Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pekilhube
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
nieczar
chyba skapitulujê bum.gif ...englowska "firanka" jako ¿ywo ...sk±d to wytrzasn±³e¶ ?

szkoda ,ze ten "facio z obrazu" zasloni³ glow± reszte ...mo¿e "firanka" to bardziej "kotara" bigsmile2.gif
Stalord
Obrazek niestety przypadkowo znaleziony w internecie, przeszukiwa³em t± stronê http://tarvos.imareal.oeaw.ac.at/server/images/7004422.JPG

Szkoda tylko, ¿e mimo wszystko kszta³t zas³ony nadal nie jest wyra¼ny, moim zdaniem jest ruchoma i wizja ze szkicu Pana Wotawy jest najbardziej prawdopodobna, ale nadal nie mamy konkretnych dowodów. :/ a szkoda, bo rekonstrukcja tego he³mu to ciekawe przedsiêwziêcie, byle by potem po³owa RR nie biega³a w pekilhaubach ;)
Mateusz z Grójca
mnie siê ta zas³ona nie podoba za specjalnie, dlatego chyba jaki¶ szpiczasty ryjek na zawiasie czo³owym sobie sprawiê.

a chyba nie bêdzie to b³±d pod wzglêdem historycznosci
Wotawa
Starlord - domagaj siê ode mnie Tyskiego. Sliczne znalezisko. Fantastyczny przydk³ad, ¿e w dzisiejszych czasach liczy siê praca zespo³owa. Miodzio. aniol.gif

Pro¶ba:
Zawsze notujmy choæby skrótowo czyje malowid³o i sk±d. smile.gif

* * *
Dla korzystaj±cych z takich obrazków podsy³anych na FREHA:
ZAWSZE podpisujcie skad znacie obrazek. To nie boli, a tego co znalaz³ zachêci do dalszego dzielenia sie ikonografi±. To nie jest wielki ból zapytaæ Starlorda o imiê i nazwisko i wymienic je albo sam± ksywê dalej korzystajac z obrazka.

To tak przy okazji, bo za du¿o ju¿ widzia³em tekst³ó typu "znalaz³em w internecie", a tak na prawdê kto¶ konkretny podes³a³ na FREHA....
Lecheor
Obrazek Stalorda to - je¶li mnie pamiêæ nie myli - fresk z po³udniowej ¶ciany prezbiterium ko¶cio³a ¶w. Maurycego w Söll (Austria, Tyrol). pocz±tek XV w.
Oczywi¶cie Chrystus przed Kajfaszem (mo¿e po wpisaniu "Kaiphas" w IMAREAL wyskocz± dok³adne dane).

P.S.
Po sprawdzeniu: to raczej ko¶ció³ w Sella (W³ochy, miêdzy Trydentem a Bolzano, w niemieckiej wersji te¿ Söll). Cholerny Tyrol.
Wotawa
Ano nie myli - podzia³a³o. smile.gif

Czujê siê jak mi¶ Puchatek kiedy wmonowywa³ g³owê w bary³ê z miodem.

Jestem zobowi±zany (wstyd wspominaæ o piwie w tym kontek¶cie smile.gif ).
Lecheor
Jednak Trydent-Górna Adyga (czy Trentino-Südtirol, jak kto woli), na pó³noc od Termeno sulla Strada del Vino.
Proponujê wiêc szukaæ zarówno chiesa di San Maurizio a Sella/Termeno, jak i Mauritiuskirche/Moritzkirche/St. Mauritius in Söll.
Cholerne regiony autonomiczne, bajzel nie z tej ziemi.

Reszta danych (usytuowanie, datacja) powinna byæ ok.

