Jestem bardzo pocz±tkuj±cym ³ucznikiem. Szukam ³uczników z WROC£AWIA.
Jak by co to prosze sie odezwaæ. A tak wogule to czy jakis wroc³awianin wie kiedy sa treningi Druzyny najemnej gregarius??? Jako¶ pytam sie i pytam i nie mam odpowiedzi.
We Wroc³awiu to nie wiem, ale zbieramy siê w Ole¶nicy i æwiczymy w weekendy we 2-4 osoby. Jakby¶ chcia³ do³±czyæ to daj znaæ na priv.
Dzieki a wie ktos cos o druznie najemnej gregarius????
Nie ma ju¿ ¿adnych ³uczników we Wroc³awiu???
Ja jestem. Jakby¶ chcia³ mogliby¶my potrenowaæ. Daj znaæ na privie.
Ano jest nowy poczet chor±gwii prywatnej von Reihl która rozszerza swoje macki na ¶l±sk, z naszym kapitanem ³uczników Kasi± "Ksero" Leszczyñsk±. Da³em jej do ciebie namiar to siê do ciebie odezwie, tylko musisz wyraziæ chêæ sprostania wymaganiom- a nie s± ma³e (trzeba trzymaæ fason)
No prosze prosze nie wiedzia³am, ¿e mam w³asnego herolda który pisze posty za mnie :P
A tak powa¿nie tak jestem ³uczniczk± z wroc³awia z Prywatnej choragwi von Reihl i szukam chêtnych do treningu bo samej to tak nudno troche. Poniewa¿ mieszkam w pobli¿u toru wy¶cigów konnych tam zazwyczaj trenuje. Chêtnych zapraszam. W kupie razniej :P szuka sie strza³ :P
Dzieki wszystkim
Czesc, tez jestem lucznikiem z wroclawia ale teraz niestety poza krajem, natomiast moge powiedziec ze znam kilku lucznikow z naszego miasta, najlepiej skontaktuj sie z ludzmi z Wratislavii, co prawda od dawna nie mam wiesci czy ktos tam strzela, ale wsrod nich znajdziesz Tomasza Dziube, zreszta frehowicza, o ile wiem, a sporo razem strzelalismy, nadal sie tym zajmuje. Jest jeszcze jeden kolega, ktory mieszka na muchoborze... ale nie mam autoryzacji aby podawac jego dane. Jest nas sporo , trzeba tylko poszukac hihii i najlepiej zgromadzic i w ciemnosci zwiazac - jakis czas temu proponowalem regularne pikniki lucznicze... ale nie bylo odzewu... pozdrawiam i zachecam do strzelania!!
Pimor, odzew by³ ale jak zwykle siê nie dogadali¶my:P
Ja te¿ jestem z Wrocka, coprawda chwilowo mam braki w amunicji, ale za niedlugo je pewnie nadrobiê i bêde chcia³ potrenowaæ. Jak do tej pory to ja trenowa³em na torze ³uczniczym ko³o parku wschodniego (to chyba wschodni jest...). Ale na partynice te¿ mo¿na sie wybraæ. Przyda³o by siê jako¶ dogadaæ.
Witam
Te¿ jestem z wroc³awia do tej pory strzela³em na oporowie - razem ze znajomymi podjêli¶my odpowiednie srodki ostrozni¶ci zeby nie stwarzaæ zagrozenia- ale przysz³a policja i poprosi³a zeby tam wiecej nie strzelac bo "emerytkom" to przeszkadza
Teraz trenuje na osobowiach troche daleko ale cisza i spokój.
PS.na wiosne chce zorganizowac turniej tylko ³uczniczy wiec chetnych prosze o info. sqid@op.pl szczegó³y podam wkrotce osobom zainetresowanym.
Konkurencje beda bardzo wymy¶lne miedzy innymi zaczerpniete z thorgala, dystans 20-70 m.
PS2.marzy mi siê zebranie wszystkich ³uczników z wrocka na wspolnych treningach ale w tym celu musicie sie odezwac
Witam!
Jak ju¿ wspomnia³em wy¿ej trenujemy w Ole¶nicy, ale od czasu do czasu mo¿na zrobiæ "trening wyjazdowy" w celach towarzysko-rozpoznawczych
A o szczegó³y odno¶nie turnieju proszê info na priv.
CYTAT
Konkurencje beda bardzo wymy¶lne miedzy innymi zaczerpniete z thorgala, dystans 20-70 m.
Np. strzelanie w parach do celów zamontowanych na brzuchu partnera?
to mo¿e byæ ciekawe...
