Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: krajki-jak to sie robi czyli techniki tkania
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Seszen
Powiedzcie mi, znacie kogo¶, kto robi ko¶ciane tabliczki za jak±¶ normaln± cenê?
Vlasta
Tutaj masz ko¶ciane i rogowe tabliczki na sprzeda¿: klik - (tak przy okazji, do robienia krajek te wiêksze s± lepsze, mniejsze bardziej siê nadaj± do robienia bocznych ozdobnych brzegów du¿ych tkanin [info za "Tiny Weaving Tablets, Rectangular Weaving Tablets" Lise Raeder Knudsen, NESAT X])
semen
Mo¿e kto¶ wie gdzie mo¿na nabyæ/zamówiæ pas do ¿upana.
Konkretnie interesuje mnie pas we³niany, mo¿e byæ jednobarwny. Powinien pasowaæ do stroju ¿o³nierza piechoty polskiej z I po³owy XVII wieku.
Oczywi¶cie najlepiej aby by³ robiony recznie
Pozdrawiam
Seszen

Dziêkujê bardzo smile.gif
Marta K.
Witam,

zaczê³am przedwczoraj swoj± przygodê z tabliczkami. Z pomoc± tutoriali (i filmowych i pisanych) w miarê zrozumieæ podstawy tkania (aktualnie pracujê nad prost± kratk±). Mam jedna trzy kwestie, których nie potrafiê zrozumieæ.

- jak wykonuje siê tak± krajkê (LINK) ? Tu nitki id± ewidentnie pionowo, a nie uko¶nie jak na wszystkich które widzia³am.
- o co chodzi w metodach 'one-pack' i 'two-pack' wspomnianych tu (LINK)
- co oznacza 'twist cards' (LINK)

Niby angielski rozumiem, ale po raz kolejny okazuje siê ¿e lepiej uczy siê od drugiej osoby ni¿ z internetu ;)
Owka
Pierwsza krajka jest wykonana nie na tabliczkach, tylko na bardku - dlatego nitki biegn± wzd³u¿, a nie uko¶nie.

"Twist cards" - po prostu "obróciæ tabliczki".

"One pack" i "two packs" - chodzi o to, ¿e mo¿esz trzymaæ ca³y rz±d tabliczek razem (one pack), i obracaæ (dajmy na to): pierwsz± tabliczk± obrót w przód, drug± w ty³, trzeci± w przód, czwart± w ty³... itd.
Mo¿esz te¿ osobno ustawiæ rz±d tabliczek nieparzystych, i obracaæ je wszystkie hurtem w przód, a osobno rz±d parzystych, i obracaæ je hurtem w ty³ (two packs)... efekt bêdzie w obu przypadkach ten sam.

Ale metodê "dwóch paczek" mo¿esz zastosowaæ tylko przy niektórych prostych wzorach - ciut bardziej z³o¿one ze swej natury wymagaj± indywidualnego przek³adania tabliczek.

Nawiasem mówi±c, "two packs" to doskona³a metoda komplikowania sobie rzeczy prostych... je¶li masz w ogóle wzór mo¿liwy do wykonania w ten sposób, to o wiele lepiej po prostu nawlec nieparzyste tabliczki w prawo, a parzyste w lewo (lub vice versa) i obracaæ ca³y zestaw razem!
Lunna
A jak naprê¿acie nici? Bo chcê zrobiæ bardzo d³ug± krajkê i nie wiem jak mam je napre¿yæ, ¿eby dobrze i równomiernie siê uk³ada³y. Czy ma kto¶ jakie¶ zdjêcia, nawet niehistoryczych warsztatów do krajek?
Owka
Z jednej strony przywi±zaæ do nogi sto³u, z drugiej do komody bigsmile2.gif .
D³ugo¶æ tu nie jest ¿adnym problemem - mo¿e nim byæ najwy¿ej szeroko¶æ, bardzo szerokie krajki mog± rzeczywi¶cie wymagaæ jakiego¶ wa³u nawojowego, aby siê nie deformowa³y.

