Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kolczuga
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2, 3, 4
M³okos
witam!
chcia³bym zrobic lekka koluczge turniejow±, czy 1,6 mm i 10 mm srednicy da radê? <chce zrobic lekk± ze wzgledu na mój kregoslup - jesttem m³ody i nie chce go nadwyrê¿aæ>
Dentysta
CYTAT(M³okos @ 22:43 26.07.2010) *
witam!
chcia³bym zrobic lekka koluczge turniejow±, czy 1,6 mm i 10 mm srednicy da radê? <chce zrobic lekk± ze wzgledu na mój kregoslup - jesttem m³ody i nie chce go nadwyrê¿aæ>

Lekka kolczuga turniejowa = 1,2 mm x 9-10 mm
Oczywi¶cie trzeba znitowaæ.
Rekaw 3/4, d³u. do pó³ uda = 5-6 kg.
Pozdrawiam
Dentysta
Kasper
Witam.
Mam kilka pytañ dotycz±cych kolczugi lub po¶rednio jej.

1. Czy kolczuga z d³ugim rêkawem pasuje do rycerza polskiego z drugiej po³owy XI w. ewentualnie na pocz±tek XII ? (Na tkaninie z Bayeux kilku rycerzy wydaje siê mieæ d³ugie rêkawy, mamy jeszcze kolczugê ¶w. Wac³awa co prawda datowan± na X w.)

2. Czy kaptur kolczy zintegrowany czy raczej osobno. O ile nie czepiec podczepiony do he³mu.

3. Polska w okresie prze³omu XI i XII w by³a w krêgu kulturowym cesarstwa czy raczej wschodu? Oraz czy jest kto¶ w stanie wskazaæ inne przyk³ady kolczug z dl. rêkawem datowanych na interesuj±cy mnie okres z tego samego krêgu kulturowego.

To mój pierwszy post smile.gif Pozdrawiam Wszystkich.
rivetus
CYTAT(Kasper @ 18:31 07.08.2010) *
Witam.
Mam kilka pytañ dotycz±cych kolczugi lub po¶rednio jej.

1. Czy kolczuga z d³ugim rêkawem pasuje do rycerza polskiego z drugiej po³owy XI w. ewentualnie na pocz±tek XII ? (Na tkaninie z Bayeux kilku rycerzy wydaje siê mieæ d³ugie rêkawy, mamy jeszcze kolczugê ¶w. Wac³awa co prawda datowan± na X w.)

2. Czy kaptur kolczy zintegrowany czy raczej osobno. O ile nie czepiec podczepiony do he³mu.

3. Polska w okresie prze³omu XI i XII w by³a w krêgu kulturowym cesarstwa czy raczej wschodu? Oraz czy jest kto¶ w stanie wskazaæ inne przyk³ady kolczug z dl. rêkawem datowanych na interesuj±cy mnie okres z tego samego krêgu kulturowego.

To mój pierwszy post smile.gif Pozdrawiam Wszystkich.

ad 1. - brak ¼róde³; masz opis pancernych odprowadzaj±cych Ottona po Zje¼dzie Gnie¼nieñskim u Anonima (naszych 300 ;) ) i to wszystko; teraz Twoja inwencja co wybierzesz - czy oponê za Bayeux czy wschodnie kurhany, przy okazji zwracaj±c uwagê na to, ¿e jesli na wschodzie czy zachodzie kolcza nie siêga³a nagarstków to co¶ musia³o chroniæ przedramiona;

ad 2. - najwcze¶niejszy kaptur osobny jaki kojarzê (rze¼ba nagrobkowa) to XI - ¼ród³a nie podam bo przepad³o z kolejnym formatem, ale by³ to jaki¶ nagrobek na holenderskiej stronie z francuzkojêzycznym opisem (i mianem); tak¿e raczej frank ni¿ "polonus";

ad 3. - przerasta mnie to pytanie ;

p;
kamil
Kasper
Dziêkuje za odpowied¼. Nadal jednak nie otrzyma³em odpowiedzi na 3 pytanie... Jest kto¶ wstanie wskazaæ najwcze¶niejsze sobie znane ¼ród³o na którym ukazana by by³a kolczuga z d³ugim rêkawem?

