Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zbrojnikowe oslony konczyn
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Dacron
Hm, Czy moglby mnie ktos oswiecic jak sa skonstruowane zbrojnikowe oslony rak i nog, ze szczegolnym uwzglednieniem 'zawiasu' lokciowego ?? Mysle o zabawkach z XIVw.
Pawel ChmurnoOki
rece wygladaja mniej wiecej tak
calosc jest zapinana i wiazana do rekawa w dwoch puntkach /co widac/
Dacron
Dzieki wielkie za odzew.
Ale hm myslalem o takich w jednym kawalku razem z porzadna miska na lokciu.
Jakub ze ¦widnicy
Mój jest zrobiony na takiej samej zasadzie jak typowy narêczak niezbrojnikowy, tylko ¿e bez przej¶ciowych folg - 3 czê¶ci: zarêkawie, na³okietnik, opacha.
Niestety nie mam lepszego zdjêcia.
Borg
Jakubie co to za nity na skórze?
Czy pod spodem tak¿e s± zbrojniki?
A tak swoja droga jak gruba musi to byc skora?
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
co do mojego /rozkladanego/ modelu,to ma on dwie zasadnicze zalety
1-a chodza tak jakby ich nie bylo /sa bardzo lekkie,a dzieki niezaleznie mocowanym od siebie elementom,nic sie nie ciagnie, nie napina/

2-a po rozebraniu mozna je skopresowac do formatu duzej ksiazki,albo zwinac w rulonik,i wlozyc w jakas boczna kieszen plecaka

osobiscie polecam
Dacron
Jakubie, powiedz jeszcze jak sa mocowane zarêkawie i opacha do na³okietnika. Czy jest to normalny zawias, mocowany do dwoch zbrojnikow, po bokach nalokietnika ?
Jakub ze ¦widnicy
Narêczak zrobi³em na podstawie tego z nagrobka Burkharda von Steinberg z 1379.
Pod t± niebiesk± skór± te¿ s± zbrojniki. A poza tym s± tam dwie warstwy skóry: ta któr± widaæ jest do¶æ cienka i miêkka - spe³nia w zasadzie tylko walor ozdobny. Warstwa no¶na jest na samym spodzie i jest trochê grubsza.
Zarêkawie i opacha s± mocowane do na³okietnika w najnormalniejszy znany nam sposób, czyli na 2 nitach p³ywaj±cych (jak to kto¶ kiedy¶ malowniczo nazwa³ na LDRP).
Jak zrobi³em ten narêczak, to a¿ siê zdziwi³em, ¿e da siê w nim ca³kowicie zgi±æ rêkê mimo braku przej¶ciowych folg.
Wa¿ne jest aby zbrojniki by³y wyprofilowane, bo przy takiej ich szeroko¶ci, przy poprzecznym oderzeniu siê po prostu zegn±. Do nitowania zbrojników dobrze jest zastosowaæ gwo¼dzie papowe z metali kolorowych. Bo jak zwyk³y stalowy zacznie rdzewieæ na skórze, to ciê¿ko go bêdzie doczy¶ciæ.
Za jaki¶ czas mo¿e zamieszczê dok³adniejsze zdjêcia.
Dacron
Chcialbym zrobic sobie ³apki troche podobne do tych Pawla, tyle ze z pozniejsza miska na lokciu, taka z lisciem. I tu mam problem bo nie wiem czy rozwiazaniem byloby wywiercenie w takiej misce dwoch dziurek i przewleczenie sznurka wiazanego do przeszywki, czy moze powinno to sie trzymac tylko na pasku naokolo stawu lokciowego. A moze lepiej byloby np polaczyc opache i karwasz; albo raczej oslone przedramienia (zeby nikt nie mial pretensji); ze soba kawalkiem skory, do ktorej bylaby przynitowana miska? Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Pawel ChmurnoOki
ja mam przywiazywane na dwie dziurki,do zbrojnika (karwasza -i tylko przez jedna) i przeszywki jednoczesnie.Osobiscie uwazam ze wszelkiej masci wiazania do przeszywki sprawdzaja sie lepiej niz paski,zwlaszcza przy tak malych elementach,ktore na paskach moga sie zsuwac.
Jarek Przyby³o
Czy takie narêczaki na 70-te 80-te lata XIV w nie bêd± ju¿ przegiêciem ? Pawle czy ta "twoja" skóra nadawa³aby siê na taki wyrób ?
Pawel ChmurnoOki
nie beda przegieciem,szczyt polularnosci takich wynalazkow przypadal wlasnie na druga polowe XIVw (na sam poczatek XV tez sa jeszcze ok).
Co do skory -moje sa z innej,ale moim zdaniem ta skora ktora mam na sprzedaz nadawala by sie do tego bardzo dobrze.

