Pomys³ z galeri± tkanych ta¶m jest super, wkrórce zapewne do³±czê moje wyroby. Ale mam pytanie:
O tabliczkach jest mnóstwo informacji na sieci w ró¿nych jêzykach, natomiast czy wiesz mo¿e, jaka jest geneza bartka - jakie ludy go u¿ywa³y, okres historyczny - podejrzewam, ¿e raczej wczesny? Jest to urz±dzenie do¶æ proste tak w konstrukcji, jak i w u¿yciu, mo¿e dlatego nie ma o nim ¿adnych informacji.
Pozdrawiam,
Brahdelt
Witam!
Wyszukuj±c informacje w sieci o tabliczkach kilka razy natknê³am siê na tytu³ ksi±zki "The Techniques of Tablet Weaving" autorstwa Petera Collingwooda. Mam pytanie czy ktos mia³ kiedy¶ styczno¶æ z t± ksi±zk±; ewentualnie z jakimi¶ innymi publikacjami ksi±¿kowymi czy artyku³ami dotycz±cymi tkania tabliczkowego.
Pozdrawiam
Ludka Excalibur
Witam!
Mam pytanie dotyczace wyrobu krajek tabliczkowych. Jak je robicie w pionie czy w poziomie? Ja zazwyczaj w pionie. Taki sposob robienia zastosowalam po przejrzeniu pewnej ilosci materialow zrodlowych.
Jak probowalam robic w poziomie to nie bylam w stanie uzyskac rownego naprezenia wszystkich nitek osnowy. Na niektorych stronach www. widzialam cos jakby w rodzaju pewnego urzadzenia sluzacego do wyrobu tabliczek w poziomie. Dysponuje moze ktos jakimis blizszymi jego
danymi technicznymi?
Ludka Excalibur
CYTAT(Ludka)
Mam pytanie dotyczace wyrobu krajek tabliczkowych. Jak je robicie w pionie czy w poziomie?
Ludka Excalibur
Ja robiê w poziomie, mam taki niezbyt historyczny warsztat drewniany na ¶ruby i k±towniki, do u¿ytku domowego - na wyjazdy zamierzam zbudowaæ co¶ bardziej "feudalnego"
, mo¿e krosna znalezione na statku w Oseberg?... Nie mam problemów z utrzymaniem napiêcia nici, poniewa¿ przymocowujê je naprawdê mocno z obydwu stron - z jednej zaczepiam koñcówki o drewniane "zêby", z drugiej przywi±zujê o³owiane cie¿arki wêdkarskie (na jedn± tabliczkê dajê dwa ciê¿arki 250 g ka¿dy) lub zawi±zujê supe³ tu¿ przy rancie boku wartsztatu. Swoj± drog±, nie spodziewa³am siê, ze napiêcia na niciach mog± byæ a¿ tak mocne podczas tkania! Obecnie, po kilku ta¶mach, boki mojego warsztatu s± przygiête do ¶rodka, a by³y przymocowane do podstawy przy pomocy stalowych dwumilimetrowych k±towników o szeroko¶ci 15 cm!
Próbowa³am te¿ tkaæ na tabliczkach tak, jak na bartku, czyli jeden koniec robótki przywi±zany do klamki, drugi do siebie, ale w wypadku tabliczek i niektórych wzorów trzeba bardzo czêsto odwijaæ skrêcone nici, czyli ci±gle odwi±zywaæ i dowi±zywaæ robótkê! No, i nici musz± byæ naprawdê porz±dnie naprê¿one, a od tego boli kregos³up!
Mam pytanie do "tabliczkowców": jakich nici u¿ywacie? Ja korzystam ze 100% we³ny, wystêpuj±cej w pasmanteriach w Warszawie w dwóch grubo¶ciach (gruba i grubsza!), ale wychodz± z tego grube ta¶my, zbyt sztywne do naszywania na lnian± koszulê. Próbowa³am znale¼æ w³óczkê jedwabn± - w sklepach nie ma, to znaczy znalaz³am mo¿liwosæ kupienia jej w USA wysy³kowo, ale cena pora¿a - 65 z³ za motek 50 m plus koszty wysy³ki! O lnianych niciach ju¿ nie wspomnê! Robicie mo¿e ta¶my z bawe³ny, mimo, ¿e jest nieuzasadniona historycznie?
Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam,
Finnarwen
Witam,
Trochê informacji na temat ta¶my tabliczkowej z Oseberg, od naocznego ¶wiadka (niestety, to nie by³am ja, ale mo¿e ju¿ niebawem!...), który spêdzi³ weekend w Oslo i mia³ szanse trochê przeanalizowaæ zachowany fragment (s± to wy³±cznie wnioski z naocznej analizy, nie poparte ¿adnym autorytetem czy badaniami laboratoryjnymi).
Ta¶ma jest niedokoñczona, szeroko¶ci oko³o 5 cm, wci±¿ zahaczona na 52 tabliczkach. Jest w bardzo z³ym stanie. Osnow± s± nici we³niane, w±tkiem - lniane, z tym, ¿e w±tek prawie ca³kowicie zanik³ pod wp³ywem dzia³ania czasu.
Interesuj±ce jest to, ¿e tabliczki s± kwadratowe, ale nie tylko czterodziurkowe, maj± równie¿ dodatkowe dziurki, czêsto w losowo wybranych miejscach na tabliczce, niewykorzystywane przy produkcji tej ta¶my. Wykonane najprawdopodobniej z klonu.
Analizuj±c sposób nawleczenia tabliczek (S lub Z) mo¿na powiedzieæ, ¿e po 7 tabliczek z ka¿dej strony s± to tabliczki brzegowe (nawlekane symetrycznie), Pozosta³e to tabliczki wzoru, nawlekane nieregularnie, niestety wzór, który mia³ przez to powstaæ jest ju¿ dzisiaj prawie niewidoczny.
Oprócz splotu osnowa/w±tek wystêpuje dodatkowo wzór wykonany we³n± - albo technik± brokatowania, albo, co bardziej prawdopodobne, jest to sumak (poniewa¿ nici raczej oplataj± nitki w±tku, a nie le¿± na nich, i obejmuj± tylko nici 'wzoru', bez nici brzegowych). Ów geometryczny motyw powtarza siê przez ca³y zachowany fragment ta¶my w dwóch odcieniach br±zów (?), ciemniejszym i ja¶niejszym ni¿ nici t³a.
Za³±czam rysunek pogl±dowy ta¶my oraz rysunek z tabliczkami, wykonany przez autorkê powy¿szych spostrze¿eñ, Shelagh Lewins.
Pozdrawiam,
Finnarwen
Zajrzyj na stronê www.ulvborg.prv.pl - ch³opaki sprzedaja ³adne krajki tabliczkowe za niewielk± cenê.
Co do tabliczek to ja robiê na tabliczkach z sklejki 2 mm o wymiarach 6x6 cm (chodzi oczywi¶cie o te z 4 dziurkami ) co do tego ¿eby krajka Ci wychodzila od pocz±tku to z do¶wiadczenia wychodzi, ¿e na pocz±tku zawsze sie cos zmarnuje ale mozena to zminimalizowac poprzez rzywi±zywanie ka¿dej tabliczki osobno (ja u¿ywam do tego dwóch wieszaków z naciêciami) i to w zasadzie rozwi±zuje problem:)
powodzenia :)
Witam!
konstrukcja wieszakowa wygl±da mniej wiêcej tak ¿e masz dwa wieszaki (drewniane) a na nich w pewnych odstêpach naciêcia po to ¿eby nitki siê nie ¶lizga³y.przewlekasz w³óczkê przez tabliczkê a nastêpnie przywi±zujesz do wieszaka i "wpychasz" w naciêcie. Nawlekasz tak wszystkie tabliczki i robisz analogicznie jak juz przyczepisz z jednej strony to wtedy przyczepiasz wieszak do czegos (polecam kaloryfer) i naci±gasz nitki ¿eby by³y równej d³ugo¶ci i przywi±zujesz do drugiego wieszaka ... poczym 2 wieszak tez gdzies przyczepiasz:) (ja mam do tego stó³) ot i ca³a filozofia:) je¶li nie kjest to przej¿yscie napisane i wyt³umaczone to w razie pytan wyjasnie:)
powodzenia:)
Witam!