Pozdrawiam.
Znicz
Witam,

Na wschodzie czyli Koczownicy i Iran – kolczuga z d³ugim  rêkawem to ju¿ II wiek naszej ery – Sarmaci i Partowie znali d³ugi rêkaw u  kolczugi. Pod ich wp³ywem d³ugi rêkaw nosili rzymscy katafrakci – clibanarii. 

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

We wczesnym ¶redniowieczu kolczuga ¶w. Wac³awa ma d³ugi  rêkaw – pocz. X wieku. Równie¿ w X wiecznym – Beatos de Valcavado, z 970 r. – roku wojownicy nosz± d³ugi rêkaw u kolczugi.

Tak¿e na Excultet Roll z roku 980.

Kto¶ zna wcze¶niejsze motywy?

Pozdrawiam Znicz

claymor
Mam pytanie jak bardzo popularne by³y kolczugi z mitynkami z palcami. Ja sie pierwszy raz z czym¶ takim spotykam ... Za³±cznik przedstawia nagrobek z koñca XII w
yasha
Bitton Knight (1240)

Uploaded with ImageShack.us

w sumie widzialem 3 razy na ikonografi;/ chyba byly malo popularne tak samo jak 3-palczaste.
Kasper
Witam,
Mo¿esz podaæ z sk±d jest to Beatos de Valcavado . Chcia³bym tak¿e zwróciæ uwagê ¿e na tej ikonografii widaæ wystaj±c± z pod kolczugi przeszywanice (?) pikowan± w pionowe pasy. Czy jest kto¶ w stanie podaæ wiêcej ¼róde³ ukazuj±cych d³. rêkaw w kolczudze na zachodzie europy w XI w.
Drugie pytanie dotyczy kó³eczek. Mianowicie czy kolczugi z interesuj±cego mnie okresu mia³y kó³ka p³askie w przekroju czy mo¿e owalne?

Pozdrawiam.
Kasper
Witam.
Odpowiem sam sobie na post smile.gif
Znalaz³em trochê interesuj±cych mnie materia³ów:

http://www.reenactment.de/reenactment_star...e/kitguide.html

Prosi³ bym jednak o pomoc w rozszyfrowaniu podpisów pod tymi ¼ród³ami. Problem polega na tym, ¿e nie w³adam jêzykiem niemieckim w takim stopniu by wszystko zrozumieæ, nawet z pomoc± s³ownika (ten jêzyk jest moj± piêt± Achillesow±). Interesuj± mnie ilustracje zawieraj±ce wojowników w kolczugach z dl. rêkawem a w szczególno¶ci datowanie ¼róde³ i ich pochodzenie.

Pozdrawiam.
Znicz
Witam,

Kasper je¶li interesuje Ciê uzbrojenie z XI wieku – pytaj lub szukaj w dziale uzbrojenie wczesno¶redniowieczne. Na stronce, któr± poda³e¶ wszystko jest bardzo ³adnie podpisane, pierwsze zdanie opisuje obiekt. Z wyj±tkiem pierwszej ilustracji jak± wklei³e¶ – jest podpisana b³êdnie.

Pozdrawiam Znicz  
Szatanek
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum. Czy mogliby¶cie poleciæ mi jakiego¶ rzemie¶lnika, który wykona mi kolczugê na I po³ XIII wieku? I jakiego rzêdu by³aby to cena?

Interesuje mnie taka kolczuga:
Boran
rivetus (wypowiada siê parê postów wy¿ej)
albo Kokosz http://www.kokoszowamanufaktura.eu
S³awoj94
Witam
Czy kolczuga która ma wiêksz± ¶rednice kó³ek na górze ko³nierza i na bruchu aby by³a wiêksza wygoda nie bêdzie ahistoryczna ?
Mo¿e ma kto¶ jakie¶ powtwierdzenia zastosowania takiego rozwi±zania.

pozdrawiam
Vronec
CYTAT(Veremi @ 21:06 09.04.2011) *
Witam
Czy kolczuga która ma wiêksz± ¶rednice kó³ek na górze ko³nierza i na bruchu aby by³a wiêksza wygoda nie bêdzie ahistoryczna ?
Mo¿e ma kto¶ jakie¶ powtwierdzenia zastosowania takiego rozwi±zania.

