no tak tylko jak tê stronê próbuje w³±czyæ to mi wyskakuje error:plik nie istnieje
Nie wiem czemu... U mnie stronka dzia³a... Spróbuj u kogo¶ ze znajomych, bo warto. Podstawy s± wyja¶nione bardzo przystêpnie. Ja bym lepiej tego nie napisa³a :-)
ju¿ dzia³a .... ale w±tku nie przek³adamy przez t± deske ze szparkami i dziurkami ??
i w±tek dociskami do czego ?? do tej deski czy do pocz±tku ???
ju¿ chyba za³apa³em wiêc do³anczam prosty rysunek jak to siê robi wg mnie oczywi¶cie.
Patrz±c na Twój rysunek wydaje mi siê, ¿e za³apa³e¶
Jak utkasz swoj± pierwsz± krajke fajnie by by³o gdyby¶ zamie¶ci³ jej zdjêcie na forum
Pozdrawiam Fructus
Hmm... nadal mam jednak problemy z krajkami na tabliczkach...
CYTAT
Przeci±gniête przez wszystkie tabliczki osnowy tworz± szczelinê miêdzy nimi. Przez ow± szczelinê przeci±gamy w±tek.
I problem jest przez któr± szczelinê miêdzy nitkami...
Przez wszystkie? Czy tylko jedn±?
Jak robi³am przez wszystkie, to wychodzi³a bardzo gruba ta krajka...
Droga Kadlin...
U¿ywam jednej nici w±tku... tylko nie wiem, czy mam w±tek przeci±gaæ miêdzy wszystkimi (trzema) strzelinami?
Pozdrawiam
Witam!
ufff juz siê przeraazi³am ze trzema
, a co do szczeliny to nie bardzo widze trzy
, bo z tego co ja wiem to powinna¶ mieæ szczeline (jedn±), miêdzy tzw. przednimi i tylnymi niciami. Czyli z przodu (otwory CB) powinny byæ 2 nitki i z ty³u 2 nitki (otwory AD), pomiêdzy nimi powinna utwo¿yc siê szczelina przez któr± przeplatamy w±tek.
Pozdrawiam!
Ps. zamie¶ci³am rysunek jak ja tow widze, mam nadzieje, ¿e choæ troche ci pomoze
Jak na bartku zaprojektowaæ wzory? Czy bartkiem tez nale¿y obracaæ jak tabliczkami?
Witam!
jak juz wcze¶niej pisa³am, wzory na bartku robi siê poprzez uk³adanie nici obok siebie, nie da siê wiele wykombinowaæ, ale zawsze...
Co do techniki samego robienia, to bartko przesówasz w góre lub w dó³,tak aby nici osnowy tworzy³y szpare gdzie bêdzie przechodzi³ w±tek. Nic nie obracasz.
Pozdrawiam!
Ja ju¿ sobie poradzilem z krajkami na bartku, moge siê pochwaliæ ¿e ca³kiem nie¼le mi wychodz±, no i wzorków te¿ jest sporo, bynajmniej jest trochê kombinacji:)Mo¿e zamieszcze fotki krajek które zrobilem (no nie ¿eby siê zaraz chwalic hehehe) musze jeszcze tylko opanowaæ to dobijanie bo krajka w jednym miejscu wychodzi mi szersza a gdzie indziej we¿sza- ale i do tego dojdê.
Pozdrawiam wszystkich i dziêkujê za pomoc.
S£AWA!!!
Odebra³am wczoraj bardko, baardzo du¿e i porêczne:) Zaczê³am od 13 nitek osnowy i zobaczcie! :o Jestem dumna z ma³ego dzie³ka i zasówem teraz po k³êbuszki we³enki.
PS-We Wroc³awiu sa dostêpne "we³enki" 10 mb za 2 z³.Widzia³am sporo kolorów, w naturalnych odcieniach w Hali Targowej.
