Salve Fratres!
Nie bêdzie to wypowied¼ stronnicza choæ znam osobi¶cie wiêkszo¶æ z Polskiej ekipy BN.
Pojechaæ kogo¶ to takie nasze ... polskie. Sam spotykam siê z klepaniem po ramionach a pó¼niej turbohero napiernicza na nas paluszkami w klawiaturkê. Có¿ ¿ycie
Zadajcie sobie pytanie czym tak naprawdê jest ekipa BN. Jest to elita elit w¶ród walcz±cych. Wytypowani na selekcji i to ostrej, gdzie wiêkszo¶æ mistrzów klawiaturki nie usta³aby nawet chwili. Pojechali na mistrzostwa ¶wiata. Dali z siebie wszystko. Z zapartym tchem czeka³o siê na ich walki. Wysz³o jak wysz³o - raz na wozie raz pd wozem. Sami wiedza ile pracy przed nimi. Wracaj±c do kraju gdzie tak naprawdê poza FREH-± niewiele by³o o nich s³ychaæ, co zastaj±? Kilka stron awantury, ¶cieku i pomyj. Z takim wsparciem to niejednemu odechcia³oby siê czegokolwiek. Czy tylko na to nas staæ? Czy kto¶ wita³ ich w W-wie z flagami (przyjazd autokaru)? Oni reprezentowali godnie Polskê, ale czy my jeste¶my godni im kibicowaæ? Je¿eli kibicowanie ma siê sprowadzaæ tylko do sukcesu to pier....le takich kibiców!
Pozdrawiam Grzegorz
Wrócili¶my poobijani i pobici przez du¿± czê¶æ teamów, to prawda, aczkolwiek w klasyfikacji generalnej zajêli¶my 3. Miejsce. Miêli¶my 3 fighterów na wysokich etapach 1vs1 (Krzyniu zaj±³ 3. Miejsce). 2 pi±tki wysz³y ze swoich grup i zasz³y odpowiednio do 1/8 i 1/4 fina³u. Obie zosta³y pokonane przez Rosjê 1 (Polska3 nie wysz³a z grupy, w której by³y Rosja1, Bia³oru¶1 oraz USA1). To nam jako reprezentacji zagwarantowa³o 3 miejsce w klasyfikacji generalnej.
Marcin uj±³ sens BNa.
Bardzo ³atwo jest komentowaæ, krytykowaæ i gdybaæ przed komputerem. W tym roku du¿ym problemem by³ dystans, który uniemo¿liwi³ wyjazd paru zawodnikom, a wszystkich trochê obci±¿y³ finansowo, ryzykowali¶my w³asnym zdrowiem, zmagali¶my siê z ró¿nymi przeciwno¶ciami, od nadgorliwych sêdziów neguj±cych co drug± broñ po czasami 2 ró¿ne listy z kolejno¶ci± walk.
Mimo wszystko dziêkowali¶my przeciwnikom za walkê, nie zas³ynêli¶my jako ci walcz±cy nieuczciwie tylko wrêcz przeciwnie. Zaskarbili¶my sobie swoj± postaw± przyja¼ñ wielu pañstw i zyskali¶my wspania³ych znajomych. Mówi siê o polskiej kadrze jako o wzorze dla wszystkich nowych jak i tych ju¿ obecnych team'ów Bitwy Narodów.
CYTAT(Dentystek @ 18:08 14.05.2013)
Mówi siê o polskiej kadrze jako o wzorze dla wszystkich nowych jak i tych ju¿ obecnych team'ów Bitwy Narodów.
Choæby dla takich s³ów ci którzy s± mocno na NIE i jada po was powinni zastanowiæ siê co pisz±!
Pozdrawiam Grzegorz
Konstruktywna krytyka jak najbardziej jest nam potrzebna, pozwala nam zmieniæ co¶ i byæ lepszymi w przysz³ym roku. Dlatego chêtnie odpowiem na rozs±dn± krytykê.
