Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sie.]VI Jarmark ¦redniowieczny na zamku w Chudowie 13-15.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Bartosz Chmielnicki
Witam serdecznie,

W imieniu Stowarzyszenia Bractwo Rycerskie Puszczy Pszczyñskiej i Fundacji "Zamek Chudów" zapraszam na kolejny, szósty ju¿ Jarmark ¦redniowieczny, który tym razem odbêdzie siê w dniach 13-15 sierpnia bie¿±cego roku. Fakt, ¿e 15 VIII przypada w poniedzia³ek i jest dniem wolnym od pracy pozwoli nam, jak s±dzê, unikn±æ popo³udniowego wyje¿d¿ania Go¶ci w niedzielê :-)

Ramowy plan podamy w pó¼niejszym czasie, na razie kilka og³oszeñ:

1) Jarmark jest z za³o¿enia imprez± o charakterze ludyczno-edukacyjnym, a wiêc z naszej strony rekonstruktorsk±, ale przy zachowaniu obecno¶ci Widzów. W tym roku utrzymujemy ramy czasowe 1380-1430, postaramy siê lepiej pilnowaæ spójno¶ci historycznej sprzêtów i byæ bardziej konsekwentnymi w dopuszczaniu/niedopuszczaniu do kolejnych zabaw

2) Go¶cie, którzy wspó³organizowali z nami zesz³oroczn± edycjê imprezy proszeni s± o potwierdzenie swojego przybycia w tym roku, oczywi¶cie zachêcamy do przesy³ania nam dokumentacji fotograficznej niesamowitego postêpu w uzbrojeniu i strojach jaki sta³ siê Ich udzia³em przez ostatnie kilka miesiêcy - chcemy byæ na bie¿±co z Waszym poziomem rekonstrukcji.

3) Osoby, które z jakichkolwiek powodów nie by³y u nas w zesz³ym roku a chcia³yby wzi±æ udzia³ w tegorocznym Jarmarku proszê o jak najpilniejszy kontakt ze mn± celem weryfikacji poziomu strojów i uzbrojenia i otrzymania zaproszenia.

4) Honorujemy wy³±cznie wydane przez nas ZAPROSZENIA, ci z Was którzy ju¿ z nami wspó³pracowali wiedz±, ¿e sadystyczn± przyjemno¶æ sprawia mi wyrzucanie Go¶ci z imprez, czego sobie nie oszczêdzê i w tym roku je¶li kto¶ da mi do tego pretekst.

5) Jarmark jest imprez± organizowan± WSPÓLNIE przez nas wszystkich, jego uczestników. Czekamy zatem na Wasze propozycje atrakcji, które chcieliby¶cie zorganizowaæ w tym roku w Chudowie - z nich u³o¿ymy program ca³o¶ci, zostawiaj±c oczywi¶cie kilka niespodzianek.

6) RZEMIE¦LNICY chc±cy wystawiæ swoje kramy w tym roku proszeni s± o NIEZW£OCZNY kontakt ze mn± celem rezerwacji miejsca i weryfikacji jako¶ci wykonywanego rzemios³a.

7) OSTATECZNY termin sk³adania jakichkolwiek zg³oszeñ up³ywa 01.06.2005

Uprzejmie proszê o jak najszybsze zg³±szanie siê do nas, pozwoli to na mo¿liwie bezstresowy proces weryfikacji, jak równie¿ zapewni ¿e nie us³yszycie, ¿e nie ma ju¿ miejsc, obóz ma skoñczon± powierzchniê.

To tyle na pocz±tek, wszelkie uwagi i pytania proszê tutaj, zg³oszenia osobi¶cie do mnie

Pozdrawiam
Szumilas MD
Bartosz Chmielnicki
www.brpp.pl
Andrzej Siejeñski
Temat przeniesiony.
Liberi Acies Sieleciensis z przyjemno¶ci± ponownie zawita w Chudowie.
Pozdrawiam
Marcin Surdel
Czo³em!

My te¿, bardzo chêtnie :-)
Skorzystamy te¿ z okazji, ¿eby przyszpanowaæ fotkami icon_wink.gif

Pozdrowienia
Jarek Przyby³o
Czy termin ju¿ na 100 % pewny icon_sad.gif icon_sad.gif

Pozdrawiam
watman
CYTAT(Jarek Przyby³o)
Czy termin ju¿ na 100 % pewny icon_sad.gif icon_sad.gif

tak - stuprocentowo i niezmiennie... po prostu jestesmy uzaleznieni od fundacji chudow...
Vibivs Silivs Alatvs
Witam

Tak jak w zesz³ym roku, tak i w tym bêdê "komendantem" obozu. Pytania, plany, propozycje, sugestie natury techniczno-bytowej czy jakiejkolwiek innej, ale zwi±zanej z Jarmarkiem mo¿na/nale¿y kierowaæ do mnie (po rozpatrzeniu przez zarz±d Stowarzyszenia, odpowiem w jaknajszybszym czasie).
Jestem ¶wiadom i¿ odci±¿enie dr Szumilasa z obowizaków bêdzie siê wi±za³o z wielkim nak³adem mojej pracy, ale ju¿ ostatnio (mam nadziejê) nie by³o najgorzej, a przez ten rok du¿o siê nauczy³em.

Kilka informacji:
- uzale¿nieni, jak uzale¿nieni. W porozumieniu z Fundacj± postanowili¶my, podyktowani 3 dniowym weekendem, ustaliæ termin imprezy w³a¶nie na 13-15 sierpnia. Pozwoli to, jak ju¿ pisa³ Bartosz, na pe³ne wyko¿ystanie niedzieli, co zaowocuje wiêksz± ilo¶ci± atrakcji.
- wymagania uzbrojenia i sprzêtu bêd± podane w terminie pó¼niejszym po konsultacji ze specjalistami.
- mam wielk± nadziejê, i¿ w tym roku w koñcu uda siê zorganizowaæ to czego nie uda³o siê ostatnio (propozycje?). Mniêdzy innymi turniej na "Najwiêkszego Moczymordê". Z racji charakteru zawodów, uczestnictwo przewidziane dla osób pe³noletnich.
- przy toku zg³aszaniu grup oraz naszych z Wami negocjacji proszê uwzglêdniæ WIELKO¦Æ oraz ILO¦Æ posiadanych NAMIOTÓW. Jest to bardzo wa¿ne, gdy¿ rok temu w pewnym momencie zobi³o siê troszkê chaotycznie i ciasno (choæ w tym roku ilo¶æ p³otków ma byæ wiêksza, nie pozwala to jednak na rozbudowywanie obozu na s±siednie pola smile.gif )
Zapewne w miarê zbli¿ania sie do wakacji i samej imprezy, pytañ i dyskusji przybêdzie, cieszy nas jednak fakt i¿ ju¿ teraz zg³osi³y siê grupy z chêci± wziêcia udzia³u w tworzeniu Jarmarku ¦redniowiecznego na Zamku w Chudowie.[/i]
Andrzej Siejeñski
CYTAT
Pytania, plany, propozycje, sugestie natury techniczno-bytowej czy jakiejkolwiek innej, ale zwi±zanej z Jarmarkiem mo¿na/nale¿y kierowaæ do mnie

Proponowa³bym inn± pogodê ni¿ ostatnio. W niedzielê rano, kiedy s³oneczko w koñcu do nas zawita³o musia³em wyjechaæ.

