Hm, Czy moglby mnie ktos oswiecic jak sa skonstruowane zbrojnikowe oslony rak i nog, ze szczegolnym uwzglednieniem 'zawiasu' lokciowego ?? Mysle o zabawkach z XIVw.
rece wygladaja mniej wiecej tak
calosc jest zapinana i wiazana do rekawa w dwoch puntkach /co widac/
Dzieki wielkie za odzew.
Ale hm myslalem o takich w jednym kawalku razem z porzadna miska na lokciu.
Mój jest zrobiony na takiej samej zasadzie jak typowy narêczak niezbrojnikowy, tylko ¿e bez przej¶ciowych folg - 3 czê¶ci: zarêkawie, na³okietnik, opacha.
Niestety nie mam lepszego zdjêcia.
Jakubie co to za nity na skórze?
Czy pod spodem tak¿e s± zbrojniki?
A tak swoja droga jak gruba musi to byc skora?
Pozdrawiam
co do mojego /rozkladanego/ modelu,to ma on dwie zasadnicze zalety
1-a chodza tak jakby ich nie bylo /sa bardzo lekkie,a dzieki niezaleznie mocowanym od siebie elementom,nic sie nie ciagnie, nie napina/
2-a po rozebraniu mozna je skopresowac do formatu duzej ksiazki,albo zwinac w rulonik,i wlozyc w jakas boczna kieszen plecaka
osobiscie polecam
Jakubie, powiedz jeszcze jak sa mocowane zarêkawie i opacha do na³okietnika. Czy jest to normalny zawias, mocowany do dwoch zbrojnikow, po bokach nalokietnika ?
Narêczak zrobi³em na podstawie tego z nagrobka Burkharda von Steinberg z 1379.
Pod t± niebiesk± skór± te¿ s± zbrojniki. A poza tym s± tam dwie warstwy skóry: ta któr± widaæ jest do¶æ cienka i miêkka - spe³nia w zasadzie tylko walor ozdobny. Warstwa no¶na jest na samym spodzie i jest trochê grubsza.
Zarêkawie i opacha s± mocowane do na³okietnika w najnormalniejszy znany nam sposób, czyli na 2 nitach p³ywaj±cych (jak to kto¶ kiedy¶ malowniczo nazwa³ na LDRP).
Jak zrobi³em ten narêczak, to a¿ siê zdziwi³em, ¿e da siê w nim ca³kowicie zgi±æ rêkê mimo braku przej¶ciowych folg.
Wa¿ne jest aby zbrojniki by³y wyprofilowane, bo przy takiej ich szeroko¶ci, przy poprzecznym oderzeniu siê po prostu zegn±. Do nitowania zbrojników dobrze jest zastosowaæ gwo¼dzie papowe z metali kolorowych. Bo jak zwyk³y stalowy zacznie rdzewieæ na skórze, to ciê¿ko go bêdzie doczy¶ciæ.
Za jaki¶ czas mo¿e zamieszczê dok³adniejsze zdjêcia.
Chcialbym zrobic sobie ³apki troche podobne do tych Pawla, tyle ze z pozniejsza miska na lokciu, taka z lisciem. I tu mam problem bo nie wiem czy rozwiazaniem byloby wywiercenie w takiej misce dwoch dziurek i przewleczenie sznurka wiazanego do przeszywki, czy moze powinno to sie trzymac tylko na pasku naokolo stawu lokciowego. A moze lepiej byloby np polaczyc opache i karwasz; albo raczej oslone przedramienia (zeby nikt nie mial pretensji); ze soba kawalkiem skory, do ktorej bylaby przynitowana miska? Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
ja mam przywiazywane na dwie dziurki,do zbrojnika (karwasza -i tylko przez jedna) i przeszywki jednoczesnie.Osobiscie uwazam ze wszelkiej masci wiazania do przeszywki sprawdzaja sie lepiej niz paski,zwlaszcza przy tak malych elementach,ktore na paskach moga sie zsuwac.
