Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nasze ultrasowskie stroje i zbroje
> Prywatne Inicjatywy > Bo¿y Bojownicy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Tuja bedziemy dyskutowac o tym, jak zrobic mega wypas stroje i sprzet bojowy.

Na wszelki wypadek przypominam zalozenia:

* Docelowo mamy miec niehistoryczne tylko plomby w zebach i soczewki kontaktowe, im predzej kazdy zrobi sie ultrasowy, tym lepiej. Fajnie byloby na przyszloroczne Pola Macieja byc juz ful mega wypas husytami.

* Pod wzgledem stroju celujemy w lata 1360-1430, w zwiazku z tym,z e portretujemy skromne, uczciwe i fanatyczne wojsko wywodzace sie raczej z ubogich warst w spolecznych, w stosunku do ktorego, w zwiazku z jego ideologia, nie ma zastosowania frywolna i zawsze na czasie moda zolnierska. Ale: stroj ma byc schludny, starannie wykonczony. Zadnego szmaciarstwa usprawiedliwianego slowami "bo to przeciez chlopi".
Uwaga! Trzeba pamietac, ze portretujemy ludzi z ok. roku 1430 - zatem, jesli ktos ma stroj z ok. 1360, to musi byc zasadniczo stroj, ktory w tymze roku, byl super mega wypas nowinka - bo glownie taki mialby szanse przetrwac w uzyciu 70 lat (choc oczywiscie, "upadajac w hierachii spolecznej").

* Pod wzgledem uzbrojenia i broni celujemy w lata 1400-1430, sprzet zolnierski. W tym wypadku zakres tolerancji czasowej jest mniejszy, bowiem zolnierz, aby przezyc staral sie miec w miare swych skromnych mozliwosci jak najlepszy sprzet.
Kacper napisal:

Zg³asza siê z Wszechzakonnej jeden. Mam tylko pytanie gdzie ten kielich naszyæ? Na kapturze? Na piersi?

Najlepiej jest na katurze, z lewej strony, moze tez byc na piersi, rowniez z lewej.

Pozdrawiam!
Jerzy von Ratibor
A przyk³adowo jak wygl±da sprawa z he³mem, optowa³bym za kapalinem ale tu pojawia siê problem, mianowicie na wielu imprezach do bitwy w kapalinach nie wpuszczaj±, wiêc co pozostaje? Hundsgugle czy inne przy³bice? W sumie patrz±c na to ze strony teoretycznej jest to mo¿liwe, poniewa¿ do 1430 roku prawdziwi chrze¶cijanie zd±¿yli ju¿ kilka krucjat "z³oiæ", a uzbrojenie pokonanych zatrzymaæ.
Pozdrawiam
W odpowiedzi zacytuje fragment podstawiwych zalozen projektu:

"* Projekt „Bo¿y Bojownicy” skupia siê na jak najwierniejszym, do mozliwie ostatniego detalu odtworzeniem grupy husyckiej piechoty pod wzglêdem wygl±du oraz zachowania (musztra, pie¶ni, ¿ycie obozowe) i taka rekonstrukcja jest jego narzêdnym celem. Inscenizacje walki s± celem drugorzêdnym, jesli wymagania sprzêtowe wynikaj±ce z dopuszczania do inscenizacji walki stanê³yby by w sprzecznosci z wymaganiami sprzêtowymi zwi±zanymi z wiern± rekonstrukcj± oddzia³u husyckiego, to wierna rekonstrukcja ma bezwglêdne pierwszeñstwo. "

Mysle, ze to powinno rozwiac watpliwosci...

A poza kapalinami, rzecz jasna wchodza wszelkie ³ebki z interesujacego nas okresu.

