Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ]Inscenizacja Bitwy pod ¦wiecinem -> 19.08.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Fionn
Hmmm...trochê sie waham bo ja tam bawie siê w Agincourt i okolice i tak jako¶ ni jak to siê ma do wojny 13-letniej, a mnie ju¿ pare osób namawia na ¦wiecin wiêc tak siê zastanwiam czy jest sens pchaæ siê na imprezê blisko pó³ wieku pó¼niejsz± tylko dlatego, ¿e datowanie orgów zezwala i mo¿e byæ niez³a imprezka czy te¿ darowaæ sobie w ramach "czysto¶ci rasy"...osobi¶cie doszed³em do wniosku ¿e g³upio troche bêdzie wygl±da³ cz³owiek z czasów Henia piatego miêdzy lud¼mi reprezentuj±cymi okres Wojny Ró¿.

I teraz stojê na rozdro¿u i nie wiem czy ulec presji otoczenia face4.gif
Hmmm...no nic na wszelki wypadek przy³±czam sie do pytania Wotawy czy znjad± siê koniki dla je¼d¼ców z dalszych regionow Polski i pytanie drugie na jakich zasadach bêdzie inscenizacja - light czy te¿ hard??.
A co do oddzielnego obozu trochê to wieje duchem alienizacji... ale có¿ warte rozwa¿enia.
Hako
witam....
"........to bêdziemy tylko trybikiem w wiêkszej ca³o¶ci.....".....?
.....a mo¿e racej "trybem" nie "trybikiem"..... choæby z racji tego ¿e odtwarzacie ten okres. No i niektórym ca³kiem blisko do tego ¦wiecina......
......bo tak, to puki co, to przewa¿aj± tu postawy wy³±cznie ¿yczeniowe...... a pomocy nie widaæ.... dunno.gif

ZRP- Hako
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Oczywi¶cie, ¿e tak. Najpierw trzeba wiedzieæ czy warto pakowaæ swój czas, pieni±dze itp. Napisa³em ju¿ wcze¶niej co konkretnie mam do zaoferowania ze swojej strony.

Ad. Fionn- przyjed¼, pobaw siê, poznaj. Zdecydujesz, czy chcesz np. do³o¿yæ sobie drugi okres do odtwarzania. Dajmy imprezie szansê, bo ma du¿y potencja³ co widaæ choæby po spolegliwo¶ci Organizatorów. Dlatego w³a¶nie zaproponowa³em wiêkszy luz w datowaniu obozu- tam rzuci siê to mniej w oczy ni¿ w polu. Z czasem mo¿na obostrzyæ (na nastêpny sezon?). Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ ¯elazo
A pomocy nie widaæ, bo jeszcze nie wiadomo co ewentualnie mia³by kto z nas robiæ smile.gif
Rozdysponowanie zadañ to jest kwestia kilku dni, tym niemniej dobrze, ¿e za dyskusjê na ten temat wziêto siê ju¿ teraz, przynajmniej w wakacje bêdzie ju¿ wszystko ustalone i dograne.

Pozdr.
M.

P.S.
Gwyn, spolegliwy, to znaczy godny zaufania, "taki na którym mo¿na polegaæ"
marcink
Mamy jeszcze (chyba) lepszy pomys³ zbudujmy dwa obozy typu taboryckiego na polu bitwy dla polskich zaciê¿nych (piechota) i dla "Krzy¿aków" za¶ obóz dla kawaleri i reszty zostaje nad jeziorem dla Was wygodniej odpadnie dojazd furmankami a dla konnych nie ma znaczenia - co do strojów dla kawaleri to racja wszelka pomoc potrzebna du¿o chêtnych ma³o historycznych. Masz racjê co do nas XvII w to nasza specjalno¶æ ale nie by³o w okolicy bitwy XVII w, ale chcieæ to móc jeszcze sporo czasu damy radê.
Marcin
Tomasz Rejf
Co do bitew w XVII wieku na pomoruz to by³o ich bardzo du¿o. Prosze poczytaæ.
Horhe
Obóz na polu, z dala od wody plus pe³ne s³oñce = patelnia devil.gif
Mo¿e lepiej siê okre¶liæ na czym stoicie, jakie stroje ma Chor±giew Wejhera, jakie uzbrojenie. My¶lê, ¿e drewniane miecze s± zbêdne, je¶li konni znaj± umiar. Przecie¿ na imprezach z XVII wieku nie u¿ywacie drewnianych karabel.
Nie ma co siê obruszaæ, ale potrzebujecie silnego wsparcia 2-3 osób, które maj± do¶wiadczenie przy organizacji imprez tego typu i s± pewnymi autorytetami w RR(dajcie Gwynowi magiczn± ró¿d¿kê, to Wam zrobi ultra¦wiecino). Lepiej mniej konnych, ale w pe³ni wyposa¿onych, resztê za¶ do taborów. Gdyby by³o ¶cis³e datowanie, to mo¿e sam bym siê oposa¿y³ i ubra³ na t± imprezê? Osobi¶cie, po prostu to lubiê, ale nie ¶miem swego zdania usilnie narzucaæ innym.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Odezwa³em siê na priv do marcink. Pozdrawiam
Gwyn
Hako
Witam....

