Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Lipiec] VIII Turniej Rycerski na Zamku Ogrodzienieckim ->
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4
Robert Bagrit
Data: 30-31.07.2005
Nazwa wydarzenia: VIII Turniej Rycerski na Zamku Ogrodzienieckim
Miejscowo??: Ogrodzieniec
Organizator: Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej
Charakter imprezy: XIII-XV w na zaproszenia (wysy?ane po wcze?niejszym zg?oszeniu si? do organizatorów)
Od kogo: Janusz Nowak
LuCK
CYTAT
Charakter imprezy: XIII-XV w na zaproszenia (wysy?ane po wcze?niejszym zg?oszeniu si? do organizatorow)

Czyli kogo meczyc dokladnie? :P
SZY
Adres pod który nalezy kierowac wszelkie pytania i odpowiedzi powinien siê pojawiæ lada dzieñ.

Wszystkim chêtnym i niezdecydowanym podpowiadam ze w
ekipie, która na turniej siê wybiera powinni/ mog±/ fajnie by by³o gdyby znale¼li siê: rycerze ( w sensie p³yciarze, ludzie w kolczugach, ogólnie walcz±cy) ³ucznicy ( wiêksza konkurencja w turnieju mile widziana) zapa¶nicy ( bo lubimy odl±daæ zapasy bigsmile2.gif ) piêkne damy o wybitnych i nie tylko zdolno¶ciach ( turniej tañców dawnych te¿ bêdzie) altyre¿y¶ci ( wszystkich odpowiednio przygotowanych dopuzcza siê do ostrza³u podczas bitwy) ponaddo je¶li pzybêd± rzemie¶lnicy wszelkiego rzemios³a te¿ siê nie obrazimy, a nawet przeciwnie. Zapraszamy te¿ bardów, b³aznów, ¶redniowieczne cyrki i wszystkich innych indywidualistów.

P.S Uprasza siê aby Polska Akademia Jedi przyje¿dza³a tylko w charakterze widzów, pozosta³e grupy prosimy o zapowiedzienie siê, gdy¿ potem pojawiaj± siê nieprzyjemno¶ci organizacyjne.
LuCK
ze swojej strony mogê zagwarantowaæ rycerzóf, ³ucznikóf i ewentualnie altyrerzystóf, reszty niestety nie posiadamy na sk³adzie smile.gif
Ewentualnie mo¿emy wzi±c he³my i kolcze naszego wyrobu, to bêdziemy przy okazji robiæ jeszcze za rzemie¶lników.

Z chêci± by¶my siê wybrali wiêc czekam na dalsze info smile.gif
Bowmen
Witam

Co do zgloszen to prosze je kierowac na adres:
e-mail: VIIIturniej@o2.pl lub na adres tradycyjny: Fugasowka ul. Poniatowskiego 54, 42-440 Ogrodzieniec
w zgloszeniu trzeba umiescic: ilosc osob, odtwarzany okres i orjentacyjnie ile osob bedzie startowalo w jakich konkurencjach.
W chwili obecnej planowane sa nastepujace turnieje:
- turniej bojowy na ostre
- turniej luczniczy
- turniej kuszniczy
- bieg rycerski
- bieg Dam
- rzut wlocznia
- zapasy rycerskie
Wszelkie inne informacje beda zamieszczane w trakcie ustalania szczegolow.
Po otrzymaniu zgloszenia bedziemy wysylali zaproszenia pisemne, osobom zaproszonym zapewniamy zakwaterowanie i wy¿ywienie i wspaniala zabawe oczywiscie bum.gif .
Pozdrawiam
ps. liczba miejsc jest ograniczona
vilandra
szkoda ¿e zmieni³ siê termin turnieju, tzn nie jest tydzieñ po Grunwaldzie tak jak mia³ byæ (ma³a zmiana planów wakacyjnych)... ale oczywi¶cie cokolwiek by siê dzia³o to napewno siê pojawiê... pozdrowionka dla Szanownego Pana Namiestnika bigsmile2.gif
Krzy¶ko
bum.gif
przyjezd¿ajcie zacni go¶cie... przyje¿d¿ajcie... zabawa przednia gwarantowana. bum.gif bêd± tarcze do strzelania, przeciwnicy do ok³adania i wioska do spalenia devil.gif (by³bym zapomnia³) i ¿ebracy do kopania
Kornik
Witam!
Mam pytanie. Jak wygl±daj± wymogi sprzêtowe, które pozwol± na udzia³ w tym jak¿e zacnym wydarzeniu?
Pozdrawiam serdecznie!
Krzy¶ko
przede wszystkim strój historyczny z realiów XIII- XV w. Czepiaæ siê raczej nie bedziemy i nikomu za nogawice nie bêdziemy zagl±daæ (chyba ¿e za wyra¼nym ¿yczeniem bum.gif ) ale glanów, garnków z irokezami, wielkich 7dmio rêcznych toporów chaosu woleliby¶my uniknaæ. Co do zbrojnych to tradycyjnie: os³ona g³owy, torsu, r±k, i nóg (przynajniej czê¶ciowa) i orê¿e (szczegó³owych wymagañ co do broni nie znam ale zapewna ma byæ taka coby ¶mierci wokó³ nie czyni³a) na biesiad± micha, ³ycha, kufel (nie plastik nie aluminium). Oprócz tego zabieramy dobry humor oraz wolê walki.
Bowmen
Czo³em

