Cosik nie rozumiem z tego co piszecie, ale co mi tam :P
"huum huum...To ju¿ nie moja bajka, ale z tego co kojarze by³y ju¿ u¿ywane nogawice "pe³ne", co¶ jak nogawice cywilne (taki rêkaw). "
Was???
Eh wszstko zalezy od kiklu podst. kryteriow :
- jaki kraj
- jesli Poslka to nawet czasami roznie bywalo z tymi dzielnicami
- stan zamoznosci rycerza, zolnierza, mieszczanina, ciury obozowego
II polowa XIII w. to troche zmian - pojawiaja sie wlasnie nakolannice, oraz szyny, czy prety jak kto woli na nogach rycerzy.
E chopaki, ale to bez sensu macie dlugo kolczuge do kostek to po grzyba wam do tego jeszce nogawice. Tak sobie mysle, ze jak sie kolczuga skrocila to i ... PUFFF powstaly nogawice kolcze, wiec raczej nie mogly ulec zmianie, a raczej sie pojawic, troche pokretnie argumentuje, mam racje ?
( Mowa o kolczudze do kostek)
Dobra, ale wracjac do meritum :
2 polowa XIII wieku na zachodzie Europy pojawiaj sie nakolanice i szynowa ochrona nog, kolczuga ,a tym bardziej nogawice kolcze wszedzie sa tylko dla bogatych rycerzy inni nosza sama przeszywanice na nogi, ale bo i nie :P
2 polowa 2 polowy XIII wieku owe plytowe ochrony kolan i "szynki" poajwiaja sie w Polsce na bank na Slasku, czy gdzies indziej na pewno tak, ale tez troche pozniej, watpliwosci mialbym z Mazowszem
Wniosek prosty jestes bogatym rymcerzem nogawice kolcze ewentualnie te nowinki zza Odry, odtwarzasz mniej zamoznego gostka same nogawice przeszywane.
Tak jest histreycznie wyczosnkowano, a jak sie ubzbroisz twoja sprawa, twoje nogi :P
Jesli sa jakies pomyli w moim poscie prosze o kontakt z bezplatnym numerem 0-701-000-701, chetnie poslucham ponarzekan :P