Wyczyta³em niedawno, ¿e w tym roku Chudów obchodzi 700 lecie. Mo¿e jaka¶ uczta z tej okazji?

Pozdrawiam
Andrzej
watman
CYTAT(Andrzej z Sielca)
CYTAT
Pytania, plany, propozycje, sugestie natury techniczno-bytowej czy jakiejkolwiek innej, ale zwi±zanej z Jarmarkiem mo¿na/nale¿y kierowaæ do mnie

Proponowa³bym inn± pogodê ni¿ ostatnio. W niedzielê rano, kiedy s³oneczko w koñcu do nas zawita³o musia³em wyjechaæ.

kadra zeszlorocznych zaklinaczy pogody zostala zwolniona poprzez skrocenie o glowe icon_wink.gif
nowy zespol pracuje nad pogoda bezustannie, wlewajac w siebie litry 'eliksirow' i zuzywajac kilogramy 'kadzidel' :D

CYTAT
Wyczyta³em niedawno, ¿e w tym roku Chudów obchodzi 700 lecie. Mo¿e jaka¶ uczta z tej okazji?

pomysl zapisany, pogadamy z fundacja :-)
Andrzej Siejeñski
Gdyby¶cie szukali sponsora to mam propozycjê.
Na sierpie który ostatnio odkopano w Chudowie widnieje znaczek przypominaj±cy "³apkê" Heya (taki tam znaczek rzemie¶lnika).
Jak by¶cie siê dobrze zakrêcili to by³a by niez³a kasa bigsmile2.gif.
Pozdrawiam
Aradpa
Faktorya potwierdza swoj± bytno¶c i udzia³ w nastepuj±cych aspektach imprezy:
handlowym
militarnym
artystyczyno biesiadnym smile.gif

Tia , zesz³oroczna pogoda smile.gif
Ale nic to przyjedziemy

Pozdrawiam.
Koper
Czo³em. Jako ¿e w tym roku piecza nad poziomem uzbrojenia powierzona zosta³a mnie chcia³bym ustaliæ spraw kilka. Jako ¿e pamiêtam zesz³oroczne marudzenia o niedopuszczanie do bitwy ze wzg. na he³m czy te¿ ¿e dopuszczono tego a tamtego nie i dorabiane do tego teorie spiskowe o „równych i równiejszych” postanowili¶my w tym roku wcze¶niejsz± weryfikacjê zdjêciow± ¿eby potem nie k³óciæ siê z kim¶ na miejscu o jego blachy bo na to nikt nie bêdzie mia³ pewnie czasu i ochoty. W zwi±zku z powy¿szym [shadow=red:1c3e8581c5]wszyscy[/shadow:1c3e8581c5] ludzie, maj±cy zamiar walczyæ na Chudowie A.D. 2005 proszeni s± o podes³anie aktualnych zdjêæ swoich blach na koper67@wp.pl w celu rzucenia na nie okiem. Chc±c w tym roku zachowaæ naprawdê wysoki poziom prosi³bym o nie ³±czenie „³y¿ek” z klappvisierami czy innych nie wspó³graj±cych ze sob± czasowo kombinacji. Jako ¿e nie wszyscy czytuj± FREHE stosowne pro¶by do³±czone zostan± tak¿e do zaproszeñ.

Ca³uje Koper

P.S. Nied³ugo zamieszczone zostan± tak¿e wymagania sprzêtowe na tegoroczny Chudów.
Przemko
Witam serdecznie.

Pojawiam sie jako wspó³organizator, czyli Fundacja "Zamek Chudów" smile.gif

Zgdonie z nasz± tradycj± na kilka miesiêcy przed imprez± pozwalam sobie zapytaæ rzemie¶lników o gotowo¶æ w uczestniczeniu w organizowanym przez "VI Jarmarku ¦redniowiecznym na zamku w Chudowie"

Dla tych, co jeszcze u nas nie byli: Zamek w Chudowie po³o¿ony jest na Górnym ¦l±sku - ok. 10 km na wschód od Gliwic. Dojazd jest bardzo prosty - z nowo otwartego odcinka autostrady A4 jest oznakowany zjazd (dojazd autostrad± z centrum Katowic do zamku: 20 minut)

Uda³o mi sie wys³aæ formularze zg³oszeniowe do tych rzemie¶lników, którzy juz u nas byli, je¶li ktos jest zainteresowany wystawieniem siê na naszym Jarmarku (albo do kogo¶ nie dotar³ formularz zg³oszeniowy) proszê o kontakt: zamekchudow@poczta.onet.pl

Informujê, ¿e dopiero akceptacja i potwierdzenie zg³oszenia przez Organizatorów jest równoznaczna z zaproszeniem na Jarmark.

Pozdrawiam z Chudowa

Przemko z Chudowa
Szypu³
Witam
Mam pytanie, do kogo personalnie powinienem sie zglosic zeby moc przyjechac na festyn ?
Pozdrawiam
Szypu³
Vibivs Silivs Alatvs
Witam
Dopiska do wypowiedzi Przemka: poni¿ej zamieszczam do ¶ci±gniêcia formularz zg³oszeniowy dla RZEMIE¦LNIKÓW.
Zg³oszenia GRUP, wraz ze zdjêciami strojów i przedmiotów proszê kierowaæ do mnie (maile do 5mb, je¶li s± wiêksze to proszê uprzedziæ). Zdjêcia UZBROJENIA proszê kierowaæ do KOPRA.
Ja¶niej sie chyba nie da smile.gif Wyczekujê listów
Vibivs Silivs Alatvs
Jako ze temat conieco podupadl, postanowilem przedstawic dwa dosc szatanskie devil.gif pomysly:

Primo:
- Jak wszyscy wiemy na Chudow mozna przyjechac juz 3,4 a moze i nawet 5 dni wczesniej (bedzie to uzaleznione od tego kiedy my bedziemy mogli sie tam pojawic no i od pogody face4.gif ) Ekipy ktore zawitaja wczesniej przebieraja sie w ciuszki i zdrowo przez tydzien probuja odtwarzac realia obozowe. Wiele ekip przjezdza jednak dopiero w czwartek lub piatek i we wspolczesnych t-shitach, bojowkach i abibaskach rozkladaja namioty i wnosza sprzet (ktory w tym roku tez ma byc koszerny! zadnych lopat z plastikowymi sztylami, pil z metalowymi ramami ani pomalowanych na strazacki czerwony siekier).
Pomysl jest zatem taki, azeby w tydzien przed jarmarkiem teren obozu zostal zamkniety dla XXI wieku (i wczesniejszych, az do XV bigsmile2.gif )
Wnoszenie sprzetu, rozstawianie namiotow i w ogole wszystko odbywac sie bedzie w konwencji odtworstwa. Jesli pomysl sie przyjmie (a wsrod znajomych spotkal sie z duzym entuzjazmem), poprosimy o przyszykowanie "poprawnych" "opakowan" na sprzet (drewniane skrzynie, wiklinowe kosze, lniane wory)(wiem ze na temat tych koszy byla jakas dyskusja, ale wydaja nam sie o niebo lepsze niz plecak Alpinusa).
Ktos moze zapytac o przebieralnie, zwlaszcza dla naszych drogich kobiet (choc z drugiej strony gdyby tak panie przebieraly sie na wolnym powietrzu... icon_redface.gif ). Nad przebieralnia ciagle pracujemy (prosze o sensowne pomysly i inne propozycje. Moze ktos moglby wypozyczyc namiot?)

