Ma³± poprawka, p³aty s± z Passau a nie Kussnach.
Podczepiajac sie pod dyskusje
Death-wish mozesz zamiescic jakas rekonstrukcje tych platow z Passau?
A mo¿e byæ orygina³?
Nie mam nic o rekonstrukcjach tych p³atów ale opis i zdjêcia orygina³u.
Moim zdaniem trzeba by je wydatowaæ trochê pó¼niej , wydaje mi siê 1370-1380.
http://www.megaupload.com/?d=YMCMO8O2
Dzieki za materia³y,konstrukcja jest bardziej zawansowana niz sie spodziewa³em.
Witam.
Czy os³ony zbrojnikowe mog± byæ wykonanie na lnie (widzia³em takie na Grunwaldzie u Czecha chyba). Jak tak to bêd± tak samo dobrze chroni³y jak skórzane??Jak tak to ile warstw lnu u¿yæ??
sorry za post pod postem...
ale mam pytanie jaka blacha bêdzie siê nadawa³a na zbrojniki
my¶la³em o 1 mm walcowanej na gor±c± lub 1,5 mm walcowanej na zimno
bêdzie dobra??
czy mo¿e jaka¶ inn± zastosowaæ?
(ju¿ wiem ¿e len te¿ mo¿e byæ
)
1mm odradzam gnie sie strasznie
ja osobiscie robie z 1,5mm 2mm totroche za ciezko bêdzie
interesuje mnie czy ktos robi³ zbrojniki ze stali sprezynowej,nierdzewki
taka blacha jest duzo twardsza i na zbrojniki by³aby w sam raz, ktos mówi³ ze taka blache trzeba klepac na goraco ale na elementy r±k czy nóg nie trzeba jej specjalnie gi±c tylko odpowiedni uciac (co pewnie tez nie nalezy do najlzejszych
)
licze ze ktos odpowie
pozdrawiam
ale z walcowanej na zimno czy na gor±c±?? bo podobno ta na gor±c± jest bardziej wytrzymalsza
CYTAT(hador @ 18:05 24.08.2009)
, ktos mówi³ ze taka blache trzeba klepac na goraco ale na elementy r±k czy nóg nie trzeba jej specjalnie gi±c tylko odpowiedni uciac (co pewnie tez nie nalezy do najlzejszych
)
nie s±dzê ¿eby ciêcie diaksem tej blachy by³o ciê¿sze ni¿ zwyk³ej
Mo¿na nawet kupiæ tarcze do diaksa dedykowane do ciêcia stali nierdzewnej itp.
a jakie¶ na³okietki/nakolanka to ju¿ raczej na gor±co, ale nie jestem pewien - sam tego nigdy nie robi³em
Wojtek - dowiedz siê czego¶ o gatunkach stali, nie o technice ich wyrobu (walcowanie)
no na³okietniki moge zrobic ze zwyk³ej st3s chodzi³o mi o opache i "karwasze" poprostu s± to elementy w których wystarszy poprostu uci±c odpowiedni kszta³t
poniewaz ta blecha jest super twarda wiec 1,5 powinno sie w ogóle nie gi±æ-dobrze my¶le?
pozdrawiam
Blachy na zbrojniki nie wystarczy raczej po prostu uci±æ, wypada³oby j± jeszcze wyprofilowaæ, w koñcu rêka ma kszta³t mniej wiêcej walca. Do tego wyprofilowanie w "rynienkê" dodatkowo zwiêksza wytrzyma³o¶æ na zgiêcie.
wiem chodzi³o mi o to ze s± to ma³e elementy wiec wystarczy tylko troche wyklepac (nie tak jak w rekach p³ytowych pó³ ko³a)
za pomoc dziekuje i pozdrawiam
Odno¶nie walcowania na gor±co / zimno, w gigantycznym uproszczeniu bo widzê, ¿e kolega Wojtek metalurgiem nie jest ;)
proces technologiczny (dzi¶) produkcji blachy wygl±da tak, ¿e kêsisko/slab jest walcowane na pocz±tku na gor±co (powy¿ej temp. rekrystalizacji) bo gniot jest b. du¿y - nastêpuje du¿a redukcja na grubo¶ci i zmiana przekroju poprzecznego - inaczej ni¿ na gor±co siê po prostu nie da...
Potem taka blacha jest dalej poddawana trawieniu kwasem i walcowana na zimno - poni¿ej temp. rekrystalizacji. Baaardzo ³opatologicznie rzecz ujmuj±c walcowanie na zimno powoduje rozdrobnienie ziarna i zwiêkszenie wytrzyma³o¶ci finalnego produktu. Czyli to samo jakby¶ wynapier... m³otkiem blachê gor±co-walcowan±.