Moje propozycje i pytania zarazem;
Czy nie by³oby rozs±dnym spotkaæ siê w Wejherowie.....i pogadaæ sobie od serca.....? Mam tu oczywi¶cie na my¶li bractwa z Pomorza, bo nikt przez pó³ Polski nie bêdzie jecha³.....
Kontynuuj±c my¶l Micha³a.....Czy nie nale¿a³oby obraæ koordynatora tego przedsiêwziêcia, bo szanuj±c jak najbardziej pomys³odawców.... to jedno bractwo rady sobie z tym nie da....
Ustaliæ nale¿a³oby chyba czy ¦wiecino bêdzie piknikiem czy inscenizacj±.....?.
Czy na zebraniu w Wejherowie nie powinny zapa¶æ decyzje co do odtwórstwa g³ównych ról. G³upio by³oby gdyby Raveneck czy Dunin piechot± pomyka³ a jego ¿o³daki przyboczne na koniach....
Czy nie nale¿a³oby wyznaczyæ ludzi odpowiedzialnych za poszczególne formacje takie jak kusznicy, ³ucznicy, artyleria, piechota z broni± drzrewcow± czy jazda, choæby ze wzglêdu na bezpieczeñstwo uczestników....
Czy nie znalaz³aby siê osoba, która podejmie siê opracowania oprawy muzycznej tej inscenizacji jak równie¿ osoba która zajê³aby siê scenariuszem czy narracj±....?
Czy procentowo ustaliæ ilo¶æ potrzebnych do inscenizacji, kuszników, ³uczników, je¼d¼ców czy piechurów...? Jak liczna powinna byæ artyleria...?

Organizacja tej imprezy powinna byæ zbiorowym wysi³kiem pomorskich bractw.....

Czy nie by³oby rozs±dnym wyznaczenie okresu np. trzech lat ...dochodzenia do pe³nej ultrasowo¶ci. Tu uk³on w stronê pomys³odawców..... Przecie¿ Bo¿y Bojownicy, Rota Pana Kacpra, Rota ¶w. Jakuba, szanuj±c ich do¶wiadczenia i dokonania, choæby ze wzglêdu na liczebno¶æ nie s± w stanie w tym roku odtworzyæ wiernie tej bitwy.....Jest ma³o prawdopodobnym by uda³o siê zebraæ wszystkich cz³onków Waszych bractw.....
Czy nie warto na okres (tych umownych) trzech lat od³o¿yæ na bok frehowe animozje po to tylko by ci wcze¶niejsi mogli doci±gn±æ do tych piêtnastowiecznych...? Wszak basinety trzeba na selady przekuæ a k³obuki na ³ebki z podbródkami....itd. itp....o ró¿nicach w broni nie wspomnê... Mo¿e by wiêc za³o¿yæ jednak wspólny obóz coby ³atwiej by³o podgl±daæ co mi jeszcze brakuje....
Jakie za³o¿yæ kryteria sprzêtowe (o ubiorze nie wspominam) na poszczególne lata by po trzyletnim okresie uzyskaæ efekt po¿±dany....?
Czy nie odpu¶ciæ organizatorom wy¿ywienia a w to miejsce niech kilka zestawów drewnianych kó³ do wozów zakupi± lub za³atwi±....? Na Grunwaldzie nikt nikogo nie karmi...
Ile potrzebnych jest wozów typu taboryckiego by pierwsza inscenizacja przypomina³a choæby walkê taborytów..... dwa u Dunina i dwa u Ravenecka....? Czy jeste¶my w stanie wykonaæ po cztery takie wozy do ka¿dego z obozów....?
Czy s± bractwa z Pomorza, które s± w stanie wykonaæ replikê wozu taboryckiego do czasu inscenizacji pod ¦wiecinem....?
Czy w okolicach ¦wiecina znajdzie siê gospodarz, który takie wozy jest w stanie przechowaæ do roku nastêpnego by za ka¿dym razem nie ci±gn±æ ich na miejsce inscenizacji....?
Jak u³o¿yæ scenariusz by u¿ycie artylerii nie p³oszy³o koni....?
Czy znane s± barwy i znaki wojsk Piotra Dunina i konsekwentnie, znaki Ravenecka, Nostycza i Warnsdorfa..? Kto podejmie siê ich odtworzenia......?
Kto podejmie siê wykonania kilku strojów cysterek ¿arnowieckich i czy znany jest ich strój z XV wieku.....? Jakie „rycerki” podejm± siê tej roli....? dunno.gif
Czy nie by³oby sensownym za³o¿yæ osobnego roboczego tematu na Freha pt. „¦wiecino” by wybrany np. w Wejherowie koordynator czuwa³ nad regulaminami, za³o¿eniami czy scenariuszem tej inscenizacji.....? Tam publikowa³oby siê wszelkie znane fakty dotycz±ce tej bitwy, poparte bezwzglêdnie literatur±. To pomog³o by stworzyæ jak najlepszy scenariusz....

Jedno jest pewne by inscenizacja bitwy pod ¦wiecinem mog³a odbyæ siê w roku nastêpnym musi zaistnieæ w tym roku choæby nieudana, bo wyka¿e ona b³êdy, których na przysz³o¶æ nikt nie pope³ni.....

No i to na razie tyle, co mi do g³owy przysz³o........po obiedzie......