Secundo:
- Juz w zeszlym roku powstala propozycja zorganizowania nocnych manewrow wojskowych. Wszyscy chetni, w lekkim uzbrojeniu, z drzewcowkami pobiegaliby sobie troszke przy blasku ognisk po Chudowskich polach. Oczywiscie wszystko jest dla ludzi, wiec w razie odpowiedniej ilosci ochotnikow mozna zorganizowac inne oddzialylub nawet zmienic konwencje zabawy, a wszysto nie trwaloby na tyle dlugo, azeby pozniej nie moznabylo klapnac sobie z napitkiem przy ognisku. (o ile bardziej smakowalby miodzik po odrobinie wysilku).

Mam nadzieje ze zaostrzy to troszke apetyt na Jarmark i ruszy tych ospalych do przygotowan i wysylania zgloszen. Zapraszam do dyskusji.
Trollsky
Wojtku pomysl jest fajny, grypy zaproszone to raczej nie bractwa rycerskie herbu ortalion wiec jest bardzo spora szansa ze sie to nam uda. napewo podniesie to poziom imprezy a i zabawa bedzie lepsza. bo zazwyczaj ludzie (szczegolnie na grunwaldzie niestety)przebieraja sie w stroje jak juz nakupuja alkoholu, narabia drewna na tydzien, rozbija namiot, postrzelaja z luku, powalacza troche itp. bigsmile2.gif

Pozdrawiam

Goliat
Tomasz Pêkala
Witam!

Kalendarium 2004 ju¿ zablokowane.
Daje to wiêc tutaj!

Ju¿ pe³n± par± id± przygotowania do nastêpnego jarmarku, a ja dla pamiêci podrzucam moje zdjêcia z V Jarmarku w Chudowie. Jak to powiedzia³ Lir (pozdrawiam) "Lepiej pó¼no ni¿ wcale".
Zapraszam na moja stronê:
http://www.pekala.waw.pl/fotogaleria.php?k...dir=chudow_2004

...i mam nadziejê, ¿e i w tym roku bêdê tam z rodzin± mile widziany? smile.gif
Vibivs Silivs Alatvs
Nie¼le¶ tego Tomku napstryka³ szczerba.gif Oczywi¶cie Ty i Twoja rodzina zawsze jeste¶cie mile widziani na Jarmarku w Chudowie. Zapraszamy wiêc i w tym roku.

Przy okazji chcia³bym obwie¶ciæ, i¿ na tegorocznym Chudowie bêdzie przeprowadzony konkurs na "najgo¶cinniejsz±, najmilsz± i najhojniejsz± grupê w Polsce". Wybrani przez organizatorów sêdziowie bêd± przez ca³y czas trwania imprezy zagl±daæ i przysiadaæ siê do poszczególnych grup celem wypróbowania ich go¶cinno¶ci. Oceniaæ bêdziemy w trzech kategoriach:
1. Podajcie jad³a, bom g³odny jak wilk!
2. Wytoczcie swe beczki i inksze anta³ki!
3. Chod¼ dziewczyno, usi±d¼ na kolanko! *

* - Konkurencja fakultatywna. W razie godnego wywi±zania sie z tego obowi±zku, grupa przechodzi do fina³u. Grupy mêskie o sprzecznych z natur± upodobaniach bêd± proszone o nie zg³aszanie swoich kandydatur.

Dodatkowe punkty mo¿na zdobyæ zabawianiem go¶ci: tañcem, ¶piewem, opowie¶ci±.

Wszelkie próby otrucia czy to jad³em czy napitkiem, a równie¿ poszczucia arbitrów psem czy innym zwierzêciem bêd± prowadzi³y do natychmiastowej dyskwalifikacji (co wi±¿e siê z utrat± mo¿liwo¶ci zostania najgo¶cinniejsz±, najmilsz± i najhojniejsz± grupê w Polsce), wydalenia z obozu, 100 dni w roku ciê¿kich robót na rzecz Fundacji i jeszcze kilkoma innymi przyjemno¶ciami.

Aby zbytnio siê nie narzucaæ, arbitrów bêdzie niewielu i aby nie kusiæ okazj± oszustów, leni którym nie chce siê gotowaæ, paso¿ytów przy czyim¶ garnku i innych dupczyków obozowych, wcze¶niej i ogólnie bêdzie powiedziane kto sêdziami na dany dzieñ jest.

Dana grupa mo¿e byæ odwiedzona przez jednego jurora tylko raz przez ca³y czas Jarmarku. Nie znane jednak bêd± godziny odwiedzin. Wiêc jak to siê mówi: "Myjcie siê dziewczyny, bo nie znacie dnia, ani godziny...."

Je¶li zajdzie taka potrzeba przeprowadzona bêdzie dogrywka na zasadach objêtych narazie tajemnic±.
Je¶li kto¶ wybitnie wywi±¿e siê z zadañ lub mile czym¶ zaskoczy sêdziego jego nazwisko bêdzie wszem i wobec og³oszone (zw³aszcza je¶li chodzi o trzecia konkurencjê heart.gif )

Grupa która wygra bêdzie og³oszona najgo¶cinniejsz±, najmilsz± i najhojniejsz± grup± w Polsce blinkie.gif
Zg³oszenia na Jarmark s± automatycznymi zg³oszeniami do konkursu, wiêc specjalnie pisaæ w tej sprawie nie trzeba (no chyba, ¿e która dziewka ju¿ siê swojej szansy doczekaæ nie mo¿e)
Aiuto
my zawsze zapraszamy do nas na spiewanki i opowiesci,tylko nie gwarantujemy potem ze nie nastapia trwale zmiany w psychice i osobowosci sluchaczy .
Edgar
Proponujê aby nareszcie zezwoliæ na rozegranie Turnieju Walk w Giez³ach w basenie z borowin± !
Upominamy siê o to bezskutecznie od 3 lat i co ?! W koñcu nawet za sam± upierdliwo¶c kto¶ wreszcie powinien nam zezwoliæ. Komisja sêdziowska ju¿ wybrana kandydatki na zawodniczki te ju¿ wybrane ..... tak wiêc co ?!
devil.gif blinkie.gif
Vibivs Silivs Alatvs
A zwyciê¿czynie te¿ ju¿ wybrane...eh Edgarze, masz tendencjê do organizowania ustawianych turnieji (przypominam zesz³oroczne Ró¿e)....hihi...sa-sa-sa...