- Maciek s³usznie zauwa¿y³ ¿e rozbieganie siê w 21vs21 to s³aby pomys³, i ja siê w pe³ni zgadzam i w³a¶nie dla tego to zrobili¶my. T± walkê po prostu pod³o¿yli¶my (dodam ¿e to by³ mój pomys³ i ja za to odpowiadam). Nie byli¶my w stanie wygraæ z Rosj± - s± poza naszym zasiêgiem. Na nogach mia³em wtedy 26 osób z których czê¶æ sta³a si³± woli raczej. Chcieli¶my wygraæ z USA i mo¿e Bia³orusi±, gdyby¶my postawili siê Rosji, to prawdopodobnie nie mieli by¶my ju¿ kim walczyæ, bo oni bardzo kontuzjuj± w trakcie walki. Takie by³ realia i tak± decyzjê podj±³em, niestety mimo wszystko po starciu z Rosj± i Ukrain± (które by³o naprawdê dobre i nie wiem jak my je w koñcu przegrali¶my), nie mieli¶my ju¿ pary na USA a w walce z Bia³orusi± to w zasadzie by³a ju¿ tylko formalno¶æ.
Reprezentacja w zesz³ym roku by³a szczytem mo¿liwo¶ci mobilizacyjnych bo walczyli¶my u siebie. W tym roku z samych nieobecnych da³o by siê z³o¿yæ pi±tkê lepsz± ni¿ te które walczy³. Skutkiem tego zawodnicy którzy mogli poci±gn±æ 21vs21 walczyli w 5vs5 a ciê¿ar du¿ych staræ przeszed³ na zawodników m³odych i ma³o do¶wiadczonych. Oni dali z siebie wszystko ale to widaæ za ma³o. Mimo takich problemów zajêli¶my w sumie podobne albo nawet wy¿sze miejsca w konkurencjach 1vs1 i 5vs5 które s± u nas koronnymi. Natomiast na 21vs21 ju¿ nie starczy³o.
Wniosek na przysz³o¶æ to na pewno to, co zaproponowa³ Dentystek - czyli przyznanie kapitanom pewnej liczby dzikich kart, tak by mogli powo³aæ nawet zawodników, którzy nie mogli z jakiego¶ powodu byæ na 3 eliminacjach. Na pewno te¿ potrzebujemy chocia¿ jednego turnieju dedykowanego starciom wiêkszych grup - jak nie 21vs21 to chocia¿ 15vs15 czy co¶ w tym stylu.
Tych kilka stron nie jest dla mnie czym¶ demotywuj±cym. Wypowiada siê tu raptem kilka osób w tym osoby które maj± na celu tylko trolowanie. Nie widzê tu konstruktywnej krytyki, a wiem ¿e kibicowa³o nam wiele osób. To Oni dodaj± nam skrzyde³ i widzê ¿e z roku na rok jest Ich coraz wiêcej.
Wiem co schrzani³em i jak kto¶ mi to wypomni to pochylê g³owê i przyznam racjê. Nastêpnie podniosê g³owê i dalej bêdê trenowa³ i walczy³. By godnie reprezentowaæ to co kocham, by nie zawie¶æ Kibiców i przyjació³ z którymi siê zmagam.
Próbowali¶my daæ z siebie wszystko, godnie reprezentowaæ Polskê, pokonali nas lepsi. Czy to pora¿ka? Owszem. Ale nie ponie¶li¶my klêski. Walczyli¶my do koñca, niektórzy z kontuzjami stawi dalej w szranki. Zdobyli¶my szacunek innych reprezentacji nasz± postaw±, zachowaniem i czyst± walk±. Na tym polu odnie¶li¶my odnie¶li¶my sukces.