Przepraszam za zamieszanie.
Wotawa
Dziêki za doprecyzowanie. Teraz mo¿na juz nawet pieszo albo rowerem... smile.gif

Trudno jest niestety wysup³aæ z tego jaki¶ ³atwy do podania link st±d -póki co - brak takowego.
Dorzucê zatem tylko zapis ze strony.
CYTAT
Dokumentation: 1400 ; 1410 ; Söll ; Italien ; Südtirol ; Kuratiekirche St. Mauritius
Anmerkungen: Söll

Wotawa
Wszystkim którym przydzwania ci±gle haslo: "kiepska teoria bo nie moja", demonstrujemy praktykê (dobre pomys³y Sióstr z Archeo):

Pekilhube z zas³on± nieco (1,5-2 cm) d³u¿sz± ni¿ u Engela, przy zachowanych proporcjach, na glowie prelegenta. Jak widaæ, da siê "zas³onê engelowsk±" stosowaæ w praktyce.

Zamiast wielu stron zakrzywieñ rzeczywisto¶ci wystarczy³o jedno do¶wiadczenie oparte na relacji Bernharda Engela,... zajê³o to 100 lat.

Foto: Micha³ Chometa, £ódzko-wroc³awskie "Jerzynki 2010" by DAGOME, Arsena³, Wroc³aw. Prelekcja n/t metod badawczych historii do¶wiadczalnej.
nieczar
...troche po¼no ale zawsze...tym bardziej ,ze od pewnego czasu nie ¶ledzê dyskusji na Freha

zajefajosko to wyglada smile.gif ...pod wzglêdem wizualnym chyba zostanê fanem ,to bêdzie i¶cie szaw³owska przemiana bigsmile2.gif

...nadal jednak widzê pewne "dlaczego" w aspekcie funkcjonalno¶ci...ale pozostawiê to dla siebie devil.gif
Adek Kronikarz
W formie ciekawostki: aukcja Hermann Historica z 2006 roku. Pekilhube datowana na XIV wiek, sprzedana za 8000 euro:

http://www.hermann-historica.de/auktion/hh...;db=kat49_A.txt
Viator
Wklejajcie takie zdjêcia i opisy, a nie same linki, bo w pewnej chwili znikn± i stracimy bezcenny materia³ ilustracyjny!

Opis: ¯elazna ³ebka/bascinet cz³onka jednego z niemieckich zakonów rycerskich, XIV wiek.
¯elazo, kute i nitowane. Dwuczê¶ciowy dzwon wykonany w formie niemal walcowego korpusu z prostok±tnym otworem twarzowym i sto¿kowego zwieñczenia z d³ugim szpicem. Na dolnej krawêdzi przynitowane uchwyty do mocowania kolczej.
Wykopek, skorodowany, oczyszczony i zakonserwowany dla maksymalnego zachowania oryginalnego materia³u. Wysoko¶æ: 30 cm, ¶rednica: 22 cm, waga: 1337 g.
Forma wskazuje na wyra¼ne wp³ywy ba³tyjskie, uznaje siê j± za typowy kszta³t he³mu z czasów panowania Krzy¿aków w Prusach.
Bardzo charakterystyczny he³m, niemal identyczny z egzemplarzem zachowanym w muzeum w Toruniu (por. ZHWK, 7. Bd., S. 108/09, Bernhard Engel, Eine eigenartige Beckenhaube, und 800 Jahre Deutscher Orden - Ausstellung Germanisches Nationalmuseum, Kat. S. 66).
Viator
I jeszcze komentarz:

W tym egzemplarzu z ca³± pewno¶ci± nie ma zawiasów skroniowych. Wydaje mi siê ¿e mo¿na siê dopatrywaæ nitów nad wizur± ale brak zdjêcia z przodu lub fotografii w wy¿szej rozdzielczo¶ci nie pozwala tego stwierdziæ - bardzo podobnie wygl±daj± w¿ery i naskorupienia produktów korozji.

Fajnie by³oby przerysowaæ siatkê i skleiæ tekturowy model, ¿eby zobaczyæ jak on g³êboko siedzi na g³owie.
Znicz
W ksi±¿kach pojawia siê szpiczasty he³m Prusów, w Grunwald 1410 A. Nadolskiego, Chor±gwie polskie pod Grunwaldem A. Kleina, Campaign - Tannenberg 1410 S. Turnbulla. Jest on spiczasty, podobny do he³mów Prusów z Mielna i Wystruci, ale ma dziwne pó³kola-ostro³uki na dzwonie. Czy kto¶ mo¿e pouczyæ mnie co to za model he³mu?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Pozdrawiam Znicz

Wotawa
Przede wszystkim bardzo dziêkujê za wszystkie informacje i odpowiedzi (tak¿e bywam nieczêsto na FREHA, st±d opó¼nienie). Te¿ mi siê wydaje, ¿e to odkrycie jest tyle¿ prze³omowe, co rozpoczynaj±ce ca³kowicie nowe pszukiwania. Zapraszamy do nowej zabawy.