ZRP - Hako
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Moja propozycja ju¿ pad³a:
Obóz wspólny 1400-1480. Od datowania 1400 ludzi jest od groma, wiêcej ni¿ zak³adaj± organizatorzy.
Do inscenizacji POD BRONI¡ wchodzi jedyni ci, którzy dysponuj± broni± na odpowiednie datowanie. Bior±c pod uwagê, ¿e piechota by³a ma³o opancerzona, przy odpowienim scenariuszu mozna sporo zdzia³aæ. Dodatkowo mamy kilka miesiêcy na przygotowanie strojów czy wprowadzenie zmian w uzbrojeniu.

Wyznaczenie dowódców 'broni' jest dobrym i sprawdzonym pomys³em. Patrz www.reichsaufgebot.de pod Das Konzept.

Ogólna uwaga: nie mo¿emy odk³adaæ 'na przysz³e lata' kwestii strojów i sprzêtu. Nale¿y zmusiæ siê i ¿y³owaæ ile wlezie od razu. Czego nie uda siê wyrze¼biæ w tym roku poprawi siê w przysz³ym, owszem. Ale zacz±æ, i to intensywnie, trzeba ju¿, teraz, dzi¶.

Organizatorzy nie zaproponowali jeszcze scenariusza. Czy taki ju¿ istnieje? Je¿eli tak- poprosimy, niech wiemy na co siê szykowaæ. Je¿eli nie- pomys³ spotkania w Wejherowie i burza mózgów. Generalnie spotkanie to s³uszna koncepcja smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Mieczys³aw
ja by³bym za zdaniem Hako co do spotkania sie w jednym uzgodnionym miejscu o danej godzinie i obmówiæ wszystkie sprawy z tym zwiazane, tak wed³ug mnie by³oby najlepiej.
Marcus Aurelius Carnifex
Witam!

Rota ¦wiêtego Jakuba te¿ jest w stanie poprzeæ t± imprezê. Z tym, ¿e po³owa Roty ¦wiêtego Jakuba jest w Rocie Pana Kacpra, czyli jedyne s³uszne rozwi±zanie podej¶æ ca³± R¦J pod komendê RPK - oczywi¶cie za pozwoleniem dowódcy.

Przy³±czam siê do pytania odno¶nie koni. Czy trzeba sk³adaæ rezerwacje?

Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
Hako, zaypa³e¶ nas pytaniami, po czê¶ci retorycznymi... a na inne to nie nam odpowiadaæ, je¿eli orgi zg³osz± siê o pomoc, podadz± jakie¶ konkrety wtedy bêdziemy dyskutowac na powaznie... jak widaæ orgi s± do¶c ugodowi i otwarci na propozycje przynajmniej takie wra¿enie sprawiaj±... wiêc z doj¶ciem do kompromizu nie bêdzie pewnie problemu...
Co do spotkania... to jestem za, powinni¶cie siê spotkaæ i opgadaæ (wybaczcie ja z Wa³brzycha nie dojade...;))
Je¿eli chodzi o problem datowanie i stroju... tak jak Hako zaproponowa³ 3 lata to rozs±dny przedzia³ na dojscie do ultrasowo¶ci... w koñcu nie ka¿dy zainteresowany tematem ma ju¿ full wypas strój i uzbrojenie datowane... ;) nie mwóei o przymowanie krucjatowców, czy wikingów, ale pre³om XIV/XV by³by w sam raz... ale decyzja nale¿y do was... ;)
Co do stroju cysterek... obiecuje,ze poszukam info na ten temat i dam znaæ... smile.gif

pozdrawiam
Wotawa
My¶lê, ¿e teraz to ju¿ tylko spotkanie, by rozpoznaæ co siê da za³atwiæ na miejscu i jakie s± warunki transportowo - zapleczowe. Bo tu siê juz nie da za wiele ugadaæ. No i dostosowaæ zespó³ wizji bitwy do mo¿liwo¶ci. Co do reszty - zobaczyæ co sie da zrobiæ, ale zainteresowali sie na tyle do¶wiadczeni ludzie, ¿e jak tylko bêdzie sprawny transport i zaplecze, to du¿o siê da zrobiæ.

Sama bitwa wygl±da³a tak:
1. Obóz polski nad wod± stan±³ jako pierwszy.
2. Krzy¿acy przychodz± na pole bitwy, odcinaj± drogi odwrotu i staraj± siê otoczyæ polskie wojsko
3. Dunin wyprowadza wojska z obozu (zostaje w nim tylko milicja gdañska pod niejakim £ukaszem)
4. I faza bitwy - walka kawalerii. Nierozstrzygniêta
5. Przerwa (ko³o po³udnia?) - odpoczynek wojsk (w taborach?).
6. II faza bitwy. Starcie, Raveneck ranny, krzy¿acy sie chwiej±
7. Reorganizacja si³ krzy¿ackich i spychanie Polaków
8. Krzy¿acy zapêdzaj± siê (spychaj±c naszych) i wystawiaj± sie (prawdopodobnie skrzyd³em) na ostrza³ piechoty
9. Piechota skutecznie ostrzeliwuje krzy¿aków, nastepnie wchodzi do walki wrêcz (to drugie nie jest tak pewne, ale bêdzie swietnie wygl±da³o icon_wink.gif)
10. Krzy¿acy w ucieczce
11. Raweneck zbiera ich jeszcze raz, ginie, Krzy¿acy rozbici
12. Czê¶æ ucieka do obozu, czê¶æ w las (zaro¶la), czê¶æ zatrzymuje sie na w³±snych zaporach i kapituluje
13. Walka o obóz (krzy¿acy dobrze siê broni±)
14. Polska szar¿a (sic! Jazda posz³a na ostrokó³ je¶li wierzyc M. Biskupowi). Koniec bitwy.
15. Wiwaty, opatrzenie rannych, ostatnie namaszczenia,
16. rycerz i rycerka przytuleni odje¿dzaj± na bia³ym koniu w stronê zachodz±cego s³oñca. Bo tak by³o napisane.