CYTAT(Marit)
Odebra³am wczoraj bardko, baardzo du¿e i porêczne:) Zaczê³am od 13 nitek osnowy i zobaczcie! :o Jestem dumna z ma³ego dzie³ka i zasówem teraz po k³êbuszki we³enki.
PS-We Wroc³awiu sa dostêpne "we³enki" 10 mb za 2 z³.Widzia³am sporo kolorów, w naturalnych odcieniach w Hali Targowej.
Bardzo ladna, prosta i schludna krajeczka
.
Gratuluje :D.
Chcia³em siê zapytaæ odno¶nie krajek u¿ywanych na Podlasiu (okolice Puszczy Bia³owieskiej). Czy mia³y jakie¶ swoje cechy szczególne - co¶, co je ró¿ni³o od u¿ywanych gdzie indziej? Chodzi mi np. o wykorzystywane kolory, specyficzne wzory itp. Czy kto¶ siê orientuje?
Pozdrawiam
Mam takie pytanie: czy krajki znikaj± wraz z jak±¶ dat± ze strojów ruskich/litewskich? CZy w czasach Grunwaldu nie znalaz³by ju¿ u nikogo przyszytego na brzegu kaftana/koszuli kolorowej we³ny? Proszê o komentarze i zapraszam do dyskusji.
ja ostatno wpad³am na pomys³ projektowania wzorków w paint'cie
rysuje sie ³adna krateczke (musi mie¶ tyle poziomych lini ile otworów ma bartko), prostok±ty wype³nia sie takimi kolorkami jak± mamy we³ne i projetujemy sobie krajeczke. Je¶li tylko kto¶ ma pomys³y to wzorek powstaje w dwie minutki. Pocz±tkuj±cym tesz sie przyda bo od razu widaæ jak± niæ gdzie przewlec.
mam pytanie zwi±zane z wykonaniem krajki. W jaki sposób mo¿na "przed³u¿yæ krajke, gdy np. zabraknie w±tku lub osnowy. Czy powinno siê wtedy zawi±zaæ na niciach supe³ek i czy nie jest on wtedy widoczny?
Ja robie to najprostszym i jedynym znanym mi sposobem: po prostu dowi±zyje we³ne na supe³. Wygl±da to troche nieestetycznie ale jak sie dobrze doci±gnie nitki mo¿na go prawie ca³kowicie skryæ.
CYTAT(SZY)
Ja robie to najprostszym i jedynym znanym mi sposobem: po prostu dowi±zyje we³ne na supe³. Wygl±da to troche nieestetycznie ale jak sie dobrze doci±gnie nitki mo¿na go prawie ca³kowicie skryæ.
A ja nie robie supelkow - po prostu bardzo starannie i ostroznie wplatam w to samo miejsce poczatek nowego kawalka nici.[w to samo miejsce, czyli przy ulozeniu bardka w tej samej pozycji, przy ktorej skonczyla mi sie nic]. Jak sie dobrze docisnie nici watku do siebie, to nic sie nie wywleka ani nie rozplata, tylko dwa lub trzy kolejne przeplecenia watku trzeba robic ostroznie, zeby nie wywlec nowej nici. Krajki tkane w ten sposob przetrwaly jak dotychczas okolo 8 miesiecy intensywnego uzytkowania [zaczelam tkac w styczniu] i sie nie pruja. Jak zaczna, to dam znac
Wiem ze ten temat byl juz poruszany wiele razy, ale nigdy nikt nie napisal tak na chlopski rozum jak tkac tzn na przykladzie pomiedzy ktorymi nicmi przeciagac watek by uzyskac przewleczenie "s" a jak zeby uzyskac przewleczenie "z". Niby jest wiele materialow na ten temat ale wedlug zadnego jeszcze nie udalo mi sie dojsc jak to zrobic. Moze ktos pomoze? Probowalem tkaz w ten sposob ze:
wszystkie nici A podnosze i przeciagam pod nimi watek(a nad 3 ktore nie podnosze), potem podnosze B i tak dalej ale jakies dziwne to wychodzi moze ktos napisze co ja robie zle (sadze ze chyba wszystko:[ niestety).