Czy takie narêczaki na 70-te 80-te lata XIV w nie bêd± ju¿ przegiêciem ? Pawle czy ta "twoja" skóra nadawa³aby siê na taki wyrób ?
nie beda przegieciem,szczyt polularnosci takich wynalazkow przypadal wlasnie na druga polowe XIVw (na sam poczatek XV tez sa jeszcze ok).
Co do skory -moje sa z innej,ale moim zdaniem ta skora ktora mam na sprzedaz nadawala by sie do tego bardzo dobrze.
-Pawel
Mo¿e mi kto¶ zdradziæ czy istniej± osoby, które zajmuj± siê wyrobem zbrojników i ile to mniej wiêcej kosztuje.
moje robil grzdacz,nie pamietam juz ile bral -trzeba by zadzwonic
ale szczerze powiem,ze majac wykroj ktory zalaczylem bardzo latwo mozna je zrobic samemu,bo ich budowa jest prosta niczym cep.Ewentualnie mozna u kogos zamowic same miski i paski blachy
-Pawel
Witam
Ma ktos wykroje na nogi zbrojnikowe?
Pozdrawiam
Witam
http://www.arador.com/construction/basicarmouring.html
¦ci±gnij sobie pdf-y umieszczone na tej stronce - dosyæ fajne opisy jak zrobiæ sobie proste elementy ochronne, w tym i zbrojniki (rêce i nogi), z wykrojamii.
Czy to rownie¿ mog± byæ zbrojnkowe os³ony? Rycina ta pochodzi z okresu 1400 -1410 i w dodatku powsta³a nie u nas ale na zachodzie.
Mysle ze to jak najbardziej sa zbrojniki, i to nawet dosc typowe. Miski maja w miare normalny ksztalt, widac folgi przejsciowe na nogach. Te kropki na nogach to sa zapewne nity, a zbrojniki sa przynitowane od wewnatrz. Z kolei paski na lapkach chyba oznaczaja tylko tyle ze blaszki byly na zewnatrz. Tylko ten czerwony kolor troche mnie myli. No ale moze to wyobraznia autora; moze leniwy autor namalowal jedna farba kolor skory i blach; a moze blachy byly czernione; kto wie.
Pozdrawiam.
"Tylko ten czerwony kolor troche mnie myli. No ale moze to wyobraznia autora; moze leniwy autor namalowal jedna farba kolor skory i blach; a moze blachy byly czernione; kto wie. "
a ja bym stawial na miski z utwardzanej skory /prazonej w wosku/.
Calkiem mozliwe ze rece byly zrobione podobnie.
Moim zdaniem jesli idzie o ikonografie mozna ja interpretowac roznie,grunt aby zachowac przy tym zdrowy rozsadek i podobienstwo /sugeruje ze mozna te wyprazanki -cholernie ciezkie to zrobienia zastapic zwyklymi miskami/
-Pawel
Te¿ mi na to wygl±da, tylko jedno ma³e pytanko: kogo to przedstawia? Mam podejrzenia ¿e to jakie¶ mocno egzotyczne postaci... Pozdrawiam
Gwyn
Mo¿e podam to jeszcze raz w wiêkszym formacie, zreszt± jest tam jeszcze jedna osoba z podobnymi "nogami". Niestety nie uda³o mi siê do koñca ustaliæ kogo przedstawia ten manuskrypt. Jest on podpisany "Królowie sk³adaj± przysiêgê Henrykowi II" - najprawdopodobnej jest to Henryk II, ostatni cesarz z dynastii saskiej (1002 - 1024), mog± to byæ ksi±¿êta niemieccy sk³aj±cy mu przysiêgê wasaln± jako cesarzowi.
K³aniam siê!
Mam pare pytañ co do tego typu zbroi:
1) Jak j± nazywaæ? Fachowo to zbroja... ...zbrojnikowa?
2) Kto jej uzywa³ w ¶redniowieczu?
