Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nasze ultrasowskie stroje i zbroje
> Prywatne Inicjatywy > Bo¿y Bojownicy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
vroobell
sk±d te wiadomo¶ci bracie Macieju? to by rozwi±za³o/stworzy³o parê problemów
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Mnie natomiast nurtuje inny problem. Na wielu obrazkach s± kaptury sukienne z ogonem. Czy one równie¿ by³y wykorzystywane pod he³my? Chyba ¼le siê by uk³ada³y? Czy kaptury sukienne wojskowe nie mia³y ogonów?

Pa
vroobell
nie wiem jak z historyczno¶ci± takiego rozwi±zania, ale mo¿e ogon by³ owijany dooko³a g³owy co tworzy³o warstwê amortyzacyjn±?
Bartosz ze Zdunowa
CYTAT(Rze¼niczek)
Swoj± drog± - ³adny pikowaniec. To polski producent robi³? Kto?

znalaz³em ten link:
http://mailmaker.tripod.com/paddedcoif/paddedcoif.html
w temacie: kaptur pikowany pod kapalin.
pozdrawiam!
Owen
Hej
Co do tego linku o którym napisa³em ¿e przedstawia obrazki z biblii wac³awa to dementujê t± opiniê. Jak napisa³em w tym temacie pó¼niej ogl±da³em orginaln± bibliê Wac³awa i nie ma ona nic wspólnego z obrazkami przedstawionymi pod tym linkiem. Natomiast sama Biblia Wac³awa te¿ jest nam nie u¿yteczna.

Nie wiem czy tak autorytatywnie mo¿na stwierdziæ ¿e nie by³o oddzielnych pikowañców pod he³m po XIII wieku, ale z pewno¶ci± wiêkszo¶æ ilustracji na to wskazuje. My¶lê ¿e dobrym rozwi±zaniem pod kapalin jest kaptór we³niany czy to z liripipem, czy nowszy bez ogona obcis³y na twarzy. Choæ chyba najczê¶ciej nie maj± na ilustracjach nic na g³owie.
Pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Owen juz uzsadnil za mnie brak plemnikow smile.gif
S³odziutki
CYTAT
mam na sprzeda¿ kapalin

Owen, jestem wstêpnie zainteresowany i chcia³bym go obejrzeæ. Masz wiadomo¶æ na priva. smile.gif

A ja znalaz³em co¶ ciekawego. To o nas smile.gif :

"Król mia³ p³aciæ ka¿dej husyckiej kopii po 12 groszy ¿o³du [...] Dwór polski dostarczy³ równie¿ obuwia wojskom "sierocym". Z Wielkopolski, g³ównie z Gniezna i dwóch innych miast, otrzymali husyci 400 par butów . Dnia 7 maja tego¿ [1433] roku czeska wyprawa ("pro expeditione Bohemorum") dosta³a od króla polskiego sukno i uzbrojenie oraz inne potrzebne rzeczy warto¶ci 725 i pó³ grzywny , kupione dla husytów przez radnych miasta Poznania, Ko¶ciana i S³upcy oraz od urodzonego pana Jana Czarnkowskiego [...]"

(J. Macek, "Husyci na Pomorzu i w Wielkopolsce", na podstawie: Scriptores rerum silesiacarum, t.VI, 129; Kodeks dyplomatyczny wielkopolski, t.V, str. 539)

Czy powy¿sze ¼ród³o mo¿e wp³yn±æ w jaki¶ sposób na nasze stroje i uzbrojenie? Czy je¶li wyprawê sponsoruje król, a zrzutkê robi± bogate miasta Wielkopolski, to wymienione elementy bêd± pod³ej czy przeciêtnej jako¶ci? icon_wink.gif W szczególno¶ci interesuje mnie kolor wymienionego sukna i rodzaj uzbrojenia. Proszê o Wasze opinie.