Dziêki za obja¶nienia tej, ju¿ nie tak egzotycznej dziêki opisowi, konstrukcji
. Mam nadzieje ¿e wszystko zrozumia³em i nie bêdzie problemów jak sie zabiore za robote. Jak co¶ to bêdê "wo³a³"
.
Pozdrawiam!
Slawa!
Potrzebuje pomocy przy nawlekaniu w³óczki na tabliczki. jak nawlekac by powsta³ wzor ect. za pomoc z góry dziekuje.
¦wietoslawa
Polecam
http://www.stringpage.com/old/basictw.html mnie siê uda³o
Ma³a podpowied¼: tabliczki najpierw trzeba ustawiæ w po³o¿eniu S Z, a dopiero pó¼niej nawlec.
S³awa ¦wiêtos³awo:)
Mo¿esz tak¿e ¶ci±gn±æ sobie program Turnstyler - fajna zabawa w uk³adanie wzorków.
Je¶li chodzi o tabliczki ja zaczêlam metod± prób i b³êdów-wziê³am 8 tabliczek na ka¿d± naciagaj±c 3 nici w jednym kolorze i 1 w innym,potem obracalam tabliczki na ró¿ne sposoby i tak stopniowo dochodzi³am do tego jak powstaj± poszczególne wzory.Potem wystarczy tylko dodaæ wiêcej kolorów, tabliczek i ... cierpliwo¶ci :)
¯yczê mi³ej pracy, powodzenia :!:
Slawa!!!
Bardzo bardzo potrzebuje sposobuw nawlekania welny na drewienka (te takie kwadratowe z dziurkami..zapomnialam jak sie to nazywa
)tak by zrobic krajke.bardzo bardzo prosze!!!!!!!!mailam to juz gdzies tutaj ale zgubilam....
snif..
z gory dzieki za odpowiedz!!
Slawa starym bogom!!!!!!
Ca³y sposób nawlekania wraz z projektowaniem wzoru krajki jest opisany w programie Turnstyler.
A gdzie mo¿na ten program dostaæ?
Witam
na programach do tworzenia wzorów krajek te¿ bym do koñca tak nie polega³a. Sama rozrysowa³am kilka wzorów i niestety nie do koñca sie pokrywa³y z tymi sugerowanymi , mimo ¿e postêpowa³am zgodnie ze wskazówkami. Niestety pozostaje ¿mudna metoda prób i b³êdów. Nie przekre¶lam jednak do koñca tych programów, bo mog± powstaæ nowe równie ciekawe, cho¶ nie oczekiwane wzory.
No tak Kadlin, zw³aszcza, ¿e aby uzyskaæ pewne wzory to trzeba obracaæ pojedyñczymi tabliczkami lub pogrupowanymi po kilka sztuk i wtedy wiêkszo¶æ edytorów komputerowych siada. Nawet w GTT nie uda³o mi siê jeszcze obróciæ paru tabliczek do przodu i pary do ty³u jednocze¶nie, mimo, ¿e taka opcja te¿ jest uwzglêdniona w manualu do GTT
Ja ko¿ysta³am z The Loom... i tam pokazane sa zmiany kierunku tabliczek z S na Z(i odwrotnie), w czê¶ci wzorów nawet to wychodzi³o np. wzór o roboczej nazwie 2ply (polecam) wychodzi ca³kiem nie¼le, natomiast wszystkie braid to ju¿ czarna magia dla mnie. Podejrzewam ¿e oprócz zmiany kierunku tabliczek jest tam równie¿ wersja obrotów poszczególnych tabliczek w przód i w ty³. Natomiast w GTT te¿ nie do koñca rozgryz³am te obroty, w czê¶ci wzorów s± zaznaczone obok uwagi , które tabliczki w którym kierunku krêciæ, ale pierwsza próba tez niestety spali³a na panefce
. Nied³ugo bede pewno wo³aæ o pomoc
Tabliczkami zacze³am siê bawiæ jaki¶ miesi±c temu, pocz±tkowo by³y to z podk³adek pod piwo
, potem dobiero dorobi³am sie drewnianych, s± 5 na 5 cm i szeroko¶æ oko³o 0,3 cm. Polecam zrobienie sobie ma³ego warsztatu, ktory sk³ada siê z 6 deseczek. 4 na sta³e sklejonych ze sob± i 2 wyjmowanych.Do¶æ przydatne jest to ¿e mo¿esz sie z takim warsztatem poruszaæ nie obawiaj±c sie ¿e nici sie spl±cz±.