Choæ z drugiej strony, mi³o bêdize popatrzeæ. Kto wie, mo¿e Twoja upierdliwo¶æ oka¿e siê skuteczna smile.gif Pogadamy z Fundacj±.
Trollsky
wtedy turystow bylo by wiecej niz na grunwaldzie. czy konkurs na najwieksza moczymorde dojdzie w tym roku do skutku ?
watman
CYTAT(Goliat Najemnik)
czy konkurs na najwieksza moczymorde dojdzie w tym roku do skutku ?

gwarantuje za to wlasna reperacja... rotacja... trepanacja... no, czymstam, wiecie, o co mi chodzi :-)
Vibivs Silivs Alatvs
Watman, to sie nazywa "reperkusja" (mo¿e to jaki¶ przodek perkusji?). A pozatym dzi¶ Ci obieca³em wiêc og³oszê, ¿e owa Twoja s³ynna "reprodukcja pijaka" zosta³a nadszarpniêta:
Otó¿ wiedzcie moi mili, i¿ Watman, chlor nad chlory nie chcia³ dzi¶ ju¿ ze mn± i¶æ do Mrówki po ostatniego browa! Smutny tedy pod±¿yæ sam do domu musia³em icon_sad.gif

Aby jednak na marno pióra nie zdzieraæ powiem nieco o konkursie na najwiêkszego moczymordê:

- Z racji swego charakteru, konkurs bêdzie przewidziany dla osób pe³noletnich.
- Udzia³ wzi±æ mog± tak kobiety jak i mê¿czy¼ni.
- Zapisy prawdopodobnie bêd± trwa³y do pó³nocy w pi±tek (no chyba, ¿e jaki¶ spó¼nialski przybêdzie w sobotê rano).
- Konkurs bêdzie siê odbywa³ w systemie dwójkowym: z ka¿dej pary wy³onimy zwyciê¿cê i tak do samego koñca (je¶li chcecie sie zmagaæ z koleg± b±d¼ kole¿ank±, proszê to wcze¶niej zg³osiæ).
- Zawody rozpoczniemy prawdopodobnie w sobotê rano i bêd± trwaæ a¿ do wy³onienia najwiêkszego moczymordy.
- Wpisowym bêdzie jedna butelka b±d¼ puszka piwa, o niemniejszej ni¿ 5% objêto¶ciowej zawarto¶ci alkoholu (precz z tanimi sikami)(niestety musimy polegaæ na wspó³czesnych opakowaniach)(tutaj proszê o dyskrecjê przed widzami i kamerami)
- Najwiêkszy moczymorda otrzymuje ca³± pulê wpisowego (im wiêcej uczestników tym wiêksza wygrana).
- Monty Python rz±dzi !!!
Wasek
CYTAT(Goliat Najemnik)
czy konkurs na najwieksza moczymorde dojdzie w tym roku do skutku ?

Jakby doszed³ to my mozemy wystawiæ kilku czempionów zaprawionych w boju i z ogromnym do¶wiadczeniem smile.gif

Pozdrawiam
Wasek
watman
Jako, ¿e Koper jest aktualnie nieobecny, to w zastêpstwie ja przedstawiam wymagania dla blacharzy na tegorocznym jarmarku:

PIESI WALCZ¡CY:
1) OCHRONA G£OWY
- bascinet
dopuszczalne zas³ony: klappviser, 'kreci pysk', psi pysk, 'muminek', NOSAL (bezpieczeñstwo bascinetu z
nosalem traktujemy na tym poziomie co kapalinu z podbrodkiem, wiec je¿eli kto¶ chce, to czemu nie?) -
wszystkie bascinety maj± mieæ WSZYTE pikowane wy¶cielenie (nie akceptujemy g±bki, wojaków ani ¿adnych innych 'wynalazków'), pikowany ko³nierz oraz czepiec kolczy!
- kapalin
dla bezpieczeñstwa pozwalamy na stosowanie przy kapalinach podbródkow (a do bitwy bêd± one WYMAGANE), z zastrze¿eniem, ¿e nie bêd± dopuszczone podbródki folgowe - musz± byæ jednoczê¶ciowe!
2) OCHRONA KORPUSU
podstaw± jest oczywi¶cie przeszywanica, do której dodaæ nale¿y jedn± z poni¿szych os³on:
- kolczuga (oczywi¶cie podk³adki s± niedopuszczone, co wiêcej - NIE dopuszczamy ocynku!)
- p³aty
- kirys bia³y
- kirys kryty
- kirys ubogich (czyli druga, gruba przeszywanica)
nieobowi±zkowym, acz BARDZO mile widzianym elementem opancerzenia jest szorca: kolcza, ³uskowa lub p³ytowa
3) OCHRONA R¡K I NÓG
- zbrojnikowe os³ony r±k i nóg (miska nakolanka/na³okietnika mo¿e byæ bez li¶cia)
- p³ytowe os³ony r±k i nóg (odpowiednio wydatowane, pó³ setki folg to NIE jest prze³om XIV/XVw.)
- rêkawice: klepsydry, kolcze (2-, 3-, 5- palczaste), w przypadku PE£NEJ SPÓJNO¦CI uzbrojenia dopuszczamy tak¿e rêkawice zbrojnikowe 'visby' oraz 'proto-³y¿ki' - z krótkim, 'klepsydrowym' mankietem... gotyckie ³ychy odpadaj±!
4) TARCZE
- pawê¿e i pawê¿ki
- trójk±tne
- puklerze (drewno+metal)
pawê¿e, pawê¿ki i tarcze trójk±tne nie mog± byæ metalowe - musz± byæ oparte na drewnie b±d¼ sklejce

£UCZNICY:
przeszywanica, he³m jak dla walcz±cych (kapalin mo¿e byæ bez podbródka, za to z czepcem kolczym), do turnieju ³uczniczego oczywi¶cie nie jest wymagane opancerzenie.

Wszystkie elementy metalowe powinny byc odpolerowane i wyklepane, ca³o¶æ wizerunku zbroi MUSI BYC SPÓJNA - nie dopu¶cimy osobnika w proto-³ychach je¿eli bêdzie mia³ na g³owie klappviser a na klacie p³aty czy kirys ubogich, podobnie nie przejdzie 'muminek' i kirys kryty z rêkawicami zbrojnikowymi...

BROÑ:
Bitwa odbêdzie siê na stal, broñ musi byc odpolerowana i bez zadziorów. Korzystaj±c z najlepszych wzorców
(I³¿a) w tym roku wprowadzamy zdroworozs±dkowy system doboru broni rêcznej - je¿eli jestes sk³onny daæ siê
'pomacaæ' swoj± w³asn± broni± sêdziemu/komisarzowi od broni, mo¿esz z ni± wej¶æ na pole bitwy - mamy
nadziejê, ¿e nie bêdzie nikogo, kto przybêdzie z toporem z ostr± brod± czy te¿ buzdyganem w wersji 'destroyer666'. Do bitwy nie dopuszczamy drzewcówek, bêd± one mog³y siê pojawiæ w inscenizacjach i ewentualnych walkach pozabitewnych.

Oprócz bitwy bêdzie prawdopodobnie samowtór, inne walki zale¿ne od chêci walcz±cych - czasu w tym roku mamy du¿o.