-Pawel
Marcin Waszkielis
Mo¿e mi kto¶ zdradziæ czy istniej± osoby, które zajmuj± siê wyrobem zbrojników i ile to mniej wiêcej kosztuje.
Pawel ChmurnoOki
moje robil grzdacz,nie pamietam juz ile bral -trzeba by zadzwonic
ale szczerze powiem,ze majac wykroj ktory zalaczylem bardzo latwo mozna je zrobic samemu,bo ich budowa jest prosta niczym cep.Ewentualnie mozna u kogos zamowic same miski i paski blachy
-Pawel
Borg
Witam
Ma ktos wykroje na nogi zbrojnikowe?
Pozdrawiam
Jarobor
Witam

http://www.arador.com/construction/basicarmouring.html
¦ci±gnij sobie pdf-y umieszczone na tej stronce - dosyæ fajne opisy jak zrobiæ sobie proste elementy ochronne, w tym i zbrojniki (rêce i nogi), z wykrojamii.
Jaros³aw (Gêsik)
Czy to rownie¿ mog± byæ zbrojnkowe os³ony? Rycina ta pochodzi z okresu 1400 -1410 i w dodatku powsta³a nie u nas ale na zachodzie.
Dacron
Mysle ze to jak najbardziej sa zbrojniki, i to nawet dosc typowe. Miski maja w miare normalny ksztalt, widac folgi przejsciowe na nogach. Te kropki na nogach to sa zapewne nity, a zbrojniki sa przynitowane od wewnatrz. Z kolei paski na lapkach chyba oznaczaja tylko tyle ze blaszki byly na zewnatrz. Tylko ten czerwony kolor troche mnie myli. No ale moze to wyobraznia autora; moze leniwy autor namalowal jedna farba kolor skory i blach; a moze blachy byly czernione; kto wie.

Pozdrawiam.
Pawel ChmurnoOki
"Tylko ten czerwony kolor troche mnie myli. No ale moze to wyobraznia autora; moze leniwy autor namalowal jedna farba kolor skory i blach; a moze blachy byly czernione; kto wie. "

a ja bym stawial na miski z utwardzanej skory /prazonej w wosku/.
Calkiem mozliwe ze rece byly zrobione podobnie.
Moim zdaniem jesli idzie o ikonografie mozna ja interpretowac roznie,grunt aby zachowac przy tym zdrowy rozsadek i podobienstwo /sugeruje ze mozna te wyprazanki -cholernie ciezkie to zrobienia zastapic zwyklymi miskami/

-Pawel
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Te¿ mi na to wygl±da, tylko jedno ma³e pytanko: kogo to przedstawia? Mam podejrzenia ¿e to jakie¶ mocno egzotyczne postaci... Pozdrawiam
Gwyn
Jaros³aw (Gêsik)
Mo¿e podam to jeszcze raz w wiêkszym formacie, zreszt± jest tam jeszcze jedna osoba z podobnymi "nogami". Niestety nie uda³o mi siê do koñca ustaliæ kogo przedstawia ten manuskrypt. Jest on podpisany "Królowie sk³adaj± przysiêgê Henrykowi II" - najprawdopodobnej jest to Henryk II, ostatni cesarz z dynastii saskiej (1002 - 1024), mog± to byæ ksi±¿êta niemieccy sk³aj±cy mu przysiêgê wasaln± jako cesarzowi.
Locht
K³aniam siê!

Mam pare pytañ co do tego typu zbroi:

1) Jak j± nazywaæ? Fachowo to zbroja... ...zbrojnikowa?