Pozdrawiam!
Kacper
poni¿sza kosa bojowa moze byæ dobrym zastêpc± halabard itp. Zachowuj±c historyczno¶æ uzyskamy wiêksze bezpieczeñstwo.. (zdjêcia ze strony Chor±gwi Ziemi Górno¶l±skiej, broñ produkcji Hurdalka)
Glewia, spoko pasuje, tylko musze dokladnie jeszcze sprawdzic jaki ksztalt na te epoke
Kacper
Aby by³o historycznie powinna byæ kosa osadzona na sztorc..smile.gif Pomys³y jak wykonaæ bezpieczn±?
Jerzy von Ratibor
Hmmm... face4.gif
Czy nie wyjdê na jakiego¶ bur¿uja i mroka, je¿eli wskoczê do wozu bojowego w ubiorze z czarnego sukna we³nianego.
Wiadomo: dublet, nogawice i suknia mniej wiêcej taka jak w za³±czniku (to jeszcze takie pytanie co do sukni, czy mo¿e ona posiadaæ ona rêkawy "workowate"?)
Pozdrawiam
Jerzy von Ratibor
Hmmm...
Za³o¿y³em ten temat aby ka¿dy móg³ skonsultowaæ historyczno¶æ przedmiotów, które zamierzamy zakupiæ, zrobiæ.
Wiêc ja mam takie dwa problemy:
1) Co my¶licie o glewi z za³±cznika, czy siê nada, jest to wyrób Kacpra, b±d¼ Konrada z Konina
2) Co my¶licie o tym pikowañcu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3782
Pancerz przeszywany spokojnie, nad glewia wlasnie pracuje. Tak przynajmniej sadzeja, jarzabek
Troszke przydatnych linków:

Troche fajnych, lecz „osprejowatych” rysunków i jedne bardzo kiepski, polski niestety (na samym dole)
http://www.allempires.com/articles/hussite...te/hussite1.htm

Szlaki spanilych jizd (tak jako ciekawostka)
http://www.felix2.2y.net/images/khussitk.jpg

Sztandary (nie jest to ani stroj, ani zbroja, ale w sumie rzecz tekstylna)
http://www.religious-tours.com/images/Huss...iteWarFlags.jpg

Ubrania srednioeiwczne (nas interesuje okres ok. 1430, Europa, wschodnia/centralna najlepiej)
http://www.costumes.org/history/100pages/m...edievalinks.htm
UWAGA! WAZNY KOMUNIKAT!!

UWAGA - NIE PIJE DO NIKOGO, ALE SADZE, ZE LEPIEJ TRABIC O TYM NA POCZATKU, NIZ POTEM WYWOLYWAC NIEPRZYJEMNE SYTUACJE

Pamietajcie, dzien czy w nocy, ze:

Nasz projekt jest w zalozeniu "ultrasowski" - ultrasowski realnie, czyli prawdziwie. Nie bedzie zadnego przebacz, ani poklepywania po ramieniu "bo to dobry kolega", tudziez palowania sie ze tkanina ma taki piekny splot i szycia z niej jakiegos nieksztaltnego wora.

Wszystko ma byc albo potwierdzone zrodlowo, albo przynajmniej bardzo prwdopodobne (na zasadzie analogii etc). Wzory czerpiemy przede wszystkim ze zrodel. czyli rycin, nagrobkow, malowidel etc.

Kto sie nie dostosuje, ten zostanie bezlitosnie i bez zalu wyautowany (oby sie takie rzeczy nie zdarzaly)

Kto ma jakas watp;liwosc wzgledem stroju i sporzetu, lepiej zeby 100 razy cos posprawdzal i sie popytal, zanim kupi cokolwiek, aby uniknac niepotrzebnego wydawania pieniedzy. Tym bardziej,z e czesto mozna znalexc w zrodlach rozne fajne sprzety lub zaskakujace pozytywnie wiadomosci, ktorych by sie w ogole normalnie nie spodziewalo.Na przyklad wzory pasujace na bagatela, 300 lat.

Albowiem jesli cos bedzie nie tak - to pechowiec bedzie poproszony grzecznie o nie noszenie tego i wymiane, nawet jesli bedzie super kolega i wyda na to mase kasy.

Jednoiczesnie prosze wszystkich ktorzy moga pomoc o przysylanie cenny ch uwag, wzorow stroju i uzbrojenia na moj sdres:kreyer1@gazeta.pl, bowiem chcialbym przygotowac dla uczestnikow naszego projektu internetowy manual.

Pozdrawiam Maciej!
Witam!