Na koniec przypominam o konieczno¶ci przysy³ania zdjêæ sprzêtu do Kopra w celu weryfikacji!
Najemna Kaczka Bojowa
Witam mam male pytanie odno¶nie turnieju czy miecz D³ugi jest dozwolony czy trzeba walczyc z tarcz± i mieczem?
Vibivs Silivs Alatvs
Jeste¶my w trakcie opracowywania programu i wymogów odno¶nie ka¿dej konkurencji. Do wypa¶nych turnieji rycerskich zalecany (wymagany?) bêdziê miecz krótki i tarcza. Mnie osobi¶cie podoba sie patent na obustronn± zgodê odno¶nie orê¿a i mo¿liwo¶æ walki praktycznie na wszystko (gumowe kurczaki niestety nie wchodz± w rachubê)*.
By³oby dobrze gdyby do turnieji (byæmoze zrobily taki wymóg) stawia³ siê rycerz wraz z pocztem. Podnios³oby to atrakcyjno¶æ, wprowadzi³o element fabu³y do zwyczajowej r±banki i zmobilizowa³o ludzi do udoskonalenia swojego zachowania oraz sprzetu.
Pocieszê jednak "zwyk³ych" zbrojnych i inkszych najemników: konkurencji bojowych napewno nie zabraknie. Zreszt± z do¶wiadczenia wiemy, ¿e gdy za ma³o jest takich atrakcji, to ch³opaki sami z siebie siê ubieraj± i id± w pole.

* Ostatnio chodzi mi po g³owie zosganizowanie Turbo Mroczenego Turnieju (TMT). Ju¿ gdzie¶ chyba by³y takie propozycje wiêc poprzednich ewentualnych autorów, a je¶li nie to osoby chêtne na co¶ takigo proszê o kontakt na priva. Glany z owijk±, napy, firanki i dzwi od kredensu z trzema umbami bêd± minimalnym wymogiem.
watman
CYTAT(Najemna Kaczka Bojowa)
Witam mam male pytanie odno¶nie turnieju czy miecz D³ugi jest dozwolony czy trzeba walczyc z tarcz± i mieczem?

zalezy w ktorej konkurencji smile.gif
do bitwy beda na pewno dopuszczone i miecze dlugie i krotkie i tasaki i kordy i topory i nawet odpowiednio przetestowane (patrz 'wymogi') buzdygany i kiscienie :>
inscenizacje beda nawet z drzewcowkami, a co tam dalej, to sie zobaczy...
Najemna Kaczka Bojowa
hmmmm mi chodzilo raczej o g³ówn± konkurencje czyli turniej Ró¿, sam miecz(cokolwiek do jednej reki) i tarcza hmm wieje nud± smile.gif no.gif jesli chodzi o wymóg to moge go spe³nic tarcze postawie sobie gdzies obok (niech ladnie wyglada)
Vibivs Silivs Alatvs
Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazuj± na to i¿ w tym roku Turniej Ró¿ siê nie odbêdzie. Przynajmniej rok przerwy w nudz±cej siê coniektórym konwencji powinien podnie¶æ apetyt, a jednocze¶nie ust±piæ miejsca jakiej¶ innej, równie atrakcyjnej i wypa¶nej zabawie.
Plan na trzy dni Jarmarku jest opracowywany i w odpowiednim czasie bêdzie przedstawiony do szerszej wiadomo¶ci.
Najemna Kaczka Bojowa
Buuuu ale ale icon_cry.gif jak to nie bedzie ja chcialem sie nobilitowac wlasnie dla tej konwencji by³o fajnie tylko ten wmóg: cokolwiek do jednej raczki byl ograniczajacy, miecz,topór,tasak w po³±czeniu z tarcz± zawsze daje to taki sam obraz przynajmniej ja tak mysle.
Vibivs Silivs Alatvs
Witajcie. Byæ nie mo¿e, aby topic o Chudowie na drug± stronê w Kalendarium przeszed³...

Tak jak cicho cusik w Polsce o Jarmarku, tak w Puszczy coraz g³o¶niej. I co nastêpuje:

- Przypominam wszystkim klubowiczom, ¿e zgodnie z tym co rzek³ dr Szumilas, pozosta³o jeszcze 14 DNI na przekonanie nas, aby zdobyæ zaproszenie na Chudów 2005.

- Z przykro¶ci± og³aszam, i¿ projekt "medievalne stawianie obozu" w tym roku nie bêdzie wymogiem. Jakkolwiek jednak by nie by³o, zachêcamy (i otrzymali¶my ju¿ nieprzymuszone zapewnienia od pewnych grup) do zabawy w strojach i ze sprzêtami z epoki od samego pocz±tku imprezy. Dla chêtnych postaramy siê o przebieralniê (dla innych o du¿± ilo¶æ (p³atnych) wiziórek)

- Proszê zadbaæ o poprawno¶æ sprzêtów obozowych. Malowane siekierki, pi³y z metalowymi kab³±kami, nylonowe namioty i aluminiowe maszty nie wchodz± w rachubê. Mamy nadziejê, ¿e dla MrokkHunterów bêdzie to najnudniejszy turniej w Polsce.

- £ucznicy proszeni s± o szczególne oznakowanie swoich strza³ (oczywi¶cie ró¿owy spray, czy naklejka "moje" nie wchodzi w rachubê). Prawdopodobnie szykuje siê szalony ³uczniczy i posiadanie w³asnych, oznakowanych strza³ bêdzie pomocne/wymagane

- Rozmy¶lamy nad zmian± procesu do¿ywiania uczestników Jarmarku. Dotychczasowe wydawanie papu zabiera³o zbyt du¿o czasu i by³o k³opotliwe. Pytanie w zasadzie do osób które ju¿ kilkakrotnie go¶ci³y w Chudowie i wiedz± w czym "rzecz", proszê o konkrety.

- Osobi¶cie bêdê siê stara³ o zorganizowanie turnieju walk w borowinie.

- Mam równie¿ nadziejê, i¿ maj±cy siê odbyæ w zesz³ym roku "konkurs piosenki ¶redniowiecznej i/lub stylizowano-pijackiej" dojdzie do skutku.

- W tym roku prawdopodobnie bêdzie mo¿liwo¶æ zabrania ¿ywego inwentarza (drobiu, rogacizny i innych).....na u¿ytek w³asny.
Borg
szczury sie do inwentarza kwalifikuja?
Wasek
CYTAT(Wojciech z Puszczy)
-- Mam równie¿ nadziejê, i¿ maj±cy siê odbyæ w zesz³ym roku "konkurs piosenki ¶redniowiecznej i/lub stylizowano-pijackiej" dojdzie do skutku.

A spiewanie Aiuta w pi±tek to co by³o??????/
Pe³na dyskografia piosenki sredniowiecznej o ile siê nie myle bigsmile2.gif

pozdrawiam
Wasek
Anna Bernadetta
CYTAT
W tym roku prawdopodobnie bêdzie mo¿liwo¶æ zabrania ¿ywego inwentarza (drobiu, rogacizny i innych).....na u¿ytek w³asny.

to dobrze, bo nie bêdê mia³a co z kot± zrobiæ bigsmile2.gif

Pozdrawiam-
AB
Trollsky
CYTAT(Wojciech z Puszczy)
- Proszê zadbaæ o poprawno¶æ sprzêtów obozowych. Malowane siekierki, pi³y z metalowymi kab³±kami, nylonowe namioty i aluminiowe maszty nie wchodz± w rachubê. Mamy nadziejê, ¿e dla MrokkHunterów bêdzie to najnudniejszy turniej w Polsce.

