Przede wszystkim bardzo dziêkujê za wszystkie informacje i odpowiedzi (tak¿e bywam nieczêsto na FREHA, st±d opó¼nienie). Te¿ mi siê wydaje, ¿e to odkrycie jest tyle¿ prze³omowe, co rozpoczynaj±ce ca³kowicie nowe pszukiwania. Zapraszamy do nowej zabawy.
1.
Pó³zas³ona. Przypuszczam (zreszt± nie jest to moja opinia), ¿e to rozwi±zanie siê gdzie¶ jeszcze pojawi³o. Pytanie - gdzie. Znalzacy oczywi¶cie bêd± cytowani z nazwiska :-).
2.
Sk±d to wszystko (kszta³t he³mu i zas³ona) siê wzielo u Ba³tów i czy rzeczywi¶cie jest ba³yjskie?
3.
Inne (podstawowy punkt wbrew pozorom).
He³m ewidentnie by³ u¿ywany w ¶rodowisku pó¼niejszego cesarza Zygmunta Luksemburskiego (otoczenie Ludwika II Legnicko-Brzeskiego), wiêc pojawia³ siê w ró¿nych, egzotycznych dla swojej ba³tyjskiej genezy kontekstach. Kilka z nich zapewne zaowocowalo jak±¶ form± ekspresji ikonograficznej. Jestem pewien, ¿e sporo jest tu jeszcze do znalezienia w ikonografii europejskiej (. Proponujê zatem formu³ê steamcloud
. Szukajmy i zg³aszajmy.
Je¶li uda mi siê kogo¶ uprosiæ o sporz±dzenie w³asnej repliki tego he³mu - bêdê zachwycony - postaram siê dostarczyæ tyle materia³ów ile mogê, Uwa¿am, ze mój jeden poglad na kwestiê rekonstrukcji to za ma³o. Potrzeba ró¿nych punktów widzenia.