Czekam z niecierpliwo¶ci±
.
Witam Bracia
Co myslicie o workowatych rêkawach?
Zawsze by³em przekonany, ¿e jak robimy prostych ludzi (znaczy siê ja chce mieszczanina akurat) to tylko prosty rêkaw i koniec
A tu przypomina mi siê Ksiêga £owiecka Gaston Phoebus'a No i tam nie dosc ¿e ³owczy maj± szerokie rêkawy takie niewielkie worki to na dodatek fa³dy uk³adaj± siê w taki sposób, ¿e by³bym sk³onny uznaæ, ¿e tam probowali taka ma³a bufke zrobiæ
Jak my¶licie troche posze¿ony rêkaw, obcis³y przy nadgarstku to ju¿ niemoralnie wypa¶ne?
Uwazam ze jesli ktos nosi juz helm, rekawice, bron boczna, drzewcowke, przeszywke, jak ma do tego jeszcze kaptur kolczy to jak najbardziej zasluguje na taki ciuszek
ale to tylko moej zdanie i chce poznac wasze
pozdrawiam
Z Bogiem
My¶lê, ¿e skoro my¶liwi czy te¿ psiarczykowie takie nosili to ¿o³nierz te¿ mo¿e. Ja osobi¶cie posiadam kurtê-rekonstrukcjê z Book of hunt, z lekko workowatymi rêkawami na ramionach i zwê¿aj±cymi siê do nadgarstka. Polecam.
http://vroobell.myphotoalbum.com/view_phot...m02&id=DSC02195
Haj!
Rozszerzane i bufiaste rêkawy s± pewnego razu ozdob±. Jak powszechnie wiadomo husyci mieli zakaz u¿ywania ozdób wszelakich. Na pewno dla ¿o³nierzy wygodniejszy i praktyczniejszy by³ rêkaw prosty. Mo¿e u rycerzy i oficerów ta ozdoba siê czê¶ciej pojawia³a - prezentacja
. Na pewno moda szerokich rêkawów by³a powszechnie stosowana w modzie dworskiej i w¶ród bogatszego mieszczañstwa. W¶ród ubogiej ludno¶ci mog³o takie zjawisko wyst±piæ, choæ na pewno by³o znikome.
Pa
Hej
Pojawia siê w czeskiej ikonografii robe z lekko workowatymi rêkawami, wiêc my¶lê ¿e spokojnie byle bez przegiêæ.
Ano!
Poza tym, w "Bellifortis" Konrada Kyesera, z pocz. XV wieku, jest strzelec z piszczel±, w kapalinie i w workowatych rêkawach w³a¶nie.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
witam
by³em dzi¶ w muzeum w Bêdzinie (w koñcu bo ju¿ mi wstyd by³o)
I z ciekawych dla nas rzeczy to tak
1) zachowany bijak cepa bojowego, niestety bez metalowych okuæ i ³añcucha. odobny w kszta³cie do Rze¼niczkowego, mo¿e mniej masywny, za to z wiêksz± ilo¶ci± gwo¼dzi (ile dok³adnie ich by³o nie pamietam:( )
2) partyzany, ch³opskie, broñ z czasów wojen ch³opskich w Niemczech, XVI wiek, bardzo prosta, prymitywna broñ je¶li chodzi o wykonanie. Pó¼ne, ale my¶le, ¿e do¶c uniwerslane. Z ciekawostek, nie by³y wykute jak w³ócznia, z 2 pionowymi osiami symetrii, tylko ostrze przesuniête na bok w stosunku do osi drzewca I je¶li nie macie nic przeciw chetnie bym sobie tak± sprawi³.
Przy okazji Bracie S³odziutki sk±d masz ten berdysz ze zdjêæ z Czerska? W Bochni jest podobny, ale pó¼niejszy chyba. Musze wyslaæ tam znajomego...
Pozdrawiam
Haj!
A zdjêcia porobi³e¶? Warto by by³o jak±¶ galeriê zdjêæ eksponatów z muzeów porobiæ.