Mam ju¿ jakie¶ tam krajki zrobione, i jak tylko z³apie dostêp do skanera to nie omieszkam siê pochwaliæ.
A co do wcze¶niejszych pytañ o nici, to u¿ywam (lekko naci±gaj±c) we³ty z czym¶ sztucznym (chyba anilana)w proporcji 40/60. Nitki s± du¿o cieñsze od 100% we³ny i troche miêkciejsze s± wykonane z nich krajki.
Pozdrawiam!
Slawa!
Oki mam juz wszystka nawleczone na tabliczki itp wg turnstylera. ale co teraz?? pomocy!!czy tym sie tylko kreci czy jeszcze przeplata? jak mozna okrecic naraz tabliczki??czy to ma byc naciagniete?pomocy!!!
Tak, nici musz± byæ naci±gniête. Mo¿esz jeden koniec zaczepiæ do swojego paska, a drugi np. do klamki. Mo¿na te¿ zrobiæ specjaln± ramkê. To co masz nawleczone na tabliczki to osnowa, potrzebny jest jeszcze w±tek, czyli niæ przek³adana pomiêdzy osnow± po ka¿dym obrocie tabliczek. Nie musi byæ przywi±zana do reszty bo i tak bêdzie siê trzymaæ. W gotowej krajce prawie jej nie widaæ. Obracasz tabliczki zgodnie ze wzorem do siebie albo od siebie. Po ka¿dym obrocie musisz prze³o¿yæ w±tek, inaczej nici tylko siê poskrêcaja i nie powstanie tkanina.
Mi³ej zabawy
Witam!
Temat ten juz sie przewinal przy innych okazjach dotyczacych krajkowania. A to to o co mi konkretnie chodzi, widzialam kilka razy na roznych stronach www. jakies konstrukcje, ktore pomagaja utrzymac naprezenie nitek i ulatwiaja tkanie, ale szczerze mowiac nie jestem calkiem pewna czy takie urzadzenia sa historyczne, nie wspominaja o nich zadne znane mi zrodla.
Ludka Excalibur
Tak samo jak Ludkê interesuje mnie jak by³o zbudowane (jaka¶ konstrukcja, czy rekonstrukcja) przeno¶ne urz±dzenie do produkcji krajek.
Iwona
Tutaj male info odnosnie samych machin. Na pozostalych stronach tez jest sporo info o dzialaniu tegoz itd...
http://www.inkleweaving.com/notes/loom.html
Gdzies czytalem, nie pamietam, czy na tej stronie czy w innym miejscu, ze takie machiny powstaly w XIX w w Anglii w celu ulatwienia i przyspieszenia produkcji. Ale to nie potwierdzone info, moge sie jak najbardziej mylic.
Mo¿e na zasadzie krosna pionowego - na dole obci±¿nik? Ja u¿ywam wiaderka z gwo¼d¼iami i siê sprawdza
a lu¿ne zawieszenie ma jeszcze jedn± zaletê - mniej siê nitki pl±taj±..
Witam!
