Uszanowanie Wszystkim odtwórcom historii
Chcia³bym w imieniu naszego nowego Stowarzyszenia Chor±giew Wejhera zaprosiæ wszystkich zainteresowaych Rycerzy i Damy do udzia³u w inscenizacjii bitwy pod ¦wiecinem, imprezy datowanej na okres Wojny trzynastoletniej. Sami jeste¶my g³ównie chor±gwi± konn± i planujemy udzia³ oko³o 20 - 40 koni, bardzo zale¿y nam jednak na uczestnictwie Rycerzy pieszych. Do udzia³u w inscenizacji zapraszamy zarówno Panie jak i Panów. Zale¿y nam na jak mo¿liwie najwierniejszym odtworzeniu epoki ale potrafimy byæ elastyczni je¶li chodzi o wyposa¿enie historyczne uczestników. Impreza ma siê odbyæ w miejscowo¶ci ¦wiecino ( niedaleko Wejherowa w woj. pomorskim) w pierwszy weekend sierpnia 2006 ( najprawdopodobniej w niedzielê 06.08.2006). Planujemy imprezê w godzinach od 10:00 do 19:00, w tym mszê polow± rycersk± po ³acinie,dwa oko³o pó³godzinne starcia Rycerzy z oko³o 2-3 godzinn± przerw± miêdzy nimi, tañce irlandzkie, indywidualne i grupowe pokazy rycerskie konne i piesze , zabawy plebejskie i jeszcze kilka innych atrakcji. Wszystkich zainteresowanych jeszcze raz serdecznie zapraszam i proszê o kontakt telefoniczny lub e-mailowy. Mój telefon 058/ 771-36-10 lub 0507-136-839 - dzwoniæ najlepiej oko³o 9:00 lub po 20:00 , e-mail : husarz6@wp.pl.
pu³kownik Micha³ Szarzyñski
prezes Stowarzyszenia Chor±giew Wejhera
Elastyczni, znaczy ze...?
Czy chodzi o lagodne wymaganie wogole, czy o rozszerzenie datowania dopuszczanego uzbrojenia?
Pu³kownik, podaj jakie¶ szczególy na forum, które przyda³yby siê wszystkim... np. co ze spaniem..skoro impreza jedno dniowa to co przyej¿d¿amy robimy swoje i do domu ,czy jak...? Jaka role widzicie kobiet i takie tam...szczególki...
pozdrawiam
Widze,ze tak czy ¶mak Cormalek, to interesujemy siê tym samym... :P
CYTAT
najprawdopodobniej w niedzielê 06.08.2006). Planujemy imprezê w godzinach od 10:00 do 19:00
Ma³o kto Wam przyjedzie tylko na niedzielê. Powinniscie co¶ zaoferowaæ na sobotê. Poza tym w niedzielê o 19 to ju¿ raczej pora do domu, a nie w blachy.
CYTAT
tañce irlandzkie
To ta elastyczno¶æ? Nie czepiam siê tylko pytam.
Acha.. i jeszcze zasadnicze pytanie, czy jest to inscenizacja z prawdziwego zdarzenia, czy piknik pod tak± nazw±... ??
pozdrawiam
Przychylam siê do zdania Vrooblla. Jak robiæ incscenizacjê, to w sobotê. W niedzilê od rana ekipy zaczynaj± siê ju¿ pakowaæ (zw³aszcza ci co maj± wiele km do przejechania).
Czy impreza bêdzie mia³a charakter obozowy, jak grunwald?
Na jakim terenie mia³aby siê odbyæ inscenizacja i obóz?
Jak z datownaiem sprzêtu i stroju?
Ogólnie pomys³ zrobienia imprezy datowanej na czasy wojny 13 letniej uwa¿am za bardzo dobry. Mam nadziejê, ¿e wyjdzie z tego dobra datowana impreza, na porz±dnym poziomie rekonstrukcji
Pozdrawiam
WR
A jak to sie odnosi do widzów?? beda toitoiki??
jakas strawa?? stragany??
Ja siê podpiszê pod tym, co ju¿ napisali Wojtek i Vroobel i jeszcze dodam, ¿e mo¿naby zrezegnowaæ z elastyczno¶ci na rzecz historyczno¶ci, ludzi przyjedzie mniej, ale w pewnym sensie "lepszych
(jak ju¿ kto¶ wydaje krocie na broñ i ciuchy, to nie je¼dzi na imprezy, ¿eby np. tylko chlaæ i robiæ trzodê).
Bardzo du¿ym plusem by³oby jakie¶ zaplecze, bo wiêkszo¶ci zapewne ma³o obejdzie msza po ³acinie, czy tañce irlandzkie, za to obecno¶æ kilku dobrze zakamuflowanych tojków i prysznica (to piszê w imieniu ¿ony, ja siê myæ nie muszê
), ¶wiadomo¶æ darmowego drewna na sto³y, ³awy, a mo¿e i jakie¶ maleñkie obozowisko oraz ¿arcie w ilo¶ciach zadowalaj±cych, mo¿e wp³yn±æ pozytywnie na decyzjê wyjazdu wielu ludzi.
Dla mnie np. trasa Lublin - ¦wiecino to spory kawa³ drogi, ale za³adowa³bym pewnie samochód, wzi±³ rodzinkê i przyjecha³ na kilka dni, skoro na miejscu mia³oby byæ fajnie
Pozdr.
M.
Wreszcie co¶ z Wojny Trzynastoletniej. :-)
Czekamy na skonkretyzowanie zasad obowi±zuj±cych na imprezie. Mo¿e pomogê podrzucj±c kilka podstawowych kwestii:
1. Czy jest publika
2. Czy tylko namioty historyczne
3. Czy jakie¶ konie dla koniarzy z daleka by³y by na miejscu do wykorzystania
4. "Rycerzy pieszych" bym odpu¶ci³, za to pod ¦wicinem by³o sporo polskiej piechoty, która to w³a¶ciwie odegra³a decyduj±c± rolê w wyniku bitwy.
5. Jak z baz± sanitarn± i mo¿liwo¶ci± robienia (uzyskania) ¿ywno¶ci
6. Czy mo¿na jako¶ pomóc :-)
Czy to ko³o tej wielkiej hodowli ryb?
CYTAT
4. "Rycerzy pieszych" bym odpu¶ci³, za to pod ¦wicinem by³o sporo polskiej piechoty, która to w³a¶ciwie odegra³a decyduj±c± rolê w wyniku bitwy.
