Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptury meskie i damskie
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Inne ubiory pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4
jagoodka
czy guziki przy kapturze moga byc mosiezne?
mam w domciu takie ladne guziczki (patrz zalacznik) i bym sobie chetnie przyszyla do kaptura i do plaszcza
Korinka
Mo¿e i by³y mosiê¿ne, ale raczej na pewno mia³y inn± konstrukcjê.
eRemita
Mam pytanie - czy Pani w zalaczniku ma na glowie kaptur? Jesli tak, to jak± on mia³ formê?
Dacron
Tak sie przymierzam do szycia kaptura, i nasuwaja mi sie dwa pytania:
1. Jak to bylo z ogonami przy kapturach ? Czy kazdy mogl takowy posiadac ? Jak bylo z ich dlugoscia ? Wiem ze w Francji dlugosc ogona mowila o stanie spolecznym, a jak bylo w innych krajach ?
2. Czy brzeg kaptura moze powinien byc prosty, czy moze miec rozne wzorki ? Mysle o zolnierzach, bo to ze wysoko postawieni ludzie mieli kapturki z wycinanymi np liscmi debu na brzegach to wiem.
Interesuje mnie przelom XIV/XVw.
Snorlax
Witam. Ma nadzieje, ¿e zaj¿y jeszcze kto¶ na tê strone i dorzuci co¶ ciekawego w tym temacie. Mianowicie interesuj± mnie wykoñczenia takowego kaptura mêskiego, frêdzle, jakie¶ konkretne wzory. Pozdrawiam. Mnichu.
Marta K.
Tu jest "ewolucja" mêskiego kaptura :

http://www.virtue.to/articles/hoodlum.html
Piotr Paruch
Mam taką prostą prośbę. Czy ktoś mógłby mnie utwierdzić w przekonaniu, że dobrze interpretuję kaptur widoczny na tym nagrobku: http://www.mbs-brasses.co.uk/pic_lib/North...leach_Brass.htm
Bo ja mam wrażenie, że guziki są zapinane niejako do wewnątrz, tak aby były widoczne przy takim luźnym ułożeniu kaptura. Mam rację? Zapewne dzięki temu że guziki są na krawędzi da się go też zapiąć "normalnie", na przykład gdy w zimny dzień chcemy zapiąć wszystkie...
EwKa
Dokladnie tak:)
Barbra
chcialabym sobie uszyc kaptur ale nie gremlina tylko ten co byl niby zgapiany od facetow. mam pytania:
czy kobiece kaptury tez byly zakonczone jakimis wzorkami?
czy konieczne sa te guziki?
czy przy tym "pelnym" kapturze moze byc metrowy ogon?
czy ktos moglby mi przeslac wykroj tego kapturka co by latwo mi sie go szylo? bo narazie to nie wiem nawet od czego zaczac icon_sad.gif proooooosze ... smile.gif pomozcie ...
EwKa
-kaptur damski moze byc nie rozpinany, nie otwarty.
-bez wzorkow ale moze byc zakonczony na dole wycinanka (tylko nie kwadratowe zeby a la "Krzyzacy").
-dlugi ogon zwany liripipe stosowano we wszystkich typach kapturow, ta moda trwala od pol. XIVw. do pol. XVw.
-na poprzedniej stronie masz link:
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...h/londhd1a.html

W tym temacie masz naprawde duzo ikonografii i warto z niej kozystac
Morrigan
CYTAT(EwKa @ 13:45 20.01.2004) *
Do Jaroslawa a raczej jego kolezanki:
Tzw. Gremliny czyli otwarte damskie kaptury czarne i czerwone najpopularniejsze byly w okolicach 1430r. ale byly takze egzemplarze niebieskie, szare z rozowa podszewka (ok.1410r.) oraz brazowe.

By³y jeszcze zielone
D±brówka
Z tego co wiem jedyne przedstawienie zielonego gremlina to ilustracja do "Dekameronu", jhest on przedstawiony na g³owie ¿ony która zdradza mê¿a z mnichem. Nie wiem ile tu do rzeczy ma kolor zielony jako kolor poszukiwania nowej mi³o¶ci (zdrady ma³¿eñskiej?) ale chocia¿by z racji braku drugiego ¼ród³a (dobry test, o którym kiedy¶ pisa³a Anulka) nie wzorowa³abym siê na tym ¼ródle.
Buster
CYTAT("EwKa)
-bez wzorkow ale moze byc zakonczony na dole wycinanka (tylko nie kwadratowe zeby a la "Krzyzacy")

Czemu nie mog± byæ kwadraty? Czy to sie tyczy równie¿ kapturów meskich? Mam zamiar uszyæ w³a¶nie taki kaptur z wycinank± kwadratow± i wyszywanymi liliami na ka¿dym z nich. Czy to bêdzie historyczne?
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Jak tylko znajdziesz kaptur z baskin± wycinan± w kwadraty to daj nam znaæ. Dlatego smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Buster
http://www.freha.pl/index.php?act=Attach&a...ost&id=2596

Link z poprzedniej strony tego tematu. Czyli w takim razie jakie wykończenia są dopuszczalne? Liście dębu sa już oklepane strasznie.

