Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ]Inscenizacja Bitwy pod ¦wiecinem -> 19.08.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Marcus Aurelius Carnifex
U OGRHów pojawi³y siê ju¿ foty:
http://www.ogrh.pl/gallery.php?m=swiecino2006&s=1
Hako
witam.....

Tadeuszu........ odpowiadam za Gwyna. Jego zdanie wynika z mojej z nim rozmowy.......
Otó¿ gdy namawia³em wszystkich na uczestnictwo w inscenizacji ¶wieciñskiej ka¿dy zgadza³ siê a potem gdy dowiedzia³ siê, ¿e wspó³organizatorem jest RPK odpowiada³ mi z regu³y – DZIÊKUJÊ.
Zada³em wiêc pytanie Gwynowi; ....”Co wy zrobili¶cie temu ca³emu ¶wiatkowi rycerskiemu, ¿e tak na was reaguje....? Na co Gwyn odpowiedzia³; ......No bo my chyba ¼li jeste¶my........ dunno.gif Jest to oczywi¶cie parafraza naszej rozmowy.....
Tak wiêc okre¶lenie „¬LI ODTWÓRCY” nie ma w tym przypadku ¿adnego pejoratywnego znaczenia i jest ¿artobliwym zwrotem zaczerpniêtym z naszej rozmowy. Prawdopodobnie ludzie, którym proponowa³em ¦wiecino obawiali siê jakowy¶ sarkazmów czy docinków. Niniejszym za¶wiadczam....JA NICZEGO TAKOWEGO NA POLACH ¦WIECIÑSKICH NIE DO¦WIADCZY£EM..... Ot ...... i wszystko.....

A swoj± drog± ja jestem zadowolony, ¿e od tych „Z£YCH”, których w ¿adnym wypadku na takowych nie uwa¿am, podpatrzy³em wiele ciekawych rzeczy; krojów stroju, sposób gotowania w glinianych garnkach, dyscypliny w obozie, palenia tytoniu poza obozem, chowania jak siê da wszelkich wspó³czesnych elementów dziêki czemu zdjêcia wysz³y naprawdê wspaniale i malowniczo jak by ¿ywcem przeniesione z epoki jak± próbowali¶my odtwarzaæ.

Nie wstydzi³em siê pytaæ o rzeczy jakie mnie interesowa³y i zawsze otrzymywa³em taktown± i wyczerpuj±c± odpowied¼. Nikt na mnie nie burcza³. Nikt mnie nie ³aja³. Tak wiêc wszystkim, którzy chcieliby pojawiæ siê na przysz³orocznej inscenizacji ¶wieciñskiej polecam spotkanie ze „Z£YMI” bo pomo¿e ona wam skonfrontowaæ swój strój, sprzêt a to na pewno wyjdzie na dobre bez wzglêdu na to czy próbujecie odtwarzaæ rycerstwo, pó¼no¶redniowieczne kondotierów, czy piechoty miejskie

ZRP - Hako
Micha³ /Gwyn/ Czerep
I dziêkuje Hako za odpowiedzenie za mnie. Tak, dok³adnie o to chodzi smile.gif Pozdrawiam serdecznie
Gwyn
Mayris
Witam
W 157,5% zgadzam siê z przedmówcami na temat obozu i inscenizacji. Za³o¿ê siê, ¿e za rok bêdzie lepiej.
Gar¶æ uwag.
Na ch³odno, po 2 tygodniach dopisujê kilka spostrze¿eñ.