Kamery nie oddadz± tego co siê tam dzia³o, atmosfery, potu i bólu. W piachu pod Aigues Mortes wsi±k³y nasze ³zy i krew. I nikt nie musi nas teraz klepaæ po ramieniu, ale nie obra¿ajcie Nas bo wielu po¶wiêci³o siê fizycznie i materialnie by tam pojechaæ i stawiæ czo³o najlepszym w tej kategorii walk pe³no kontaktowych. Mo¿na nie pochwalaæ idei walk pe³no kontaktowych. Ale to co innego z okazywaniem braku szacunku do naszego wysi³ku jaki w to wk³adamy.
Zniosê ka¿d± krytykê, byle by³a by konstruktywna. Je¶li komu¶ nie podoba³o siê na przyk³ad to ¿e chor±¿y biega w gaciach(czemu siê nie dziwiê), to niech siê zg³osi na nastêpny rok. Pojedzie za w³asne pieni±dze i bêdzie godnym chor±¿ym, który ca³y czas bêdzie ³adnie ubrany i w gotowo¶ci. Takich chêtnych potrzebujemy wiêcej, by poziom szed³ w górê. Wiêc je¶li macie pomys³y i chêci to bardzo chêtnie t± pomoc przyjmiemy.
Wracaj±c do motywacji. Ja po prostu to lubiê, lubiê biæ siê z ca³ych si³, nie oszczêdzaæ ani siebie, ani przeciwnika. A po wszystkim razem usi±¶æ i podzieliæ siê emocjami, pogratulowaæ sobie na wzajem, i dobrze siê bawiæ, ponad podzia³ami niezale¿nie od klubu czy narodowo¶ci.
Bardzo dziêkujê wszystkim za wsparcie jakie otrzymali¶my. Wiedzieli¶my ¿e na nas parzycie
Pozdrawiam Jarzyn
Jadê do Centrum Rehabilitacji - oferta aktualna - zobaczê co da siê za³atwiæ. Na razie nie wiem nawet jakie przypadki trzeba obrobiæ.
Mnie tez tam podratowali mój s³ynny miêkki nadgarstek
Dziêki temu mogê sam waliæ palcami w klawiaturê
. Wcierka elektryczna , pole magnetyczne, mro¿enia - robi± cuda.
Aha - to nie jest Centrym doktora Wanga z firmy krzak tylko oficjalna placówka olimpijska. Nie pracujê tam tylko spotykam siê ze stara kadr±. Cze¶æ za³ogi to te¿ olimpijczycy.
A wiêc:
Oferta dla wszystkich cz³onków grupy Polskiej którzy walczyli na tegorocznej BN (tak¿e tych co ¿ywi± do mnie jakie¶ cieplejsze uczucia, bez najmniejszego rozró¿nienia na rodzaje tych uczuæ) :
Procedura jest nastêpuj±ca :
Osoba zg³asza na tym forum swoja chêæ - poniewa¿ z nielicznymi wyj±tkami Was nie znam - kapitan potwierdza, ¿e ta osoba to jego walcz±cy z BN w roku 2013.
Nastêpnie na priva podaje danej Osobie emaila oraz prywatny telefon do kierownika o¶rodka Pana Krzysztofa Malmurowicza - znakomitego olimpijczyka szablisty i doskona³ego fotografika artysty (najszybsze d³onie i przedramiona jakie widzia³em - mo¿e kiedy¶ poka¿e wam sztuczkê z trzema kulkami papieru - ja widzia³em j± jak Krzysiu by³ znacznie spowolniony, a ja trze¼wy jak dziecko
- on ma 60 lat).
Osoba umawia siê z kierownikiem co do terminu i zakresu dzia³añ powo³uj±c siê na moje nazwisko jako na has³o - ja z ma³ym wyj±tkiem jestem ju¿ zbyteczny.
WSZYSTKIE zabiegi mog± byæ wykonane na NFZ - warunek konieczny, od swego lekarza pierwszego kontaktu, który oczywi¶cie te¿ musi mieæ umowê z NFZ pobieracie SKIEROWANIE do Specjalistycznej Poradni Rehabilitacyjnej - koniecznie musicie byæ ubezpieczeni i koniecznie na skierowaniu musi byæ ??? CITO ???? PIN??? (ma³o korzystam z pañstwowej s³u¿by zdrowia) lekarza który to wystawia.