Aha, poza ogólnym planem Warto bêdzie wypunktowaæ pewne charakterystyczne i ciekawe rzeczy:

Np:
Dunin (herbu £abêd¼) by³ kilkakrotnie ranny, w tym i drasniety w udo kul± armatni±. Hetman (czyli dowódca wojsk zaciê¿nych) Dunin to aktywny i szybko reaguj±cy na zmianê sytuacji dowódca, warto to podkre¶liæ.
Bitwa przynios³a wielu zabitych, wiec i walka by³a bardzo zaciêta.
Krzy¿acy mieli wiêcej piechoty, ale wiêkszo¶æ niej to ch³opi - dodaje kolorytu.
Krzy¿acy bronili obozu tak¿e za pomoc± dzia³ - wiec jest okazja do narobienia huku.

Wiele "smaczków" da siê wyczarowaæ z ogólnych wiadomosci o epoce.
Ale to ju¿ osobna sprawa. Póki co - zebranie co do mo¿liwo¶ci zorganizowania w/w etapów bitwy.
Horhe
CYTAT
Krzy¿acy bronili obozu tak¿e za pomoc± dzia³ - wiec jest okazja do narobienia huku.

Huku z dzia³, a nie z ziemi. Granatów w XV wieku jeszcze nie u¿ywano. Jakby organizator prochu potrzebowa³, to mam namiar na sympatyczn± firmê pirotechniczn±, ktora lubi obs³ugiwaæ historyczne widowiska.
marcink
W sobotê damy odpowied¿ co do spotkania.

3. Dunin wyprowadza wojska z obozu (zostaje w nim tylko milicja gdañska pod niejakim £ukaszem)

£ukaszem Astolem

(sic! Jazda posz³a na ostrokó³ je¶li wierzyc M. Biskupowi)

Zaszar¿owa³ na tabory Pawe³ Jasieñski sforsowa³ i usiek³ kto by³ ¿yw

Marcin
Hako
Witam......

Moje ustalenia w sprawie przebiegu bitwy od ¦wiecinem.....

Postacie;
- Fritz v. Raveneck – ¶l±zak (herb w za³±czniku) – dowódca wojsk zaciê¿nych krzy¿ackich ¶ci±gn±³ do swojej armii za³ogi z krzy¿ackich zamków;
- Chojnic – dowódca nieznany
- Nowego - dowódca nieznany
- Kiszewy - dowódca nieznany
- Bytowa - Hans hrabia v.Gleichen - Gleichman (herb w za³±czniku)
- Lêborka – Kaspar v. Warnsdorf
- Kaspar Nostycz – z pochodzenia Czech- (herb w za³±czniku, prawdopodobnie z³oty ry¶ na niebieskim tle)
Armia Ravenecka liczy³a: 1000 jezdnych, 1700 pieszych, w tym 1300 ch³opów, 18 dzia³
Armia Dunina to 1000 piechoty z Gdañska i Tczewa,1000 konnych,1000 kopijników (nie wiem jak to rozumieæ (?)
Straty krzy¿ackie - 1000 zaciê¿nych krzy¿ackich poleg³o, w tym, 70 dosta³o siê do niewoli, wraz z 200 wozami i piêtnastoma dzia³ami (trzy dzia³a uratowano)
Straty polskie to 200 zabitych - w tym zmar³ych od ran. Ranny Piotr Dunin.

Przebieg bitwy
W zasadzie zgodny z opisem Wotawy lecz.... co nieco do³o¿ê.
Dunin wraz ze swym obozem roz³o¿y³ siê w przesmyku miêdzy bagnami. Z ty³u mia³ jezioro. Raveneck zrobi³ zasieki i taborem roz³o¿y³ siê tak, ¿e Dunin znalaz³ siê w potrzasku.
W jednej z faz bitwy Dunin, w bagnach po obu stronach suchego przesmyku ustawi³ kuszników i to oni przechylili szalê zwyciêstwa na stronê Dunina. Krzy¿acy próbowali szar¿owaæ na kuszników i sporo z nich utonê³o w bagnach.
Dunin nakaza³ je¼dzie ¶ci±æ w lesie na tyle d³ugie tyczki by ich d³ugo¶æ by³a wiêksza od kopii (czy innej broni drzewcowej) zaciê¿nych. Dziêki temu zdoby³ tabor Ravenecka. Tabor Ravenecka posiada³ ostrokó³ z pali zakoñczonych metalowymi ostrzami.
Wojska krzy¿ackie pod dowodztwem Nostycza nie ucieka³y w pop³ochu tylko pod os³on± nocy wycofa³y siê spotykaj±c po drodze armiê Eryka II – ksiêcia s³upskiego, który szed³ z pomoc± Raveneckowi. Razem wycofa³y siê do Lêborka.
Raveneck prawdopodobnie wiedziony ambicj± nie poczeka³ na posi³ki Eryka II chcia³ rozstrzygn±æ bitwê bez jego pomocy. Do¶æ d³ugo walczy³ bêd±c ranny w³a¶nie kopi± wykonan± z ¿erdzi. Potem dobi³a go piechota polska.