Ja tez zazwyczaj tkam w pionie i tez mi sie nitki mniej plataja, a jako obciaznik pieciokilowy ciezarek. Bardziej historyczne metody to kamien lub gliniany obciaznik z otworem do przewleczenia nitek nieco w kszalcie gruszki.
Ludka Excalibur
Dziekujê za zdjêcie machiny, przyda mi siê ten pomys³- zw³aszcza na wyjazdach
Ja do tej pory robi³am krajki- i robiæ zamierzam na moich plastikowych, przykrêcanych krosnach z niemieckiego TV Marketu- krajka obci±¿ona replikami glinianych ciê¿arków --> "czyli w pionie".
Chcia³bym zrobiæ krajke na bardku, prosze o pomoc. Jak zrobiæ samo bardko i jak zrobiæ na nim krajke.
S³awa!!!
Hej! Jak wygl±da bardko, pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek dajê za³±cznik
ze strony czeskiego Wothanburga.
Takie, jak tam, robisz z cienkiej deseczki, najlepiej z drewna li¶ciastego - po prostu wycinasz otwory pod³u¿ne i wiercisz okr±g³e.
Bardko prowizoryczne: idziesz do spo¿ywczego, negocjujesz z ekspedientk± i bierzesz ca³e pude³ko pod³u¿nych patyczków do lodów. Wypalasz w nich dziurki rozgrzanym gwo¼dziem i przyklejasz do 2 listewek, ¿eby wygl±da³o jak to na za³±czniku :-)
Krajkê robisz tak: nawlekasz po jednej nici do ka¿dego otworu, pod³u¿nego i okr±glego.( na 1-szy, treningowy raz we¼ sobie nici ok. 1,5 metra). Zwi±zujesz nici po obu stronach na supe³, tak, zeby by³y równe, i przywi±zujesz np. z jednej strony do kaloryfera, z drugiej do swojego paska, tak, ¿eby by³y napiête. Bierzesz ma³y k³êbek nici, przywi±zujesz na dole (ko³o sup³a przy pasku) - to bêdzie w±tek. Przy puszczonym lu¼no bardku jeden rz±d nici jest wy¿ej, drugi ni¿ej. Przeci±gasz w±tek przez szczelinê miêdzy nimi. Podnosisz bardko - rzêdy nici zamieniaj± siê miejscami, znów przeci±gasz niêdzy nimi w±tek, tyle, ¿e w drug± stronê. I tak dalej, i tak dalej. ¯eby zrobiæ ¶cis³± krajkê, musisz "dobijac" w±tek , tzn. po przeci±gniêciu "docisn±æ" go do juz zrobionego kawa³ka krajki.
Mam nadziejê, ¿e troche pomog³am, je¶li co¶ jest niejasne, to wybacz, du¿o ³atwiej jest to pokazaæ , ni¿ opisaæ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Witam!
je¶li chcesz tworzyæ jakie¶ proste wzorki, to musisz uk³adaæ nici: albo identyczne kolory obok siebie, albo na zmiane - wychodza bardzo pro¶ciutkie wzorki. Je¶li chcesz by krajka by³a grubsza to w ka¿dy otwór w³ó¿ po 2 nici.
Jak zrobiæ jakie¶ ciekawe wzory krajki na bartku?Ma kto¶ takowe wzory?
Wzory na bartku, polegaj± na odpowiednim uk³adaniu nici osnowy, za wiele nie da sie wyczarowac, ale zawsze :-)
Musisz poeksperymentowac uk³adaj±c nici tego samego koloru obok siebie lub naprzemiennie.
Zamieszczam tu kilka moich moze co¶ ci pomog±. Jak ich nie rozgryziesz daj znaæ, a napisze dok³adnie jakie nici w jakie otwory trzeba wk³adaæ, by wyszed³ wzór.