Je¿eli elementy zbroi które robisz nie bêd± przypomina³y rynien tylko bêd± kszta³towane przez kucie, to pracuj na blasze gor±cowalcowanej, nie ma sensu p³aciæ za blachê zimnowalcowan± która w przeznaczeniu ma byæ karoseri± samochodu albo obudow± pralki.
bo pyta³em siê osoby która robi³a zbrojniki sobie..i powiedzia³a ¿e blachê zimnowalcowan± 1,5 mm lub gor±cowalcowan± 1 mm...
________
i jeszcze pytanie..
ma kto¶ jakie¶ zdjêcia nagrobków z terenów niemiec-polsk (z roku 1350-1420) i przedstawiaj±ce zbrojniki (wraz z nakolannikami i na³okietnikami)...
Witam,
Czy kto¶ wie, kto mo¿e wyrabiaæ karwasze ze zbrojnikami w Polsce? Je¶li tak, proszê o ewentualn± stronê www z ofert±; dotychczas uda³o mi siê tylko znale¼æ wytwórców zagranicznych- wcale nie tanich.
pozdrawiam
CYTAT(PostMortem @ 12:30 27.08.2009)
Witam,
Czy kto¶ wie, kto mo¿e wyrabiaæ karwasze ze zbrojnikami w Polsce? Je¶li tak, proszê o ewentualn± stronê www z ofert±; dotychczas uda³o mi siê tylko znale¼æ wytwórców zagranicznych- wcale nie tanich.
pozdrawiam
Cze¶æ,
Wiem, ¿e zbrojniki robi Spuciarz z Roty Pieszej Bocke (maila do niego wys³a³em na pw) i co wa¿ne u¿ywa do tego hartowanej blachy - tu masz przyk³ad jego roboty
http://picasaweb.google.pl/spuciarz/Blachy#. o Ile pamiêtam za zbrojnikowe rêce bierze 450 z³. Poza tym zbrojniki robi tak¿e Hefajsto z gniewu (http://hefajsto.pl/) za chyba 550 z³.
Pozdrawiam,
Robert De Traville
http://www.loricamos.pl/w ofercie maja zbrojniki, ceny na stronie
Bartholomew the Hospitaler
Powiedzcie, jak to jest z poprawno¶ci± historyczn± zbrojników na Grunwaldzie.
Czytaj±c ostatnio artyku³ na tej
stronie zacz±³em mieæ w±tpliwo¶ci. Jest tam statystyka przedstawieñ z nagrobków co kto mia³ na sobie w danym okresie i jak podsumowuje to autor: "pe³ne p³ytowe os³ony r±k pojawiaj± siê ok roku 1360 i w ci±gu nastêpnych 20 lat ca³kowicie niemal wypieraj± z u¿ycia zbroje innego rodzaju."
Wiêc?
Czy faktycznie posiada kto¶ z Was jakie¶ ryciny, które z kolei potwierdza³y by posiadanie np. narêczaków p³ytowych, zamykanych, ju¿ w XIVw??
Z kolei kto¶ gdzie¶ na FREHA pisa³, ¿e pe³ne przezbrojenie w ¶redniowieczu trwa³o ok. 80 lat (kto¶ powo³ywa³ siê bodaj¿e na Pana Nadolskiego).
Dwie uwagi, lekko niemi³e.
Czy zanim zada³e¶ pytanie obejrza³e¶ choæby którego¶ z ospreyów, choæ jeden nagrobek z w/w okresu, albo jaki¶ obraz? Bo o którejkolwiek ksi±¿ce przekrojowej o uzbrojeniu nie mówiê.
A druga jest taka, ¿e Nadolski to trochê ju¿ siê zdezaktualizowa³. Pewne elementy by³y u¿ywane przez 2-3 pokolenia, mo¿e wiêcej, ale to nie znaczy, ¿e wci±¿ noszono zbroje po dziadku.
CYTAT(Borg @ 09:31 24.02.2010)
Czy zanim zada³e¶ pytanie obejrza³e¶ choæby którego¶ z ospreyów, choæ jeden nagrobek z w/w okresu, albo jaki¶ obraz?
Ospreya przegl±da³em, nie jednego.
Tylko co to ma do rzeczy, ¿e niby oczywistym jest i¿ zbrojniki by³y?
Na jednym z nagrobków, które poda³ Laser z 1391 Sir Robert Swinbourne ma ju¿ pe³ne narêczaki i nogi z p³yty. John Cray c.1380 te¿ ma narêczaki zamkniête. To wszystko tylko potwierdza co jest napisane na stronie do której poda³em linka.