2) Kto jej uzywa³ w ¶redniowieczu?

3) Gdzie znajde j± w ¼rod³ach (ikonografia)?

4) Czy znane wam s± jakie¶ znaleziska?

Pozdrawiam serdecznie - Locht
Pawel ChmurnoOki
"K³aniam siê! "

ja rowniez

"Mam pare pytañ co do tego typu zbroi:

1) Jak j± nazywaæ? Fachowo to zbroja... ...zbrojnikowa? "

glowy nie dam,ale ja bym tak wlasnie to nazwal /a raczej zbrojnikowa oslona rak czy nog,bo "zbrojniki" na korpus,to raczej platy,ktore jednak maja troche inna konstrukcje/

"2) Kto jej uzywa³ w ¶redniowieczu? "

wszyscy:) Wczesniej /XIVw/ gdy tego typu patenty byly nowoscia na topie glownie rycerstwo,z czasem mysle ze spokojnie rowniez piechota /strzelilbym ze tak do pierwszej cwierci XVw bez problemu -pozniej byly juz inne patenty/

"3) Gdzie znajde j± w ¼rod³ach (ikonografia)? "

na nagrobkach:)
polecam np. ospreya "German Medieval Armies 1300-1500"
Jest tam min. fotka plyty nagrobkowej niejakiego Burkharda von Stainberga (zmarlo mu sie w 1397) ktory ma calkiem przyjemne zbrojnikowe raczki.

"4) Czy znane wam s± jakie¶ znaleziska? "

nie,ale jest pare nagrobkow,i troche obrazkow /podejzewam ze kawalek skory z tak cienka blaszka,zostawal dosc latwo zjedzony przez zab czasu,stad moga byc trudnosci z orginalami/

Pozdrawiam
-Pawel
Borg
Tak ogolnie
Skoro 1397 to czasem jeszcze zbrojnikowe rece u bogatego szlachcica (snioskuje tak skoro mial zbroje i nagrobek) to czy mogly wystepowac jeszcze zbrojnikowe nogi?
O ile sie orientuje nogi rozwijaly sie szybciej wiec mam watpliwosci czy nie jest to juz przestarzaly sprzet
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
delikwent na tym nagrobku nogi ma juz plytowe,zbrojnikowe ma tylko raczki,i to w nowszej wersji /miska z lisciem i klasyczne klepsydrowe rekawice/

-Pawel
Locht
Pawle dziêkuje! jestem krewny herbatke... pijacy.gif
Pan Paproch
Znalaz³em tak± ³adn± os³one ramienia (opacha?) w kszt³±cie os³on zbrojnikowych, tyle ¿e bez zbrojników. Wykopano to w Londynie i wydatowane jest na drug± po³owê XIV.
£adny ornament, co nie?
Locht
Bardzo ³adne, ale chyba nie u¿ywano takich w boju, prawda?

PS Jestem na etapie ostatnich poprawek przy wykróju do swoich zbrojników...

Pozdrawiam - G
Pawel ChmurnoOki
uzywano,jest to prazona w wosku skora,odpowiednio wytloczona -patent bajerancki,ale jak na nasze warunki strasznie trudny do wykonania -stawialbym go na tej samej polce "wypasnosci" co nitowane kolczugi /podejzewam ze kosztowalby dzis podobnie/

Pozdrawiam
Jakub ze ¦widnicy
CYTAT(Pawel ChmurnoOki)
polecam np. ospreya "German Medieval Armies 1300-1500"
Jest tam min. fotka plyty nagrobkowej niejakiego Burkharda von Stainberga (zmarlo mu sie w 1397) ktory ma calkiem przyjemne zbrojnikowe raczki.

Zwrócê tylko uwagê ¿e ten nagrobek jest ró¿nie datowany. W "Armour from the battle of Wisby" jest opisany jako 1379 i to wed³ug mnie jest bli¿sze prawdy. Spójrzcie na jego nagolennice. Prezentyj± typowy dla lat 70-80 typ "niedomkniêty" ¿e tak to ujmê.
Filip
Witam !!
zamieszcze dwie ladne fotki bigsmile2.gif
Filip
Mam jeszcze dwie na zbrojnikowe oslony nog
Szymon de Conti Sarré
Ave!