Pozdrawiam
Zal±czam kilka wzorkow (przyznajê bez bicia, nie moja robota, tylko znalaz³am w necie). Kadlin ma racjê, wystarczy tylko troszkê pokombinowaæ, bo za du¿o tu siê wymy¶leæ niestety nie da - to nie kostki
Powodzenia ¿yczê
móg³by mi kto¶ wyt³umaczyæ, daæ linka b±d¼ cokolwiek innego, co pozwoli³oby mi siê zaznajomiæ z technikami i wzorami krajek. Jedyne jakie zrobilem to by³y takie cienkie, takie kreski poziome(k±t mo¿e 35o), a interesowa³o by mnie co¶ bardziej z³o¿onego.
Panowie!
przeszukaæ dobrze Frehe, wszêdzie tam gdzie jest mowa o krajkach mo¿na spotkaæ linki do ró¿nych stron. A naj³atwiej w googlach wpisaæ "tablets weaving" i ju¿ wyskakuje ca³a masa, mo¿na ¶ci±gn±æ te¿ programiki do tworzenia wzorów. Troche cierpliwo¶ci, wiele godzin spêdzonych na próbach i mo¿na juz czarowaæ. Ja te¿ jeszcze nie tak dawno nie mia³am zielonego pojêcia co to tabliczka i jak to dzi³a
(NB. by³o to jakie¶ 4-5 miesiêcy temu), a teraz ju¿ mi wiele fajnie wychodzi, nie chce robiæ autoreklamy ale kilka tematów ni¿ej siê "chwali³am" osi±gniêciami.
Pozdrawiam!
Kadlin
A to tak na zachête:
http://www.schools.pinellas.k12.fl.us/educ...ng2/WeaTab.html
http://www.stringpage.com/tw/twtheory.html
acha: wiêkszo¶æ stron o robieniu krajek jest po angielsku, kilka widzia³am po niemiecku, niestety z niczym nie spotka³am siê po polsku.
A ja mam link po Polsku co nie zmienia faktu ¿e pare rzeczy ci±gle jest dla mnie niejasnych.Ale co tam próbowaæ trza dalej
a to link:
http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega12/krajki_1.htm
No to ja mam wtedy problem
a dok³adniej - w±tek przek³adam przez szczelinê obracam tabliczki i po trzech razach ju¿ szczeliny nie ma
Je¶li siê tabliczki dobrze uk³ada wzglêdem siebie, czyli dziurki A do A, B do B, ect. to przy krêceniu w przód albo w ty³ zawsze musi byæ szczelina miedzy niæmi osnowy. Bo zawsze s± - mo¿na to nazwaæ - "przednie" i "tylne" nici i to w³a¶nie miêdzy nimi jest ta szczelina przez któr± przechodzi w±tek.
Wiêc jak sie dobrze krêci od siebie lub do siebie wszystkimi tabliczkami na raz, to nie ma fizycznej mo¿liwo¶ci aby zgubiæ szczelinê miêdzy nicmi.
Pozdrawiam!
a taka tabliczke da sie zrobic??? umiescicie jej rysunek lub jakis projekt bo te rsunki z tej stronki ma³o mówia.
No co ty?
Rysunki s± bardzo jasne: masz kawa³ek drewienka/grubego kartonu/plastiku/skóry (czego¶ sztywnego), wycinasz z tego kwadrat, ja mam 5x5 cm., w tym kwadracie wiercisz/wycinasz w rogach 4 dziurki, oznaczasz symbolami literowymi ABCD zgodnie z ruchem wskazówek zegara i juz gotowa tabliczka. Ja pierwsze tabliczki mia³am z podk³adek pod piwo.
Ale jak prosisz umieszczam za³±cznik, masz tez na nim jak powinny byæ umieszczone nici w tabliczkach
Ja wzorów uczy³am siê tylko z internetu, metod± prób i b³êdów. Jest kilka programów do tego w sieci, które mo¿na sobie ¶ciagn±æ. Kilka tematów ni¿ej Watcher umie¶ci³ nawet linka do jednego z nich, ¶ci±gnij sobie i kombinuj
Wa¿ne to: uk³ad nici w dziurkach, uk³ad tabliczek w pozycji Z i S. Tak jak uk³adasz teraz to masz tylko linie, je¶li robisz z 8 tabliczek zrób 4 w pozycji Z i 4 w pozycji S, beda wychodzic ci skosy, jak bedziesz krêci³ 4 w przód, 4 razy w ty³ to powinny wychodziæ "r±by".
