1. Jak podwiniesz i solidnie pozszywasz, to powinno daæ radê
2. Tak
3. Je¶li bardzo zale¿y Ci na zachowaniu wzorku w ca³o¶ci, to nia mam pomys³u... niestety.
spróbuj mniejszych wêze³ków - np 5 na szeroko¶ci krajki
Dziêki Boranie :D
Yhm - o co Ci chodzi³o z tymi mniejszymi wêze³kami? Nie wi±za³em w jeden supe³, jeno robi³em wêze³ek/kostka (czyli 22 wêze³ki), ale to i tak nie wygl±da za dobrze...
ilo¶æ wêze³ków nie musi byæ taka jak kostek - moga byæ np trzy na ca³± krajê, poza tym mo¿na te¿ resztki nici zaple¶æ w warkocz/warkoczyki kilku centymetrowe i je zawi±zaæ lub obwin±æ nici± (aby siê nie rozpad³y) na koñcach
Przy naszywaniu niestety trzeba pod³o¿yæ, choæ wtedy robi siê takie zgrubienie :/ nie widzê innego wyj¶cia...
CYTAT
Przy naszywaniu niestety trzeba pod³o¿yæ, choæ wtedy robi siê takie zgrubienie :/ nie widzê innego wyj¶cia...
mo¿na chyba ka¿d± nitkê osnowy przyszyæ osobno... ale to kator¿nicza robota
Ja robiê supe³ki po 3-4 nitki lub po 3-4 nitki obwi±zujê na koñcu cienk± nitk±(tak± do szycia). Obwi±zanie cienk± nitk± daje dobry efekt(nie ma du¿ego zgrubienia), ale trzeba to zrobiæ mocno ¿eby siê nie rozwi±za³o. Jest jeszcze metoda niehistoryczna, ale sprawdzona: klejem typu kropelka sklejasz ostatnie nitki. U¿ywasz minimalnej ilo¶ci kleju, bo skleja we³nê jakby j± "stapiaj±c". Ale to jest dobre jedynie je¶li chowasz koncówkê i nie zale¿y Ci na absolutnej historyczno¶æi,
Angel stern, przwlekanie Z i S to tylko inny uk³ad nici podczas uk³±dania tabliczek
2 za³aczniki-samouczki na ten temat
Angel stern, przwlekanie Z i S to tylko inny uk³ad nici podczas uk³±dania tabliczek
2 za³aczniki-samouczki na ten temat
edit: eeeee dodam innym razem.... bo cos nie dzia³a
Mam pytanie. Czy kto¶ wiec sk±d pochodzi s³owo "bardko"?
Wiem ¿e w maszynie tkackiej jest co¶ takiego jak "bardo" i mo¿e "bardko" jest zdrobnieniem? Niestety nie wiem czym jest "bardo"
mi siê to kojarzy ze s³owem "Bard" - czyli cz³owiekiem który co¶ plecie, niekoniecznie z sensem
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Monika_b_k masz calkowita racje. Bardko to po prostu male bardo, ktore wyglada bardzo podobnie tyle ze jest wieksze
W warsztacie tkackim bardo umiejscawia sie w p³osze, czyli tym czyms czym sie ubija watek tkaniny podczas pracy .. w tymze bardzie nitki leca w kierunku nicielnic naprzemiennie gora-dol dzieki czemu mozna przekladac czolenko z watkiem raz pod a raz nad dana nitka.
podsylam troche fotek
Watcher
Bardzo dziekujê za odpowiedz. Szczerze powiem ze z jednej strony mia³am nadzieje ze dobrze sie domyslam a z drugiej my¶la³am ze to jest nazwa wywodz±ca siê z okresu kiedy juz takie maszyny istnia³y... ale ... bardko jest starsze, wiec mam kolejne pytanie. Jak sie nazywa³o kiedys kiedy maszyn nie by³o
Jesli dobrze przet³umaczy³am z angielskiego to
rigid heddle to raczej "sztywana nicielnica"
Yhm
Bra³am pod uwagê i tak± mo¿liwo¶æ
S³ownik etymologiczny podaje, ¿e "bardo" oznacza³o dawniej wzgórze, pagórek. Mo¿e rzeczywi¶cie to st±d? W jêz. rosyjskim nazwa jest podobna - "berdo" . Na jednej stronie czeskiej znalaz³am za to okre¶lenie "bardo" na tabliczki tkackie.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. a
tu ilustracja z Codex Manesse, przedstawiaj±ca chyba w³a¶nie bardko
tak wracaj±c do przewlekania Z i S to za³±czma dwie fotki (tabliczka nr 1 przewleczona S tabliczka nr 7 przewleczona Z)
powinny sie przydaæ
a i obiecany pdf z poprzedniego posta
a co do rozrysowania wzoru to Turn Styler
"w koñcu my ultrasi wiemy,ze w ¶rendiwieczu wsyztsko by³o komputerowo zaprojektowane"
pozdrawiam
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
W³a¶nie wyczyta³am ¿e w okolicach Szczecina i na Pomorzu bardko nazywano "desk±". Czy kto¶ siê spotka³ z tak± nazw± ?