Witam
Chyba nikt z nas nie jest na tyle szalony by powierzyc swe zycie w rece innego ³ucznika- a przynajmniej nie ja.
z thorgala chce zorganizowac scinanie sznurkow grotami typu
Y co do reszty to sie zastanawiam
osoby chetne (wroc³aw i okolice -turniej bedzie twa³ pare godzin- pozniej moze gril- ale to wszystko) prosze o kontakt na priva lub na sqid@op.pl
Turniej ma charakter otwarty, nie datowany i udzia³ w nim mo¿e wzi±æ ka¿dy. Przewiduje siê oddanie po ok.80-120 strza³ów w ró¿nych konkurencjach. Zwyciêzcê wy³ania siê na podstawie zsumowanych punktów ze wszystkich konkurencji. Obowi±zuj± ³uki i strza³y tradycyjne. Strza³y tylko drewniane z naturalnym opierzeniem. Nie ma limitu naci±gu ³uków. Niedopuszczalne s± wszelkiego rodzaju znaki na ramionach i majdanie luku (kreski, owijki, szpilki itp.) u³atwiaj±ce celowanie. Niedopuszczalne s± tak¿e tzw. "b±czki" na ciêciwach. Dopuszcza siê natomiast podpórki pod strza³y wykonane z materia³ów naturalnych: skóra, w³osie, drewno itp. Dozwolone s± tak¿e tzw. "siode³ka" ustalaj±ce sta³± pozycje strza³y na ciêciwie.
Poniewa¿ nie mam sponsora wiec, aby by³o o co rywalizowaæ wprowadzam sk³adkê od ka¿dego uczestnika turnieju w wysoko¶ci 10 PLN. Ca³a suma zostanie podzielana miedzy trzy pierwsze miejsca (1 ~50%, 2 ~30%, 3 ~20%), lub w przypadku ma³ej liczby uczestników (mniej ni¿ 9 uczestników) ca³± kwotê otrzymuje osoba , która zajmie 1-wsze miejsce.
Konkurencje bêd± odbywa³y siê na dystansie 20-70 m (lub 15-40 jescze zobacze). Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany tego przedzia³u. Same konkurencje zostan± przedstawione uczestnikom w dniu turnieju. Turniej nie przewiduje tzw. "czasówek", natomiast mog± byæ konkurencje, które poprzez swoja specyfikê bêd± narzucaæ pospiech np: strzelanie do celu ruchomego. Strzelanie do tarcz o ¶rednicy 80 cm. Optymalna liczba strza³ 10 sztuk.
Przyk³adowe konkurencje:
Strzelanie na 3-ch dystansach 20-40 m – max. 40 strza³ów
Do ruchomego worka 15-30 m – max. 5 strza³ów
Do sznurków grotami Y 20 m – max. (3-5) * 2 strza³ów ??? -zobaczymy czy groty bêd±
Do okrêgu na ziemi o ¶rednicy 3-4 m >70 m – max. 10 strza³ów
Równowa¿nia 20-30 m – max. 5 strza³ów
Na skupienie + sznurek 25-35 m – max. 3*3 strza³ów
moga pojawiæ sie inne jak wymysle
DYSTANSY MOG¡ ULEC ZMIANIE NA MNIEJSZE- jesli pojawi± sie sami "pocz±tkuj±cy" ³ucznicy (ale bym nie chcia³ ich zmieniaæ - bo lubie dalekie odleg³o¶ci)
Nie wiem czy zrobic ten turniej w strojach czy ciuchach "cywlinych" prosze o kontakt w tej kwestii
TURNIEJ W STROJACH (strój cywilny lub bojowy jak kto woli)
To ju¿ wszystko, teraz bede odpowiada³ na e maile aby forum nie zasmiecaæ
pozdrawiam
Ja te¿ jestem z Wroc³awia i bardzo chêtnie do³±czê siê do treningów ³uczniczych i turnieju.
Mieszkam niedaleko browaru - dlatego najbli¿ej mam na wa³y p.powodziowe przy odrze. Póki co (odpukaæ) nikt mnie jeszcze z tamt±d nie pogoni³.
Pozdrawiam i czekam na jaki¶ kontakt... gdzie i kiedy spotkanie ?
Veetek
Witam
turniej planuje na ostatni weekend marca lub 1-wszy kwietnia (zalezy od pogody)
jak sie zrobi cieplej to zapraszam wszystkich chetnych na wspolny trening (bo na razie strza³ mi szkoda-w sniegu trudno znalesc)
to daj znaæ jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ kiedy trening i gdzie....
