Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rêczna broñ palna i oporz±dzenie do niej
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4
Tomaszek
Prochownice? w XV wieku - do przechowywania prochu do podsypywania panewek (to by³y RÓ¯NE rodzaje prochu - ró¿nica choæby w "grubo¶ci", ale i w sk³adzie, o czym rozpisuje siê bodaj¿e Konrad Keyser w "bellifortis" - chyba kurde ze 20 rodzajów prochu wypisuje (ró¿ne sk³ady) ksi±¿ka z 1409 roku bodaj¿e - sprawdze jeszcze)...

co do kwestii ³adunków, to prawdê mówi±c nie jestem przekonany... rozwi±zaniem prostszym jest "miarka" czyli np specyficzna "³ycha" do prochu - rozwi±zanie stosowane w artylerii ciê¿kiej tego okresu...

gotowe ³adunki zdaje siê by³y _zaprojektowane_ przez Leonarda da Vinci i poza fazê projektów wysz³y dopiero w koñcówce XVI wieku... (ale jak kto¶ wie lepiej, to upiera³ siê nie bêdê mad.gif )...
to tyle
papa

Ps - prochownice maj± jeszcze jedno zastosowanie - ³adunki maj± to do siebie, ¿e siê koncz± mad.gif diabel.gif - mog³y byc swego rodzaju "awaryjnym" zapasikiem...
Agata Witkowska
Zasadniczo u¿ywano dwóch odmian prochu: drobnoziarnistego do podsypki i gruboziarnistego do ³adowania w lufê. W XV wieku broñ palna by³a jeszcze zbyt prymitywna ¿eby jakies wahania w ilo¶ci prochu mog³y mieæ znaczenie. Myslê ¿e oni sami nie byli tego swiadomi.
Pozdrawiam
Agatka szczerba.gif
£ukasz P
Gdzie¶ , kiedy¶ czyta³em, ¿e wszystkie rodzaje broni prochowej pojawi³y siêmniej wiêcej odrazu.
W zwi±zku z tym mam pytanie( a w³a¶ciwie kilka) :
1 Czy to prawda?
2 Czy i kiedy istnia³o co¶ takiego jak "organki"( nie bardzo wiem jak to nazwaæ inaczej) ?
3 Je¶li w/w organki istnia³y to jak wygl±da³y i z k±d mo¿na wzi±æ ich fotki/rysunki?

Pozdrawiam
TeMuGyn
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Nie znam siê za dobrze na broni palnej (Tomaszek pewnie wypowie siê pe³niej ni¿ ja), ale tu mamy przyk³ad urz±dzenia wielolufowego. Pochodzi z traktatu Hansa Thalhofera z roku 1459.
Magnus
Jesli to rzeczywiscie organki (nie znam sie, nie moj okres) to tu masz fotke. Znalezione na stronie Kakaja vel Watchera, naszego frehowego Admina. Dzial galeria, impreza - Pentecost.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Tak, nale¿± do holenderskiej grupy 'kanonierskiej'. Budowane chyba na podstawie Hausbucha (Mars&Venus). Wypu¶ci³em to dzie³o z domu, wiêc nie mogê sprawdziæ chwilowo. Pozdrawiam
Gwyn
£ukasz P
Dziêkujê za odpowied¼.

W zwi±zku z rysunkami mam kikla pytañ.

Odo¶nie pierwszego.
1. eeeee? Co to jest i jak z tego strzeliæ? ( pomocy)

Odnosnie drugiego:
2. Jak to jest datowane.
3. czy z to wielo lufwe urz±dzenie dopuszczoine zosta³oby na grunwald??

Czy "lufki" o ¶rednicy zewnêtrznej oko³o 2 cm nadaja siena wielo lufowwe dzia³o?/
Je¿li tak to na kiedy datowane?
Ile lufek byæ powinno?

Pozdrawiam.
Horhe
Hmmmm to co nam pokaza³ Magnus,to i¶cie piekielna maszyna oblê¿nicza zwana powszechnie "organkami"..Nazywano j± tak¿e "organami" lub "piekieln± machin±".
Pierwsze wzmianki o organkach pojawiaj± siê w XV wieku,jednak powszechniej u¿ywano tego typu uzbrojenia dopiero w drugiej po³owie XVI wieku i przez ca³y wiek XVII.
Organki posiada³y od kilku,do kilkunastu luf g³adko¶ciennych, ma³ego kalibru, ³adowanych odprzodowo,umieszczonych równolegle na jednym poziomie lub w bêbnie.
By³o kilka sposobów na odpalanie "organek".
-przyk³adano lontownicê do pod³u¿nej panewki,która by³a po³±czona z otworami zapa³owymi wszystkich luf
-odpalano ka¿d± lufê z osobna
-odpalano zespó³ luf po³±czonych ze sob± lontami
Je¶li mnie pamiêæ nie myli,to w "Panie Wo³odyjowskim" by³a pokazana salwa z organek?