Rzucam do rozwagi temat bawelny - wiem, ze byl na freha wielokrotnie poruszany, ale takch dyskusji nigdy za wiele, szzczegolnie w kontekscie roku ok 1430.

Moja prywatna teoria jest taka: drobne elemnty z bawelny (np koszula, gacie, podszewki) moga byc, byle nie za czesto, bowiem byla to materia bardzo droga. Sienniki - do dyskusji. Namioty - zdecydowanie nie (niestety:( )

Ale to tylko moja opinia,a ja moge sie mylic

Pozdrawiam!
Maciej
Pozytywny
To pytanie do Brayana lub kogo kolwiek kto bedzie siê zna³ na strojach.Jak bardzo historyczne lub mroczne sa wyroby na tej stronie : http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/rycerstwo/gg...dex.php?sPage=1

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Ten dublet mo¿e byæ z XIV wieku na którym siê nie znam.
Natomiast my odtwarzamy XV wiek.

Pa
vroobell
skoro ju¿ mowa o dublecie, to jak jest z czym¶ takim o czym opowiada³ mi Maciej: d³ugie do 1/3 uda (od góry), nazywa siê dublet, a nogawice nie s± wi±zane do niego tylko np. do gaci na biodrze.
z drugiego, równie¿ pewnego ¼ród³a, wiem ¿e takie co¶ jest OK, ale chcia³bym poznaæ zdanie innych

dr±¿ê ten temat gdy¿ dublety, te z nogawicami wi±zanymi, mi siê po prostu nie podobaj± i szukam ca³y czas alternatywy - historycznej oczywi¶cie bigsmile2.gif

Vrabec
Pozytywny
A co na to Brayan ??? nie chcia³bym ¿eby mi kto¶ kiedy¶ wby³ na jakiej¶ imprezie ( devil.gif nó¿ dla mroka ) w plecy bigsmile2.gif za to ¿e mam na sobie taki a nie inny ubiur dlatego je¿eli to jest mozliwe to prosze o odpowied¿ konkretna w tej sprawie .

Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wi±zanie nogawic-spodni do gaci jest dla mnie nieco dziwne. Owszem widzia³em rycinkê z przywi±zanymi nogawicami do gaci, przedstawia³a mê¿czyznê przy pracach obozowych i by³a datowana na pocz±tek XIV wieku.

„…Wówczas to WSZYSCY zaczêli przypinaæ nogawice do kaftana, a nie kaftan do nogawic, gdy¿ jest to wbrew naturze…”

„…Od oko³o 1350 roku nogawice zaokr±glone u góry zosta³y wyparte przez nogawice znacznie d³u¿sze, które mog³y byæ zamocowane do kaftana nie tylko z przodu, lecz tak¿e z ty³u i po bokach…”

„…Od oko³o 1340 roku dawny surcot zostaje wyparty przez gipon lub pourpoint. Krótkie ubranie, ods³aniaj±ce nogi, wymaga³o noszenia d³u¿szych, a co za tym idzie bardziej obcis³ych nogawic. Nogawice MUSIA£Y byæ naprê¿one, co uzyskiwano poprzez dowi±zywanie ich do kaftana…”

„…Od koñca XIV wieku WSZYSCY zaczêli przywi±zywaæ nogawice do kaftana, przy którym zacz±³ pojawiaæ siê prosty ko³nierz. W tym samym czasie kaftan ponownie sta³ siê ubraniem spodnim…”

„…W koñcu XIV wieku ustali³y siê nazwy dla ubiorów mêskich. Dawny doublet – ubiór nak³adany na koszulê – mia³ znaczenie u¿ytkowe, S£U¯Y£ PRZEDE WSZTSTKIM do przywi±zywania na jego brzegach nogawic. Wierzchni, równie krótki ubiór móg³ nosiæ nazwê gipon, jaque, jaquet lub pourpoint…”

„…W letniej porze ograniczano siê do u¿ywania pod robe tylko zwyk³ego doublet, POTRZEBNEGO do prawid³owego naprê¿enia obcis³ych spodni…”

„…Spodnie mêskie w koñcu XIV wieku zeszywano ³±cz±c odrêbne dot±d nogawki. W XV wieku nigdy nie dochodzi³y one wy¿ej, jak tylko do brzegu doublet, do którego BY£Y przywi±zywane. Czêsto jednak w XV wieku u¿ywano dawnego typu nogawice…”

Ekspertem nie jestem przytoczy³em tylko materia³y, które uda³o mi siê wygrzebaæ.