Chêtnie siê przy³±czê do treningów i ewentualnie wezmê udzia³ w turnieju(za s³aba siê czujê by rywalizowaæ
). Lepiej by³oby urz±dziæ turniej w strojach(najlepiej wszechepokowy), bo to doda³oby klimatu zmaganiom. Ale w cywilu te¿ bêdzie sympatycznie :]
Ja te¿ sie do treningów z checia przy³±czê.
Poni¿ej daje kopiê listu Andrzeja z moimi propozycjami odno¶nie turnieju. Po pewnym namy¶le postanowi³em siê podzieliæ tymi uwagami tak¿e z wami bo jestem równie¿ ciekaw waszych opinii co my¶lê bêdzie pomocne Andrzejowi przy organizacji turnieju
Witam!
Ju¿ mi siê podoba!!! Pomys³ super mam nadziejê, ¿e siê uda.
Moje propozycje/uwagi:
1. Obowi±zkowy strój historyczny (cywilny lub bojowy). Strzelanie z ³uku w jeansach to ¿eadna frajda.
2. Jak rozumiem Bisoki s± dopuszczalne.
3. Choæ strzelanie na max. dystans jest efektowne to proponowa³bym zmniejszyæ dystans do 40-50m. Na Biesiadzie Piastowskiej w Kliszu w turnieju ³uczniczym bra³o udzia³ ok. 15 ludzi. Strzelali¶my z 40m do tarczy 120cm. ka¿dy zawodnik 5 strza³ów, a tylko 1 osobie uda³o siê trafiæ i to tylko 2 razy, a byli wsród nas tacy co strzelaj± ju¿ 3-4 sezony. Poza tym my¶lê, ¿e wiêkszo¶æ ludzi u¿ywa ³uków o naci±gu ok. 20 kg. Najcze¶ciej 21 lub 23 kg. Choæ du¿o jest 18-19kg. Wiêc strzelanie na 70 m mo¿e byæ problematyczne.
4. Konkurencje na celno¶æ. Idea OK, ale konkurencje, które proponujesz to sam Robin Hood mia³by problemy. Sztrzelanie do sznurków to mog³oby przej¶æ dla kusz i to z ma³ej odleg³o¶ci (10-15m). Nie oszukujmy siê: ³uk nie jest broni± snajpersk±. Strzelanie do worka i to ruchomego jest moim zdaniem szczytem celno¶ci na jaki mo¿emy sobie pozwoliæ. Mo¿esz zamiast tego zrobiæ strzelanie do baloników umieszczonych na s³upku (dystans ok. 15m). Opis fajnych konkurencji ³uczniczych (historycznych jak i RR-owskich znajdziesz na stronie www.draby.pl Dru¿yny £uczniczej Drabów Pieszych. Maj± tam konkurencje typu: "strzelanie do szpar strzelniczych" czy do "kolumny wojsk".
5. Zastanów siê na podzia³em na kategoriê. Np. kobiety/mê¿czy¼ni (oczywi¶cie je¶li bêdzie wystarczaj±co du¿o dziewczyn i nie obra¿± siê za taki podzia³ :-) Mo¿na te¿ podzieliæ na ¿ó³todziobów/Robin Hoodów (to chyba bêdzie nawet lepsze). Dla Robinów mniejsza tarcza i wymy¶lniejsze konkurencje, dla ¿ó³todziobów wiêksza tarcza prostsze konkurencje i mniejsze dystanse.
6. Nagrody. My¶lê, ¿e lepiej daæ wiêcej nagrów wiêkszej liczbie uczestników. Zasada zwyciêsca bierze wszystko mo¿e zniechêciæ (szczególnie pocz±tkuj±cych). Mo¿e nagrody za pierwsze 3 miejsca. Lub 1sze miejsca w przypadku 2 kategorii. Mi³o jest jak nikt nie wyje¿d¿a z pustymi rêkami wiêc pomy¶l o jaki¶ dyplomach za samo uczestnictwo. Wystarczy z pomys³em zrobiæ na w³asnym kompie i wydrukowaæ. Kosztuje grosze a ludzie potem mi³o wspominaj± tak± imprezê.
7. Miejsce i imprezy towarzysz±ce. Fajnie by by³o jakby Ci siê uda³o zorganizowaæ tak± imprezê w jakim¶ historycznym miejscu. Pogadaj z dyrekcj± Arsena³u Miejskiego we Wroc³awiu. Wiem, ¿e czasem pozwalaj± robiæ tak± imprezê na swoim terenie. Skontaktuj siê te¿ z lud¼mi z grodu na Partynicach tam by³oby super. Wiem, ¿e nie masz sponsora, ale fajnie by by³o jakby po strzelaniu by³ jaki¶ grill integracyjny z mu¿yk± historyczn± (nawet z CD). My¶lê, ¿e to przyci±gnê³o by nawet wiêcej ludzi ni¿ nagrody, gwarantowa³oby mi³e wspomnienia i chêæpowrotu na tak± imprezê za rok.
