Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] II Ogrodzieniec - Birów 21-22 maj 2005
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4
svart
S³awa!
Nasza Czereda równie¿ przyleci. Do bitki i do wypitki - oj poleci pierze...
Lutom
Imprez± towarzysz±c± bêdzie wystawa na zamku prac Tomasza Przygodu, wzorowanych na mitologi celtyckiej i skandynawskiej.
Tytu³ wystawy "Sztuka Celtycka - Bogowie Mity i Symbole
Gere
Wow ! Co za atrakcje! be there or be square!!!! Niemzoemy sie doczekac!!!! Buzka! devil.gif
Krzy¶ko
czy handel drobny (nie wiêcej ni¿ 20 sztuk towaru) musi sie jako¶ rejetrowaæ ??
Falka
Powitaæ smile.gif
Znajdzie siê miejsce w tak doborowym gronie dla jednej ma³ej osóbki? smile.gif Same dobre rzeczy o zesz³orocznej imprezie s³ysza³am i z chêci± bym siê sama w tym roku stawi³a...
S³awa Wam!

PS. Svarte --> fajny avatarek devil.gif
Lutom
Witam!

Handel nawet 1 sztuk± powienien byæ zarejestrowany!!!

Poni¿ej jest formularz zg³oszeniowy, który musi byæ wype³niony i podes³any do koñca kwietnia.
Przypomina, ¿e osoby które nie zg³osz± siê nie bêd± traktowane jako uczestnicy imprezy.
Co za tym idzie nie zostan± na obiekcie po godzienach otwarcia dla turystów, nie bêd± mogli braæ udzia³u w bitwach, nie dostan± jedzenia itp. itd.

II Miêdzynarodowy najazd Barbarzyñców – Ogrodzieniec 21/22 maj 2005
e-mail- lutom@walhalla.com.pl kom. 609121611

Formularz zg³oszeniowy

Grupy …..........................................................................
................................................................
Liczba dru¿ynników …………………………………………………………………………………
Przedstawiciel …………………………………………………………………….............................
Adres e-mail …………………………………………………………………………………….........
Tel. / Fax. …………………………………………………..………………………………………………
Siedziba dru¿yny
- ilo¶æ walcz±cych
co proponujecie od siebie w czasie elementów batalistycznych imprezy ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………
-rzemie¶lnicy – forma rzemios³a i pokazy
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………

Inne:
-ilo¶æ namiotów…………………………………………………………………………………………….
- ile osób bêdzie nocowaæ w szkole.…………………………………………………………...
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………
Uwagi do organizatorów:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………

Ka¿da zg³aszaj±ca siê dru¿yna potwierdza tym samym ¿e wystawia jednego reprezentanta do „Biegu Wojownika” w czasie sobotniego wieczora.

IMIÊ, NAZWISKOUCZESTNIKAADRES ZAMIESZKANIA SERJA NR. LEGITYMACJIUBEZPIECZENIOWEJ(W PRZYPADKU RENTY,EMERYTURY SERJE I NUMER ¦WIADCZENIA) NR. PESEL
Lutom
[center:eaeab178b3]II Najazd Barbarzyñców
„Wikingowie i S³owianie w Ogrodzieñcu”
21 – 22.05.2004[/center:eaeab178b3]

„Zabawy i hulanki z czasów pogañskich”

PROGRAM:

Obóz zostanie podzielony na 2 czê¶ci naje¼d¼ców i broni±cych. Przedstawicielem atakuj±cych jest Thorolf z Winlandu. On te¿ powiedzie swoj± armiê w odpowiednim czasie do boju. Przedstawiciele odpieraj±cych atak to Mitza z Watahy i Ragnar z Inowroc³awskich Kruków.
Sobota 21.05.2004

12.00 –otwarcie imprezy oraz przedstawienie przyby³ych grup i ich prezentacja.

1230 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

13.30 – 16.00 rozpoczn± siê zmagania najlepszych wojów. Utworzony zostanie ring, gdzie walka trwaæ bêdzie 1,5 minuty. Zwyciêzc± zostaje ten kto zdobêdzie najwiêcej punktów w walce. Punktacja zostanie podana po walce.

14.00 – 16.00 krêgi zdrady wojów, walki parami miêdzy wojami maj±ce na celu wy³oniæ najlepsz± dwójkê walcz±c±.