Pa
Witam!
Przyznac musze, ze sam jestem zaskoczony tymi rzeczami a proposwiazania nogawic. Rzezniczku, mzoesz podrzucic jakies materialy zrodlowe (obrazki)? Bo przyznam sie bez bolu, ze bylem przekonany, ze wsrod prostszych ludzi, wiazanie nogawic doi gaci albo gacnika (czyli paska/sznurka na gaciach bylo dosyc dlugo stosowane.
Cdo do dluzszego dubletu , siegajacego za talie- wedle mojej wiedzy, taki dublet byl krzykiem modu ok 1360roku, a ok 1430 spokojnie mogl go nosiuc czysty i schl;udny czeski chlop. Ale tez moge sie mylic. Choc nie mozna wykluczyc tez, ze mylic mogla siie tez autorzy ksiazek z ktorych korzystales:) Tak juz jestniestteuy, ze dopiero wizerunek obrazka z epoi rozwiewa wszelkie wtapliwosci. Dlatego jesli masz - wrzucaj koniecznie. Oczywiscie, nie mam zamiaru Cie urazic czy cos.
Pozdrowka!Maciej
Jerzy von Ratibor
Witam
Je¶li mam lataæ z halabard± b±d¼ glewi± czy odpowiedni bêdzie taki kapalin z wizurami
http://www.bagrit.pl/zbrojownia/img/artyku...konstrukcja.jpg
http://www.fioredeiliberi.org/gallery/albu...c_009.sized.jpg
I jak siê przedstawia sprawa z podbródkami, wydajê mi siê, ¿e w czasach, które z za³o¿enia odtwarzamy by³y one ju¿ popularne, tylko jak taki powinien wygl±daæ coby nawet nawiêkszy ³owca mroku niczego mrocznego w nim nie wypatrzyl smile.gif
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Co do wi±zania nogawic to zapewne s± ludzie bardziej znaj±cy siê. Sam jestem ciekawy jak to by³o. Temat przerzucam do strojów.
Witam!
Taki kapalin moze byc spoko. Pozostaje pytanie co do podbrodka, bo choc mozliwe, ze wtedy podbrodek juz byl, nie wiadomo jeszcze, jak wygladal.
Pozdrowka
Maciej
Kacper
czapka futrzana (uszyta z radzieckiej fura¿erkopodobnej) bêdzie zbytnio bur¿ujska jak na ubogiego husytê?
Zalezy jak wyglada i czy ma potwierdzenie w jakis zrodlach. Ja na przyklad piewsze slysze o czyms takim crazy.gif
Kacper
Nie mam dostêpu do materia³ów z prelekcji jaka odbyla siê u nas w Olsztynie kilka dni temu... By³y tam rysunki kapeluszy/czapek z futra. Gdyby¶ Rze¼niczku by³ tak ³askawy.. smile.gif zdaje siê ¿e masz do nich dostêp...
Jerzy von Ratibor
Mo¿e chodzi Ci o co¶ takiego
Czarny
Witajcie
Czapa jest fachowa ¦wietnie by to wygl±da³o Tylko czy aby troszkê nie za ciep³o? smile.gif
A ja mam pytanko trochê z innej beczki Czy taki do¶æ prosty, mieszczañski robe nadaje siê dla husyckiego piechura? Chyba nie bêdzie to zbyt bogaty ubiór, jak my¶licie?
Pozdrówka
Owen
Witam
My¶lê ¿e proste robe spokojnie pasuje. Mimo wszystko husyci to nie tylko ch³opi ale te¿ w³a¶nie mieszczanie.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Robe wojskowe by³o krótsze od mieszczañskiego i dworskiego. Nie mog³o przeszkadzaæ w codziennym ¿yciu wojskowym. Ponadto rêkawy powinny byæ proste. Dobry przyk³ad mamy u ¶w. Jerzych - tyle, ¿e bufki mniejsze.