Je¶li chodzi o wymagania sprzêtowe to:
turniej bojowy min. - os³ona tu³owia kolcza lub p³ytowa, os³ona na ³okcie i kolana, i he³m i os³ona szyi - podstawowe wymagania narzucone przez kapitu³ê plus miecz jedynka lub pó³torak, co do toporów spory trwaj± bigsmile2.gif
turniej ³uczniczy min - ³uk historyczny (Bisok to te¿ ³uk historyczny szczerba.gif ), strza³y drewniane (bez plastikowych nasadek i lotek itp),os³ona tu³owia: kolczuga, przeszywanica lub skórznia, os³ona g³owy (he³m lub czepiec kolczy)
rzut w³óczni± : os³ona tu³owia i g³owy patrz wy¿ej ;),
co do biegów spory trwaj± szczerba.gif
Je¶li bêd± nowe informacje bêd± zamieszczane na bie¿±co
SZY
Mnie siê nie podoba, ¿eby w zwyk³ym turnieju ³uczniczym trzeba by³o mieæ kolczugê/przeszywe/skurznie i che³m/ czepiec kolczy face4.gif( moj pogl±d odnosi siê do wszystkich turnieji). W ¶redniowieczu nie wszyscy ³ucznicy byli wojskowymi ( np. my¶liwi). Ja jestem za przywróceniem przepisów z zesz³ego roku: historyczny strój, ³uk i strza³y, celne oko i zdrowa chêæ rywalizacji.
Andrzej Siejeñski
CYTAT
os³ona g³owy (he³m lub czepiec kolczy)

Hm, a mnie zastanawia jak siê nosi czepiec kolczy bez he³mu.

A tak na marginesie, frehiwiczko SZY. To nie pro¶ciej by³o powiedzieæ to na zebraniu bractwa (w polu "Stowarzyszenie" widzê wpisane "Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej" które jest chyba organizatorem tego turnieju)? Pozwoli³o by Ci to tak¿e unikn±æ 3 b³êdów ortograficznych.

