mo¿na wzi±¶æ sztandary grup walcz±cych po stronie Polski i ustawiæ je za walczacymi tak by by³o je dobrze widac a niech kibice wiedza kto walczy ;P ) ,ale o angarzowanie sztandarów do walki bym raczej nie my¶la³ ;/ chor±¿ego trzeba by chroniæ w wszystko by siê rozsypa³o ;] .
POLSKA, POLSKA, POLSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dacie rade sam bym sie chetnie ponap...jak bym mia³ sprzet:)jestem z wami
Jak wygramy mo¿e dorobimy sie "fun clubu" ;], trzeba pomyslec...... ;P bo moze jednak warto stac az do wyzygania.
Nie mam specjalnie dostêpu do internetu wiêc tematu niestety ¶ledzic nie moge (opieku8je siê dzieæmi z bia³orusi).
Z moich uwag buhurt to zawsze by³o miejsce na broñ wszelak± dlatego niezgodze siê z Dentyst± i bêde optowa³ za dopuszczeniem wszystkiego co kto tylko chce (sam w zesz³ym roku oberwa³em drzewcówk± od najwiêkszego z wsch. braci ze 3 razy i uwa¿am ze da siê to prze¿æ) Podobnie walczy³em ju¿ raz toporem i raz buzdyganem- wole jednak buzdygan i podejde do bia³orusinów jak przyjada z pro¶b± ¿eby jednak zgodzili siê na obuchy
.
Co do zasad to widze ¿e nikt z walczacych poza dentysta nie ma wiêkszych uwag- w takim razie spotkamy siê na grunwie, sprubuje przekonaæ dentyste do moich racji a jak siê nie uda uznam jego zdanie jako bardziej do¶wiadczonego i wyeliminujemy tê broñ (ale naprawde chcia³ bym mieæ i buzdygany i halabardy)
Najwa¿niejsze- widze ¿e co do taktyki nikt nie ma obiekcjii. Zatem biore na siebie zorganizowanie pierwszego ¿utu. Mo¿na siê do mnie zg³aszaæ od poniedzia³ku wieczór (obóz chor±gwi ¶w Jerzego pytaæ o P³azika)ustalimy treningi i dok³adn± taktyke, zrobie te¿ liste chêtnych, fajnie by by³o ¿eby do czwartku ju¿ wiedzieæ kogo mam (ale jak kto¶ dojedzie w pi±tek to zapraszam) Miejsce Buhurtu tam gdzie rok temu- na polu za drog± (³atwy dojazd dla karetki). Walcz±cych w pierwszej lini zapraszam ze sprzêtem i giermkami na 18 w pi±tek do obozu ¶w. Jerzego. Dziewczyny od nas zajm± siê woda na buhurcie- panie które chcia³y by pomuc mog± siê do mnie zg³osiæ. Chakownicy z von Reihl hcieli by postrzelac w trakcie walki- tak dla zabawy i lepszego widowiska, my¶le ¿e to dobry pomys³- tyle ode mnie
Do zobaczenia w boju bracia
Witajcie panowie przeczytalem wszystkie wypowiedzi i wszystko o czym tu mowicie jest prawda ,pamietam jak dzis grunwald 2002 kiedy to w piatek mielismy potyczke z templarami (napewno wiecie o ktorych mowie ) to bylo nie samowite nie bylo wtedy regol one ustalane byly w trakcie byla niezla mloca ale oni atakuja jak wilki nigdy pojedynczo (a my polacy zawsze chcemy dowiesc ze jestesmy najlepsi i ze nie potrzebna nam pomoc ) i jezeli tego sie nie nauczymy znaczy pilnowania plecow sobie na wzajem to nawet najlepsza taktyka zawiedzie to tyle .A tak poza nawiasem to po gronwim 2002 dotarly domnie sluchy ze w tych bractwach czy moze lepiej jednostkach sa ludzie po sluzbie w jednostkach specjalnych wiec co tu duzo gadac pozdrawiam
GYRO SS tylko siê nie obra¿aj wiesz ¿e ja po prostu muszê ale to z czystej sympatii
