Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nogawice- pytania i odpowiedzi
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Grzyp
A z czego masz zrobione sznurki? Sznurki ze 100% we³ny maj± to do siebie, ¿e s± sprê¿yste i lekko siê rozci±gaj± pod wp³ywem obci±¿enia, co pozwala unikn±æ uszkodzeñ.

Aiuto
albo jeszcze inaczej , zrobic nogawico -spodnie w stylu tych pikowanych z bildideksu , nie maja tylka ktory moze sie rwac przy roznych przysiadach ,a pozatym jako ze mieszczanin nie paradowal w samym dublecie ,to i efektu "malpiego zada" nie bedzie ( czyli bialej pieluchy z tylu:)
zycze powozenia ,polecam wyprobowanie wszystkich pomyslow , pasow, sposobu wiazania czy sznurkow elastcznych , moze ktorys paten zadziala ;)
Ilonka
Sznureczki bawelniane, skrêcane.
W sumie tak piszê,¿e nogawice ale to nogawicospodnie, a pielucha robi siê z nadmiaru we³ny nie wy³a¿±cych bia³ych gatek.

Có¿ spróbujemy chyba na ten rok jeszcze z wi±zaniami cos pokombinowaæ, na przysz³y sezon zrobimy kolejn± wersjê, mo¿e uda siê co¶ lepszego.

Nogawice s± bez podszewki, czy myslicie, ¿e mog³aby ona trochê umocniæ materia³ w tamtym w miejscu?
Tubi¶
Wiem, ¿e to mo¿e ma³o odkrywcze, ale mo¿e problemem jest sama we³na? Mi siê zdarzy³o kiedy¶ kupiæ sukno we³niane, które roz³azi³o siê w rêkach po prostu. Mo¿e kiepski materia³ siê trafi³ po prostu?
Ilonka
To w sumie ca³kiem mo¿liwe, pierwsze rozdarcie bardzo os³abi³o splot. My¶la³am jednak, ¿e mo¿e wina mimo wszystko le¿y w kroju i chcia³am siê upewniæ czy jeszcze da radê to uratowaæ. Wydaje mi siê teraz te¿, ¿e mo¿e jednak od pocz±tku mog³am uszyæ nogawice z podszewk± - lniany lub bawe³niany materia³ mniej siê naci±ga i zdaje siê byæ bardziej zwarty, wiêc mo¿e da³oby radê jakos utrzymaæ ca³o¶æ 'w kupie' ;)
Yhm
Danie temu podszewki spowodowa³oby tylko bardziej efektowne prucie - materia³ sta³by siê jeszcze mniej sprê¿ysty. A jak ju¿ s± poprute zrób oddzielne - na bogate mieszczañstwo 1400-1420 jak najbardziej przystoi.
Rita
Czêsto lepiej ni¿ sukno pracuje flausz, lub materia³y o splocie denim, jak w jeans'ach. Po sfilcowaniu taki materia³ bardzo ³adnie pracuje. Sprawdzi³am na nogawicach mê¿a, od 4 sezonów ¿adnego rozdarcia.
Ilonka
Ok, wziê³am sobie do serca Wasze rady i opracowa³am ulepszony sposób szycia nogawicospodni - materia³ to flausz, do¶c zbity, ciête ze skosu, bez podszewki. Szew ³±cz±cy obie nogawki ze sob± oraz same nogawki [tam gdzie ³±cz± siê jakby 4 czê¶ci ] da³am nieco wy¿ej, natomiast czê¶ci od wewnêtrznej strony ud zszy³am d³u¿ej, poci±gnê³am je prawie na sam przód i dopiero doszy³am saczek.
Porzuci³am dr±ce siê spodnie i uszy³am nowe. Wysz³o nie¼le, facet mo¿e swodobnie siadaæ (!) a nawet kucaæ (!!) i siadaæ po turecku (!!!). Sznureczki bawe³niane, przywi±zywane do dubletu w pozycji siedz±cej.