Tak z ciekawo¶ci, co ma na sobie Pembridge knight c.1350?? Czy to nie zawias± s± widoczne na prawej ³ydce i rêce?
Natomiast Ty, chyba chcia³e¶ mi pokazaæ, ¿e jednak to g³ównie zbrojniki by³y stosowane?
Bartku, zwróæ uwagê przez kogo. Rycerz bardzo bogaty, móg³ sobie pozwoliæ byæ na bie¿±co z wszystkimi nowinkami sprzêtowymi.
W ramach t³umaczenia co autor mia³ na my¶li:
CYTAT
Czy faktycznie posiada kto¶ z Was jakie¶ ryciny, które z kolei potwierdza³y by posiadanie np. narêczaków p³ytowych, zamykanych, ju¿ w XIVw??
Pierwsza po³owa mojej wypowiedzi dotyczy³a tego.
CYTAT
Z kolei kto¶ gdzie¶ na FREHA pisa³, ¿e pe³ne przezbrojenie w ¶redniowieczu trwa³o ok. 80 lat (kto¶ powo³ywa³ siê bodaj¿e na Pana Nadolskiego).
Druga po³owa dotyczy³a tego. W skrócie je¶li masz he³m zamkniêty to masz te¿ nowoczesne pe³nop³ytowe uzbrojenie w 9 a mo¿e i wiêcej przypadkach na 10.
Reszta zacytowana za Przemkiem jest poprat± solidnymi ¼ród³ami wiêc nie ma co dyskutowaæ.
Masz statystyki, masz jasno napisane wnioski to czego jeszcze chcesz?
Jedna uwaga, od okolo 1360 w Anglii ciezko wypatrzec zbrojnikowe rece. Np spotkac mozna zbrojnikowe uda ale lydki i nareczaki sa plytowe i to zamkniete. Wydaje mi sie ze w Niemczech jest ze zbrojnikami latwiej.
Bartholomew
Nareczaki plytowe zamkniete sa powszechne na nagrobkach angielskich w tym okresie, wlasciwie to raczej ciezko znalezc otwarte.
Dziêki ch³opaki za odpowiedzi. Czyli jednocze¶nie wnioski s± dwa.
Na Grunwald lepiej narêczaki p³ytowe, pe³ne.
Wniosek dwa, mój sugar loaf pod k±tem XIV wieku (ostatnia rycina jak± mam z tego okresu to 1370r) w ¿aden sposób nie bêdzie siê gryz³ z pe³nymi narêczakami (bo takie posiadam).
Mam racjê?
Przy okazji wielkie dziêki dla Lasera za linka ;)
Bêdzie. Gdy¿:
a) ostatnia jak± masz to 1370, domy¶lam siê, ¿e to albo Saint Floret albo Padwa. Tak czy inaczej oba to daleka Italia (w dwóch s³owach inny ¶wiat) i sceny symboliczne, gdzie he³m ma g³ównie takie znaczenie. He³mów wielkich (u¿ywajmy normalnych okre¶leñ) jest pe³no na nagrobkach Piastów ¦l±skich i w ostatniej æwierci XIV wieku, ale nie s± to he³my bojowe.
No i Saint Floret ostatnie przedstawienie takich he³mów w boju jakie znam, a do Grunwaldu masz z 2 pokolenia. Jak ju¿ czyta³e¶ bloga Przemka to jest tam taki cytat o tym jakie jest prawdopodobieñstwo przetrwania pewnych elitarnych wzorów przez okre¶lony czas.
b)W tych czasach he³my wielkie to tylko uzbrojenie turniejowe
c)Jak pamiêtam poprzedniego awatara jakiego mia³e¶, he³m jest wzorowany na kilku rycinach z oko³o 1320, wiêc niespe³na 100lat za wczesnych.
d) chyba regulamin tego¿ spêdu zakazuje wszelkich form he³mów garnczkowych i pochodnych
Pierwszy post, wiêc wypada³oby siê przywitaæ.
Przeczyta³em ca³y temat, poprzegl±da³em zdjêcia i nadal nie mogê doj¶æ do jednej rzeczy, mianowicie jakie jest najodpowiedniejsze mocowanie (o ile ma istnieæ) nakolannika do biodrowej czê¶ci zbrojnika?