Co do wêze³kow,
Wystarczy ¿e zrobisz wêze³ek z watkiem, np na 3 nitkach - w tym jedna to w±tek , potem podwin±æ troche i przeszyæ nicia w kolorze krajki (jak dok³adnie zrobisz to mo¿na tez przeszycia "schowaæ" w krajce), Jak supe³ bêdzie na watku to siê sama nie zacznie rozpl±tywaæ, a przeszycie podtrzyma reszte nitek przed "wychodzeniem"
ja robie dwa weze³ki na ka¿dym koñcu krajki - na rogach, i jak chce to przyszyæ do materia³u to zawijam i przeszywam ¿eby sie mocno trzyma³o.
Mo¿na tez krajki wszyæ ju¿ na etapie zszywania wykroju - tzn krajka wchodzi w szew, ³adnie to wygl±da, choc trzeba jeszcze troszke przeszyæ dla pewnosci ¿eby nitki nie ucieka³y
Pozdrawiam, Tasi
CYTAT(Thyria @ 23:43 15.04.2005)
A to przyk³ad krajki zrobionej pzrzeze mnie na bardku metod± "wysnuwania":
wiem ¿e to stary post, ale czy ktos mo¿e mi powiedzieæ co to jest "metoda wysnuwania"?
metoda wysnuwania polega na tym ¿e tkaj±c na bardku podnosisz czê¶æ nitek w tkaniu, tak wiêc liczba w±tków nad którymi idzie twoja nitka jest wiêksza ni¿ 1. tak samo popatrz na ten obrazek - nitki które tworz± wzór s± wypuk³e i "d³u¿sze" ni¿ reszta
CYTAT(Yhm @ 13:28 23.09.2006)
metoda wysnuwania polega na tym ¿e tkaj±c na bardku podnosisz czê¶æ nitek w tkaniu, tak wiêc liczba w±tków nad którymi idzie twoja nitka jest wiêksza ni¿ 1. tak samo popatrz na ten obrazek - nitki które tworz± wzór s± wypuk³e i "d³u¿sze" ni¿ reszta
Bardzo dziekuje Yhm za odpowiedz.
Jesli dobrze zrozumia³am to podnoszê wybran± nitke osnowy do góry, tak aby przez 2/3 kolejne przejscia w±tku pozosta³a na górze, dlatego jest d³u¿sza od innych.
A czym podnosisz ? palcem, szyde³kiem, nitk± ?
W necie jakos na t± metode nie natrafi³am, a sporo szuka³am, wiêkszosc stron mówi o tabliczkach.
siema jestem nowym producentem krajek :] nauczy³em siê juz robiæ je na bardku ale wzory s± jak dla mnie i moje potrzeby zbyt proste. proszê o jakie¶ wzory na krajki dla wojownika normañskiego z XI w. albo jaki¶ programik w którym bêdê móg³ je sobie zaprojektowaæ. z góry dziêki. pozdro for all
Mi osobi¶cie w zrozumieniu nawlekania z i s na tabliczki najbardziej pomóg³ ten rysunek:
Pierwsza tabliczka przedstawia przewleczenie s, a druga z.
"Bardko" jest oczywi¶cie zdrobieniem s³owa "bardo".
A sk±d pochodzi sam wyraz "bardo"?
Dogrzeba³am siê pochodzenia od pras³owiañskiego brdo (z "r" zg³oskotwórczym"). A ten z kolei wyraz wywodzony jest od praindoeuropejskiego bhrdho. Od którego zreszt± pochodzi m. in. angielski wyraz board. Czyli bardo to pierwotnie po prostu deska!