Trzebaby chyba t± polsk± piechotê sprowadziæ z zagranicy. My¶lê, ¿e Ci co zwiedzili pare imprez wiedz±, ¿e w naszych realiach inscenizacja bitwy na wieksz± skalê jest mo¿liwa wy³±cznie z udzia³em "pieszych rycerzy".
Poza tym wiecej atrakcji dla uczestników, turniej bojowy, piwo itp.
Czy organizatorzy funkcjonuj± na freha...? Czy to tylko jede4n ogólnikowy post mia³ byæ i nic poza tym...??
Wys³a³am maila i zero odpowiedzi...
A zapowiada sie fajosko... XVwiecznie
prosim o szgóliki...
pozdrawiam
Na razie organizatorzy rozpalili oczekiwania :-D. My¶lê, ¿e trzeba im daæ chwilkê na przemy¶lenie. Na tym forum pozosta³ Dzia³ akurat do omówienia tych kwestii ""
CYTAT
My¶lê, ¿e Ci co zwiedzili pare imprez wiedz±, ¿e w naszych realiach inscenizacja bitwy na wieksz± skalê jest mo¿liwa wy³±cznie z udzia³em "pieszych rycerzy"
Ale nie musz± to byæ akurat "Rycerze". Proponowa³bym raczej piechotê zaciê¿n±. Wojska zaciê¿ne Dunin wykorzystywa³ ju¿ wtedy. Stad w³a¶nie pod ¦wiecinem sukces w porównaniu do blama¿u "rycerzy" spod Chojnic. Chyba, ¿e s³owo "rycerze" rozumiemy inaczej.
CYTAT
Poza tym wiecej atrakcji dla uczestników, turniej bojowy, piwo itp.
Atrakcje to uczestnicy sami wymy¶l±, piwo akurat najmniej wa¿ne. To nie klub AA na ucieczce z odwyku, tylko jedna z wa¿niejszych bitew naszej historii. Raczej póki co trzymajmy siê punktów w których sformu³owa³em pytania.
Wydaje mi siê, ¿e odpowied¼ na nie powie nam ju¿ wiele o oczekiwaniach organizatorów.
Zainteresowanie jest jak widaæ du¿e :-)
CYTAT
le nie musz± to byæ akurat "Rycerze". Proponowa³bym raczej piechotê zaciê¿n±. Wojska zaciê¿ne Dunin wykorzystywa³ ju¿ wtedy. Stad w³a¶nie pod ¦wiecinem sukces w porównaniu do blama¿u "rycerzy" spod Chojnic. Chyba, ¿e s³owo "rycerze" rozumiemy inaczej.
Problem w tym, ¿e w Polsce jest za ma³o osób odtwarzaj±cych piechotê. Nie ma tez chyba opracowanego i wyæwiczonego systemu walki na broñ drzewcow± itp. Moim zdaniem jest to nie realne, sam jeszcze nie widzia³em w Polsce inscenizacji w wykonaniu wiekszych oddzia³ów piechoty. Ale przyznajê, ¿e skoro w tej bitwie znaczniejszy udzia³ mia³a piechota, to mi³o by by³o aby tak tez zosta³a oddtworzona.
S³owo "rycerze" rozumiem jako pieszych panów uzbrojonych jak jazda. Mam na my¶li oczywi¶cie wspó³czesnych "rycerzy".
A co do atrakcji. Ju¿ samo wierne odtworzenie bitwy, takie jak proponuje Wotawa, by³oby du¿± atrakcj± dla uczestników. Jesli jednak oka¿e siê to nie mozliwe, czego jestem prawie pewien, to warto by byæ konkurencyjnym wzglêdem innych tego typu imprez, których jest masa.
Tañce irlandzkie zast±piæ czym¶ bardziej swoiskim, pozwoliæ siê wykazaæ w turniejach i umiliæ nocne zabawy "odrobin±" piwa i jedzenia.
CYTAT
umiliæ nocne zabawy "odrobin±" piwa i jedzenia.
narazie to nie wiemy, czy bêd± jakies nocne zabawy.. bo póki co to impreza ma siê odbywaæ
CYTAT
w godzinach od 10:00 do 19:00
Takze
Wotawa ma racjê, trzba dac organizatorom chwilke na przemyslenie (tylko dlaczego nawet na maile nie odpowiadaj±) i wtedy zobaczymy... Jakby co to oferuje swoj± pomoc mogê przyjechac dzieñ, dwa wczesniej i pomóc w organizacji...
Sam pomys³ jest bardzo intruguj±cy... bitwa z wojny trznastoletniej... jamiii.... mam nadzieje,ze nie padnie, przez to,ze ma byæ w niedziele...
podpisuje siê pod pytaniami Wojtka i Wotawy
pozdrawiam
Zgadzam siê z Wo³czkiem. Rycerzy jest wiêcej i nale¿y to wykorzystaæ. Wojsko ¶redniowieczne w Polsce jeszcze raczkuje. Wprawdzie ju¿ mo¿na by by³o wystawiæ ze dwa konkretne ma³e oddzia³y piechoty, ale droga jeszcze daleka...
Pa
CYTAT
Rycerzy jest wiêcej i nale¿y to wykorzystaæ.
Rany, jakich 'rycerzy"? O czym Wy mówicie w³a¶ciwie? :-)
Zbrojnego mozna nazwaæ "rycerzem" ale i ¿o³nierzem kwestia podej¶cia. Ja bym od razu podkresla³, ze ¦wiecino to nie pospolite ruszenie :-)
Choæby w nazwenictwie.
Póki co, moze u¿yc do rozwa¿añ uzbrojeniowo-strojowo-realiowych istniej±cego dzia³u? Ostatnio podupad³, ale chyba jest jak znalaz³. Nieco przeczy¶ciæ, wyklepaæ i ju¿ mo¿na chasaæ do woli:
http://www.freha.pl/viewforum.php?f=26
Hm?
¯ycie wygl±da zupe³nie inaczej niestety. Rze¼niczek wie co pisze i my¶lê, ¿e 99% potrafi poprawnie zinterpretowaæ s³owo "rycerz" w tym kontek¶cie.
Jeszcze raz. Nie ma w Polsce wystarczaj±cej liczby osób odtwarzaj±cych piechotê ¿eby zrekonstruowaæ bitwê. Nie ma te¿ systemu walki (chyba).
koledzy po prostu mowia o realiach na dzien dzisiejszy ,a nie o poboznych internetowych zyczeniach....jakto mowi Slawek Rokita"szklem d..... nie utrzesz " ..niestety ....