To tyle. Nie traktuj tego jako krytykê tylko propozycje. Nie poddawaj siê bo pomys³ jest fajny i ¿yczê Ci by¶ go zrealizowa³.
Pozdrawiam,
Witko z Ole¶nicy
Witam
Mine³o troche czasu ale ... do rzeczy.
Nie chce robic podzia³u K/M czy s³absi lepsi (bo to ma byc wspolne strzelanie) podzia³ bedzie na tarczy tzn dodatkowy okrag na zew tarczy dla s³abszych. Kobietki dostana ekstra 3 metry (w strone tarczy
) do kazdego dystansu.
Co do miejsca mi osobiscie bardzo podobaja sie tory ³ucznicze za praktikerem-park wschodni (ko³o fabryki lodów nordis) sa tam tarcze i wa³ wiec strza³y sie nie pogubia. Ewentualnie gród ale tam nie bardzo sa warunki (tzn. brak strza³ochwytu lub jakiejs górki). Te dwa miejsca wchodza w gre.
co do konkurencji moze troszke zmodyfikuje
³uki laminowane- dopuszczone
Nagrody 3 pierwsze miejsca (w obu kategoriach lepsi s³absi jak % podzielic to nie wiem zale¿y od ilo¶ci osóB)+ cosik dla ka¿dego
ILOSC strza³ wczesniej poda³em 10 (by³oby najlepiej ale wiem ze nie kazdy ma) wiec MINIMUM
5 sztuk
PS sam mam ³uk o twardosci 19 kg i z 70 m strzelam ale nie zawsze trafiam
Ten turniej chcia³bym aby mia³ charakter pikniku strzeleckiego w strojach pod has³em "wroc³awscy ³ucznicy poznajmy sie"
, a nie czysto imprezy historycznej. Je¶li kto¶ nie bedzie mia³ stroju (bo szyje bo nie ma bo... to w drodze wyjatku moze zostac dopuszczony ale prosze o wczesniejszy kontakt ze mna)
nie wiem jeszcze czy na torach pozwola zrobic ognisko ale rozpalic grila napewno. wiec jakies jedzonko ze soba wziasc mozna bedzie
PS robi³ ktos z wrocka p³onace strza³y (prosze o kantakt) wiem ze na freha by³ taki temat nie che go tu rozwijaæ
ps co myslicie o strzelaniu w taka pogoda (sniezek zimno itp) jak chcecie to treningi mozna juz teraz zaczac -wczoraj strzela³em i by³o b. przyjemnie (-2 stopnie ale przyjemnie)
No w sumie a osobi¶cie mogê strzelaæ nawet dzisiaj tyle tylko ¿e w zimie nie u¶miecha mi siê chodzenie w stroju historycznym, (oza tym i tak go eszcze nie mam do koñca skomletowanego) ale "normalnie" ubranym nie mam nic naprzeciwko. I w woli wyja¶nienia: chodzi o te tory ³ucznicze tam gdzie kiedy¶ by³ klub sortowy "Burza" na ulicy wilczej ( na samiutkim jej koñcu) ?
Sesja mnie dobija narazie, ale to jeszcze ten tydzien potem sie zluzuje troche...