Plusy ujemne:
1. Hako zwróci³ ju¿ uwagê na zwa³y s³omy, które zosta³y po obozowisku. Dorzucê jeszcze fotkê, która bardziej wymownie ni¿ s³owa odda klimat jaki zosta³ po obozowisku. Fotka nr 1.
2. Praca dotyczy równie¿ sprz±tniêcia obozowiska. Taka sytuacja: dziewczyny zasuwaj± i wyci±gaj± deski z ogrodzenia obozu a grupa panów stoi z za³o¿onymi rêkoma. Szlachetni Panowie - panie bardzo chcia³y podziêkowaæ Wam za pomoc. To nasze wspólne obozowisko. Nie tylko czê¶ci obozuj±cych. Fotka nr 2 obrazuje to o czym piszê.
3. Pole, z którego mieli¶my okazjê skorzystaæ, to prywatna w³asno¶æ udostêpniona nam dziêki ¿yczliwo¶ci w³a¶ciciela. Ale nie przeci±gajmy struny z ba³aganem, aby tej ¿yczliwo¶ci nie nadszarpn±æ.
4. Inscenizacja – my¶la³em, ¿e rola trupa jest naj³atwiejsza pod s³oñcem, ale siê myli³em. Wiem, ¿e ka¿dy chce zobaczyæ co siê dzieje jak „zginie”, ale dla publiczno¶ci wygl±da to niepowa¿nie, niespójnie, jak zmarli opieraj± siê np. na ³okciu i rozmawiaj±. Potencjalny trupie – padnij tak aby by³o widaæ, ¿e pad³e¶, i tak aby nie traciæ wiarygodno¶ci inscenizacji.
5. Msza – to wydarzenie nie by³o obowi±zkowe dla uczestników imprezy. Msza na wolnym powietrzu zosta³a zorganizowana dla tych, którzy chcieli w niej uczestniczyæ. A uczestnicz± ludzie wierz±cy, dla których jest to wa¿ne i g³êbokie prze¿ycie. Dlatego komentarze niektórych by³y wysoce nie na miejscu. Nikt nie kaza³ Wam braæ udzia³u w mszy, a wypowiadaj±c siê w sposób lekcewa¿±cy i obra¼liwy – lekcewa¿ycie i obra¿acie nie tylko uczestnicz±cych w mszy, ale tak¿e i gospodarzy, bo to oni wszystko zorganizowali. Niektórzy pokazali, jaki¿ to „rycerski” duch w nich tkwi. Na drugi raz po prostu nie pokazujcie siê na mszy i nie psujcie innym tego wydarzenia.

Plusy dodatnie:
1. Mnóstwo strojów, narzêdzi, naczyñ, uzbrojenia etc., które mogli¶my zobaczyæ. Jak Hako napisa³ – mamy dobr± pamiêæ smile.gif. Mo¿na by³o zobaczyæ (i dotkn±æ smile.gif) wiele perfekcyjnie wykonanych strojów i innych elementów. Có¿ powiem jedno – podró¿e kszta³c±. Du¿o pracy przed nami i inscenizacj± za rok.
2. Inscenizacja – ciekawa, ale popracowaæ nad wiarygodno¶ci±

Pomys³y niekoniecznie dobre:)
1. Integracja przy du¿ym ognisku nawet na zewn±trz obozu, aby mo¿e i publika mog³a przysi±¶æ i upiec kie³baskê na patyku. Wszak chodzili niektórzy ca³y dzieñ i mo¿e zg³odnieli. Poza tym mi³e miejsce do rozmów z publiczno¶ci±. Oni nie s± tacy ¼li smile.gif, naprawdê siê zainteresowali inscenizacj± i nie tylko.
2. Zadaszenie czê¶ci obozu – pracujemy nad tym.

A do 2 postów:
" bo pomo¿e ona wam skonfrontowaæ swój strój, sprzêt a to na pewno wyjdzie na dobre bez wzglêdu na to czy próbujecie odtwarzaæ rycerstwo, pó¼no¶redniowieczne kondotierów, czy piechoty miejskie" pozwole sobie dodaæ : oraz podej¶cie do wspólnej pracy przy tworzeniu i zwijaniu obozu smile.gif

I tym optymistycznym akcentem koñczê. Pozostaje mieæ nadziejê, ¿e za rok bêdzie jeszcze ciekawiej. Powiem krótko: przyjedziemy.
Hako
witam......
......polecam przecudowny serwis zdjęć jaki dostałem od Marcink'a. Olbrzymia ilość wspaniałych portretów uchwyconych bez pozowania........ Wielki szacunek dla fotografa Chorągwi Jakuba Wejhera.....to on zmusił mnie do zmiany avatarku..... smile.gif

ZRP Hako
Kazimierz
A można podać adres tego serwisu?