CYTAT
Czy "lufki" o ¶rednicy zewnêtrznej oko³o 2 cm nadaja siena wielo lufowwe dzia³o?/

Troszkê malusie szczerba.gif robisz miniaturkê????Je¿eli masz zamiar,to zrobiæ z rurek hydraulicznych 3/4 cala,to Twoim kole¿ankom i kolegom radzê omijaæ ow± machinê.
Tak na oko,to kaliber organek wacha³ siê pomiêdzy 2cm-5cm,w zale¿no¶ci od wielko¶ci sprzêtu,przeznaczenia i ilo¶ci luf.W sumie im wiêcej luf tym mniejszy kaliber.
W ka¿dym b±d¼ razie ilo¶æ artylerii pod Grunwaldem powala na kolana.Troszkê za du¿o jak na ¶redniowiczn± bitwê w polu.Ja rozumiem,du¿a ilo¶æ artylerii pod Malborkiem jest dopuszczalna,nawet jest to potwierdzone w relacjach z epoki,ale w tej chwili z g³owy Wam nie podam w jakiej publikacji to napisano.

Oooooo a ja mam do was putanko!!!!
Ile w Polsce jest bombard ze skuwanych listew ¿elaznych??????Kto¶ tak± widzia³,bo ja jeszcze nie??????? crazy.gif
Bez urazy,ale sporo tego sprzêtu wygl±da jak z filmów "fantasy",a ju¿ totalnie padam na ³opatki,jak na ³o¿u jest PLAKIETKA SPONSORA.
megahistorycznie bigsmile2.gif
Reasumuj±c,uwa¿ajcie na swe palce,je¿eli jeste¶cie praworêczni,to nabijajcie lew± rêk± trzymaj±c stempel ma³pim uchwytem,tj.bez kciuka,nie zagl±dajcie do luf,nie chod¼cie przed dzia³em,nawet jak nie jest nabite,promieñ strefy "0" wynosi 30 metrów z przodu i po bokach nie ma prawa nikt ³aziæ,kana³ czy¶ciæ grajcarem i mokrym barankowym wyciorem,minimum 1 minuta odstêpu pomiêdzy salwami,bez rutyny i po¶piechu.
Ja ju¿ swoje widzia³em,s³ysza³em,odczu³em..........

W ka¿dym b±d¼ razie tego typu sprawami powinny siê zajmowaæ jedynie osoby odpowiedzia³ne i z wyobra¼ni±.Nic dodaæ,nic uj±æ.
£ukasz P
Czyli gunwald i organki to nie najlepszy omys³?

CYTAT(horhe)
Je¿eli masz zamiar,to zrobiæ z rurek hydraulicznych 3/4 cala,to Twoim kole¿ankom i kolegom radzê omijaæ ow± machinê.

Nie nie robie tego z rury 3/4 cala. angsad.gif
Poprostu mam w posiadaniu kawa³ek wa³ka z wysokogatunkowej stali i ma on w³a¶nie oko³o 2 cm ¶rednicy.Wiem, ¿e to nie ¿arty ( zabawa z prochem znaczy). Karzd± lufe prze¶wietlam na rentgenografie w pobiskim zak³adzie obróbki metalu.

CYTAT(horhe)
Tak na oko,to kaliber organek wacha³ siê pomiêdzy 2cm-5cm,w zale¿no¶ci od wielko¶ci sprzêtu,przeznaczenia i ilo¶ci luf.W sumie im wiêcej luf tym mniejszy kaliber.

A tak na to samo oko to ile luf powinny mieæ organki, których jedna lufa ma 5cm ¶rednicy zewnêtrnej i klaiber oko³o 2 cm??
Jak± d³ugo¶æ powinna mieæ ta lufa?

I jeszce jedno.
Czy w ogóle ¶redniowiecze i organki to dobry pomys³??
To znaczy czy nie bêdzie to co¶ w rodzaju AK-47 dla pierwszej wojny ¶wiatowej??
Magnus
Hehe - Grunwald 2000, bylem tam pierwszy i zarazem ostani raz wlasnie wtedy (zeby nie bylo ze mrokiem tam straszylem jako wiking, wtedy jeszcze w innej, pozniejszej ekipce siedzialem). Jako ze nie mialem odpowiedniego sprzetu na walke, to sobie klepnalem jako ciura obozowy w poblizu dzial polskich. Scenka - odpalaja wszystko co strzela (sorki, ale ja tego nie rozpoznaje, wiec nazw nie wymienie), jedno cus nie wystrzelilo, dym z dziurki przestal leciec, facet, ktory to odpalal UMIESCIL SWOJ LEB przed otworem wylotowym coby zajrzec, czy wystrzelilo, czy moze nie bylo to cus nabite. Po chwili sie odsunal, stwierdzil: "eeee, prochu za malo, siedzi w srodku i nie strzelilo." Po czym jakies 5-10 sekund puzniej jeb...lo tak, ze przez kilka minut nie wiedzialem co sie dzieje naokolo. Jak potem kolega znajacy sie na rzeczy stwierdzil, to bylo tak nabite srajtasma i prochem, ze zmiotlo by kilka choragwi na raz, gdyby byly blizej. No comment. smile.gif
Innym razem gdzies za starych lat, widzialem jak hakownica wyleciala z loza po wystrzale, zrobila pieknyyy piruet w powietrzu, po czym wyladowala sobie od nogami strzelca jeszcze dymiac smile.gif Znowu No comment smile.gif
Wotawa
CYTAT
Czyli gunwald i organki to nie najlepszy omys³?

