Mam przyjemno¶æ zapro¶ci dru¿yny wczesno¶redniowieczne na nasz± imprezê do Ogrodzieñca po raz drugi. Plan imprezy pojawi siê wkrótce, natomiast wiemy ju¿, ¿e bêdziemy go¶ciæ dru¿yny z Czech oraz z Rosji. Zainteresowanych prosze o kontakt.
Nordlige zg³asza swój udzia³
nawet w ramach Midgardu hehehe
My te¿bêdziemy, wraz ze wszystkimi nordami wszechswiata..nordepukty...nordefukty...nordesrukty i NORDELAG hehe...
My te¿ by¶my przyjechali
Poprzednio by³o ponoæ super
Gere,
Po d³ugich i ciê¿kich naradach
mogê powiedzieæ ¿e Mjollnir z Nysy przyjedzie. Narazie sk³ad nieokre¶lony ale pomimo licznych egzaminów i innych ma³o wa¿nych obowi±zków
bêdziemy.
Dru¿yna ma równie¿ siê wybiera
skoro impreza jest przednia
Ziemowit
Je¶li i dla nas by siê miejsce znalaz³o, to pewnie by¶my z chêci± przybyli... Skoro wszyscy sobie chwal± Wasz± imprezê
.
Bardzo siê cieszê, ¿e ju¿teraz jest tak du¿e zainteresowanie imprez±.
Na wszystkie maile odpowiem!!!
Czekam teraz na dalsze propozycje i uwagi.
Witam
Blotunga równie¿ z chêci± siê stawi.
Pozdrowienia
Ala
Mogê ju¿ zdradziæ, ¿e w sobotê wieczorem planujemy "Drogê Wojownika" dla przedstawicieli dru¿yn. Bêdzie to co¶ a la podchodzy tylko zadania bêd± specyficzne... radzê siê przygotowywyaæ!!!
Hmm ciekawie sie zapowiada
Cieszynski Hird tez sie postara przyjechac:)
kolejn± z zapowiadancyh atrakcji to co¶ dla intelektualistów i turniej w HNEFATAFL...
wiêc nie tylko silni i mê¿ni bêd± mogli siêwykazaæ, ale zmy¶lni te¿ haha
¦wietnie! Proponujê równie¿ zrobiæ turniej gry KUBB. To znakomicie urozmaici Twoj± imprezê.
Proponuje rowniez konkurencje humorystyczna..najlepszy lans kaptorg±
I proszê mnie zapisac na gre kobb..dru¿yna Komesi
Gere i Jaro moi drodzy Komesi - kaptorga clan napewno bêdzie mia³a co robiæ, wyrywaæ kwiaty itp.
Chcia³em og³osiæ, ¿e zg³aszaj±ce siê dru¿yny bêd± mog³y wzi±æ udzia³ w konkursie na scenkê fabularn± nawi±zuj±c± do historii wczesnego ¶redniowiecza, z elementami batalistycznymi.
Elementy batalistyczne musz± byæ, bo chcê podkre¶liæ, ¿e to nieodzowny element tamtejszej kultury.
Mo¿na odtwarzaæ sagê, mit, legendê, co¶ wymy¶lonego przez siebie itp.
Dla zwyciêzców jak zwykle nagrody.
Je¶li co¶ jest niejasne to proszê pytaæ.
Wszystkiego dobrego w 2005 roku!!!
HEIL ODIN !!!!!
.... Je¿eli znajdzie siê miejsce dla kilku wojów Nordyckich to Disirhof tysz bydzie ....
Je¶li miejsca na nasze spasione brzuchy starczy to my z chêci± siê zjawimy.
Ja osobi¶cie oprócz hnefa chêtnie w szachy z kims przy piwku bym pom³óci³
Niestety Rosjan nie bêdzie, ale za to bêd± Bia³orusini no i oczywi¶cie nasi braci Czesi.
CYTAT(Radoslaw Rudobrody)
Je¶li miejsca na nasze spasione brzuchy starczy to my z chêci± siê zjawimy.
Ja osobi¶cie oprócz hnefa chêtnie w szachy z kims przy piwku bym pom³óci³
Ja moge sie z toba zmierzyc w szachy:)
Lutom sa jakies ograniczenia?? wiekowe?? lub inne??
S³awa!!!