Mayris - co do mszy i zachowania na niej. O udział w mszy zostali poproszeni wszyscy obozowicze bez względu na wyznanie, gdyż miał to być dla nas "punkt programu" i obecność była wskazana. Niewłaściwe zachowanie (którego w pewnym stopniu sam się dopuściłem rzucając szeptem kilka cynicznych komentarzy) było faktycznie nie na miejscu. Myślę, że osoby, które nie chcą w mszy uczestniczyć nie powinny się na niej znaleźć ażeby wszystkim oszczędzić nieprzyjemności. W tym roku wyszło tak, gdyż wypadało, abyśmy w jak największej liczbie uczestniczyli w mszy. W przyszłym roku, może uda się zorganizować mszę średniowieczną, trydencką. Wtedy możemy śmiało potraktować mszę jako element odtwórstwa i bez względu na wyznanie wziąć w niej udział - przeżywając ja albo duchowo, albo przynajmniej rekonstrukcyjnie ;)
Czarny
Hej
Nie istnieje taka si³a, ktora zmusi mnie do udzia³u w jakiejkolwiek mszy ... W tym roku odpu¶ci³em sobie i w ka¿dym nastêpnym te¿ tak zrobie Sorki, ale inaczej siê nie da
Pozdro
seba
Adsumus
CYTAT
Nie istnieje taka si³a, ktora zmusi mnie do udzia³u w jakiejkolwiek mszy

Bo i nikt nie ma zamiaru Ciê zaciagaæ smile.gif bo:

CYTAT
to wydarzenie nie by³o obowi±zkowe

CYTAT
Na drugi raz po prostu nie pokazujcie siê na mszy i nie psujcie innym tego wydarzenia.

I tyle.
Ja nie by³em, ale innym nie przeszkadza³em. Siedzia³em w obozie czyszcz±c sprzêt.
¦wider
witam,

Mayris, fajnie ¿e pod zdjêciem "grupa panów stoi z za³o¿onymi rêkami a dziewczyny prcuj±" umie¶ci³e¶ nas pakuj±cych samochód i ¿egnaj±cych siê z reszt±. Dla Twojej wiadomo¶ci w tym momencie w³a¶nie wróci³em z porannego kursu do Gdañska i z powrotem a do £odzi dotarli¶my oko³o 23:30. Wierz mi lub nie ale w okolicach W³oc³awka zasypia³em ju¿ za kierownic±. Uwa¿am ¿e to troszkê nie fair. Oczywi¶cie pomoc organizatorom siê zawsze nale¿y - jednak sugestie co do wspólnej pracy zosta³y ju¿ w tym temacie zamieszczone(za rok napewno wszyscy siê poprawi±!) i nie musz± byæ w formie pretensji do ca³ego ¶wiata. Tyle w tym temacie :/
Hako - czy móg³by¶ podaæ adres tego serwisu?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i szkoda ¿e po tak udanej imprezie jednak tyle kwasu
Kazimierz
¦wider, ¿eby po ka¿dej imprezie by³o A¯ tyle kwasu, to ¶wiat by³by piêkny smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Serwis to bodaj p³ytka/p³ytki CD. Trzeba pisaæ do Marcina. Pozdrawiam
Gwyn
Hako
witam......
a co mi tam.....najwyżej mnie zabiją........ kilka zdjęć i portretów załączam........ warto do Marcina pisać.......

Ps..... Czarny a ty to na tych płytkach to masz full serwis.....prawie sesja ......jak w FashionTV..
..........Michał daj mi swoj E-mail na priv przeslę ci wszystkie twoje zdjęcia.......

ZRP Hako
Czarny
Cze¶æ
Z taki± gêb±? He he aparat sie nie zepsu³?smile.gif W sumie fajnie A co do porz±dków - to za rok wszyscy sumiennie bêdziemy za****alaæ a¿ mi³o
Pozdro
Seba
Mayris
Kilka s³ów wyja¶nienia...