Hej
Mo¿e siê mylê, ale wydaje mi siê ¿e nie ma w Polsce takiej kupy rycerzy na 1462r. Wrêcz przeciwnie, przeciwnie jak kto¶ robi II po³. XV to id±c za wzorami zachodnimi robi pieszego.
Pozdrawiam
Te¿ mi sie wydaje, ¿e termin "Rycerz" to kwestia nomenklaturowa i to ¶rednio stosowna dla wojsk zaciê¿nych, ale to i tak tylko kwestia nomenklatury. No chyba, ze kto¶ uwa¿a sie na Prawdziwego Rycerza, choæ bez prawa, konia i pocztu.
Mo¿e po prostu poczekajmy na to co organizatorzy maj± do powiedzenia?
Bo jak tu niektórzy zaczn± walczyc z w³asnymi, internetowymi demonami, zrobi siê jak zwykle nieprzyjemnie
A impreza by³aby fajnym pomyslem.
Haj!
Owen i Wotawa maj± racjê - nale¿y spojrzeæ pod innym k±tem. Tutaj nale¿y zwróciæ uwagê, ¿e prawie ka¿dy /strój i uzbrojenie/ robi siê na rycerza. Ale... Patrzyli¶my na I po³owê XV wieku. A tutaj jest mowa o II po³owie XV wieku. Zada³em sobie pytanie: Ile ludzi w Polsce biega w pe³nym gotyku? I jak my¶licie jaka by³a odpowied¼
.
Czyli na ten okres, jakby tu powiedzieæ
Pod wzglêdem ilo¶ciowym
Pa
Co do gotyków, to pojawi³y siê dopiero w latach siedemdziesi±tych XVw, wiêc w 1462r. jeszcze na nie zdecydowanie za wcze¶nie. Tu raczej krótkie salady, napier¶niki skrzyñcowe (mog± byæ kanelowane) i ob³e, d³ugie szorce.
Mam propozycjê, by rozmowê na temat strojów i sprzêtu przenie¶æ na:
FREHA - Wojna Trzynastoletnia
Moderator i tak zapisuje wszystkich
Tu bym zostawi³ miejsce dla rozmów o samej imprezie.
Co do samej imprezy, to próbowa³m siê dodzwoniæ pod podamy numer bezskutecznie "abonent jest w tej chwili nieosi±galny" aby przypomnieæ organizatorom o temacie na freha, który utworzyli i wiêcej siê nie pojawili ,na maile równie¿ brak odpowiedzi. Nie chcia³abym byc z³o¶liwa ani nic... ale czas do namys³u..hmm.... ja rozumiem,¿e zorganizowaæ impreze to nie tak hop siup... no ale proszê o jakie¶ info na ten temat, czy bêdzie ta impreza czy nie...
Jeszcze takie pytanie
CYTAT
Stowarzyszenia Chor±giew Wejhera zaprosiæ wszystkich zainteresowaych Rycerzy i Damy do udzia³u w inscenizacjii bitwy pod ¦wiecinem,
tak siê zastanwiam,czy to okre¶lenie rycerzy (o którym ju¿ panowie rozmawiali¶cie) i damy jest dos³owne...
Bo pod pojêciem dama znowu widze odtwórczynie mody dworskiej,a nie niewiasty w strojach typowo obozowych. Mam nadzieje, ¿e to tylko taki zwrot grzeczno¶ciowy
pozdrawiam
ps. pyta³am ju¿ o konkurencje kobiece?
Witam...
O pomy¶le tym s³ysza³em od oko³o po³ roku i cieszê siê, ¿e kto¶ podj±³ jej organizacji....
ale...
...drodzy frehowicze, na samym pocz±tku trzeba zaznaczyæ, ¿e za pierwszym razem inscenizacja ta nie nabierze rozmachu Grunwaldu, który te¿ przez ile¶ tam lat "dojrzewa³" do obecnej formy. Wiêc jak na pocz±tek to chyba zbyt wielkie wymagania. Impreza musi siê rozbujaæ...
...miejmy ¶wiadomo¶æ, ¿e toczyæ siê to bêdzie na terenach gminy, która nie wy³aduje kasy w co¶, czego do tej pory nie organizowa³a....trzeba wyznaczyæ pole tej inscenizacji.
- czy ma byæ w miejscu historycznym,
- czy jest mo¿liwo¶æ organizacji tego w historycznym miejscu, a tam mo¿e rosn±c rzepak lub jêczmieñ
- czy w miejscu, do którego bêd± mogli dotrzeæ tury¶ci?
a gmina bêdzie chcia³a zarobiæ...
... do wierno¶ci historycznej tej inscenizacji potrzebne bêd± tabory - wozy, bo obie armie zarówno Dunina jak i Ravenecka by³y armiami typu zaciê¿nego. Potrzebna bêdzie artyleria, piszczele hakownice i inne wynalazki z tamtego okresu,
...kilkana¶cie panien musi wystapiæ w habitach cysterek ¿arnowieckich, które wywioz³y cia³o poleg³ego Ravenecka do ko¶cio³a przy swoim kalsztorze....
...a do tego organizacja obozu dla ludzi, którzy przyjad± to odtwarzaæ
Reasumuj±c, przed kim¶ kto podj±³ siê organizacji czego¶ takowego, o ile wiem wcze¶niej imprez nie organizowa³, stoi naprawdê wielkie wyzwanie i wydaje mi siê, ¿e nale¿y pomys³odawcê przedewszystkim wesprzeæ i podpowiadaæ mu jak rozwi±zaæ podstawowe problemy. Wydaje mi siê, ¿e nale¿y jednak podj±æ jakie¶ deklaracje "w ciemno" by impreza ta w ogóle wypali³a. Potem natomiast przekszta³caæ j±, podobnie jak Grunwald, w typowo XV wieczn± imprezê, ze stosownymi do tego okresu szykanami w kwestii stroju czy uzbrojenia.
Je¶li bêdê móg³, to pomogê.....
ZRP Hako
CYTAT
Wydaje mi siê, ¿e nale¿y jednak podj±æ jakie¶ deklaracje "w ciemno" by impreza ta w ogóle wypali³a. Potem natomiast przekszta³caæ j±, podobnie jak Grunwald, w typowo XV wieczn± imprezê, ze stosownymi do tego okresu szykanami w kwestii stroju czy uzbrojenia.