Pa
nie mam chwilowo dostepu do aparatu ale mam tam rzut beretem wiec nie boj zaby
uprzejmie informujê, ¿e rekonstrukcja, któr± ma Vrabec pochodzi z The book of Hunt, pan na rycinie by³ zwyk³ym chamskim naganiaczem psów, nothing more nothing less
rêkawy nie s± _workowate_ w dworskim sensie ;) nie schowa tam Vrabec skrzynki piwa i czipsów ;)
s± delikatnie rozszerzane na ca³ej szeroko¶ci (nie ma marszczenia g³ówki rêkawa!) i zwê¿one przy nadgarstku
krój bardzo bardzo powszechny
CYTAT
Przy okazji Bracie S³odziutki sk±d masz ten berdysz ze zdjêæ z Czerska?
Bracie Borg: Mój berdysz jest wzorowany na berdyszu który ogl±dali¶my w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, tyle ¿e tamten mia³ doln± czê¶æ brody zaokr±glon± od strony ostrza. Chêtnie zamieszczê to zdjêcie na forum, ale bêdê móg³ to zrobiæ dopiero za jaki¶ tydzieñ. Chyba ¿e Wróbel albo Owen wrzuc± to zdjêcie wcze¶niej
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
ok dzieki i czekam na zdjecie chetnie zobacze:)
Hej
No dobra, wiem ju¿, sk±d s± te kielichy na ubraniach husytów
.
Wawrzyniec z Brzezowej, kronikarz powstania husyckiego, w czasie pierwszej krócjaty po bitwie na Vitkovie napisa³: "...tam pokonani zostali wrogowie kielicha przez tych, którzy walczyli za kielich. A ci wszyscy [czyli husyci], aby siê wspólnie rozpoznawali, nosili na swych szatach i proporcach kielich czerwony albo bia³y."
Cytat za Ann± Paner z "Jan ¯i¿ka z Trocnova"
Generalnie Wawrzyniec jest uwa¿any za raczej wiarygodne ¼ród³o, choæ jego relacja dotyczy pocz±tków rewolucji, a nie notuje on pó¼niej nic wiêcej o tym zwyczaju. Generalnie warto siê nad tym zastanowiæ.
Pozdrawiam
Za ta sama ksiazeczka tylko wyleciala mi zakladka gdzie zaznaczylem cytat wiec podesle pozniej
Bylo cos o zakazie czy paleniu ubran z wycinankami
mam zdjecie tego berdysza
sliczny
A dwa jak sie zapatrujecie na napiersniki skrzyncowe?
Ogolnie jak na cokolwiek blaszanego na klacie lepiej bombaste czy skrzyncowe?
Haj!
A jak datowany jest ten berdysz? Ma specyficzny kszta³t który mo¿e s³u¿yæ jako podpórka muszkietu.
Pa
Podobny orygina³ takiego berdysza le¿y w muzeum w Bochni
http://www.muzeum.bochnia.pl/images/arch.s...red.berdysz.jpg
Pozdrawiam
Hej no ten berdysz z MWP jest jednak mocno solidn± rzecz±, raczej on nie z tych od muszkietów.
Co do napier¶nika skrzyñcowego, to jak dla mnie on to lata 40-te. wiêc chyba ciutke zapó¼no.
Co do oblaszenia husytów, to napewno nie by³o tak ¿e ganiali oni w samych ubraniach. Du¿a ich czê¶æ rekrutowa³a siê jednak z miast, gdzie dostawali wyposa¿enie z arsena³ów miejskich. Które mog³obyæ trochê opó¼nione ale, w warunkach wojny jednak stale by³y uzupe³niane. Dobrze by by³o spróbowaæ dotrzeæ do rachunków miejskich i spisu arsena³u z jakiego¶ miasta czeskiego, co da³oby nam pewne pojêcie na ten temat.