pozdrawiam

kolczugi z Plemiat by³y robione z ko³ek o roznych srednicach ko³ek i drutu 6mm/1,cos i 12-14 mm srednicy a drut powyzej 2mm.
S³awoj94
Czy kó³ka 8 mm i drut 1.2 bêdzie pasowa³a na XIII w.
Ko³nierz miedziany z 1.8 10mm

Pozdrawiam
S³awoj94
A co z pasem ? bo gdzie¶ czyta³em i nie wiem gdzie (w google co¶ o histori uzbrojenia by³o i by³o sensownie napisane)
Bo przecie¿ pas pomaga³ roz³o¿yæ ciê¿ar kolczugi z barków na reszte cia³a .
Chodzi o XIII wiek i zakony z ziemi ¶wiêtej .

A co by³o z kolczug± z jeziora lednickiego ?
Ogl±da³em zdjêcie i wygl±da³a na nienitowan± .

Pozdrawiam
Rafa³ Pr±dzyñski
Nitowana z drutu nie sp³aszczanego - obejrzyj kolczógê nie zdjêcia - widaæ doskonale
S³awoj94
Wklejê post z innego forum , do¶æ ciekawy bo szukam rycin na potwierdzenie tezy o nienitowanych kolczugach czyli tylko zaginanych .

-kolczuga nie nitowana i historyczna? to tylko jeszcze zgrzewana...

-By³y jeszcze kó³ka sztancowane. Oprócz tego rzeczywi¶cie zdarza³y siê kolczugi tylko zaginane, zazwyczaj bardziej na wschód, gdzie podstawow± broni± by³a szabla, w przypadku której nie mia³o to a¿ takiego znaczenia.

Pozdrawiam
Mo¿e kto¶ wesprze w poszukiwaniach zaginanych kolczug w XII-XIII wieku szczególnie bo wtedy prze¿ywa³y okres tzw. "Age of mail"
Vronec
CYTAT(Veremi @ 14:29 14.04.2011) *
Wklejê post z innego forum , do¶æ ciekawy bo szukam rycin na potwierdzenie tezy o nienitowanych kolczugach czyli tylko zaginanych .

-kolczuga nie nitowana i historyczna? to tylko jeszcze zgrzewana...

-By³y jeszcze kó³ka sztancowane. Oprócz tego rzeczywi¶cie zdarza³y siê kolczugi tylko zaginane, zazwyczaj bardziej na wschód, gdzie podstawow± broni± by³a szabla, w przypadku której nie mia³o to a¿ takiego znaczenia.

Pozdrawiam
Mo¿e kto¶ wesprze w poszukiwaniach zaginanych kolczug w XII-XIII wieku szczególnie bo wtedy prze¿ywa³y okres tzw. "Age of mail"

o mamusiu....
ee ikonografia ukazujaca sposób zamykania kólek? powodzenia ¿ycze.... myslisz ze komus po narysowaniu kilkidziesieciu kólek chcia³oby sie jeszcze dorysowaywaæ czy rze¼biæ glowki nitów?

niech ci wystarczy za dowód ze ¿adna wykopana kolcza , ani fragment uzbrojenia,nie by³a robiona z kólek zaginanych... zreszta po co? taka kolcza w warunkach bojowych jest bezu¿yteczna... marnacja pracy i drogiego materia³u

i przeczytaj tematy o kolczugach na tym forum... temat wa³kowany juz od dziesiecioleci :P

podsumowujac

nie ma ZADNYCH dowodów ze kolczugi"zaginane" by³y u¿ywane kiedykolwiek w celach innych niz dekoracyjne

porzuæ nadzieje i kombinuj sobie nitowanke
brat Bule
CYTAT
By³y jeszcze kó³ka sztancowane. Oprócz tego rzeczywi¶cie zdarza³y siê kolczugi tylko zaginane, zazwyczaj bardziej na wschód, gdzie podstawow± broni± by³a szabla, w przypadku której nie mia³o to a¿ takiego znaczenia.

Bajdan - widzia³em tylko XVII i to jako opancerzenie raczej nie bojowe.
S³awoj94
A w armiach gdzie po zdziesi±tkowaniu szeregów wyposa¿ano w prowizoryczne kolczugi z kó³ek zaginananych ? mog³o tak byæ , nie ka¿dy p³atnerz umia³ nitowaæ i nie ka¿dego by³o staæ na nitowan± .
Tak jak pomiêdzy kolczug± nitowan± na kirysem by³y p³aty (A pod Visby nie by³o ksi±¿±t tylko so³tysi czy wójtowie )

Sztancowane czyli jakie ? pe³ne ?