14. 00 – Turniej ³uczniczy. Konkurs otwarty dla uczestników i turystów, prowadzi „Dru¿yna Ksiêgi i ³uku – Ja¼wiec”

15.00 – 16.30 Scenki fabularne z elementami batalistycznymi (nagrody dla zwyciêskich dru¿yn).

15.00 – Turniej w Hnefatafl – wikiñsk± grê planszow±. Nad odpowiednim przebiegiem czuwa Freythis z Inowroc³awskich Kruków.

15.30 – 16.00 Wró¿ba wojenna – wzorowana na przekazach o obrzêdach które mia³y miejsce na Arkonie. Kap³an bêdzie przeprowadza³ konia przez w³ócznie, w celu wywró¿enia przebiegu bitwy.

1600 –17.00 Najazd barbarzyñców. Thorolf ze swoimi dru¿ynnikami i najemnikami z ró¿nych krajów uderza szturmem na zamek. Regu³y bitewne mo¿na znale¼æ na stronie www.winland.pl
Uczestnicy i walcz±cy zostan± podzieleni na miejscu.

17.00 – Wystêp grupy muzycznej.
17.00 – rozpoczêcie „Biegu Wojownika” – ka¿da dru¿yna z walcz±cymi jest zobowi±zana do wyznaczenia jednego wojownika. Zmagaæ siê bêdzie z wieloma przeszkodami na swojej drodze, zwyciê¿y najsprawniejszy i najszybszy, to on przyniesie zaszczyt i s³awê swej dru¿ynie.

20.30 – wielka uczta, zabawy i hulanki, pokazy ogniowe.

Ca³odzienne pokazy warsztatów takich jak:
- warsztat tkacki
- warsztat kowalski
- warsztat br±zowniczy
- warsztat z³otniczy
- warsztat skórniczy
- bartnik
- wykonywanie zbroi
- warsztat rogowniczy
- warsztat zielarski
- mincerz
- liczne stoiska i kramy kupieckie

Niedziela 22.05.2004

1100 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy i handlarze przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w strzelaniu z ³uku, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, szyciu skórzanych butów itp.

12.00 – 13.30 bitwa wojów, prezentacja walki Wikingów i S³owian, honorowe krêgi walki,

14.00 – 14.30 – musztra wojów, prezentacja szyków bojowych

14.00 – Turniej szachowy za prawid³owy przebieg odpowiada Rados³aw Rudobrody.

14.30 – 15.30 – wikiñskie zabawy plebejskie dla uczestników oraz dla turystów:
- krêcio³a
- rzut zapa³k±
- przeci±ganie liny
- wbijanie gwo¼dzi na czas
- znoszenie z pola rannego

Ca³odzienne pokazy warsztatów takich jak:
- warsztat tkacki
- warsztat kowalski
- warsztat br±zowniczy
- warsztat z³otniczy
- warsztat skórniczy
- bartnik
- wykonywanie zbroi
- warsztat rokowniczy
- warsztat zielarski
- mincerz
- liczne stoiska i kramy kupieckie

Imprez± towarzysz±c± bêdzie wystawa prac autorstwa Tomasza Przygody inspirowanych mitologi± celtyck± i skandynawsk± pt.: „Sztuka Celtycka – Bogowie, Mity i Symbole”.

oto program imprezy.

Pozdr.
Mara
Wygl±da obiecuj±co smile.gif
A tak na marginesie - Lutom, zacz±³e¶ ju¿ zaklinaæ pogodê? Pora najwy¿sza cool.gif
Fenrir
Hmm a ja mam takie pytanie: Czy beda moze kupcy sprzedajacy bawole rogi?? Rok temu pamietam byly do kupienia, ale te mniejsze.

