Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sie.]VI Jarmark ¦redniowieczny na zamku w Chudowie 13-15.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Bartosz Chmielnicki
Bardzo sie ciesze z rozpoczynajacej sie wlasnie dyskusji.

Kilka uwag:

- fabularne przygody dla rycerzy - jak najbardziej historyczne, mamy potwierdzenie w niejednym zrodle, ja mowilem tylko o komentarzu (zreszta wlasnym), ktory trzebaby moze nieco obciac z nalecialosci wspolczesnych ("zamienila mnie w trytona.... ale juz mi lepiej")

- Gwyn, przyjmujemy deklaracje wspoltworzenia fabuly i pokazow technik szermierczych - o to wlasnie chodzi, zeby jak najwiecej ludzi moglo sie wlaczyc w organizacje Jarmarku - wtedy bedzie rzeczywiscie coraz lepszy

- Gryf, oczywiscie ze komercja daje nam mozliwosc przezycia takiego jarmarku, jaki byl w tym roku, ale to nie jest argument. Jestem przekonany, ze mozna zmienic zrodla finansowania, tylko zanim zaczne rozmawiac z potencjalnymi sponsorami, chce wiedziec na ile my sami chcemy cos takiego zrobic. Osobiscie uwazam, ze byloby dobrze, gdyby na takie imprezy przyjezdzalo 5 000 widzow (zamiast 50 000), ale takich, ktorzy chca wejsc do "zywego muzeum" i nie bedzie im przeszkadzal brak lodow, coca-coli, czy frytek.

- w zwiazku z powyzszym uwaga rowniez do Gwyna: chodzi mi o to, zeby ludzie NIE MIELI mozliwosci korzystania z opisywanych wspolczesnosci na terenie Jarmarku, zeby ich tam po prostu nie bylo. Malo kto ma swiadomosc, ze na pierwszych dwoch (trzech?) jarmarkach nie bylo wspolczesnych elementow zywieniowych (lacznie z piwem) a ludzi przyjezdzalo coraz wiecej, wiec to nie prawda ze nasi Goscie MUSZA miec wspolczesny piknik. (od razu odpowiadam ze zlamala nas sytuacja finansowa w ktoryms tam roku i pozwolilismy na piwo, a potem to juz poszlo.... lody sa od zeszlego roku, frytki o ile wiem pojawily sie w tym, obawiam sie co bedzie w przyszlym...)

- co do granic. Jestem przekonany ze jedna z nich wyznacza zdrowie. Stad (paradoksalnie moze) pozwolilbym na ukryte karimaty (dla alergikow), okulary, bierzaca wode. Jesli chodzi o toalety - mozna wykopac dol kloaczny i postawic wychodek (byly), choc oczywiscie toi-toi jest szybszy, prostszy i dla turystow. Dlugo zastanawialem sie nad mikrofonem (na pierwszych dwoch jarmarkach go nie bylo) ale jest jeden argument za - otoz w sredniowieczu trudno bylo zgromadzic w jednym miejscu tyle tysiecy ludzi, bo gestosc zaludnienia byla nieco mniejsza niz obecnie - stad medievalne techniki naglosnieniowe (na przyklad powtarzanie przez kolejnych pod-mowcow slow glownego mowcy) nie bardzo sie sprawdzaja

- Jesli chodzi o jarmarcznosc - tak, tak, tak - dajcie mi tylko namiary na odpowiednie trupy teatralne. Poki co to nie bardzo znalazlem (a szukalem) w Polsce ludzi, ktorzy chcialiby cos takiego robic

- Jesli chodzi o jezyk i tematy przy ogniskach - zgadzam sie z Drzewiakiem, tez probowalismy i bylo slabo, sztucznie i ogolnie chyba nie umiemy. Tu wiec bym odpuscil (chyba ze ktos zaproponuje inne wyjscie)

Konkludujac:

- dziekuje za otrzymane pomysly i prosze o dalsze

- uwazam ze wszystkie konkurencje i zabawy powinnismy opierac na zrodlach, tak jak uzbrojenie, czy stroje (oglaszam konkurs na potwierdzenie walk w blocie...icon_wink.gif )

- uwazam ze mozna sprobowac pokazac Gosciom kawalek zycia w sredniowieczu, dajac im zamiast piwa - miody, wina i zamawiajac produkcje piwa wedlug sredniowiecznych receptur - rozmawialem z dwoma malymi browarami - da sie, zamiast chipsow i frytek - ciastka i na przyklad bob, czy cokolwiek innego z dawnych ksiazek kucharskich (prosze o kontakt znawcow)

- uwazam ze mozna sprobowac samemu tak pozyc i NIE Gwyn, wtedy nie mialoby sensu picie wodki w cichosci namiotu i po zmroku. Sprobujmy bawic sie przy znanych wtedy alkoholach, czy innych uzywkach. Moznaby zrekonstruowac gabki nasenne z Salerno z wyciagiem z maku icon_wink.gif