Dok³adnie. Podobnie jak u¿ycie rêcznej broni palnej.
Przedstawiona na zdjeciu machina pochodzi z imprezy poswiêconej II po³owie XVw.
£ukasz P
icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif

To smutna wiadomo¶æ, bo ta machina mi siê strasznie spodoba³a.

A je¶li ju¿ bym wszed³ w jej posiadanie, to na jakiej imprezie móg³bym z niej postrzelaæ.

Pozdrawiam
TeMyGyn
Tomaszek
nieeee - to wielolufowe cudo odpada z Grunwaldu na bank!! aha - nazywa siê "Ribaudequin" i mimo wszystko nazwa "organki" nie wydaje mi siê najlepszym t³umaczeniem... lepiej pozostaæ przy oryginalnej... - nie wiem jak prrzet³umaczyæ "ribaud" = rozpustnik mad.gif Popularne w tym okresie (Grunwaldzkim) to to ju¿ by³o, tylko ¿e nie wierzê w obecno¶æ hord pó³nocnow³oskich artylerzystów na grunwie cool.gif ass.gif ...

co do strony praktycznej u¿yciaww. cuda na kiju to Horhe wyja¶ni³ wszystko, co siê da³o...

papa
T.
£ukasz P
Dobra, grunwald odpada. Szkoda.

CYTAT
na jakiej imprezie móg³bym z niej postrzelaæ.

poniewarz nie uzyska³em odpowiedzi na to pytanie wiêc pytam jeszcze raz.

Na jakiej imprezie jest to dopuszczalne??

I czy kto¶ ma mo¿e trochê wiêcej materja³ów ¿ród³owych na ten temat??
Pozdrawiam
TeMuGyn
AdamS
na pewno bedzie mile widziane na vivat vasie i na zamosciu ;) ale to XVII smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Po kilku miesi±cach przestrzeliwania na poligonie z dala od ludzi, specjalistycznych testach itp na pewno chêtnie obejrzymy na imprezach II po³. XVw, wraz z odpowiednio wyekwipowan± ekip± kanonierów. Pozdrawiam
Gwyn
Nergal69
Witam
Chcilbym prosiæ czcigodnych Frehowiczów o pomoc.W³a¶nie zamierzam zrobiæ sobie hakownice ale zupe³nie nie wiem od czego zacz±æ.Czy s± mo¿e stronki odnosnie takiego sprzêtu(chodzi o wymiary) bo z tego co zauwa¿ylem na polskich to nie ma tego za wiele anger.gif .Ewentualnie jakies ksi±¿ki,które pozwol± dowiedziec mi sie czegos konkretnego na temet tej broni.Interesuje mnie hakownica mniejsza taka któr± mo¿na by³o oprzeæ na pawê¿ i trzymac kolbe rêk± (jezeli ktos czytal ksiazke Kobyliñskiego "Gawêdy o broni i mundurze" to na str.22-23 jest jej rysunek).Prosze wybaczyæ za moj± niewiedze ale w tym temacie jeszcze raczkuje szczerba.gif
Z góry dziêkuje i Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!
smile.gif
Pozdrawiam
Nergal69
Witam!!
Dziekuje Grzegorzu za kontakt z czlowiekiem ,ktory sie tym zajmuje.Wys³a³em juz wiadomo¶æ teraz mi przyjdzie tylko czekaæ icon_sad.gif
Pozdrawiam Ryszard
Anonymous
Witam
Jak wygl±da³y prochownice do hakownic, piszczeli itp.? Ma kto¶ jak±¶ ikonografiê? Chodzi mi o XVw, a najlepiej jego drug± po³owê.
Pozdr
WR
Wotawa
Powy¿ej zbnalaz³y siê scalone dyskusje na temat broni palnej w XIV i XVw.
Horhe
Nie chcê byæ z³o¶liwy,ale w RR jest chyba wiêcej broni palnej ni¿ realnie by³o w ¶redniowieczu.Mo¿e co niektórzy powinni epoke zmieniæ,bo siê mijaj± z powolaniem? smile.gif
Malbork jest tego idealnym przyk³adem.To tyle i wiêcej nic nie napisze,obiecujê nie bêdê krytykowac "grzmi±cego ¶redniowiecza".