Re Czarny:
„Nie istnieje taka si³a, ktora zmusi mnie do udzia³u w jakiejkolwiek mszy ... W tym roku odpu¶ci³em sobie i w ka¿dym nastêpnym te¿ tak zrobie Sorki, ale inaczej siê nie da”

Rozumiem i szanujê wybór innych osób. Mam nadziejê, ¿e inni te¿ bêd± tak robiæ. Nie mam zamiaru (i mam nadziejê, ¿e nikt inny te¿ smile.gif) nikogo do niczego zmuszaæ, jestem jak najdalszy od tego.

Re Kazimierz:
„…co do mszy i zachowania na niej. O udzia³ w mszy zostali poproszeni wszyscy obozowicze bez wzglêdu na wyznanie, gdy¿ mia³ to byæ dla nas "punkt programu" i obecno¶æ by³a wskazana [..]. My¶lê, ¿e osoby, które nie chc± w mszy uczestniczyæ nie powinny siê na niej znale¼æ a¿eby wszystkim oszczêdziæ nieprzyjemno¶ci.”

Zgadzam siê jak najbardziej, ale jak kto¶ siê zdecyduje ju¿ na co¶ (nie wnikam w przyczyny) to nale¿y siê w³a¶ciwie zachowaæ bez wzglêdu czy to msza czy co¶ innego, bo mo¿na uraziæ innych, dla których to co siê odbywa jest wa¿ne, uszanowaæ to, po prostu.

Re ¦wider:
„umie¶ci³e¶ nas pakuj±cych samochód i ¿egnaj±cych siê z reszt±. Dla Twojej wiadomo¶ci w tym momencie w³a¶nie wróci³em z porannego kursu do Gdañska i z powrotem a do £odzi dotarli¶my oko³o 23:30. Wierz mi lub nie ale w okolicach W³oc³awka zasypia³em ju¿ za kierownic±. Uwa¿am ¿e to troszkê nie fair. Oczywi¶cie pomoc organizatorom siê zawsze nale¿y - jednak sugestie co do wspólnej pracy zosta³y ju¿ w tym temacie zamieszczone(za rok napewno wszyscy siê poprawi±!) i nie musz± byæ w formie pretensji do ca³ego ¶wiata. Tyle w tym temacie :/”

Moja uwaga nie mia³a na celu obra¿ania kogokolwiek, robienia kwasu i postêpowania nie fair. Chodzi³o mi po prostu o uwagi co do przysz³orocznej imprezy, aby wysz³o lepiej. A jako, ¿e nie lubiê byæ go³os³owny… Akurat takie fotki znalaz³em. (Nawiasem mówi±c s± dwa samochody smile.gif). Wiem, ¿e drogê do domu niektórzy mieli d³ug± i mêcz±c±. Ale chyba 15 min po¶wiêcone na zebranie s³omy czy zdemontowanie fragmentu ogrodzenia nie bêdzie chyba nie fair? Bawili¶my siê razem to i chyba mo¿na razem obóz ogarn±æ – my¶lê, ¿e to bêdzie fair.

„za rok napewno wszyscy siê poprawi±!” – tu siê zgadzam z Tob± w 250%, mam nadziejê, ¿e tak bêdzie – i dlatego zamie¶ci³em swoje spostrze¿enia.

Jak czytam temat to widzê, ¿e cel mamy wspólny, tyle, ¿e ró¿ne drogi do niego prowadz±. Mam nadziejê, ¿e temat ten pos³u¿y budowaniu, a nie niszczeniu tego co uda³o siê osi±gn±æ.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Póki co wszystko na to wskazuje. Ja ju¿ zidentyfikowa³em g³ówn± ko¶æ niezgody, ale takie rzeczy drog± pracy u podstaw (po obydwu stronach) a nie dyskusj± na internecie siê za³atwia smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Anna z Lublina
Witam Mayris.
Zgadzam siê z Tob±, ¿e w obozie pozosta³ po imprezie syf, który nale¿a³o sprz±tn±æ i jest mi osobi¶cie wstyd, ¿e dodalismy pracy gospodarzom icon_sad.gif , aczkolwiek pozwolê sobie zwróciæ uwagê, ¿e takie zdjêcie sto³u (fot.2), który mia³ pozostac po obozowisku RPK jest odrobinê nieaktualne. Te porozwalane rzeczy pozbiera³ysmy z kole¿ank± i wyrzuci³ysmy do ¶mietników.Chyba, ze mam jakie¶ problemy z pamiêci±. Rozmontowaæ sto³u ju¿ nie da³y¶my rady.
Pozdrawiam smile.gif
Tristan
Oj koniec. Wiemy już co było nie tak a co się podobało. Mi to akurat wisi kalafiorem czy wziąłem "za kogoś" 4 deski więcej czy nie. Fakt w momencie sprzątania to wqr..ło mnie to nieziemsko ale teraz.. Sprzeczki napewno nie pomogą nam ściągnąc większej liczby uczestników, a tego chyba też byśmy chcieli. Tak po mojemu to jak na pierwszą inscenizację to wyszło bardzo dobrze. A napewno za rok będzie jeszcze lepiej.