Mam nadziejê, ¿e przetrwaj± Grunwald i to nie jeden :D

Pozdrawiam i dziêkujê za wskazówki blinkie.gif
Ilonka ( Soldau Bruderschaft )
Rita
¯eby by³o wygodniej, w kroku mo¿na wstawiæ klin w kszta³cie wrzeciona. Wtedy w nogawicach mo¿na nawet wypady szermiercze æwiczyæ smile.gif
Hubert z Lautenburga
Chcia³bym siê upewniæ czy mam racjê ;) - je¿eli nie noszê dubletu, bo jest w nim gor±co, a mam na sobie tylko koszulê, to spodnie z saczkiem wi±¿ê do gaci?
Nikodem
Nie, gdy jest gor±co to nadal nosisz dublet. Zwi±zujesz go paskiem i zdejmujesz z ramion i nadal masz go na sobie, nie maj±c go na sobie smile.gif.
Grzyp
Mo¿na dodaæ, ¿e po zdjêciu z ramion wygodnie jest dublet przewi±zaæ w talii tak jak bluzê. Ale bardziej polecam za³o¿enie dubletu jeszcze przed wyj¶ciem z namiotu - wtedy mo¿na chodziæ z "normalnie" za³o¿onym dubletem przez ca³y dzieñ. Oczywi¶cie przy za³o¿eniu, ¿e nie ma siê dubletu uszytego z we³ny p³aszczowej.

Shan
Witam!
Mam jeszcze pytanie co do stópki, ¿e tak za przeproszeniem siê wtr±cê. smile.gif Czy który¶ z wykrojów, które widzia³em (odtworzenie mojego autorstwa w za³±czniku :P) jest niepoprawny?

Innymi s³owy, czy podeszwa jest poprawna, czy stópka musi byæ z jednego kawa³ka materia³u?

P.S. Jakie¶ rady co do mierzenia i szycia? Mam problem z dopasowaniem... dunno.gif
Mo¶ka
CYTAT(Shan @ 23:29 10.07.2010) *
Witam!
Mam jeszcze pytanie co do stópki, ¿e tak za przeproszeniem siê wtr±cê. smile.gif Czy który¶ z wykrojów, które widzia³em (odtworzenie mojego autorstwa w za³±czniku :P) jest niepoprawny?

Innymi s³owy, czy podeszwa jest poprawna, czy stópka musi byæ z jednego kawa³ka materia³u?

P.S. Jakie¶ rady co do mierzenia i szycia? Mam problem z dopasowaniem... dunno.gif

tylko wykrój po lewej, tzn ten bez podeszwy jest poprawny. porównaj sobie z orygina³ami tutaj: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/cloth/hose.html - ¿adne z nich nie maj± podeszwy, nie maja te¿ czêsto u¿ywanego w RR trójk±tnego klina w kostce.

ja zawsze wycinam z zapasem, przyszpilam na nodze, zdejmujê, fastrygujê. jak piêta przechodzi bez problemu nieco zwê¿am. i tak a¿ do momentu, ±¿ nie da siê nie pruj±c prze³o¿yæ piêty. zszywam po ostatniej, niepruj±cej siê linii. no i oczywi¶cie szycie ze skosu. zanim wytniesz, sprawd¼ te¿ który skos jest ten dobry, bo wyra¼nie w jedn± stronê materia³ siê lepiej rozci±ga. no i paradoksalnie (przynajmniej z mojego do¶wiadczenia) - im wiêcej we³ny w we³nie, tym ³adniej mo¿na nogawice dopasowaæ.