A problem d³ugo¶ci rozwi±zujê po prostu mocuj±c osnowê z jednej strony nie za koñce, tylko w jakim¶ u³amku d³ugo¶ci - potem mo¿na z obu stron odwi±zaæ i przesun±æ.

Oczywi¶cie nie bardzo siê sprawdza, je¶li robisz skomplikowany wzór tabliczkowy, prowadz±cy do skrêcania siê nici - wtedy w ogóle trzeba kombinowaæ, najlepiej co¶ w rodzaju uproszczonego warsztatu pionowego z ciê¿arkami (aby mo¿na by³o samodzielnie obracaæ skrêcone pasemka bez odczepiania co chwilê ca³ej instalacji).
Lunna
No w³a¶nie problemem jest skrêcanie nici i nie wiem jak temu zaradziæ, bo je¶li zbyt mocno przywi±¿e je, to robi siê wêze³ dunno.gif
Owka
CYTAT(Lunna @ 10:56 23.06.2013) *
No w³a¶nie problemem jest skrêcanie nici i nie wiem jak temu zaradziæ, bo je¶li zbyt mocno przywi±¿e je, to robi siê wêze³ dunno.gif

I zapewne zawsze problemem by³o, st±d zmiana kierunku obrotów co niedu¿y odcinek w tylu egzemplarzach (dobrze to widaæ np. na Snartemo II). Wtedy problem skrêcania rozwi±zuje siê sam.
Heimnar
CYTAT(Owka @ 16:44 23.02.2013) *
Nawiasem mówi±c, "two packs" to doskona³a metoda komplikowania sobie rzeczy prostych... je¶li masz w ogóle wzór mo¿liwy do wykonania w ten sposób, to o wiele lepiej po prostu nawlec nieparzyste tabliczki w prawo, a parzyste w lewo (lub vice versa) i obracaæ ca³y zestaw razem!

Pozwoli³em sobie zacytowaæ, bo nie do koñca siê zgodzê z tym stwierdzeniem. S± niektóre wzory (bardzo fajne zreszt±), które wymagaj± takiej sekwencji: parzyste w przód (nieparzyste czekaj±) - prze³o¿yæ niæ w±tku, potem nieparzyste w przód (a parzyste czekaj±) i prze³o¿yæ nic. Tu akurat - metoda dwóch paczek sprawdza siê doskonale. Krajki tak robione s± do¶æ specyficzne, bo pasek wychodzi gruby i mocny. Co ciekawe - wzór jest symetryczny po obu stronach.

A kole¿ance Marcie - je¶li, s±dz±c po linkach, zabraæ siê chce za "3/1 Twill" ¿yczê du¿o wytrwa³o¶ci i sukcesów. Technika taka jest wspania³a, krajka wychodzi cudna. Ale bardzo siê pilnuj na ka¿dym kroku, ¿eby siê gdzie¶ nie machn±æ, bo rozplecenie krajki wstecz w celu poprawy b³êdu jest prawie niemo¿liwe. No i przygotuj siê, ¿e to zajmie naprawdê du¿o czasu, ale warto!
Owka
Zgadza siê, niepotrzebnie uogólni³am.

Metoda "jednej paczki" i przek³adania tabliczek prawych na lewo (lub vice versa) jest dobra, kiedy czê¶æ tabliczek w jednym ruchu powinna byæ obrócona naprzód, czê¶æ w ty³ o taki sam u³amek obrotu (90 stopni najczê¶ciej).

We wzorach, w których przek³ada siê osnowê nie obracaj±c czê¶ci tabliczek, albo obracaj±c je o 180 stopni (a czê¶æ o 90, standardowe "æwieræ obrotu) dzieliæ trzeba. To te, przy których ja napisa³am "wymagaj± indywidualnego przek³adania tabliczek" - ale masz racjê, nie zawsze indywidualnego, mo¿na je sobie pogrupowaæ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.