.

hje hje bum.gif
Vibivs Silivs Alatvs
Hola Chor±gwiaki (i inni, ¿eby nie by³o). To jest temat o Jarmarku w Chudowie, a nie miejsce do nabijania postów. Po¿artujemy na miejscu, teraz tylko powa¿ne sprawy proszê.
Przemko
Rzemie¶lnicy. którzy szykuj± sie na Chudów. Przesy³aæ zg³oszenia bardzo proszê. Robi siê ciasno!!!
Vibivs Silivs Alatvs
Witam po d³ugie przerwie, spowodowanej spaleniem siê p³yty g³ównej w moim kompie, co poci±gnê³o za sob± partycje z systemem i wszystkie dotychczasowe Wasze listy.
Oto spis ekip które zostaj± zaproszone na VI Jarmark na Zamku w Chudowie:

Bractwo Rycerskie Zielonej Góry
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej
Bractwo ¦w. Katarzyny
Chor±giew Ziemi Górno¶l±skiej
Kompania "Landsberg"
Kompania ¶w. Stanis³awa
Kompania Wroc³aw
Konfraternia Rycerska z Krakowa
Krakowskie Bractwo Rycerskie
Liberi Acies Sieleciensis
Rodzina Pêkala
Rota ¶w. Jakuba
Smocza Kompania
Stowarzyszenie Bractwo Rycerskie Puszczy Pszczyñskiej
T.R.H. Ordo Militaris
Towarzystwo Mi³o¶ników Historii "Szkar³atna Ró¿a"
Towarzystwo ¦wietego Micha³a Archanio³a
Wolna Kompania Najemna Poznañ
Zagoñczycy

+ wszystkie osoby niezrzeszone, które zg³osi³y siê do nas i uzyska³y zaproszenie (je¶li nie jeste¶ pewien zaproszenia, pisz. Dr Szumilas bêdzie bezwzglêdny).

Je¶li pomyli³em jak±¶ nazwê grupy, proszê o wybaczenie i kontakt.
Je¶li zapomnia³em o kim¶, równie¿ proszê o wybaczenie i kontakt (niech jednak nie maj± nadzieji Ci którzy my¶l±, ¿e siê w ten sposob wkrêc±. Jak sie przypomnicie to bêdê pamiêta³ kto, co i jak).

Jednocze¶nie informujê, ¿e lista jest ju¿ zamkniêta, miejsca w obozie wyznaczone. Zapraszamy za rok.
watman
Salve!

tytulem wstepu: w chudowie zawsze dzielnie kontynuowalismy tradycyjne turnieje (roze i rzepy), jako, ze w tym roku roze sie nie odbeda, postanowilismy, ze nie odbeda sie takze rzepy...

<przerwa na gwizdy, wycie i wygrazanie piesciami>

nie bojcie sie jednak drodzy jarmarcznicy - w miejsce zwolnione przez te dwa turnieje - dworny i wrecz przeciwnie - wchodza TRZY (tak, trzy, dostajecie o 50% zabawy wiecej!) inne zabawy, a mianowicie:

w zamian za turniej roz proponujemy turniej sprawnosci rycerskich - nie mamy co prawda jak sprawdzic, czy nasi dzielni herbowi, 'herbowi' i inni godni potrafia plywac, ale walke mieczem, rzuty oszczepem, strzelanie z luku, gre w szachy oraz sprawnosc w poezji postanowilismy sprawdzic u tych, ktorzy tylko beda chcieli!
rycerze (nie zadne tam najemniki! herbowanym trza byc, a co? :> ) ktorzy zechca sie z nami bawic, proszeni sa o nauczenie sie na jarmark fragmentu (badz calosci) DWORNEGO utworu Z EPOKI (za 'bacce bene...' czy tez 'meum est propositum' tym razem podziekujemy - to jest turniej sprawnosci rycerskich a nie plebejsko-chamskich! :> )! generalnie zalezy nam na tym, zeby nie byla to jedna rymowanka, wiec przyjelismy limit 12 wersow (bo na tuziny latwiej sie liczy ;] )... im wiecej, tym lepiej, liczyc beda sie takze umiejetnosci spiewacze i instrumentalne!
co do pozostalych czterech sprawnosci to wiadomo - nalezy miec miecz (jedynka badz poltorak), luk i lepetyne do gry w szachy - oszczepy zapewnimy my...

w zamian za turniej rzep i rzepakow proponujemy tym razem:
dla panow - sprawdzona, znana i lubiana pilke baronska (baronke) - mamy nadzieje, ze przynajmniej w druzynach 20osobowych! smile.gif
dla pan - nieznany acz wyczekiwany z niecierpliwoscia turniej WALK W BOROWINIE! (panie proszone sa o przygotowanie giezelka o odpowiedniej przeswitowosci i to takiego, ktorego mozna pozniej nie probowac prac a tylko wreczyc swemu rycerzowi jako 'szarfe' smile.gif

dla wszystkich (pan, panow, rzep, rzepakow) powyzej 18 roku zycia jestesmy juz prawie gotowi z turniejem moczymordow, o ktorym informacje podal juz wojciech z puszczy smile.gif

w razie jakichkolwiek pytan walic maile, pw albo pisac posty - do jutra wieczorem badz tez po powrocie z grunwaldu odpowiem!
Lepiglina
witam

podczas,Jarmarku odbêda siê warsztaty plecionkarskie
-polegaj±ce na samodzielnym wykonaniu kosza ,pod bacznym okiem prowadz±cego bigsmile2.gif

materia³em do wyplatania bêd± korzenie drzew iglastych <sosny,¶wierka>
ten mo¿e ma³o spotykany dzi¶ surowiec obok witek wierzbowych by³ równei¿ popularny w ¶redniowieczu i pradziejach ,z korzeni wykonywano kosze i pojemniki,
warsztaty bed± trwa³y dwa dni <je¿eli kto¶ nie zd±¿y to i trzy>
bêda odp³atne 30zl za ca³osæ
ze wzglêdu na specyfikê zajêæ mo¿e w nich uczestniczyæ ograniczona ilosæ osób<6-8>,
ka¿dy kto chcia³by wzi±æ udzia³ musi posiadaæ dwa no¿e jeden ostry do przecinania,drugi têpy do czyszczenia korzeni z kory
oprócz tego niezbêdny jest fartuch roboczy -bêdziemy siê brudziæ ,i r±czki te¿ nie bed± po tej pracy czy¶ciejsze tongue.gif i jeczsze dodam ze wyplatanie kosza jest ¿mudne,na pewno uczy cierpliwo¶ci crazy.gif
zainteresowanych proszê o kontakt telefoniczny lub asiaheidi@o2.pl,
heidi
Sewerysz
Od kiedy spodziewacie siê pierwszych go¶ci (czyli od jakiego dnia realnie zaczyna funkcjonowaæ obóz)?

pozdrawiam
Sewer
Vibivs Silivs Alatvs
Rozpoczêcie rozstawiania obozu planowane jest na wtorek (9.08) i w sumie ju¿ wtedy mo¿na przyje¿dzaæ.