Zastanawiam siê czym odpalacie te swoje bombardy i hakownice???
Tomaszek
ale¿ krytykuj, tylko ¿e nie do koñca jest to krytyka uprawniona...

w wyniku przegrzebywania siê przez opracowania historyczne w mistycznym roczniku "Studia i Materia³y do historii wojskowo¶ci" natkna³em siê na seriê (chyba ze 3.?) artyku³y p.Goliñskiego o u¿yciu broni palnej na ¦l±sku generalnie w okresie XV wieku... trzeba sobie powiedzieæ jasno, ¿e by³o tego (broni palnej) tam (na ¦l±sku) od cholery... nie chcê przez to powiedzieæ, ¿e by³o jej wszêdzie pe³no (Malbork?? ehum ehum... cool.gif ) ale na pewno nie by³o tak, ¿e nie by³o jej w ogóle, lub te¿ by³o jej stosunkowo niewiele...

aha - podobnie pisze (w tym samym periodyku) p. Nowak... te¿ polecam...

szcza³a
T.

Ps - akurat mam notatki, wiec zeby nie byæ go³os³ownym:

T.Nowak "Artyl. Polska do koñca XIV wieku" (t.9)
J.Kuciñski "miejskie rzemios³o zbrojeniowe w pañ. Polskim w XIV i XV w" t.15
M.Goliñski "uzbroj. mieszczañskie na ¦l±sku (...) do koñca XV w." t.32
"jeszcze o pocz±tkach broni palnej na ¦lasku" t. 33
"inwentarz uzbroj. m.Wroc³awia 1547" t.34
W.¦wietos³awski "koszty broni palnej i jej u¿ycia w pañ.Krzy¿." t.35

no - to tyle... jak pokserujê (nie wiem kiedy) to zapodam konkrety...
teraz to moge tylko odes³aæ...

szcza³a 2
Wotawa
Z drugiej strony s± spisy zaci±znych z II po³owy XVw w których broni palnej wcale nie jest tak du¿o. Zdaje siê, ¿e od lat dziewiêædziesi±tych ten odsetek ro¶nie. Przed tem by³ to ma³y procetn broni strzelczej. To s± spisy mówi±ce o u¿yciu jej w polu i mówi±, ze nie by³o jej przesadnie wiele.
Za¶ do zaawansowanych pocz±tków XVw taka broñ wogóle nie by³a u¿ywana w polu (rêczna broñ palna.

Te¿ mnie nieco dziwi to naginanie historii dla postrzelania sobie. Nie lepiej postrzelaæ sobie w stroju XVI, XVII czy XIX wiecznym?
Pocz±ki XVIw to z³ote lata polskiej piechoty icon_wink.gif (oczywi¶cie neico wyolbrzymiam, my¶lê tu np. o bitwie pod Orsz± i rozstrzelaniu przez polsk± piechote natarcia moskiewskiego).

Co do artyku³ów - wielkie dzieki, chêtnie poczytamy.

Póki co kilka uwag o zasobno¶ci w broñ paln± w okolicach 1471r:
CYTAT
Chc±c poznaæ rolê omawianej broni w oddzia³ach piechoty, niezbêdne jest okre¶lenie jej procentowego udzia³u w uzbrojeniu strzelców. W poszczególnych rotach wygl±da to nastêpuj±co: w rocie Marka 2,2% strzelców mia³o broñ paln±, w oddziale Bartosza za¶ 1,8%. W pozosta³ych rotach broñ palna wystêpuje po jednym egzemplarzu.
Podsumowuj±c, w 1471 r. w analizowanych rejestrach popisano 2.439 ¿o³nierzy, w tym 1.782 strzelców, spo¶ród których tylko 16, czyli mniej ni¿ 1%, posiada³o hakownice lub piszczel.

Tyle liczby.
"Piechota zaciê¿na w Królestwie Polskim w XV wiek".
A propos tego tajemniczego "od cholery" na mitycznym ¦l±sku:
Nieco wcze¶niej, w Wojnie Trzynastoletniej sporo zaciê¿nych pochodzi³o w³a¶nie ze ¦l±ska, wiêc pozwolê sobie zauwa¿yæ, ¿e kilka lat po wojnie tamtejsza sytuacja nie mog³a byæ a¿ tak odmienna od naszej. To po prostu niemo¿liwe, tym bardziej, ¿e ksiêstwa ¶l±skie nie le¿a³y na wyspie i wiele mia³o nadal ³±czno¶æ z Polsk±.
Pati
Witam.
Wracaj±c do prochownic,ma mo¿e kto¶ jakie¶ rysunki lub zdjêcia takowych z XV wieku!
By³bym wdziêczny za jakie¶ informacje!
Pozdrawiam.
Pati.
Tomaszek
dla ogólnego po¯YDku, i dla wyjasnienia paru nie¶cis³o¶ci pozwolê sobie zarzuciæ obszernymi cytowanymi farmazonami. wszystko to niestety (na razie) z jednego dostepnego mi kierunku:
Mateusz Goliñski (Ww) "Broñ palna na ¦l±sku do lat 30. XVw. i jej zastosowanie przy obrnonie i zobywaniu twierdz." podkre¶lenia w tekscie s± moje - w celu zwrócenia uwagi na pewne iistotne kwestie.