Spanembohem,
Sladky.
Kacper
Czy pó³torak ze z³amanym ostrzem nadaje siê na glewiê husyty? Je¶li tak, to jak powinna ona wygl±daæ?
Bez urazy, ale zamiast kombinowac, po prostu zamow sobie nowy sprezt od podstaw.smile.gif Wyjdzie na pewno taniej niz stopienie alzmanego poltoraka i przekucie go na glewie (bo chyba tylko tak daloby sie go przerobic smile.gif

Pozdrawiam!

P.S.
Polecam cepy jako dzrewcowki - tanie, efektowne i efektywne:)
Kacper
Cep nie pasuje mi do reszty sprzêtu. A o przerabianiu z³amanych ostrzy na glewie czyta³em na forum. To ¿e nie widzia³em niczego takiego w znaleziskach, nie oznacza, ¿e ich nie ma. Bo co mogli zrobiæ z pêkniêt± broni± ludzie, którzy posiadali jej tak niewiele?
W znaleziskach nie ma tez bawelnianych dresow, tak jak jak nie ma dowodow, ze takowych w 100% nie bylo.
Badzmy powazni i nie robmy sie na obszarpanych barbarianow z glewiami z polamanych mieczy, kosami i maczugami z bejzboli. Nie ma lekko, jak chce sie odtwarzac w sposob ultrasowski, trzeba sie troche postarac, a nie tworzyc mroczne wynalazki, motuywujac, ze przeciez moglo tak byc, a tak naprawde dlatego, bo nie che sie zrobic czegos nowego.
Jak pojdziemy drogo proponowana przez Ciebie Kacper, to rownire dobrze mozemy wiazac sobie kolczugi sznurkiem, trzaskac sie odlamkami mieczy a dziury w przeszywanicach zatykac sloma. Nie tedy droga!

Bez urazy

Bryan
Kacper
Spokojnie.. nie musisz dodawaæ "bez urazy" wiem ¿e nie atakujesz osoby..:] CHcê tylko powiedzieæ ¿e napisa³em celowo:
"To ¿e nie widzia³em niczego takiego w znaleziskach"
a nie: "To ¿e nie ma niczego takiego w znaleziskach"

Dok³adniej: ja nie wiedzia³em tego nigdzie, logika podsuwa mi takie rozwiazanie, wiêc mo¿e kto¶ z was to widzia³?- nie?- no to sprawa zamkniêta- zak³adamy ¿e nie by³o.
A co do kosy.. to troszkê siê czepiasz bo idea tej broni zosta³a chyba skutecznie uzasadniona.
NA koniec pytanie: co robili ze zniszczon± a cenna broni± w ¶redniowieczu (np. miecz) ? Oddawali do przekucia? A je¶li tak to na co?

Pozdrawiam.
Kacper
Bartosz ze Zdunowa
witam!

pozwole sobie wrocic jeszcze na chwile do kapturow, kapalinow i innych takich.
chodzi mi po glowie nastepujacy zestaw: kaptur pikowany (nie za gruby), kaptur kolczy, kapalin i podbrodek.
co panowie o tym mysla? z jednej strony nie chcialbym przesadzic, a z drugiej zalezy mi na odpowiedniej oslonie glowy.
nie mam zielonego pojecia jak wygladala datacja i wystepowanie podbrodkow, ale widzialem zestaw podbrodek+kapalin na zdjeciach z Pol Macieja w Bagritonie, jako przyklad uzbrojenia Husyty (nie, nie traktuje tego jako zrodlo).
bede zobowiazany za wszelkie informacje, tropy i sensowne rady.
pozdrawiam!!
Owen
Jo³
Có¿ podbródek bym sobie jednak odpu¶ci³ na twoim miejscu. Nie ma ¿adnych danych póki co wskazuj±cych na jego wystêpowanie w tym okresie w tym rejonie. Najwy¿ej wzmocnij sobie przy twarzy ten kaptór pikowany i kolczy.
Pozdrawiam
vroobell
poza tym i kaptur kolczy i podbródek to chyba "dwa grzybki w barszcz"
my¶lê, ¿e sam kapalin + kolczy to wystarczj±cy zestaw