- zastosowanie powyzszych postulatow daloby nam mozliwosc uzyskania patronatu naukowego towarzystw zajmujacych sie kultura dawna (z roznych europejskich uniwersytetow). Sami nalezymy do jednego z nich, ale byloby mi audentycznie wstyt, gdyby jego czlonkowie posjwili sie na tegorocznym Jarmarku (chyba zebysmy ich nie wypuszczali z obozu)

Prosze o dalsze uwagi i zglaszanie sie ludzi, ktorzy chcieliby sprobowac. Niekoniecznie zreszta w Chudowie... smile.gif Zobaczymy ilu by nas bylo, dopracujemy szczegoly i znajdziemy alternatywne do piwa srodki finansowania, jesli sie okaze ze warto.

Chcialbym tez absolutnie zaprzeczyc jakoby nie podobal mi sie tegoroczny Jarmark. Byl swietny, najlepszy dotychczas i jako wielki piknik sprawdza sie rewelacyjnie. Cale to mieszanie w pochwalnej dyskusji jest po to, zeby jasno ustalic kierunek jego dalszego rozwoju. I zeby zapytac sie Was na ile i w ktora strone chcemy.

Pozdrawiam

Szumilas MD
Bartosz Chmielnicki
Stowarzyszenie Bractwo Rycerskie Puszczy Pszczynskiej
Ma³
gwoli u¶cislenia, tañczy³ z nami jeszcze Arek z naszego zespo³u,

i Ja rózwnie¿ moze trochê poniewczasie dziekuje za s³owa uznania w kwestii tañców,
mi³o jest dowiedzieæ siê , zê to co staramy sieprzekazaæ naszymi tañcami jest widoczne dla publiki, i nasze ciê¿kie treningi nie id± na marne bigsmile2.gif
Przemko
Ze strony Fundacji "Zamek Chudów" równiez wielkie dzieki za przybycie na nasz Jarmark. Cieszê siê bardzo, ze tak wielu spo¶ród Was wynios³o mi³e wspomnienia z tegorocznego Chudowa. Dziêkuje tym z Was, którzy doceniaj± to, co staramy siê zrobiæ w Chudowie, zarówno na zamku, jak w czasie organizacji Jarmarku.

Wielkie dziêki Wojtkowi za wytyczne i pomoc w budowaniu obozu i pozosta³ych atrakcji. Dziekujê tu te¿ tym, którzy na t± stronê pewnie nie zajrz± - prawie 60 osobom, które dba³y z naszej strony ¿eby ¶mieci siê zbiera³y, rozwalone porêcze naprawia³y, uczta przygotowa³a, parkingi nie przepe³nia³y, by³o drewno na ogniska, czyli po prostu zadba³y logistycznie, ¿eby¶cie i Wy i tury¶ci mogli sie dobrze bawiæ.

A propos historyczno¶ci obozu i atrakcji nie wypowiadam siê, bo nie jestem tu specjalist±. Walki w borowinie bêdzie Wam mo¿e ciê¿ko umotywowaæ, ale przypominam, ¿e to pomys³ Edgara z Landsbergii, który na pro¶bê Wojtka zrealizowali¶my.

Myslê, ¿e nie mo¿ecie popadaæ w skrajno¶ci, bo ciê¿ko umotywowaæ choæby robienie przez Was zdjêæ w obozie, czy w czasie konkurencji arturiañskich i pojedynków. Znajd¼my sensowny kompromis i u¶miechnijmy siê szczerze do siebie, bo uda³o siê nam wszystkim zrobic naprawde ¶wietn± imprezê.

Pamiêtajcie tez proszê, ¿e naszym celem jest odbudowa zamku i jego popularyzacja, co w ró¿nym tempie realizujemy od 2000 roku.

Raz jeszcze Dziekuje i pozdrawiam z wci±¿ jeszcze sprz±tanego i zbieraj±cego siê po Jarmarku Chudowa.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Szumilasie- ja osobi¶cie jestem za robieniem max wszêdzie. Nie mam tylko bladego pojêcia o prehistorii Jarmarku oraz na wp³ywie Organizatora na okoliczno¶ci ogródkowe. Pomys³ wzglêdnego przyzwolenia powsta³ z przekonania o s³abo¶ci ludzkiej, jednakowo¿ ze wszech miar popieram pe³n± eliminacjê elementów wspó³czesnych do granic stawianych przez zdrowie.
Dzia³a teatrzyk kukie³kowy pojawiaj±cy siê na 100-letniej. Byæ mo¿e bêdê mial mo¿liwo¶æ zorganizowania oryginalnych sztuk kukie³kowych z XV wieku. Byæ mo¿e. Rekonstrukcja ca³ego teatru to ju¿ powa¿ne przedsiêwziêcie. Zachowa³ siê prawie ca³y w Antwerpii i mo¿na próbowaæ tam uderzaæ. Je¿eli byliby zainteresowani mogê spróbowaæ zorganizowaæ kontakt. Pozdrawiam
Gwyn
Sewerysz
Niestety nie mia³em przyjemno¶ci brania udzia³u w poprzednich jarmarkach, jednak po komentarzach bywalców ogólny obraz ca³o¶ci idzie ca³y czas ku lepszemu, mam tu na my¶li obóz. Kolejne kroki w kierunku jeszcze wiêkszej historyczno¶ci wspomnianego nie bêd± budzi³y u nikogo sprzeciwu, w to wierzê ca³ym sercem, a nawet jestem pewien. Historyczno¶æ zabaw jak najbardziej... w koñcu zabawa, jaka by nie by³a, zawsze pozostanie zabaw± smile.gif ... i to wszystko czyli ¿ywy skansen, niezale¿nie od sponsora da siê zrobiæ ju¿ za rok.