Na podstawie
„Historia Gdañska” pr.zb. pod red. E. Cie¶laka, Henryk Samsonowicz 1982 tom II s. 67 i 197
J. Dyskant - „Zatoka ¦wie¿a 1463” 1987 s. 116
E. Cieslak, Cz. Biernat - „Dzieje Gdañska” – 1969 s. 67-68

Po bitwie mniszki (cysterki) z ¯arnowca uda³y siê wozem na pobojowisko i wywioz³y Ravenecka do swego klasztoru. Pochowa³y go w centralnej czê¶ci ko¶cio³a przy klasztorze (niestety p³yta ju¿ nieczytelna)
M. Borkowska – (ksieni klasztoru ¿arnowieckiego) „Legenda ¯arnowiecka” - Gdañsk 1997 s. 46 (w za³±czniku stroje)

ZRP - Hako
Micha³ ¯elazo
CYTAT
1000 kopijników (nie wiem jak to rozumieæ (?)

Kopijnicy to ciê¿kozbrojni piechurzy uzbrojeni w broñ drzewcow±.
Ciekawe jak to z nimi by³o pod ¦wiecinem, bo w spisach rot pojawiaj± siê dopiero pod sam koniec XV wieku.

Pozdr.
M.
Wojciech Radzki
Chodzi o jazdê moim zdaniem. W "Wojnie trzynastoletniej" równie¿ jest mowa o polskich ciê¿kozbrojnych kopijnikach i chodzi³o o kawaleriê.
Pozdr
WR
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Chodzi o jazdê moim zdaniem. W "Wojnie trzynastoletniej" równie¿ jest mowa o polskich ciê¿kozbrojnych kopijnikach i chodzi³o o kawaleriê.

Mnie te¿ siê to po g³owie ko³ata³o, ale sk±d w takim razie rozró¿nienie na kawaleriê i kopijników ?
Jasne, ¿e mo¿e chodziæ o lekk± kawaleriê (l¿ejsz± ni¿ konni w pe³nych p³ytach), tylko jako¶ do mnie nie przemawia idea zabierania przez Dunina na wyprawê nieopancerzonych konnych, st±d moja interpretacja kopijników, jako ludzi z drzewcówk±.

Pozdr.
M.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Kopijnicy- ciê¿ka jazda (kopijnik to w pierwszym rzêdzie pe³na p³yta, jak do walki kopi±, dopiero pó¼niej przesz³o na piki). Pozdrawiam
Gwyn
Kazimierz
Mnie siê wydawa³o, ¿e w tek¶cie Hako "konni" to zaciê¿na kawaleria, za¶ "kopijnicy" to konni, walcz±cy kopi± z pospolitego ruszenia, a nie z zaci±gu. Oczywi¶cie mo¿e to byæ moja nadinterpretacja ;) lub najzwyczajniej moge sie myliæ. Ale kopia dla mnie jest jednoznaczna z broni± do walki konnej, a nie pik± pieszego.
Halldis(Naamah)
Czy nie s±dzicie,ze takie rozwa¿nia mo¿naby faktycznie , jak ju¿ wcze¶niej zaproponowa³ Wotawa, przenie¶æ do dzia³u o wojnie trzynastoletniej, a tutaj pozostawiæ miejsce organizatorom na og³oszenie konkretnych ustaleñ odno¶nie inscenizacji... dunno.gif
sory,¿e wam sie wtr±cam, ale wydaje mi siê, ¿e tak by³oby lepiej... (hi..Wotawa... tongue.gif )
tym bardziej, ¿e Gwyn ju¿a³ozy³ temacik nawet..smile.gif http://www.freha.pl/index.php?showtopic=9320
pozdrawiam
marcink
Dunin mia³ ³±cznie 1000 do 1200 jazdy w tym tylko 112 -116 kopijników uzbrojonych w kopie oraz miecz resztê konnicy stanowili strzelcy uzbrojeni w kusze lub ³uki oraz miecz. Wed³ug moich zróde³ Fritz pochodzi³ z Austrii, Nostycz - Jackowski herb rys ale jaka odmiana s± trzy? Opis bitwy mam chyba z sze¶æ wersji jedno jest pewne wygrali¶my!!
EwKa
Hako, te cysterski to maja mocno zreformowane habity z XVII/XVIIIw.
Tu sa info o Zakonnicach cysterskich: http://cistercians.shef.ac.uk/cistercian_l...women/index.php
http://cistercians.shef.ac.uk/image_galler.../pages/0273.php
http://cistercians.shef.ac.uk/image_galler.../pages/0275.php
http://cistercians.shef.ac.uk/image_galler.../BL-YT-06vl.php
Ilustracje ukazuja habity (opis, ze sa z kon XIIIw. ale stylistycznie sa na pol. XIVw.).
Hako
......Uups.... masz racjê EwKa... s± to XVII wieczne malowid³a. Z lektury ksi±¿ki ksieni Borkowskiej wynika, ¿e mniszki ¿arnowieckie zwano „BIA£YMMI PANNAMI”. Jest wiêc problem do wyja¶nienia... Najlepiej bêdzie to skonfrontowaæ na miejscu. Ksieni z ¯arnowca jest osob± komunikatywn± i jak s±dzê nie bêdzie z tym problemu...