pozdrawiam,
mosia.
Witko
S³ysza³em kiedy¶ o nogawicach ze skórzan± podeszw± do zastosowañ raczej dworskich. Czy kto¶ z Was zrobi³ rekonstrukcjê takich nogawic i czy macie jaki¶ wykrój do tego (je¶li jest inny ni¿ zwyk³ych nogawic) i ew. porady praktyczne?
MagicWojtek
normalne nogawice ze stop± + przyszyta podeszwa
najlepiej podeszwa utwardzona w wosku.
Zrobiæ rowek gdzie¶ 1 cm od krawêdzi podeszwy, taki g³êboki aby w rowku schowa³a siê dratwa icon_wink.gif
i normalnie przyszyæ go do nogawic
Witko
Dziêki! A jak zrobiæ taki gotycki czubeczek na koñcu, ¿eby nie zwisa³o to wszystko?
Przemko z Jarocina
Co do skórzanej podeszwy w nogawicach to pewno¶ci mieæ niestety nie mo¿na (a przynajmniej ja nic nie wiem, ¿eby takie odnaleziono, proszê mnie sprostowaæ je¶li siê mylê szczerba.gif ). Jednak np. w ksiêdze ³owów (za³±czam przyk³ady) mo¿na zobaczyæ panów paraduj±cych po lesie w samych nogawicach bez butów. Có¿, albo mieli tak zrogowacia³± skórê na stopach, ¿e im le¶ne runo kuku nie robi³o bum.gif , albo jednak jakie¶ (mo¿liwe, ¿e skórzane) wzmocnienie mog³o siê tam znajdowaæ.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

A co do tego pó¼niejszego gotyckiego czubeczka, to czy chodzi Ci o takie co¶, co wcze¶niej za³±czy³ Tubi¶?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Zapewne je czym¶ wypchaæ, ewentualnie dodatkowo podeszwê ju¿ z takim mniejszym czubeczkiem daæ dla podpórki (ale nigdy takiego nie robi³em, wiêc nie mogê zapewniæ dzia³ania takiego patentu).
Ania Franczyk
CYTAT(Przemko z Jarocina @ 00:17 08.09.2010) *
Co do skórzanej podeszwy w nogawicach to pewno¶ci mieæ niestety nie mo¿na (a przynajmniej ja nic nie wiem, ¿eby takie odnaleziono, proszê mnie sprostowaæ je¶li siê mylê szczerba.gif ). Jednak np. w ksiêdze ³owów (za³±czam przyk³ady) mo¿na zobaczyæ panów paraduj±cych po lesie w samych nogawicach bez butów. Có¿, albo mieli tak zrogowacia³± skórê na stopach, ¿e im le¶ne runo kuku nie robi³o bum.gif , albo jednak jakie¶ (mo¿liwe, ¿e skórzane) wzmocnienie mog³o siê tam znajdowaæ.

O ile mi wiadomo informacje na temat podszywania znane s± ze ¼róde³ pisanych, a konkretnie z rachunków szewskich (podszywanie skór± obstalowa³o siê u szewca- nie u krawca).
Nie jestem niestety na razie w stanie podaæ konkretów, jestem odciêta od swoich zbiorów na razie...:/
Monika ksf
CYTAT(Rita @ 06:19 09.07.2010) *
¯eby by³o wygodniej, w kroku mo¿na wstawiæ klin w kszta³cie wrzeciona. Wtedy w nogawicach mo¿na nawet wypady szermiercze æwiczyæ smile.gif
Uda³o mi siê dopasowaæ zinegroiwane nogawice bez klina, a w zasadzie ju¿ spodnie, tylko "biodrowki" ;) (zajê³o mi to dwa dni), tak ¿e mogê zrobiæ pe³ny przysiad. Na razie próbwa³am tylko na podszewce.
Mam dylemat jak podszyæ sukno lnem, czy tak jak w podszewkê w spódnicy zszywaj±c len z suknem tylko na górze i podszewka bêdzie lu¿no wisiac w nogawce, czy zszywj±c ze sob± ka¿da nogawkê osobno len z suknem na ca³ej d³ugo¶ci i dopiero pó¿nniej zszyæ krawêdzie nogawek. Sprawa pilna, bo muszê siê dzisiaj, najpó¿niej jutro, za to zabraæ i nie chcê pope³niæ b³êdu.
Z góry dziêkuje za radê.
Acha czy to lepiej zszywac nogawice "na okrêtkê", czy nak³adaj±c jedn± krawêgd¿ na drug± i przeszyæ, jak zwyk³a maszyna do szycia?
Z braku maszyny i tak wszystko szyjê rêcznie.
Pozdr
Monika
Borg
Zszywasz ca³o¶æ szwem za ig³± a potem odk³adasz i na okrêtkê:
http://heatherrosejones.com/archaeological...html#WSOvercast (nr 30)
Podszewkê zwykle wszywa³em tylko u góry a potem ³apa³em dó³ w kilku punktach by siê nie zwija³o. Dziêki temu lepiej pracuje.
Monika ksf
CYTAT(Borg @ 17:08 14.02.2011) *
Zszywasz ca³o¶æ szwem za ig³± a potem odk³adasz i na okrêtkê:
http://heatherrosejones.com/archaeological...html#WSOvercast (nr 30)
Podszewkê zwykle wszywa³em tylko u góry a potem ³apa³em dó³ w kilku punktach by siê nie zwija³o. Dziêki temu lepiej pracuje.