Resztê, która znajduje siê poza p³otem obozu... czemu nie... chyba nikt z historycznych nie bêdzie têskni³ za lodami, frytkami i innymi duperelami.. gdy alternatywa bêdzie kusz±co smaczna. Ja napewno nie bêdê. Wolê tak± opcjê ni¿ piwo z grilla i kie³basê z beczku.. tudzie¿ odwrotnie.
A latryna zamiast toi toi'a ¶wietna rzecz... ale trzeba pamiêtaæ o instrukcji obs³ugi, bo toi toi'a kto¶ umyje a latryny nie tongue.gif

Sam doda³bym wozy, przemarsze taborów, budowê fortyfikacji a nastêpnie ich d³ugotrwa³e oblê¿enie... ale to niespe³niona wizja Zdzies³awic... i na tym zakoñczê.

Pozdrawiam wszystkich
Sewer
Micha³ /Gwyn/ Czerep
P.S. Rzecz jasna podtrzymujê chêæ pomocy (czyli skoordynowanie) Fechtschule i zorganizowania Ringen in Grueblein. Nie do koñca jestem pewien czy zosta³em zrozumiany co do 'fabu³y'- kojarzy mi siê to z arturian±, ponik±d s³uszn± ideologicznie- mnie chodzi o tradycjê ustnego wykonywania utworów narracyjnych, czy to zorganizowanych (rymem, aliteracj±) czy lu¼nych. Tak, mogê przygotowaæ lu¼n± (czyli prozatorsk±) adaptacjê opowie¶ci czy dwóch. Z mi³± chêci±.

Arturiana ma ju¿ pewne ramy, które s± rozwijane i, je¿eli siê przydam to chêtnie wspomogê. Ale chodzi³o mi o inny pomys³, który wy³o¿y³em wy¿ej smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Borg
Co do szermierki, tu uk³on zwlaszcza w strone Gwyna i Druida
Mo¿e by zrobiæ fabularyzowany s±d bo¿y. Ktrochê gadki dlaczego i ³adnie pokazowo traktatowo... Mo¿e ten pojedynek w dole z kobiet±
Nie wiem czy przypadkiem czegos takiego juz nie zrobiliscie nie mialem okazji ogladac ale proponuje
Micha³ /Gwyn/ Czerep
S±dy Bo¿e to wszystkie bractwa robi±, to tak ograna formu³a... Teoretycznie da³oby siê zrobiæ taki porz±dny, z sekundantami, marami itd, ale tu musia³yby byæ w³ócznie (póki co nikt nie robi tego porz±dnie) d³ugie miecze i sztylety. Za ma³o klarowne. Mam ju¿ plan jak siê za to zabraæ i jak mo¿e to wygl±daæ. Mamy ze 4 grupy które dadz± radê zrobiæ stosowne prezentacje, damy radê. Pozdrawiam
Gwyn
Trollsky
CYTAT
A latryna zamiast toi toi'a ¶wietna rzecz... ale trzeba pamiêtaæ o instrukcji obs³ugi, bo toi toi'a kto¶ umyje a latryny nie

boje sie ze to moze nie przejsc jesli ma to byc impreza masowa. sanepid zrobilby organizatorom z pupy jesien sredniowiecza. na prywatnej imprezie jak np wojna 100letnia taka wygodka dala rade - prywatna dzia³ka i w ogole, ale na takim jarmarku to nie wiem ...
watman
odchodzac na chwile od tematu rekonstrukcji jarmarku pragne zaprosic wszystkich na obiecana aukcje giezelka Kini (w ktorym wystapila w borowinach)!
licytujemy -> TUTAJ <-

zapraszamy! :D
Piotr Paruch
Witam wszystkich

Dla tych, który chc± wiedziêæ, to przed godzink± wypu¶cili mnie ze szpitala, gdzie wczoraj przeszed³em operacjê zespolenia ko¶ci ³okciowej (to ta miêdzy ³okciem a nadgarstkiem, po zewnêtrznej) i przez d³u¿szy czas bêdê mia³ problem na lotniskach i innych miejscach gdzie s± bramki wykrywaj±ce metal - mam w rêce stalow± p³ytkê i sze¶æ ¶rubek. We wtorek powiniem dostaæ spowrotem zdjêcia rentegenowskie, to zgodnie z pro¶b± niektórych wrzucê skany smile.gif