Pozdrawiam
Smok Migu¶
Witam,
chcialem sie upewnic co do terminu, bo na stronie zamku jest wciaz data 23-24.07. Czy na 100% jest to tydzien pozniej?
Dzieki
P.S.
Aha, czy ta impreza 10-11.09 jest aktualna i kto ja robi? Aha, moze tez wiecie co z tegorocznym Festiwalem Swiatla? :D
Dzieki
P.S.2
Fajny tekst ze strony zamku:
"...pokazy odbywaja sie w cenie biletu, ale mo¿na po pokazie rzucic miedziaka kuglarzom... zbieraj± na nowe stroje dla trupy aktorskiej :-)" :D
LuCK
No i jak tam z zaproszeniami? Wys³a³em zg³oszenie juz hohoho kiedy, a tu ani widu ani s³ychu dunno.gif
Dajcie znaæ bo z chêci± by¶my siê wybrali
Bowmen
Czo³em wszystkim!!!
Witam wszystkich!!! Wszystkie osoby które przys³a³y zg³oszenia s± zapisane i zaproszenia bêd± wysy³ane jak tylko zamkniemy liste zg³oszeñ.
Co do terminu to pozostaje bez zmian ostatni weekend lipca. Je¿eli jakiekolwiek zmiany bêd± nastêpowa³y bêd± na bie¿±co zamieszczane na forum.
Festiwal ¶wiat³a- jeszcze Mi osobi¶cie nic nie wiadomo icon_sad.gif
Pozdrawiam Wszystkich i do szybkiego zobaczenia!!!
SZY
walka.gif Dla wszystkich bia³og³ów, których odwaga i zrêczno¶æ dorównuj± piêknu lica mam dobr± nowinê. Na VIII Turniej Rycerskim na Zamku Ogrodzienieckim wszystkie uzbrojone i sprawne w fechtunku damy bêd± mog³y stan±æ ze sob± w szranki. Regulamin kobiecej bojówki ju¿ wkrótce zostanie spisany i zamieszczony w niemniejszym temacie.
Tomasz z Bienii
No to widzê, ¿e kobieca bojówka na sta³e wpisze siê w ¿ycie turniejowe, szkoda, ¿e nasze niewiasty same takie jakie¶ drobniutkie jakby wychudzone zanadto. I tylko im usmieszek_02.gif i love3.gif w g³owie. Ale mo¿e uda mi siê, któr±¶ namówiæ, a jak nie to sam siê odpowiednio przebiorê.
Angelika z Bêdzina
SZY -- gratuluje decyzji blinkie.gif gdy¿ nie mog³am wzi±¶æ udzia³u w bojówce dam w Bêdzinie icon_sad.gif i to z dwóch powodów :
icon_arrow.gif by³am organizatorem i troche g³upio by³o stawaæ do walki walka.gif i co poniektórzy mogli by stwierdziæ ze sêdziowie s± nieobiektywni bum.gif
icon_arrow.gif a drugi powód to taki ze by³am tak zmêczona przygotowaniami ( min pat.gif ) turnieju ¿e jak bym siê ubra³a w te blachy to dosz³a bym do szranek i bym poprostu pad³a usmieszek_01.gif

a tak to teraz stawie sie walka.gif zwarta i gotowa szczerba.gif
stworzonko
Tomasz, jak by¶ ³adnie poprosi³ to z Twoj± charyzm± na pewno ¿adna Ci siê nie oprze, szczególnie je¶li obiecasz love3.gif , bo tylko to i tañce nam w g³owie, jak powiedzia³e¶... Przebraæ siê mo¿esz, to siê nam jeszcze bardziej bêdziesz podobaæ smile.gif.

A co do wychudzonych to ja sobie wypraszam i przypominam rozmowê na temat moich wymiarów w Porêbie.

Na turnieju Chor±giew nasza na pewno siê (w)stawi. smile.gif

Pozdrawiam.
Krzysztof Czarny Rycerz
Witam !!!

CHOR¡GIEW CZARNEGO RYCERZA KASZTELANII BÊDZIÑSKIEJ

Stawi siê na Zamku Ogrodzienieckim w Podzamczu !

Staniem obozem jak co roku !

Pozdrawiam
Kasztelan Bêdziñski i Lipowiecki
king.gif
____________________________________________ anger.gif