Generalnie jak wiadomo mamy podstawowy problem z terminologi±. Id±c za Durdikiem, w ¼ród³ach z pocz XV wieku pojawiaj± siê takie okre¶lenia jak:
szlap - kapalin,
barbuta (brodatnica)- ja bym to identyfikowa³ jako nasza ³ebka,
hunckap - of kors,
³ebka- która wedle autora jest osobliwo¶ci± czesk±, przy czym podaje: ¿e w 1431 mieszczanie zgorzeleccy oddali ¿elazne kapelusze do przeróbki na ³ebki, wiêc mo¿emy pozgadywaæ co to mia³o byæ.
salir - polska ³ebka, wedle autora, który to termin pojawia siê jednak najwcze¶niej w 1441r, i chyba w jakim¶ stopniu mo¿emy j± identyfikowaæ z salad±.
Pozdrawiam
CYTAT
Podobny orygina³ takiego berdysza le¿y w muzeum w Bochni
O jaki wypas!
Mój berdysz robi siê coraz bardziej uzasadniony! Jakie s± wymiary tego egzemplarza z Bochni?
Hej
To S³odziutki ¿eby podreperowaæ jeszcze twoje samopoczucie w zwi±zku z berdyszem, te¿ co¶ zapodam ;).
Tylko wszystko wskazuje ¿e warto ¿eby¶ jednak bardziej zaokr±gli³ doln± krawêd¼, o ile dobrze pamiêtam.
Generalnie mo¿na zauwa¿yæ pewn± ci±g³o¶æ tego wzoru tak¿e w XVI i XVII wieku.
Pozdrawiam
Je¿eli to nie musi byæ "na ju¿" to mogê Ci przes³aæ obrys na kartce tego berdyszka. Wg muzeum jest datowany na XVI wiek ale chyba siê zgodzê z tym co napisa³ Owen.
Pa
CYTAT
Tylko wszystko wskazuje ¿e warto ¿eby¶ jednak bardziej zaokr±gli³ doln± krawêd¼, o ile dobrze pamiêtam.
To w sumie zabieg kosmetyczny
Je¶li kto¶ ma obrazek z Biblii Wac³awa, na którym podobno jest taki berdysz BEZ zaokr±glonej krawêdzi, to go oz³ocê p³atkami z³ota
Spanembohem!
Marcina Surdela pomecze bo wspomianl cos o jakis zapiskach gdzie pacholki kogos wazniejszego drzewcami berdyszy obily...
Berdysz to jedno ja chce glewie znalesc
Hej Wiara
Zamieszczam pytanie kolegi o umieszczanie kielicha na wierzchu herbowej jaki:
CYTAT(agresiva56)
chcê nosic "jake" z barwami swoimi i von Reihla ale jednocze¶nie bardzo mnie krêc± husyci i interesowa³o by mnie czy gdybym prosto na jake herbow± i na tarczê umie¶ci³ kielich
Prosimy o odpowied¼
S³odziutki & Siwy.
ja bym po prostu kielicha nie nosil
w sumie to nie kazdy mial ten kielich namalowany
a wappenrock to juz moim zdaniem do husyty raczej wogole nie pasuje
Hej
No ja te¿ s±dzê ¿e raczej to nie jest dobry pomys³. Generalnie by³a szlachta husycka jak najbardziej, ale nie wydaje mi siê by nosi³a kielichy na jace. To co przytoczy³em, mówi³o o bitwie na Witkowej górze gdzie generalnie bra³a udzia³ raczej biedota. Nie wiem nic o tym by dalej tak robiono.
Pozdrawiam
Pozor!
Powinnismy miec husycka ceramike!
Ostatnio na wydziale podziwialem takiego garnka
Wybijali stempelkami napisy wokolo
Co ciekawe garniec ogladany przezemnie byl wykonany w Polsce jako podrobka z epoki. Byl siwakiem i mial stempelki tylko jakos tak przypadkiem nie tworzyl zadnego napisu i niektore litery byly do gory nogami
Po swiatach mam sie zglosic i dostane bibliografie
narazie z glowy artykul z Spotkan z Zabytkami nr 1 rok 1997, Heretycy i cos tam autor: Skrok
oraz Andrzejewska, archeologia historica polona tom 5
Hej
A mo¿esz jakie¶ foto skombinowaæ, bo ciekawie brzmi ale niebardzo sobie wyobra¿am.
