A ja mam takie malutkie pytanie, czy Najemna, zapraszana przez Reykiego nadal jest na li¶cie? Bowiem nic do wype³nienia ¿e¶my nie dostali, a bardzo siê nastawili¶my na ten wyjazd
Tatsu, nic jeszcze nie zostalo rozeslane ;) Prosimy o chwile cierpliwosci, czekamy na ewentualne zgloszenia.
Pozdrawiam
Effo, pytam siê zapobiegawczo, bo tu ju¿ miejsca siê koñcz± i wolê nie obudziæ siê z przys³owiow± rêk± w nocniku... proszê zatem o uwzglêdnienie Najemnej w ilo¶ci sztuk 5 w swoich oblisczeniach, za co bêdê dozgonnie wdziêczna.
Tatsu - oczywi¶cie, ¿e miejsca dla Was s±! Liczymy na Wasze do¶wiadczenie, a Geralta po raz kolejny upraszamy o dowodzenie ³ucznikami. Ewunia /Effa/ do¶le mi tylko tabelki i zaraz wysy³amy informacje. Je¶li macie wiêcej osób, to zapraszamy.
Sorry, ostatniego posta w lekkim po¶piechu pisa³am ;) Najemna jest jak najbardziej "uwzglêdniona" w obliczeniach... Zaproszenia rozsy³ac bêdzie Ja¶nie nam Panuj±ca Anna Byczyñska, jak tylko zamknie listê zaproszeñ.
Pozdrowienia ;)
EDIT: Widze ze pisalysmy jednoczesnie. Wlasnie wysylam tabele...
Ufff... no to kamieñ z serca... pro¶cie jeszcze tylko bogów, demony, czy u czego tam ³aski zaskarbiæ mo¿ecie, by nasza szkapinka-skodzinka z martwych powsta³a, na wszystkie cztery kó³ka.
A coz jej sie stalo? Ktos jej krzywde chcial zrobic czy tak sama z siebie? Bardzo mi przykro, Skodzinka zawsze byla klimatycznym towarzyszem imprez...
Bede trzymac za nia z calej sily kciuki!
Na pytanie odpowiedzia³am na PW. Coby offtopów nie robiæ
Wys³a³am zg³oszenia chyba do wszystkich. je¿eli kogo¶ pominê³am - dajcie znaæ, wy¶le na pewno. Tatsu zg³oszenie dla Was zaraz wysy³am, bo nie mia³am kontaktu. Z tak± pewn± doz± niesmia³o¶ci
podam link do strony karczmy, która znajduje sie niedaleko miejsca oblê¿enia. Z miejsca na którym s± ruiny i wie¿a, i gdzie s± zaplanowane obozy, nie widaæ tej karczmy.W ogóle raczej nie widaæ cywilizacji. Byczyñskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej nie ma równie¿ nic wspólnego z imprezami, które s± reklamowane na stronie Starego M³yna. Link zamieszczam, bo nie mam jeszcze zdjêæ miejsca oblegania zamku, a na tej stronie trochê mo¿na zobaczyæ. Wie¿a i ruiny stoj± na wzgórzu - do¶æ stromym, na które prowadzi jedna droga. www.stary-mlyn.pl
A oto i zdjecia satelitarne naszego piêknego zamku (a raczej tego co z niego zosta³o
)
Radze zwróciæ uwagê na baaardzo przyjemny zbiornik wodny na pó³noc od wie¿y i zabudowania przy tym¿e (baardzo klimatyczna karczma
)
Oto i link:
http://maps.google.com/?ll=51.197795,18.18...004345&t=k&om=1
Pozdrawiam
Hubert
Organizatorzy zapraszaj± tak¿e rzemie¶lników. Zapewniamy miejsce na stragany, na namioty historyczne oraz wy¿ywienie i udzia³ w uczcie. Mile widziany bêdzie udzia³ w Oblê¿eniu, a tak¿e w ró¿nych zaplanowanych grach i zabawach. Mo¿na skorzystaæ tak¿e z oferty Karczmy Stary M³yn - mamy obiecane rabaty, np. domek o bardzo dobrym standardzie na 5 osób / 2 pokoje 2 i 3 osobowy, ³azienka/ za kwotê 120 z³ doba, a jest to dopiero pocz±tek negocjacji cenowych. Kontaktowaæ siê proszê ze mn± na adres aniatarka@interia.pl.