Na Grunwaldzie po dzi¶ dzieñ odbija siê takie nastawienie sprzed kilku lat czkawk±. Mo¿e lepiej nie powtarzaæ b³êdów, ani nie wyobra¿aæ sobie, ¿e ¦wiecino stanie siê drugim Grunvem. Z autopsji wiem, ¿e typowy Kowalski ma ¶wiadomo¶æ trzech bitew, w których brali udzia³ polacy: pierwsza to Gunv, druga Wiedeñ, a trzecia to "zbiorczo" II wojna ¶wiatowa... z Wiedniem czasami te¿ s± k³opoty.
Tak czy inaczej dopóki jacy¶ organizatorzy nie dojd± do wniosku, ¿e warto ponownie zabraæ w tym temacie g³os, to my mo¿emy sobie gadaæ do znudzenia...
Pozdr.
M.
witam....
Re...Micha³....
...Grunwald pozostanie Grunwaldem, Chudowo - Chudowem....¦wiecino - ¦wiecinem ....o ile siê uda
...mnie siê tylko marzy, by uda³o siê kiedy¶ odtworzyæ t± ciekawa bitwê dwóch "taboryckich" wojsk, zwa¿ywszy na to, ¿e o jej przebiegu wiemy tak wiele.....
Te¿ czekam na odzew organizatorów...
ZRP - Hako
Jakby by³o co¶ wiadomo to RPK to oko³o 40 osób z odpowiednim sprzêtem...Ale poniewa¿ org siê chyba obrazi³...Szkoda, mog³aby byæ fajna imprezka o du¿ym potencjale rozwoju. Pozdrawiam
Gwyn
W imieniu organizatorów szczerze przepraszam za chwilê nieobecno¶ci k³opoty informatyczne. Odpowiadam na najczê¶ciej zadawane pytania.
1. Nocleg za darmo nad jeziorem Dobre max 2km od pola bitwy w namiotach mam nadziejê historycznych
2. Jedzenie dla uczestników na sobotê kolacja na niedzielê na pewno obiad woda trochê piwa za darmo, je¶li nas nie przekonacie o wy¿szo¶ci soboty nad niedziel± to bitwa w niedzielê ale temat otwarty. Dla cywili obok jest pole namiotowe z barkiem 50m. Dostêp do wody, tojtoje s±.
3. Miejsce bitwy na polu prywatnym po lewej stronie ¦wiecina oko³o 5ha ³±ki jak najbardziej historyczne,
4. Gmina jest za, do³o¿y na razie ma³o ale zawsze co¶ do pr±du, jedzenia, parkingu itp
5. Stragany, bufety, napoje, rzemie¶lnicy jak najbardziej bêd±.
6. Widzów liczyæ chyba bêdziemy w du¿ych ilo¶ciach - sierpien - 15km od Karwi Jastrzêbiej Góry, Dêbek, 25 od W³adys³awowa, 17 od Wejherowa srodek lata mo¿e byæ t³oczno - nie pobieramy ¿adnych op³at za wjazd
7. Konie postaramy siê zorganizowaæ wcze¶niejsze zg³oszenia (100% centowe)
8. Stajnie przy polu bitwy na "folwarku"
To na tyle dzi¶ resztê szczegó³ów sami ustalamy, liczymy na pomoc, sugestie mamy jeszcze trochê czasu na ustalenie detali. D³ugim milczeniem nikogo chyba nie obrazili¶my jakby co to jeszcze raz przepraszamy.
moj adres kempino@poczta.onet.pl Marcin
To mo¿e ja pierwszy ( lub jeden z pierwszych
) zacznê Was przekonywaæ o wy¿szo¶ci soboty nad niedziela
Pozdrówka
Seba
CYTAT
je¶li nas nie przekonacie o wyzszo¶ci soboty nad niedziel± to bitwa w niedzielê ale temat otwarty
Có¿, mimo wszystko wola³bym sobotê:
1) na wiêkszo¶ci imprez tego typu bitwy s± w sobotê
2) trochê to daleko np. z Krakowa, a tu w niedzielê jeszcze w blachy siê zakuæ i w poniedzia³ek do pracy?
Pomy¶lcie o tej sobocie
Poza tym prosi³bym o u¿ywanie znaków interpunkcyjnych i sprawdzania pisowni w Wordzie.
Z ¿yczeniami powodzenia
Vrabec
CYTAT
1. Nocleg za darmo nad jeziorem Dobre max 2km od pola bitwy w namiotach mam nadziejê historycznych
Samo to max. 2 km to troszkê za du¿o.
Przed m³óceniem nie ma problemu z chodzeniem w blaszkach, ale po kilkunastu minutach ganiania w zbroi i wymachiwania mieczem ja lubiê natychmiast zrzuciæ z siebie wszystko i przebraæ siê w ¶wierze ciuchy. Przy namiotach oddalonych o 2 km. od pola bitwy by³oby to sporym problemem. Nie wspomnê ju¿ o tym, ¿e zak³adaj±c obozowisko sk³adaj±ce siê z namiotów historycznych i czego¶tam jeszcze na bitwê pod ¦wiecinem bêdziemy musieli publikê przeganiaæ te 2 km.
Po piwku i kilku kie³baskach (albo na odwrót
) ma³o któremu widzowi bêdzie siê chcia³o ganiaæ.
Co do niedzieli, za jej atrakcyjno¶ci± przemawia to, ¿e jest dniem wolnym od pracy, w przeciwnieñstwie do soboty. ALE skoro impreza nie ma zarabiaæ na wej¶ciówkach, da siê prze¿yæ widowniê mniejsz± o ok. 30 % (chyba, ¿e sponsorzy ¿±daj± symulacji i krêc± nosem na sobotni±, to jestem w stanie zrozumieæ). Dla nas sobotnia bitwa daje mo¿liwo¶æ och³oniêcia po niej, a przed wyjazdem, poza tym zabawa po walce jest jaka¶ fajniejsza.
¯eby bitwa mia³a publiczno¶æ, powinna odbyæ siê co najmniej o 13.00 (im pó¼niej tym lepiej), do tego doliczamy obsuwê, która jest nieod³±cznym elementem wszelkich imprez "rycerskich", czyli start o 14.00, fina³ o 14.30. Najbardziej twardzi w tej sytuacji byliby w stanie wyjechaæ oko³o 16.00. Mieszkañcy Pomorza maj± luz, Ma³opolska niestety nie...
Pozdr.
M.
P.S.
Zróbcie dla ewentualnych uczestników selekcjê na podstawiê ciuchów, broni i uzbrojenia. To ograniczy nieporozumienia na miejscu w stylu: "wiem, ¿e nie mam odpowiedniego stroju, ale przecie¿ ju¿ przyjecha³em...".