Kilka razy robi³em podej¶cia (do ¿róde³) czyli, archiwum klasztoru w ¯arnowcu. Za ka¿dym razem wraca³em z niczym. Na miejscu twierdzono, ¿e archiwum jest w opracowaniu lub konserwacji. Byæ mo¿e regu³a znajduj±cych siê tam benedyktynek sprawia by go¶ci w klasztorze by³o jak najmniej.

Re....Marcink.....

....w tym przypadku nie próbujê siê nawet sadziæ, bo spotka³em siê rzeczywi¶cie w literaturze z oipni±, ¿e Ravenceck by³ Styryjczykiem. Czyli znów problem do wyja¶nienia... dunno.gif
...w przypadku herbu Nostycza spotka³em siê równie¿ z rozbie¿nymi zdaniami. By³ to ry¶ z³oty w koronie, ry¶ z³oty z koron± na szyi, i ry¶ czerwony na tle... (sic?) niebieskim. Ostatnia wersja przeczy zasadzie heraldyki. Zakaz k³adzenia koloru na kolor. Czyli nastêpny problem do wyja¶nienia.... dunno.gif

ZRP - Hako
EwKa
Hako, wszystkie zrodla jakie do tej pory znalazlam mowia, ze mniszki i mnisi nazywani byli "bialymi" choc uzywali nie bielonej/szarej lub nawet brazowej welny na habity:) Jak zawsze w sredniowieczu slowo "bialy" moze miec tylko znaczenie emblematyczne oznaczajace czystosc Reguly a nie cechy fizyczne tkaniny...

Tu zamiescilam troche linkow do stron z wizerunkami mniszek cysterskich (i innych).
http://freha.pl/index.php?showtopic=3138&start=45
marcink
Hako re - Co do Kaspara Notitza inne wersje nazwiska bywaj± te¿, pochodzi³ ze ¦l±ska o¿eni³ siê prawdopodobnie po wojnie(innaczej zachowa³by siê w zapiskach jako Nostitz - Jackowski) z ostatni± z rodu Jackowskich z Jackowa przyjmuj±c jej nazwisko i tak powsta³o nazwisko N - Jackowski odga³êzienie tego rodu jest Nostycz-B±kowski, wiêc co do herbu to dalej nie wiadomo czy Nostitz przyj±³ herb Jackowskich czy ten ry¶ jest z jego herbu. Sami Jackowscy tak¿e pochodz± z Górnych £u¿yc ale to jeszcze starsze dzieje. Za¶ Raweneck nawet D³ugosz podaje notabene pisz±c Rawnecke Frycz ale to chyba spolszczenie czy te¿ z³acinnienie, ¿e pochodzi³ z Austrii. Co do dowódców zamków to dodam nazwisko Fryc Hogenest z Nowego, wspomniany ju¿ Kacper by³ z Chojnic, Raveneck by³ dowca na ten czas Gniewu. Tak przynajmniej znalaz³em.
Marcin
Wotawa
Ponownie proponowa³bym przeniesienie dyskusji nie zwi±zanych bezpo¶rednio z imprez± do "Wojna Trzynastoletnia". Tu bêdzie i tak potrzene miejsce dla samej organizacji.

http://www.freha.pl/viewforum.php?f=26

Hako, mam sporo wtpliow¶ci co do dodanych faktów, gdy bêdê mia³ wiecej czasu przedstawiê co mnei w tym gryzie. Wersje znalezione w innych wersjach opisu bitwy mocno k³óca sie z ta przedstawion± przez Biskupa (choæby np. ¶mieræ Ravenecka nast±pi³a przed szturmem obozu krzy¿ackiego). Na razie nie mam czasu tego ruszæ szczegó³owo, wiêc tylko sygnalizujê problem.

Co z tym zebraniem? :-) heart.gif
Hako
Jako zdeklarowany inscenizator mog± sobie Wotawo tamto forum "wy³±cznie" poogl±daæ. Czyli dyskusji nie da siê przenie¶æ......

ZRP - Hako
Halldis(Naamah)
powieram Wotawê po raz drugi... przenie¶cie panowie dysuksje o uzbrojeniu do "Wojny trzynastoletniej" pewnie i tak k±zdy, kto jest zaiteresowany t± imprez± jest zainteresowany równie¿ ca³a wojn± ... (czy sie mylê... ) wiêc i cz³onkiem tej grupy powinien byæ... smile.gif
A tutaj powinny pojawiæ siê ustalenia co do zebrania, a pó¼niej postanowienia jakie zapad³y...

pozdrawiam
Wotawa
CYTAT
Jako zdeklarowany inscenizator mog± sobie Wotawo tamto forum "wy³±cznie" poogl±daæ. Czyli dyskusji nie da siê przenie¶æ......
Nie rozumiem pytania.
Ten temat w Kalendarium ma ju¿ 6 stron. Chyba najwiêksze zainteresowanie w kalendarium, a najmniejsza efektywno¶æ organizacyjna :-). Nie za¶miecajmy go.