Natomiast sam wyraz "deska" nie jest oryginalne slowiañskim, w polszczy¼nie pojawi³ siê w ¶redniowieczu, jako po¿yczka ze starogórnoniemieckiego. Prawdopodobnie wraz z jego wej¶ciem w u¿ycie, znaczenie starego wyrazu zosta³o ograniczone wy³±cznie do deski tkackiej.
A tu ju¿ mój w³asny domys³: na Pomorzu, w regionie silniejszych, ni¿ gdzie indziej wp³ywów jezyka niemieckiego, zapo¿yczony wyraz móg³ ca³kowicie wyprzeæ star± s³owiañsk± nazwê.
Celtycki bard pochodzi od zupelnie innego praindoeuropejskiego rdzenia, w tej chwili go nie przytoczê, ale je¶li kogo¶ to obchodzi, mogê znale¼æ.
Owka, dziêki za piêkny "diachron"
CYTAT(Meredith @ 20:01 25.12.2006)
Mi osobi¶cie w zrozumieniu nawlekania z i s na tabliczki najbardziej pomóg³ ten rysunek:
Pierwsza tabliczka przedstawia przewleczenie s, a druga z.
A s± jakie¶ inne rysunki? To z jakiej¶ ksi±¿ki?
Chodzi mi o kolory nici i ich przemieszczanie siê (kolejne etapy robienia krajki).
CYTAT(Akszugor @ 13:43 27.12.2006)
A s± jakie¶ inne rysunki? To z jakiej¶ ksi±¿ki?
Chodzi mi o kolory nici i ich przemieszczanie siê (kolejne etapy robienia krajki).
Ten rysunek jest
TutajJest na tej stronie opisane jak ustawiaæ kolory, niestety po angielsku, ale pos³uguj± siê tylko s³owami "jasny" i "ciemny" wiêc nie ma problemu. Nie wiem dok³adnie o co chodzi w ilo¶ci obracania tabliczek w tym wzorze, bo mój angielski jest podstawowy. Mogê jedynie pomóc, je¿eli chodzi o nawlekanie czy ilo¶æ kolorów. Jakby kto¶ wiedzia³ ile razy trzeba obracaæ tabliczki i w któr± stronê, aby powsta³ ten wzór, to proszê o odpowied¼.
Wiêc, nie wiem czy to z powodu mojej ogólnej têpoty, ale nijak nie mam pojecie jak robiæ krajki. Nie wiem od czego zacz±æ. Przegl±da³am wiele stron internetowych i to forum, ale i tak nie wiem nic. Móg³by mi kto¶ np. zdjêcia wykonywania krajki wys³aæ? Tzn. po kolei co i jak, jak wygl±da to wszystko. Film te¿ móg³by byæ, je¶li ³aska
By³abym naprawdê bardzo, bardzo wdziêczna...
Dosz³y mnie s³uchy, ¿e jest gdzie¶ do ¶ci±gniêcia na sieci program do projektowania tabliczkowych krajek. Na wirtualnym pasie koloruje siê krateczki, a potem to siê samo rozrysowuje na poszczególne dziurki w tabliczkach. Niestety nie uda³o mi siê tego cuda znale¼æ... Kto¶ mo¿e widzia³?
CYTAT(Owka @ 04:00 26.12.2006)
Dogrzeba³am siê pochodzenia od pras³owiañskiego brdo (z "r" zg³oskotwórczym"). A ten z kolei wyraz wywodzony jest od praindoeuropejskiego bhrdho. Od którego zreszt± pochodzi m. in. angielski wyraz board. Czyli bardo to pierwotnie po prostu deska!
Nie wiem co na to praojcowie, ale we wspó³czesnych jêzykach po³udniowos³owiañskich wyraz "brdo" (wym. "byrdo" z krótkim, gard³owym "y") oznacza wzgórze. Deska jest "daska":)
Ile w³a¶ciwie jest na Fresze tematów o krajkach? Jeden sama zak³ada³am, ale to nie ten;)
Przyznam, ¿e te¿ mnie zainteresowa³o to wyra¼nie podwójne znaczenie s³owa "bardo". Bo przecie¿ w nazwach miejscowych wyra¼nie jest t³umaczone jako "wzgórze", i to przez ludzi m±drzejszych ode mnie;)
No i doszuka³am siê innego praindoeuropejskiego rdzenia, *
bhrtos. Z tym, ¿e
t ud¼wiêczni³o siê potem do
d. Znaczy to tyle, co "podniesiony, wyniesiony". A koñcowe
-s zgubilo siê we fleksji, i w rezultacie powsta³o takie samo
brdo, w polszczy¼nie te¿ tak samo rozwiniête w "bardo".