Pozdrawiam
Indar
Tak, wybijane jako ca³o¶æ - jak w znalezisku z Tahañczy.
Vronec

no w³asnie o to chodzi ze nie mog³o tak byæ. Juz widze te tabory pe³ne nienitowanych kolczug trzymanych na wszelki wypadek... a mo¿e siê przydadz±...
kolego do ksi±¿ek!
nie ka¿dy p³atnerz umia³ nitowaæ?? taaaak a nie kazdy krawiec umie nawlec nitke ,a kierowca samochód prowadziæ?

a jak kogos nie bylo stac na kolczuge to juz lepiej musie sprawdza³ porzadny pikowaniec wartwowy
kolczuga nitowana w okresie bitwy pod visby by³a dro¿sza nadal od p³atów i od napiersników takze. Wiem ze ³atwo pos³ugiwaæ sie schematem my¶lowym ze kolczuga<p³aty<napiersnik ale jest to schemat b³edny i to bardzo.

w kolczudze koszty generowa³o w duzej mierze ciagnienie drutu na kolczuge... recznie.... kilkuset metrów na 1 kolczuge... przy nienitowanej koszt jest ten sam ale jakosc uzbrojenie zadna

kolczuga nienitowana jest to kupa nie ochrona cos takiego rozrywa sie przy lekkim uderzeniu . ko³kiem drewnanym by kogos w czym taki mozna ubiæ i przebiæ . os³ona zadna a ciezar jest znaczny
równie dobrze mozesz twierdzic ze w armiach zdziesiatkowanych zak³adano kocio³ki i patelnie na g³owe a co !
albo ja proponuje napiersnik zajeczy , przywiazujesz na klacie zaj±ca i jak dostajesz strza³± to strza³a wbija sie w zaj±ca a nie w ciebie... logiczne nie? dla szlachetnie urodzonych proponuje kosztowniejsze zwierzêta np wo³u albo ¿ubra przez ¿ubra to i kopia nie przejdzie :P

odpusc sobie temat... przejrzyj ten temat jeszcze raz... tak¿e w dziale ogólne...

p.s tak sztancowane to kólka pe³ne z arkusza , rz±dek takich na przemian z rzadkiem nitowanych(zreszta to te¿ metoda troche dyskusyjna)

¿adna z kolczug zachowanych nie jest wykonywana metoda na styk- naprawde potrzeba ci wiecej argumentów?
S³awoj94
Le¿e i kwicze , dunno.gif
Waszych argumentów nic nie przebije , mo¿e kiedy¶ wykopie kto¶ kolczuge nie nitowan± i to bêdzie prze³om .

Ale jak w XX wieku 1 na 50 a mo¿e nawet 100 ! osób robi kolczugê nitowan± to musi byæ tego powód .
I wiem ¿e drut by³ ciagniony lub z blaszki robiony ale co¶ w tym musi byæ .
(Tak wiem w XIII wieku nie by³o metalzbytu z 100 gatunkami drutu )

Czy ma kto¶ jako¶ porade jak zrobiæ aby siê nie narobiæ ?
Ja znalaz³em bardzo du¿e u³atwienie ale nie dla ka¿dego ;/

Tokarnia prêt d³ugo¶ci 50 cm i nó¿ z dziurk± przez niego drut i ustawiæ suwnice na frez i jazda powstaje po 50 cm sprê¿yn kolczej w 2-3 minuty smile.gif