UWAGA : Osoby nie ubezpieczone - proszê ¶mia³o siê zg³aszaæ - jest Fundusz Weteranów Sportu. Jedni i drudzy udaj± siê do Centrum ze wszystkimi papierami peselami i innymi komunistycznymi pierdu³ami.
Wa¿ne - Niech nikt absolutnie z lenistwa nie pominie lekarza je¶li ma ubezpieczenie bo gwarantuje, ¿e po pewnym czasie PKOL dobierze wam siê finansowo do ty³ka - a to mog± byæ horendalnie drogie zabiegi jak by p³aciæ z w³asnej kieszeni. W papierach musi byæ czy¶ciutko jak ³za.
Je¶li bêdziecie mieli diagnostykê to tym lepiej, a w przypadku powa¿nych i g³êbokich kontuzji to konieczne. Szczególnie dotyczy to rozmaitych dziwnych niedomagañ wg³êbnych, od¶rodkowych buli, od¶rodkowych stanów zapalnych itp. itd.. W Centrum s± znakomici specjali¶ci (czêsto stosuj± z doskona³ym skutkiem nieco inne terapie i procedury medyczne ni¿ zaleci³ lekarz) ale nie ma tam jak rzek³em tomografu ani lekarza.
Ja tomografiê robi³em za jakie¶ 150 zeta na Bródnie, nieopodal Domu Kultury ¦wit u wybitnej specjalistki, która obstawia po³owê kadry i potrafi znale¼æ powody przypad³o¶ci nawet na powierzchni rzêdu kilku milimetrów kwadratowych gdzie¶ w g³êbi przy samy stawie. Tam na Bródnie Ona przyjmuje prywatnie - dwa dni tylko czeka³em - jak kto¶ z grupy bêdzie potrzebowa³ odnajdê Jej nazwisko i adres oraz telefon gabinetu.
Centrum Rehabilitacji Olimpijczyków i Paraolimpijczyków mie¶ci siê w Micha³owicach pod Waw± na ulicy Ko¶ciuszki - numeru nie pamiêtam bo za czêsto bywam.
Poniewa¿ to do¶æ zawi³a miejscowo¶æ - a od ulicy centrum wygl±da kameralnie i nie pozornie to mo¿e byæ potrzebna pomoc w odnalezieniu (Efendi kiedy¶ 30 minut je¼dzi³ po tej ulicy w obie strony i bez skutku - potem sta³ pod tablica na cze¶æ mistrza Zab³ockiego i j± czyta³ i tak go znalaz³em przypadkowo). Dla tego spokojnie mogê umówiæ siê z Osoba udaj±ca siê do Centrum na stacji WKD w Micha³owicach i za pierwszym razem doprowadziæ na miejsce lub pokazaæ jak dojechaæ.
Przy okazji mo¿e to rozwi±zaæ niedogodno¶æ w odnajdywaniu mnie kilku Osobom
, które nie naby³y umiejêtno¶ci czytania ze zrozumieniem.
I to koniec tego w±tku w tym temacie - a oliwy do ognie bêdê dolewa³ nieco pó¼niej
Wyników komentowa³ nie bêdê podobnie jak stylu techniki etc. Nie moja konwencja nie szczekam. Miliony pomordowanych bêd± na pewno spoczywaæ spokojniej
Odno¶nie finansowania dwie rzeczy:
1. O sponsorów nie bêdzie trudno. Jest masa firm która by z poca³owaniem w pompê wy³o¿y³a kilkadziesi±t tysiêcy na sfinansowanie tego i owego. Tylko trzeba ich poszukaæ i z³o¿yæ im konkretn± ofertê. Jest w tym kraju masa firm które maj± bud¿ety reklamowe i promocyjne liczone w grubych milionach. Bym poszuka³ tam gdzie targetem s± g³ównie faceci - browary, przemys³ ciê¿ki, kopalnie, huty, motoryzacja, przemys³ maszynowy, zbrojeniówka etc.