Wszystkim uczestnikom Jarmarku chcia³bym gor±co podziêkowaæ za okazan± mi pomoc w najdrobniejszych choæby sprawach i s³owa otuchy. Co do trebusza - zaczynam zbieraæ zamówienia na pozazy strzelania na przysz³y sezon ;)

Najwy¿szy czas skoñczyæ o sobie i powiedzieæ co¶ o Jarmarku, czego nikt jeszcze chyba nie poruszy³ - nag³o¶nienie. Niestety to, co sprawdza³o siê w zesz³ych latach, przy tak rozro¶niêtym miejscu akcji (np. Legendy) by³o dalece niewystarczaj±ce. Na przyk³ad podczas ataku na Zamek Z³o¶æ ludzie otwarcie narzekali ¿e nic nie s³ychaæ i byli poirytowani. Po za tym to z roku na rok bawiê siê na tej imprzezie lepiej, choæby dlatego, ¿e mogê realizowaæ swoje chore fantazje (chodzi o sztrzelanie z trebusza, nie o ³amanie r±k) smile.gif
Przemko
CYTAT(Piotr Paruch)
Najwy¿szy czas skoñczyæ o sobie i powiedzieæ co¶ o Jarmarku, czego nikt jeszcze chyba nie poruszy³ - nag³o¶nienie. Niestety to, co sprawdza³o siê w zesz³ych latach, przy tak rozro¶niêtym miejscu akcji (np. Legendy)  by³o dalece niewystarczaj±ce. Na przyk³ad podczas ataku na Zamek Z³o¶æ ludzie otwarcie narzekali ¿e nic nie s³ychaæ i byli poirytowani.

Przede wszystkim Piotrze to szybkiego powrotu do pe³nej sprawno¶ci, bo jak nam tu z piszcz±ca na lotniskach p³ytk± kolejne machiny wybudujesz ;)

A nag³o¶nienie faktycznie nie zawsze siê sprawdza³o. Powód by³ taki, ¿e nie do koñca znalismy miejsca organizacji konkurencji arturiañskich. Teraz wiemy, ze na przysz³y rok musimy to ustaliæ wcze¶niej.

Pozdrowienia
Filip, Filerem zwany
No, ludzie, co z tymi fotkami ???? face4.gif

Bartoszu - mysle, ze pomysl z "uwstecznianiem" receptur jedzenia oraz trunkow jest bardzo ciekawy!
Tomasz Rajtar
Aj waj Filip, m³ody jeste¶. tongue.gif

Pszczyna ju¿ u¶redniowiecznienie "wy¿ywienia" w trakcie imprezy zapocz±tkowa³a. By³o to het czasu temu. Czyli jakie¶ 5 lat na moje stare oko. Dla mnie s± niedo¶cignionym wzorem w tej materii do tej pory. Choæ z tamtej "Pszczyny" to w tym roku w Chudowie chyba tylko Bartosza mo¿na by³o spotkaæ... smile.gif
Na takiej uczcie w trakcie imprezy "mediewalnej" nigdy przedtem ani nigdy potem nie by³em.

Jednocze¶nie Bartosz od tamtej pory nie mo¿e zapomnieæ, ¿e niektóre g³odomory najzwyczajniej nie wytrzyma³y z rana i nie dotrwa³y do "mediewalnej" pory pierwszego posi³ku (po³udnie) ratuj±c siê wra¿ymi dro¿d¿ówkami z pobliskiej kawiarni. Pragnê nadmieniæ, ¿e by³o to przed uczt±. Po uczcie - ¿aden cz³owiek o metabolizmie zbli¿onym choæby w po³owie do normy, nie by³by w stanie pope³niæ równie haniebnego i niezapomnianego wystêpku... smile.gif

I jednocze¶nie pamiêtam doskonale jak wiele pracy Pszczyniaków kosztowa³o przygotowanie takiego jedzenia i samej uczty... Powiem szczerze - nie podj±³bym siê organizowania czego¶ takiego na zasadzie "gospodarz zapewnia wy¿ywienie".
Mo¿na tylko (a¿?) apelowaæ o "u¶redniowiecznienie" ¿ywienia siê w ramach ekip przebywaj±cych w obozie.
Tylko tak jako¶ ¶rednio (wiecznie?...) w to narazie wierzê, po niemal 10ciu latach zabawy w rymcerstwo.
Ale mo¿e siê mylê. Kiedy¶ nie s±dzi³em, ¿e zobaczê taki obóz jak w Chudowie.

