bez problemu przeciac ubranie i skore na tyle, zeby wypadly Ci jelita.
Jesli tak jest w istocie, to mi sie wydaje, ze przy broni wazacej 500-600 gramow, szybkie, precyzyjne ciecie (np. na szyje, twarz, palce, brzuch, krocze) tym bardziej mogloby bez problemu konczyc walke.
Osobiscie nie testowalem ale zaproponuje jesli znow bedziemy mieli prosiaka do testow.
Spróbujcie, mo¿na wykorzystaæ jak±¶ z³aman± i dobrze! podostrzon± klingê sportow±, to bêdzie ciekawe.

W ka¿dym razie nie trzeba wcale pchn±æ na maksa sztyletem, by przebiæ np przeszywê.
Wystarczy ¿e lud¿ sam siê na niego nabije, dlatego nie bardzo rozumiem ten górny uchwyt w sztylecie. NP Lewak o wiele lepiej trzyma siê ostrzem do góry, paruj±c ataki i atakuj±c nim jak szpad±, w dodatku piêknie ³apie siê klinge na jelce. Czasem tak siê bawimy lewakami z zapuntowanymi klingami w 2/3 kilna szablia sport. ewent. floret, zak³adaj±c rekawice, kurta³ê, karwasz, drugi na ramiê i oczywi¶cie maski. No i wysz³o na to, ¿e górny chwyt strasznie skraca dystans. I jak kto¶ tylko chce, przy dolnym chwycie mo¿na bawic siê w d¿wigienki itp, jak zblokujesz klinê przeciwnika w trójkacie jelec-klinga. No i fajnie "wymiata" siê klingê drug± rêk± (jaka masz porz±dn± rêkawicê) - troche to ryzykowne, ale siê udaje, jak tylko nie nadziejesz siê na sztych ;). Dlatego mo¿na by by³o wsadzic z³aman± klingê szabli sportowej w oprawê ¶redniowiecznego sztylety, no i tê klingê oczywi¶cie zapuntowaæ. I "k³uj±c" siê na maska zobaczyæ, co z tego wyjdzie. Bo niestety, ale inaczej zachowuje siê ¿elazo ¶lizgaj±ce po ¿elazie ni¿ jakie¶ gumowe, drewniane czy g±bkowe atrapy.
£ukasz:
Ja bym sie troche bal ja zapraszac. Jeszcze by sie dziewczyna na cos zdenerwowala i dostalbym Uderzenie Smierciw szyje. W sumie to mblade tez nie mozna zapraszac bo wtedy dostane Uderzenie Cienia w 'zgiecie lokcia' i tez bedzie pozamiatane :P
Jak nagle na mnie skoczysz, mo¿e siê to ró¿nie skoñczyæ tongue.gif .

PS By³oby jeszcze bardziej pozamiatane, bo mi r±sia od szabli i miecza uros³a ;).
Demoniq
CYTAT(mblade @ 18:26 15.09.2008) *
Z têpymi koñcami, a to dobre. Têpy "koniec" równie dobrze wchodzi w oko, na przyk³ad. Bo pewnie jeszcze "bawili siê" bez ¿adnych ochraniaczy.

Dokladnie tak. Podobno szlachtuja sie jedynie w bluzach i za kazdym razem konczy sie pogotwiem (jakiegos lekarza maja tez na miejscu zawsze). Najczestsze urazy to oczywiscie pociete rece. Do tej pory podobno nikt nikomu oka nie wydlubal.

O to chodzi w tym "cwiczeniu". Zblizyc sie jak najbardziej do walki na ulicy
Monika ksf
CYTAT(Demoniq @ 18:41 15.09.2008) *
Najczestsze urazy to oczywiscie pociete rece. Do tej pory podobno nikt nikomu oka nie wydlubal.
O to chodzi w tym "cwiczeniu". Zblizyc sie jak najbardziej do walki na ulicy

R. opowiada³, jak mia³ na koszt naszego pañstwa kurs w Stanach z no¿nikiem-latynosem (wola³ to od ekstremalnej jazdy samochodem ;) ), ze go¶æ mówi³ im, ¿e jak nie chc± zabiæ, tylko unieszkodliwiæ, to ¿eby ciêli, a nie pchali (jakby ci no¿ownicy zaczêli siê sztychowac, utrata oka, przbite p³uco, w±troba, ¶ledziona itp by³yby tylko kwesti± czasu).
Co by nie by³ to monstrualny offtop, mo¿e uda mi siê w koñcu filmiki ze sparingów szablekami wrzuciæ, mo¿e ktos mi podpowie na priva jak filmy poci±c. Jakis progam itp?
Ale do¶c offa, bo moderatorzy nas pogoni±.
Demoniq
CYTAT(mblade @ 19:18 15.09.2008) *
mo¿e ktos mi podpowie na priva jak filmy poci±c. Jakis progam itp?