Jeszcze to choc nie widac dokładnie czy to kwadraty.
http://www.fabrics.net/colpics/802/jester4.jpg
Tunia
no goodie
ale też poszukaj ikonografii
nie przerysów i szczególnie - nie 19wiecznych przerysów.
jeszcze raz ;)
Buster
Znalaz³em jeszcze w "godzinkach". Pan po lewej na dole ma kaptur albo cos innego z kwadratami bad¼ prostokatami.
Oczywi¶cie nie twierdzê ¿e mam racjê na 100% bo ka¿dy mo¿e sie myliæ. Ale jesli m±drzejsi ludzie ode mnie mówia co innego to pewnie tak jest. Prosze w takim razie o doradzenie co do innego wzoru wykoñczenia.

---Edit---
Czy taki (za³. 2) wzór wykoñczenia pasuje?
EwKa
Ten typ wycinanki z "Godzinek" to nie wycinanka "w blanki" czy inne kwadraty tylko cos co ogolnie nazywano motywem liscia debu. Polega to na nacinaniu materialu a nie wycinaniu wglebien.

Metoda w blanki wlasnie udokumentowana historycznie (choc na postaciach fantastycznych, biblijnych wiec moze byc to tylko kostium postaci)-zycze milego weryfikowania wiedzy!

Wycinanki w zaokraglone jezyki roznej dlugosci tez sa OK.