Chodzi mi o to, ¿e na stronie loricamosa mo¿emy spotkaæ siê z dwoma nitami w górnej czê¶ci nakolannika po bokach utrzymuj±cych miskê i zbrojnik razem:
http://www.loricamos.vizz.pl/nogazbroj3_1.JPGNatomiast na przytoczonej ju¿ wcze¶niej, innej stronie widaæ, ¿e nakolannik nie jest po³±czony ze skór±:
http://www.ageofarmour.com/instock/splintedlegs.htmlTutaj natomiast widaæ wi±zanie rzemieniem, czy sznureczkiem z przodu po¶rodku:
http://www.tforum.info/forum/index.php?act...ost&id=4842Na które wyj¶cie siê zdecydowaæ?
Oraz drugie pytanie: czy skórê kryæ materia³em, tak, ¿eby nabiodrki wygl±da³y jak te od loricamosa, czy wystarczy sama skóra?
co do ostatniego pytania.
Starczy sama skóra
.ale jak chcesz jaki¶ nietypowy kolor (np. bia³y czy niebieski)to mo¿esz pokryæ lnem albo jedwabiem.
ja u¿ywam nakolannika przytroczonego do nogawic pikowanych,bez mocowania do ud zbrojnikowych
A ja polecam przyszycie miseczki do nogawicy.
Ja tak z innej bajki. Do czego to mo¿na zaliczyæ ? :
http://effigiesandbrasses.com/monuments/guy_de_bryan/ Bo lekko dziwnie ten Pan wygl±da jak na 1391. Ma kto¶ jeszcze takie przedstawienia na os³ony ud i ³ydek ? Wiem ,¿e ³yki troszkê podobne do Steinbergów ,ale to nie to samo. Liczê na jakie¶ dodatkowe przedstawienie , bo sposób ¶wietny.
Pozdro,
Klusek
wygl±da to jak ³ydki trójczê¶ciowe
zobacz te¿ nagrobek (trochê wcze¶niejszy)
http://effigiesandbrasses.com/monuments/ko...e/904/original/
CYTAT(MagicWojtek @ 13:22 10.08.2010)
wygl±da to jak ³ydki trójczê¶ciowe
zobacz te¿ nagrobek (trochê wcze¶niejszy)
http://effigiesandbrasses.com/monuments/ko...e/904/original/Wojtek ¶rednio mi chodzi o ³ydki , bo czego¶ takiego troszkê widzia³em ,ale te uda mnie serio nurtuj± , bo wygl±da to jak zwyk³a blaszka przyszyta , do kolczugi czy do nogawicy. Mo¿e na paski z drugim elementem.
Witam!
Chcia³bym uzyskaæ inforamcjê (szczególnie mile widziane zdjêcia z muzeów/ryciny/miniatury) na temat zrojników wykonanych z grubych sztabek stalowych zanitowanych w taki sposób, aby by³o je wyidaæ. Wiem ¿e istnia³o co¶ takiego we W³oszech, jednak¿e nie dysponuje informacjami na temat datowania i konkretnego wygl±du. Je¶li cokolwiek co powiedzia³em jest niezgodne z realiami historycznymi, to by³bym wdziêczy za wszelkie poprawki mojej wypowiedzi ;)
Wa¿ne! Bynajmniej nie chodzi mi o zbrojniki z p³ytkami wykonanymi z blachy!
Pozdrawiam
Miguel ;)
Chodzi Ci o co¶ takiego -
http://www.tomala.lublin.pl/obrazy/big/zbrojniki-2_2.jpg - czyli zbroja sztabkowa, czy o zbrojniki, analogiczne do tych tutaj -
http://www.loricamos.vizz.pl/nogazbroj3_1.JPG - jednak¿e nitowane na zewnêtrz i nie z blachy, a z 'sztabek'?
Chodzi mi o co¶ takiego jak na stronie loricamos, lecz nie p³ytki, ale sztabki i nitowane od zewn±trz.
Jakby kto¶ nie móg³ sobie wyobraziæ tego o czym mówiê to dodaje (mo¿e nienajlepszej jako¶ci, ale nie mam talentu do painta ;P) za³±cznik, który pokazuje sztabkowy karwasz zbrojnikowy:
Znalaz³em kilka udokumentowañ tych¿e zbrojników, lecz zrodzi³o to tylko kolejne pytania. S± to zbrojniki nieco pó¼niejsze od tych standartowych, których wszyscy u¿ywaj±. Dlaczego wiêc ewolucja zbrojników posz³a w t± stronê? W czym by³y one lepsze od konwencjonalnych zbrojników z blaszkami, je¶li (jak widzimy w za³±cznikach) sztabki s± nabite na skórê do¶æ rzadko.
Na rycinach warto zwróciæ uwagê na: ³ydki rannego oraz rêkê i udo cz³owieka w niebieskim kapeluszu.
Ale to s± zwyk³e zbrojniki nie widze powodów by doszukiwaæ sie tu czego¶ innego.