Ja z Czarnym za rok zgłaszamy się na ochotników do pilnowania obozów w trakcie mszy :D
¦wider
W sumie, cel jest wspólny, obietnica poprawy te¿, wiêc koniec tematu ;) za rok siê poprawimy! Chocia¿ co do sto³u to sie czuje winny bo sam go tam postawi³em :P
pozdrawiam !
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Do¶æ! Bardzo proszê ju¿ sie nie t³umaczyæ ani nie obja¶niaæ, obie strony proszê smile.gif Wszyscy wiemy o co chodzi, ka¿dy wie co do poprawy a co do powtórzenia. Ka¿den jeden i jedna wie, ¿e mo¿e byæ JESZCZE lepiej. I bêdzie. Tyle. Pozdrawiam
Gwyn
Mayris
Zgadzam siê.
Pozdrawiam i do zobaczenia na ¿ywo.
Borach
A co z pomys³em, ¿eby bitwê ¦wiêciñsk± odtwarzaæ faktycznie we wrze¶niu?
Jakie s± przeciwwskazania?
Kazimierz
Za terminem wrześniowym przemawia historia i... tyle.
Za sierpniowym zaś warunki klimatyczne (nawet jak nie utrafimy w czas bez opadów, to i tak jest zasadniczo cieplej), czyli nasza wygoda smile.gif . Również fakt, że w sierpniu zainteresowanie publiki tą imprezą jest potencjalnie znacznie większe niż we wrześniu (sezon letni, pora urlopów, wakacji etc.). Również dla nas, uczestników ma to znaczenie - urlopy częściej bierze się latem (lub przynajmniej łatwiej o ten 1-2 dni wolnego), uczniowie/studenci zaś mają wtedy wakacje. Wrzesień to już rok szkolny i czas kampanii wrześniowej na uczelniach smile.gif .

Jakkolwiek z wygody jest łatwo zrezygnować (w końcu "w średniowieczu też nie było lekko") o tyle pozostałe kwestie są obiektywne.
Seba Liw
Witam

Mam pytanie do uczestników tegorocznej bitwy pod ¦wiecinem, ile osób bra³o udzia³ w inscenizacji? To tak z czystej ciekawo¶ci.

Pozdrawiam
Hako
Masz racjê Seba statystyka...... rzecz ¶wiêta.... po wyci±gniêciu ¶rednich i median wszelakich wysz³o mi;
- namiotów – 26,
- psów – 2,
- ogniska – 3,
to dane dotycz±ce obozu...........
Raveneck;
- pieszych 24, w tym jedna markietanka ale..... jaka waleczna.....ufff
- konnych 5, w tym Kasia co jak ksiê¿niczka Anna......itd.
- cysterki 2,
- ch³opów 2
- armaty 2,
- hakownice 4,
- piszczele 2,
- pawê¿e 2,
- drewniany wózek 1,
imæ Piotr Dunin;
- pieszych 25,
- konnych 4,
- dobosz 1,
- armata 1,
- hakownice 4 – dane niepewne, z tendencj± zwy¿kow±....... bigsmile2.gif
- 1 piszczel,
A ilo¶æ zabitych có¿....zgodna z historycznymi przekazami... Samych naszych (czytaj; Krzy¿aków) to lekko ze 2000 ch³opa poleg³o........ aniol.gif

ZRP - Hako
Marcus Aurelius Carnifex
Parê fotek dodano:
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_06kac.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.