Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2, 3, 4
Indar
CYTAT(Emil P. @ 18:30 16.12.2012) *
Mam pytanie odno¶nie nitów. Dowiedzia³em siê ¿e w XIII w. by³y one trójk±tne. W mojej kolczej s± okr±g³e(podobno kolczuga autorstwa Wojmira, kupowa³em z 2 rêki.). Czy mo¿e byæ to problemem przy uczestnictwie w imprezach?

Nie s±dzê ¿eby kto¶ Ci zrobi³ problem z powodu nitu - pod warunkiem ¿e masz poprawn± "resztê" wyposa¿enia i cywilki.
Emil P.
Patrz±c po Ospreyach i ikonografii wszystko inne jest jak najbardziej poprawne.
Indar
Ospreye traktuj z rezerw±, jako co¶ baaardzo dodatkowego. NIGDY nie traktuj tego jako ¿ród³o na którym bêdziesz siê wzorowa³.
Emil P.
Dziêki za pomoc Indarze. Masz odemnie PW a w nim kolejne pytania smile.gif
Pozdrawiam
Tandar333
Witam wszystkich. Mam pytanie dotycz±ce kolczug - s³ysza³em o mo¿liwo¶ci wzmocnienia/ulepszenia kolczugi zbrojnikami "wszytymi" w lub na kolczugê. Czy takie co¶ jest historyczne (XIV - XVw.) i czy takie co¶ by³o spotykane w zakonie krzy¿ackim. Ponoæ nie ma g³upich pytañ s± tylko takie odpowiedzi, mam nadziejê ¿e to prawda. Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Nikodem
CYTAT(Orek @ 23:40 03.12.2012) *
Witam. Nie bêde zak³ada³ nowego tematu tylko zapytam tutaj. Interesuje mnie wystêpowanie rozpinanych kolczug od X w. a¿ do XIV - b±d¼ mo¿liwo¶æ wystêpowania takowych lub od kiedy mo¿na przypuszczaæ ¿e takie zacze³y pojawiaæ siê?

Najstarsza jak± znam (publikowa³em j± gdzie¶), raczej na pewno europejskiej proweniencji kolczuga rozpinana z przodu datowana jest na 12/13 wiek. Ale mimo to jest to rzadki element - w ikonografii nie widzi siê takich kolczug.
Viator
CYTAT(Tandar333 @ 18:57 08.08.2013) *
Witam wszystkich. Mam pytanie dotycz±ce kolczug - s³ysza³em o mo¿liwo¶ci wzmocnienia/ulepszenia kolczugi zbrojnikami "wszytymi" w lub na kolczugê. Czy takie co¶ jest historyczne (XIV - XVw.) i czy takie co¶ by³o spotykane w zakonie krzy¿ackim. Ponoæ nie ma g³upich pytañ s± tylko takie odpowiedzi, mam nadziejê ¿e to prawda. Z góry dziêkujê za odpowied¼.