1."...niniejszy artyku³ jest prób± zestawienia i analizy znanych fragmentów ¼ród³owych dotycz±cych pierwszego etapu rozwoju broni palnej na ¶lasku i jej znaczenia dla sztuki fortyfikacji. etpa ten obejmuje pojawienie sie broni w XIV wieku (...) a nastêpnie
masowe jej u¿ycie w trakcie wojen husyckich. (...) przynios³y one (owe wojny) poprzez now± taktykê walki, zrewolucjonizowanie praktycznego zastosowania broni palnej i jej postêp techniczny"

2."pewn± informacja w zakresie potrzeb Wroc³awia w zakresie broni wa³owej jest informacja o 43 (!!!) wielkich kuszach w 1396 roku. i 254 reysearmbrost" - toostatnie - zapewne "zwyuk³e" kusze - podró¿ne;)

3."artyleria stanowi³a normalne wyposa¿enie wojsk biskupa (sic!) wroc³awskiego Konrada ju¿ u proigu wojen husyckich.

4. wg ustaleñ zjazdu w ksi±¿±ti miast z 1427 roku sama tylko ¦widnica (fakt, ¿e wtedy cholernie bogate miast) mia³a wystawiæ: "1 dzia³o ciê¿kie, 15 tara¶nic, 100 piszczeli", wg. autora realne dla Wroc³awia by³o parokrotne pomno¿enie tej liczby. (dodatkowo cytuje on J.Durdika, który obliczy³ zapsa broni palnej u husytów w wyprawie na Mi¶niê i Bawariê na: ok.3000 sztuk broni rêcznej, 300 hufnic i tara¶nic, 60 dzia³ cie¿kich, co najmniej 5 bombard"

5."(...) zgodnie z sugesti± B.Rathgena pfeiffen mo¿na identyfikowaæ wystêpuj±cymi w ¼ród³ach zgorzeleckich Pfeifler i Pfeiflerin. nazwanie armaty "piszcza³k±" wzia¶æ siê mog³o tylko od d³ugiej, ma³okalibrowej lufy, mo¿e wiêc to byæ potwierdzenie zastosowania ju¿ przed 1427 rokiem na ¦l±sku nowych broni towarzysz±cych piechocie (...) Karrenbuchsel (od lawety taczki), czy orgelpfeifen - wielolufowych organków (sic!!!)

6.(...) bli¿ej nieokre¶lona liczba dzia³ towarzyszy³a wypadowi na Nachod. kronika czeska z 14 sierpnia 1427 tak opisuje te wydarzenia:
potem uderzy³y na ³eb, na szyjê wszystkie niemieckie (sic!!! mad.gif ) hufceku miastu, i Czesi uciekli przed nimi, a Niemcy za nimi zabijaj±c i wycinaj±c kiedy ich dogonili. i usypali szañce przed miastem i wytoczyli hufnice (hufnici), spalili przedmie¶cie i wymordowali rannych i chorych w szpitalu, a po spaleniu przedmie¶cia wrócili do swoich miast.

wzmianka ta jest wyra¼nym dowodemzastosowania bojowego hufnic, przejêtych przez ¦l±zaków z Czech. (...) musia³y byæ bronia wielozadaniow±"

7."jak zauwa¿y³ Durdik od 1427 roku ¦l±zacy, £u¿yczanie i Krzy¿acy zaczynaj± walczyæ w oparciu o szyk wozowy, co idzie w parze ze zwiêkszeniem liczby dzia³ polowych (!!!!)"

8."wzory husayckie wykorzystywali równie¿ Polacy. W³a¶nie niebezpieczeñstwo pozostania w tyle za Polsk± powodowa³o i¿ Krzy¿acy pilnie poszuukiwali fachowców z Czech i ¦l±ska (...) znanych z tego, ¿e potrafili prowadziæ tabor i artyleriê na wzór czeski. ju¿ w 1409 roku na s³u¿bie zakonu pozostawa³ ¶l±ski puszkarz Steynkeller z Glogowa (...)"

9."wed³ug tradycji za najstarsze ¦l±skie (ciêzkie) dzia³o uchodzi ¶widnicka "¦winia" (Sau), jednak pierwsze potwierdzenie jej u¿ycia mamy z czerwca 1468r.: wprowadzona do oblê¿enia Bolkowa (sic mad.gif !!) spowodowa³a jego rych³± kapitulacjê. Wg XVII opisu wa¿y³a 160 cetnarów, do wystrzelenia za¶ kamiennej kuli o wadze 3 cetnarów i 20 funtów na odleg³o¶æ 2667 kroków (2000m) potrzebowa³a cetnar prochu" (autor szacuje cie¿ary (u¿ywaj±c funta wroc³awskiego) na odpowiednio: 8,5 tony (!!!), 168kg, 53kg, przy kalibrze ponad 500mm ( mad.gif mad.gif mad.gif )" UWAGA: "dane te stawiaj± "¦winiê" w rzêdzie najwiêkszych dzia³ epoki, choæ fakt, ¿e "W¶ciek³a Greta" z Gandawy wazy³a podobno ponad 16 ton"