Co do torow, to pamietaj ze oboj jest boisko do nogi, tam mozna i grila zrobic i nawet jakis namiot postawic czy cos. Jak przyjda jakies puszki to nawet moga sie popalowac, a co im bedziemy zabraniac?:P Tak wiec mysle ze to moze sie przerodziæ w ogó³nowroc³awskie spotkanie rycerskie:) W koñcu nie wydaje mi siê, ¿e ³ucznicy siê pojawi± bez swoich kibiców.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia, bo o ile mnie pamiêæ nie myli to jej nie poda³e¶ a nikt sie chyba nie pyta³. Czy robimy to po tajniaku, tylko dla nas, czy mo¿e daæ jak±¶ notkê gdzie¶ i niech gawied¼¿ przyjdzie siê po¶lini. Tylko wtedy bêdzie trzeba zatrudniæ parê osób wiêcej, najlepiej piechocia¿y, co by trzymali porz±dek w¶ród publiki. Jak u nas siê zd±¿± poobszywaæ i dozbroiæ to mo¿e by siê znalaz³o kilku chêtnych co by wziêli halabardy i straszyli ho³otê jak rasowa milicja mieska:P
Witam
osoba chcacym sie "poklepac" w blachach i nie tylko, nie zabraniam przychodzic ale pamietajcie ja wam nie zorganizuje walk, szranek itp - pomyslcie o tym sami
Je¿eli chodzi o przyjscie gawiedzi to niech sobie przyjda jak trafia nie mam nic przeciwko ale specjalnej reklamy nie robie. Nie robie tego pikniku poto aby ktosc sobie popatrzy³ ale aby postrzelal jak ma z czego
tak tochodzi o te tory ³ucznicze na by³ym (?) sadionie "burza"
pozdrawiam
W woli wya¶nienia o co chodzi z tym i¿ naisa³em by³ym k.s. "burza" - otu¿ dosz³y mnie s³uchy ¿e ma byæ on likwidowany (mo¿e co¶ przekrêcam) ale takie jest moje odczucie, oczywi¶cie oile jestem w b³êdzie proszê mnie poprawiæ. Aha i jeszcze jedna srawa - oczywi¶cie zg³osi³ Pan w³a¶cicielowi klubu i¿ trenuje na terenie tegó¿ w³a¶nie klubu, a jak nie to prosze to zrobiæ gdy¿ takowy wk³ad do tarczy kosztuje +/- 100 z³ (o ile mnie pamiêæ nie mylii) wiêc ¿eby nie by³o ¿adnych konsekwencji niech Pan to zg³osi.
Mi siê pomys³ takiego spotkania podoba. Bez rozg³osu, gawiedzi i innych reklamówek. Poprostu - spotkaæ siê i trochê postrzelaæ. Piknik te¿ mo¿e byæ bo to jak siê trochê strza³ wypu¶ci to spocz±æ i pogadaæ przy pieczystym mo¿na. Ja co¶ chêtnie ze sob± wezmê.
Do zobaczenia
Veetek
Czesc i chwala!
JA moze krotko: mam wrazenie , ze w lucznictwie tradycyjnym chodzi raczej o pokaz umiejetnosci niz pokaz mody? Jestem pasjonatem lucznictwa, przy czym stroju nie mam, nie jestem tez lucznikiem sportowym, dla mnie liczy sie celne oko i pewna reka, a stroj ? No coz, oczywiscie , turniej rycerski to co innego , ale nie wykluczajcie prosze takich ludzi jak ja , bo jest nas wiecej, samych moich kolegow - lucznikow, calkiem niezlych, jest 4:) Przeciez wiadomo ze nie przyjdziemy na turniej ze strojami:) A i wiedza , a i umiejetnosci sa , powiedzmy , na poziomie - sam, nie chwalac sie , dzieki uprzejmosci Vratislavii, mialem okazje zaprezentowac one na Bolkowie, kilka lat temu, drugie miejsce osoba wlasna zajmujac;) Wiec, jezeli zalezy wam na integracji srodowiska LUCZNICZEGO , na tym skupic sie nalezy, rewie mody sredniowiecznej i nie tylko zostawiajac na inne, bardziej sprzyjajace okazje - poza tym , na stadionie te stroje chyba nie maja odpowiedniej oprawy:)
Druga sprawa, to to , ze nie wiem jak wiekszosc, ale mnie dystanse do 40 metrow co prawda bawia, ale kazdy, kto dluzej strzela zapewne zgodzi sie ze mna, ze warto takze sprawdzic sie na dystansach nieco dalszych. Np w Anglii (|wiem ze daleko ;) sprawdzano umiejetnosci na 200 metrow przy czym trxeba bylo trafic w rycerza na koniu - moze zaadaptowac ten pomysl, powiekszajac cel i ustalajac dystanse tak przynajmniej do 60 metrow? z 19 kilowego longbowa przy pewnej wprawie mysle ze nie jest to wielkie cos trafic w krowe;) Poza tym, przeciez nawet poczatkujacy lub po prostu nowicjusze w sztuce luczniczej moga trafic i zdobyc punkty
A moze po prostu wprowadzic jakies kategorie, dla poczatkujacych i zaawansowanych? I wowczas dluzszy dystans bylby tylkko dla tych drugich? Z drugiej strony wprowadza to pewne utrudnienia , np gdyby ktos dobry wystapil jako amator hehehe no nie wiem ale skreslanie dalekiego dystansu tylko dlatego , ze nie kazdy trafi nie jest dobrym pomyslem- w koncu niezle emocje wyzwala patrzenie na dorbych lucznikokw strzelajacych daleko
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zycze udanego sezonu !!!!
