Wydarzenie:
Rekonstrukcja Oblê¿enia twierdzy Boles³awiec przez wojska J.K.M. W³adys³awa Jagie³³y
Data:
29-30 lipiec 2006r.
Miejsce:
Boles³awiec (woj £ódzkie) 6 km na pó³noc od Byczyny.
Turniej datowany 1380 - 1450
na zaproszenia po wczesniejszej weryfikacji zg³oszeñ.
Organizator:
Byczynskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej
zg³oszenia
aniatarka@interia.pl
(Rota Dobies³awa Pucha³y nie ma nic wspólnego z organizacj± imprezy)
oragnizator podaje regulamin nizej...
Do³anczam siê do Reykiego - i wszystko powinno byæ jasne i kolorowe, bedê dowódc± zamku , znaczy siê tej wie¿ co to niby bêd± chcieli mi j± spaliæ
, zapraszam do oblê¿enia napewno gwarantujemu mnustwo ¶wietnej zabawy
a tak na marginesie to czym spalisz mi tê wie¿ Hubert , fajki wyrabiem ja
Pozdrawiam.
Ojjjj Borschwitz uwierz mi, ¿e jaki¶ sposób znajde...
Reyki i ja nie damy rady!!??
Dobrzy ludzie, zaci±g do oblê¿enia równie¿ jest otwarty!!
Proszê Moderatora o usuniêcie tego posta
CYTAT(Enima)
Nie chodzi o to, by by³o tu niewaidaomo ile postów bez sensu. Lepiej kilka po¿±dnych ni¿ milon bzdur.
Dlatego te¿ "nieco" posprz±ta³em.
CYTAT(Enima)
ten temat jest po to by ci, którzy nie wiedz± nic o turnieju, czego¶ siê o nim dowiedzieli, a nie po to by rozmaiwaæ miêdzy sob±.
I tego bêdziemy siê trzymaæ
pozdr
Boran
Reyki, mamy ju¿ ustalony harmonogram na ten rok, ale je¶li przypadkiem bêdziemy w okolicy a Wy znajdziecie kilka miejsc dla oddzia³u z drzewcówkami to kto wie...
Pozdrawiam
Andrzeju, my¶le ¿e zupe³nie przypadkiem jakie¶ miejsce na oddzia³ drzewcówek siê znajdzie...
Atakuj±cy potrzebuj± wsparcia, czy¿ nie Reyki??
Pozdrawiam
Je¶li plany wypal± to bêdzie nas tylu, ¿e mogliby¶my byæ trzeci± stron± starcia.
Pozdrawiam
P.S. Tak to jest off-topic, ale moderator te¿ musi mieæ co¶ z ¿ycia i czasami zaszaleæ.
[quote="Andrzej z Sielca"]Je¶li plany wypal± to bêdzie nas tylu, ¿e mogliby¶my byæ trzeci± stron± starcia. O"trzeciej stronie" nie ma mowy, bo ma byæ rekonstrukcja oblê¿nia, ale mi³o bêdzie jak sie zjawicie.
Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo, wiele ekip potwierdza swój udzia³ w tej¿e imprezie na ró¿ne sposoby. Prosze wszystkich aby przesy³ali maile ze zg³oszeniami na adres aniatarka@interia.pl bo nam siê ma³e zamieszanie zrobi
Nie chcemy ju¿ dzi¶ zamykaæ listy, bo wielu naszych przyjació³ deklarowa³o swój udzia³ telefonicznie, b±d¿ na gêbê, proszê wiêc o potwierdzenie mailowe.
Wywiad wojsk J.K.M W³adys³awa Jagie³³y pracuje i ju¿ baaardzo ciekawe "atrakcje" na oblê¿enie szykuje...
oki ale ¶ci±gnijcie króla coby zopaczy³ jak jego wojskom nie uda³o siê zdobyæ zamku i musia³ go wykupiæ po ¶mierci Opolczyka:)
A zamek i tak wykupi± niemcy
A tak serio to mo¿na mieæ propozycjê??