Dziêkujê za ekspresowa radê. Mam jeszcz tylko dylemat z tym szwem na okrêtê po wywrotce, czy obszyæ tak ka¿d± z dwóch krawêdzi z osobna, rozk³adaj±c szew, czy z³±czyæ je, prz³o¿yæ na jedn± stronê i obszyæ na okrêtkê z³±czone razem. Pierwsza wersja bêdzie siê ³adniej ukladaæ, natomiast druga wzmocni szew.

Okaza³a³o sie, ¿e p³ótno lepiej mi siê u³o¿y³o i ³atwiej je by³o dopasowaæ ni¿ sukno. Musi³am wstawiæ klin, ¿eby miec pe³ny zakres ruchów.
Viator
Oba sposoby bywa³y u¿ywane, ale je¿eli szew ma byæ mocny proponowa³bym drugi (wówczas nie tylko masz mniej roboty, ale w dodatku oba ¶ciegi równocze¶nie - za ig³± i okrêtka - trzymaj± materia³, podczas gdy przy roz³o¿eniu na boki no¶ny jest tylko ¶cieg za ig³± (i czasem potrafi siê brzydko roz³aziæ, zw³aszcza jesli materia³ siê po pewnym czasie zbiegnie a niæ - nie). Dwie okrêtki roz³o¿one symetrycznie na boki s± lepsze tam, gdzie ¶cieg musi byæ p³aski (bo przylega do cia³a i uwiera³by albo brzydko odstawa³).
Marhil
Witajcie
zamierzam uszyæ nogawice (takie które s± wi±zane do gaci), przeczyta³em ten temat i du¿o sie dowiedzia³em, ale czy mogliby¶cie powysy³±æ zdjêcia Waszych nogawic, jak s± przywi±zane do gaci. Chodzi mi w szczególno¶ci o zdjêcie, na którym by³oby widaæ dobrze jak troczek przechodzi przez gacie (czy w gaciach jest otwór na trok, czy takie ucho?). Chcia³bym dok³adnie to zobaczyæ na zdjêciu i upewniæ siê, ¿e dobrze zrozumia³em smile.gif
Z góry dziêkuje.
MagicWojtek
2 dziurki obok siebie przez które przechodzi troczek
Marhil
Aha, to mnie najbardziej ciekawi³o smile.gif
A te dziurki na jakiej maj± byæ wysoko¶ci?
Dziêki za odpowed¼.
NumLock
Na ¶rodku , tego "rurko-pasa" materia³u, w którym bêdziesz mia³ troczek. Oczywi¶cie z przodu cia³a smile.gif
Marhil
"rurko-pas" to chodzi Tobie o sznurek, który przewlekany jest przez gacie w "tunelu", aby te siê trzyma³y cia³a?
I przez ten "tunel", gdzie idzie ten sznurek to zrobiæ otwory?
Przepraszam, za takie pytania, ale muszê to sobie dok³adnie wyobraziæ smile.gif
Pozdrawiam
NumLock
Tak. A gdzie ty sobie to wyobra¿a³e¶? Przepraszam ze nieprofesjonalne s³ownictwo, ale akurat nie mia³em weny na s³owotwórstwo smile.gif
Marhil
Hehe, ja my¶la³em, ¿e te otwory to trzeba zrobiæ nad tym "tunelem", tak zreszt± kto¶ mi powiedzia³em, dlatego mia³em w±tpliwo¶ci. smile.gif