Wczoraj odby³y siê kolejne negocjacje z naszym gospodarzem Fundacj± Zamku Chudów (nie wolno o tym zapominaæ, my jako Puszcza jeste¶my tylko wspó³organizatorami). Uda³o nam siê wspólnie ustaliæ wiêkszo¶æ pomys³ów i innowacji które chcemy w tym roku zastosowaæ na Jarmarku. W najbli¿szym czasie powinien zmaterializowaæ siê rozk³ad atrakcji na trzy dni imprezy (pamiêtajcie ze poniedzia³ek jest dniem WOLNYM dla wszystkich). Przystosowan± jego wersjê (dla grup historycznych) przedstawiê w tym temacie.

Jarmark wydaje siê mieæ dwojak± formê/funkcjê:
Z jednej strony jest to impreza masowa (ok 40ty¶ ludzi), darmowa, widowiskowa.
Z drugiej natomiast, impreza dla grup historycznych, o stale rosn±cym poziomie rekonstrukcji i popularno¶ci.

Bardzo siê staramy, aby oba te nurty pogodziæ i ¿eby prawda by³a po¶rodku. Jarmark jest miejscem gdzie mo¿na zrealizowaæ najbardziej wymy¶lne marzenia, ot choæby zbudowanie barbakanu i poporwadzenie szturmu lub dowódzctwo obrony...eh, który to ch³opiec nie chcia³by braæ w tym udzia³u?!

Kolejne informacje bêd± siê pojawiaæ w trakcie ich krystalizowania, a Wy, moi mili zacierajcie r±czki i polerujcie zbroje.

PS. Uk³onem Fundacji Zamku Chudów w stronê grup rycerskich jest zwrot najni¿szych mo¿liwych kosztów transportu. Grupy lub osoby które nie podadz± tych informacji do niedzieli (24 lipca) nie bêd± objête refundacj±. BARDZO prosimy wszystkich którzy mog± wystawiæ rachunek na taki transport, bez zwiêkszania kosztów o jaknajszybszy kontakt.
Vibivs Silivs Alatvs
Aby dostaæ siê do Chudowa:

Autobusem:
z Katowic wydaje siê ze mo¿na jechaæ autobusem KZK-GOP numer 120. Pokrywa siê on z lini± 669 (poni¿ej) do przystanku "Paniówki Skrzy¿owanie", gdzie trzebaby wysi±¶æ.
http://www.kzkgop.com.pl/rozklady/start.ph...at=120_20020901
po³±czenie jest ok, ale nie wiem czy ten przystanek bêdzie najlepszy (zawsze mo¿na spytaæ kierowcê), wiêc trasê planujecie na w³ase ryzyko

z Gliwic, najlepiej chyba pojechaæ lini± KZK-GOP numer 669:
http://www.kzkgop.com.pl/rozklady/start.ph...at=669_20041201

Z Tychów jedzie autobus lini MZK Tychy numer 33 (do Paniówek, sk±d 20-30 min piechotk± pod zamek):
http://mzk.pl/rozklady/033w/033wt001.htm

Bilety polecam wcze¶niej kupowaæ w kioskach, jest to komunikacja miejska i bielty u kierowców s± o wiele dro¿sze i nie przys³uguje ulga.

Samochodem:
Z ca³ej Polski pó³nocnej i wschodniej najlepiej dojechaæ do Katowic i autostrad± (uwaga, jest ona zaznaczona tylko na najnowszych mapach) w kierunku Gliwic po przejechaniu kilku kilkometrów zjechaæ na Chudów (jest specjalny zjazd).
Z zachodu w sumie jest to samo tylko ze z Gliwic do Katowic i w po³owie zje¿dzamy na Chudów.

W razie jakichkolwiek problemów piszcie lub dzwoñcie: Wojciech £azuka 507-319-254
Lepiglina
jeszcze raz o warsztatach i koszach
nie napisalam ze dziela-kosze które stworzycie stana sie wasza wlasnoscia
kolezanki i kolegi do dziela
Bartosz Chmielnicki
Witam serdecznie,

Korzystajac z chwili wonego czasu, jak i z faktu, ze bezposredni Organizatorzy bawia sie aktualnie w Toszku pozwole sobie przypomniec kilka oczywistosci, jak rowniez zaznaczyc jedna ze zmian, za to wazna.

Otoz impreza jest dla nas. I dla zwiedzajacych. Do tej pory udawalo sie nam to pogodzic i dobrze byloby ten trend utrzymac. Zeby wszystko zagralo dobrze i bez zbytnich napiec przypominam - wszyscy Obozowicze sa Organizatorami Jarmarku Chudowskiego. To jak ta impreza bedzie wygladac zalezy wiec nie od jednej ekipy, tylko od kazdego z nas. Chcesz sie dobrze bawic - zrob tak zeby byla dobra zabawa a nie oczekuj, ze ktos zrobi to dla Ciebie. To motto sprawdzone, odpowiednio dzielace obowiazki, radosci i odpowiedzialnosc.

W tym roku oboz bedzie prawie dwukrotnie wiekszy niz w roku ubieglym, kiedy wydawalo nam sie ze byl za duzy. W zwiazku z tym jeszcze mocniej bedziemy podkreslac sprawnosc organizacyjna, wywiazywanie sie z podjetych zobowiazan, porzadek i w ogole. Przypominam - Jarmark Chudowski nie jest impreza organizowana przez kogokolwiek dla nas. Jest impreza organizowana przez nas wszystkich (przynajmniej w zakresie obozu rycerskiego)

Poniewaz przyjedze sporo ludzi, z ktorych czesc moze z jakis powodow mnie nie znac - ostrzegam ze w razie jakichkolwiek problemow bede kontaktowal sie bezposrednio z dowodcami zaproszonych ekip i radosnie korzystal z pomocy ludzi, ktorzy swoja pomoc juz zaoferowali w zakresie utrzymania porzadku smile.gif

No dobra, tyle ogolow na niedzielne poludnie.

Teraz UWAGA !

W TYM ROKU ORGANIZATORZY NIE ZAPEWNIAJA WYZYWIENIA. Dostaniemy tylko wode i codzienna mozliwosc zakupu pieczywa. W zamian za to - w niedziele zasiadziemy do wspolnego posilku wieczorno-nocnego. Dodam, ze zdecydowalismy sie na taka zmiane na wyrazne, liczne prosby Was - wspolorganizatorow tego przedsiewziecia. Skutkuje to koniecznoscia zabrania jakiegos jedzonka ze soba, lub kasy na korzystanie z okolicznych gospod

Pozdrawiam serdecznie

Szumilas MD
Bartosz Chmielnicki
Sewerysz
My tzn. WKNP jako, ¿e wg powy¿szego postu jeste¶my uczestnikami a zarazem i "organizatorami" liczymy na udzia³ wszystkich zbrojnych w Rankingu. Jest to kontynuacja "zawodów w walkach rycerskich" jakie mia³y miejsce podczas imprez cylicznych np. Soplicowie i czê¶ci jest ju¿ znana. Oczywi¶cie Ranking bêdzie prowadzony przez wszystkie dni imprezy je¶li nadrzêdny organizator zaakceptuje pomys³ (tu uk³ony w stronê Puszczy). Poni¿ej zamieszczam plik z zasadami tej zabawy. Informacji szczegó³owych bêdziemy udzielaæ ju¿ na Chudowie.