BTW: jak Wam siê widzi taki kapalin ( z Medieval soldiera, poparty kilkoma rycinkami ) ??
czy¿ nie jest ¶liczny ?? szczerba.gif
Bartosz ze Zdunowa
wielkie dzieki za odpowiedz.
pozdrawiam!!
Owen
Witam
Tak z okazji Nowego Roku podrzucam wam fajne i chyba najwcze¶niejsze przedstawienie walki prawdopodobnie wojska husyckiego z papistami smile.gif. W tym momencie mam jeszcze k³opoty ze stwierdzxeniem na pewno z którego to jest manuskryptu, ale siê dowiem. My¶lê ¿e spokojnie datowaæ mo¿emyu to na lata 20-30. Wiêc my¶lê ¿e sugerowanie siê tym obrazkiem jest jak najbardziej wskazane.
Pozdrawiam
Jakub Zieliñski
Na pierwszym planie widaæ pieszego z paw꿱 prezentuj±cego styl "Kaliningradzkiej Modliszki" ;D
Owen
Hej
Podajê wreszcie informacje a'propo tej ilustracji powy¿ej. Pochodzi z manuskryptu "Cesky Stary Zakon" smile.gif, przedstawia walkê husytów z krzy¿owcami. Datowanie: przed rokiem 1440.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
I jeszcze trochê o husytach:

... W taborze przewo¿ono wielkie ilo¶ci sprzêtu saperskiego, a wszyscy bez wyj±tku husyci chêtnie brali siê do ³opat i oskardów – rzecz wyj±tkowa w¶ród najemników...

... Husyci zachowywali siê niehonorowo. Atakowali po kilku pojedynczego przeciwnika, dobijali rannych i pozbawionych koni, za¶ gdy przeciwnik stawa³ do nich czo³em, nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali. Ich uzbrojenie zaczepne by³o przewidziane do tego typu dzia³añ...

... Uzbrojenie by³o lekkie, i co istotne najczê¶ciej miernej jako¶ci. To prawda, ¿e husyci wymy¶lili wiele rewelacyjnych wzorów uzbrojenia, lecz ogólnie ich produkcja nie pokrywa³a zapotrzebowania, a o zakupie nie by³o co marzyæ z braku ¶rodków. P³aty, u¿ywane ju¿ w tym czasie powszechnie za zbrojê przestarza³±, by³y wyposa¿eniem wiêkszo¶ci taborytów. Uzupe³nia³a je kolczuga, której produkcja w XV wieku wraz z zastosowaniem matryc sta³a siê tania i niemal masowa. P³ytowe os³ony ³okci i kolan uzupe³nia³y to opancerzenie...

... Oczywi¶cie husyci u¿ywali wy³±cznie otwartych typów he³mów, przewa¿nie kapalinów...

... Zgodnie z husyckimi normami religijnymi uzbrojenie wojownika, pozbawione by³o jakichkolwiek ozdób...

... Obsada wozu husyckiego, aby by³a zdolna do w³a¶ciwego dzia³ania, musia³a sk³adaæ siê z dwóch dziesi±tków ¿o³nierzy. Byli oni podzieleni na dwa oddzia³y. Pierwszy, wykorzystywany tylko w obronie taboru, sk³ada³ siê z wojowników z ciê¿kim uzbrojeniem tj. 2-4 strzelców z rusznicami oraz 6-8 kuszników. Drugi, który w razie konieczno¶ci wyprowadzano do walki w polu, z³o¿ony by³ z pawê¿nika, cepnika i w³ócznika, za którymi ustawia³o siê siedmiu kuszników. Obsadê wozu stanowili te¿ wo¼nica i jego pomocnik...

... Od oko³o 1440 roku wesz³y w modê kapaliny o dzwonie zaopatrzonym w niewielki grzebieñ. Nieod³±cznym uzupe³nieniem by³a zawsze kolczuga oraz kaptur kolczy pod he³mem, który u husytów przybiera³ bardzo rozbudowan± formê spadaj±c± a¿ na ramiona...