Ja jestem z Pomorza, ale obiema rêkoma i nogami bêdê g³osowa³ za sobotni± imprez±. Powody, dla których jest to lepsze rozwi±zanie dla nas, potencjalnych uczestników, s± oczywiste, za¶ praktyka pokaza³a, ¿e sie to sprawdza. Z kolei dla potencjalnych zarabiaj±cych na widzach i turystach nie ma szkody. Impreza odbywa siê przecie¿ w sezonie turystycznym, wiêc i tak odwiedzaj±cych bedzie multum.
Co do obozowania 2km od miejsca zabawy - auæ. Ma³o praktyczne. Dla konnych piku¶, ale w tej bitwie uczestniczy³o mnóstwo pieszych, za¶ w inscenizacji proporcjonalnie bêd± wiêkszo¶ci± (chyba ¿e siê mylê). Ju¿ na Grunwaldzie przej¶cie za wzgórze w blaszkach w pe³nym s³oñcu jest czym¶. No ale je¶li nie ma innego rozwi±zania, to mo¿e czas zacz±æ æwiczyæ biegi w blachach
Co prawda w tym roku pewnie i tak uczestniczy³bym w inscenizacji jako zaciê¿ny piechur z drzewcówk± (je¶li przewidzicie takie oddzia³y), ale wiem, ¿e blacharze bêd± i nie bêd± mieli lekko. Poza tym marsz przez pola w pe³nym s³oñcu w we³nianym robe na lnianej kamizeli te¿ nie nale¿y do moich marzeñ
Przyznam, ¿e je¶li inscenizacja bitwy mia³aby byæ zorganizowana na wysokim poziomie zarówno technicznym jak i fabularnym, to jest to samo w sobie dla mnie ogromnym bod¼cem, ¿eby tam przyjechaæ i wzi±æ udzia³. ¯adne piwo i kie³baski nie s± takim wabikiem. Choæ np. fakt, ¿e dla obozuj±cych by³oby za³atwione drewno i sianko (lub chocia¿ u³atwiony ich zakup) sprawi³by, ¿e ju¿ bym rezerwowa³ termin. No a je¶li jeszcze obóz mia³by mieæ charakter historyczny (zero igloo, wymóg epokowych ciuszków, wyposa¿enia etc.) to ju¿ w ogóle full wypas i g³ow± bym mur przebi³, gdyby taki chcia³ mnie powstrzymaæ przed udzia³em w tej imprezie.
Kto mnie poprze? No nie zg³aszajcie siê wszyscy na raz
Termin - przewa¿a sobota a co z chêtnymi z po³udnia musz± dojechaæ po pracy w pi±tek - zd±¿±. Z Wejherowa nad jezioro jest kilkana¶cie kilometrów postaramy siê za³atwiæ busa ale nie damy rady ¿eby je¿dzi³ co godzinê. Sobota rano cirka 10 -11 msza dowóz rycerzy te dwa km postaramy siê zorganizowaæ np wozami konnymi. Widzowie przyjad± od razu na pole bitwy, pierwsza ods³ona bitwy oko³o po³udnia. Drewno na ognisko za³atwione, s³oma te¿. Jezioro ma³e ale bardzo ³adne z wyspa po¶rodku w wolne s³oneczne dni pe³no ludzi, obóz parê metrów od g³ównej pla¿y.
Marcin
No to teraz jeszcze seria pytañ o inscenizacjê sam± w sobie. Czy macie ju¿ gotowy scenariusz? Przyznam, ¿e przebieg faktyczny bitwy jest dobrym scenariuszem samym w sobie, ale ¿eby chocia¿ symbolicznie to odegraæ potrzeba sporo luda (na moje oko co najmniej 200). Dlatego warto, aby¶cie jak najszybciej mieli scenariusz inscenizacji, ¿eby dokonaæ jakiego¶ zaci±gu - podzia³ na strony i role. W bitwie brali udzia³ rycerze, zaciê¿ni konni, piechota, strzelcy, artyleria no i ogromn± rolê odegra³ tabór polski, tak¿e lepiej wczesniej wiedzieæ jakie sa mo¿liwo¶ci "militarne".
Je¶li scenariusz jest skomplikowany, to warto pomy¶leæ o wydzieleniu grup inscenizacyjnych, zale¿nie od ilo¶ci uczestników, którym przewodzi³aby jedna osoba maj±ca doskona³e rozeznanie w scenariuszu.
Na grunwaldzie organizowane s± manewry/próba inscenizacji. Mo¿e warto by pomy¶leæ o wcze¶niejszym przeæwiczeniu kluczowych momentow inscenizacji, chocia¿by w mniejszym sk³adzie. Kiedy chocia¿ czê¶æ oddzia³u zna swoje miejsce, reszcie ³atwo jest siê dostosowaæ. Gorzej, kiedy plan zna tylko "dwowódca", wtedy oddzia³ nie wie nawet w którym kierunku ma i¶æ, a polecenia wydawane w czasie zgie³ku maj± to do siebie, ¿e nie trafaij± do uszu skrytych pod wy¶ció³k± he³mu
Zaczyna to wygl±daæ coraz ró¿owiej
Szczególnie te konne wozy, miejmy nadziejê, ¿e full-drewno, a nie gumowe opony ;) Jest jak widaæ wola u organizatorów, wiêc jest spora sznasa, by impreza by³a naprawdê fajna. W zwi±zku z tym moje pytania:
1) Jak widzicie interakcjê uczestnicy-publiczno¶æ poza czasem inscenizacji, tj czy i ew. w jakim stopniu obóz dostêpny bêdzie dla publiczno¶ci?
2) Czy macie pomys³ jak ma byæ zorganizowany sam obóz? S± przedstawienia obozów typu taboryckiego, mo¿e postawimy wspólnie co¶ w tym stylu? Mo¿na wtedy przeznaczyæ jaki¶ okres czasu na dostêp do czê¶ci obozu (do ustalenia) dla publiczno¶ci.
3) Zak³adam, ¿e przesyniêcie terminu inscenizacji powoduje równie¿ przesuniêcie posi³ków, tj. kolacja pi±tkowa i obiad sobotni? A mo¿e lepszym pomys³em bêdzie dostarczenie do obozu odpowiedniej ilo¶ci produktów spo¿ywczych- gotowanie te¿ jest czê¶ci± tej zabawy. Mogê przygotowaæ listê takich produktów na powiedzmy 10 osób. Mamy wtedy podstawê do wyliczenia ilo¶ci tych¿e na dowoln± ilo¶æ uczestników. I wyjdzie pewnie taniej ni¿ gotowe ¿ar³o ;)
4) Co z zabezpieczeniem obozu pod nieobecno¶æ wojska? Kradzie¿e to w naszym kraju, niestety, chleb powszedni.