To nie s± os³ony zbrojnikowe, tylko pikowaniec na nogi. W³a¶nie jestem w trakcie robienia tego z za³±cznika "wy¿ej". Na goleñ i ³ydkê zak³adam kolczugê zaczynaj±c± siê na bucie, a koñcz±c± siê tu¿ pod kolanem. Zakoñczenie bêdzie zabezpieczone ozdobnie wyciêt± skór± (to to, co wystaje na wielu obrazkach spod nakolanki). Na udzie albo blacha, albo zbrojniki - jeszcze siê nie zdecydowa³em. No i nakolanka - raczej z li¶ciem, ale do¶æ oszczêdnym.

Efekty dopiero po "wakacjach". Na razie jestem zawalony robot±.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
watman
http://www.freha.pl/download.php?id=3473
czy zbrojniki na nogach sa tutaj przypadkiem zamocowane na zmiane na skorze, pod skora?
i jak wygladaja rece (slabo widac)? tez zbrojniki?
no i czy do tego zestawu pasowalby niski kapalin z wizura zamiast klappvisera?
Filip
Witam!!
To nie moje zdjecia tylko zaczerpniete od znajomych fotki ale z tego co wiem to blaszki mocowane sa na zmiane a rece wygladaja bardzo podobnie jak to co wczesniej zamiescilem smile.gif
pozdrawiam
Dacron
Witam.

Tak troche dla odswiezenia tematu. Na ile historyczne bylyby zbrojniki na podkladzie tekstylnym ? Skoro platy byly czasem nitowane to tkaniny to czemu rece nie ? Co sadzicie ?

Pozdrawiam.
Czarnian
http://www.freha.pl/download.php?id=3474

czy tarczki na na³okcicach by³y u¿ywane w formie takiej jak na zdjêciu, i ewentualnie w jakich latach

z góry dziêki za odpowied¼ bigsmile2.gif
Marcin Waszkielis
zauwa¿y³em, ¿e przy wiekszo¶ci zbrojnikowych os³on r±k czê¶æ skórzana jest po³±czona bezpo¶rednio z na³okietnikiem, bez dodatkowych folg. Jak to zrobiæ tak, ¿eby dzia³a³o?
Luszko
Witam
Rozumiem, ¿e nie ma jakiej¶ zasady czy metalowe blaszki w zbrojnikach powinny byæ po wewnetrznej czy zewnetrznej stronie ani ze nie bedzie b³edem je¶li zrobie zbrojniki w których bedzie raz po wewnetrznej a raz po zewnetrznej stronie przynitowany pasek blaszki?

Jak gruba powinna byæ skóra aby zrobiæ taki zbrojnik(nareczak) i czy robiac swoje zbronjiki utwardzacie je ajko¶ czy dajecie odrazu skóre bez ¿adnego kombinowania przy niej?

Z góry Dziêkuje! icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam:
Luszko
Doman
Ja mam jedno pytanie. Piszecie, ¿e, wystêpowa³y zbrojnikowe os³ony na rêce w po³±czeniu z nogami p³ytowymi... Ja natomiast mam zamiar zrobiæ to na odwrót tzn.: nogi zbrojnikowe i rêce p³ytowe. Czy jest to poprawne? Z góry dziêki za odpowiedz.
Adams87
właśnie takiego tematu szukałem blinkie.gif blinkie.gif

ja myślałem nad zrobieniem zbrojnikowej osłony rak i nóg pod mojego klapenvisera (datowanie 1380-1410) myslalem nad zakupieniem łokci i nóg płytowych z płytkami przejsciowymi i zbudowaniem do tego zbrojnikwej reszty... (do tego oczywiscie jakies rekawiczki, naramienniki i płaty na korpus)

czy takie myślenie jest prawidłowe na ten okres?? dunno.gif

ile może kosztować zrobienie takich zbrojników?? dunno.gif

hmm i jeszcze jedno:

jak datowane jest zastąpienie liścia w postaci koła przymocowanego do łokcia rzemieniem??
fizibnschiz
Jest to my¶lenie dobre jednak troszke wcze¶niej gdzie¶ na 1360-70... jednak w przypadku piechoty to na 1380 -1410 - to naprawde luz (jednak lepiej by³o by mieæ kapalin do takiego zestawu na ten okres ale wiadomo jak to z kapalinami bywa icon_wink.gif );
mimo wszystko nogi wola³bym zmieniæ na p³ytowe albo chocia¿ same p³ytowe ³ydki;

a koszt?? to zale¿y ile jeste¶ w stanie wydaæ... ale zbrojniki nie s± tak strasznie drogie :]
Adams87
hmmm pomyslimy pomyslimy, mnie generalnie bardzo podoba³ sie pomys³ zrobienia czego¶ takiego, bo jednak nie ma to jak zrobiæ co¶ samemu...:] (wiêc obstawa³ bym za zrobieniem w³asnorêcznie zbrojnikowych rak nóg p³atów na korpus i do tego zakupiæ tylko porz±dne rekawice i naramienniki... he³m i przeszywe ju¿ posiadam;])

CYTAT
a koszt?? to zale¿y ile jeste¶ w stanie wydaæ... ale zbrojniki nie s± tak strasznie drogie :]

nie no tyle ile potrzeba... ale s±dze ¿e powinno wyj¶æ o niebo taniej ni¿ zamawianie u kogo¶ kompletów p³ytowych:P (z 50% taniej to tak chyba lekk± r±czk± nie??:P)
watman
CYTAT
s±dze ¿e powinno wyj¶æ o niebo taniej ni¿ zamawianie u kogo¶ kompletów p³ytowych:P (z 50% taniej to tak chyba lekk± r±czk± nie??:P)

moje platy+zbrojniki na rece i nogi to kwestia 300zl - nie licze kolanek i lokci, no i trafilem dosc tania skore...
Adams87
CYTAT(watman @ 20:38 28.08.2006) *
moje platy+zbrojniki na rece i nogi to kwestia 300zl - nie licze kolanek i lokci, no i trafilem dosc tania skore...

no i o to chodzi blinkie.gif clap.gif przyjemne (własnoręcznie zrobiona zbrojka icon_cool.gif ) z pożytecznym (duzo kaski zaoszczedzone bigsmile2.gif ) a 300 czy nawet te 400-500 zl to nie to samo co 1000-1500;P (bo z platami to to by tyle kosztowalo:P)
PenDragon
czy zbrojnikowe oslony nog byly robione w calosci czy byly to osobno zbrojniki i nakladane kolano? Chodzi oslone tak uda jak i lydki
Szymon de Conti Sarré
By³y osobno. Nabiodrek by³ d³ugi, zachodzi³ poni¿ej kolana i koñczy³ siê czêsto ozdobn± wycinank± (oczywi¶cie usztywniona by³a tylko czê¶æ od kolana w górê!). Nagolennica zbrojnikowa, czy p³ytowa - wszystko jedno - by³a zapinana na ³ydce i wchodzi³a czê¶ciowo pod ozdobn± wycinankê. Na to wszystko zak³adano nakolankê, zapinan±, sznurowan±, etc.
To jest tylko ABC - jak chcesz taki komplet ogl±daj du¿o nagrobków z po³owy XIV wieku i przygl±daj siê szczegó³om, maj± du¿e znaczenie.
Florian
Wracaj±c do tematu...czy nabiodrnik i nagolennica (mocowane na paski) mog± byæ osobnymi elementami i do tego jeszcze oddzielne kolano?...z góry dziêki za jak±¶ podpowied¼...
fizibnschiz
odpowiedz jest nad twoim postem - mog³e¶ chocia¿ przeczytaæ otatnie dwa ... clap.gif
Florian
No w³a¶nie nie do koñca o to mi chodzi...PenDragon mówi o ca³ym zbrojniku na nogê (nagolennica i nabiodrnik razem ³±czone w kolanie) i na to kolano osobno...mi chodzi o rozdzielenie tych 3 elementów...

CYTAT
odpowiedz jest nad twoim postem - mog³e¶ chocia¿ przeczytaæ otatnie dwa ... clap.gif

...czyta³em, czyta³em...nawet ca³y temat... aniol.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.