Gdzie¶ chyba siê spotka³em z terminem ceramiki husyckiej, muszê poszukaæ.
Pozdrawiam
Hej
Znalaz³em ju¿, gdzie spotka³em siê z t± "ceramik± husyck±", mam zanotaowane w mojej kwerendzie.
Kajzer L., "Przyczynki do znajomo¶ci tzw. Ceramiki Husyckiej z Kujaw", Kwartalnik Historii Kultury Materialnej XXXVI, 1988, 4, 651-663 s.
Prawde mówi±c nie znam siê na ceramice i nie czyta³em tego artyku³u, ale po ¶wiêtach postaram siê siêgn±æ.
Poza tym w ramach sprzêtu naszego, postanowi³em siê pochwaliæ rekonstrukcj± pawê¿y czeskiej.
Informacje zbiera³em ju¿ od dawna, teraz postara³em siê je wykorzystaæ i zrobiæ rekonstrukcje tak wiern± o ile jest to mozliwe w tym momencie. Tarcza jest lipowa, strugana, klejona klejem kostnym i ³±czona ko³kami drewnianymi. Pokry³em j± od wewn±trz skór± a od zewn±trz p³utnem lnianym, na które po³o¿y³em warstwê podk³adu kredowego. Malowa³em farbami temperowymi, w³asnorêcznie zrobionymi na naturalnych pigmentach. Malunek pokryty naturalnym werniksem. Wzór jest kopi± pawê¿y wroc³awskiej z warszawskiego MWP, z ma³ymi zmianami, wg. mnie dopuszczalnymi jako ¿e istniej±cymi na innych egzemplarzach. Czyli zmieni³em tarczê z czerwonym krzy¿em krucjatowym na kielich
, oraz w bocznej tarczy herbowej, W wroc³awskie na lwa czeskiego.
Pozdrawiam
Pochwalony
eee iii oo uuu WOW!
Owen pytanie czysto praktyczne... bedziesz z tym walczyl?
Przyjdzie pozniej jeden drugi z czekanem i Ci zrobi dziore na wylot
Hej
Przyznam siê ¿e nie zamierzam
. Generalnie wierzê w jej wytrzyma³o¶æ, sprawia naprawdê solidne wra¿enie ta decha, ale z pewno¶ci± malowid³o z podk³adem uleg³o by zniszczeniu. Pracy natomiast jak sobie wyobraasz kosztowa³o sporo
. Planujê do walki skonstruowaæ sobie mniejszego trójk±cika i zobaczyæ jak siê sprawuje.
Pozdrawiam
a tak wogole to w koncu giete sa bleee?
kilka z oryginalow wyglada jak nasze giete
I Owenie masz moze jakies nowe zdjecia pawezek zwlaszcza pasujace czasoprzestrzennie?
PS
Kurde jeszcze raz gratuluje
Hej
Dziêki
Powiem tak: To co ogl±dali¶my w MWP i to co znam zdjêæ moim zdaniem jest heblowane, strugane i klejone. Nie jestem technologiem drewna, ale wydaje mi siê ¿e lipa nie nadaje siê do giêcia. Kilka egzemplarzy ma faktycznie dosyæ p³ynn± liniê odpowiadaj±c± naszym sklejkom, ale trzeba by obejrzeæ z bliska by przekonaæ siê czy mia³y inna konstrukcjê. Czeskie pawê¿e charakteryzowa³y siê tym "fa³dem/korytkiem " po¶rodku co wed³óg mnie mozna rozwi±zaæ tylko w taki sposób jak ja to zrobi³em.
Pozdrawiam
ps. planujê biegaæ z t± paw꿱 na plecach i kusz±, wiêc mam nadziejê ¿e nikt mnie nie obije ;)
Pytanie nieuka
A napis na pawezy to po jakiemu ma byc?
pytam bo jakos na zadnym oryginale nie umiem sie czegokolwiek doczytac:P
Owenie przy okazji a co ty tam naskrobales?