... Pawê¿nicy opancerzeni byli w specjalny typ zbroi p³ytowej tzw trzy czwarte, gdy¿ nie posiada³a os³on goleni oraz rêkawic, do której prawie zawsze u¿ywano he³mu typu kapalin. Czêsto u pawê¿ników kapalin posiada³ szpary wzrokowe...

... Kusznicy uzbrojeni byli w kolczugê z rêkawami do ³okcia i pikowany kaftan...

... Kusznicy u¿ywali jako broni bocznej najczê¶ciej jednosiecznych kordów...

Pa
Owen
Hej
Rze¼niczku a sk±d te rewelacje?? smile.gif
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

To tylko wskazówki do poszukiwañ - wydaj± mi siê sensowne. Tak sobie przejrza³em Micha³ka. Ale ju¿ odk³adam Micha³ka i biorê do rêki Marczaka - zobaczê jakie on ma rewelacje.
icon_wink.gif

Pa
Owen
Po prostu du¿a czê¶æ z tego wyda³a mi siê dyskusyjna smile.gif
Mo¿e lepiej zaczerpn±æ z Durdika np??

poza tym wszed³em w posiadanie sporego zbioru ikonografii czeskiej, w wolnej chwili postaram siê na jej podstawie przygotowaæ ma³y referat lub co¶ w podobie.
Pozdrawiam
Owen
Hej
To ja mia³bym taki postulat, ¿eby¶my w naszej grupie zrezygnowali z "lustrzanych pancerzy" Ze wzglêdów moim zdaniem ciê¿kich (je¶li nie niemo¿liwych) do uzyskania technicznie (w I po³ XV wieku). Oraz hipotetycznej ceny takiego trendy sprzêtu. proponujê zmatowiæ, pomalowaæ lub zaczerniæ he³my i inne elementy.
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

CYTAT
P³aty, u¿ywane ju¿ w tym czasie powszechnie za zbrojê przestarza³±, by³y wyposa¿eniem wiêkszo¶ci taborytów.

A co o tym my¶licie. Czy kto¶ podobne rzeczy wyczyta³ w inszych opracowaniach lub ¼ród³ach?

CYTAT
To ja mia³bym taki postulat, ¿eby¶my w naszej grupie zrezygnowali z "lustrzanych pancerzy" Ze wzglêdów moim zdaniem ciê¿kich (je¶li nie niemo¿liwych) do uzyskania technicznie (w I po³ XV wieku). Oraz hipotetycznej ceny takiego trendy sprzêtu. proponujê zmatowiæ, pomalowaæ lub zaczerniæ he³my i inne elementy.

Pomys³ sensowny. Jednak by³bym za opcj± zmatowienia ni¿ malowania. Co na to inni?

CYTAT
Po prostu du¿a czê¶æ z tego wyda³a mi siê dyskusyjna...

Podaj co wydaje Ci siê dyskusyjne. Chcia³bym wiedzieæ na co zwróciæ uwagê w dalszych poszukiwaniach.
icon_wink.gif

Pa
Owen
No to kontynuuj±c dyskusjê: smile.gif

1)
CYTAT
... W taborze przewo¿ono wielkie ilo¶ci sprzêtu saperskiego, a wszyscy bez wyj±tku husyci chêtnie brali siê do ³opat i oskardów – rzecz wyj±tkowa w¶ród najemników...

O ile pierwsza czê¶c zdania jest oczywista, o tyle zdanie ¿e "husyci chêtnie brali siê do ³opadi oskardów" jest przekomiczna smile.gif, a jeszcze hmm jako¶ termin najemnicy ¶rednio mi tu pasuje.

2)
CYTAT
... Husyci zachowywali siê niehonorowo. Atakowali po kilku pojedynczego przeciwnika, dobijali rannych i pozbawionych koni, za¶ gdy przeciwnik stawa³ do nich czo³em, nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali. Ich uzbrojenie zaczepne by³o przewidziane do tego typu dzia³añ...