Pozdrawiam
brat Bule
Veremi - dozbieraj na nitowankê, nie musisz od razu byæ "rymcerzem w kolczej", mo¿e bêdziesz mia³ kolczugê rok pó¼niej, ale za to bêdziesz mia³ j± tak± jak± chcesz, a nie pó³fabrykat bo by³ tañszy.
S³awoj94
Wiem ale na sezo¶ co¶ trzeba mieæ gorsze to od p³atów albo p³ytówki ale na 1 sezon wystarczy a i mo¿e kto¶ kupie i bêdê mia³ na kilo kó³eczek do nitowania smile.gif
Teyrnon
W tym sezonie wychodz jako lekkozbrojny.. wcale nie gorsza zabawa, a pieni±dze wydaj na docelowy sprzêt a nie chwilowe pó³¶rodki-szkoda kasy na niehistoryczny sprzêt.. Nie s³ysza³e¶ ¿e wszystkie rycerskie brukowce pisz± ¿e w tym sezonie kolczugi plecione s± ju¿ passe?
brat Bule
W tej chwili walki lekkich wchodz±, nie musisz wychodziæ od razu na buhurcik... tym bardziej, ¿e to jak piszesz pierwszy sezon. Lepiej mieæ dobrze zrobionego lekkiego ni¿ ¼le zrobione co¶.
S³awoj94
Kupie z indi i donituje braki , zawsze troche mniej kosztów .
Chociarz i tak ultra¶nie ne bêd± bo nity kulkowane a kolczugi by³y czopowane trójk±tami .
Laser
Z takim my¶leniem lepiej odpu¶æ sobie rekonstrukcje historyczne i przerzuæ siê na LARPa.

To, ¿e dzi¶ wiêkszo¶æ ludzi biega w nienitowanych kolczugach jest spowodowane wieloma czynnikami.
Najwa¿niejszy jest taki, ¿e my siê dzisiaj na inscenizacjach nie zabijamy.
Skoro siê nie zabijamy to nie potrzebujemy sprzêtu, który bêdzie nam chroni³ ¿ycie.
Tym ci±giem logicznym znajd¼ sobie odpowied¼ na pytanie czemu to tak dzisiaj wygl±da.

Je¶li chcesz pos³uchaæ dobrej rady, to lepiej od³ó¿ wiêcej i kup porz±dn±. Ile wydasz na nitowan±? 1000? 1500?
Je¶li kupisz sobie zaginan± za jakie¶ 500z³, to i tak po pewnym czasie bêdziesz chcia³ zmieniæ. Kupisz z Indii, przerobisz i wrzucisz w to 1000 z³ i du¿o pracy. Potem siê rozmy¶lisz i bêdziesz chcia³ mieæ w pe³ni poprawn± wiêc i tak kupisz j±.

Nie, ¿ebym zagl±da³ Tobie do portfela, ale musisz byæ bogaty, skoro pozwalasz sobie na takie marnowanie pieniêdzy.
Indar
Przypominam ¿e to temat po¶wiêcony kwestiom technicznym, bardzo proszê - nie rozkrêcajcie kolejnej dyskusji o tym "jak rekonstruowaæ". Sio do karczmy.
Teyrnon
CYTAT(Laser (ChZCh) @ 19:18 14.04.2011) *
To, ¿e dzi¶ wiêkszo¶æ ludzi biega w nienitowanych kolczugach jest spowodowane wieloma czynnikami.
Najwa¿niejszy jest taki, ¿e my siê dzisiaj na inscenizacjach nie zabijamy.
Skoro siê nie zabijamy to nie potrzebujemy sprzêtu, który bêdzie nam chroni³ ¿ycie.

Moim zdaniem jednak g³ównym powodem jest cena a co za tym idzie ³atwizna. "Szybko kupiê kolcz± i mogê i¶æ siê klepaæ". Druga sprawa, ¿e przed laty o wiele trudniej by³o o nitowankê - je¶li kto¶ j± posiada³ by³ bo¿kiem rekonstrukcji. Dzi¶ ich dostêpno¶æ nie jest ju¿ problemem - wielu rzemie¶lników specjalizuje siê w tym rodzaju uzbrojenia, a jeszcze ³atwiej ¶ci±gn±æ z Indii z pomoc± po¶rednika.. Tak wiêc czasy gdy z braku laku u¿ywa³o siê zamienników osobi¶cie uznajê za zakoñczone.. Chcesz byæ powa¿nym rekonstruktorem, a nie napalonym na "³ubudu" ch³optasiem to zacznij rekonstrukcje traktowaæ powa¿nie tak by¶ potem nie musia³ wstydziæ siê kiedy trafisz miêdzy dobrze zrobionych odtwórców.