CYTAT
A tak poza nawiasem to po gronwim 2002 dotarly domnie sluchy ze w tych bractwach czy moze lepiej jednostkach sa ludzie po sluzbie w jednostkach specjalnych wiec co tu duzo gadac pozdrawiam
Kolejna z cyklu takich "Urban Legends", czyli nie ma czym wyt³umaczyc pora¿ki to stwórzmy potwora
A tak poza tym to jestem za Wami i mam nadziejê, ¿e powalczycie
no a ja jade z dru¿yn± do golubia teraz w pi±tek. mo¿e uda³o by siê jako¶ co¶ zorganizowaæ je¶li by dostatecznie wielu ¶mia³ków siê zorganizowa³o. bo to wcale nie jest takie ³atwe. przyk³ad choæby koronowa. przyjecha³em sam wiêc nie mia³em trujki do turniej, postanowi³em sobie kogo¶ zorganizoiwaæ. uda³o siê ale naprawde ledwo
drugi przyk³ad koronowo rok temu mieli¶my porobic sobie jakie¶ bohurciki czy cus a wysz³o ¿e byó³ nas tytlko 4 chêtnych z ca³ej chmary ludzi. kolejny zesz³oroczny grunwald ¿eby zorganizowaæ sobie jakie¶ t³uczonko w dzieñ powszedni na gada³em siê co niemiarea , ba nawet zosta³em pare razyu wy¶miany
na tle tych przyk³adów wychodzi leniwo¶æ polskiego rycerstwa. i dziwymy siê CZEMU?!
a tak samo przecie¿ jest na ka¿dym turnieju. ...chyba ¿e bohurty by³y by w planach imprezy tak jak inscenizcje tylko ¿e bez publiki.
no ciezko zebrac rycerstwo do kupy ;], ja tam zamierzam na grunwie codziennie trenowac, ze na turnieju nikomu sie nie chce.....hmmm po czesci to kumam, bojowy, inscenizacja ........ale no po inscenizacji mozna odrazu robic bohurty tak jak to by³o na byczynie w maju ;], tylko trzeba dac warunek ze organizator nie bedzie wymaga³ zbyt du¿ego biegania na inscenizacji bo na bohurt nie bedzie sily.
2 starcia inscenizacji i 4 bohurtowe 2 z rzedu, ma³a przerwa i kolejne 2
Moja propozycja: zorganizujmy jakies kamery bo po ostatnim bohurcie zosta³ JEDEN filmik w±tpliwej jako¶ci ukazuj±cy nieca³e jedno starcie
Hej.
Nie wiem czy przygl±dali¶cie siê filmikom
rosyjskich duñczyków . Widaæ tam na masówkach zasadê funkcjonowania drzewcówek w szyku. Berdysze id± tam kawa³ek za odzia³em i dobijaj± do trwaj±cego zwarcia z trzema zadaniami. 1. Stoj±c kawa³ek za szykiem widz± miejsca gdzie ten siê ³amie, i masowo (2/3 na 1)wykañczaja przedzierajacych siê. 2. Je¿eli starcie jest wyrównane to podchodz± i próbuj± wyciagaæ pojedyñczych przeciwników (czyli naruszyæ linie i doprowadzic do przerwania), lub wal± a¿ kto¶ z pierwszej lini padnie..:D 3. Wspieraj± akcje oskrzydlaj±ce. Wniosek- mi³oby by³o mieæ z 8 drzewców id±cych kawa³ek za szykiem ¶wiadomych co maj± robiæ.
Pozdrawiam
Kacper
P.S. Konwent wystawi dwóch napaleñców :]
od jakiego¶ czasu podobnie ustawia sie Rota Bocke, z tym ze do tej pory g³owne zadanie to ³ataæ szyk lub przeciwdzia³ac oskrzydleniu ;]
Jednostki specjalny?
Wiem ze jeden z polskih tamplarov z oddzialu bialorusskiego Ordo Templi Boreis jest na sluzbe w znanym GROME i byl nie raz w Iraku, ale bialorussiny-tamplary, jak i ja z 2001 roku, jestesmy zwyzchajnymy chlopakamy... Poprostu trenujemy full contact jak najbardzey i buhurty komandne... Kazdy moze byc jak Rambo), ale wygrywa komanda...