Pa

Bardzo du¿o wzorów czap futrzanych jest u Gutkowskiej - Ubiory Polskie XV wiek.

Pa
Osmiele sie zauwazyc, ze bufki to wynalazek II polowy XV wieku, a stroje swietych Jerzych, choc super, to lata 70-te XV wieku czyli tak z cztery dychy po nas...

Pozdrawiam!
Maciej
Marcus Aurelius Carnifex
W³a¶nie to chcia³em powiedzieæ. Tylko ¼le sformu³owa³em.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
¯eby nie by³o, ¿e rzucam s³owa na wiatr:
cool.gif cool.gif cool.gif
http://husyci.w.interia.pl/index_01.htm

Zacz±³em kolekcjonowaæ rycinki.

Jest to moja prywatna inicjatywa i nie bêdzie mi wcale przeszkadza³o jak kto¶ bêdzie te¿ robi³ jak±¶ stronkê dotycz±c± husytów. A nawet lepiej - reklama podstaw±...

W zwi±zku z powy¿szym proszê o pomoc w zbieraniu tych "kolekcjonerskich znaczków".

Da³em ten temat tutaj dlatego, ¿e jestem ludziem i mogê siê ty¿ pomyliæ. Proszê wszystkich o ewentualn± weryfikacjê.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Jeszcze odno¶nie bufek:

„…Oko³o 1430 roku rozpowszechni³a siê w³oska moda rêkawów wypychanych kulisto w górnej czê¶ci…”
Podejrzewam, ¿e moda ta na tereny husytów mog³a dopiero trafiæ po 1450 roku – czyli odpada.

Odno¶nie przeszywy zamieszczonej wcze¶niej. Trochê dziwnie wygl±da jak na husytów. Bezpieczniej za³o¿yæ przeszywê lnian±. Jak kto¶ chce to mogê podrzuciæ fotê swojej przeszywy to zobaczy jak to siê prezentuje.

Jeszcze odno¶nie klimatów Ultra, które wymagaj± du¿ych wyrzeczeñ:
- Nakrycia g³owy musz± byæ, jak to pisa³ wcze¶niej Tomaszek.
- Pasek musi byæ, jak to wyczyta³em. Chodzenie bez paska by³o upokarzaj±ce, skazañcom zdejmowali pasek.
- No i odpadaj± ultrasowe kolczugi z drutu marki "ocynk" lub marki "podk³adka sprê¿ynowa".

Pa
Tak tak, to wazne, zadnych ocynkow i podkladekj!!!

A jak Wasze ppglady na tem,at bawelny? Przypominam - ja stoje na stanowisku, ze tylko z bawelny oze byc drobnica: podszewki, bielizna.

Pozdrawiam!
Maciek
Kacper
A ja z zapytaniem czy pikowanica z kilku warstw... koca (zdaje siê ¿e co¶ z we³ny w sobie ma), szyta rêcznie i opatulona szczelnie p³ótnem lnianym przejdzie?
Spokojnie, byle tego koca nie bylo widac ani troche

Co do tej przeszywki bez rekakow, ja uwazam, z ejest spoko., We Wloszech byla na pocz XV w, wiec 30 lat pozniej spokojnie mogli ja nosic w Niemczech i w Czechach

Pozdrawiam!
Maciej
Przegladalem niedawno dosyc intensywnie rozmaite godzinki, glownie godzinki ksiecia du Berry, gdzie jest mnostwo przedstawien ch³opów z pocz±tku XV wieku. Nie jaki¶ obszarpanych ¿ebraków, ale czystych, schludnych i pracowitych kmieci,zapewne typowych dla ówczesnej Europu zachodniej i ¶rodkowej.

No i zdumia³o mnie, zê 99% tych ch³opów nosi stroje nam kojarz±ce siê raczej z XIII wiekiem i wczesnym XIV - czyli rozmaite tuniki, d³u¿sze i krótsze, we³niane. Nie dopatrzy³em siê jeszcze ani ejdnego dubletu.