Dla zainteresowanych bli¿ej informacjami na temat Boles³awca jeszcze jeden link
http://www.boles³awiec.net.pl/ Jest trochê historii zamku, wspomniane jest tak¿e oblê¿enie.
adres to chyba www.boleslawiec.net.pl.
DZIÊKI!!!!!
Ja co¶ ostatnimi czasy taka zakrêcona
Oczywi¶cie W³adys³aw Opolczyk MA RACJÊ. Przepraszam.
Witam!mam takie pytanko-zadam je na forum publicznym,moze ktos mi cos poradzi.znalazlam na mapie po³o¿enie Boles³awca,ale nadal niejasna jest dla mnie pewna sprawa:jak mo¿na dojechaæ na wasz turniej nie maj±c do dyspozycji samochodu?je¿d¿ tam jakie¶ poci±gi albo autobusy?je¶li tak-to sk±d?interesowa³aby mnie droga albo z Poznania, albo ze ¶l±ska (Bytom,Tarnowskie Góry,ewentualnie Katowice).
z góry dziêkujê za informacje:-)
serdecznie pozdrawiam:-)
Triss
Witam!mam takie pytanko-zadam je na forum publicznym,moze ktos mi cos poradzi.znalazlam na mapie po³o¿enie Boles³awca,ale nadal niejasna jest dla mnie pewna sprawa:jak mo¿na dojechaæ na wasz turniej nie maj±c do dyspozycji samochodu?je¿d¿ tam jakie¶ poci±gi albo autobusy?je¶li tak-to sk±d?interesowa³aby mnie droga albo z Poznania, albo ze ¶l±ska (Bytom,Tarnowskie Góry,ewentualnie Katowice).
z góry dziêkujê za informacje:-)
serdecznie pozdrawiam:-)
Triss
Witaj Triss - dosta³am maila. Jeszcze napiszê na priva. Boles³awiec jest 3 km od g³ównej drogi Katowice - Poznañ. Nie ma tam stacji kolejowej. Dojazd poci±giem od strony Poznania do Kêpna lub Wieruszowa, a tam ju¿ tylko autobus. Mo¿na dojechaæ do Byczyny i dobrzy ludzie pomog± - to ju¿ tylko 8 km w kierunku jak na Poznañ i w prawo. Przy skrzy¿owaniu stoi spora reklama Karczmy Stary - M³yn. A miejsce turnieju jest niedaleko, ca³y czas jad±c prosto. Wie¿a zamkowa jest widoczna z daleka. W zaproszeniach podamy telefony kontaktowe.
Dosz³a do mnie informacja, ¿e zg³oszenie które wys³a³am jest nie do otworzenia
Je¿eli taki problem siê pojawi³, proszê o kontakt - niezw³ocznie wy¶lê. Przypominam te¿ o terminie przysy³ania zg³oszeñ i zdjêæ bractw, które ich nie dos³a³y - do koñca maja.
Zg³oszenia nap³ywaj± - dziêkujê
Czekam na kolejne. Je¿eli trudno podaæ Wam wszystkie dane ju¿ teraz, przesy³ajcie to co mo¿ecie. Na uzupe³nienie informacji poczekamy do 15 czerwca. W tym terminie musimy znaæ si³y obleganych i oblegaj±cych. Na ten czas planowane jest tak¿e spotkanie - dam znaæ na priva konkretnie. Pospieszcie siê wiêc z decyzjami. Mamy w planie niez³± niespodziankê podczas imprezy, jak na razie wie o niej tylko trzy osoby
Witam! Wszystkie dodatkowe zg³oszenia, które wp³ynê³y od pocz±tku czerwca zosta³y przyjête. Dziêki za zdjêcia Waszych bractw oraz dodatkowe informacje. Spó¼nialskich
prosze o jak najszybsze dosy³anie tabelek. Potrzebne s± do szczegó³owego zaplanowania przebiegu oblê¿enia. Dok³adniejsze informacje dotr± do ka¿dego na priva. Pozdrawiam.