Czyli - wszystko zale¿y od nas samych...

-
watman
CYTAT(Tomasz Rajtar)
Pszczyna ju¿ u¶redniowiecznienie "wy¿ywienia" w trakcie imprezy zapocz±tkowa³a. By³o to het czasu temu. Czyli jakie¶ 5 lat na moje stare oko. Dla mnie s± niedo¶cignionym wzorem w tej materii do tej pory. Choæ z tamtej "Pszczyny" to w tym roku w Chudowie chyba tylko Bartosza mo¿na by³o spotkaæ...  :)
Na takiej uczcie w trakcie imprezy "mediewalnej" nigdy przedtem ani nigdy potem nie by³em.

to byl chyba rok 2000, wiec 5 lat temu sie zgadza, ale chcialbym sie tylko pochwalic, ze nie tylko Bartosz byl na tym jarmarku i tamtym zywcu... jeszcze ja ;)

CYTAT
Mo¿na tylko (a¿?) apelowaæ o "u¶redniowiecznienie" ¿ywienia siê w ramach ekip przebywaj±cych w obozie.
Tylko tak jako¶ ¶rednio (wiecznie?...) w to narazie wierzê, po niemal 10ciu latach zabawy w rymcerstwo.
Ale mo¿e siê mylê. Kiedy¶ nie s±dzi³em, ¿e zobaczê taki obóz jak w Chudowie.
Czyli - wszystko zale¿y od nas samych...

mysle, ze malymi kroczkami wszystko da sie zrobic...
za rok proponuje nie robic ziemniaczkow w zarze (mimo, ze sam je uwielbiam), zrezygnowac z pomidorkow (mimo, ze fasolka po bretonsku bez pomidorkow to porazka) i uwazac na to CO jemy... za dwa lata juz mozemy spokojnie bawic sie w sredniowieczne przepisy smile.gif
Borg
Wata ja prosim bez fasoli
fasola jest be przed XVI wiekiem
choc sam nia zgrzeszylem nie wiedzac jeszcze
Bartosz Chmielnicki
¦wietnie, mniej wiêcej o to chodzi.

Borg, uprzejmie proszê o ¼ród³o odno¶nie fasoli, mi te¿ co¶ nie pasowa³o, ale nie umia³em znale¼æ ani potwierdzenia ani zaprzeczenia, wiêc odpu¶ci³em.

Moi Drodzy. Je¶li uznamy, ¿e jest wystarczaj±co du¿o ludzi którzy zechc± stworzyæ grupê organizuj±c± tak± imprezê, poszukamy sponsorów (my¶lê, ¿e wszyscy siê zgodz±, ¿e trzeba szukaæ alternatywnych ¼róde³ finansowania w stosunku do sprzeda¿y piwa) i zaproponujemy taki projekt Organizatorom. Je¶li siê zdecyduj± zaryzykowaæ i wróciæ do pewnych pomys³ów w Chudowie- to super, je¶li nie - bêdziemy siê wtedy martwiæ.

Ale najpierw potrzebujemy ludzi, któzy zechc±. Póki co WKNP, Gwyn, Druid (i jak s±dzê ChZG), byæ mo¿e Puszcza - kto jeszcze?

Niezale¿nie od tego - proszê o dalsze pomys³y, deklaracje i Wsze marzenia rekonstrukcyjno-festynowe do realizacji w przysz³ym roku w Chudowie.

Pozdrawiam

Szumilas MD
Bartosz Chmielnicki
Jakub zwany garbatym
Ja w kwestii fasoli. Encyklopedia PWN mówi, ¿e kilka gatunków zwieziono do Europy po odkryciu Ameryki, wiêc niestety nie jest koszer, a dobra by³a na Chudowie smile.gif
Borg
Fasola (Phaseolus) - rodzaj ro¶lin jednorocznych lub wieloletnich nale¿±cy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Po³udniowej i do Europy dotar³a po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
wikipedia.pl
a dobra byla bo ja ja przygotowalem jesli mowimy o tej czerwonej
Jakub zwany garbatym
Akurat chodzi³o mi o t±, któr± dosta³em u Puszczy w obozie.
Jeszcze odno¶nie kuchni na nastêpnym Chudowie. Mo¿e by tak zrobiæ jaki¶ medievalny konkurs kulinarny ? Co Wy na to?
¯eby nie by³a to zabawa tylko i wy³±cznie dla nas, komisjê mo¿na wybraæ spo¶ród turystów, a degustacjê przeprowadziæ jako¶ bardziej "oficjalnie" (na widoku, z ulubionym komentatorem i jak±¶ nagrod±).
Taki lu¼ny pomys³. Niech teraz wypowiedz± siê gotuj±cy.
Jaros³aw (Gêsik)
Witam..
Jako ¿e przebywam obecie na emigracji w Albionie to nie dane mi bylo uczestniczyc w tegorocznym Jarmarku. Jesli jednak mnie zaprosz± wprzyszlym roku to ja mialbym wielka ochotê zrealizowaæ cos co juz od dluzszego czasu chodzii po glowie. Otó¿ chcialbym sie zaj±æ nazwijmy to ''obróbk± ciepln± wyrobów miêsnych'' - czyli suszenie, pieczenie,gotowanie i moje ulubione z czym wi±¿e najwieksze nadzieje wêdzenie po wcze¶niejszym marynowaniu. Budowa jakiej¶ skromnej wêdzarni to ¿aden problem.
Bed± z tym niestety pewne problemy logistczne- chodzi glównie o przechowywanie pólproduktow - jesli temperatury bed± wysokie bêdzie to powazny problem. Bardzo mnie zreszta ciekawi jakby sie cos takiego powiodlo - bylby to ciekawy eksperyment i mam nadziejê przyjemnosc podczas spozywania, pierwsze wyroby obiecuje oczywi¶cie testowac wpierw na sobie...