EDIT: Sorry Indar ;) wyprzedzi³e¶ mnie o pare minut :P
Laser
CYTAT(Teyrnon @ 19:38 14.04.2011) *
Moim zdaniem jednak g³ównym powodem jest cena a co za tym idzie ³atwizna. "Szybko kupiê kolcz± i mogê i¶æ siê klepaæ". Druga sprawa, ¿e przed laty o wiele trudniej by³o o nitowankê - je¶li kto¶ j± posiada³ by³ bo¿kiem rekonstrukcji. Dzi¶ ich dostêpno¶æ nie jest ju¿ problemem - wielu rzemie¶lników specjalizuje siê w tym rodzaju uzbrojenia, a jeszcze ³atwiej ¶ci±gn±æ z Indii z pomoc± po¶rednika.. Tak wiêc czasy gdy z braku laku u¿ywa³o siê zamienników osobi¶cie uznajê za zakoñczone.. Chcesz byæ powa¿nym rekonstruktorem, a nie napalonym na "³ubudu" ch³optasiem to zacznij rekonstrukcje traktowaæ powa¿nie tak by¶ potem nie musia³ wstydziæ siê kiedy trafisz miêdzy dobrze zrobionych odtwórców.

EDIT: Sorry Indar ;) wyprzedzi³e¶ mnie o pare minut :P

Bardzo poprawnie przedstawi³e¶ tok my¶lenia ludzi, którzy dopiero co zaczynaj± zabawê. Te¿ to mia³em. Jednak nadal twierdzê, ¿e gdyby¶my siê musieli zabijaæ to kolczug z zaciskanymi ogniwami by nie by³o, bo po co komu taki szajs?
Sprawa pieniêdzy jest na mojej li¶cie argumentów nr 2.

Z dostêpno¶ci± nitowanek to prawda. Teraz na przeszkodzie stoi ju¿ "tylko" cena icon_wink.gif

CYTAT
Przypominam ¿e to temat po¶wiêcony kwestiom technicznym, bardzo proszê - nie rozkrêcajcie kolejnej dyskusji o tym "jak rekonstruowaæ". Sio do karczmy.

Wiêc w ramach podsumowania.
Nitowanki tak.
Inne kolczugi nie!