Witam znajd± siê jeszcze jakies miejsca na turnieju??
(tak od dwóch do szesciu, zaleznie ile osób by od nas chcia³o jechaæ, bo narazie moge sie wypowiedzieæ tylko za mnie i jednego przyjaciela)
bardzo chcielibysmy przybyæ. najprawdopodobniej w bardzo minimalistycznym skladzie i okrojonym sprzecie (ze wzg. na brak ¶rodka transportu, prawdopodobnie nawet bez namiotu nawet, chyba ze kto¶ jeszcze od nas by sie zg³osi³)
CYTAT
Lekkozbrojni: Wymagany he³m otwarty, przeszywanica, pancern± os³on± d³oni. Lekkozbrojni podczas szturmów pos³uguj± sie wy³acznie drewnem (imitacja broni drzewcowej). Wiek minimum 16 lat.
jesli dobrze zrozumia³em chodzi wam o najzwyklejsze w ¶wiecie drewniane kije o d³ugo¶ci odpowiadaj±cej drzewcówkom?? (poprawcie mnie je¶li sie myle, bo poprostu takie sformu³owanie mi sie tak kojarzy)
bo jesli tak to mozecie liczyæ napewno na dwóch lekkozbrojnych
pozdrawiam i mam nadzieje na zaproszenie:]
Adams
Witam!
Je¶li chodzi o miejsca, to mam nadzieje, ¿e cos jeszcze siê znajdzie
Wysy³aj zg³oszenie do Anny Byczyñskiej, czyli na maila aniatarka@interia.pl
CYTAT(Adams87)
jesli dobrze zrozumia³em chodzi wam o najzwyklejsze w ¶wiecie drewniane kije o d³ugo¶ci odpowiadaj±cej drzewcówkom?? (poprawcie mnie je¶li sie myle, bo poprostu takie sformu³owanie mi sie tak kojarzy)
bo jesli tak to mozecie liczyæ napewno na dwóch lekkozbrojnych
Dok³adnie o to nam chodzi
Pozdrawiam!
Hubert Tarka
CYTAT(Hubert)
Witam!
Je¶li chodzi o miejsca, to mam nadzieje, ¿e cos jeszcze siê znajdzie
Wysy³aj zg³oszenie do Anny Byczyñskiej, czyli na maila aniatarka@interia.pl
ok jak tylko dogadam sie z ludkami dam znac (dzisiaj albo najpozniej jutro:P)
CYTAT(Hubert)
Dok³adnie o to nam chodzi
Hubert Tarka
to wy¶mienicie:) nie ma to jak pot³uc ludzi kijem dla rozlu¼nienia... (zw³aszcza jak sie ma wiêkszego
)
Robi siê coraz ciekawiej
Oj bêdzie siê dzia³o
Przypominam o dosy³aniu zg³oszeñ.
CYTAT(Anna Baczyñska)
Robi siê coraz ciekawiej Big smile 2 Oj bêdzie siê dzia³o Bum
No mam nadzieje ¿e bedzie ciekawie zg³oszenie ju¿ wys³ane, czekamy tylko na rozpatrzenie, szykujemy sprzet i ciuszki do sezonu hehe trza siê bedzie w tym roku porz±dnie zabawiæ ]:-> (po zesz³orocznym chudym sezonie przyszed³ czas na rewan¿
)
Organizatorzy bêd± pod boles³awieckimi ruinami zamku ju¿ od wtorku 25 lipca. Czekamy na uczestników w pi±tek 28 lipca od rana. Prosimy o zaplanowanie powrotów w niedzielê 30 lipca pod wieczór - bêdzie siê jeszcze dzia³o
Znowu bêdê nudzi³a / pewnie z racji wieku
Nie mogê przes³aæ zaproszeñ tym bractwom, które nie poda³y adresu do korespondencji. Wiem, ¿e sezon w pe³ni i ciê¿ko zabraæ siê za administracjê
, ale bêdê uci±¿liwa: do¶lijcie te adresy
Po ostatecznym spotkaniu organizacyjnym, które odby³o siê dzisiaj w Boles³awcu najpó¼niej w przysz³ym tygodniu wysy³am listy
.