CYTAT(Targil)
Wiem ze ten temat byl juz poruszany wiele razy, ale nigdy nikt nie napisal tak na chlopski rozum jak tkac tzn na przykladzie pomiedzy ktorymi nicmi przeciagac watek by uzyskacprzewleczenie "s" a jak zeby uzyskac przewleczenie "z". Niby jest wiele materialow na ten temat ale wedlug zadnego jeszcze nie udalo mi sie dojsc jak to zrobic. Moze ktos pomoze?
Owszem, temat byl poruszany. Cala filozofia tkania na tabliczkach polega na próbach, bo samo mówienie/t³umaczenie jeszcze chyba nikomu nie wystarczy³o. Najlepiej nawlec, pokrêciæ, spróbowaæ, oceniæ, a z efektu albo siê cieszyæ, albo spruæ i zacz±æ od nowa..
Je¶li chodzi o 'przewleczenie' to nie zale¿y ono od w±tku w ¿aden sposób, a jedynie od kierunku wtykania nitek w tabliczkê. Je¶li nachylisz tabliczkê w ten sposób i wetkniesz nitki z góry w dó³, albo z do³u do góry, to uzyskasz 'przewleczenie' Z, je¶li nachylisz tabliczkê tak / to S. Albo na odwrót, nigdy nie jestem pewna :D Nawlekanie prostej krajki, która w efekcie sk³ada siê z rombików, takiej jak krajka 4-T na mojej stronie [www.celtica.pl/Faerienn/krajki] to osiem tabliczek - cztery nawleczone i cztery ////. Pozniej juz tylko krecisz 4 razy do przodu, 4 razy do ty³u, a wzór uk³ada siê sam.
Jestem pewna, ¿e tylko zamiesza³am ci w g³owie. Jedyna rada - spróbuj. Je¶li czyta³es [a mam takie wrazenie] inne w±tki na ten temat, oraz przegl±da³e¶ jakie¶ instrukcje dotycz±ce tkania na tabliczkach, to na pewno spotka³e¶ siê z obrazkami 'nawlekania S i Z'. Na tej podstawie przeprowad¼ próby. Ja zrobi³am najprostsz± krajkê latem, a pó¼niej schowa³am tabliczki do koszyka uznaj±c, ¿e to za trudne i nigdy sama, bez pomocy siê nie nauczê ¿adnego efektownego wzoru. Ale jako¶ siê uda³o. Jak widaæ na stronie. W dodatku wszystkie umieszczone tam wzory opanowa³am od po³owy grudnia do teraz.. Do wszystkiego dosz³am sama, bo jakim¶ dziwnym zrz±dzeniem losu je¶li kto¶ umie co¶ robiæ, zna instrukcjê wykonania ciekawszej krajki, to za skarby ¶wiata siê t± wiedz± nie podzieli. Raz próbowa³am pytaæ i dosta³am po uszach. Od tej pory radzê sobie sama. Co i tobie polecam ;)
pozdrawiam
Kompletnie nie rozumiem kwestii nachylania tabliczek. Moje "stanowisko robocze wyglada jak na 1 zalaczniku. moglabys mi jakos to obrazowo okreslic jak to sie robi. A co do rysunkow np
http://viking.org.pl/pics/a13.2.jpg jak na to patrzec tzn co tu jest przodem tabliczki i gdzie tu watek przekladac bo wychodzi na to ze przez tabliczke, paradoks. Za wszelka pomoc wielkie dzieki.