A najpewniej nie takie samo, tylko czym¶ siê zrazu ró¿ni±ce w wymowie, taka "archeologia jêzykowa" z konieczno¶ci rzecz upraszcza. Nie mówi±c o tym, jak ja upro¶ci³am, u¿ywaj±c zwyk³ych liter zamiast porz±dnej transkrypcji (oj, na egzaminie by to nie usz³o...)
Przepraszam za te lingwistyczne refleksje o w±t³ym zwi±zku z tematem
Witam
Jak robi siê krajkê dwustronn±? na jakiej¶ stronie widzia³em ¿e mo¿na nawet na krajce pisaæ, wie kto¶ jak??
Pozdrawiam
Próbowa³am ostatnio wykonaæ tê krajkê na tabliczkach. Jednak wed³ug tego co przeczyta³am to powinnam obróciæ tabliczki cztery razy w przód potem zamieniæ 5 i 6 tabliczkê z S na Z oraz 15 i 16 tabliczkê z Z na S i obracaæ cztery razy do ty³u. Tak te¿ robi³am, jednak nie wyszed³ mi taki wzór i próbowa³am obracaæ je na wszystkie sposoby, a i tak nie wysz³o. Czy kto¶ wie co robiê ¼le?
Te¿ próbowa³am ten wzór robiæ... I tez inny mi wyszed³
Czy ktos wie jak mo¿na go zrobiæ dobrze?
Mo¿e ten wzór jest ¼le opisany? Ja ju¿ nie wiem, na wszystkie sposoby próbowa³am te tabliczki przekrêcaæ i nic nie wychodzi.
Znalaz³am dwa filmy pokazuj±ce tkanie krajki na tabliczkach, szkoda tylko, ¿e nie ma ¿adnego opisu. Na razie to skomplikowana sztuka jak dla mnie, ale ca³y czas próbujê
http://www.youtube.com/watch?v=xv_6seDC_74http://www.youtube.com/watch?v=BW3pdsBYR_M...ted&search=
CYTAT(Kadlin @ 15:40 12.12.2003)
Ja ko¿ysta³am z The Loom... i tam pokazane sa zmiany kierunku tabliczek z S na Z(i odwrotnie), w czê¶ci wzorów nawet to wychodzi³o np. wzór o roboczej nazwie 2ply (polecam) wychodzi ca³kiem nie¼le, natomiast wszystkie braid to ju¿ czarna magia dla mnie. Podejrzewam ¿e oprócz zmiany kierunku tabliczek jest tam równie¿ wersja obrotów poszczególnych tabliczek w przód i w ty³. Natomiast w GTT te¿ nie do koñca rozgryz³am te obroty, w czê¶ci wzorów s± zaznaczone obok uwagi , które tabliczki w którym kierunku krêciæ, ale pierwsza próba tez niestety spali³a na panefce
. Nied³ugo bede pewno wo³aæ o pomoc
Z prawej strony w Loomym sa takie male znaczki V i /\, ktore informuja, czy przekrecac blok tabliczek od siebie, czy do siebie.
Male prostokaty na wzorze informuja, w ktorym miejscu przekrecic tabliczke z boku na bok.
Troche trudno to opisac, ale jak tabliczka jest w takiej orientacji: (patrzymy na nia z boku) / to nalezy wyobrazic, ze posrodku tego boku jest os, wokol ktorej tabliczka jest obracana do pozycji \ (przekreca sie ja jakby "do gory nogami"). Os obrotu to pozioma os symetrii tabliczki.
Analogicznie z \ zmieniamy na /.
Da sie takie przekrecenie zrobic tylko w jedna strone.
Jak bede miec troche czasu, to popelnie prace plastyczna, ilustrujaca kwestie.