3) Gdzie znajde j± w ¼rod³ach (ikonografia)?
4) Czy znane wam s± jakie¶ znaleziska?
Pozdrawiam serdecznie - Locht
"K³aniam siê! "
ja rowniez
"Mam pare pytañ co do tego typu zbroi:
1) Jak j± nazywaæ? Fachowo to zbroja... ...zbrojnikowa? "
glowy nie dam,ale ja bym tak wlasnie to nazwal /a raczej zbrojnikowa oslona rak czy nog,bo "zbrojniki" na korpus,to raczej platy,ktore jednak maja troche inna konstrukcje/
"2) Kto jej uzywa³ w ¶redniowieczu? "
wszyscy:) Wczesniej /XIVw/ gdy tego typu patenty byly nowoscia na topie glownie rycerstwo,z czasem mysle ze spokojnie rowniez piechota /strzelilbym ze tak do pierwszej cwierci XVw bez problemu -pozniej byly juz inne patenty/
"3) Gdzie znajde j± w ¼rod³ach (ikonografia)? "
na nagrobkach:)
polecam np. ospreya "German Medieval Armies 1300-1500"
Jest tam min. fotka plyty nagrobkowej niejakiego Burkharda von Stainberga (zmarlo mu sie w 1397) ktory ma calkiem przyjemne zbrojnikowe raczki.
"4) Czy znane wam s± jakie¶ znaleziska? "
nie,ale jest pare nagrobkow,i troche obrazkow /podejzewam ze kawalek skory z tak cienka blaszka,zostawal dosc latwo zjedzony przez zab czasu,stad moga byc trudnosci z orginalami/
Pozdrawiam
-Pawel
Tak ogolnie
Skoro 1397 to czasem jeszcze zbrojnikowe rece u bogatego szlachcica (snioskuje tak skoro mial zbroje i nagrobek) to czy mogly wystepowac jeszcze zbrojnikowe nogi?
O ile sie orientuje nogi rozwijaly sie szybciej wiec mam watpliwosci czy nie jest to juz przestarzaly sprzet
Pozdrawiam
delikwent na tym nagrobku nogi ma juz plytowe,zbrojnikowe ma tylko raczki,i to w nowszej wersji /miska z lisciem i klasyczne klepsydrowe rekawice/
-Pawel
Pawle dziêkuje! jestem krewny herbatke...
Znalaz³em tak± ³adn± os³one ramienia (opacha?) w kszt³±cie os³on zbrojnikowych, tyle ¿e bez zbrojników. Wykopano to w Londynie i wydatowane jest na drug± po³owê XIV.
£adny ornament, co nie?
Bardzo ³adne, ale chyba nie u¿ywano takich w boju, prawda?
PS Jestem na etapie ostatnich poprawek przy wykróju do swoich zbrojników...
Pozdrawiam - G
uzywano,jest to prazona w wosku skora,odpowiednio wytloczona -patent bajerancki,ale jak na nasze warunki strasznie trudny do wykonania -stawialbym go na tej samej polce "wypasnosci" co nitowane kolczugi /podejzewam ze kosztowalby dzis podobnie/
Pozdrawiam
CYTAT(Pawel ChmurnoOki)
polecam np. ospreya "German Medieval Armies 1300-1500"
Jest tam min. fotka plyty nagrobkowej niejakiego Burkharda von Stainberga (zmarlo mu sie w 1397) ktory ma calkiem przyjemne zbrojnikowe raczki.
Zwrócê tylko uwagê ¿e ten nagrobek jest ró¿nie datowany. W "Armour from the battle of Wisby" jest opisany jako 1379 i to wed³ug mnie jest bli¿sze prawdy. Spójrzcie na jego nagolennice. Prezentyj± typowy dla lat 70-80 typ "niedomkniêty" ¿e tak to ujmê.
Witam !!
zamieszcze dwie ladne fotki
Mam jeszcze dwie na zbrojnikowe oslony nog
Ave!