Pozdrawiam
SZY
Czy cz³onkowie bractwa które ¿e tak powiem "na codzieñ" ma przywileje co do handlu i pokazów na zamku ( ja osobi¶cie uwa¿am ten zamek za drugi dom blinkie.gif ) musz± sie zg³aszaæ jako rzemie¶lnicy czy mog± ko¿ystaæ z nabytych wcze¶niej praw??
Lutom
Wybacz, ale ja niestety nie zawsze wiem, kto jest posiadaczem "nabytych praw". Wasze sprawy za³atwiajcie z Iwon±.
O pogodê siê modlimy, pewnie!!!
Radoslaw Rudobrody
Osoby chc±ce wzi±æ udzia³ w turnieju szachowym podczas imprezy proszone s± o kontakt na maila: viking@tyszkiewicz.edu.pl
Kjartan
Heja Kurczaki

Impreza widzê zapowiada siê znakomicie, ju¿ kilka lat o niej s³yszê i jeszcze tam nie trafi³em, w tym roku mam nadziejê panie Lutomski,i¿ nie ominie mnie ów zabawa.Czy w konsumpcji s± przewidzane nagie piêkne kobiety? Je¿eli tak to napewno na plus tej ¿e imprezy smile.gif Pozdrawiam Kjartan
Tomis³aw
Witam
Kilka informacji o turnieju ³uczniczym.

1. Strzelamy z ³uków drewnianych lub kompozytów prostych lub z refleksem . Odpadaj± celowniki, podpórki doczepiane do ³uków, odpadaj± ³uki bloczkowe i japoñske.
2. Strza³y drewniane lotki z piór groty stalowe toczone lub kute - do konkursu potrzebne s± 4 sztuki.
( do trenowania strza³y mog± byæ dowolne)
3.Uczestnicy konkursu musz± posiadaæ tak¿e pacyny w liczbie 3.
4.Proszê tak¿e ³uczników aby w miarê mo¿liwo¶ci wykonali jak najwiêksz± liczbê pacyn potrzebnych do bitwy icon_mrgreen.gif co by nie by³o jak w zesz³ym roku ...
5.Nie nastawiajcie siê na strzelanie na odleg³o¶ciowe. W tym roku bêdzie bardziej wyczynowo.
Na pewno nie bêdzie to nudny konkurs bum.gif
A nagroda te¿ bêdzie super.

Pozdrawiam Tomis³aw
berzerker
Za pomy¶ln± gorr±c± pogodê z³o¿ymy wkrótce obfit± ofiarê. Spoko za ten miesi±c bêdzie ju¿ lato na ca³y regulator:)
Qba
Ju¿ zaczynam trenowaæ smile.gif A od jakiego wieku mo¿na zg³aszaæ zawodników?? Bo mój synek (6 latek) te¿ by bardzo chcia³, ale ma troszki ma³y naci±g... bigsmile2.gif
Ziemowit
Jeszcze odno¶nie turnieju bojowego - ki¶cienie jak najbardziej.
Bu³awy my¶le te¿ bêdzie mo¿na stosowaæ?

A jak zapatrujesz siê Lutomie na w³óczniê? bêdzie dopuszczona do turnieju?
(bo my¶le ¿e w bitwach nie bêdzie z ni± problemów -> w ramach regu³y bitewnej Winlandu/Midgardu)
Tomis³aw
A propo wieku w turnieju ³uczniczym.
Zwykle robimy jakie¶ osobne stanowisko dla ,,drobnicy,, z ma³ymi ³ukami itd...poza konkursem
ale z powodów rodzinnych zjawimy siê w do¶æ okrojonym sk³adzie i nie wiem
czy to da siê zrobiæ dunno.gif
Na wszelki wypadek zabierzemy dla nich sprzêt maniac.gif co by siê wprawia³y icon_mrgreen.gif
Lutom
Witam serdecznie.

Informacja ta w szerszym zakresie rozes³ana zosta³a do przedstawicieli zg³aszaj±cych dru¿yn.

1. Termin zg³oszeñ ju¿ up³yno³ wiêc proszê nie podsy³aæ wiêcej bo u¿ nie zostaj± one rozpatrzone.

2. Nast±i³a ma³a zmiana programu.
O 10.00 w sobotê wszyscy idziemy do lasu w okolicê góry Birów, dzielimy sie na zwalczaj±ce siê 4 obozy i przez 3 godziny robimy ³omot w lesie. Bêdziemy zdobywaæ sztandary przeciwników.

3. Informacja - jedzenie rozdawaæ bêdziemy dla uczestników w stanie "surowym" to znaczy kasza, miêso surowe i chleb. Ilo¶ci wydanych produktów zaleñe od ilo¶ci zg³oszonych osób. Jedzenie to bêdzie trzeba przygotowaæ sobie samemu, dlatego nale¿y wzi±c garnki, kocio³ki, trójnogi, ruszty itp.