10. dziesiatego przykazania nie bêdzie, bo siê zmêczy³em klepaniem...
oc omi chodzi:
a no o to, ¿e jednak:

a) broni palnej by³o na ¦lasku du¿o,
B) wydaje mi siê ¿e wiecej ni¿ w Polsce i na Litwie, ponadto by³a to bron ciê¿sza,
c) broñ ta by³a u¿ywana czêsto, rownie¿ w polu,
d) by³a mocno zró¿ñicowana,
e) uzasadnia to zabiegi WSZYSTKICH NA OKO£O w celu pozyskania fachowej sl±skiej kadry artyleryjskiej,
f) nawet mniejsze o¶rodki ¦l±ska dysponowa³y artyleri± liczebniejsz± ni¿ typowe miasta Polskie (nie wliczam tu miast pruskich!!!!)

to tyle - mogê siê k³ocic i nie upieram siê - papa
T.
Katarzyna
Witam!!!
Mam kilka pytañ odno¶nie broni palnej w wojskach zaciê¿nych w II po³. XVw

Poszukujê wszelkich informacji na temat piszczeli. kiedy siê pojawi³y?
(jedyne, co uda³o mi siê znale¼æ, to 3 piszczele w Rocie pana Marka - spis z 1471r.). wiem, ¿e by³y l¿ejsze od hakownic (ok.6kg) i nie wystêpowa³y ju¿ pod koniec XVw - "ostatnim terminem jaki spotykamy w spisach zaciê¿nej piechoty na okre¶lenie broni palnej jest rusznica, mniejsza od hakownicy, która wypar³a PRZESTARZA£E JU¯ WÓWCZAS PISZCZELE. pojawia siê w rotach spisanych w latach 1496-1500 i jest to jedyny rodzaj broni palnej, jakim w tym czasie dysponowano" ("Piechota zaciê¿na w Królestwie Polskim w XVw.)
czy kto¶ ma mo¿e jak±¶ ikonografiê?

Druga sprawa, to arkebuzy
"W II po³ XVw na zach. pojawiaj± siê arkebuzy - rêczna broñ palna o d³ugiej lufie, umocowana na drzewcowym ³o¿u. Broñ tê wyposarzono w zamek zap³onowy. Oddzia³y wyposarzone w tak± broñ stale utrzymywa³ ksi±zê burgundzki Karol Gruby ju¿ w latach 70 XVw." (M.Keen "Guns, Gunpower and Permanent Armies. Medieval Warwaffe).
czy kto¶ wie, co to takiego?

bardzo chcia³abym sprawiæ sobie jak±¶ rêczn± broñ paln±, i ju¿ nie wiem: rusznica czy piszczel (s± l¿ejsze od hakownicy), a mo¿e ten arkebuz........???

pozdrawiam
Koper
Mam pytanie w sprawie hakownic. Czy kto¶ móg³by mi podaæ mo¿e namiary kogo¶ kto takowe wytwarza (je¶li kto¶ taki w ogóle jest?)

Pozdrawiam i z góry dziêkujê

Q.
Rafa³ Molik
Wojciech S³awiñski www.platnerz.com . Reklamuje siê, ¿e robi broñ paln±.
Koper
Chcia³bym zg³osiæ do moderatorów pewn± ciekawostê....Tak siê sk³ada ¿e choæ post powy¿ej(dziêki Bogu) nie jest jakim¶ kretyñskim postem to jednak ja go nie napisa³em a kto¶ inny (nie wiem w jaki sposóB).Mo¿e to jaka¶ pomy³ka a mo¿e kto¶ celowo w³ama³ siê na moje konto nie wiem...Wystarczy sprawdziæ IP i po krzyku smile.gif

Pozdrawiam Jedyny prawdziwy i niepowtarzalny Piotr Kopernok
Arbor
Interesuj±ce.

Podejrzewam, ¿e identyfikacja uzytkowników polega na numerach IDjako numery systemu dziesiêtnego lub hexadecymalnego. Rzecz jasna zwykle posy³a siê dane od u¿ytkownika jako nag³ówek http, link lub formularz nieencryptowany czyli strata lub uszkodzenie pakietu (w przypadku modemu, lub uszkodzonego innego ³±cza) danych jest mo¿liwe.

Z 2207 mo¿e zrobiæ sie 220 smile.gif tylko w przypadku posy³ania linkiem (http://strona.pl/index.php?zmienna=warto¶æ), w przypadku innych sposobów poprostu mog³a zadzia³aæ magiczno¶æ komputerów, która dobrze wszyscy znamy. Uszkodzony pakiet mo¿e przyj±æ dowoln± postaæ smile.gif Nawet kota w butach smile.gif

Najlepiej wysi±¶æ i wsi±¶æ ponownie smile.gif bum.gif
£ukasz P
Oj kolego ..., ³atwiej wygraæ w totka bigsmile2.gif
Hever
Witam.
Czy ma kto¶ zdjêcie piszczeli? I czy by³y one w wojnie trzynastoletniej?