Bo mnie tak Reik napali³ na to i¿ bêdzie to rzeczywi¶cie w formie oblê¿enia, ¿e tak sobie pomysla³em i¿ jako¶ tak sztucznie bedzie organizowaæ jakie¶ turnieje bojowe(bo o turnieju nieoficjalne wie¶ci mnie te¿ dosz³y) . ... nie lepiej bedzie jak to sie jako¶ podepnie pod konwencjê np. w ci±gu ca³ego trwania imprezy ¿eby rycerze od czasu do czasu wyzywali sie na wzajem na pojedynki??
Mysle ¿e mog³o by to wzbogaciæ klimat imprezy.
przepraszam za b³±d "mia³o byc pora¿ce"
''''
Bo mnie tak Reik napali³ na to i¿ bêdzie to rzeczywi¶cie w formie oblê¿enia, ¿e tak sobie pomysla³em i¿ jako¶ tak sztucznie bedzie organizowaæ jakie¶ turnieje bojowe(bo o turnieju nieoficjalne wie¶ci mnie te¿ dosz³y) . ... nie lepiej bedzie jak to sie jako¶ podepnie pod konwencjê np. w ci±gu ca³ego trwania imprezy ¿eby rycerze od czasu do czasu wyzywali sie na wzajem na pojedynki?? ''''''
Dok³adnie tak to planujemy. Podstaw± jest oblêzenie, ale my¶limy o tym aby¶cie sie nie zanudzili oblegaj±c zamek.
Spoko, spoko pojmiemy co wa¿niejszych dowódców obrony i pouczymy sie strzelaæ do jab³ek na ich g³owach... s³owem nudno nie bêdzie:P
Hehe, zapowiada siê przednio
Strzeliñskiej oczywi¶cie nie zabraknie. Przybêdê na pewno ja z moim hakiem i czym¶ dobrym
Dok³adn± ilo¶æ jeszcze podam.
Jak da rade to przywioze ca³y Husycki Wóz Bojowy (wtajemniczeni wiedz± o co chodzi :P) ró¿nych fajnych rzeczy
a mo¿e nawet przyjade Du¿ym Husyckim Wozem Bojowym (tym srebrnym
). Wiecej sie zmiesci :P
Pozdrawiam
Radek ze Strzelina
Najemna wpakuje siê w swój bia³y HWB :P i yte¿ przyjedzie... zapewne ;) jak nas zechc±
A zdobywaj sobie
Jak na moj gust, uksztaltowanie terenu sprzyja obroncom...
Bardzo fajnie ze jest duzy odzew i ze ludzie chca przyjechac. Zapowiada sie swietna zabawa w milym towarzystwie...
Do zobaczenia na Boleslawcu!
O w³a¶nie tak swoj± drog± jest mo¿liwo¶æ dostania na priv listy grup które do tej pory wys³a³y zg³oszenia??
Bêdê bardzo wdziêczny.
Reyki pisz wcze¶niej, lub mi przypominaj o taakich imprezach.
Oczywi¶cie zg³aszamy sie
2-3 ciê¿kozbrojnych do inscenizacji bedzie i moze paru ³uczników.³uczniczek
Pozdr
pytania:
kto tak naprawde organizuje to oblezenie(Reyki, Kompania???)
czy ono sie odbedzie-sluchy chodza ze Kompania sie rozpadla.
Witajcie! Wie¶ci w RR pêdz± jak szalone. Potwierdzam Kompania, która jest czê¶ci± Byczyñskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej uleg³a zmianom nazwijmy to personalnym. Zmianie nie uleg³y plany BSRH
Razem z przyjació³mi z Roty ¦w. Mateusza Lewi, z przyjació³mi z Pocztu Rodowego Herbu Torelli i innymi fantastycznymi lud¼mi, którzy nas wspieraj± organizujemy turniej OBLʯENIE BOLES£AWCA
Czekam na zg³oszenia od bractw spe³niaj±cych wymagania organizatorów - niewiele miejsc pozosta³o. A jako osoba odpowiedzialna za wikt i parê innych drobnych, aczkolwiek wa¿nych spraw, czekam na pomys³y, oczekiwania itp.
Chor±giew Ziemi Poznañskiej zg³asza chêæ sw± udzia³u w inscenizacji
o ile tylko otrzymamy zaproszenie, przybêdziemy t³umnie w ilo¶ci ok 20 osób
pozdrawiam.