Pozdr.

Lutom
Ziemowit
Wspaniale! Miodzio! Cudownie!!

te zmiany mnie siê baaaaaaardzo podobaj± heart.gif blinkie.gif
berzerker
Przy³±czam siê do opini Ziemowita, bitka w lesie(chêtnie zwiedzê tamtejsz± kniejê) i miêsko niam niam.
Dir
no tom wyszlo zem wpadamy icon_cool.gif
Lutom
Prosze o szybki kontakt zg³oszonych dru¿yn, które nie maj± garnków historycznych do gotowania.
Skombinuje i co¶ dla Was.

Pozdr.

Lutom
antynazi
no to juz wiemy dlaczego maja byc garnki itp :-D
http://www.walhalla.com.pl/kowalstwo/peage...ki/trojnog2.php
Krzy¶ko
Prowiant rozdzadz± w jaki¶ opakowaniach czy samemeu trzeba na niego jakie¶ juki zabraæ ??
Lutom
Krzy¶ko nie rozumiem pytania - dostajesz kaszê miecho i chleb i wrzucasz do gara i robisz sobie obiad, albo mieso pieczesz nad ogniskiem, albo gotujesz w wodzie albo... jest jeszcze wiele innych sposóbów, wystarczy ruszyæ g³ow±.
berzerker
Czy jedzie jaka¶ grupa z Warszawy? poci±giem czy autokarem? mogliby¶my siê do³±czyæ(jedziemy a¿ z Augustowa) jak narazie planujemy jechaæ poci±giem o 15:00 z dworca g³ównego z warszawy(jak tam ju¿ dotrzemy).a mo¿e kto¶ wynajmuje autokar, jakby by³y 3 miejsca by³oby zajefajnie.
Gudrun
Jest przewidziana muzyka taneczna?
Mara
Ja nie chcê karakaæ, ale w sobote ma laæ... anger.gif
Jarogniew
witam ma mala prozbe czy ktos z Was jadacych na w/w impreze bedzie samochodem i bedzie na tyle mily zeby 4 osoby z Zawiercia odebrac i na miejsce festu je zawiesc?? z gory dziekuje:D
Czcibor
CYTAT(Mara)
Ja nie chcê karakaæ, ale w sobote ma laæ... anger.gif

Bzdura ;) , wed³ug tvn, ma byæ piêknie i s³onecznie, 20-26 stopni blinkie.gif
Kadlin
a wed³ug pogody w necie - chyba najbardziej prawdomówna pogoda jaka jest dostepna (daj± pogode do 2 dni w przód wiec prawdopodobieñstwo wtopy ma³e szczerba.gif ) w pi±tek ma nie padaæ, ale w nocy zejdzie temperatura do 4 stopni a wieczorem bêdzie ko³o 12stu. Reszte pogodynki podam jutro, bo soboty jeszcze nie ma.
pozdrawiam!

ps. a pogode w tvn to chyba z fusów przewiduj± bum.gif bo mi sie jeszcze nigdy nie zgodzi³a z realiami
Ziemowit
Jaka pogoda by nie by³a i tak bêdzie ¶wietnie!! szczerba.gif

A je¶li by mia³o laæ to i lepiej - bêdzie bardziej ... ekhem, wyczonowo king.gif
JARO
Nadchodzi sztorm!
Mara
Czy kto¶ sie orientuje, jak dojechac do Ogrodzieñca z Krakowa? W dodatku ¶rodkami komunikacji publicznej...

A za oknem szaro, brzydko i zimno... Lutom, s³abe te obiaty sk³ada³e¶...
Tomis³aw
Witam!
Z Krakowa do Ogrodzieñca na podzamcze jest PKS o 7.30 13 i o 14.10. Z tego co wiem ten o 7.30 jest te¿ w sobotê. Ale dobrze by by³o jeszcze sprawdziæ w internecie na stronach PKS read.gif