5) Jaka ilo¶æ wojska Was zadowala przy pierwszej edycji imprezy?
6) Jak maj± wygl±daæ zasady walki podczas inscenizacji? Ostra naparzanka gwa³townie zmniejszy ilo¶æ aktywnych uczestników pod broni±- piechota nie by³a zbyt ciê¿ko opancerzona. Je¿eli ma to byæ mo¿liwie wierne odtworzenie bitwy trzeba to wzi±æ pod uwagê.
7) I ostatnie, ale dla powa¿nie zainteresowanych najwa¿niejsze: czy zamierzacie wprowadziæ obostrzenia w datowaniu strojów i uzbrojenia, np. 1440-1470?
Pewnie jeszcze co¶ wymy¶lê
Pozdrawiam
Gwyn
Kurcze, taki obóz taborycki to by by³o co¶! Z tym, ¿e w prawdziwej bitwie to sam obóz wojsk Dunina odegra³ kluczow± rolê (ufortyfikowanie wozami, okopami etc.).
Do³±czam sie do pytania Gwyna o rodzaj walki w trakcie inscenizacji. Co prawda sama nazwa "inscenizacja" z za³o¿enia powinna byæ form± teatru, czyli walka markowana - tu ¶mia³o mo¿na rozbudowaæ inscenizacjê o oddzia³y piesze tzw. tekstylne - z drzewcówkami, czy pawê¿nicy. No i razem z tym wi±¿e siê pytanie o datowanie. Czy datowanie bêdzie w miarê ¶cis³e (np. podane przez Gwyna - jestem za), czy szersze. Tu wa¿en jest, czy stawiacie na atrakcyjno¶æ historyczno¶ci, czy ilo¶ci uczestników (tu te¿ wa¿ne ilu ich mia³oby byæ na tej imprezie).
Moja propozycja: impreza datowana w miarê ¶ci¶le, równie¿ inscenizacja, walka lekka ale przewidziany udzia³ "inscenizatorów" tekstylnych - przy tej opcji bêdzie zachowana w miarê ilo¶æ (nie jest wielu "blacharzy" na wojnê trzynastoletnia, ale tekstylnych jest ju¿ sporo) jak i jako¶æ (je¶li bêd± wymogi i datowanie). Poza tym przy lekkiej inscenizacji da radê odegraæ skomplikowany scenariusz (a ta bitwa mia³a kilka ciekawych punktów zwrotnych), za¶ w ferworze walki ostrej ma³o kto siê przejmuje faktem, ¿e jego oddzia³ to w zasadzie mia³ ju¿ siê wycofaæ, a nie roznie¶æ w py³ wroga
Ja równie¿ jestem za tym, ¿eby bitwa odby³a siê w sobote.
Uwa¿am, ¿e tylko niedziela to troche za ma³o czasu.
Jupii... bardzo mi siê podoba, jako kobietce, która w blachach biegaæ nie musi...
wieæ 2km mi nie straszne, a jakby by³y historyczne wozy to juz w ogóle full wypas...
Dobrze,¿e zedydowali¶cie sie na przesuniêcie na sobotê, bo z Wa³brzycha dojechaæ i wróciæ to trochê nam zajmie...
Co do datowanie strojów to podpisuje siê pod Kazimierzem i Gwynem r±czkami i nózkami, choæ uwa¿am,¿e na pierwszej imprezie mo¿naby pój¶æ jeszcze na malutkie ustepstwa...
i zachêciæ wiêcej ludków do odtwarzania w³a¶nie naszego okresu...
w koñcu jak impreza z rozmachem to rozmachem...
Co do historyczno¶ci obozu..ekhm.. no ten...tego... skoro itak jest daleko,,,to moze pozwólmy sobie na jakies odstêpstwa hmmm?? Przecie¿ i tak nikt z turystów nie bêdzie pogina³ 2km ¿eby zobaczyæ kilka namitów...
palenisk i granków...
A tak powa¿nei to piszê to dlatego,ze nie mam jeszcze namiotu i w tym sezonie chyba nie uda mi sie jeszcze zakupiæ bo mam inne wydatki...(chyba,ze jakis zbrojny by mnie móg³ przenocowaæ...:>)
pozdrawiam
CYTAT
Co do historyczno¶ci obozu(...)to moze pozwólmy sobie na jakies odstêpstwa hmmm?? Przecie¿ i tak nikt z turystów nie bêdzie pogina³ 2km ¿eby zobaczyæ kilka namitów... palenisk i granków...
hm, namity i granki - ja bym siê "pogi±³", ¿eby zobaczyæ o co chodzi.
a tak powa¿nie, to nie róbmy kichy na samym pocz±tku, dobrze? zawsze siê znajdzie jakie¶ miejsce, a poza tym kawa³ek p³ótna na s³awn± "psi± budê" nie rujnuje bud¿etu.
No widzê, ¿e termin imprezy ustalili¶cie na sobotê - dobra nie widzimy przeszkód. Oczywi¶cie przesuniemy posi³ki, co do produktów proszê podaj mo¿e faktycznie bêdzie taniej i wiecej, jednak zale¿y to od sponsora. Ilo¶æ uczestników? szczerze to nie liczyli¶my na takie du¿e zainteresowanie jednak po dyskusji na forum widzimy, ¿e musimy zmieniæ nasze plany - tak, wiêc proponujemy by udzia³ w obozie wziê³y chêtne bractwa z ró¿nych epok, ale do bitwy dopuszczeni zostan± tylko Ci w strojach datowanych na lata 1450 - 1500. ( szukamy chêtnych weryfikatorów). Reszta bractw mo¿e braæ udzia³ w pokazach na wydzielonym podoku podczas przerwy w bitwie i po niej - co¶ oko³o 10 - 20 min dla bractwa - np musztra, pokazy pojedynku, walki, d¿ygitówka, ¶piewy, tañce itp. Czekamy na zg³oszenia kempino@poczta.onet.pl Ilo¶æ uczestników bitwy ko³o 150 ciu je¶li zg³osi siê wiêcej bêdzie decydowa³a kolejno¶æ zg³oszeñ i rodzaj odtwarzanych wojsk. W tym chcieliby¶my by by³o co najmniej 40 konnych w rzêdach niekoniecznie z epoki ze wzglêdu na bezpieczeñstwo miecze drewniane, stroje tekstylne, chyba, ¿e kto¶ jest pewny swoich umiejêtno¶ci, ale o tym szczegó³owo napiszemy w regulaminie, który powstaje tak¿e dziêki Waszym opiniom. Wozy konne no trudno bêdzie o tyle drewnianych staramy siê ale nie jest ³atwo - chyba, ¿e pieszo?. Jeszcze co do pozosta³ych bractw nie ztej epoki, du¿e mo¿liwo¶ci i tani koszt to ch³opi pomorscy lub wêglarze kaszubscy - jakby kto¶ mia³ ryciny to prosimy o zamieszczenie na forum. Wracaj±c do obozu - zabezpieczenie podczas naszej nieobecno¶ci powierzymy najprawdopodobniej OSP. Zasady walki - ustalimy w regulaminie jeszcze sporo czasu. Obóz historyczny - wielo epokowy ale tylko do XVII wieku - obok jest pole namiotowe dla "cywilnych" namiotów. Zwiedzanie owszem w trakcie naszej obecno¶ci otwieramy obozowisko pi±tek rano zamykamy poniedzia³ek rano pó¿niej trzeba siê przenie¶æ je¶li bêd± chêtni gdy¿ teren dostajemy od nadle¶nictwa na ten czas. Na razie chyba to wszystko. Czo³em Marcin.