Rados³aw ty tam nie sapaj ¿e wiesz jako pionki przesówaæ (posówaæ)
Lutom prosze o jak najwiêcej konkursów dla wojów bo te takie na introli....iteli...itoligacje...inteligecje czy jak to sie wymawia to no nie bedziemy sie kompomitero....komrosi...komiprowitowaæ my woje z gór:PP
A tak na powa¿nie to bedzie sie dzia³o:))...choæ mam nadzieje ¿e tym razem Swaro¿yc nie bedzie sie obija³...
S³awa!! du¿o brañów piwa najlepiej zrabowanego i miodu - czego mam nadzieje nie braknie na wyprawie...
Radziwoju mowisz o naszym Swarozycu??
Panowie w szachy to na imprezach feudalnych, a nie na wczesnych haha
Thorbjorn - nie rozumiem o jakie ograniczenia chodzi? Wiekowe - je¶li kto¶ ma ok 500 lat to raczej nie chêtnie, bo siê rozsypie i problem bêdzie, ogólnie z Mumiami s± problemy.
Borsuki te¿ bêd±
A je¶li chodzi o planszówki to Dale co¶ pewnie wymy¶li
Lutom, a zaczêli¶cie ju¿ zaklinaæ pogodê?
Pogoda musi byæ !!!!
A jak nie bêdzie to i ta bêdzie gor±co
Pogoda musi byæ !!!!
A jak nie bêdzie to i tak bêdzie gor±co
CYTAT(Lutom)
Panowie w szachy to na imprezach feudalnych, a nie na wczesnych haha
A dlaczego na wczesnych nie mo¿naby w szachy pograæ? Z tego co wiem to ju¿ w VI wieku grywano w szachy, tak wiêc do wczesnej imprezy pasuj±.
Rados³awie wybacz mi, ale nie znam siê na historii szachów, je¶li udowodnisz mi, ¿e w szachy grano ju¿ w IX w, robimy te¿ turniej szachowy. Je¶li nie w tym roku pozostajemy przy hnefa.
Mara cóz pogoda rzecz wzglêdna, ortodoksi bêd± mieli Islandie II w razie czego.
Jak zwykle bêdzie dobrze!!!
oby byla pogoda
Bo sie coraz ciekawiej zapowiada impreka
S³awa!!!
Mam pytanie czy bedzie mozliwosc rozstawienia kramu?
Z wielk± przyjemno¶ci± pojawiê sie wraz z dru¿yn±.
S£AWA!!!
Mo¿na rozstawiæ kram, trzeba tylko opisac co chcesz sprzedawac i podeslac tego zdjecia.
Rzemieslników i handlarzy tez troche bêdzie.
Lutomie a beda jacys miecznicy ??
CYTAT(Lutom)
Rados³awie wybacz mi, ale nie znam siê na historii szachów, je¶li udowodnisz mi, ¿e w szachy grano ju¿ w IX w, robimy te¿ turniej szachowy.
Gra zwana szachami powsta³a w trzecim æwieræwieczu VI wieku naszej ery, pierwotnie znana pod nazw± czaturanga. Tak± datê podaje w swym dziele History of chess wydanym w Londynie w 1913 r. angielski historyk H.J.R. Murray. ¬ród³em informacji w tym zakresie s± g³ównie utwory literackie i wykopaliska. Pierwszym znanym dzisiaj utworem, w którym wspomniano o szachach, jest anonimowy poemat pochodz±cy z koñca VI wieku. Kolebk± szachów s± Indie. Podarowane przez indyjskiego rad¿ê szachowi Persji przekszta³ci³y siê w grê zwan± czatrang. W Persji w krótkim czasie zyska³y sobie wielu zwolenników. W perskim utworze poetyckim z prze³omu VII i VIII wieku opisano, w jaki sposób i kiedy wprowadzono szachy w tym kraju, a tak¿e podano zasady gry. Jest to pierwszy utwór zawieraj±cy „teoriê szachów". Po opanowaniu Persji przez Arabów w VII w. regu³y gry, zwanej odt±d szatrand¿em, uleg³y pewnym przemianom. Gra w szachy zosta³a ulepszona, wzbogacona o nowe sposoby rozgrywania partii, przede wszystkim przez arabskich entuzjastów tej gry. Do Europy szachy dotar³y ju¿ w VIII - IX wieku, pocz±tkowo do Hiszpanii, W³och i Francji, potem do Niemiec, Anglii i Skandynawii. W Rosji szachy znane by³y ju¿ w IX wieku, dok±d - jak twierdz± uczeni - przywêdrowa³y bezpo¶rednio ze Wschodu.