1.
Pó³zas³ona. Przypuszczam (zreszt± nie jest to moja opinia), ¿e to rozwi±zanie siê gdzie¶ jeszcze pojawi³o. Pytanie - gdzie. Znalzacy oczywi¶cie bêd± cytowani z nazwiska :-).

2.
Sk±d to wszystko (kszta³t he³mu i zas³ona) siê wzielo u Ba³tów i czy rzeczywi¶cie jest ba³yjskie?

3.
Inne (podstawowy punkt wbrew pozorom).

He³m ewidentnie by³ u¿ywany w ¶rodowisku pó¼niejszego cesarza Zygmunta Luksemburskiego (otoczenie Ludwika II Legnicko-Brzeskiego), wiêc pojawia³ siê w ró¿nych, egzotycznych dla swojej ba³tyjskiej genezy kontekstach. Kilka z nich zapewne zaowocowalo jak±¶ form± ekspresji ikonograficznej. Jestem pewien, ¿e sporo jest tu jeszcze do znalezienia w ikonografii europejskiej (. Proponujê zatem formu³ê steamcloud smile.gif. Szukajmy i zg³aszajmy.

Je¶li uda mi siê kogo¶ uprosiæ o sporz±dzenie w³asnej repliki tego he³mu - bêdê zachwycony - postaram siê dostarczyæ tyle materia³ów ile mogê, Uwa¿am, ze mój jeden poglad na kwestiê rekonstrukcji to za ma³o. Potrzeba ró¿nych punktów widzenia.
Hako
ot.... wpad³em przypadkiem na ten temat po wielu latach i có¿ czytam....

CYTAT
Wszystkim którym przydzwania ci±gle haslo: "kiepska teoria bo nie moja", demonstrujemy praktykê (dobre pomys³y Sióstr z Archeo):

Odpowiadam zatem, dobra teoria bo Moja z naciskiem na s³owo MOJA. ¦wiadczy o tym za³±cznik wykonany przez pisz±cego te s³owa w 2007 r. Cztery lata zatem zajê³o przetrawienie tej "kiepskiej obcej teorii". Po okresie tym adoptowa³o siê j± jako swoj± i sztuczne ognie i fanfary jak na zawo³anie wystrzeli³y w górê. A wystarczy³o czytaæ ze zrozumieniem.
Szanowny kolego. Zwraca³em uwagê na ustawienie zawiasów zas³ony pekilhube. POWINNY ONE BYÆ W CZERWONEJ OSI A NIE W NIEBIESKIEJ BO NIE BÊD¡ SIÊ OTWIERAÆ! Co¶ takiego nazywa siê w konstrukcji jakiejkolwiek przekoszeniem. Przekoszenie to nie pozwoli podnie¶æ zas³ony do góry.

[quote]Zamiast wielu stron zakrzywieñ rzeczywisto¶ci wystarczy³o jedno do¶wiadczenie oparte na relacji Bernharda Engela,... zajê³o to 100 lat.[/quote]

Zamiast odkrywczych o¶wiadczeñ wystarczy³o uwa¿nie czytaæ temat ju¿ w 2007 roku.

Pozdrawiam...
Adsumus
No jak widaæ siostry z archeo wszêdzie maj± burdel i obce teorie myl± im siê ze swoimi smile.gif
Albo boj± siê napisaæ obcemu, ¿e mia³ racjê smile.gif
Kacper
Manuscript: Royal 20 C VII - Chroniques de France ou de St Denis (search) (external link)
Folio: 24v
Dating: 1380 - 1400
Institution: British Library
Image Source: http://molcat1.bl.uk/IllImages/Ekta/big/E028/E028167.jpg
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.