A w zesz³ym roku to pada³ ¶nieg balwan.gif i te¿ by³o super. bigsmile2.gif
Pozdrawiam Tomis³aw
Tomis³aw
Ale co¶ tam w necie gadaj± ¿e PKS-Y strajkuj± dunno.gif
Mara
Nie za³amuj mnie, bo ja nawet nie bardzo mam siê czym dostaæ do Krakowa o tej godzinie tears.gif
Tomis³aw
Wiêcej po³±czeñ jest z Zawiercia .
Kadlin
Jaro bigsmile2.gif Sztorm nigdzie nie nadchodzi bo musi siedziec w Sopocie na festiwalu archeologicznych na Grodzie. Co najwyzej wy¶le posi³ki z nordów tongue.gif
A co do pogody to w sobote ma byæ ciep³o ko³o 20 stopni a wieczorkiem ko³o 12stu. Deszczu niet.
svart
Na stronach pks.krakow jest rozklad krakowskiego PKS. Polecam zadzwonic na informacje 0701 374 445. Autobusów jest od groma, przynajmniej w pi±tek. W sobote pokrywaj± siê (przynajmniej te krakowskie).
Mara
Ha! Wygl±da na to, ¿e jednak uda mi siê dotrzeæ do Ogrodzieñca bum.gif Do Olkusza dostanê siê bez problemów, a stamt±d to choæby stopem icon_wink.gif
Ziemowit
Czy¿bym bym pierwszym który wróci³ ca³y i zdrowy przed komputer? bum.gif

Impreza w sumie w porz±dku,
du¿o dru¿yn na dobrym poziomie (w niedziele rano doliczy³em sie 59 historycznych namiotów) a do tego cudowna sceneria zamku i okolic.
Jednak s³abo to wszystko by³o zorganizowane, nie wiadomo by³o co siê bêdzie dzia³o, w sumie tylko walki w lesie by³y dobrze zrobione, wieczorem wynik³a bitwa i krêgi, to wszystko. W niedziele wszyscy liczyli jeszcze na waln± bitwe, lecz sie nie odby³a... I dwa turnieje sie odby³y, nawet nie zapowiedziane przez mikrofon, po szczêku metalu mo¿na by³o sie dowiedzieæ. Troche nudno by³o po prostu czasem.
Rozwi±zanie z surowym jedzeniem by³o moim zdaniem ¶wietne, jednak jako ¿e impreza by³a 2dniowa, w niedziele te¿ by sie przyda³o icon_rolleyes.gif
Ale co tam, wymêczony, opalony, powalczy³em, wiêc zadowolonym szczerba.gif
Medbh MacLochlainn
hmm...co do organizacji, to faktycznie - ciezko bylo sie zorientowac, kiedy, co i o ktorej, i nad tym ubolewam, ale poza tym - cudna impreza. Wspaniali ludzie i okolica, czulo sie ta atmosfere historii, co bardzo sobie cenie w tego typu imprezach. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne spotkanie z poznanymi w Ogrodziencu dru¿ynami smile.gif
Niels
To ja siê te¿ wypowiem.
Impreza ogólnie dobra, jak zawsze na du¿ych turniejach porobi³y siê osobne grupu adoracji ale to mo¿na przeboleæ.
Bitwa w lesie mo¿e i dobrze zorganizowana ale czemu tak daleko? Niektórzy maja na sobie troszkê kilogramów, ¿eby chocia¿ byli jacy¶ ludzie donosz±cy wodê. Przy³±czam si do opinii Ziemowita ¿e jedzenie typu "zrób to sam" na prawdê siê sprawdzi³o. Program troszkê kula³ bo nie wiadomo by³o kiedy co siê bêdzie odbywaæ. ¦wietne koncerty a zw³aszcza ten Henda cool.gif szkoda tylko ¿e taki krótki. Dobry turniej ale z jedn± du¿± wad± - za krótki (optymalnie by³o by tak 6 dni)
Krzy¶ko
Turniej ¶wietny. Fakt ¿e trzeba sie by³o zorientowaæ co i kiedy siê dzieje, ale to szczegó³. Pozdrawiam Rados³awa rudobrodego który to da³ sie naszej Perer³ce ( tongue.gif ) pokonaæ w szachy.