No w³a¶nie - w stanowisku pracy tkwi problem. Mi te¿ siê wydawa³o, ¿e tak powinno wygl±daæ, dopóki nie zobaczy³em jak kto¶ tka. Tabliczki powinny byæ u³o¿one p³aszczyzn± w twój bok, tzn powiniene¶ patrzeæ wzd³u¿ krawêdzi tabliczki. Próba oddania w ascii: O = gdzie O to ty, a = to dwie tabliczki. W ten sposób, pomiêdzy dwiema dolnymi dziurkami, a dwiema górnymi tworzy siê naturalna szpara. I przez ni± trzeba przek³adaæ. Mo¿e co¶ pomog³em...
Witam!
na ch³opski rozum bylo to t³umaczione wiele razy i namiêtnie. Czy wy ludzie nie mozecie nauczyæ sie dociekliwo¶ci. Przeszukajcie dok³adnie tematy na freha, jak nie znajdujecie odpowiedzi na pytania spórbujcie na stronach www (o tkaniu krajek jest ich co niemiara) , zreszta samych tematów na freha o krajkach tez jest sporo.
A tu odsy³acz do tematu :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=4736
juz bardziej ³opatologicznie nie potrafie t³umaczyæ
Pozdrawiam!
To i ja siê do³±cze
Co oznacza wiêc obrócenie tabliczek w prawo? Obrót "do przodu"?
I gdzie w tym w±tek
Obracamy w prawo, w szczelinie miêdzy górnymi a dolnymi niciami przek³adamy w±tek, obracamy tabliczki po czym cofamy w±tek, obracamy tabliczki przek³adamy w±tek do przodu, obracamy tabliczki i cofamy w±tek itd?
I teraz trywialne pytanie: Skoro ja -----ootabliczkioo----- krzes³o, klamka, etc.
to w±tek przek³adamy pomiêdzy sob± a tabliczkami czy miêdzy tabliczkami a np. klamk±
a gdzie wychodzi Ci tkana krajka?
miedzy tabliczkami a Tob± czy miêdzy tabliczkami a krzes³em?
Z twojego opisu nie bardzo widze czy pocz±tek krajki jest przy Tobie czy przy krze¶le. Wiec jak to ustlisz lub ju¿ wiesz
to watek idzie miedzy przodem krajki a tabliczkami.
Pozdrawiam!
Witam!
Ja jak znajde chwile to tkam w pionie z obciaznikiem. Wtedy wychodzi mi lepiej niz w poziomie i unikam dowiazywania sie do krzesel czy klamek. Jeden problem jaki mam z ta metoda to nitki sie plataja. Rozwiazaniem byloby posiadanie obciaznikow do kazdej nitki osnowy ale nie mam czasu ich zrobic:)
Ludka Excalibur
CYTAT
Jeden problem jaki mam z ta metoda to nitki sie plataja.
Hmm, a nie tkasz czasem poprzez obroty tabliczek ca³y czas w jedn± stronê, lub wzory z przewag± obrotów w jedn± ze stron?
Bo ja mam jeden duzy kamrot uwi±zany i splata³y mi siê nitki tylko w³a¶nie gdy krêci³em w jedn± stronê.
A tak w kwestii usprawnienia warsztatu, to polecam ramkê do krajek.
S± to dwie listewki d³ugo¶ci oko³o metra, które maj± ka¿da przy obu koñcach prostok±tne wg³êbienia na 2 listewki poprzeczne, wyjmowane.
Razem po z³o¿eniu powstaje taka ramka.
(mo¿na do³±czyæ te¿ 2 nieruchome listewki obok tych wyjmowanych, by siê nie rozk³ada³a podczas tkania przypadkowo)
Na jedn± z tych wyjmowanych listew nawijasz we³nê zapas, a do drugiej mocujesz we³enki (na t± te¿ listewkê bêdziesz nawijaæ gotow± krajkê)
Tabliczki masz oczywi¶cie miêdzy listewkami na we³enkach.
Taksz i co jaki¶ czas jak dojedziesz do koñca ramki nawijasz to co zrobi³a¶ na listewkê (wyjmujesz j± z rowka i nakrêcasz na ni± krajkê) równocze¶nie odwijaj±c tyle samo nowej we³ny z listewki z zapasem.