Mam pytanie: jak przek³adaæ nitkê w±tku pomiêdzy nitkami osnowy? Pozostaje mi jaka¶ lu¼na nitka z boku, dlaczego?
Pozdrawiam
To ju¿ samemu trzeba wywa¿yæ naci±g w±tku, ¿eby nie by³o zbyt lu¼no ani zbyt ¶ci¶le, no i oczywi¶æie trzeba zwróciæ uwage przek³adaj±c niæ w±tku, czy wszystkie nici osnowy s± w swoich miejscach. Zdarza siê tak, ¿e niæ z osnowy zachaczy siê o inn± b±dz o ¼le wyszlifowan± dziurke w tabliczce i i wtedy mo¿e byæ tak, ¿e boczne nici odstaj±.
Ja przek³adaj±c w±tek, krajke trzymam kciukiem i wskazuj±cym palcem i ci±gne w±tek, kiedy poczuje, ¿e nic jest napiêta wiem ¿e jest dobrze przeci±gniête i ¿e nic nie bêdzie odstawaæ.
Pozdrawiam!
Je¶li ciê interesuj± jeszcze inne programy to na TheLoomyBin te¿ jest:
http://www.theloomybin.com
Pozdrawiam
CYTAT(Vlasta)
Hej! Jak wygl±da bardko, pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek dajê za³±cznik
ze strony czeskiego Wothanburga.
Takie, jak tam, robisz z cienkiej deseczki, najlepiej z drewna li¶ciastego - po prostu wycinasz otwory pod³u¿ne i wiercisz okr±g³e.
Bardko prowizoryczne: idziesz do spo¿ywczego, negocjujesz z ekspedientk± i bierzesz ca³e pude³ko pod³u¿nych patyczków do lodów. Wypalasz w nich dziurki rozgrzanym gwo¼dziem i przyklejasz do 2 listewek, ¿eby wygl±da³o jak to na za³±czniku :-)
Krajkê robisz tak: nawlekasz po jednej nici do ka¿dego otworu, pod³u¿nego i okr±glego.( na 1-szy, treningowy raz we¼ sobie nici ok. 1,5 metra). Zwi±zujesz nici po obu stronach na supe³, tak, zeby by³y równe, i przywi±zujesz np. z jednej strony do kaloryfera, z drugiej do swojego paska, tak, ¿eby by³y napiête. Bierzesz ma³y k³êbek nici, przywi±zujesz na dole (ko³o sup³a przy pasku) - to bêdzie w±tek. Przy puszczonym lu¼no bardku jeden rz±d nici jest wy¿ej, drugi ni¿ej. Przeci±gasz w±tek przez szczelinê miêdzy nimi. Podnosisz bardko - rzêdy nici zamieniaj± siê miejscami, znów przeci±gasz niêdzy nimi w±tek, tyle, ¿e w drug± stronê. I tak dalej, i tak dalej. ¯eby zrobiæ ¶cis³± krajkê, musisz "dobijac" w±tek , tzn. po przeci±gniêciu "docisn±æ" go do juz zrobionego kawa³ka krajki.
Mam nadziejê, ¿e troche pomog³am, je¶li co¶ jest niejasne, to wybacz, du¿o ³atwiej jest to pokazaæ , ni¿ opisaæ.
Pozdrawiam!
Vlasta
a ja tego wogóle nie rozumiem jak dla mnie brzmi to tak : we¼ nici i je zwi±¿ potem k³êbek nici i krêæ bardkiem a¿ siê zrobi ....
prooooszê wyja¶nijcie mi to ja¶niej
Hej. Polecam strone
http://www.winland.pl/ksiegi/ksiega12/krajki.htm
Ona bardzo pomog³a mi na samym poczatku przygody z krajkami
(link zosta³ poprawiony i teraz powinien dzia³aæ bez zarzutu
)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.