Powstaje zatem problem, które poddaje pod rozwagê:

Husytow "sierotki" ktorych odtwarzamy, z racji ich pogl±dów raczej nie obejmowa³a tzw moda ¿o³nierska - ekstrawagancka, "prosto z ¿urnala", a nawet krok do przodu. Raczej nosili sie skromnie (choæ czysto, schludnie i solidnie!!!). W 90% byli czeskimi ch³opami.
Czy zatem zestawu ubraniowego nie nale¿a³oby poszerzyæ o owe tuniki, jako alternatywê dubletu?. Ciekaw jestem waszych opinii - ale proszê o ich solidne uzasadnienie, by na przyk³ad unikn±æ sytuacji dopasowywania historii do swych braków.

A godzinki du Berry mo¿na obejrzeæ pod adresem: http://gallery.euroweb.hu/index1.html (w okienko "text" wpisujemy slowo "limbourg" i wyskakuje nam mnostwo obrazkow)

Pozdrawiam!
Maciej
Kacper
Zdaje siê ¿e w¶ród husytów sporo by³o mieszkañców miast...(choæby miasta Tabor..smile.gif ) Stroje modne, choæ biedniejsze, ew. z defektami (takie jakie mo¿na by³o dostaæ ze ¶redniowiecznego second handu..smile.gif ) powinny pasowaæ nie? A w³a¶nie.. na stronie wydawnictwa Osprey jest informacja o ksi±¿ce po¶wiêconej Husytom. Jeszcze siê nie ukaza³a, ale gdyby kto¶ mia³ okazjê nabyæ i zeskanowaæ ( heart.gif ) by³oby ¶wietnie.
Marcus Aurelius Carnifex
Co¶ tam znalaz³em z ciuszków wierzchnich husytów. Lecz to nie jest jeszcze potwierdzone. Bêdê szuka³ dalej.

Cu¶ tam doda³em. Szukam dalej.
http://husyci.w.interia.pl/index_01.htm

Pa
Witam!

Na wstepie chcialbym napisac, ze bradzo sie ciesze z Waszego zaangazowania w projekt - oby tak dalej!

Chcialbym jednak na pocztaku zawrocic uwage na jedna rzecz, tak aby nie zaprowadzila nas w slepa uliczke.

Drodzy koledzy - i kolezanki. Nie traktujcie jako wzorow rekonstrukcji z ospreyow oraz innych , na pewno przydatnych publikacji. Bo te obrazki to wlasnie rekonstrukcje, tyule ze nie uszyte,a namalowane. Obrazki z ospreyow oraz innych tego typu wydawnictw wydawnict traktujcie tylko jako wskazowke, do tego czego mzoan szukac w zrodlach.

Ultrasowosc projektu polega na tym, ze staramy sie, aby kazda rzecz, nawet drobna pierdolka miala potwierdzenie w zrodlach. A zrodlo to obrazek z epoki, rzezba, ewentualnie zachowany przedmiot. Rysunki z ospreyow etc to nie zrodla, a opracowania - takie same opracowania, jak zrekonstruowane przez nas sylwetki, czyli zapewne nie wolne od bledow i anachronizmow, z ktorych w chwili obecnej nie zdajemy sobie sprawy.

No, teraz po przydlugim wstepie zacytuje jeszcze jeszcze e-mail, jaki dostalem od profesjonalnego historyka sztuki, specjalistki od strojow, Ewki Kasarab - pelen jest cennych wskazowek, sa tez do niego dolaczone obrazki ZRODLOWE.

Oto on:
Jesli chcesz miec pewnosc, ze ciuchy nie sa "wypasione" to wzoruj sie na postaciach chlopow/pasterzy
ze scen Bozego Narodzenia (Jozef to tez chlopo-rzemieslnik i w dodatku stary i biedny,)). Jesli
chodzi o zbrojnych to wszelkie Niesienia krzyza i Ukrzyzowania sa dobre do ogladania strojow
najemnikow i milicji miejskiej.
Malarstwo wegierskie i niemieckie to to samo co czeskie (jeden obszar kulturowy), to tez dobre
zrodlo.
Bawelna na pocz.XVw. to troche zbyt duzy "wypas" jesli chodzi o Husytow. Ostroznie z zywymi
kolorami, szczegolnie z malinowa czerwienia, pomaranczem, zielenia soczysta jak na wiosne.
Najmodniejszy bo najtanszy byl podobno niebieski ale wiekszosc chlopow nosi ciuchy szare, brazowe,
bezowe, z naturalnej welny. Bron Boze jakakolwiek bielizna bawelniana a bielona w szczegolnosci!
Wogole chlopi nosili TYLKO nie bielone plotno-bielenie wymagalo czasu,roboty a to podrazalo jego
cene.