W ten sposób we³enki s± ca³y czas dobrze naci±gniête i mo¿na zrobiæ dowolnie d³ug± krajkê.
Targil:
¶ci±gnij sobie mo¿e z netu programik do projektowania krajek np Loomy Bin.
Tam sobie wszystko zobaczysz co i jak bez marnowania we³ny i nerwów.
No a poza tym jak kole¿anki pisa³y - próbuj.
To nie jest trudne. - nawet ja to skuma³em w koñcu.
Mam jeszcze jedno dosc banalne chyba pytanie jak juz mam ulozone tabliczki / lub to watek przeciaga siê pomiedzy gornymi i dolnymi? Z dolu do gory czy z gory na dol?
Przez tabliczki przeci±gasz osnowê. Jest to obojêtne czy z góry na dó³ czy z do³u do góry, wa¿ne, by przeci±gaæ z odpowiedniej strony tabliczki. (po to s± one dla u³atwienia pokazane w pozycji sko¶nej. Po pionowym przeci±gniêciu przez dziurki je¶li tabliczka bêdzie pochylona w dobr± stronê, to osnowa bêdzie dobrze przeci±gniêta.)
Na jedno wyjdzie.
W±tek natomiat po nawleczeniu tabliczek przeci±gasz miêdzy górn± a doln± nici± osnowy (rzêdy nici w wielu tabliczek).
Innaczej, przeci±gasz w±tek przez trójk±t utworzony z krawêdzi tabliczki (podstawa trójk±ta) i górnej i dolnej nici osnowy (ramiona). Wierzcho³kiem tego trójk±ta jest tworzona krajka.
W±tek przeci±gasz zawsze w p³aszczy¼nie poziomej, bez wzglêdu na to czy robisz krajkê w pionie naci±gniêt± obci±¿nikiem, czy te¿ w poziomie uwi±zan± np do klamki.
pozdrawiam
Jaros³aw
Witam!
Mam pytanie i pro¶bê o radê: w jaki sposób uk³adaæ nitki w bar
dku, aby zrobiæ ró¿ne wzory na krajce? Chodzi mi np. o romby. Bêdê bardzo wdziêczna za konkretne porady, jak to zrobiæ.
Pozdrawiam.
Nawojka
Witaj.
Bardko nie daje szerokiego pola do popisu wzorami. W³a¶ciwie mo¿esz zrobiæ tylko pod³u¿ne lub poprzeczne paseczki uk³adaj±c na zmianê nitki w dwóch kolorach.
Do robienia krajek o bardziej skomplikowanych wzorach s³u¿± tabliczki. Tu znajdziesz instrukcjê:
http://www.stringpage.com/tw/tw.html
Przeczytaj te¿ wcze¶niejsze tematy o krajkach na Freha.
Mo¿na robiæ np romby na bardku, ale tzw metod± wysnuwania, w ka¿dym razie trzyma siê okre¶lone nitki i przeplata tylko przez niektóre.
Wychodz± takie jakby z pixeli z³ozone wzorki.
No ale rzeczywi¶cie tabliczki daj± nieporównywalnie lepsze efekty i szybciej siê tka.
Dziêki serdeczne za porady. Ale mam pytanie do Rugiewita - co to jest metoda wysnuwania? Prosi³abym o bardziej szczegó³owe instrukcje jak to zrobiæ. Widzia³am w internecie krajki robione na pewno na bartku i mia³y bardzo ró¿norodne wzory, m. in. co¶ w rodzaju rombów.
Proszê o dalsze porady - dopiero zaczynam robiæ krajki na bartku.
Nawojka
Hmm. W ¿yciu zrobi³em zaledwie dwa wzory t± metod±, g³ównie robiê na tabliczkach. (nawet nie jestem pewien czy to siê tak nazywa. Tak± nazwê us³ysza³em)
Jak znajdê któr±¶ z tych krajek, to zeskanujê i spróbujê zrekonstruowaæ wzór przetykania.