Masz tu linka z roznymi programami do edycji video:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&...i+edycja+filmow

Wybierz sobie taki co Ci odpowiada (np. polska wersja jezykowa), odpal helpa i w ciagu godziny powinnas umiec bez problemu pociac swoje materialy. Najprostszymi sa Windows Movie Maker i Vegas.
Ja osobiscie pracuje na Afterze i Premierze ale one nie sa darmowe. Pozdro

P.S. Jak bedziesz kodowac filmy to nie kompresuj ich zbyt mocno, zeby jakosc byla znosna ;)
Prezes
CYTAT(Marcin Surdel @ 23:36 03.06.2008) *
Dodane
Adsumus:
Na Youtube, znalaz³em w sumie tylko http://www.youtube.com/watch?v=teDmaWqZDc8
M.S:

Pozdrowienia

mo¿e trochê po czasie...ale w opisie filmu stoi jak byk "Nick, a British Historical fencing instructor against Pedro, a Spanish historical fencing instructor, neither specialise or currently teach messer though."
"historical fencing instructor" to mo¿e byæ równie dobrze rzeczony pa³asz czy rapier. a z messerem panowie nie maj± jakiego¶ szczególnego romansu, o czym pisz± ;]
ot,pykaj± sie dla próby jak im pójdzie z czym¶ innym.
proszê o wybaczenie mojej naturalnej upierdliwo¶ci i zami³owania szczegó³u ;)
Marcin Surdel
CYTAT(Prezes @ 21:17 15.09.2008) *
mo¿e trochê po czasie...ale w opisie filmu stoi jak byk "Nick, a British Historical fencing instructor against Pedro, a Spanish historical fencing instructor, neither specialise or currently teach messer though."

I w³a¶nie dlatego filmik zupe³nie nie nadaje siê jako przyk³ad walki/sparringu na messery/kordy, którego szuka³ Adsumus. Dziwna praca nóg cz³owieka w bia³ych butach to tylko wisienka na torcie.

CYTAT(Prezes @ 21:17 15.09.2008) *
"historical fencing instructor" to mo¿e byæ równie dobrze rzeczony pa³asz czy rapier. a z messerem panowie nie maj± jakiego¶ szczególnego romansu, o czym pisz± ;]
ot,pykaj± sie dla próby jak im pójdzie z czym¶ innym.

Ale¿ nie ma problemu.

Pozdrowienia
Adsumus
CYTAT
I w³a¶nie dlatego filmik zupe³nie nie nadaje siê jako przyk³ad walki/sparringu na messery/kordy, którego szuka³ Adsumus.

Ale to ju¿ sobie wyja¶nili¶my.

A drugi filmik przez Ciebie zapodany na dussaki i ten strza³ w 10 sek- bardzo miodne icon_wink.gif

Pozdrawiam

CYTAT

Gdyby tylko taka upierdliwo¶æ królowa³a na FREHA icon_wink.gif
Monika ksf
Marcin, jak d³ugie s± te wasze dussaczki. I czy ten wy¿szy od ciebie cz³owkiek na filmie to Marek z Poznania?
Marcin Surdel
60cm ca³kowitej d³ugo¶ci, tak.

Pozdrowienia
Monika ksf
CYTAT(Demoniq @ 21:01 15.09.2008) *
P.S. Jak bedziesz kodowac filmy to nie kompresuj ich zbyt mocno, zeby jakosc byla znosna ;)

No có¿, jako¶ wysz³a fatalna (szczególnie pierwszego filmu), dlatego chyba lepiej ogladaæ te filmiki na ca³ym ekranie smile.gif i trochê s± przyd³ugie, bo wycie³am trochê "przestoji" tylko z ostatniego.
Sparring na szable, 800 gram, 74cm g³ownie (trochê mniejszy dystans ni¿ przy 80-86 cm ;):
http://pl.youtube.com/watch?v=7MyWHiOf9eU
Te same szable, sparring do 5 trafieñ:
http://pl.youtube.com/watch?v=vDOdE25RvMo
Krótki "sportowy" 40 s przerywnik:
http://pl.youtube.com/watch?v=SEfnl0m51uY
I tylko dla wytrwa³ych, treningowa codzienno¶æ ;):
http://pl.youtube.com/watch?v=8XrJN85rtNU