Witamy na Forum.
Obowi±zuje u nas generalna zasada: najpierw szukaj, potem pytaj.
Mo¿e tym razem nie wiesz czego w³a¶ciwie szukaæ, wiêc podpowiem.
Kolczugi z wplecionymi elementami zbrojnikowymi szukaj pod has³em: bechter.
W opcjach okna Szukaj najlepiej zaznacz sobie "wy¶wietl wyniki jako posty".
Pozdrawiam,
mod. Andrzej/Viator
Nikodem
Co do bechtera to dodam uwagê krytyczn± na tym przyk³adzie, aby nie patrzeæ na to co w niektórych muzeach stoi gdy¿ w muzeum w £odzi znajduje siê bechter sparowany z przy³bic± z zas³on± 'psi pysk'. Ca³y zestaw udaje ¶redniowiecze, w domu poszukam zdjêæ smile.gif.
Igor z Bêdzina
Nikodem
Jest cos w takiego w opisach uzbrojenia co siê nazywa brunie, bronia itp. Z charakterystyki przedmiotu nie jest wykluczone ¿e jest to rodzaj bechtera lub corraziny. Wystêpowanie prze³om XIV i XV wieku.
Nikodem
No tak, ale to by³ bechter na pewno. A raczej jego rekontrukcja ;). Zdjêcia niestety nie mam, zniknê³o mi z telefonu...
Lutobor ze Swarska
@Igor
Ja bym siê w tym raczej dopatrywa³ zapo¿yczenia z jêz. skandynawskich (islandzki, norweski), brynja znaczy tyle co pancerz (w domy¶le: kolczuga). Do staroruskiego w X-XIw wesz³a masa skandynawskich zapo¿yczeñ. Termin pojawia siê w ¼ród³ach do historii wczesnego ¶redniowiecza. Które opisy uzbrojenia mia³e¶ na my¶li?
Igor z Bêdzina
Spis uzbrojenia arsena³ów zamków krzyzackich na prze³omie XIV i XV wieku. Zdaje sie, ¿e tematowi by³y nawet po¶wiêcone dwie konferencje bronioznawcze. Nadolski opisywa³ brunie jako rodzaj opancerzenia sk³adaj±cego siê z p³ytek i kolczugi. Brakuje zachowanych egzemplarzy.
Nikodem
A ikonografia jakakolwiek jest?
Lutobor ze Swarska
CYTAT(Igor z Bêdzina @ 23:25 13.09.2013) *
Spis uzbrojenia arsena³ów zamków krzyzackich na prze³omie XIV i XV wieku.

ten z Nowakowskiego?
Brat Neidhard
Witam
Posiada ktos zrodla gdzie przedstawiony bedize jezdziec w kolczej z rekawem 3/4 i do tego mia³by he³m zamkniety na pierwsz± po³owe xiii w? mam sporo ¼róde³ na tak± kolczuge na xiii w ale na wiekszosci jest albo w samym kapturze kolczym bez he³mu albo w normanie.
Bjorn_
CYTAT(Brat Neidhard @ 10:32 25.06.2014) *
Witam
Posiada ktos zrodla gdzie przedstawiony bedize jezdziec w kolczej z rekawem 3/4 i do tego mia³by he³m zamkniety na pierwsz± po³owe xiii w? mam sporo ¼róde³ na tak± kolczuge na xiii w ale na wiekszosci jest albo w samym kapturze kolczym bez he³mu albo w normanie.

Poproszê o ¼rod³a z samym kapturem kolczym - szukamy takich materia³ów od dawna.

Co do kolczugi na 3/4 musisz wiedzieæ ¿e spo³eczeñstwo dzieli³o siê na kilka grup spo³ecznych/maj±tkowych. W zw±zku z tym inn± kolczugê bêdzie bogaty rycerz, inn± biedniejszy rycerz, inn± sier¿anat - tutaj najprawdopodne, gdy¿ jako taki zarz±dza "pospolitym ruszeniem" i nie jest to jaka¶ "grupa spo³êczna" jak rycerze, a raczej funkcja nominalna, za któr± nie idzie jaki¶ dobrobyt materialny, st±d kolczuga krótsza, bez mitynek.
Brat Neidhard
Tutaj masz zintegrowany kaptur z kolcz±:
http://i1123.photobucket.com/albums/l556/y...lek44/363-1.jpg
Francja 1195
a tutaj osobny kaptur:
http://img849.imageshack.us/img849/8779/pewj.jpg
miniatury z zycia chrystusa 1240 niemcy

W³a¶nie tak my¶le na bitwe w normanie razem z lekk± piechot± biegaæ. Ale na pojedynki w normanie nie wyjde ;< my¶la³em nad pó³garem + taka kolcza
Bjorn_
CYTAT(Brat Neidhard @ 12:28 08.07.2014) *
a tutaj osobny kaptur:
http://img849.imageshack.us/img849/8779/pewj.jpg
miniatury z zycia chrystusa 1240 niemcy

Tutaj kaptur kolczy tak zupe³nie sam nie wystêpuje, gdy¿ na nogach zbrojny ma nogawice kolcze.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.