Ah i powiem ze piwo i pieczyste swietnie sprzyjaja dyskusji , szczegolnie po pracowitym dniu! Jestem za !
Uwaga praktyczna - strzelam od 8 lat na Osobowicach , na strzelnicy gdzie strzalochwyt stanowi wal ziemny, a dystanse sa do 70 metrow, wszystko znajduje sie w lesie , wiec pieczyste jak najbardziej , przy czym miejsce ustronne i akuratne. Majac taki wal (lub jakikolwiek inny) bez trudu mozna ustawic makiete z tektury - kartonu, np postac saracena czy jakakolwiek inna, bez obawy o uszkodzenie strzal. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze karton nie powoduje uszkodzenia lotek (a nawet jesli to niewielkie i rzadko) przy przelatywaniu strzaly na wylot.
Co prawda miejsce jest troszke zarosniete, i wymaga co najmniej pracy przez kilka godzin w kilku silnych chlopa, co wymaga organizacji, ale uwierzcie mi , warto - kiedys z Dziubim z Vratislavii we dwoch oczyscilismy spory kawalek toru i zajelo nam to 4 godziny, i nie ma takiego , kto mnie przekona , ze Zywiec nie smakuje najlepiej po kilkugodzinnym wysilku - wszystko w Waszych rekach - pomoglbym alem nieobecny w kraju , lecz powiadam wam, dajcie mi termin a przybede ! Dodatkowa zaleta jest brak kosztow wynajecia obiektu
Poza tym , a znam te okolice na wylot, jest tam kilka innych miejsc gdzie mozna na przyklad zorganizowac maly turniej Field Archery - rozlegle laki wokol lasu , pozwalaja na swobodne strzelanie na odleglosc czy do okregu. Sam las jest swietnie zroznicowany pod wzgledem topograficznym, wiec mozna tez zrobic np sciezke i porozstawiac cele na nieoznakowanych dystansach. to wszystko zapewnia atrakcje na caly dzien:) A i historycznosc jak najbardziej - sa tam dwa Grodziska z 7 wieku p.n.e. , co prawda z nasza kultura niezwiazane, ale zawsze jakis "klimat"
Poza tym , dojazd odkad postawiono most milenijny sie znacznie polepszyl, mozna po drodze do lasu kupic miesiwo zacne i piwo chlodne, poddaje zatem pod wasza rozwage ta lokalizacje:) Aha, i prosze , o ile to sie tam odbedzie , o zachowanie czystosci!!!! Jakies worki na smieci chociaz... to naprawde piekne miejsce, pozdrawiam!
O którym miejscu na Osobowicach piszesz? Tak to ³adnie opisa³e¶ - ¿e z chêci± bym siê tam wybra³ postrzelaæ (jak tylko mrozy zel¿±).
Witajcie
Pimor opisa³ by³a strzelnice (chyba wojskowa(?)) trzeba wejsc do lasku i najpierw odnalesc pozosta³asci "bramy" takie 2 murowane s³upy a nastepnie przejsc przez nie i sciezka dalej polanka objawi sie wam po paru minutach drogi (ja gdy tam po raz perwszy by³em nie znalaz³em
). Miejsce które Pimor opisywa³ tez je bra³em pod rozwazania i nie wykluczone, ¿e tam (po nieudanuch probach nawiazania kontaktu ze stadionem BURZA) wyladujemy- co mi osobiscie sprawi radosc bo du¿o tam trenowa³em :D.
CYTAT
Aha i jeszcze jedna srawa - oczywi¶cie zg³osi³ Pan w³a¶cicielowi klubu i¿ trenuje na terenie tegó¿ w³a¶nie klubu, a jak nie to prosze to zrobiæ gdy¿ takowy wk³ad do tarczy kosztuje +/- 100 z³ (o ile mnie pamiêæ nie mylii) wiêc ¿eby nie by³o ¿adnych konsekwencji niech Pan to zg³osi.
Wiem ile kosztuje wk³ad do takiej tarczy (sam chce na turniej 2 zrobic) i ca³y czas probuje nawiazac kontakt z kims odpowiedzialnym za ten stadion- narazie bezskutecznie (jak macie jakiec info to prosze na priwa)
Teraz najwazniejsze co do osób które nie maja stroju -Jesli spe³niacie (sprzetowo ³uk + strza³y) wymogi regulaminu to zapraszam na turniej (warunek musicie sie wykazac mam na to niezawodny sposob ale musimy sie spotkac wczesniej tzn albo wczesniej na treningu albo 1.5 godziny wczesniej przed turniejem). Sposób polega na tym , ¿e bedziecie musieli mnie pokonaæ w 3 turach w strzelaniu do tarczy (Wy macie 4 strza³y ja 3 :D) suma punktów decyduje. Jak przejdziecie "eliminacje" to biezecie udzia³ w turnieju (WASZ¡ CEN¡ ZE BRAK STROJU BEDA UMIEJETNO¦CI
uuuuhahahaaha) wydaje mi sie to uczciwe wobec wszystkich hawk.