CYTAT
obok jest pole namiotowe dla "cywilnych" namiotów
czyli jak co¶ iglopolis przenosimy tam... hmmm... no ok
PRYWATNE OG£OSZENIE: szukam dla siebie miejsca w namiocie historycznym...
CYTAT
Reszta bractw mo¿e braæ udzia³ w pokazach na wydzielonym podoku podczas przerwy w bitwie i po niej - co¶ oko³o 10 - 20 min dla bractwa - np musztra, pokazy pojedynku, walki, d¿ygitówka, ¶piewy, tañce itp.
CYTAT
w obozie wziê³y chêtne bractwa z ró¿nych epok
ca³y czas mówisz o bractwach, ale chyba zaproszenia indywidualne te¿ bêd±, czy mile widziane tylko zorganizowane grupy...??
CYTAT
Ilo¶æ uczestników bitwy ko³o 150 ciu je¶li zg³osi siê wiêcej bêdzie decydowa³a kolejno¶æ zg³oszeñ i rodzaj odtwarzanych wojsk.
hmmm nipokoj±ce, skoro panowie obcykani w temacie pisali o 200 zbrojnych, to redukcja wszystkich uczestników do 150 jako¶ eliminuje kobiety...
Czy sie mylê... no bo ja raczej wojska nie odtawrzam...;) chyba,ze w chrakterze...hmm...
Czekam na regulamin, a potem bêdê pytaæ o szczegó³y...
pozdrawiam
Obóz ma za du¿y rozrzut czasowy. ¯eby stroje cywilne nie gryz³y siê zbyt tragicznie da siê to zmie¶ciæ w 1400-1500 bo wtedy obowi±zywa³ jeden TYP stroju (mimo, ¿e ró¿nice s± wyra¼nie i ³atwo zauwa¿alne), czyli dopuszczane by³yby dublety starszego typu i rozdzielne nogawice. Wyj¶cie poza ten przedzia³ spowoduje powstanie pe³nego misz-maszu który zupe³nie popsuje zarówno wygl±d obozu jak i jego atmosferê. Chyba, ¿e planujecie niedatowany zasadniczo piknik rycerski. To dziêkujemy uprzejmie. Je¿eli macie ochotê stworzyæ solidn± imprezê o du¿ym potencjale rozwoju- trzeba ograniczaæ datowanie nie tylko w polu. W takim przypadku chêtnie pomo¿emy, dostarczymy informacji i zajmiemy siê organizacj± na najni¿szym szczeblu.
Mogê zaj±æ siê selekcj± kombatantów. Mogê zaj±æ siê przygotowaniem listy produktów spo¿ywczych. Vroobell zapewne móg³by zaj±æ siê techniczn± organizacj± obozu (ogrodzenia, brama/y, rozparcelowanie namiotów)- chyba, ¿e ma co innego do roboty w tym terminie
. Mo¿emy przygotowaæ kilka konkurencji turniejowych. Jak widaæ w przypadku pój¶cia po naszej my¶li wszystko bêdzie dzia³a³o w zasadzie samo.
Zamierzam twardzo negocjowaæ po linii wszystko albo nic
Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT
Obóz ma za du¿y rozrzut czasowy. ¯eby stroje cywilne nie gryz³y siê zbyt tragicznie da siê to zmie¶ciæ w 1400-1500 bo wtedy obowi±zywa³ jeden TYP stroju (mimo, ¿e ró¿nice s± wyra¼nie i ³atwo zauwa¿alne), czyli dopuszczane by³yby dublety starszego typu i rozdzielne nogawice.
Nie wiem czy powo³ywanie sie na oistatnie 10 lat XVw ma tu wogóle sens. Je¶li datowanie stroju zawêzi siê do 1450-1490, albo nawet do 1470, to i tak nie zaszkodzi to strojom, a ograniczy potencjalne wyskoki (koñcówka XVw moze mieæ momentami ma³o wspólnego z czasami Wojny Trzynastoletniej). Tak jak Gwyn zauwa¿y³, i tak spora czê¶c prostych dubletów oraz rozdzielne nogawice wpasowuj± siê w okres Wojny Trzynastoletniej. My¶le, ¿e to dobrze, ¿e Gwyn sie zg³osi³ ochoczo do tej mi³ej pracy. Mozna by by³o w miarê szybko podaæ zasady. Mo¿e jeszcze kto¶ by siê zg³osi³?
Jel¶i chodzi o uzbrojenie móg³bym siê nmieco tym zaj±æ.
Co do samej broni - bardziej nas by interesowa³ udzia³ strzelców. Je³¶i bêd± do tego warunki mozemy mówiæ tu o kuszach z pacynami, je¶li nie, pozostaj± ³uki. Jak wiemy dla przebiegu bitwy silny polski ostrza³ krzyzackiego prawego skrzyd³a mia³ wielkie znaczenie. Mi³o by by³o do tego jakos nawi±zaæ. Przyda³o by sie te¿ sporo miejsca do stzrelania terenowego poza inscenizacj±.
Aha, Kazimierzu, to nie polski tabor odegra³ wielk± role w bitwoe, a krzy¿acki :-).