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Znalaz³em tylko takiego producenta. Czy kto¶ zna innych?

Krzysztof Pilski
http://www.bagrit.pl/rzemieslnicy/rzemiesl...?id=112&wg=inne

Pa
Borg
A ja jako kompletnie zielony spytam tak dla broni z zalacznika jaki kaliber zeby bezpiecznie ale i dostatecznie glosno bylo
A dwa do kiedy takiej broni uzywano
Pozdraiwam
Wotawa
Temat scalony
Reyki
Dobra to ja mam prosbe do was.Potrzebuje kontakt do osoby,ktora powie mi jak uzywac hakownicy jak je robic (mam w pelni wyposazony warsztat w zasiegu reki) i co powinni posiadac ludzie obslugujacy hakownice(osprzet itd.)

Z gory dziekuje.
Hako
Czytam i oczom nie wierzê. Tomaszku, zaiste masz racjê
Drogi Wotawo, w moim mie¶cie, w czasie budowania murów w latach 1341-1362 postawiono wie¿ê przystosowan± do broni palnej. Zachowa³a siê do dzisiaj.
W 1383 r. .....rzemie¶lnik Bartosza wystrzeli³ kamieñ ze spi¿owej puszki, który przebiwszy bramê /Pyzdr/ ugodzi³ proboszcza Miko³aja, który upadwszy na ziemiê wkrótce ducha wyzion±³... Kronika Janka z Carnkowa
Ksiêga Komturstwa Gdañskiego, w powinnosciach wojskowych mojego miasta, w latach 1399-1402 wymienia, ¿e musi ono wystawiæ solidny wóz z dwoma dobrymi koñmi do przewozu dzia³, na wyprawê do Isterburga /Wystruæ/.
Armia Fritza v. Ravenecka /oko³o 3000 osób/ dzia³aj±ca na Pomorzu w latach 1452 - 66 posiada³a 18 dzia³.
Xsi±¿e pomorski Eryk II po zakoñczoonej Wojnie Trzynastoletniej z malutkiej £eby /oko³o 300/ ludno¶ci odebra³ dwa dzia³a i dwie hakownice a z Lêborka / wtedy oko³o 600 mieszkañców/ sze¶æ dzia³ i osiem hakownic.

A teraz dla tych co im siê broñ palna marzy.
Do jej produkcji nie szukamy stali najlepszego gatunku bo ma ona to do siebie, ¿e pêkaæ potrafi. Dzisiejsze technologie metarurgiczne m/innymi walcowanie sprawia, ¿e nawet najgorszy gatunek stali nie ma wewnêtrznych niedoci±gniêæ. I je¶li co¶ siê stanie ...odpukaæ... to lufa hakownicy, piszczela, czy bombardy rozedmie siê a nie pêknie. A o t chodzi. Dla w³asnego bezpieczeñstwa moje bractwo pos³ucha³o rady emerytowanego wojskowego, artylerzysty. Gdy budujesz lufê czegokolwiek co ma strzelaæ prochem czarnym to kaliber lufy powinien mie¶ciæ siê w stosunku 1/3 do jej ¶rednicy zewnêtrznej. Np. kaliber 30 mm, ¶rednica zewnêtrzna 90 mm. I choæby¶ lufê t± nabi³ prochem czarnym do pe³na to nic siê nie stanie. A to, ¿e nie jest wierna replika, bo kaliber nie ten sam. to ju¿ mniej wa¿ne. Ja tam wolê byæ w³a¶cicielem w³asnych r±k I warunek istotny, proch czarny to proch czarny a nie jakie¶ trotylowo-prochowe wynalazki. Tak naprawdê huk daje odpowiednio dobity, suchy papier. A porady dla was napisa³ kto¶, którego bractwo do niedawna posiada³o dwie bombardy, jednen falkonet i cztery piszczele. Bombarda i piszczele by³y nagrodami w konkursie inscenizacji na II Turnieju Rycerskim Jarmarku ¶w. Jakuba w Lêborku i powêdrowa³y do zwyciêzców.
Z rycerskim pozdrowieniem Hako
Kyrieleyson
A czy kto¶ z szanownych Frehowiczów posiada mo¿e informacje ( a i zdjatka czy rycinki by³yby mi³ym dodatkiem ) na temat broni zwanej Petryna³em lub Eskopert± ?

Pozdrawiam bardzo gor±co...
krycha17
Witam.

Pewnie ten temat by³ wa³kowany wiele razy, ale ja nie moge znale¼æ odpowiedzi na moje pytanie. Z jakiej stali s± robione hakownice? Za pomoc z góry dziêkuje.