PS ja tez s³ysza³em, ¿e maja likwidowac stadion (ju¿ rok temu - mo¿e to tylko plotka), a mo¿e ju¿ to zrobili i to co tam jest to pozosta³o¶ci po nim
pozdrawiam
TERMIN USTALONO
25-03-2006 (lub termin zapasowy 01-04-2006)
Turniej zacznie sie o godzinie 10.30 miejsce jeszcze nie znane podam za jakis czas
(sa to soboty) podaje te 2 terminy bo nie jestem magikiem i nie znam POGODY jak bedzie padaæ 25-03 (w sensie ze bardzo - m¿awka sie nie liczy :D) to spotkanie jest przesuniete na 1 kwietnia
PS to bedzie poczatek wiosny i wieczorem moze byc zimno wiec pomyslcie o tym
pozdrawiam
Nie znam namiarów na stadion. Trzeba by tam poprostu sie przej¶æ i siê dowiedzieæ. Obawiam siê, ¿e nawet moje odj¶cia na polibudzie, która robi³a tam wfy nic nie pomog± bo nie s± one do szefostwa tego stadionu... Ale jak co¶ wyczaje to dam znaæ.
P.S. Je¶li dobrzez rozumia³em eliminacje s± dla tych co nie maj± strojów historycznych?
To ja siê jeszcze zapytam jakie elementy stroju historycznego maj± siê pojawiæ?
Pozdrawiam
Veetek
Witam
Juz sie dziele informacjami
1 Oficjalnie nie ma stadionu na ulicy Wilczej (to ten za praktikerem) teren zosta³ sprzedany 2 lata temu, tory i reszta to pozosta³osci -mam nowy numer do obecnego w³asciciela -bede sie dowiadywa³ efekty wkrotce
2 co do stroju ja sie ubiore w galoty, nogawice, koszule, dublet, kaptur i plaszcz moze wezme, no i buty.
Czyli bedzie to stroj dworski (mieszczañski) a nie bojowy wy sie ubierzcie jak wam wygodniej mi jest to obojetne j jak juz wspomina³em moga pojawic sie tez ososby w "cywilu". Ogólnie stroj historyczny dowolny i epoka nie ma znaczenia.
3 Valdez tak dobrze zrozumia³es eliminacje sa dla osób bez stroju raszta nie ma sie czym martwic. Wszyscy bedziemy strzelac az do fina³u (czyli we wszystkich konkurencjach), w ktorym zmagac sie beda najlepsi (jaszcze nie wiem ilu)
Chyba moge powiedziec (cel sie zmienia³ pare razy), ¿e moim celem jest zebranie na pikniku ³uczniczym ³udzi strzelajacych, okrasa historyczna jest bardzo mi³ym dodatkiem do strzelania. Jak ktos juz wczesniej powiedzia³ strzelanie w dzinsach to nie to samo co strzelanie w stroju.
pzdrawiam
Witam
I juz sie wyjasni³o z torami ³uczniczymi
Po rozmowie telefoniczniej mozemy z tych torow kozystac (piknik tez sie moze odbyc) ale nowy w³asciciel postawi³ 1 warunek - WZGLEDY BEZPIECZEÑSTWA PRZEDE WSYSTKIM tzn. sa tam drewniane strza³ochwyty (na wale) czesc z nich sie przewroci³a i albo w tych miejscach nie strzelac albo je postawic.
Poniewaz ten teren na razie nie jest zagospodarowany jest to fajne miejsce na strzelanie ale niestety docelowo ma tam stan±æ cos innego (ale oby jak najd³uzej mam ³ucznikom s³u¿y³y)
Pozdrawiam
No to jaki problem? Umawiamy sie tydzien wczesniej, mlotki gwozdzie i postawimy.
Witam!
Jestem za! W niedziele byli¶my z Andrzejem tam i zgubi³em strza³e w ¶niegu, wiêc przyda³o by siê j± znale¶æ!