Czasem widuje sie blachy zagiête - ale nie s± to sztabki, poniewa¿ stosowanie ich jest po prostu bezcelowe.
Dodatkowo taka forma wystêpuje równolegle, ani wcze¶niej ani pó¿niej.
T.
S±dzisz, ¿e s± to poprostu zagiête blachy? Normalnie zgodzi³bym siê z Tob±, ale to "co¶" ma szeroko¶æ ³ba nita.
Szeroko¶æ w tym wypadku to rzecz wzglêdna ;]
A ¿e to nie ma znaczenia to dla przyk³adu powiem ¿e kolega wykona³ zbrojniki w³asnie poprzez zaginanie blaszki. Szeroko¶æ u podstawy wynosi³a ok 1cm a sztywno¶æ i wytrzyma³o¶æ tego elementu by³a porównywalna do zwyk³ej szerokiej profilowanej. Efekt wizualny dok³adnie taki jak na tej ikonografii.
pozdrawiam
T.
To ja od razu zapytam: jaka by³a grubo¶æ blachy takich zbrojników z blaszkami 1cm? Lubiê eksperymanowaæ ze zbrojnikami (w granicach realiów historycznych ;)), gdy¿ nie jest to wyj±tkowo kosztowne, a mo¿na zrobiæ co¶ naprawdê mocnego i lekkiego ;D
Pozdrawiam Juan!
1mm z hartowanej blachy hs 50.
Dziêki Wam wielkie za pomoc wszelak±, dla mnie ka¿da opinia, a tym bardzie s³uszna ma wielk± wagê ;)
Pozdrawiam Miguel
Witajcie!
Mam dwa pytanka:
1)Czy znacie jakie¶ potwierdzenie/¼ród³o mówi±ce o malowaniu zbrojnikowych os³on cia³a(np ³ydek)? Uda³o mi siê znale¼æ takowe jedynie w ospreyu i muszê przyznaæ,¿e mnie to zaciekawi³o.
oraz
2)Do kiedy mog³y byæ u¿ywane krótkie nogi pikowane(takie jak w za³±czniku)? Wiêkszo¶æ ich posiadaczy/wytwórców twierdzi,¿e by³y u¿ywane jeszcze w po³owie XIVw. ,ale niestety do tej pory nie znalaz³em ¿adnego nagrobka czy elementu ikonografii potwierdzaj±cego ten fakt .
Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc ;)
Wszystkie znane mi ¼ród³a podaj±, ¿e krótkich nogawic u¿wano do koñca I po³owy XIV wieku, ale w³a¶nie u¶wiadomi³e¶ mi, ¿e równie¿ nie widzia³em tego na rycinach czy nagrobkach ;)
Pozdrawiam Miguel ;)
Witam. Dopiero zaczyna przygode z rycerstwem i mam pytanie co do takich os³on zbrojnikowych na koñczyny mozna za³o¿yc? chodzi mi tu o he³m i os³ony klatki piersiowej
Zgory dzieki za wyrozumia³osc i wszelka pomoc
Pozdrawiam
Tobiasz
Zale¿y jak masz wizjê rekonstruowanej postaci. Mog± byæ na przyk³ad p³aty na korpus i klappviser na g³owê.
Dla Kêdziora znalaz³em dwa pomazane nagrobki tylko moim zdaniem kolor czarny udaje tutaj stalowy, na co wskazuje tak samo pomalowane he³my
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznika tutaj to mozna jeszcze siê zastanawiaæ czy nie jest to radosna twórczo¶æ konserwatorów, mo¿e kto¶ wie co¶ wiêcej, zdjêcie obrobione dawno temu przez Hako moze ma jakie¶ informacje w tej materii.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikA ten pan tez kolorowe zbrojni-ki ma , chocia¿ ju¿ bli¿ej metalu
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikps. kajfaszu popatrz np. na nagrobki i masz jasn± sprawê
CYTAT(Laukon @ 20:07 03.09.2010)
Zale¿y jak masz wizjê rekonstruowanej postaci. Mog± byæ na przyk³ad p³aty na korpus i klappviser na g³owê.
to bêdzie opcja optymalnie bezpieczna, ale mo¿liwo¶ci jeszcze trochê jest
na korpus myslalem o czym¶ typu brygantyna albo platy a moze nawet kirys kryty
duze znaczenie ma dla mnie cena i historycznosc (prze³om XIV i XV)
A i jeszcze jaki macie stosunek do os³on zbrojnikowych na piszczele? czy moze juz na ten okres lepsze beda pe³ne piszczele p³ytowe?
Z gory dzieki
Tobiasz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.