ZAPRASZAM NA I OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL OGNIA - 18-19 czerwca 2005r. - Zamek Lipowiec
- info : kalendarium FREHY
- dla wszystkich miotaj±cych ogniem !!!
____________________________________________ devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif
Ofka
Mam uprzejme zapytanie: czy mozna jeszcze staraæ siê o zaproszenia?
Umbra Sagittae Najemna Dru¿yna £ucznicza z Poznania.
Browarek
Hehe, mnie nie przeszkadza, ¿e nasze dziewczyny tylko usmieszek_02.gif i love3.gif smile.gifsmile.gif i to wcale...
Tylko czemu zadna nie pisze o MOJEJ charyzmie hmm?? tears.gif icon_sad.gif no.gif icon_cry.gif angsad.gif
Tomko Konopczyc
Hm. Jak tak dalej pójdzie to bojówka kobiet zdominuje turnieje. W Bêdzinie dosz³o nawet do karczemnej bójki miedzy sêdziami- takie by³y emocje.
Przy okazji, a mo¿e wprowadziæ do regu³ turnieju, ¿e wygra ta, która pozbawi rywalkê najwiêkszej ilo¶ci opancerzenia. Tylko co bedzie jak sêdziowie nie zakoñcz± walki po odciêciu naramienników, rozpruciu przeszywki?! Oj mo¿e byæ naprawdê gor±co, a znaj±c zawzieto¶æ pañ i to, ¿e mê¿czyzni s± wzrokowcami......... icon_redface.gif bigsmile2.gif
SZY
no jesli taki mia³by byæ regulamin to sêdziami by³yby kobiety tongue.gif pozatym wtedy ¿adem kolega nie zgodzi³by siê na pozyczenie zrboi bo na ka¿d±walke trzeby by³o wymieniaæ troki smile.gif
a tak regulamin wymaga tylko zatwierdzenia przez centralne wladze Bractwa i w najblizszym czasie zostanie podany do waidomo¶ci publicznej
stworzonko
Chyba za³o¿ymy nowy temat - "O chary¼mie mê¿czyzn z Chor±gwii Rycerskiej Ksiêstwa Siewierskiego" i tam bêdziemy nasz podziw wyra¿aæ, ¿eby nie robiæ Ogrodzieñcowi offtopów :).

Co do bojówek kobiet... w tym przypadku feministki te¿ chc± mieæ co¶ do powiedzenia :). Tylko przypadkiem mnie proszê z feministk± nie myliæ.
Ofka
Mo¿e siê powtarzam anger.gif ale:

"Mam uprzejme zapytanie: czy mozna jeszcze staraæ siê o zaproszenia? blinkie.gif
Umbra Sagittae Najemna Dru¿yna £ucznicza z Poznania."

Ps
- Panie doktorze, wszyscy mnie ignoruj±...
- Nastepny proszê!
shocked.gif
Bowmen
Czo³em
Aby zaproszenie mog³o byæ wys³ane proszê o adres bractwa i dane ile osób chêtnych jest na:
walka.gif i na usmieszek_02.gif i oczywi¶cie na pijacy.gif i przys³anie tych danych na adres VIIIturniej@o2.pl
Zaproszenia bêd± wysy³ane poczt± tradycyjn±. Pozdrawiam
W³odzimierz
Zapraszacie konnych czy tylko piechote?
Traubor
Szy ma racjê czy naprawde kolczugi, przeszywanice, he³my oraz kaptury kolcze s± wymagane???
Oraz czy osoby z ³ukami od Pana Bisoka ( som to laminaty) bêd± dopuszczone do turnieju ³uczniczego???
Tomasz z Bienii
CYTAT(Bowmen)
Czo³em wszystkim!!!
Witam wszystkich!!! Wszystkie osoby które przys³a³y zg³oszenia s± zapisane i zaproszenia bêd± wysy³ane jak tylko zamkniemy liste zg³oszeñ.

Janusz a czy my jeste¶my ju¿ na li¶cie zaproszonych bractw, czy mamy Ci wys³aæ zg³oszenie? Mo¿e nas byæ oko³o 30 osób.