Ha, Bo¿y Bojownicy rulez, grzebi±c na livinghistory.cz niehybnie znajdziesz posty Owena.Uprzedzam, gdybys gugla³ np. "czech pavise"
Jaki ten ¶wiat malutki jednak jest...
W za³±czniku -ca³kiem ³adny zabytek
Edit.:
gdy tak przyjrza³em siê zamieszczonej fotce, doszed³em do wniosku, ¿e tej pawê¿y to raczej jako u¿ywanej przez Prawowiernych nie mo¿na uznaæ. Nie znam siê na heraldyce, ale te trzy kaczory/gêsi to mi siê kojarz±...
Hej
To nie ¶wiat jest malutki, tylko nas Bo¿ych Wojowników jest ma³o ;).
Co do napisów na pawê¿y: Muszê przyznaæ, mimo ¿e paleografia nie jest mi obca, to nie potrafiê rozczytaæ ca³o¶ci napisu na mojej pawê¿y. Mia³em dok³adne zdjêcie napisów na orginale wiêc je po prostu skopiowa³em. To co widzê na niej to prawdopodobnie dwa wyrazy: AMEN i MEUM
. Co wskazywa³o by na ³acinê
, choæ moim zdaniem napisy po czesku na pawê¿y te¿ s± zupe³nie wporz±dku.
Rabiega co do tej czeskiej pawê¿y to trzy gêsi to herb jakiego¶ miasta lub w³adyki, my¶lê ¿e spokojnie mo¿na skopiowaæ ca³± pawê¿ wstawiaj±c w miejsce gêsi herb niew±tpliwie prawowierny
np. Taboru. Aha i ta pawê¿ chyba starsza jest ni¿ 1450, gdzie indziej mam datowanie jej na 1480.
Pozdrawiam
My¶lê tak : by rozczytaæ napisy nale¿a³oby - per analogiam - zestawiæ tekst zawarty np. w jakowej¶ równoletniej iluminacji z jego dostêpnym i uznanym t³umaczeniem. Tajemnicze bukwy sta³yby siê mniej tajemniczymi.
Nota bene - kark mo¿na skrêciæ usi³uj±c przeczytaæ pawê¿owe ( siaki¶ taki neologizm mi wyszed³ ) dookolne inskrypcje. Masz mo¿e, Owenie, horyzontalne rozwiniêcie owego tekstu ? Jam cz³ek starej daty, do niedawna my¶la³em ¿e Adobe Photoshop to sklep fotograficzny...
, a przygotowanie avatarka okupujê bezsenno¶ci±...
Co do przywo³ywanej pawê¿y, tak mia³em nazwany jpg. na dysku, o datowaniu takich fantów wiem mniej ni¿ o cyklu miesiêcznym swojej baby
.
Zestawiæ to jak narazie nie bardzo jest z czym. Generalnie to jest do rozczytania je¶li cz³owiek siê w to odpowiednio wgryzie. Zamierzam ten swój rozszyfrowaæ, jak podrzucê zdjêcia znajomej pani prof. od paleografii. Z do¶wiadczenia wiem ¿e jak ju¿ siê za³apie system to dalej siê ju¿ czyta
.
Brak jest jaki¶ powazniejszych opracowañ pawê¿y, wiem o jednym artykule czeskim ale jeszcze do niego nie dotar³em. Generalnie napisy ca³y czas lecê wokó³ tarczy i nawet na dole s± "do góry nogami", informujê bo nie by³em pewien tego
. Polecam w programie graficnym po prostu przerzucaæ co 90 stopni i próbowaæ ;).
Co do datowania to nie jest to proste a zaznaczy³em to bo te¿ mam ten sam obrazek tak podpisany w jednej wersji, ale sk³ania³bym siê do pó¼niejszego datowania.
Witajcie
Mam cos fajnego braciszki
Cep z Bedzina
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.