Ps. Tak, jestem miêso¿erc± i jestem z tego dumny...
PPs. Kto nie czu³ rozchodz±cego siê w powietrzu zapachu wêdzonego boczku, szynki czy kie³basy ten nie wie co dobre...
watman
CYTAT(Jaroslaw)
Witam..
Jako ¿e  przebywam obecie na emigracji w Albionie to nie dane mi bylo uczestniczyc w tegorocznym Jarmarku. Jesli jednak mnie zaprosz± wprzyszlym roku to ja mialbym wielka ochotê zrealizowaæ cos co juz od dluzszego czasu chodzii po glowie. Otó¿ chcialbym sie zaj±æ nazwijmy to ''obróbk± ciepln± wyrobów miêsnych'' - czyli suszenie, pieczenie,gotowanie i moje ulubione z czym wi±¿e najwieksze nadzieje wêdzenie po wcze¶niejszym marynowaniu. Budowa jakiej¶ skromnej wêdzarni to ¿aden problem.

jednego sprzymierzenca juz masz smile.gif
mmmm.... miesko :D
z logistyka jakos sobie poradzimy smile.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

CYTAT
Druid (i jak s±dzê ChZG),

Oczywi¶cie. Pewnie bêdzie nas mniej, ale za to lepiej.

Pozdrowienia
Marcin Hajda¶
Proponowa³bym aby mistrzowie kuchni zalozyli jakis odrebny temacik gdzie mozna by zaczac przesylac konkretnie opracowane (dla laika w gotowaniu) przepisy? Niech to co przedmowcy szlachetnie uchwalili nie pozostanie tylko w sferze planów.

Pozdrówka

Marcin
Trollsky
ja tez bym powedzi³ smile.gif na grunwaldzie nam nie wyszlo bum.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Na razie uzupe³niono rotowe foty o imprezê z Chudowa. W przygotowaniu foty zbrojnych, proszê o cierpliwo¶æ. icon_wink.gif
http://rzezniczek.lh.pl/index_wpocz.htm

Pa
Tunia
a foty z tañców angsad.gif robi³e¶ Ty te¿ czy¿ nie Rze¼niczku? ;)
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Robi³em, robi³em. Do rotowych nie mog³em dorzuciæ gdy¿ w tle jest pe³no turystów. tongue.gif Owenowi nagra³em p³ytkê ze zdjêciami z ca³ego sezonu to ludzie z Warszawki mog± od niego przegraæ. icon_wink.gif Ewentualnie co¶ pó¼niej poradzimy.

Foty zbrojnych - wkrótce w necie. Opó¼ni³o siê, gdy¿ ¿ona mnie do malowania ¶cian zagna³a. cool.gif

Pa
Visenna
A czy s± mo¿e jakie¶ zdjêcia z ogniowych igraszek podczas biesiady? By³abym bardzo d¼wiêczna za takowe smile.gif))

Pozdrawiam
Visenna
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Ja nie mam fotek ogniokrêtek. By³em tak zafascynowany waszym pakazem, ¿e zupe³nie zapomnia³em o robieniu zdjêæ. tongue.gif No co? Jak siedzia³em metr od was to nie mog³em siê po³apaæ na co patrzeæ: czy na ognie czy na piêkne nogi. cool.gif

Pa
Visenna
Jaka ¶winia icon_redface.gif icon_redface.gif icon_redface.gif bigsmile2.gif

heart.gif

Widzisz... teraz to by¶ móg³ na zdjêcia patrzeæ, a tak to nie ma na co icon_wink.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Obiecujê poprawê. icon_redface.gif

Pa
Andrzej Siejeñski
Witam
Nie bardzo jest co dodaæ.
Podziêkowania dla Puszczy i wszystkich dziêki którym Chudów jest w³a¶nie taki jaki jest.
Zapraszam do skromnej galerii na naszej stronie www.las1410.prv.pl .
Pozdrawiam
P.S. Przy okazji chcia³bym podziêkowaæ osobie, która pomog³a mi przed bitw± wdziaæ na siebie moje ¿elastwo. Osoba która powinna mi w tym pomóc niestety gdzie¶ siê zapodzia³a.
Anulka
W temacie podziêkowañ nie da siê powiedzieæ ju¿ nic wiêcej - podpisujê siê wszystkimi ³apkami pod wszystkimi pochwa³ami wypowiedzianymi przez Przedmówców.