Mo¿e siê czepiam, ale strasznie infantylnie to brzmi smile.gif, i tak ma³o przekonuj±co, bo o ile oczywi¶cie technika walki by³a defensywna, to jednak np "nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali" jako¶ tak bezpodstawnie brzmi.

3)
CYTAT
P³aty, u¿ywane ju¿ w tym czasie powszechnie za zbrojê przestarza³±, by³y wyposa¿eniem wiêkszo¶ci taborytów. Uzupe³nia³a je kolczuga, której produkcja w XV wieku wraz z zastosowaniem matryc sta³a siê tania i niemal masowa. P³ytowe os³ony ³okci i kolan uzupe³nia³y to opancerzenie...

Brzmi to bardzo interesuj±co, ale chcia³bym wiedzieæ z jakiego ¼ród³a czerpie informacje autor, poniewa¿ o ile wiem nie istniej± ¿adne popisy oddzia³ów taborytów, z wiadomo¶ciami o ich uzbrojeniu. A w to ¿e p³aty by³y uzbrojeniem wiêkszo¶ci Taborytów po prostu nie wierzê.

4)
CYTAT
... Oczywi¶cie husyci u¿ywali wy³±cznie otwartych typów he³mów, przewa¿nie kapalinów...

Chyba tak ale ale nie jestem pewnien o przewadze kapalinów u husytów. W tym okresie nadal bardzo popularnym he³mem jest ³ebka.

5)
CYTAT
... Od oko³o 1440 roku wesz³y w modê kapaliny o dzwonie zaopatrzonym w niewielki grzebieñ. Nieod³±cznym uzupe³nieniem by³a zawsze kolczuga oraz kaptur kolczy pod he³mem, który u husytów przybiera³ bardzo rozbudowan± formê spadaj±c± a¿ na ramiona...

Pomys³ z tym grzebieniem wydaje siê dziwny zw³aszcza ze wzglêdu na szczup³o¶æ ¼róde³ wcze¶niejszych. Co do kaptura nie uogólnia³bym tak, po na ikonografii s± i z samym we³nianym kapturem pod kapalinem. I znów chcia³bym wiedzieæ sk±d autor to czerpa³.

6)
CYTAT
... Pawê¿nicy opancerzeni byli w specjalny typ zbroi p³ytowej tzw trzy czwarte, gdy¿ nie posiada³a os³on goleni oraz rêkawic, do której prawie zawsze u¿ywano he³mu typu kapalin. Czêsto u pawê¿ników kapalin posiada³ szpary wzrokowe...  

... Kusznicy uzbrojeni byli w kolczugê z rêkawami do ³okcia i pikowany kaftan...  

... Kusznicy u¿ywali jako broni bocznej najczê¶ciej jednosiecznych kordów...  

Czytaj±c to mam wra¿enie ¿e autor poogl±da³ rysunki Wagnera z "Tracht, Wehr und Waffen 1350-1450" Po czym napisa³ co widzi.

Wiêc o ile ogólnie spostrze¿enia czerpi±ce od Durdika s± trafne, to jednak uogólnienia Micha³ka s± moim zdaniem ¿enuj±ce.

Pozdrawiam
S³odziutki
CYTAT
Nieod³±cznym uzupe³nieniem by³a zawsze kolczuga oraz kaptur kolczy pod he³mem

Witam!

To niebezpieczne mówiæ "zawsze" albo "nigdy" w odtwórstwie historycznym. Trudno podpisaæ siê pod zdaniem p. Micha³ka. Zgadzam siê z Owenem: W wielu przypadkach na ikonografii kaptury kolcze nie wystêpuj±.

Poza tym, Wróbel ma datowanie kapalina z grzebieniem na 1425 (Nowe Sady). Chyba ¿e to o jeszcze inny kapalin chodzi. Vrabec, wypowiedz siê smile.gif

I zdecydowane TAK dla matowienia blach! smile.gif Ale ¿eby by³y równe i matowe, a nie niedbale wykonane i pagórkowate icon_wink.gif

Spanembohem,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Czyli miejmy w ass.gif opracownia Micha³ka. Poszukajmy w innych opracowaniach i ¼ród³ach...