Pozdrawiam, sorki ze komentuje rozmovy pzedstawicely Polskei strony... Mam nadzeje ze nie jestem w washih ochah wrogem...
Salve Fratres!
Kochani braciszkowie z Bia³orusi to s± ludzie tacy sami jak my. Tak samo ciesz± siê ze zwyciêstwa, martwi± gdy boli, potrafi± siê te¿ baæ. Wiek walcz±cych na buhurcie .... od 16 lat w tym tak¿e dziewczyny. Je¿eli tak bardzo niektórych to przera¿a to po prostu nie piszcie tekstów które gdzie¶ zas³yszeli¶cie, kto¶ wam powiedzia³ lub gdzies czytali¶cie. Najbli¿sze imprezy gdzie spotkacie ekipy z rosji i bia³orusi to Grunwald oraz Malbork. Mo¿ecie im sie przyjrzeæ, porozmawiaæ - zaufajcie oni nie gryz±. Przed walk± nie narzekaj± gdy przeciwników jest wiêcej, nikt nie ma nikomu za z³e ¿e trzech czy piêciu go bi³o. Mieli¶cie tego przyk³ad na Byczynie. Stali¶my tam ramie w ramie z Miecz i Woron. Przeciwnej strony by³o troszku wiêcej. Dostali¶my ostry ³omot a pó¼niej .... a pó¼niej my wraz z bia³orusi± zasiedli¶my do jednego sto³u z tymi którzy nas zwyciê¿yli. To by³o wiêcej niz integracja (Jelonki, Ada¶, Teo i inni wiedz± o co chodzi). Nied³ugo na serwerze udostêpnimy filmiki z buhurtów z lat 2004-2006. A mo¿e ka¿da z ekip które bra³y udzia³ w buhurtach te¿ wrzuc± swoje filmy?
Ugni spoko ;] nie musisz za nic przepraszac, cieszy mnie ze wyja¶ni³e¶ tym co uwa¿aja templarow bia³oruskich za cyborgi, ¿e to te¿ ludzie, mo¿e teraz sie prze³ami± i wyjd± na bohurt.
Teraz upad³a ideologia wierzen w cyborgi z za wschodniej granicy, wiem ¿e wielu pogr±¿y³o siê bo ich religia upad³a
, ale b±dzcie twardzi, teraz jak przegramy to juz bêdzie pewne.....jeste¶my poprostu s³absi ;] i ju¿ nie bêdzie zwalania winy na to ¿e jjaki¶ terminator wymachiwa³ halabarda ;] a drugi przemyci³ autocanon czy minigun
ps
miedzy pierwsza a druga linia lubia schowaæ 2 czo³gi
Braciszku masz swieta racje :] na byczynie wcale nie byli niezwyciezeni moze na grunwa jada ich starsi (czyt: wieksi) bracia:) ja nie by³em jeszcze na bohurcie na grunwie nie oceniam :D ocenie jak wroce :P Wiem ze bracia ze wschodu dobrze pija bija i spiewaj± (Miecz i Waron ... Teo impra by³a zacna np: montecarllo
Thx za zabawe ch³opaki ) ale napewno nie sa niezwyciezeni :D (odrazu nasuwa mi sie kreskówka o niezwyciezonych galach
buahahhaha )
CYTAT(ua)
GYRO SS tylko siê nie obra¿aj wiesz ¿e ja po prostu muszê ale to z czystej sympatii
ja siem nie obrazam
tylko poprawiam co by na przysz³o¶æ pomy³ek unikaæ
witajcie ja niczym nie usprawiedliwiam porazki a i ploty jakie chozily wtedy byly rozne ja po gronwm wyjechalem za granice i niewiem za bardzo ja sie potem to potoczylo ale prawda jest ze bylismy zaskoczeni i dostalismy w ciry i to porzadnie ale coz bywa moze teraz w tym roku oberwa bede za was trzymal kciuki a i moze nagram film bede mial kamerke pozdrawiam
CYTAT(£ukasz P³aza)
(opiekujê siê dzieæmi z Bia³orusi).
biedne dzieci z Grodna, ju¿ chca siê zg³aszaæ do bractwa...
a mówi³am, ¿eby¶ napisa³, ¿e jeste¶ na obozie treningowym z Bialorusinami... niby to samo, ale jak brzmi
CYTAT(£ukasz P³aza)
Miejsce Buhurtu tam gdzie rok temu- na polu za drog± (³atwy dojazd dla karetki).
jakie praktyczne. I znów panowie w bia³ych kitlach bêd± na Was patrzeæ ze zgroz±, przestrachem i pukn± siê mo¿e nawet paluszkiem w czo³o...