Dodatkowo mo¿e uda zorganizowaæ siê tor przeszkód z machinami, ale to narazie jest trakcie ustaleñ.
Pozdrawiam
Sewer
Bartosz Chmielnicki
Witam ponownie, szkoda ze w takiej sprawie

W zwiazku z incydentami podawania sie za "konsultantow" Jarmarku Chudowskiego, miedzy innymi na Warsztatach Tanca Dawnego w Wierzbnej (swoja droga to wyjatkowa bezczelnosc mowic tak na imprezie organizowanej przez Fundacje "Zamek Chudow" - Organizatorow Jarkarku) informujemy ze NIE ISTNIEJE taka funkcja. NIE MA kosultantow do spraw strojow, konsultantow do spraw muzyki, konsultantow do spraw garnkow ani innych.

Informujemy rowniez, ze osoby o tendencjach urojeniowych, ktore w toku swojej choroby uwierzyly, ze pelnia taka funkcje, nalezy traktowac z lagodnoscia, wyczuciem taktu i szacunkiem naleznym ludziom z zaburzeniami funkcji poznawczych. Nalezy w miare mozliwosci opanowac ich nadmiernie wyrazane emocje i lagodnie wskazac droge do najblizszego Zakladu Opieki Zdrowotnej, najlepiej specjalistycznie zajmujacego sie takimi schorzeniami.

Pozdrawiam

Szumilas MD
Bartosz Chmielnicki
Vibivs Silivs Alatvs
Witajcie
Jako¿e Jarmark Chudowski zbli¿a sie wielkimi krokami, trzebaby og³osiæ co i kiedy dziaæ siê bedzie.

Poni¿szy plan zawiera rozpiskê tych punktów programu, w których polecamy wzi±¶æ udzia³ lub które w inny sposób dotycz± dzia³alno¶ci bractw historycznych.

W tym roku proponujemy wiele nowo¶ci, wiêc w razie czego lepiej sie zapytaæ ni¿ niewiedzieæ.

Zanim jednak przejdê do meritum, zwrócê uwagê na kilka kwestii:

- Wszyscy jeste¶my wspó³organizatorami Jarmarku. "Chcesz sie dobrze bawic - zrob tak zeby byla dobra zabawa, a nie oczekuj, ze ktos zrobi to dla Ciebie."

- Bezpo¶rednim i jedynym gospodarzem Jarmarku Chudowskiego jest Fundacja Zamek Chudów. Puszcza Pszczyñska jest jedynie po¶rednikiem.

- Spraw± która rozumie siê sama przez siê, a jest dla naszego wspólnego dobra, s± ca³odobowe warty. Zostana one wyznaczone na tradycyjnym pi±tkowym zebraniu dowódców. Wcze¶niejsze bêd± wyznaczane wsród ekip które przyjad± wcze¶niej... :/

- Na terenie i w trakcie Jarmarku obowi±zuje zakaz spo¿ywania alkoholu przez osoby poni¿ej 18-stego roku ¿ycia oraz substancji psychoaktywnych przez WSZYSTKICH.

- Fundacja Zamku Chudów nie dostarcza w tym roku pó³produktów spo¿ywczych. Przez ca³y czas trwania Jarmarku, ¿ywimy siê sami. W zamian za to ugoszczeni zostaniemy na niedzielnej uczcie.

Sobota 13:08:2005
8:00-11:00 Eliminacje do turnieju ³uczniczego (jak wstaniecie to postrzelacie)
11:00 Otwacie kramów
12:00 I Konkurencja Rycerska
13:30 Pokaz konny
14:00 Rozpoczêcie Jarmarku - Przedstawienie bractw i manewry.
Kwestia obowi±zkowa. W tym roku nie zrywamy ca³ego obozowiska do delifady. W zamian za to prosimy 3 przedstawicieli ka¿dej grupy do wyst±pienia przed publiczno¶ci±. Drug± czê¶ci± oficjalnego otwarcia Jarmarku bêd± manewry WSZYSTKICH (lekko i cie¿ko) zbrojnych.
Manewry zostan± omówione przez dowódców i przeæwiczone w piatek wieczorem.

16:00 II Konkurencja Rycerska
17:30 Pokaz konny
18:00 Zapasy w borowinie
Konkurencja tylko dla kobiet. Strojem obowi±zuj±cym bêdzie giez³o. Jedna z proponowanych nagród dla zwyciê¿czyni to wybór mê¿czyzny którego w³asnorêcznie wrzuci do owej borowiny.
20:00 III Konkurencja Rycerska
22:00 Pokaz tanca z ogniem

Niedziela 14:08:2005
9:00 Bitwa na stal
Wg. Zmodyfikowanych zasad TOG-owych. Pe³ne opancerzenie (arbitrami w sprawie poprawno¶ci historycznej uzbrojenia s± Aiuto z TA¦MY i Marcin z Konfraternii)
11:00 Pokaz konny
12:00 IV Konkurencja Rycerska
13:00 Samowtór (czy inna bitewka)
15:00 V Konkurencja Ryerska
16:30 Fina³ Polowania
18:00 Fina³ Konkurencji Rycerskiej – Inscenizacja Zdobycia Zamku
19:00 Pokaz tañców
20:00 Uczta
Obowi±zkowa, dramowa, miejmy nadziejê: wielce smaczna, widowiskowa, w mi³ym towarzystwie, wspólna, d³uga WY¯ERKA!
22:00 Pokaz sztucznych ogni

Poniedzia³ek 15:08:2005
9:00 Bitwy na drewno
11:00 Zapasy i inne atrakcje
12:00 Mecz pi³ki baroñskiej
14:00 Bieg dam po sukno
PO 15:00 – Pozwalamy siê ¿egnaæ i wyje¿dzaæ grupom historycznym

Dodatkowymi atrakcjami bêd±:
+ konkurs na: "Najwiêkszego Moczymordê" (do soboty rana zbieram zapisy do tego turnieju, wpisowym jest jedna butelka lub puszka "dobrego" piwa. Turniej odbywa siê systemem pucharowym (w parach, zwyciê¿ca przechodzi dalej). Najwiêkszy moczymorda zgarnia pulê (wszystkie wpisowe piwa).
+ koncerty muzyki dawnej
+ pojedynki rankingowe wg. Wolnej Kopmanii Najemnej Poznañ (do uzgodnienia)
+ ró¿norakie warsztaty (oka¿e siê na miejscu)
+ wystêpy naszych przyjació³ z grupy Svibor

Organizatorzy zastrzegaj± sobie prawo zmiany rozk³adu jazdy. Poniedzia³ek zostaje dniem lu¼niejszym, kiedy to bêdzie czas na zrealizowanie wszelkich pozosta³ych wariactw.
Organizatorzy zastrzegaj± sobie prawo do usuniêcia z imprezy osób zachowyj±cych siê nieodpowiednio, nie maj±cych zaproszeñ, wyekwipowanych niestosownie co do konwencji rekonstrukcji historycznej oraz innych objêtych osobnymi przepisami.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.