To tyle uwag ktore nasunely mi sie po przeczytaniu waszych ustalen co do strojow husyckich.
Pa!
Marek Hany¿ewski
Je¶li chodzi o wierzchni ciuszek dla husyty, to proponujê co¶ takiego jak ma pan na koniu w za³±czniku. To chyba nawet przedstawienie Jana ¯i¿ki, je¿eli dobrze pamiêtam.
Marcus Aurelius Carnifex
Maciej s³usznie gada!

Dziêki na spojrzenie na temat od drugiej strony. Trzeba bêdzie pogrzebaæ w ¼ródlach, a nie w rekonstrukcjiach. Nie wiem jak innym ale wypowied¼ Macieja dla mnie jest bardzo cenna.

Chyba siê zdecydujê na zrobienie ubioru wierzchniego o kolorze naturalnej we³ny b±d¼ o kolorze szarym.

Co do kroju to zdam siê na opiniê lepszych fachowców ni¿ ja i zamówiê u takich którzy siê znaj± na tym.

Pa
Jerzy von Ratibor
lipa
Jakub Zieliñski
jo³
vroobell
oto moje uzbrojenie zaczepne oraz tabliczka woskowa

co do kuszy - zdajê sobie sprawê, ¿e nawet nie pretenduje do miana repliki, ale:
- to moja pierwsza
- za rok bêdzie druga - super feudalna ju¿
Marcus Aurelius Carnifex
W³a¶nie rozmy¶lam nad ciekawym obrazkiem:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy36.jpg

Po lewej niebieskie (prawdopodobnie) robe cywilne b±d¼ wojskowe.

Po prawej niebieski (prawdopodobnie) doublet, przywi±zany do nogawic i opuszczony do ty³u.

Raczej to Niemcy. Ale gdzie¶ wyczyta³em, ¿e moda niemiecka, polska i czeska by³a podobna w I Po³owie XV wieku.

Pa
Jerzy von Ratibor
Czy to nie jeden z obrazków, które Ci podes³a³em? smile.gif
A tak w ogóle, mog± to byæ Niemcy ale równie dobrze mog± byæ to W³osi, b±d¼ inna nacja, których wiele uczestniczy³o na soborze w Konstancji, gdzie spalono Husa, podobny (choæ niekoniecznie ze wzglêdu na ubrania) obrazek pochodzi z kroniki Ulricha von Richentala (patrz za³±cznik).
Co do tego obrazka, to nie jestem pewien jego historyczno¶ci, ale patrz±c na uzbrojenie stra¿y, dziwi± mnie podbródki (których ponoæ w II dziesiêcioleciu XV wieku jeszcze nie by³o), oraz te ni to salady ni to kapaliny.
Pozdrawiam
Owen
Witam
Co do obrazków, to oba s± niestety pó¼niejsze. Je¶li chcieliby¶my dobrych wzorów na ten okres to warto by siêgn±æ do manuskryptów czeskich z pocz±tku XV wieku. Niestety z dostêpem do nich jest podobnie chyba jak do naszych. Zdaje siê, ¿e w Biblii Wac³awa by siê co¶ znalaz³o, ale do niej poza Aiutem nikt chyba nie ma doj¶cia.
Ewentualnie jakie¶ fotki z ich muzeum narodowego czy wojska, ale tu by chyba trzeba zorganizowaæ nasze poselstwo do Pragi z cyfrówkami bigsmile2.gif .
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Pogadam z Aiutem - mo¿e co¶ znajdzie.
Kacper
Dwa wyszperane obrazy stroji ch³opskich, fajnie przedstawone...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.