7001149.jpg Ukrzyzowanie, Wieden, 1430-40
7005873.jpg Speculum Humanae Salvationis, Biblioteka w Madrycie, 1420-40
7007174.jpg Biblia, Czechy, Ostromec, 1432-35
7008923.jpg miniatura, Hans Vitler, Blumen der tugend, 1411
7002139.jpg Meczenstwo Sw. doroty, Slowacja, 1415-25
7003988.jpg Zmartwychwstanie, Oppawa, 1420-30
Micha³ /Gwyn/ Czerep
No i wlasnie - blankowanie na dwu przykladach mocno podejrzanych postaci. Zaokraglone zeby nie stanowia juz takiego problemu smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Buster
Rozumiem. Dziêkujê. Wszystko co chia³em wiedzieæ ju¿ wiem.
Amazon Girl
Witam! Po przeczytaniu ca³o¶ci mam strasznie namieszne w g³owie z tymi kapturami.Chcia³a bym wiec spytaæ jaki kaptur pasowa³ by ma naj bardziej na okres ok 1380-1410 . interesowa³ by mnie jaki¶ do¶c prosty wzór, do kiecy mieszczeñskiej jak widac ni¿ej, i czy ten kaptur na rysunku by siê do tego nadawa³(ten drugi, ni¼ej). Z góry dziêkuje za odpowiedz.
Pozdrawiam Amazonka
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Triss
ten poni¿szy kaptur to kapturek, a nie zapinany kaptur
ale pasuje do Twojej kiecki jak najbardziej
pozdrawiam:-)
Triss
Amazon Girl
Dziękuje za odp, szczerze to wolała bym zwykły nie rozpinany, zamkniety pochodny meskniego,był by bardziej praktyczny na zimne wieczory. albo po prostu wzorować się na zwykłym meskim i spasować go na swoiej głowie tak zeby był dopasowany do mnie...?
Pozdrawiam Amazonka
D±brówka
Ale to w³a¶nie jest ten os³awiony gremlin - uwaga na kolor.
Amazon Girl
Nie nie gremlina nie chce, s³abo tamten rysnek widzia³m, bo mia³a problkem z kompem, ale teraz widze ¿e jest otwarty. Jest w stanie kto¶ zaproponowac mi jaki¶ praktyczny, prosty kaptur damski na okres prze³omu XIV i XV pasuj±cy do mojej kiecy ( w poprzednim po¶cie jest zdjecie) zaznaczam ¿e kolor we³ny mam co¶ miedzy oliwk± a zgni³± zieleni±(taki jakby szarawy)
Z góry dziêki.
Triss
Ze wzglêdu na kolor z jednej strony, a potrzebê posiadania czego¶ ciep³ego z drugiej - proponowa³abym wykonaæ kaptur na wzór mêskiego i nosiæ go do p³aszcza w podobnym kolorze-jako integraln± czê¶æ stroju.
Triss
p.s.dlaczego nie chcesz rozpinanego kaptura?dla kobiety naprawdê taki jest ³adniejszy-ciekawie siê komponuje z sukni± mieszczañsk±...
Amazon Girl
No przemysle to:) I gdybym siê zdecydowa³a to krój taki sam tyle ¿e zapinany na guziczki? Ale to zapiecie wzd³ó¿ szyi czy pod skosem bo wydaje mi siê ¿e i takie widzia³am, ale mog³o mi siê z p³aszczem pomyliæ.
P.S. a czy guziczki w tym samym kolo¿e a mo¿e zrobiæ ze scinków które mi zosta³y po kiecce, by³a by wieksza spójno¶c.
Triss
Tak, krój taki sam, a guziczki wzd³ó¿ szyi (pod skosem to by nawet wygodne nie by³o, musia³oby niesamowicie dusiæ)a guziczki lepiej w tym samym kolorze, nie spotka³am siê z guzikami przy kapturze w innym kolorze, ale jeszcze wielu rzeczy nie widzialam, obiecujê sprawdziæ i dam znaæ.
Triss
Amazon Girl
Dziękuje bardzo za pomoc:)
jeszcze jak byś mnie oświeciła z długością ogona to była bym wdzieczna,ale mysle ze góra pół metra a nawet mniej, a i czy ogon zwęzany ku dołowi, czy nie.
Pozdrawiam:)
Triss
ogon mo¿e byæ tak d³ugi jak Ci tylko materia³u starczy...ja mam ok. metra
zwê¿any jak najbardziej, je¶li dobrze rozumiem to pytanie...
pozdrawiam i powodzenia:-)
Amazon Girl
Witam ponownie, To by by³o czyba moje ostatnie pytanie w tej sprawie. Chcia³am spytac o datowanie kapturów zapinanych czy pod koniecXIV ju¿ by³y?
Pozdrawiam
Triss
w za³±czniku przesy³am kaptury zapinane na guziki datowane na II po³owe XIVw.
s± na facetach, ale to mêskie kaptury, choæ te¿ u¿ywane przez kobiety, wiêc musz± byæ na facetach
Triss
Amazon Girl
Witam!
Mam pytanie odno¶nie kapturów pikowanych, jak by³ rozwi±zany problem dopasowania? Bo wydaje mi siê ¿e bez wi±zañ jest to niewykonalne, poniewa¿ mog³y by byæ problemy z jego za³o¿eniem, a taki kaptur musi byæ idealnie spasowany, wiec gdzie ewentualnie mog³o by byæ sznurowanie, z przodu, boku czy ty³u...
Pozdrawiam
Eluch82
A mo¿e byæ granatowy?? icon_wink.gif kaptur oczywi¶cie dunno.gif
Aiuto
nie bardzo kumam ,po co pikowany kaptur ? to nie jest chyba element odzierzy , bo jesli chodzi ci o pikjowanie pod helm to jest ono z owym helmem zintegrowane i wcale nie jest do tego potrzebne sznurowanie .
Amazon Girl
Tak chodzi o pikowany pod he³m, a ma byæ on nie na sta³e, poniewa¿ w zale¿no¶ci od tego co jest pod nim, na taki okres sie ³apie (to wymóg zlecieniodawcy,nie mój) Co do tego sznurowania, to wydaje mi sie ¿e jest niezbedne, jesliu takowy kaptur ma byc mocno spasowany, zw³aszcza jesli bedzie mocno zabudowany tzn na brode i czesc czo³a , oczywiscie moge sie myliæ...
Pozdrawiam Amazonka
frytka
Witam! Mam pytanie ;) Czy do sukni spodniej lnianej byly zak³adane kaptury ? Je¶li tak to czy by³y one lniane czy welniane z podszewka lniana ? Moze to banalne pytanie ale ciekawi mnie to . Pozdrawiam
Rabiega
Hej, Frytko.

Po co do sukni spodniej kaptur ?
Za³o¿y³aby¶ do t-shirtu uszankê ?

Pok³ony.
Triss
Frytko, kaptury nosi³o siê wychodz±c na zewn±trz(jak to po dzi¶ dzieñ czyni± ludzie z nakryciami g³owy)z za³o¿enia mia³y s³u¿yæ do ochrony przed zimnem czy wiatrem. sukniê spodni± natomiast nosi³o siê w domu, do pracy.w gotowaniu, praniu czy szyciu kaptur raczej nie pomaga.dlatego najlepiej do sukni domowej, roboczej, spodniej czy jak zamierzasz j± zwaæ w przysz³o¶ci-proponujê lnian± chustkê na g³owê(dla wygody i ochrony w³osów)a kaptur we³niany z lnian± podszewk± do sukni wierzchniej, równie¿ we³nianej.
powodzenia:-)
Triss
lewa
CYTAT("triss")
s± na facetach, ale to mêskie kaptury, choæ te¿ u¿ywane przez kobiety, wiêc musz± byæ na facetach

CYTAT("EwKa')
Kaptury zapinane na guziki i te niezapinane byly chyba "unisex" i pod koniec XVw. traktowane byly jako czysto uzytkowa sprawa (pozyczane od mezczyzn?), zakladane na plocienny zawoj jako jego ochrona wiec stad raczej uboga ikonografia.