Pa
S³odziutki
CYTAT
Czyli miejmy w   ass.gif    opracownia Micha³ka. Poszukajmy w innych opracowaniach i ¼ród³ach...

Czy Ty siê denerwujesz, Rze¼niczku?

Mo¿e niekoniecznie w ass.gif , ale tak jak do ka¿dego opracowania musimy do nich podej¶æ ostro¿nie i maj±c na wzglêdzie ca³okszta³t ¼róde³.

Pozdrawiam serdecznie,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

No co ty? Czy widzia³e¶ ¿ebym kiedykolwiek siê denerwowa³. Tak to ju¿ jest w s³owie pisanym, ¿e trudno je zinterpretowaæ. Ja siê cieszê, ¿e sprawê teraz wyja¶nili¶my. Ni¿ wtedy jakbym sprzêtu niew³a¶ciwego nakupowa³. A poza tym o Micha³ku mia³em takie same zdanie - zw³aszcza je¶li chodzi o rysunki. Jednak co do tre¶ci nie by³em pewien, tak wiêc wola³em podstêpnie sprawdziæ.
bigsmile2.gif

Pa
S³odziutki
CYTAT
No co ty? Czy widzia³e¶ ¿ebym kiedykolwiek siê denerwowa³

No faktycznie smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wczoraj przegl±da³em Ospreya o Husytach. S± tam zamieszczone rycinki z epoki z muzeum w Taborze. Zwraca³em uwagê na he³my. S± tam ukazane przeró¿ne rodzaje kapalinów. Wystêpuj± te¿ kapaliny z grzebieniem, i takie dziwne he³my z tarczkami z ko³o uszów. Jak dopadnê do skanera to postaram siê te rycinki tu podrzuciæ. Swoj± drog± nie chcia³by kto¶ przet³umaczyæ parê ciekawych rzeczy z tego Ospreya i wrzuciæ je do tego tematu? Ja nie chcê siê przyznawaæ, ¿e angielskiego nie znam...
bigsmile2.gif

Pa
S³odziutki
CYTAT(Rze¼niczek)
Swoj± drog± nie chcia³by kto¶ przet³umaczyæ parê ciekawych rzeczy z tego Ospreya i wrzuciæ je do tego tematu?

Ja bardzo chêtnie. Mam du¿± styczno¶æ z angielskim smile.gif

Móg³by¶, Rze¼niczku, zeskanowaæ tego Ospreya w ca³o¶ci i mi podes³aæ na maila? Osprey w koñcu niedu¿a rzecz icon_wink.gif

I zaznacz które fragmenty chcia³by¶ mieæ przet³umaczone.

Mój mail to margrave@o2.pl

Spanembohem,
Sladky.
S³odziutki
A w³a¶nie! Mam jeszcze jedno pytanko co do broni palnej: Czy lufy ¿elazne do piszcza³ miewa³y okr±g³y przekrój, czy tylko graniasty?
I w zwi±zku z tym: Czy toczona lufa ¿elazna nadaje siê do naszych celów po usuniêciu ¶ladów toczenia i ucharakteryzowaniu na kut±?

Pomó¿cie, bo mam mo¿liwo¶æ kupiæ co¶ takiego okazyjnie i niedrogo.

Spanembohem,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Jak to mawia mój kolega:
Bo nie ma to tamto i ¿eby nie by³o to i tamto...