Witam, czy macie ju¿ gotowy plan imprezy???
co bêdzie siê dzia³o poza inscenizacj±(i uczt± oczywi¶cie
)??
od nas przyjedzie kilka osób,nied³ugo przy¶lê zg³oszenie...
Pozdrawiam,
Mo¶ka.
Witam!
Jako cz³owiek któremu przypad³o zorganizowaæ "oprawê dzwiêkow±" oblê¿enia
miauu bym prosbê do wszystkich bractw które zadeklarowa³y uczestników jako "Artyleria" aby opisali jaki sprzêt ze sob± przywioz± - czy jest to artyleria w³a¶ciwa czy "artyleria" - strzelcy z hakownicami, piszczelami i innymi mad-&-evil AK47. Bardzo pomo¿e mi to w zaplanowaniu stanowisk, tak tak, dla ka¿dej Bombardy/Houfnicy powstanie ³adne stanowisko a dla strzelców parkaniki i pawê¿e. ¯eby nie wprowadzaæ jakiego¶ zamêtu przeslijcie te informacje Annie Byczyñskiej.
pozdrawiam!
Reyk, post ponad moim...
pozdr.
Reyku no g³upie pytania zadajesz starczy nas dwóch kontra reszta ¶wiata...a co MY nie damy rady
No dobra jak assassin przyjedzie i nie bedzie u nas to nie mamy szans
A tak serio, serio to ju¿ wiadomo jak ma wygl±daæ samo oblê¿enie w sensie np. takiej informacji którego dnia siê bratamy, ile altyleri kto nia dowodzi ect.??
Witam!
Jako, i¿ przed chwil± zosta³em upowa¿niony do dania odpowiedzi, odpowiadam na pytania Fionna
1. Kiedy sie bratamy- to niespodzianka, dowiesz sie dopiero w Boles³awcu
2. Ile artylerii- jeszcze nie wiadomo, niestety nie wszyscy zg³oszeni dos³ali wype³nione tableki...
(fajnie by by³o jakby to jak najszybciej zrobili
)
3. Dowódc± artylerii jest Suchy z Roty ¶w. Mateusza ( i artyleryjskiego DCLXVI reg.
) na freha znany jako Zbroz³o, zreszta pisze on o tym w jednym ze swoich postów
Pozdrawiam
Hubert Tarka
Ehh a ja jaki¶ taki przyziemny ¿e nie skapowa³em o co chodzi z opraw± d¼wiêkow±
A tak wogóle Hubert ³obuzie jak mog³e¶ mi zdezerterowaæ spod mojego zaci±gu
Reyki - tak jak obieca³am ilo¶æ ludzi walcz±cych z bractw z podzia³em na "ciê¿kich " i "lekkich" dostaniesz na priva. Co do rekonstrukcji, to po d³ugich dyskusjach
doszli¶my do wniosku, ¿e szczegó³y zostan± ustalone na odprawie dowódców bractw
w pi±tek wieczorem. W dalszym ci±gu czekam na "tych co maj± czas"
. Wiecie o co chodzi... Manewry zaplanowane s± na sobotê rano, no nie za bardzo rano
Wiêcej szczegó³ów organizatorzy podadz± w pó¼niejszym terminie - wróg nie ¶pi
, a ORMO czuwa.
Witam wszystkich. Wygl±da na to, ¿e i my bêdziemy w Boles³awcu w zwi±zku z czym mam dwa ma³e pytanka:
Czy mogliby¶my poznaæ szacowan± ilo¶æ ciê¿kozbrojnych staj±cych po obu stronach?
Czy miecze dwurêczne i buzdygany dopuszczonê bêd± do bitwy/inscenizacji?