To nie s± os³ony zbrojnikowe, tylko pikowaniec na nogi. W³a¶nie jestem w trakcie robienia tego z za³±cznika "wy¿ej". Na goleñ i ³ydkê zak³adam kolczugê zaczynaj±c± siê na bucie, a koñcz±c± siê tu¿ pod kolanem. Zakoñczenie bêdzie zabezpieczone ozdobnie wyciêt± skór± (to to, co wystaje na wielu obrazkach spod nakolanki). Na udzie albo blacha, albo zbrojniki - jeszcze siê nie zdecydowa³em. No i nakolanka - raczej z li¶ciem, ale do¶æ oszczêdnym.
Efekty dopiero po "wakacjach". Na razie jestem zawalony robot±.
Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
http://www.freha.pl/download.php?id=3473
czy zbrojniki na nogach sa tutaj przypadkiem zamocowane na zmiane na skorze, pod skora?
i jak wygladaja rece (slabo widac)? tez zbrojniki?
no i czy do tego zestawu pasowalby niski kapalin z wizura zamiast klappvisera?
Witam!!
To nie moje zdjecia tylko zaczerpniete od znajomych fotki ale z tego co wiem to blaszki mocowane sa na zmiane a rece wygladaja bardzo podobnie jak to co wczesniej zamiescilem
pozdrawiam
Witam.
Tak troche dla odswiezenia tematu. Na ile historyczne bylyby zbrojniki na podkladzie tekstylnym ? Skoro platy byly czasem nitowane to tkaniny to czemu rece nie ? Co sadzicie ?
Pozdrawiam.
http://www.freha.pl/download.php?id=3474
czy tarczki na na³okcicach by³y u¿ywane w formie takiej jak na zdjêciu, i ewentualnie w jakich latach
z góry dziêki za odpowied¼
zauwa¿y³em, ¿e przy wiekszo¶ci zbrojnikowych os³on r±k czê¶æ skórzana jest po³±czona bezpo¶rednio z na³okietnikiem, bez dodatkowych folg. Jak to zrobiæ tak, ¿eby dzia³a³o?
Witam
Rozumiem, ¿e nie ma jakiej¶ zasady czy metalowe blaszki w zbrojnikach powinny byæ po wewnetrznej czy zewnetrznej stronie ani ze nie bedzie b³edem je¶li zrobie zbrojniki w których bedzie raz po wewnetrznej a raz po zewnetrznej stronie przynitowany pasek blaszki?
Jak gruba powinna byæ skóra aby zrobiæ taki zbrojnik(nareczak) i czy robiac swoje zbronjiki utwardzacie je ajko¶ czy dajecie odrazu skóre bez ¿adnego kombinowania przy niej?
Z góry Dziêkuje!
Pozdrawiam:
Luszko
Ja mam jedno pytanie. Piszecie, ¿e, wystêpowa³y zbrojnikowe os³ony na rêce w po³±czeniu z nogami p³ytowymi... Ja natomiast mam zamiar zrobiæ to na odwrót tzn.: nogi zbrojnikowe i rêce p³ytowe. Czy jest to poprawne? Z góry dziêki za odpowiedz.
właśnie takiego tematu szukałem
ja myślałem nad zrobieniem zbrojnikowej osłony rak i nóg pod mojego klapenvisera (datowanie 1380-1410) myslalem nad zakupieniem łokci i nóg płytowych z płytkami przejsciowymi i zbudowaniem do tego zbrojnikwej reszty... (do tego oczywiscie jakies rekawiczki, naramienniki i płaty na korpus)
czy takie myślenie jest prawidłowe na ten okres??
ile może kosztować zrobienie takich zbrojników??
hmm i jeszcze jedno:
jak datowane jest zastąpienie liścia w postaci koła przymocowanego do łokcia rzemieniem??