CYTAT(£ukasz P³aza)
Dziewczyny od nas zajm± siê woda na buhurcie
huha
Ale i tak on znów wygraj±.
pzdr
Moni¶ - mistrzyni offtopu
Moni¶ napisa³a:
a mówi³am, ¿eby¶ napisa³, ¿e jeste¶ na obozie treningowym z Bialorusinami... niby to samo, ale jak brzmi
No no styl ponad wszystko- i od razu bym mia³ +10 do cech przywódczych
A powarznie mówi±c to ciekawe ilu siê tym razem zg³osi- bo na forum to ju¿ wiele zg³oszeñ widze
¯eby tylko nie by³o jak w ostatnich latach- w sklepie na dwa dni przed buhurtem to siê z 10 odgra¿a³o ¿e na 100% id± a potem ¿adnego z nich na polu nie by³o
Bohurtowe Manewry Dzia³dowskie mamy ju¿ za sob±
wszyscy dawali z siebie maxa i to chodzi³o
ja po zdradzieckim ciosie nidzickiego topora mia³em spotkanie z miejscowym chirurgiem:)
ale te pare szwów nie przeszkodzi mi w wyj¶ciu na bohurt grunwaldzki.
Do Boju Rodacy
No to kiedy bendzemy miec informacje o buhurtah na Grunwaldze?
Jak wszyscy wyjd± ze szpitala...
No przydaly by sie wreszcie jakies informacje...
No có¿... Polacy siê zmobilizowali do walki, wysz³o ok. 80 ch³opa i... okaza³o siê ¿e koledzy ze wschodu wystawili 40
i trzeba by³o siê dzielic, czego niektórzy pewnie jeszcze d³ugo nam nie wybacz±
. Ale ogólnie bitka by³a super
No i jak kto¶ ma jakie¶ filmy/zdjêcia to baaaaardzo prosze o linki/wys³anie na maila knight1984@poczta.fm
... no i niestety juz po bochurcie, bylo ostro i mocno tak jak mialo byc
, bylo po prostu super, szkoda tylko ze musielismy sie podzielic
, wielki szacun dla nas polakow pokazalismy ze umiemy walczyc z checia zwyciestwa ... chwala wojownikom bochurtowym chwala chwala chwala
Rzeczywi¶cie by³o sympatycznie. I rzeczywi¶cie szkoda, ¿e musieli¶my siê podzieliæ, ale co by³o robiæ...
I ma³e sprostowanie: ze Wschodu (oprócz "kontyngentu" polskiego) wysz³o ponad 50 osób (sam liczy³em).
Pozdrawiam
Dentysta
A filmik kto¶ mo¿e jaki¶ opublikuje?
Z tym dzieleniem to straszna kicha- odebra³o mi ca³y smak zwyciêstwa
No ale mo¿e pora¿ka wjedzie kolegom ze wschodu na ambicje i za rok wystawi± wiêcej ludzi (oby tylko nam siê utrzyma³a liczba ludzi- 84). Wci±¿ uwa¿am ¿e mogli¶my siê podzieliæ na dwie ekipy- a nie oddawaæ najlepszych naszych na drug± strone.
Mimo to by³o super- ani przez minute nie ¿a³uje siniaków. S³awa wszystkim walcz±cym po obu stronach, mam nadzieje ¿e za rok znów staniemy naprzeciw siebie
niom rannych tez nie brakakowa³o, ciagle polewam z tekstu "zróbcie sobie ma³± przerwe bo ratownicy nienad±rzaj± wywoziæ rannych" ;], walka by³a ok i nigdy nie zapolmne tej linii polaków 84 ch³opa ...mrrrr alez widok.