Pozwolê sobie tylko po¿aliæ siê i spytaæ - mo¿e kto¶ znalaz³ czarny zegarek Casio? Uczciwy znalazca proszony jest o popikanie w boczne przyciski - w zegarku jest baza danych telefonów, a pod nazw± "Ja" figuruje mój numer... Z góry dziêkujê.

PS. Sielce - wisielce!
Ewa
Cytat:
Wata ja prosim bez fasoli
fasola jest be przed XVI wiekiem
choc sam nia zgrzeszylem nie wiedzac jeszcze

No co¿........ je¶li chodzi o puszczañsk± fasolê po bretoñsku bigsmile2.gif to natchnieniem by³ zesz³oroczny Chudów, kiedy to dostali¶my od Fundacji fasolê. Pytanie co zrobic z niej dla 20 osób, w tym ch³opów walcz±cych, potrzebuj±cych po¿±dnego jedzenia bigsmile2.gif I tak przyjê³a siê fasolka do jad³ospisu Puszczy obok "nie¶miertelnego" bigosu. Poprawimy siê read.gif przepisy i bêdzie dobrze.

Wszystkim zainteresowanym przepisami polecam:
Lemnis, Vitry: W staropolskiej kuchni i przy polskim stole.
Verdon (nie jestem pewna pisowni): Przyjemno¶ci ¶redniowiecza. - nie tylko dla kucharzy bigsmile2.gif
Borg
ok nasza culpa
a przy okazji bigosu mnie naszlo pomidory i papryka tez jest be

a i nie zebym sie powtarzal
prosim zdjêcia smile.gif
Ewa
Pomidory?? Papryka?? Bigosik tylko na winku bigsmile2.gif choæ czasem grzeszymy koncentartem pomidorowym - ¿eby by³o po kosztach. Reszta sk³adników wybitnie ¶redniowieczna: kapucha, miêcho,(mam w±tpliwo¶ci co do kie³basy typu grillowego, by³a wtedy??) cebula i przyprawy - du¿o. Co¶ pominê³am??
Z obozowego ¿are³ka polecam kaszê (ka¿d± i w ka¿dych ilo¶ciach) ze skwarkami i kwa¶nym mlekiem.
Vibivs Silivs Alatvs
Moi drodzy, na rozmowy o kuchni zapraszam do dzia³u "KUCHNIA": http://www.freha.pl/viewforum.php?f=12

Tutaj je¶li tylko ustalili¶my, ¿e gotujemy full wypas to temat gotowania mo¿na uznaæ za zamkniêty. Przej¶æ by mo¿na do omówienia ról jakie mogliby¶my odegraæ na Jarmarku. Mo¿e kto¶ dysponuje opisami ¶redniowiecznych targów, jarmarków i innych geszeftów. Nie mówcie, ¿e bêdziemy musieli bazowaæ na, swoj± drog± bardzo przeze mnie lubianych, ksi±¿kach Sapkowskiego. Czy te¿ innych epikach...
A mo¿e opisy turnieji, to ju¿ prêdzej...co budowali, jakie mieli konkuerncje, jakie zabawy...wybaczcie, ¿e tak rzucam pomys³ami, a nie pogrzebiê, ale jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej i niebardzo mam czas na XV wiek.

ps. zawsze chcia³em zrobiæ konkurencje wchodzenia na nasmarowany pal icon_redface.gif po koszyk z jedzeniem i zabawê "wrzuæ ¿yda do wody".
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

A rzut palem? Taka konkurencja jest dosyæ ciekawa. A mo¿e "Strong Men" po ¶redniowiecznemu? icon_wink.gif

Pa
Vibivs Silivs Alatvs
To pierwsze chcia³êm zrobiæ ju¿ rok temu, ale Szumilas co¶ marudzi³ o bezpieczeñstwie (wg. mnie prawie bezpodstawnie). Pytanie tylko, na ile to jest zabawa szkocka, a na ile europejska i od kiedy tak rzucali? A moze g³azy?
Co do drugiego, to ja równie¿ bardzo chêtnie, ale te¿ trzebaby sie zastanawiæ czy to ju¿ nie jest dorabianie ideologii do fanaberii.
Ewa
Wojciechu, opisy turnieji........ itp. polecam Verdona: Przyjemno¶ci ¶redniowiecza.
Jarek Przyby³o
Jakby trzeba by³o wór medievalnej soli z Bochni to proszê o u¶miech do mnie.