Jest to my¶lenie dobre jednak troszke wcze¶niej gdzie¶ na 1360-70... jednak w przypadku piechoty to na 1380 -1410 - to naprawde luz (jednak lepiej by³o by mieæ kapalin do takiego zestawu na ten okres ale wiadomo jak to z kapalinami bywa
);
mimo wszystko nogi wola³bym zmieniæ na p³ytowe albo chocia¿ same p³ytowe ³ydki;
a koszt?? to zale¿y ile jeste¶ w stanie wydaæ... ale zbrojniki nie s± tak strasznie drogie :]
hmmm pomyslimy pomyslimy, mnie generalnie bardzo podoba³ sie pomys³ zrobienia czego¶ takiego, bo jednak nie ma to jak zrobiæ co¶ samemu...:] (wiêc obstawa³ bym za zrobieniem w³asnorêcznie zbrojnikowych rak nóg p³atów na korpus i do tego zakupiæ tylko porz±dne rekawice i naramienniki... he³m i przeszywe ju¿ posiadam;])
CYTAT
a koszt?? to zale¿y ile jeste¶ w stanie wydaæ... ale zbrojniki nie s± tak strasznie drogie :]
nie no tyle ile potrzeba... ale s±dze ¿e powinno wyj¶æ o niebo taniej ni¿ zamawianie u kogo¶ kompletów p³ytowych:P (z 50% taniej to tak chyba lekk± r±czk± nie??:P)
CYTAT
s±dze ¿e powinno wyj¶æ o niebo taniej ni¿ zamawianie u kogo¶ kompletów p³ytowych:P (z 50% taniej to tak chyba lekk± r±czk± nie??:P)
moje platy+zbrojniki na rece i nogi to kwestia 300zl - nie licze kolanek i lokci, no i trafilem dosc tania skore...
CYTAT(watman @ 20:38 28.08.2006)
moje platy+zbrojniki na rece i nogi to kwestia 300zl - nie licze kolanek i lokci, no i trafilem dosc tania skore...
no i o to chodzi
przyjemne (własnoręcznie zrobiona zbrojka
) z pożytecznym (duzo kaski zaoszczedzone
) a 300 czy nawet te 400-500 zl to nie to samo co 1000-1500;P (bo z platami to to by tyle kosztowalo:P)
czy zbrojnikowe oslony nog byly robione w calosci czy byly to osobno zbrojniki i nakladane kolano? Chodzi oslone tak uda jak i lydki
By³y osobno. Nabiodrek by³ d³ugi, zachodzi³ poni¿ej kolana i koñczy³ siê czêsto ozdobn± wycinank± (oczywi¶cie usztywniona by³a tylko czê¶æ od kolana w górê!). Nagolennica zbrojnikowa, czy p³ytowa - wszystko jedno - by³a zapinana na ³ydce i wchodzi³a czê¶ciowo pod ozdobn± wycinankê. Na to wszystko zak³adano nakolankê, zapinan±, sznurowan±, etc.
To jest tylko ABC - jak chcesz taki komplet ogl±daj du¿o nagrobków z po³owy XIV wieku i przygl±daj siê szczegó³om, maj± du¿e znaczenie.
Wracaj±c do tematu...czy nabiodrnik i nagolennica (mocowane na paski) mog± byæ osobnymi elementami i do tego jeszcze oddzielne kolano?...z góry dziêki za jak±¶ podpowied¼...
odpowiedz jest nad twoim postem - mog³e¶ chocia¿ przeczytaæ otatnie dwa ...
No w³a¶nie nie do koñca o to mi chodzi...PenDragon mówi o ca³ym zbrojniku na nogê (nagolennica i nabiodrnik razem ³±czone w kolanie) i na to kolano osobno...mi chodzi o rozdzielenie tych 3 elementów...
CYTAT
odpowiedz jest nad twoim postem - mog³e¶ chocia¿ przeczytaæ otatnie dwa ... clap.gif
...czyta³em, czyta³em...nawet ca³y temat...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.