Przy okazji, jeszcze taka ciekawostka z youtoube, co prawda to kendo, ale bardzo ciekawe wolne ujêcia, bardzo dynamiczne walki i na poczatku shinaj kontra dwa szhinaje (takie uzupe³nienie do tematu dwóch mieczy ;) )
http://pl.youtube.com/watch?v=Q4SHWXQBVL4&...feature=related
Marcin Templariusz
Witam

Mam nadziejê, ¿e nie by³o tego filmiku !

http://pl.youtube.com/watch?v=UPx5eoz_wHg

Po³±czenie "karate" z fechtunkiem. Jak dla mnie trochê dziwnie to wygl±da, ale ka¿dy lubi system w którym jest dobry.

Pozdrawiam Marcin.
Grzegorz £
To trening ekipy Siergieja Uk³owa aktualnie najlepszego w europie (a prawdopodobnie na ¶wiecie)speca od walk w blachach.A konwencja tako bo tu ch³opaki trenuj± do walk gdzie dopuszczone s± ranty tarcz,kopy i inne takie szczerba.gif
Demoniq
mblade:
Przyjezdzaj z tymi szablami na SMDF :P Ja chce tym powalczyc :P

Marcin T:
Fajnie sie chlopaki okladaja. Kopy, rzuty - to mi sie podoba :D
Tylko tak troche zbyt statycznie... ale rozumiem, ze to 'tylko' trening a nie walka na smierc ;)
£ukasz P³aza
Wydaje mi siê ¿e to swego rodzaju pokazówka z treningu. Co¶ w stylu "zobacz jak ja to robie i powtórz je¿eli umiesz" . Normalnie Ukolov statyczny nie jest. Choæ z drugiej strony porównuj±c jego walki z tarcz± do walk Fechtshule Danzig faktycznie mniej siê rusza. To moim zdaniem kwestia wyboru broni. Je¿eli masz tarcze to czasem lepiej byæ oszczêdniejszy w ruchach - wiêcej widzisz i zd±¿ysz siê zas³oniæ, za to jak trzeba zaatakowaæ to potrafi byæ b³yskawiczny.

Nie bardzo rozumiem dlaczego to mia³o by byæ karate tongue.gif . Ja tu widzê ewentualnie jeden element z Muay Thay - wewnêtrzne low kicki (zreszt± wykorzystywane do zachwiania równowagi i przygotowania akcji broni±). Pozosta³e elementy jak front kicki czy ¿uty do uchwycenia w traktatach ¶redniowiecznych. Co do rantów to chyba nie s±dzimy by w ¶redniowieczu by³y zakazane? Oczywi¶cie brak sztychów - ale to ju¿ problem tej konwencji sparingowej (s± zbyt niebezpieczne).
Demoniq
CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:54 30.09.2008) *
Normalnie Ukolov statyczny nie jest. Choæ z drugiej strony porównuj±c jego walki z tarcz± do walk Fechtshule Danzig faktycznie mniej siê rusza. To moim zdaniem kwestia wyboru broni. Je¿eli masz tarcze to czasem lepiej byæ oszczêdniejszy w ruchach - wiêcej widzisz i zd±¿ysz siê zas³oniæ, za to jak trzeba zaatakowaæ to potrafi byæ b³yskawiczny.

To w sumie chyba racja. Jeszcze inna sprawa, ze tutaj chlopaki sa oblozeni plytami wiec gdyby sie sadzili jak my to pewnie znacznie szybciej by sie meczyli. A tak sa oszczedni w ruchach i naparzaja z zaskoczenia. Respect smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Demoniq @ 20:18 30.09.2008) *
mblade:
Przyjezdzaj z tymi szablami na SMDF :P Ja chce tym powalczyc :P