Pozdrawiam
Borg
sol ale malo bo droga
co do pali moze wbijanie a nie wspinanie
co do kielbas frankfuterki znane z Frankfurtu od chyba XIV czy XV wieku (robimy cieple pieski:P)

ogolnie z mojego wkladu zbieram powoli dane co zarli czego niet prosze dajcie mi troche czasu
pozdrawiam
Tomasz Rajtar
Teatrzyk Tomasza ze Skwierzyny przedstawia cuda na kiju oraz czary z mleka.

Oczy Wam zbielej± a zêby wypadn±... bum.gif

Czyli w zwi±zku ze sporym zapotrzebowaniem spo³ecznym - pope³ni³em na szybko prymitywn± galeryjkê z Chudowem w roli g³ównej. Fotki ma³e, nie ma "thumbnail'i". Na wiêcej bajerów po prostu nie mam miejsca na koncie.

Bêdzie lepiej po przenosinach strony Kompanii na inny serwer.

Póki co - to musi wystarczyæ

-
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Nareszcie s±! Foty zbrojnych z Chudowa!
http://rzezniczek.lh.pl/index_chud05.htm

Pa
Herman
Podziêkowania dla Puszczy oraz Organizacji Zamek Chudów za ¶wietny turniej. Wysoki poziom oraz bardzo dobry kilimat oby tak dalej a nawet lepiej:)

P.S Ma³e zastrze¿enie co do legend Arturiañskich w których bra³em udzia³. Odnios³em wra¿enie ¿e by³y bardziej robione pod publike ni¿ dla nas, przemawia za tym to ¿e by³y za bardzo rozbite w czasie. Lepszym rozwi±zanie by³o w Toszku na rycerskim w 2004 roku. Ale to mo¿e tylko moje skromne zdanie.
Vibivs Silivs Alatvs
Je¶li chodzi o Legendy to ich "funkcja" tak jak ka¿dej konkurencji by³a dwojaka. Zabawa dla nas i atrakcja dla publiczno¶ci. Teraz ju¿ wszyscy wiemy jak to wygl±da. Koncepcja raczej siê nie zmieni wiêc chêtni bêd± wiedzieæ na czym stoj± i bêd± mogli siê zg³aszaæ mniej w ciemno.

W Chudowie zaczynaj± ju¿ kr±¿yæ plotki o przysz³orocznym Jarmarku. Jako ¿e 15sty za rok wypada we wtorek (a jest to ¶wiêto), to co by¶cie powiedzieli na 4 dniowy Jarmark? Wszyscy bior± urlopy, obieramy jedn± z proponowanych wcze¶niej dróg rozwoju Jarmarku i bawimy siê na maxa.
Najemna Kaczka Bojowa
hej wam i szacun dla waszej dzielni za taki fajny turniej:)
co do arturianiskich to powiem tylko tyle ze gdyby moja kochana Paulina nie trzymala mnie bardzo mocno to napad na lira napewno by sie nie udal:P nastêpnym razem ubiore sie w sprzet i jesli cos bedzie dzia³o sie nietak rusze z odsiecz± bum.gif
Iga
Wiem, ¿e pó¼no i mo¿e troche nie w samym temacie bêdzie, ale..
Mimo, ¿e w koñcu nie trafili¶my z Sauronem na sam turniej (6h w nocy na dworcu w Katowicach mo¿e zniechêciæ do wszystkiego) chcia³am podziêkowaæ:
-przede wszystkim Waskowi i Drzewiakowi za chêæ niesienia pomocy w kwestii transportu na miejsce. Ch³opaki jeste¶cie wielcy love3.gif
-Armandowi za pomoc w kontaktach (w ostatniej chwili) z organizatorem, a temu za umo¿liwienie "zamiany miejsc" smile.gif
-Dziewczynom z Loricy nie bêdê dziekowaæ za to, ¿e niemog³y jechaæ, bo by mnie chyba zjad³y.. bum.gif
-a ¯ukowej.. za dobre chêci icon_cool.gif

Po tym co piszecie coraz bardziej ¿al mi jest, ¿e nie poczeka³am jeszcze trochê i nie bawi³am siê z Wami na miejscu icon_sad.gif

Pozdrawiam
Iga
fifek
CYTAT(Wojciech z Puszczy)
Jako ¿e 15sty za rok wypada we wtorek (a jest to ¶wiêto), to co by¶cie powiedzieli na 4 dniowy Jarmark? Wszyscy bior± urlopy, obieramy jedn± z proponowanych wcze¶niej dróg rozwoju Jarmarku i bawimy siê na maxa.

bigsmile2.gif

tylko szkoda, ¿e za rok ... naprawde bylo swietnie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.