Pierwszy od góry rysunek. Kapaliny, nó¿ki, broñ palna, cep... S± to opracowania z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_husyci.htm

Trzeci od góry rysunek. Kapaliny, sz³omy, ubiór kobiety... Nie podoba mi siê ten he³m ¶rodkowego go¶cia w wozie. S± to opracowania z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_tabor.htm

Pierwszy od góry rysunek. S± to rekonstrukcje z muzeum w Taborze
http://pracaxxx.w.interia.pl/index_bron.htm

Pierwsze trzy he³my maj± swoje odpowiedniki w ¼ród³ach jednak tego po prawej nie widzia³em. Broñ, kirysy... Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy25.jpg

Dwa kapaliny po lewej maj± swoje odpowiedniki w ¼ród³ach. Piêkna broñ... Z tym kirysem po lewej to chyba ma³e przegiêcie. Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy37.jpg

Kapalin, nó¿ki, broñ palna... Nie podobaj± mi siê czaperony. Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy41.jpg

Kirys, cep, pawê¿ka, ubiór kobiety... Po prawej s± chyba niemcy w saladach. Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy47.jpg

Ubiór husyty. Z tymi butkami bym ostro¿nie podchodzi³. Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy57.jpg

Ubiory, broñ, pawê¿ka... Ten go¶ciu w saladzie odpada. Jest to opracowanie z Ospreya na podstawie ikonografii znajduj±cej siê w muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy58.jpg

S± to rekwizyty muzealne z muzeum w Taborze:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy59.jpg
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy60.jpg

Ponadto mo¿na zwróciæ uwagê na sz³omy wystêpuj±ce w tamtym okresie:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy19.jpg
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy26.jpg

I trochê broni podobnej do rekwizytów muzealnych - z drugiego linka ten metalowy buzdygan mi siê nie podoba i maczuga flinstonów:
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy3.jpg
http://husyci.w.interia.pl/pliki/husy8.jpg

Pa
S³odziutki
CYTAT
Nie podobaj± mi siê czaperony.
(...)
z drugiego linka ten metalowy buzdygan mi siê nie podoba

Ja to bym potraktowa³ te czaperony jako zwyczajne kaptury za³o¿one na g³owê, a nie hipermodne dworskie.
Czyli mo¿e nie powszechne i nie do bitwy, jak ci panowie, ale w ograniczonym zakresie dopuszczalne.

Broñ w typie tego metalowego buzdyganu, w szczególno¶ci cep bojowy z bijakiem w takim kszta³cie, znajduje siê w galerii uzbrojenia na Z³otej Uliczce w Pradze. Problem w tym, ¿e autentyki s± tam wymieszane z replikami, czasem pozostawiaj±cymi wiele do ¿yczenia je¶li chodzi o jako¶æ i oparcie w ¿ród³ach.
No w ka¿dym razie jest tam co¶ takiego.

Spanembohem,
Sladky.
Marcus Aurelius Carnifex
Mam go ju¿ w rêkach! Za³±czam fotê i dane producenta. Polecam.

Krzysztof Buczek
ul.Ko¶cielna
796-300 ¯yrardów
prawnik.zsm@isko.net.pl

Pa
von Schwartz
Z ramach uzupelniania brakow poszukuje paska, oczywisci epasujacego na I pol. XV w.

Zwracam sie z prosba o nazwiska rzemieslnikow, bylbym rownierz wdzieczny za opinie na temat owych wytworcow i ich towarow, wspaniale bylo by gdyby znalazly sie do tego jakies zdjecia.

Na razie wiele osob poleca mi osobe pana Andrzeja Mikiciaka. Musze przyznac ze jego wyroby bardzo mi sie podobaja i bylbym wdzieczny za opinie na jego temat jezeli ktos z obecnych widzial cos jego produkcji.

Ponadto zalaczam zdjecie klamerki oraz okucia. Nie jestem pewny datowania, druga polowa XV. napewno nie jestem jednak pewien czy pasowaly by na I pol.

A moze ktos posiada jakies wzory klamerek i okuc paskow datowane na "nasz okres". Z gory bardzo dziekuje za wszelaka pomoc.
von Schwartz
Z ramach uzupelniania brakow poszukuje paska, oczywisci epasujacego na I pol. XV w.

Zwracam sie z prosba o nazwiska rzemieslnikow, bylbym rownierz wdzieczny za opinie na temat owych wytworcow i ich towarow, z gory zaznaczam ze nie chodzi tyle o pieniadze co o wierna rekonstrukcje.