Uwaga znale¼li¶my buty wczesne które ktos pozostawai³ w okolicach bramy. Podeszwa "na kapciu" a góra zrobiona z krówki. W³a¶ciciela proszê o kontakt. Gdyby ktos przypadkiem znalaz³ mosiê¿na fibulê niedu¿ych rozmiarów to równie¿ proszê o kontakt
Rabiega
Ta ziemia siêga nieba, a niebo zni¿a siê ku ziemi.
Jura to wyj±tkowe miejsce - i dla wczesnych i dla pó¼nych...i w jakim innym miejscu te ogniska pal±ce siê na tarasach podgrodzia, nietoperze p³oszone ¶piewem pospólnym i ksiê¿yc jak u Ga³czyñskiego...
I có¿, ¿e organizacja kiepska...za rok te¿ tam bêdziemy!
S³awa !
Lutom
Witam!

Chcia³em wszystkim serdecznie podziekowaæ za imprezê.
Jestem z niej zadowolony.
Za wszelkie niedoci±gniêcia przperaszam.

Je¶li chodzi o organizacjê to wybaczcie, ale ka¿dy reprezentant dru¿yny dosta³ wcze¶niej rozpiskê co i jak. Wystarczy³o sobie wydrukowaæ i by¶cie wiedzieli.
A musicie mnie te¿ zrobuzmieæ ¿e jak idzie siê na terenie zamku i pobad 100 osób pyta co teraz to mo¿e siê cz³owiek delikatnie mówi±c tym znudziæ.
Po za tym by³ punk informacyjny gdzie mo¿na by³o siê dowiedzieæ co i jak.
Smok Migu¶
Uwaga bêdê narzekal!
W Ogrodziencu pojawilem siê w niedziele ok. 10 jako turysta. I jako turysta mam pare uwage krytycznych. Przede wszystkim chcia³bym przypomniec organizatorom na przyszlosc, ¿eby uswiadomili swoich gosci, ze zamek Ogrodzieniec, nie jest ich wlasnoscia przez te 2 dni, tylko nale¿y do wszystkich, turystow tez, którzy musza placic, wg mnie horrendalna cena 9 zl za bilet! Jezdze po Polsce, by³em w setkach muzeow, chyba Wawel jest tylko drozszy.
Ale czemu tak narzekam? Bo wkurzylem siê, co za te 9 zl dostalem, otoz pomimo tego, ze uczta i nocne zabawy dawno siê skonczyly, to rozbawiona grupka uczestnikow jakos tego nie zauwazyla. Nie zauwazyli, ze pojawili siê turysci z malymi dziecmi i nic sobie z tego nie robiac, wrzeszczeli teksty w stylu: Pokaz cycki, pokaz dupe! Stalo kolo mnie pare osob zwiedzjacych zamek i ich opinia o NAS, bo ja tez naleze do RR, by³a druzgocaca. Nie dosc tego, wesola grupka wdrapala siê na scene i poczatkowo dosc zabawnie siê bawila, ale widzac, ze obsewuja ich turysci i robia zdjecia, 2 czy 3 zdjelo gatki i pokazalo swiatu swoje blade tylki. To ju¿ by³o przegiecie, ja lubie siê zabawic i to naprawde ostro, ale robie to wtedy, gdy bramy zamku zamykaja siê za turystami. Po prostu wstyd mi by³o sluchac tych komentarzy jakich ojcowie udzielali dzieciom, ze to bydlo, ze pijani, ze pewnie nacpani. Jest granica miedzy dobra zabawa na imprezie we wlasnym gronie, a robieniem bydla i wystawianiem swiadectwa calemu RR.
Na miejscu organizatora wywalilbym w 5 minut cala bande i w zyciu nie wpuscil na impreze.
To tyle moich uwag krytycznych, chwalil nie bêdê, bo siê wkurzylem.
Ziemowit
Niestety, Smok ma racjê.
Takie czosnkowe zachowanie nie powinno byæ tolerowane w obecno¶ci turystów, a je¶li ju¿ na to pozwalaæ to powinno byæ z odpowiednim komentarzem od organizatora bigsmile2.gif
Typu: próba odtwórstwa typowego zachowania wikingów dunno.gif

Lecz z drugiej strony nie by³o ¿adnego zajêcia dla dziesi±tków, pijanych jeszcze po nocy wojów... gdyby kto¶ odpowiedzilany og³osi³ chocia¿by jak±¶ przedpo³udniow± bitwe... woje byliby zadowoleni, tury¶ci tako¿, a i alkohol szybciej by z nich parowa³.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.