Mamy jeszcze d³u¿sze i ciê¿sze husarki (klingi 79-80-83 cm, waga 859 do 920 gram, a ja nawet wolê d³u¿sz± szablê, bo mo¿na j± fajniej "rozbujaæ" ;) i atakowaæ z wiêkszego dystnsu), ale nimi bardziej boli devil.gif.
Niestety mega problemem s± dla nas rekawice, bo husarki maj± pasowany paluch i kab³±k, dlatego trudno jest pod to wcisn±c mniej elastyczn± od rêkawicy do hokeja na trawie os³onê . To tylko tak niewinnie na filmach wygl±da, ¿e siê "macamy" ;), ale najwiêkszy stresior jest z d³oñmi. Zreszt± wczoraj jeden kolega musia³ oddaæ walkowerem sparringi z puklerzami w³asnie tymi lekkiemi szabelkami, bo w "chaosie bitewnym" ;) wychwyci³ ode mnie konkretnego strza³a w ³apkê. No i nie wiadomo czy dzisiaj bêdzie w stanie utrzymaæ szablê w d³oni angsad.gif, a zaczêli¶my ju¿ robiæ nawet cztery treningi w tygodniu, dlatego przy takiej czêstotliwo¶ci, ka¿da, nawet niewielka kontuzja, staje siê problemem, a szczególnie porozbijane ³apy.

CYTAT(Demoniq @ 20:18 30.09.2008) *
[Marcin T:
Fajnie sie chlopaki okladaja. Kopy, rzuty - to mi sie podoba :D
Tylko tak troche zbyt statycznie... ale rozumiem, ze to 'tylko' trening a nie walka na smierc ;)

Spróbój za³o¿yæ blachy, to zobaczymy jak "statycznie" bêdziesz siê poruszaæ icon_mrgreen.gif .
Marcin Waszkielis
CYTAT
To w sumie chyba racja. Jeszcze inna sprawa, ze tutaj chlopaki sa oblozeni plytami wiec gdyby sie sadzili jak my to pewnie znacznie szybciej by sie meczyli. A tak sa oszczedni w ruchach i naparzaja z zaskoczenia. Respect smile.gif

zapewniam, ¿e to nie jest kwestia blach tylko konwencji w jakiej walcz±.
Demoniq
CYTAT(mblade @ 13:16 01.10.2008) *
Spróbój za³o¿yæ blachy, to zobaczymy jak "statycznie" bêdziesz siê poruszaæ icon_mrgreen.gif .

E tam, co Ty wiesz o zabijaniu ;)
Marcin W. napisal, ze to nei jest kwestia blach tylko "konwencji". I ja mu wierze *__*
Monika ksf
CYTAT(Demoniq @ 17:43 01.10.2008) *
CYTAT(mblade @ 13:16 01.10.2008) *

E tam, co Ty wiesz o zabijaniu ;)
Marcin W. napisal, ze to nei jest kwestia blach tylko "konwencji". I ja mu wierze *__*

Bo Marcin ma chyba jak±s ¿elazn± kondychê (on sobie w blaszkach podskakuje jakby by³ bez blaszek ;) ), a prawda jest taka, ¿e jak dodajesz obci±¿enie, to szybciej zdychasz, ja to nawet czujê, jak doci±¿e siê +3 kg przzeszyw±, a w lameli (dalsze plus 4-5 kg), to mnie ch³opaki bij± ;) i s± trochê zdziwieni, jak to cholerstwo zrzucê, bo wtedy dostajê takiego maks kopa ;). Zreszt± skaka³am tak kiedy¶ z d³ugim mieczem, jak tylko w lekkiej szermierczej kurteczce, naoko³o kolegi z Konfraterni, najpiew chyba by³ trocjhê zdziwiony, a pó¼niej zaliczy³am strza³a na g³owê, bo mi ju¿ si³ na dalsze pl±sy nie starczy³o ;).
To zreszt± czuæ ;), kiedy¶ zryw³am od kole¿aki w tee-shircie strasznie shinajem i nie wiedzi³am, co siê dzia³o, bo zwykle by³o na odwrót. Wystarczy³o bym zdjê³a przeszywkê i klepsydry (specjalnie siê w nich mêczy³am, by przywyknaæ ;) ) i sytuacja wróci³a do normy smile.gif. Dlatego nie ma bata, jak dodajesz obcia¿enie, to szybko¶æ Ci spada.
Aion
Jeszcze tylko 47 postów i zostaniesz Rycerzem Frehy Monika. clap.gif