(ale nic szczególnego, jak mówi³em lepsze efekty daj± tabliczki)
Ogólnie chodzi o to, ¿e nie przetykasz w±tku pod ca³ym rzêdem nici osnowy, tylko pod okre¶lonymi.
W ten sposób na jednej ze stron krajki powstaje wzór, a na drugiej d³ugie niepoprzeplatane odcinki nici.
Nie wiem czy to Ci co¶ wyja¶ni³o.
No nic, jak znajdê, to wrzucê tu skan.
Pozdrawiam - Jaros³aw.
Cze¶æ!
Z opisów wynika mi, ¿e ten przeplot opisywany przez Rugiewita
to co¶ takiego jak w za³±cznikach:
Witam!
Zawiszo, to co przytoczyle¶ to sposoby ³±czenia miêdzyosnowowego
w tkaninie kilimowej
Pozdrawiam!
Kasiu OK no ale je¿eli uzywasz bartko do tkania krajki to czy przypadkiem nie mo¿na
tego typu ³±czenia u¿yc do tworzenia wzoru?
Wiesz co? Faktycznie - je¶li bêdzie tka³o siê bardzo rzadko,to tego typu w±tek mo¿e wygl±daæ atrakcyjnie.
Pozdrawiam!...a wogóle...Supra¶l rules!
ha, wiedzialam ¿e ju¿ gdzie¶ ta stronka by³a
:
http://fiberarts.org/design/articles/rigidheddle1.html
tam sa robione super wzorki w³a¶nie na bartku, jednak nie takim typowym, ale co bede sie rozwodziæ sami popatrzcie.
ps. niestety nie próbowa³am sama i nie potrafie powiedziec jak to dzia³a w praktyce
Pozdrawiam!
Takie bardo jest nietypowe bo posiada dwie dziurki w deseczce - owszem próbowa³am, ale to co jest w twoim linku,wymaga dodatkowego przesmyku...a robi siê to tak , ¿e pomiêdzy bardkiem a wykonywanym wzorem trzeba nawi±zaæ taki podno¶nik z przêdzy do podnoszenia we³enki...(ciê¿ko to siê pisze a skanera jeszcze nie mam), je¶li nie ma tego podno¶nika, to mo¿na zaryzykowaæ dzia³anie takie jak w tabliczkach w ustawieniu diagonalnym, czyli osnowê przeci±gamy raz u góry, raz na dole przy zwolnionym bardzie - w powrotn± stronê
...tak mo¿na zrobiæ krajê dwustronn±.
Fajny gryps wychodzi jak s± 3 kolory (w ka¶¿dym przesmyku oddzielnie), mozna zrobiæ fajne poziome wzorki...Dziwnie to brzmi, wiêc zapraszam na priv, albo gg.
Info z ksi±¿ki "Studies in primitive looms"
- obrazek dotycz±cy dawnego tkactwa w Finlandii.
Pozdrawiam!!!
Taka krótka porada dla pocz±tkuj±cych : wystarczy kartka w kratkê i kredki.
W tzw raporcie s± tylko dwa przesmyki (powtarzalno¶æ wzoru),wiêc bierzemy dwa rz±dki kratki i rysujemy wzorek - no nic prostszego!...Powielenie tego raportu to gotowa kraja na bardku
CYTAT(Kasia Kmieæ)
Takie bardo jest nietypowe bo posiada dwie dziurki w deseczce - owszem próbowa³am, ale to co jest w twoim linku,wymaga dodatkowego przesmyku...a robi siê to tak , ¿e pomiêdzy bardkiem a wykonywanym wzorem trzeba nawi±zaæ taki podno¶nik z przêdzy do podnoszenia we³enki...(ciê¿ko to siê pisze a skanera jeszcze nie mam), je¶li nie ma tego podno¶nika, to mo¿na zaryzykowaæ dzia³anie takie jak w tabliczkach w ustawieniu diagonalnym, czyli osnowê przeci±gamy raz u góry, raz na dole przy zwolnionym bardzie - w powrotn± stronê ...tak mo¿na zrobiæ krajê dwustronn±.
nie potarfiê sobie wyobraziæ wykonywania tej krajki, mo¿e mam za ma³± wyobra¿niê
. Je¶li mog³abyæ, proszê, do³±cz jaki¶ skan, który przybli¿y³by mi wykonanie tego.