My¶lê ¿e za rok wyjdzie tyle samo ludzi, oby Braciszkowie z Bia³orusi przywie¿li wiêcej
Witam :] po powrocie stwierdzam ze bohurcik by³ super i moge stwierdzic w zupe³nosci ze bia³orusini nie sa niepokonani
dawa³o sie ich k³a¶æ, jak rowniez k³a¶æ pod ich berdyszami :D (oczywiscie zabierajac kogos ze soba) - szkoda tylko z tym dzieleniem ale oddalismy im najlepszych wiec smak zwyciestwa nie jest taki z³y poniewaz chyba wzmocnilismy ich szeregi a i tak wygralismy :D
P.S. :] by³em na bohurcie na grunwie i teraz moge sie pe³noprawnie wypowaiadac na temat bohurtu :] <jupi>
P.S.S. Dzieki za wspolna zabawe ch³opaki :D by³o swietnie :D - szacun dla przeciwnika :]
Chwa³a Zwyciêzcom
!, Chwa³a Zwyciê¿onym
!
no to wreszcie pokazali¶my kto rz±dzi na Polskiej Ziemi
wielki szacunek dla wszystkich Polaków, którzy wyszli z nami na bohurt grunwaldzki
szacunek dla przeciwników - za ostr± honorow± walkê (oni nie prosili o to ¿eby kto¶ od nas im pomaga³)
wszystkim rannym
¿yczê szybkiego powrotu do zdrowia
Bia³oru¶ odgra¿a³a siê ¿e za rok wystawi± 100 ch³opa wiêc nie ma co spoczywaæ na laurach tylko szukaæ przynajmniej 16
Polacy jeste¶my najlepsi
Niestety z punktu widzenia obserwatora, Bohurt wygl±da³ jak ustawka kibiców....
No có¿... taki ju¿ jego "urok"...
A tak na marginesie - jesli chodzi o wynik, to z moich obserwacji:
1 starcie - Polacy (ale by³o nas wiêcej),
2 starcie - Wschód,
3 starcie - nierozegrane (by³o przerwane, widzia³em sporo ludzi, którzy "przetrwali" po obu stronach)
Tak wiêc proponujê og³osiæ tym razem remis.
Pozdrawiam
Dentysta
remis w straciach mieszanych owszem
ale
Polska -Wschód - nasza wygrana by³a oczywista
i nawet jakby by³y liczebnie równe druzyny tez by¶my wygrali
Witam
Janie,zwróc jednak uwage ¿e tym razem by³a jaka¶ taktyka podczas bohurtu
Uda³o sie wygrali¶my wiec jak mozna wywnioskowaæ,¿e na kolejnym bohurcie bedziemy mieli jak±s ¶mielsz± taktyke i nie bedziemy juz chodziæ kazdy na w³a¶n± rekê,kazdy z w³a¶n± taktyk± .Bo tak dotychczas sie robi³o a jak zastosowali¶my troszke taktyki to odrazu hej i wygralismy
Pozdrawiam
Bardzo dobr± taktykê mieli Panowie w czerwono-¿ó³tych barwach wystêpuj±cy po stronie Polskiej. Dobierali siê w trójki, powalali jednego, doskakiwali do nastêpnego itd. Chyba po³o¿yli tym sposobem najwiêksz± ilo¶æ wrogów.
Panie Janie to niebyl turniej z loza dam gdzie styl walki daje dodatkowe punkty, ani pokaz walk czy tez inscenizacja dla turystow to byla bitwa, sprawdzian umiejetnosci, sprawnosci i chartu ducha w takich przypadkach licza sie akcje ktore sa szybkie i skuteczne a nie piekne. Walczylismy nie na punkty ale do momentu az jeden z nas bedzie mial dosc - do powalenia przeciwnika. Nikt nigdy niemowil ze bochurt ma byc slicznym przedstawieniem od tego byly na grunwaldzie inscenizacja i turniej bojowy.
Bohurt by³ niez³ym rpze¿yciem nawet dla obserwatorów..szczególnie takich jak ja kiedy podczas walki topur spad³ 15 cm od mojej stopy
Panowie gratulacje za ¶wietn± walkê... by³o na co popatrzeæ
Szczagólnie kiedy pewnien porywczy bia³oru¶in co starcie chcia³ walczyæ z kim¶ na piê¶ci...
pozdrawiam
CYTAT(Nammah)
Bohurt by³ niez³ym rpze¿yciem nawet dla obserwatorów..