Kiedy juz przekrecimy wszystkie tabliczki zgodnie ze schematem (robi sie to po jednej), bierzemy w dlonie caly blok tabliczek i obracamy do siebie lub od siebie (tez zgodnie ze schematem).
Watek wtyka sie z boku - jak popatrzy sie na taki rzad tabliczek z boku, to widac trojkatna szczeline miedzy gorna krawedzia tabliczki a nicmi osnowy.
Co do opisow z boku Guntrama - jest to pomoc dla ludzi, ktorzy nie przekrecaja tabliczek w poziomie przed obrotem bloku, tylko np. dwie tabliczki obracaja w tyl, nastepne trzy w przod, potem dwie w tyl itd.
Niektorzy tak lubia.
Jesli dobrze pamietam u Guntrama ten schemat po prawej z kolorkami wymaga obracania od siebie (bodaj forward) i tylko w rzedach zaznaczonych kropka przekreca sie tabliczki.
Tu zdjecia z radosnej kursokonferencji, ktora prowadzilam dla kolezanek:
http://www.shigella.nornick.net/krosno_tabliczkowe.htmlMoze to cos pomoze.
Jesli dostane zgode, opublikuje tez taki prosty podrecznik do tabliczek z Biskupina.
Generalnie przy obu programach koniecznie trzeba przeczytac instrukcje, bo kazdy ma wlasne oznaczenia otworow na tabliczkach itd.
CYTAT(Meredith @ 17:42 05.07.2007)
Próbowa³am ostatnio wykonaæ tê krajkê na tabliczkach. Jednak wed³ug tego co przeczyta³am to powinnam obróciæ tabliczki cztery razy w przód potem zamieniæ 5 i 6 tabliczkê z S na Z oraz 15 i 16 tabliczkê z Z na S i obracaæ cztery razy do ty³u. Tak te¿ robi³am, jednak nie wyszed³ mi taki wzór i próbowa³am obracaæ je na wszystkie sposoby, a i tak nie wysz³o. Czy kto¶ wie co robiê ¼le?
Hm.
Ja mam ram's horna bodaj z loomy bina i tam sie przekreca po trzy tabliczki.
Niestety pogryzly mi sie Javy i applet odmawia wspolpracy, ale notatka na kartce, z ktorej to tkalam mowi "trzy".
W moim nawleczeniu 3 pierwsze tabliczki sa w jednym kolorze i pierwsza z jakas nieregularnoscia (AB i D w jednym kolorze, C w drugim) to czwarta z kolei.
Obracam 4, 5, 6, dwie zostawiam w spokoju, a potem 9, 10, 11 (to polowka wzoru), druga trzeba symetrycznie).
Na zalaczonym zdjeciu widze, ze ktos sie pomylil (chyba ze to celowo tak jest) i zaczal w dwoch miejscach obracac blok tabliczek w przeciwna strone niz powinien (pogrubienie i te dwa samotne romby).
P.S. Z tej kartki na pewno wzor wychodzil mi poprawnie.
Mam pytanie do czynnych speców krajkowych:
Ile czasu mo¿e zaj±æ robienie krajki osobie niewprawionej? Takiej powiedzmy o szer. 2cm z prostym jakim¶ wzorem. Je¶li bêdê chcia³a zrobiæ niej 3m, jak d³uga powinna byæ nitka, która bêdzie "biegaæ" w te i we w te?
ja bym proponowa³a szersz±,tak z 3 cm.je¶li bedziesz robic powolutku ,ostro¿nie siedz±c przed telewizorkiem to tak z mocnymi przerwami ,na spanie jedzenie i inne to ze 2 dni,a je¶li chodzi o t± nitke "biegaj±c±"-w±tek,to nie powiem ile dokladnie, ja zawsze biore na oko,a jak mi brakuje to nastêpn± "porcje" wplatam po drodze.
Starann± krajkê ogl±daj±c telewizjê zajmuje mi do¶æ sporo czasu. Tak na przeliczenie to ok. 10cm - 10-15 minut. Ale jest baaardzo staranna...
CYTAT(Shigella @ 18:48 26.09.2007)
CYTAT(Meredith @ 17:42 05.07.2007)
Hm.
Ja mam ram's horna bodaj z loomy bina i tam sie przekreca po trzy tabliczki.
Niestety pogryzly mi sie Javy i applet odmawia wspolpracy, ale notatka na kartce, z ktorej to tkalam mowi "trzy".