Na razie wiele osob poleca mi osobe pana Andrzeja Mikiciaka. Musze przyznac ze jego wyroby bardzo mi sie podobaja i bylbym wdzieczny za opinie na jego temat jezeli ktos z obecnych widzial cos jego produkcji.

Ponadto zalaczam zdjecie klamerki oraz okucia. Nie jestem pewny datowania, druga polowa XV. napewno, nie jestem jednak pewien czy pasowaly by na I pol.

A moze ktos posiada jakies wzory klamerek i okuc paskow datowane na "nasz okres". Z gory bardzo dziekuje za wszelaka pomoc.
Borg
Wita moj pierwszy post tutaj
A zapytac chce Was co myslicie o przeszywkach na kirysie
Osobiscie uwazam ze ciagle jest ok Eneasz w Itali 1419 i sa tam w sporych ilosciach a tam nalecia³osci w³oskie widac a w³osi jak wiadomo byli zawsze do przodu
Ale co reszta braci o tym mysli
Pozdrawiam
Borg
I sam sobie spiesze z odpowiedzia
Nie wiem co to za manuskrypt ale po strojach stawiam ze dosc pozny (na jednym z wycinkow robe z rocieciami na rekawie rzekomo pozny wynalazek)
no i piechota nosi przeszywki na napiersnikach
http://vonborg.prv.pl/pr.jpg
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Czy to s± aby na pewno przeszywki? A mo¿e to s± wierzchnie wojskowe robe które maj± za zadanie chroniæ zbroje przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi - np s³on± wod±? Oczywi¶cie s± to tylko moje domys³y.

Pa
Borg
ciezko wyczuc obie wersje sa tak samo prawdopodobne
wczesniej o takim kroju stosowano przeszywki choc tez nie mozna wykluczyc ze czesc z tych ciuszkow nie byla pikowana
chocby wspomniany eneasz w italii czasem widac linie pionowe mogace byc rownie dobrze pikowaniem jak i faldami roby
Bartosz ze Zdunowa
CYTAT(von Schwartz)

serbna sprz±czka, wczesny XV, British Museum.
przepraszam za jako¶æ zdjêcia, ale by³o robione z "komórki". niestety nie ma detali odno¶nie pochodzenia.
pozdrawiam,
mnichu
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Jakby¶ by³ przypadkiem w Olsztynie to mogê Ci pokazaæ wzory tych sprz±czek - jakie¶ kilkadziesi±t stron gêsto zarzuconych fotami. Mo¿esz te¿ zamówiæ to u Watchera na CD.

Za du¿o tego ¿eby wrzucaæ na forum icon_wink.gif

Pa
S³odziutki
CYTAT
serbna sprz±czka, wczesny XV, British Museum.

W albumie "Zamki" wydawnictwa Dorling Kindersley, ta sama sprz±czka jest opisana jako pochodz±ca z Grecji.

No i wydaje siê bardzo "bogata"...

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Borg
Sprzaczki Niny
nie zrodlo ale na zrodlach i sa fajne smile.gif

a tak z innej beczki w zalaczniku daje moja pawezke prosze o ocene malowania
mozecie zjechac... ale nie musicie
jest to efekt dania do pomalowania tzw artyscie i nie pilnowania dokladnie co robi
glownie chodzi mi czy taki kielich ujdzie bo nie potrafia tacy zrozumiec co to 2D i ze ma byc jak na moim rysunku
przy okazji oklejana lnem wzmacniana skora na krawedzi gruntowana mieszanina gipsu i kleju kostnego malowana olejnymi
pozdrawiam
Nie wiem jak motywy roslinne, ale kielich niestety raczej do przemalowania:(
Borg
ok
motywy roslinne sa na pawezce z Taboru (patrz osprey)
nie sa takie tak wiem ale tamtych nie umialem dokladnie odwzorowac wiec namalowany jest bluszcz chyba najpopularniejszy motyw z ikonografi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.