Nie wiem czy Ciê to przekonuje, ale niestety nie jestem w stanie podaæ wiêcej ¼róde³... Ale bedê szuka³ je¶li trzeba
Bractwo Rycerskie Ziemi Ogrodzienieckiej równie¿ zawita na Birowie. W zesz³ym roku by³a tylko Dru¿yna Czarnego Dêbu ale w tym roku przebêdzie nas wiêcej
a propos szachów, figurki szachowe by³y znajdowane na stanowiskach archeologicznych na ziemiach S³owian w interesuj±cym nas okresie ( za W. Hensel " S³owiañszczyzna Wczesno¶redniowieczna")
pozdrawiam
Tak znajdowano. Pocz±tkowo pojedyncze figurki,a w XIIw. znaleziono piêknie zdobione,rogowe szachy(komplet) w Sandomierzu w zwyk³ej chacie,co wg.autora ma wskazywaæ na rozpowszechnienie tej rozrywki w¶ród nawet ni¿szych warstw ludno¶ci...
No takie szachy to by siê przyda³y...
Mo¿e kto¶ zrobi za rozs±dn± cenê?
I my siê zjawimy na Ogrodzieñcu Rados³awie by z wami bary³kê obaliæ.
No i w szachy zawalczyæ.
Co do sprzedaj±cych miecze, to pewnie Pan Maciejko jak siê zg³osi, w zesz³ym roku by³.
Z szachami jestem ju¿ przekonany, w sobotê robimy turniej w hnefatafl, w niedziele w szachy!!!
Elag Eiforr tez sie stawi. wiele nas nie bedzie, ale w szachy mozemy pograc.
czy bedzie zle widziane jesli jakis berserker pogryzie szachownice zamiast tarczy?
a co do islandzkiej pogody to nie mamy nic przeciwko
Witam!
Mam dobr± wiadomo¶æ, jednak mimo wszystko zjawi± siê Rosjanie wiêc ze wschodu mamy Bia³oru¶ i Rosjan, bêdzie siê dzia³o!!!
No i jako, ¿e imprezy robione przez Watahê i Kruki zawsze mia³y charkater bardziej militarny ni¿ "marketowy" pojedynki te¿ bêd± wygl±daæ inaczej.
Zostanie zrobiony "ring" i tam pary bêd± walczyæ na trafienia, ale na czas. Seria bêdzie trwa³a 2 minuty i wygra ten kto zdobêdzie wiêcej punktów. Punktacja w trafieniu to: g³owa 3 pkt. korpus 2 pkt, od³ ³okci do ramion 1 pkt i od kolan do bioder 1 pkt.
Zwracam siê teraz te¿ z pytaniem do zg³aszaj±cych siê,( bo to jest te¿ Wasza impreza ) czy zwyciêzców wi±zaæ lin± jak w zez³ym roku, czy sobie to odpu¶ciæ, no i czy do walki dopu¶ciæ ki¶cienie wczesne?
Czekam na sugestie.
I od nas z Katowic kilka osób by siê z chêci± zjawi³o, zapowiada siê zdecydowanie ciekawie! :D Niestety raczej niewiele nas bêdzie, ale zawsze co¶ ;) .
S³awa!
A propos szachów i gier:
www.handfaste.se
szukaæ pod Spel
Tak tak bêd± wszyscy , Elagi i Nordy wszechswiata i Nordelag te¿
Witojcie!
XIII wiek to ma u was czego szukaæ? bo z tego co mnie s³uchy dosz³y to w zesz³ym roku co¶ tam by³o dla troche pó¼niejszych, ale to z takiego ¼ród³a mnie dosz³o, ¿e wole zapytaæ tu i siê upewniæ
Witam,
impreza datowana jest na IX-XI w. dlatego z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e XIII ni w z±b siê na to nie ³apie.
Pozdobnie by³o w 2004 r.
Pozdr.
Tak my¶la³em, ¿e to co powie ten kole¶ to trzeba przez 3 dzieliæ
Dziêki za sprostowanie, i udanej imprezy!
apropo szachow z Sandomierza, ma ktos moze dokladniejsze rysunki?
byl bym wdziêczny
pozdrawiam
Je¶li ktokolwiek ma informacje o tych szachach, proszê daæ Abratowi inormacje na priv.
Chcia³bym zachowaæ ten temat jako wy³±cznie o imprezie, nie o szachach, czy pie¶niach husytów.
Serdecznie dziêkujê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.