Jak z tymi koñmi na miejscu?
Na razie czekajmy a¿ Organizatorzy podejm± decyzjê o datowaniu. Bez takiej decyzji nie mamy o czym rozmawiaæ
Bêdzie wola Orgów, bêdzie i wola z drugiej strony. My naprawdê czekamy na tak± imprezê od dawna i naprawdê chcemy przy³o¿yæ do niej rêkê. Pozdrawiam
Gwyn
Zaczyna to ciekawie wygl±daæ.Jak najbardziej popieram ¶cis³e datowanie, tak w obozie, jak i na polu bitwy. Sam organizujê imprezy, tylko na inn± epokê i nie idê na kompromisy. Raz tylko na szacownej napoleoñskiej imprezie widzia³em ukryte igloo w historycznym namiocie, poza tym, to sie nie spotyka igloo. Igloo, wojskowe NSy i inne wspó³czesne namioty psuj± efekt, nawet oddalone o 50-100 metrów od historycznego obozu w lesie.
Lepiej i¶æ na jako¶æ,ani¿eli na ilo¶æ. Radzê Chor±gwi Wejhera pod±¿aæ droga, któr± Gwyn wytycza. Bardzo mi sie podoba takie podej¶cie do sprawy.
Z racji tego, ¿e uda³o mi siê na jednej imprezie wy¿ywiæ 250 osób za 1200 z³(no,ale bez piwka i kurczaków), to pozwolê sobie co¶ zasugerowaæ.
Pó³produkty spo¿ywcze u³atwiaj± ¿ycie organizatorowi, bierze siê faktury, sanepid ma siê z g³owy,a uczestnicy maj± frajdê z gotowania na ogniu. Raz wydana aprowizacja i ma siê to z g³owy. Polecam!
Na tak± imprezê trzeba liczyæ minimum metr sze¶cienny drewna na 10 uczestników. Co do drewna, to najlepiej iglaste, nawet ¶wierzo ¶ciête bêdzie siê dobrze paliæ. Bardzo tanio wychodz± karcze z lasu, albo nawet za darmo, a w ognisku i tak siê spali.
Sorry, ¿e Wam siê tak wtryniam w epoke,ale chcê siê podzieliæ w³asnymi do¶wiadczeniami z organizacji podobnych imprez, jak i do¶wiadczeniem z harcerskich kuchni.
Menu na XV wieczn± imprezê: (mam nadziejê, ¿e bez gafy)
-woda niegazowana lub beczkowóz z wod± pitn±
-piwo
-wino (1 butelka na 10 osóB)
-pieczywo (okr±g³e bochny, niekrojone, razowe lub graham)
-kasza pêczak
-m±ka (zawsze mozna co¶ z niej upichciæ-zasma¿ka,podplomyki)
-cebula
-czosnek
-kie³basy
-s³onina, smalec
-kilka solidnych ud¼ców
-kurczaki
Takie produkty chyba starcz± ³akomczuchom.
Nie bijcie
postaram siê ju¿ nie wtr±caæ.
W kwestii datowania strojów zgadzam siê z przedmówcami. My¶lê ¿e najrozs±dniejsze bêdzie dopuszczanie strojów od prze³omu XIV/XV w po lata 70-80. Dolna granica wykluczy osoby w bawi±ce siê w rozkwit/wczesne ¶redniowecze, za¶ górna wszelkiej ma¶ci lancknehtów itp. To co zostanie bêdzie tworzy³o w miarê spójny obraz. A ludzi posiadaj±cych takie stroje jest ju¿ multum.
Dla mnie osobi¶cie, odpowiednio dobrane datowanie jest wa¿niejsze od np. darmowego wy¿ywienia. Bawiê siê w pó¼ny XV wiek i imprezy multi-periodyczne s± dla mnie po prostu nieatrakcyjne.
Pozdr
WR
To nam daliscie do my¶lenia. Myslimy jednak, ¿e na znalezieniu kompromisu zale¿y Wam tak samo jak nam. Proponujemy wiêc, ¿e oddamy teren pod obóz datowany wed³ug Was (Gwyn), na którym urz±dzicie siê po swojemu. Wy bêdziecie decydowali kto bêdzie siê móg³ tam rozbiæ. Obszar i oddzielenie od drugiego obozu historycznego dla pozosta³ych bractw i osób indywidualnych do uzgodnienia na miejscu du¿o wcze¶niej. My¶lê, ¿e mo¿emy dostarczyæ Wam drewna na bramy i ogrodzenie - oby bez przesady. Teren jest po³o¿ony w lesie wiêc, nie ma k³opotu z odseparowaniem obozów od siebie. Z góry za pomoc dziêki. Marcin
Wygl±da to ju¿ bardzo mi³o. My¶lê, ¿e warto siê wybieraæ
To teraz ju¿ pytanie prywatne: dlaczego tak siê upieracie przy iglopolis i niedatowanych ludkach? Czy¿by¶cie sami byli niezbyt ten tego? Bo nie do koñca rozumiem. Zale¿y Wam na pikniku? Macie ju¿ jakie¶ wcze¶niejsze zobowi±zania? Zdro¿na ciekawo¶æ mnie wiedzie
Pozdrawiam
Gwyn
Czyli ¿e niby jak?? bo ja nie zabardzo zrozumia³em dwa obozy?? Rota kontra reszta ¶wiata?? Przepraszam jakie¶ getto czy co?? Nie no serio mnie to skonfundowa³o
Prosze jeszcze raz.
Nie do koñca. Je¿eli dobrze rozumiem:
Obóz ze strojami 1400-1480
Broñ i uzbrojenie 1440-1480
Tu otrzymujemy drewno, s³omê i produkty spo¿ywcze a tak¿e ochronê terenu podczas nieobecno¶ci.
Do inscenizacji wychodz± jedynie osoby wyposa¿one i ubrane 1440-1480 plus konni, jak znam ¿ycie wygl±daj±cy strasznie i bez ³adu i sk³adu. Mo¿na pewnie jako¶ im pomóc, ¿eby przynajmniej z daleka wygl±dali jak ludzie.
Ci±gle nie rozumiem o co chodzi z t± czê¶ci± piknikow±, ale mam nadziejê, ¿e siê wyja¶ni. Rota jako taka nie ma tu nic do rzeczy, je¿eli siê pojawimy (nie jestem ani dowódc± ani rzecznikiem, to moje prywatne zdanie), a póki co wygl±da to zachêcaj±co, to bêdziemy tylko trybikiem w wiêkszej ca³o¶ci. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.