Witajcie - rekonstrukcja mych komnat mieszkalnych uniemo¿liwia mi dostêp do zdobyczy cywilizacji, odzywam siê zatem dopiero dzisiaj. Organizatorzy przyk³adaæ bêd± ogromn± wagê do bezpieczeñstwa uczestników oblê¿enia, ale wszystko w granicach rozs±dku. Podyskutowaæ zawsze mo¿na. Co do podzia³u na oblegaj±cych i obleganych,to nie uda nam siê chyba zachowaæ podzia³u "pó³ na pó³" ze wzglêdu na ograniczon± ilo¶æ miejsca w obozie górnym - zamkowym.Konieczne jest przecie¿ z racji charakteru imprezy zachowanie przynale¿no¶ci do obozów z miejscem obozowania. Reyki, musisz uzbroiæ siê
w cierpliwo¶æ. Jeszcze dzisiaj dosta³am informacjê od bractw z okre¶leniem ilo¶ci ciê¿ko i lekkozbrojnych oraz ³uczników, a tak¿e tych co nie chc± do kuchni
Post zosta³ zmieniony, sprawa w trakcie wyja¶niania.
Post zosta³ zmieniony, sprawa w trakcie wyja¶niania.
Uff, to chyba z gor±ca takie emocje - zostawcie co¶ na sam± imprezê)))
A tak w ogóle to ja w sprawie zwi±zanej z kuchenn±. Proszê, aby¶cie pamiêtali o naczyniach na wodê; nada siê ka¿dy dzban gliniany nie wygl±daj±cy zbyt absztrakcyjnie - choæby z powodu tych upa³ów - ¿eby przynajmniej dzban na grupê by³, bo z moich obserwacji to w³a¶nie jest najbardziej nieobecna czê¶æ ekwipunku, a przelewanie do kufelka pod p³aszczem czy tunik± widaæ....
Szykujcie kubki smakowe! ))))
Leo Luthias
Oj z gor±ca rzeczywi¶cie p³oniecie
Zgodnie z ustaleniami s± organizatorzy i s± odpowiedzialni za wyznaczone zadania.Najlepiej by³oby, gdyby ka¿dy odpowiada³ dok³adnie "za swoje" tzn. Leo i Krzysiek- kuchnia, Hubert-warty obozwe, artyleria Suchy, dowódca atakuj±cych Reyki, obrona.. na razie nie do koñca uzgodnione, ³ucznicy Geralt... Sa poza tym ludzie zaanga¿owani w projektowanie obozów, ustalanie kasy i podpisywanie umów...jak to w zwyczajach tego typu imprez bywa. Kontaktujcie siê ze sob± na priva, to lepszy sposób uzgadniania ewentualnych w±tpliwo¶ci
Ju¿ dzisiaj zapowiadam bardzo wa¿ne spotkanie przed oblê¿eniem w Byczynie w sobotê 22 lipca / nie bêdziemy ¶wiêtowaæ rocznicy PKWN!/. Jak za starych czasów - obecno¶æ obowi±zkowa.
Wszyscy pod Grunwaldem, a ja pracujê
Lista bractw na Oblê¿enie Boles³awca OSTATECZNIE ZAMKNIÊTA. Wys³a³am zaproszenia zgodnie z obietnic±. Na priva skontaktujê siê z trzema bractwami, które nie poda³y adresów pocztowych, w zwi±zku z czym zaproszenia nie zosta³y do nich wys³ane.
Co¶ mi sie porobi³o, ¿e wys³a³am dwa razy to samo - sorry
Spotkanie organizatorów , przypominam!, 22 lipca w sobotê, zaproszenia wys³ane.
Przepraszam za nieporozumienie.Ktos mi siê w³ama³ na konto.
Jestem w trakcie zmian.
Oczywi¶cie stawiê siê na spotkaniu.
Bêdê rano.
W niedziele mam pokaz wiêc te¿ d³ugo nie bêde siedzia³.
Armia oblegaj±ca ju¿ szykuje broñ.Poleruje zbroje i rusza w strone Boles³awieckiej twierdzy!
Po spotkaniu wszystkich, mam nadziejê, organizatorów podamy na forum wiêcej informacji. No nie za du¿o, bo niespodzianki te¿ musz± byæ
Do Oblê¿enia pozosta³o 12 DNI...Ostatnie zaproszenia wy¶lê poczt± jutro.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.