PS.
Lepiej przyjed¼ na SMDF ;)
Laser
CYTAT(mblade @ 19:29 01.10.2008) *
Bo Marcin ma chyba jak±s ¿elazn± kondychê (on sobie w blaszkach podskakuje jakby by³ bez blaszek ;) ), a prawda jest taka, ¿e jak dodajesz obci±¿enie, to szybciej zdychasz, ja to nawet czujê, jak doci±¿e siê +3 kg przzeszyw±, a w lameli (dalsze plus 4-5 kg), to mnie ch³opaki bij± ;) i s± trochê zdziwieni, jak to cholerstwo zrzucê, bo wtedy dostajê takiego maks kopa ;). Zreszt± skaka³am tak kiedy¶ z d³ugim mieczem, jak tylko w lekkiej szermierczej kurteczce, naoko³o kolegi z Konfraterni, najpiew chyba by³ trocjhê zdziwiony, a pó¼niej zaliczy³am strza³a na g³owê, bo mi ju¿ si³ na dalsze pl±sy nie starczy³o ;).
To zreszt± czuæ ;), kiedy¶ zryw³am od kole¿aki w tee-shircie strasznie shinajem i nie wiedzi³am, co siê dzia³o, bo zwykle by³o na odwrót. Wystarczy³o bym zdjê³a przeszywkê i klepsydry (specjalnie siê w nich mêczy³am, by przywyknaæ ;) ) i sytuacja wróci³a do normy smile.gif. Dlatego nie ma bata, jak dodajesz obcia¿enie, to szybko¶æ Ci spada.

Ojoj, to musisz mieæ jakie¶ straszne ciuszki treningowe, daj±ce odpowiednio -3, -4 i -5 do szybko¶ci :D
Radzi³bym zmieniæ na pe³n± gotyck± zbrojê p³ytow± +10 do szybko¶ci.

A tak na powa¿nie to o wp³ywie blach na prêdko¶æ mo¿na siê przekonaæ na poprzednich 9 zak³adkach. Wiêc ca³a dalsza dyskusja mo¿e s³u¿yæ jedynie przybli¿eniu do zostania prawdziwym rycerzem frehy!
Monika ksf
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 13:13 02.10.2008) *
Ojoj, to musisz mieæ jakie¶ straszne ciuszki treningowe, daj±ce odpowiednio -3, -4 i -5 do szybko¶ci :D
Radzi³bym zmieniæ na pe³n± gotyck± zbrojê p³ytow± +10 do szybko¶ci.
Tak na powa¿nie, to zbyt ceniê swój krêgos³up (spróbuj sobie w tej gotyckiej zbroi poskakaæ po 2 godziny 3-4 razy w tygodniu).
CYTAT(Aion @ 22:39 01.10.2008) *
Jeszcze tylko 47 postów i zostaniesz Rycerzem Frehy Monika. clap.gif

PS.
Lepiej przyjed¼ na SMDF ;)

Eee tam, Marcin jest lepszy, bo ma prawie 800 ;), ale ja mam krótszy frehowy sta¿ ;) i w ten sposób odreagowujê zanga¿ownie innych w "sztukê" ;), bo mnie nikt nie mo¿e opi.....æ, bym ruszy³a d...ê na trenig, zamiast klepaæ posty tongue.gif . Sodoma i Gomora, ja nie rozumiem, dlaczego ludzie tak sprawê traktuj±. Pa¿dziernik, listopad - zapchana sala i s³omianegpo zapa³u wystarcza ledwie na trzy miesi±ce (llicznik postów w dziale szermierka powinien byæ korygowany przez licznik godzin sparringu i walk cool.gif ) .
CO do SMDF, dosta³am info, ¿e 3 osoby z Krakowa siê wybieraj±, ale czy dojad±? Bo mnie ju¿ siê znudzi³o samej z ca³ym z³omem t³uc poci±giem angsad.gif.
I by nie by³o offtopa. Demoniq, mój ulubiony filmik, jak dwie osoby mog± siê poruszaæ w blachach, pewnie by³ ju¿ w kilku miejscach, ale nie mogê sie powstrzymaæ, by go znowu wkleiæ icon_redface.gif :
http://pl.youtube.com/watch?v=vVa6-50T4YM
Marcin Waszkielis
http://www.polskatelewizja.com/index.php?adres=publicystyka

sk³adanka walk z Byczyny.

CYTAT
I by nie by³o offtopa, mój ulubiony filmik, jak dwie osoby mog± siê poruszaæ w blachach, pewnie by³ ju¿ w kilku miejscach, ale nie mogê sie powstrzymaæ, by go znowu wkleiæ icon_redface.gif :
http://pl.youtube.com/watch?v=vVa6-50T4YM

http://www.video-magazine.lt/topic.php?id=41
oto sk³adanka z tego turnieju
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.