Pozdro. Krycha.
Mecenas
Witam. Osobi¶cie polecam ST45 lub HS50. Stale konstrukcyjne wêglowe, przeznaczone do obróbki cieplnej (hartowania znaczy). Choæ mo¿na je hartowaæ, to po wytoczeniu lufy nie polecam. Lepiej w razie problemów mieæ rozdêt± lufê ni¿ granat. Grubo¶æ ¶cianki to min. 2/3 kalibru a najbezpieczniej stosunek 1/1. Gdy lufa nie jest cylindryczna-grubiej tam gdzie proch. Materia³ kupowaæ w Centrostalu czy innych hurtowniach tego typu. Maj± prêty zimnowalcowane o ró¿nych ¶rednicach. Na lufê przeciêtnej hakownicy wystarczy prêt ¶r.50mm d³ugo¶ci ok 30-35 cm. Czasem maj± to jako odpad-koñcówki po przycinaniu dla powa¿niejszych klientów. Zawsze przy zakupie podawaæ gatunek stali,bo domy¶lna to St3s która ma wytrzyma³o¶æ plasteliny. Nigdy nie u¿ywaæ przypadkowych kawa³ków stali znalezionych na z³omowcu. Nic nie wiadomo o jej sk³adzie ani o tym gdzie i jako co taki kawa³ek pracowa³. Taka stal uwielbia robiæ niespodzianki domoros³ym artylerzystom zwane mikropêkniêciami. Druga sprawa to u¿ywany proch. Jego w³a¶ciwo¶ci zmieniaj± siê w zale¿no¶ci od stopnia granulacji, zmielenia sk³adników (to przy samoróbach), wilgonto¶ci; w zakresie od spalania w lufie jak kiepski silnik rakietowy do gwa³townej detonacji. Generalna zasada taka: nowa lufa, nieznany proch=2xmaksymalny ³adunek, lont w otwór zapa³owy z rozs±dnym opó¼nieniem, pusty teren, dobrze siê schowaæ i czekaæ na efekt. Co¶ takiego i w fabrykach robi± a nazywaja to uczenie "próba ci¶nieniowa".
krycha17
Dziêki za pomoc i dobre rady.
Tomasz Rejf
Ostatnio pojawi³a sie ksi±¿ka pana Jana Szymczyka "Pocz±tki broni palnej w Polsce (1383-1533). Ciekawa pozycja dopiero zczynam czytaæ, ale po szybkim kartkowaniu s± ciekawe rzeczy. Podzia³ i nazewnictwo broni, rycinki przedstawiaj±ce nawczesniejszych strzelców, szyk bojowy polskiej piechoty, recepturyprochu, ceny prochu, historia u¿ycia broni palnej na terenie Polski itd.
Reyki
Czyli warto siêgn±æ po t± ksi±¿kê.
Powiedz mi jedno,czy jest to wydawnictwo Bellona?
Jarek Przyby³o
CYTAT
Grubo¶æ ¶cianki to min. 2/3 kalibru a najbezpieczniej stosunek 1/1.

Jako¶ sobie nie wyobra¿am muszkietu kalibru 20 mm o takiej samej grubo¶ci ¶cianki, bo wtedy ¶rednica ca³ej lufy to 60 mm.
Tomasz Rejf
CYTAT(Jarek Przyby³o)
CYTAT
Grubo¶æ ¶cianki to min. 2/3 kalibru a najbezpieczniej stosunek 1/1.

Jako¶ sobie nie wyobra¿am muszkietu kalibru 20 mm o takiej samej grubo¶ci ¶cianki, bo wtedy ¶rednica ca³ej lufy to 60 mm.

te dane odnosz± siê do komory spalania, przy wylocie lufa moze mieæ nawet 2-3mm grubo¶ci. A w komorze spalanie z tego co wiem wystarczy po³owa kalibra.

Co do ksiazki to jest to wydawnictwo Uniwersytetu £ódzkiego
Tatar
Moi przyjacel hce zrobicz handgun konca 14/ *begining 15 veiku.
Jak vyglionda, jakie aksesuary - to dla nas jasne.

Ale hce sprosicz liudu dobrego ktury juz robil takie:
1) Jakij metal jest nailepzy dla handguna?
2) Jakie muze bycz sciany v proporcii z kalibrem?
3) Jak vy jego *loading
3) Jezely macie jakiesz linki o handhgunah gzie jest opysanie na moje pytaneie - bylbym bardzo wdzienczny za nih (jienzyki - angielski, ruski, polski)
4) No i jieszli komusz niewielka sprawa - co mozecie powiedziec *important z svojei praktyki...

Prepraszam za tragicne pisanie - ale ja prubuje nauczysczie... smile.gif
Marek Hany¿ewski
Polecam http://homepages.ihug.com.au/~dispater/handgonnes.htm

pozdrawiam...
meti
witam
Poszukuje wszelkich informacii o broniach prochowych takich jak: Bombardy, hakownice, piszczele (co to wogóle tak dok³adnie jest dunno.gif ), muszkiety. G³ównie poszukuje rycin, zdjêæ, (dajbo¿e) rysunków technicznych, technik wykonywania, wymiarów, zdobnictwa. Gdyby kto¶ mia³ jakie¶ bêde wdziêczny.
Dla zainteresowanych zamieszczê równie¿ link do dyskusii o samych bombardach:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=254
postrafiam MEti
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.