W moim nawleczeniu 3 pierwsze tabliczki sa w jednym kolorze i pierwsza z jakas nieregularnoscia (AB i D w jednym kolorze, C w drugim) to czwarta z kolei.
Obracam 4, 5, 6, dwie zostawiam w spokoju, a potem 9, 10, 11 (to polowka wzoru), druga trzeba symetrycznie).
Na zalaczonym zdjeciu widze, ze ktos sie pomylil (chyba ze to celowo tak jest) i zaczal w dwoch miejscach obracac blok tabliczek w przeciwna strone niz powinien (pogrubienie i te dwa samotne romby).
P.S. Z tej kartki na pewno wzor wychodzil mi poprawnie.
Nie wiem czy dok³adnie zrozumia³am, ale zamierzam siê znów za to zabraæ, mam nadziejê, ¿e mi siê teraz uda. Dziêkujê za odpowied¼
Czytam i czytam ale nic nie rozumiem.
Mo¿e kto¶ nagra³by filmik jak siê krajki robi i te z tabliczki i z bardka.
Na pocz±tek radzê krajki robione na bardku
Te¿ niewiele rozumia³am z opisów, ale metod± prób i b³êdów do tego dosz³am
W³a¶nie mam pytanie jak zakoñczyc krajke wêz³em czy czym¶ innym??
To zale¿y do czego jest ona potrzebna
Ja zazwyczaj robiê wêze³ i przycinam frêdzelki na równo, lub w ogóle nic nie robiê
a krajka siê nie rozwala
Mo¿e byæ równie¿ warkoczyk, je¿eli np. robisz krajkê do stroju, to wystarczy, ¿e j± przyszyjesz na krawêdzi i odetniesz odstaj±ce nitki, jak krajka jest mocno zaci¶niêta, to rzadko siê rozwala.
Przekrêcaæ o 180? Zawsze my¶la³am ze o 90 :/
To nie mój dzia³ - wiêc tê wypowied¼ dedykujê w³a¶ciwym moderatorom - moim skromnym zdaniem nale¿a³oby albo ci±æ, albo zmieniæ nazwê tematu. Ta druga opcja wydaje mi siê w³a¶ciwsza.
Bo wypowiedzi dyskutantów to raczej poradami pasamonicznymi s±.
K³aniam
Rabiega
Witam
Jestem szczê¶liwym posiadaczem ma³ego krosenka (20 na 30 cm) jednka z mo¿liwo¶ci± tkania w nieskoñczono¶æ
We³nê te¿ ju¿ mam i jedyny problem jest taki ¿e nie wiem jak siê robi krajkê a chêtnie bym takow± stworzy³
Je¿eli wiêc kto¶ z was dysponuje jak±¶ wiedz± na ten temat albo zna jak±¶ ksi±¿kê czy stronê internetow± z której mo¿na siê dowiedzieæ jak to zrobiæ to proszê o wypowiedzenie siê. Obojêtnie jaki wzór, nie jestem wybredny:) ale
rad bym by³ je¶li znalaz³o by siê co¶ po polskuZ góry dziêki za jak±kolwiek odpowied¼
POzdr
CYTAT(zackass1 @ 12:37 14.10.2007)
Czytam i czytam ale nic nie rozumiem.
Mo¿e kto¶ nagra³by filmik jak siê krajki robi i te z tabliczki i z bardka.
Meredith poda³a dwa linki do filmików o tkaniu na tabliczkach:)
D¿emdob³y!!
Mam pytanie.
Mianowicie:
Czy na
kro¶nie/krosenku da siê utkaæ krajkê z jakim¶ innym wzorkiem ni¿ paskowym w poprzek??
Je¶li tak to proszê o "instrukcjê" czy chocia¿ jakie¶ ¼ród³o netowe lub ksi±¿kowe.
W ogóle je¿eli kto¶ z was robi czy chocia¿by spróbowa³ kiedy¶ robiæ krajkê na kro¶nie to proszê o podzielenie siê wra¿eniami.
Z " biggest szacun"
Kryitanin
Edit: parê literówek
Mam pytanie. Znacie mo¿e strony, gdzie jest pokazane w jaki sposób robi siê rózne wzory krajek na bartku. Z góry dziêkuje za odpowied¼.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.