Dziewczyna chcia³a na okres 1380-1410, wiêc co¶ mi siê tu nie zgadza.
Przejrza³am ca³y temat i w³a¶ciwie nie ma nigdzie konkretnej odpowiedzi je¶li chodzi o zapinane kapturki damskie.
Ostatnio widujê je bardzo czêsto u dziewczyn, a tak jak i inni jeszcze nigdzie nie spotka³am siê z ikonografi±. Czy kto¶ mo¿e konkretnie napisaæ jak to z nimi by³o? Czy w ogóle damskie spotyka³o siê, je¶li tak to proszê o jak± kolwiek ikonografiê. I je¶li tak to od kiedy do kiedy. Bêdê bardzo wdziêczna za pomoc
Pozdrawiam
EwKa
Pierwszy obrazek Kori to Dekameron z 1432r., drugi to chyba Romance of Alexander (1338-1344r.)-popraw mnie Korinka jesli sie myle.
Poza tym mamy zachowany taki kaptur z Londynu.
Niestety Lewa nie da sie w 1000 procent wydatowac go na lata 1380-1410... Pretensje prosze kierowac do archeologow, fizykow, chemikow i "metody dat. izotopem wegla C14". Obrazki z przykladami sa najblizsze okresowi ktory interesuje pytajacych-na dzien dzisiejszy nie dysponujemy niczym lepszym.

Caluski
lewa
Ale ja nie mam do nikogo pretensji smile.gif W³a¶nie o to mi chodzi³o - jak± kowliek rycinkê, obraz, cokolwiek smile.gif
Chcia³am siê dowiedzieæ tylko czy faktycznie s± historyczne i jak s± datowane smile.gif Nie pisa³am, ¿e chcê wiedzieæ w 1000% ¿e s± datowane w okre¶lonych latach ;)
Dziêki serdeczne za odpowied¼ smile.gif
Pozdrawiam
EwKa
Kawalek z "Textiles and Clothing":
"There are no exactly similar hoods fastened with buttons among the remains of 14th century clothing from Scandinavia, but part of the lower neck section of a buttoned hood was recovered from a deposit dating to c. 1400 in Dortrecht, The Netherlands. This hood, which was similarly made from taby-woven cloth, orginally had at least 17 buttons and, like the hood from London, has a slit for a gusset let into the lower edge at the side of the neck below the ears."

teraz wystarcz poszukac dokumentacji z Dortrechtu:)
Amazon Girl
Witam! chcialam spytaæ czy ma kto¶ jak±s rycinke gdzie widaæ dokladnie wykonczenie w liscie dêbu lub moze jakis wykroj z tym czy rysunek. Pozdrawiam Amazon
Marta K.
<po angielsku "dagged hood">
marta.br
CYTAT(Amazon Girl @ 15:43 20.02.2007) *
chcialam spytaæ czy ma kto¶ jak±s rycinke gdzie widaæ dokladnie wykonczenie w liscie dêbu lub moze jakis wykroj z tym czy rysunek.

Witam,
polecam zajrzec tutaj: http://classes.bnf.fr/phebus/livre/index.htm

Pozdrawiam
Marta
Flowing
Chcialam sie dowiedziec czy na allegro jest podana dokladna informacja co do roku w ktorym go noszono i jaki stan nosil takie kapturki ? Czy pasuje do mieszczanki i nizszych sfer??

CYTAT(Opis przedmiotu)
Kapturek taki był okryciem głowy najcześciej noszonym przez mieszczki i kobiety z ludu ok. 1425 roku.
Uszyty z ciemnej ślwkowej wełny, recznie podszyty czerwonym lnem, z długim (70cm) ogonem.

( http://www.allegro.pl/item194154827_kaptur...ok_1425_r_.html )

[Wkleiłem zdjęcia i opis z aukcji do postu. Podawanie samego linku do allegro mija się z celem, gdyż po około 2 miesiącach każdy link przestaje być aktualny. Mod. Andrzej / Viator]
liwley
z tego co czytalam ,to Gutkowska pisze o tych kapturkach jako mieszczanskich datowanych od 2 pol.XIV w.jest tam nawet kroj pokazany,jak znajde to podrzuce.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.