S³ysza³em te¿, ¿e mo¿na zrobiæ w tunelu rozciêcie i poprostu przeci±gn±æ trok przez noogawice i przez ten sznurek w tunelu, tak te¿ jest poprawnie? Tak chyba jest na tym obrazku http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=19266
Mi chodzi dok³adnie o ten rodzaj nogawic http://www.agnieszkamazur.com/index.php?sh...=pl&what=72 ,ale tutaj widze, ¿e otworki s± poni¿ej tunelu, a ja zrobie w tunelu i bêdzie dobrze smile.gif
NumLock
S³uchaj - powiem pro¶ciej. Dopasuj to wszystko tak, by by³o ci wygodnie i szyj. Bêdzie poprawnie.
Marhil
Dobrze smile.gif
Dziêki za odpowiedzi smile.gif
NumLock
Witam! Tym razem ja mam problem.
Otó¿ uszy³em sobie dublet i nogawice na lata 1395-1405. Nogawice rozdzielne z podszewk± do kolana wycinan± w zygzak u do³u. Dublet z kolei jest zapinany na guziki ze stójk± siêgaj±c± do grdyki lub ciut wy¿ej.
Problemem jest jednak to, ze szy³em to wszystko z zamiarem przywi±zywania nogawic do dubletu w lini oddzielaj±cej klatkê piersiow± od bioder ( oczywi¶cie mniej wiêcej). Dowiedzia³em siê jednak, ¿e jedynym prawid³owym rozwi±zaniem bêd± dziurki umieszczone jak najbli¿ej dolnej krawêdzi dubletu. A u mnie jak na razie nie da siê tego zrobiæ icon_sad.gif Dublet siêga mi mniej wiêcej za po¶ladek, nogawice równie¿ ciut za po¶ladek - wysz³o na to, ¿e ca³o¶æ zachodzi na siebie o mniej wiêcej "po¶ladek" .
Czy w takim razie skracaæ nogawice, dublet czy wszystko razem ? No chyba , ¿e nic nie skracaæ i jest na to jakie¶ rozwi±zanie ?
Dobry
Od ¶rodka dubletu przyszyj troczki skórzane i bêdzie po sprawie.Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
NumLock
Jeste¶ wielki smile.gif Dziêkujê za poradê.
Stalord
Troczki spoko, pytanie czy skórzane to najlepsze rozwi±zanie? Poleca³bym jednak zwyk³e sznurki materia³owe zakoñczone "akwiletem". ;) Samo rozwi±zanie jest ca³kiem udane, sam testuje je teraz w nowym pourpoincie.

Pozdrawiam, Stach!
Grzyp
Troczki skórzane by³y stosowane, wiêc nie jest to rozwi±zanie pozbawione sensu. Istotny jest tylko gatunek skóry i sposób wyprawienia - zwyk³y jucht garbowany ro¶linnie nie nadaje siê do tego. Doskona³a jest natomiast skóra z jelenia wyprawiona a³unem. Problem jest tylko z jej dostêpno¶ci±, ale warto.
Borg
Witam
Poszukujê najwcze¶niejszych przedstawieñ krótkich spodenek w tej stylistyce:
http://www.cafehistoria.net/photos/uncateg...yunderpants.jpg
W XVI wieku do¶æ powszechnie widaæ spodenki takie z dosznurowanymi "rajtuzami". Mo¿e kojarzy kto¶ wcze¶niejsze przedstawienia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.