Koniec dyskusji na ten temat.
Raddeo
Odkopiê trochê temat, ale mam pytanie.
Chcê siê nied³ugo wzi±æ za rekonstrukcje, postanowi³em wiêc, ¿e zrobiê sobie kolczugê. Pod wzglêdem technicznym raczej wszystko mam. Problem jest w tym, ¿e nie wiem jaki powinien byæ przekrój kó³ek. Spotka³em siê z teoriami, ¿e ca³e kó³ka powinny byæ sp³aszczone, jak te¿, ¿e tylko miejsce nitowania nale¿y sp³aszczyæ, reszta zostaje okr±g³a. Wiêc jak w koñcu powinno byæ? Interesuje mnie XIII wiek.
brat Bule
Na XIII proponuje najpierw zrobiæ strój, potem zabraæ siê za "kolczugê". Co do kó³ek to takie i takie.
samotny rycerz ziemi Bogatyñskie
wnioskuje, ¿e chcesz robiæ nitowan±... ja od 2 msc robie. drut 1,2mm wydawa³ mi siê za cieñki, za delikatny. trzeba go mocniej rozp³aszczyæ na zak³adce ¿eby lepiej dziórkê robiæ, bo jak zak³adka za ma³a bêdzie, to dzióry bêd± wychodziæ poza krawêdz. Ale wiem, ¿e ludziom udaje siê z takiego robiæ. Ja robie z drutu 1,4 mm i osobi¶cie bym poleca³ taki. lepiej i ³atwiej siê robi (przynajmniej mi), a waga teorytycznie wzro¶nie tylko o jakie¶ 2,5kg w stosunku do kolczugi z 1,2mm. A co do p³aszczenia... mozesz i zak³adke i ca³o¶æ. Ja p³aszczê ca³o¶æ, ¿eby kó³eczka wydawa³y siê grubsze, a ca³a kolczuga gêstrza.
Raddeo
Bracie Bule, zaczynam od kolczugi, bo do samej rekonstrukcji mam jeszcze trochê czasu i prawdopodobnie lekko jeszcze zmieni± mi siê wymiary icon_wink.gif A nie chcê, ¿eby okaza³o siê, ¿e uszyjê sobie ca³y strój cywilny i nagle oka¿e siê, ¿e ledwo w niego wchodzê icon_wink.gif A kolczugê planujê zakoñczyæ dopiero jak bêdê mia³ te¿ strój cywilny i przeszywanicê (¿eby dopasowaæ rozmiar). Ale je¶li teraz ju¿ zacznê, to potem bêdê musia³ tylko dorobiæ kilka kó³ek zamiast ca³± od podstaw.
Co do kolczugi to planujê nitowaæ, jak ju¿ robiæ to porz±dnie. Rozmawia³em wczoraj z osob± która od kilku lat zajmuje siê rekonstrukcjami (wprawdzie wczesne ¶redniowiecze) i wed³ug niego kó³ka ca³e p³askie dopiero w XVII wieku. Wiêc nie ma racji?
Ja te¿ zaczyna³em od zrobienia kolczugi ;) mia³a byæ na stojak, jako eksponat, ale potem uszy³em przeszywke i dorobi³em sobie reszte elementów smile.gif w zesz³ym roku walczy³em w kilku turniejach, a cywilne ciuchy dopiero teraz niedawno uszy³em smile.gif taka odwrócona kolejno¶æ, ale mi to pasuje. spróbowa³em, spodoba³o mi sie i teraz na powa¿nie moge porobiæ.
co do kó³ek... materia³ów o rodzaju kó³ek szuka³em jaki¶ czas temu i ju¿ nie pamiêtam dok³adnie wniosków, ale na ró¿nych stronkach by³y zdjêcia kolczuch z muzeum datowanych na xiii które by³y p³askie. (np stronka "fuscher" czy jako¶ tak, gdzie autor sam robil fotki, ale niestety stronka znikne³a). Je¶li robisz na powa¿nie to zastanów sie jeszcze nad rodzajem nitów smile.gif s± grzybki, p³askie trójk±ty, a ja robie nit z kawa³ka drutu zap³aszczanego i klepanego obustronnie, bo tak mi naj³atwiej i najszybciej wychodzi. Nie wychodzi³o mi przebijanie zak³adki, wiêc zaczo³em wiercic wiert³em 1,5mm.
Raddeo
Sam te¿ myslê o wierceniu otworów na nity. Wyjdzie ³atwiej, szybciej i wygodniej, a efekt ten sam. Ow± stronkê "fuscher" czy jako¶ tak, te¿ widzia³em, by³o tam sporo ciekawych porad jak robiæ kolczugê, szkoda, ¿e ju¿ jej nie ma. Ale jeszcze wrócê do tych kó³ek. Je¶li chcia³bym p³aszczyæ ca³e kó³ka, nie tylko przy nicie, to do jakiego stopnia mog± byæ sp³aszczone? Ca³kowicie na p³asko, jak kawa³ek blaszki czy tylko trochê, ¿eby nie by³y w przekroju jakby owalne?
do przebijania zrobi³em co¶ takiego jak w za³±czniku mam, ale i tak mi nie chcia³o przebijaæ. Zeby przebiæ trzeba strasznie siê nakombinowaæ jakimi¶ przebijakami, najlepiej k³ad±c kó³ko na miêkkiej p³ytce (aluminium, miedz) ale mimo to zak³adka mi pêka³a od otworu, do krawêdzi... wiercenie uwa¿am za szybsze, ale koniecznie napunktowuj zak³adkê, ¿eby siê wiert³o nie zsuwa³o. ten sprzêcik moj doskonale siê nadaje do takiego napunktowania. robi g³êboki precyzyjny otwór w którym wiert³o doskonale siê trzyma, i pozostaje mu do przewiercenia tylko niewiele materia³u.
co do stopnia p³aszczenia mo¿esz tyle icle chcesz. mocniej uderzysz i masz bardziej p³askie, a przy odpowienim stêplu do bicia nie robi siê owal. tylko radzi³ bym nie p³aszczyæ za bardzo, bo zbyt cieñkie kó³eczko strasznie sie deformuje (w tym samym kierunku co tzw centry w kole rowerowym). jak mocno p³aszczyæ wyczujesz sam.
Raddeo
Przecie¿ wiem, ¿e je¶li mocniej uderzê to mocniej sp³aszczê. Nie chodzi mi teraz o technikê wyrobu, tylko o to, czy w XIII wieku by³y koczugi z kó³ek calkowicie p³askich, na ca³ej powierzchni.
karelinatus
P³askie kó³ka zaczê³y siê jakoby pojawiaæ od XIV wieku, g³ównie w Niemczech.