Pytanie techniczne: czy zamiast kapalinu dopuszczona bêdzie ³ebka z zas³on± kratow± (artyleria)? (pliiiiz?
)
tatsu a nie lepiej odmontowaæ grilla od ³ebki??
Mo¿na, to chyba nie bêdzie problemem... chyba... czyli ¿e ³ebkê to tak ogólnie przyjmiecie?
Je¶li ³ebka nie bêdzie przestêpstwem, to bez kraty jest jedna. Tylko czepiec kolczy dorobiê i moja lepsza po³owa ju¿ bêdzie mia³a ¶liczny komplecik
w którym godnie zareprezentuje Najemn±
Witajcie - pomimo du¿ej kontuzji uczynionej mi przez konia...mechanicznego
prace nad organizacj± turnieju postêpuj±. Bractwa, które przys³a³y zg³oszenia i spe³niaj± oczekiwania organizatorów otrzymaj± zaproszenia oko³o po³owy maja. Razem z zaproszeniem postaramy siê przes³aæ wiêcej informacji o turnieju.Pozdrawiam
Witajcie! Tak jak napisa³ Reyki lista prawie pe³na. W tym tygodniu mamy spotkanie z wójtem Boles³awca, który jest cz³ek lito¶ciwy i mamy nadziejê jeszcze ze 20 - 30 miejsc za³atwiæ. Wysy³ajcie wiêc zg³oszenia lub potwierdzenia ustnych deklaracji jak najszybciej. Do koñca tego tygodnia te 15 bractw, które ju¿ zg³osi³y siê do mnie, otrzymaj± kolejne informacje.
Ju¿ wys³a³em - przepraszam za meega spó¼nienie
Zapracowany ostatnio jestem
Pozdrawiam
Micha³
Spotkanie z wójtem okaza³o siê bardzo owocne. Dostali¶my finanse pozwalaj±ce na przyjêcie dodatkowych go¶ci, wiêc Byczyñskie Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej wraz z przyjació³mi serdecznie zaprasza! Czekam na zg³oszenia jeszcze od 30 osób do koñca maja.
W Boles³awcu zielono! W zalewie, który jest zaraz przy ruinach zamku, wêdkarze ³owi± karpie i karasie, w karczmie "Stary M³yn" zimne piwo i obiecane rabaty dla uczestników Oblê¿enia. Przyje¿d¿aæ bêdzie mo¿na du¿o wcze¶niej, my zapewnimy wy¿ywienie ju¿ od pi±tku, od godziny 12 - no bo obozy trzeba bêdzie sobie wybudowaæ, ale zapewniamy wszystko co potrzebne do budowy, narzêdzia rówie¿ choæ jak ktos ma swoje, to bêdzie niezale¿ny.S±dzê, ¿e jako organizatorzy "siedzieæ" bêdziemy pod ruinami zamku od ¶rody, albo i wcze¶niej - bo miejsce klimatyczne i wspania³e do wypoczynku. Oblegani i oblegaj±cy proszeni s± o gromadzenie i przywiezienie, co jest oczywiste, sprzêtu obozowego. Mile widziane beczki, beczu³ki, dzbany, kot³y i kocio³ki. Siano do sienników oczywi¶cie zapewnione.Czekam tylko na informacjê od Ewuni z Roty ¦w. Mateusza Lewi i skontaktujê siê z bractwami.
To ja jak mo¿na prosze o rozszerzenie mojego zg³oszenia ew. 2 osoby... dok³adny stan osobowy bêdê móg³ zapewniæ niestety dopiero za jaki¶ czas.
I my siê cieszymy na sam± my¶l o mo¿liwo¶ci oblegania, palenia i rabowania( w skrucie mówi±c na my¶l o dobrej zabawie
) A tak swoj± drog± wie¶ci mnie dosz³y, ¿e pod Grunwald siê zbieracie pod moim zaciagiem... jesli mozna wiêc prosiæ o jakie¶ dok³adniejsze dane na temat tego czym dysponujecie i w jakiej liczbie was wpisywaæ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.