Na razie interesuj± nas tu chyba przede wszystkim konkrety co do organizacji imprezy. Nie ma sensu wyk³ucaæ siê tu o ka¿dy detal historyczny. A jest do tego dobre miejsce tam gdzie poda³em. Ka¿dy mo¿e siê tam zapisaæ.

Co z tym zebraniem? heart.gif
Halldis(Naamah)
Dzi¶ sobota... organizatorzy diz¶ mieli podaæ szczególy odno¶nie spotkania.... hmmm... podali czy nie??
pozdrawiam

ps. Chyba kto¶ tu olewa sprawe...
mk
CYTAT(Nammah)
Dzi¶ sobota... organizatorzy diz¶ mieli podaæ szczególy odno¶nie spotkania.... hmmm... podali czy nie??
pozdrawiam

ps. Chyba kto¶ tu olewa sprawe...

Witam,
Nammah masz racjê, ¿e dzisiejszy dzieñ to sobota, i organizatorzy zobowi±zali siê do podania szczegó³ów, lecz chcia³bym zauwa¿yc, i¿ dzisiejszy dzieñ zwany sobot± jeszcze siê nie skoñczy³ i dlatego g³êboko wierze, ¿e organizatorzy wywi±¿± siê z obietnicy. icon_cool.gif

P.S. S±dze, ¿e nikt nikogo tu nie "olewa" i takie os±dy s± przedwczesne, zrozumia³bym je w niedziele no ale có¿... takie ¿ycie no.gif

pozdrawiam

M.K
marcink
Zgodnie z wcze¶niej danym s³owem i wychodz±c na przeciw ¿yczeniom uczestników tego tematu ORGANIZUJEMY SPOTKANIE PRZEDSTAWICIELI WSZYSTKICH BRACTW, GRUP Z POMORZA ZAINTERESOWANYCH TEMATEM BITWA POD ¦WIECINEM DNIA 22.01 W WEJHEROWIE PRZY CZO£GU nie da siê go nie zauwa¿yæ jad±c czy z Lêborka czy z Gdañska. Oczywi¶cie spotkanie nie odbêdzie siê pod czo³giem tylko wywieziemy Was na z góry upatrzone pozycje, prosimy o punktualne przybycie z uwagi na trudno¶æ z trafieniem do tego miejsca, szczególnie zapraszamy naszych najczêstrzych adwersarzy. Na spotkaniu przedyskutujemy nasz program a wyniki podamy oczywi¶cie na freha.
Mój numer w razie je¿eli kto¶ mia³by sie spózniæ 606 681 052 Marcin.
Flavia
a o której odbêdzie sie spotkanie? :-)
pozdrawiam
mk
Tak jak by³o powiedziane, informacje pojawi³y siê w sobotê smile.gif bigsmile2.gif , niestety Marcin nie napisa³ o której godzinie, dlatego te¿ pozwole sobie na uzupe³nienie tej informacji:

spotkanie przy czo³gu w wejherowie o godzinie 12:00

pozdrawiam

M.K
marcink
Mimo przejmuj±cego mrozu spotkanie odby³o siê.
Na naradzie terenowej obecni uzgodnili w kwestii Inscenizacji Bitwy pod ¦wiecinem co nastêpuje:
1. Inscenizacja odbedzie sie najprawdopodobniej w sobote 5.08 lub w nastepnym tygodniu data uzale¿niona od tego czy nie odbywa sie w tym terminie inna impreza datowana podobnie.
2. Na polu w ¦wiecinie budujemy dwa obozy typu taboryckiego. Za obóz polski odpowiedzialny Gwyn za obóz krzy¿acki Hako. Obozy budujemy odpowiednio wcze¶niej tak by w sobote by³y gotowe. Do obozów wchodz± ludzie w strojach datowanych 1400 - 1470 na pole bitwy 1440 - 1470. Za jazdê odpowiada Pu³kownik z Chor±gwi Wejhera ma³y ewenement do jazdy mog± zg³aszaæ siê dziewczyny, je¶li nie beda epatowa³y kobieco¶ci± (w trakcie inscenizacji, po i owszem). Konie dla chetnych na 90% s±, w najblizszym czasie damy odpowied¿, zg³oszenia oczywi¶cie wcze¶niejsze i pewne..
3. Obozy od widowni bêda oddzielone. Impreze rozpoczynamy na padoku w¶ród widowni od pokazów - bractwa, stowarzyszenia, grupy itd prezentuja widowiska, musztrê, tañce, d¿ygitówkê, zabawy plebejskie, zawody ³uczników itp. To ma trwaæ do 17-18. Nastepnie msza po ³acinie na polu bitwy i kulminacja inscenizacja. Po, ewentualnie dalsze pokazy. Sam scenariusz, co, kto, komu, po kim uzgodnimy w szczegó³ach pó¿niej.
4. Wszystkich chêtnych nie "datowanych" zapraszamy jako piesze ch³opstwo pomorskie - ¿eby ¿le nie mówiæ o autochtonach.
5. Zapraszamy nadal do wspó³ organizacji pozosta³e grupy pomorskie pomoc jest nam nadal potrzebna, w tej chwili najbardziej poszukujemy wozów drewnianych lub choæby samych kó³.
Marcin
Micha³ /Gwyn/ Czerep
¯eby nie by³o- nie datowanych na 1440-1470. Czyli po prostu cywilów, nie ¿o³nierzy ze sprzêtem na datowanie podane dla zbrojnych. Je¿eli dobrze zrozumia³em, to co mówili¶my na spotkaniu. Pozdrawiam
Gwyn
Halldis(Naamah)
Niez³a dawka konkretów, tylko ja mam takie pytanko, czy to iglopolis bêdzie czy nie..bo wychodzi na to,ze bêd± tylko dwa obozy historyczne-datowane...wiêc sierotek bez dachu nad g³owa nie przyjmujecie...;)

pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Iglopolis nie stwierdzono. Do daty inscenizacji mnóstwo czasu, ¿eby uszyæ sobie jak±¶ psi± budê ™, wzglêdnie skorzystaæ z go¶ciny u kogo¶. Pozdrawiam
Gwyn
Kazimierz
Gwyn, rozumiem, ¿e bêd±c odpowiedzialnym za obóz polski, jeste¶ tym samym odpowiedzialnym za rekrutacjê ludzi zarówno do obozu jak i inscenizacji? Wobec tego czy móg³by¶ przedstawiæ jakie¶ wymogi uczestnictwa w inscenizacji po stronie polskiej w roli piechura. W ogóle warto by by³o przedstawiæ jakie¶ zasady ogólne, ale wierzê, ¿e o to grono organizatoskie zadba w odpowiednim czasie.

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dla zbrojnych w obozie polskim wymagania s± nastêpuj±ce:
Strój 1440-1470 (bielizna, nogawico-spodnie, dublet i szata wierzchnia typu kabat/jacket lub suknia/robe, obuwie i nakrycie g³owy, pasek ze sprz±czk± w temacie).

Uzbrojenie na podobne datowanie, a wiêc krótkie salady i odpowiednie kapaliny, kirysy (i napier¶niki) skrzyñcowe i zmierzaj±ce do gotyku. Najwa¿niejszy jest tak naprawdê he³m plus ew. rêkawice. Mile widziane wszelkiej ma¶ci pikowañce uzupe³niane (lub nie) g±skami czy innymi ³añcuchami (relikwiarz ¶w. Urszuli), elementy kolcze itp.

Mile widziani zarówno strzelcy (kusze, piszczele, hakownice, rucznice- oczywi¶cie nachêtniej kusze), jak i pawê¿nicy (pawê¿ plus broñ boczna) oraz dzidziarze wszelkiego autoramentu (sulice i inne halabardy- tak wiem, w popisach rot nie ma ¿ele¼ców z³o¿onych).

Na polu bitwy jest te¿ miejsce dla cywilów, dla których granice datowania stroju poszerzono (na ten rok przynajmniej) na okres 1400-1470. S± tabory, trzeba bêdzie pomóc przy artylerii, obs³udze wozów itp.
Pozdrawiam
Gwyn
Micha³ ¯elazo
CYTAT
nogawico-spodnie

Dzielone te¿ wchodz±, prawda ?
Acha i jeszcze pytanko: na rzeczonym Memlingu jest jeden zbrojny maj±cy na g³owie skullcap, czy ten typ he³mu te¿ wchodzi (pytam bo sam taki mam i mogê w razie czego wzi±æ ze sob± i komu¶ po¿yczyæ).

Pozdr.
M.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dzielone raczej dla bardziej ch³opskich klimatów. Generalnie zalecane s± pe³ne. Skullcapa bierz. Pozdrawiam
Gwyn
Igor Weso³owski
Witam
A jak z ewêtualnym wcze¶niejszym przyjazdem w celu budowania obozu i pog³êbiania wiêzi stadnych pijacy.gif . W sumie fajnie by³o by posiedzieæ chocia¿ kilka dni a nie tylko dwa.
Pozdrawiam Igor
Kazimierz
Igor ma absolutn± racjê. I nie chodzi mi tylko o pog³êbianie wiêzi stadnych icon_wink.gif

Skoro maj± stan±æ dwa obozy taboryckie, to warto je postawiæ ju¿ wcze¶niej (a mo¿e nawet ufortyfikowaæ odpowiednio okopami i ostroko³em?).

Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Taki te¿ jest plan organizatorów- przewiduj± oko³o tygodnia na prace konstrukcyjne, z tego co pad³o na spotkaniu. Pozdrawiam
Gwyn
Borg
hej
Ja tak w sprawie tych ³ebek z poczatkow XV
W ktoryms spisie roty wspina sie o lebkach strego typu ( Szymczak, Produkcja i koszty uzbrojenia rycerskiego w Polsce XIII-XV w, choc nie dam glowy ze tam to czytalem)
Po drugie ilustracja http://vonborg.prv.pl/2.jpg
Pozdrawiam
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Wola³bym unikaæ póki nie ustalimy wystêpowania. Lepiej pokazywaæ sprzêt typowy dla okresu, ewentualnie pó¼niej po¿emy pokombinowaæ z wyj±tkami i zapó¼nieniami. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.