A co do stawiania p³otka to te¿ chêtnie pomoge.
pozdrawiam
ps. ale postaram siê j± znale¶æ wcze¶niej ;] a tak po za tym to miejscówka jest wporz±deczku
Witam
poni¿ej za³aczam mapke dojazdow±- mam nadzije, ¿e nie jest za bardzo zawi³a
czerwone linie oznaczaja trasy dojscia do stadionu - jednak samochodem mo¿na dojechac TYLKO przez ulice Wilcz±. Na samym jej koñcu znajduje sie brama, a za bram± jest juz stadion. W pozosta³ych 2-ch przypadkach pozostaje przejsc przez ogródki dzia³kowe (wzd³u¿ torów- ¶rdkowa trasa), lub wzd³u¿ rzeczki- trasa ta z prawej.
PS. zapraszam chetnych na wspólne strzelanie w t± niedziele kolo godz 12.40 na stadionie (lub ok. 12 na dominikanskim)
Ja do marca napewno z wami nei postrzelam. Jestem po uszy w robocie i walcze o to ¿eby nie studiowac d³u¿ej ni¿ musze...
Witam wroc³awskich ³uczników tradycyjnych!
CYTAT(Andrzej Szkwarkowski)
Teraz najwazniejsze co do osób które nie maja stroju -Jesli spe³niacie (sprzetowo ³uk + strza³y) wymogi regulaminu to zapraszam na turniej (warunek musicie sie wykazac mam na to niezawodny sposob ale musimy sie spotkac wczesniej tzn albo wczesniej na treningu albo 1.5 godziny wczesniej przed turniejem). Sposób polega na tym , ¿e bedziecie musieli mnie pokonaæ w 3 turach w strzelaniu do tarczy (Wy macie 4 strza³y ja 3 :D) suma punktów decyduje. Jak przejdziecie "eliminacje" to biezecie udzia³ w turnieju (WASZ¡ CEN¡ ZE BRAK STROJU BEDA UMIEJETNO¦CI :devil: uuuuhahahha) wydaje mi sie to uczciwe wobec wszystkich hawk.
Zaintrygowa³a mnie powy¿sza propozycja ustêpstw Andrzeja na rzecz osob niekompletnie tradycyjnie ubranych. Spieszê wiêc powiadomiæ zainteresowanych, ¿e wspania³a forma strzelecka go nie opuszcza - co wykaza³ ostatnio na zimowym turnieju ³ucznictwa tradycyjnego w Bydgoszczy, gdzie wraz z jeszcze jednym przedstawicielem Wroc³awia znale¼li siê w dwunastce, która przekroczy³a granicê po³owy mo¿liwych do zdobycia punktów w tym turnieju, a Andrzeja dzieli³ tylko jeden punkt od miejsca na podium. Szczegó³y tutaj
http://www.relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=2980
Pozdrowienia
Witam!
Andrzeju, zapomnia³e¶ chyba o autobusach... dla waszej informacji doje¿d¿a tam 100, 114 , 134 i 501
Pozdrawiam Spuciarz
ps. ustawiamy siê jako¶ na weekend?
witam
CYTAT
Zaintrygowa³a mnie powy¿sza propozycja ustêpstw Andrzeja na rzecz osob niekompletnie tradycyjnie ubranych.
Mirku juz wyjasniam. Moje ustepstwo jest spowodowane tym, ¿e we wroc³awiu jest pare osób nie posiadajacych stroju, a owe osoby swietnie strzelaja (wiem o tym bo moi znajomi o nich wspominali). Wiec mam nadzieje, ze na tym turnieju sie pojawia, zobacza, ¿e rownie swietnie a nawet lepiej strzela sie w stroju i moze sie obszyj± przed nastepnymi imprezami. Tym oto sposobem mo¿emy powiekszyc nasze grono ³uczników tradycyjnych.
PS co do treningu jak nie bedzie padac to zapraszam, a jak bedzie to od³o¿ymy spotkanie
PS2 faktycznie o autobusach zapomnia³em
Ja musze moj luk obszyæ wiêc nie wiem czy bede ale mo¿e i bez tego przybêde
CYTAT
Ja musze moj luk obszyæ wiêc nie wiem czy bede ale mo¿e i bez tego przybêde
Zaintrygowa³a mnie ta wypowied¼- a po co obszywasz ³uk?
Chodzi o to ¿e on ma niezbyt ³adny ³uczek z w³ókna szklanego, niezbyt ³adnie by wygl±da³ bez kamuflarzu. Co nie ?
No to do zobaczenia o 12:40 na stadionie.
Ja przyjadê na 100 %
Witam
trening sie juz odbyl. zapomnialem daty podac
przy nastepnym nie zapomne
do nastepnego spotkania
Niedziela 12 Luty 2006 roku.
Je¿eli bêdzie trening to na 100% przyje
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.