P.S. Dziêki za bitwê w Bobolicach.
Bowmen
Witam

Dla wszystkich bractw które zg³osi³y swój udzia³ ju¿ drukuj± siê zaproszenia!!! Tym samym zamykamy listê zg³oszeñ - kto siê nie wpisa³ niech ¿a³uje bum.gif A bêdzie siê dzia³o
Stanis³aw Kossakowski
Zg³asza³em nas jaki¶ czas temu via mail ale tak na wszelki wypadek potwierdzam to te¿ i tutaj. Planujemy stawiæ siê w ok. 8 osób.
Tomko Konopczyc
My równie¿ potwierdzamy swoje przybycie. Zg³asza³em nas równie¿ ju¿ jaki¶ czas temu z pro¶b± o potwierdzenie, ale go nie dosta³em. Jak co roku chcemy byæ z dwoma namiotami historycznymi w ponad 20 osób.
S³awek zTarnowa
Witam!! zg³asza³em Tarnowskie Bractwo Rycerskie "Gladii Amici" juz telefonicznie dawno temu, wysy³a³em zg³oszenie, ale ci±gle nic nie dotar³o, wiêc jeszcze na wszelki wypadek zaznaczam tutaj, ¿e z pewno¶ci± siê pojawimy, tak jak w tamtym roku(choæ pod inn± nazw±, to jednak ten sam XIII wiek szczerba.gif ) W rozmowie z Panem Mroziñskim wynika³o, i¿ mamy tylko zg³osic ilu nas bêdzie.Wy¶lê jeszcze raz zg³oszenie-aczkolwiek zaznaczê i tu, ¿e bêdzie nas od 25 do 30 osób, w tym: ok.13 walcz±cych, conajmniej 6 puszkarzy, 2 ³uczników, ok. 7 bia³og³ów i w tym kilkuosobowy zespó³ tancerzy ognia(o ich referencje pytaæ mo¿na organizatorów lub uczestników turnieju w Janowcu:>)Znajdzie siê jeszcze mnich szpitalnik, oraz przynajmniej dwie przygotowane scenki rodzajowe szczerba.gif bum.gif Zapowiadamy te¿, ¿e zamierzamy ¶piewaæ noc± jeszcze g³o¶niej z wszystkimi po biesiadzie, ale równie¿ ostro broniæ tytu³u zwyciêzców bojówki na ostre z tamtego roku bum.gif
Pozdrawiam serdecznie!
S³awek z Tarnowa, dla zabawy pieczêtujacy siê mrocznym icon_wink.gif h. "Morda"
Regimentarz TBR"GA"
LuCK
My te¿ nie dostalismy zaproszenia mimo zapewnien mailowych ze przyjdzie.
Ale nic to - i tak przyjedziemy smile.gif

A jaki¶ plan tej imprezy jest w ogóle ju¿? O której to sie zaczyna albo cos takiego?
Azumi
My te¿ przyjedziemy - w wiêkszej lub mniejszej grupie ale jednak cool.gif Do zobaczenia za 2 tygodnie!
stworzonko
Mam nadziejê, ¿e jeste¶my uwzglêdnieni :). I jeszcze pytanie - kiedy pojawi siê plan imprezy?
Krzy¶ko
poniewa¿ w temacie cisza podsycê delikatnie atmosferê szczerba.gif

w tym roku na bitwie przyjdzie wam zmierzyæ siê z ciekawsz± form± zagospodarowania terenu ni¿ wioska mad.gif
na biesiadê za¶ posi³ki przygotowuje naprawde znamienity kucharz którego póki co personaliów nie wyjawiê... moge tylko powiedziec ¿e jak naszykowa³ strawê na grunwaldzie to byli chêtni aby sagan oblizaæ.....
vilandra
ha ha ha a ja wiem kto bêdzie kucharzy³ na Ogrodzieñcu bigsmile2.gif i wierzcie mi, ¿e potrafi z niczego stworzyæ jedzenie cudo.. tegoroczny Grunwald o tym ¶wiadczy...
szykujcie dla nas miejsce w turnieju tañca, bo nie mamy zamiaru go przegapiæ...
a tak na marginesie to przywiozê swojê magiczne giez³o (które wcale nie jest rozpustne cool.gif )... pozdroofka dla wszystkich
Zwierzak z Bêdzina
Witam!!
czy bêdfzie siano lub s³oma do wypchania sienników? czy mamy braæ karimaty?
Bo lepiej nam sienniki braæ, zreszta tak jest bardziej histerycznie...
pozdraweiam i do zobaczenia:)
Krzy¶ko
jakas s³oma powinna siê znale¼æ, tak s±dze... najwy¿ej bêdziecie mieli nieco twardziej na zapasach szczerba.gif
Daghome
A czy znajdzie siê jeszcze miejsce dla wolnej kampanii (trzy dziewoje, mnich, drwal, ³ucznik)???
Arbor
Z³o by³o powiadomione, ¿e zaproszenie zostanie wys³ane.