Jak zwykle Nammah sie z toba zgodze
podczas pierwszego stracie wsrod widowni emocje siegnely zenitu... Niestety widzialam tylko dwa pierwsze stracie, bo obowiazki wezwaly do garow
ale po drugiej stronie trafil sie dosc nie sypatyczny i malo horowy typ ktory chodzil bez jednej rekawice mial pultoraka i przechodzil kolo ludzi pokazujac wlasnie brak rekawicy poczym zachodzil od tylu lapal polmiecz i obalal naszych
niehonorowe to bylo un cacy ktos mu powinien te lape przetrocic
W czym niehonorowe jest nieposiadanie rêkawicy? To raczej jest hmm...ryzykowne( w takiej ustawce).
W ogóle trudno mówiæ o "honorze" podczas takiej zabawy
by³o momentami bardzo honorowo..:] kiedy po ataku tarcz± w twarz zorientowa³em siê ¿e przeciwnik ma otwart± saladê przeprosi³em, kolega siê u¶miechn± wycofa³ i zabawa sz³a od pocz±tku. Cudowna impreza!
Honorowe Nie Honorowe wiecie co najwiêcej o maj± do powiedzienia nie walcz±cy ¿eby mieæ Honor trzeba jeszcze mieæ "cohonez" jak siê go nie ma to nie ma siê te¿ honoru tylko wydaje siê ¿e siê go ma najpierw poprubój potem os±dzaj kibole to nie byd³o te¿ maj± honor a ¿e bawi± siê na polu bez blach miêdzy tymi którzy te¿ chc± siê tak bawiæ ich sprawa to hard corowy sport komu¶ siê podoba komu¶ nie musi , a teoretyków honoru zapraszam do za³o¿enia tematu honorowe sporty walki mno¿cie tam siê wykazaæ
wieæ przestaniecie ju¿ pitoliæ o rzeczach o których macie conajmniej mgliste pojêcie; nie zapominajcie ¿e w tym wypadku wrzucacie ludzi do jednego worka w rr te¿ zdarzaj± siê palanty i dupki w harcerstwie te¿ wobec czeego i w¶rófd kiboli znacie temat nie no wieæ najpierw trochê obiektywizmu potem zapoznaninia siê z tematem polecam gor±co MY¦LENIE NIE BOLI NAPRAWDÊ
Niehonorowe... có¿...
CYTAT(wtyczka)
licza sie akcje ktore sa szybkie i skuteczne a nie piekne
ergo panu bez rêkawicy bior±cemu na lito¶æ gratulujemy pomys³owo¶ci i szacun na dzielni za skuteczno¶æ
A bohurt, jak to bohurt co roku obejrza³em, dziêkujê za interesuj±co spêdzony czas. Panowie (i bodaj¿e Pani) siê pobili, po³amali i rozeszli siê ka¿dy w swoj± stronê
zapomnia³e¶ dodaæ ¿e wieczorm siê spotkali popili i powspominali to co zrobili nikt jako¶ nie by³ zachwycony kontuzjami i ka¿dy ¿yczy³ kontuzjowanym szybkiego powrotu do zdrowia z tej i z tamtej strony
Ka¿dy z walczacych liczy³ siê z kontuzj±
Nie, nie zapomnia³em - opisa³em to, czego by³em ¶wiadkiem.
Salve Fratres!
Jak to dobrze, ¿e s± ludzie którzy nie walcz±c na buhurtach maj± o nich tak wiele do powiedzenia. Ale oczywi¶cie jest to forum i wszystko wam wolno - nawet pisaæ o rzeczach które tylko sie gdzie¶:
- widzia³o na ¿ywo
- kto¶ pokaza³ na fotkach lub filmiku
- s³ysza³o
- kto¶ opowiada³
Z powy¿szego prosze wybraæ dowolne i pisaæ kolejne cudne opowie¶ci.
Chwa³a dla wszystkich bior±cych udzia³ w buhurcie!!!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.