A to przyk³ad krajki zrobionej pzrzeze mnie na bardku metod± "wysnuwania":
prosba zawarta w temacie..... chcialbym umiec robic takie krajki na zwyklym bardku juz umiem i pracuje ostro
nawet mi ladne wychodza ale na tabliczkach sa fajniejsze wzory i w ogole lepiej wygladaja
z gory dziekuje
Mam ma³a pro¶bê - czy kto¶ móg³by np nakrecic filmik aparatem cyfrowym z tkania krajek na bardku i przy pomocy kart?
By³bym bardzo zobowi±zany. A wielu innym osobom, równie¿ by siê taki materia³ przyda³ :D
Proszê pomo¿cie, mam zamiar nauczyæ sie robiæ krajki na kartach ¶ci±gne³am sobie z netu jakis kurs ale tam wszystko niejasne, zrobi³am karty niech mi ktos napisze jak je mam nawlec bo cos nie wiem co to za akcja z tym Z i S jak sie to nawleka? I jak to tkaæ?
Mam pytanie nie odno¶nie techniki ale historyczno¶ci wzorów krajek - chodzi o Skandynawiê.
Przyjmujê (nie wiem czy s³usznie, wiec proszê mnie poprawiæ je¶li siê mylê) ¿e krajkek bardkowych w Skandynawii nie robiono. Tabliczki znaleziono chocia¿by w Oseberg, wiêc prosi³bym o jakie¶ wzory (moga byæ rekonstrukcje) krajek z terenów skandynawii.
Wiem, ¿e takie s± historyczne:
Je¶li jednak s± jakie¶ bardkowe lub tabliczkowe na tyle proste ¿e i na bardko da radê je zrobiæ to by³bym jeszcze bardziej wdziêczny.
Z góry dziêki.
ja mam pytanie
czy ktos wie jak zrobic te wzory??
chodzi mi o przedstawienie graficzne tj rozrysowanie tak zebym mog³a sama nawlec osnowy na tabliczki
juz od jakiegos czasu usi³uje zrobic cos takiego ale mi nie idzie
mam drugie pytanie,jak sie przekreca tabliczki zeby by³y w drug± stronê?? musze je przewlekaæ??
Witam!
(Za pomoc± "szukaj" nie znalaz³em takiego tematu, b±d¼ tematu w którym by³oby co¶ o tym napisane, je¿eli takowy jest to poproszê o link i przepraszam za k³opot)
Zrobi³em swoje pierwsze krajki na kostkach i zrodzi³y mi siê pierwsze problemy:
1. Mianowicie jak krajki przeznaczone do przyszycia zakoñczyæ (wêze³ki odpadaj± z wiadomych przyczyn) tak by siê nie rozpruwa³y...
2. Jak zakañczaæ krajki przenzaczone na pasek do koszuli/spodni (po prostu wêze³ w stylu kutasik?)
3. Jak przyszyæ krajke tak aby ³adnie to wygl±da³o, i ¿eby mocno siê trzyma³a oraz jak przyszyæ szerok± (ok 4 cm) przy ko³nierzu (z ty³u "okr±g³y, z przodu rozciêcie - najpro¶ciej by³oby rozciaæ ale przy wzorze który mam nie wygl±da³oby to zbyt ³adnie (wzór RamsHorn...))
Z góy dziêkuje za odpowiedzi
Ja¶min
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.