Czekamy wiêc smile.gif crazy.gif
Zwierzak z Bêdzina
z t± s³om± my na serio musimy wiedzieæ, czy karimaty braæ czy nie, to s³omy musi byæ du¿o bo u nas ca³y oddzia³ ma sienniki, aha jeszce namioty, okazyje sie ¿e ca³e nasze bractwo moze sie nie pomie¶ciæ do naszych namiotów histerycznych, jak wyglada sprawa z iglakami? czy bedzie mo¿na rozbiæ je tylko pod szko³± czy na dziedziñcu te¿? rok temu tak by³o... a co do zapasów to ziemia jest lepsiejsza od s³omy bo przez ta¿anie sie ws³omie mo¿na szybko oczy straciæ... pozatym niewiem czy bede broni³ tytu³u:) zale¿y od kaca:)
Blixa
Gdy kto¶ dostrzze w Ogrodzieñcu b³±kajac± sie i niewiedzac± gdzie sie podzaiæ dziewojê deklarujac± elfi± przynale¿nosæ, nie uciekaæ, ale zaopiekowaæ siê!
:P
Krzy¶ko
Juz spieszê z wyja¶nieniami. Co do s³omy to ja z logistyk± w tym roku wiele wspólnego nie mam. Jaka¶ napewno bêdzie z racji tego ze bêda konie, chatki itp. Ile jej bêdzie i czy wam wystarczy nie wiem, wiêc zabierzcie sobie karimaty, wiele miejsca nie zajmuj± a ty³ek i nery moga uratowaæ. Iiglaki bêdzie mozna rozbic byle nie na pierwszym planie i chocia¿ odrobine je zamaskowaæ. Z tego co mi wiadomo to podobnie jak w zesz³ym roku bêda równie¿ noclegi w szkole. 100% info podam jutro oko³o po³udnia.
Krzy¶ko
A oto 100% informacje

1. Tak jak mówi³em wcze¶niej zabierac karimaty (jesli siennik zajmuje ma³o miesjca to te¿ mo¿ecie sobie zabrac a nó¿ widelec co¶ sie znajdzie)

2. Namioty niehistoryczne bêd± mog³y staæ na zamku jednak nie na pierwszym planie, mile widziany choæ miinimalny kamufla¿

3. Tak w tym roku bêda te¿ noclegi w szkole

4 Nie ma juz wolnych miejsc wiêc nie róbcie nam niespodzianek i nie wpadajcie na tzw"krzywy czosnek"

5 Za logistyke obozow± w tym roku odpowiedzialny jest Krzysztof Nowak. Na turnieju przed rozbiciem siê tego pana proszê szukaæ. Jest anielsko cierpliwy aniol.gif odpowie na wszytskie pytania i rozwieje wszelkie w±tpliwo¶ci

Gdyby by³y jeszcze jakies pytania odno¶nie turnieju to Brodaty Janusz powróci³ dzi¶ rano z Malborka i jak tylko dojdzie do siebie po ca³onocnej je¼dzie to odpowie na wasze pytania.

dodano we wtorek przed turniejem

czekam na was w Ogrodzieñcu, jako ¿e ju¿ dzi¶ wyje¿d¿amy nasz zamek fortyfikowaæ aby nikt ani nic nie byo w stanie go zdobyæ....
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
A czy jest mo¿liwe, ¿e mimo potwierdzenia na mail'a, ¿e zaproszenie bêdzie wys³ane, a faktycznie nie dosz³o do ¶rody przed turniejem, mo¿na mimo wszystko przyjechaæ? Ja takie potwierdzenie dosta³em, ale tradycyjn± poczt± nic wiêcej nie dosta³em i nie wiem, czy je¿eli przyjadê to bêdê jako oficjalny czy jako nieoficjalny.
Pozdrawiam
Rabiega
Wybieram siê, jako turysta, przebrany, by siê ³adnie komponowaæ, ale nie dostrzegam nigdzie informacji o planie imprezy. Mo¿e by tak kto¶ w koñcu gdzie¶ co¶, by¶my wiedzieli gdzie, co i kiedy smile.gif ?
Pozdrawiam.
Bowmen
Witam

Niestety muszê powiadomiæ ogó³ i¿ wczoraj na zebraniu organizacyjnym zosta³a podjêta decyzja i¿ na zamku mog± siê rozbijaæ tylko namioty historyczne namioty cywilne mog± byæ rozbite na placu szkolnym lub na placu turniejowym poza murami zamku. Za zaistnia³± sytuacjê przepraszam. Wszelkie pytania dotycz±ce zaistnia³ej sytuacji proszê kierowaæ do osób odpowiedzialnych za tê decyzjê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.