No to kontynuuj±c dyskusjê:
1)
CYTAT
... W taborze przewo¿ono wielkie ilo¶ci sprzêtu saperskiego, a wszyscy bez wyj±tku husyci chêtnie brali siê do ³opat i oskardów – rzecz wyj±tkowa w¶ród najemników...
O ile pierwsza czê¶c zdania jest oczywista, o tyle zdanie ¿e "husyci chêtnie brali siê do ³opadi oskardów" jest przekomiczna
, a jeszcze hmm jako¶ termin najemnicy ¶rednio mi tu pasuje.
2)
CYTAT
... Husyci zachowywali siê niehonorowo. Atakowali po kilku pojedynczego przeciwnika, dobijali rannych i pozbawionych koni, za¶ gdy przeciwnik stawa³ do nich czo³em, nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali. Ich uzbrojenie zaczepne by³o przewidziane do tego typu dzia³añ...
Mo¿e siê czepiam, ale strasznie infantylnie to brzmi
, i tak ma³o przekonuj±co, bo o ile oczywi¶cie technika walki by³a defensywna, to jednak np "nigdy nie przyjmowali otwartej walki i natychmiast uciekali" jako¶ tak bezpodstawnie brzmi.
3)
CYTAT
P³aty, u¿ywane ju¿ w tym czasie powszechnie za zbrojê przestarza³±, by³y wyposa¿eniem wiêkszo¶ci taborytów. Uzupe³nia³a je kolczuga, której produkcja w XV wieku wraz z zastosowaniem matryc sta³a siê tania i niemal masowa. P³ytowe os³ony ³okci i kolan uzupe³nia³y to opancerzenie...
Brzmi to bardzo interesuj±co, ale chcia³bym wiedzieæ z jakiego ¼ród³a czerpie informacje autor, poniewa¿ o ile wiem nie istniej± ¿adne popisy oddzia³ów taborytów, z wiadomo¶ciami o ich uzbrojeniu. A w to ¿e p³aty by³y uzbrojeniem wiêkszo¶ci Taborytów po prostu nie wierzê.
4)
CYTAT
... Oczywi¶cie husyci u¿ywali wy³±cznie otwartych typów he³mów, przewa¿nie kapalinów...
Chyba tak ale ale nie jestem pewnien o przewadze kapalinów u husytów. W tym okresie nadal bardzo popularnym he³mem jest ³ebka.
5)
CYTAT
... Od oko³o 1440 roku wesz³y w modê kapaliny o dzwonie zaopatrzonym w niewielki grzebieñ. Nieod³±cznym uzupe³nieniem by³a zawsze kolczuga oraz kaptur kolczy pod he³mem, który u husytów przybiera³ bardzo rozbudowan± formê spadaj±c± a¿ na ramiona...
Pomys³ z tym grzebieniem wydaje siê dziwny zw³aszcza ze wzglêdu na szczup³o¶æ ¼róde³ wcze¶niejszych. Co do kaptura nie uogólnia³bym tak, po na ikonografii s± i z samym we³nianym kapturem pod kapalinem. I znów chcia³bym wiedzieæ sk±d autor to czerpa³.
6)
CYTAT
... Pawê¿nicy opancerzeni byli w specjalny typ zbroi p³ytowej tzw trzy czwarte, gdy¿ nie posiada³a os³on goleni oraz rêkawic, do której prawie zawsze u¿ywano he³mu typu kapalin. Czêsto u pawê¿ników kapalin posiada³ szpary wzrokowe...
... Kusznicy uzbrojeni byli w kolczugê z rêkawami do ³okcia i pikowany kaftan...
... Kusznicy u¿ywali jako broni bocznej najczê¶ciej jednosiecznych kordów...
Czytaj±c to mam wra¿enie ¿e autor poogl±da³ rysunki Wagnera z "Tracht, Wehr und Waffen 1350-1450" Po czym napisa³ co widzi.
Wiêc o ile ogólnie spostrze¿enia czerpi±ce od Durdika s± trafne, to jednak uogólnienia Micha³ka s± moim zdaniem ¿enuj±ce.
Pozdrawiam