http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.ph...ht=rings#219137

Wiêc na XIII raczej okr±g³e/owalne.
Indar
Nie zgodzê siê, pojawia³y siê i wcze¶niej. Obie wersje s± OK, ale sk³aniam siê raczej do sp³aszczanych. Zdaje siê ¿e kolczuga z Mikulczyc i analogiczna z Lednicy maj± prostok±tny przekrój kó³ek.
Rafa³ Pr±dzyñski
Ale klczóga z jeziora ma okr±g³u jak w mordeczkê ale¿!!!

Niemniej potwierdzam równoleg³e wystepowanie obu form co najmniej od 9 do 15 wieku.

Dziurki na nity robiono w rozgrzanym drucie - mo¿e na zimno i dla tego wam pêka³ ???
Indar
E,e ... nie ca³a!
Zdarzaj± siê okr±g³e, ale s± te¿ o sp³aszczane (A przynajmniej na takie wygl±daj±). Mo¿e wynika to z procesu technologicznego a nie z celowego sp³aszczania.
Konrad92
Na zdjêciach z turnieji rycerskich widujê jedynie kolczugi z rêkawami mocowanymi w literê T a na niektórych nagrobkach z XIII w. http://www.themcs.org/armour/14th%20century%20armour.htm
s± mocowane w inny sposób tzn splot rêkawów jest prostopad³y do splotu na torsie. Który moim zdaniem odwzorowuje ta metoda http://www.manningimperial.com/articles/Eu...onstruction.pdf czy ten sposób ³±czenia kolczugi nadajê siê na 1 po³owê XIII w ?
Bjorn_
CYTAT(Konrad92 @ 20:23 09.06.2012) *
Na zdjêciach z turnieji rycerskich widujê jedynie kolczugi z rêkawami mocowanymi w literê T a na niektórych nagrobkach z XIII w. http://www.themcs.org/armour/14th%20century%20armour.htm
s± mocowane w inny sposób tzn splot rêkawów jest prostopad³y do splotu na torsie. Który moim zdaniem odwzorowuje ta metoda http://www.manningimperial.com/articles/Eu...onstruction.pdf czy ten sposób ³±czenia kolczugi nadajê siê na 1 po³owê XIII w ?

Illuminacje to nie technologia wykonania. Uwa¿am ¿e przedstwione przez Ciebie rozumowanie jest b³êdne.
Uwa¿am ¿e powinni¶my siê posi³kowaæ przedewszystkim znaleziskami. Z nich wiemy jak wygl±da³y kó³eczka, ¿e kó³ka by³y nitowane raz a niektóre nawet 2 razy itd itd. A na tych sposób ³±czenia jest na literê T:

http://www.wojmir9.webd.pl/giermundmail.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kolczuga..._Kazimierza.JPG

http://www.mz-armory.za.pl/images/kolczuga_romul.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...84_kolczuga.jpg

http://lh4.ggpht.com/-WGjXleJ8Lzk/TNsp0onS...lo/IMG_7360.JPG

http://lh5.ggpht.com/-heONJAcK6bs/TNspzms_...Zc/IMG_7356.JPG

Sposób ³±czenia kó³ek z kapturem (tworz±cy tzw "golf" ) mo¿na zobaczyæ np tutaj

http://www.flickriver.com/photos/roelipilami/4014418324/
Orek
Witam. Nie bêde zak³ada³ nowego tematu tylko zapytam tutaj. Interesuje mnie wystêpowanie rozpinanych kolczug od X w. a¿ do XIV - b±d¼ mo¿liwo¶æ wystêpowania takowych lub od kiedy mo¿na przypuszczaæ ¿e takie zacze³y pojawiaæ siê?
Emil P.
Kolczugi rozpinane z tego co zrozumia³em z forum by³y u¿ywane przez wschodnie plemiona koczownicze, od bodaj¿e XII w.
Mam pytanie odno¶nie nitów. Dowiedzia³em siê ¿e w XIII w. by³y one trójk±tne. W mojej kolczej s± okr±g³e(podobno kolczuga autorstwa Wojmira, kupowa³em z 2 rêki.). Czy mo¿e byæ to problemem przy uczestnictwie w imprezach?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.