2. Crowdfunding
Tu nie da siê zebraæ milionów ale co¶ mi siê wydaje ¿e kilka tysiêcy na pokrycie kosztu wyjazdu spokojnie zbierzecie.
Pozdro
Fiolnir
Panie P³aza.
Absolutnie nie mam pojêcia co powinni¶cie w danej sytuacji zrobiæ.
Nie znam regulacji wewnêtrznych BN i wewnêtrznych regulaminów, nie wiem na jakie procedury one zezwalaj±. Jedynie zaledwie domy¶lam siê, ¿e prawa krajowe, oraz unijne ,stoj± wy¿ej ni¿ jakiekolwiek regulaminy.
Nie wiem czy kapitan móg³ za¿±daæ na³o¿enia kary na Bia³oru¶ lub za¿±daæ jej dyskwalifikacji.
Nie wiem czy to samo móg³ zrobiæ wobec Rosjan.
Nie wiem czy podjêcie walki w danych okoliczno¶ciach czy jej opuszczenie i oddanie pola by³o by zachowaniem w³a¶ciwszym. Bywa ró¿nie. To jednak nie zale¿y od motywacji tylko od w³a¶ciwego wyboru w narzuconej niestety sytuacji.
Nie wiem na czym komu bardziej zale¿y bo czasem sam nie wiem tego o sobie.
Nie wiem czy kto¶ nie z³o¿y doniesienia do prokuratury i nie wiem czy w ogóle powinien to zrobiæ.
Nie wiem czy powinienem siê dowiadywaæ.
Nie wiem jak ten incydent wp³ynie na postrzeganie BN i Polskiej grupy.
Nie wiem co maj± za Bugiem w szko³ach i g³owach i sercach i absolutnie tego nie dociekam i nie zamierzam. Bo to nie ma ¿adnego znaczenia, a ich teksty o ¶wiêcie wyzwolenia s± zwyczajnie g³odne.
Nie wiem co Wy Panowie tam macie i tez tego nie dociekam.
Co wiem.
Bia³oru¶ wywiesi³a, wy¶cie siê odwrócili przy hymnie, by³a awantura, obie strony sobie wyja¶ni³y, zwinêli flagê, polecia³y gro¼by z ich strony, wyszli¶cie w pole mimo wszystko, okazali¶cie twardo¶æ... by³a wiêc A. reakcja "reprezentacji" , by³a wiêc B. postawa indywidualna "ka¿dego z Was".
Nie wiem czy w³a¶ciwa i dobra (moje PRYWATNE w±tpliwo¶ci) i nie wiem jaka by³a by lepsza - ale jaka¶ reakcja zaistnia³a.
Potem Rosjanie prowokacyjnie i z³o¶liwie powtórzyli gest - hañbi±cy - w ¶wietle prawa, szacunku, etyki.
Ten gest Rosjan by³ 100 kroæ bardziej obra¼liwy ni¿ wyg³up Bia³orusi.
Olali¶cie to zwyczajnie jako g³upi± prowokacjê........czemu???
Powo³uj±c siê na jak± etykê???
Na jakiej podstawie???
Wedle jakiej procedury???
Wedle jakiej regulacji, regulaminu, prawa???
Proszê zwróciæ uwagê, ¿e w najmniejszym stopniu nie indaguje o motywacje tylko o podstawy mechanizmu - motywacje s± chyba wobec zaistnienia faktu nie istotne po ¿adnej ze stron. Ale mo¿e tylko dla mnie.
Co dalej? Uwa¿acie ¿e sprawa za³atwiona czy tez podejmiecie jakie¶ kroki?
Na razie... na razie pozwoli Pan, ¿e wstrzymam siê z przeprosinami bo nie widzê zaistnienia ku temu ¿adnych formalnych i nie formalnych podstaw.
Troszkê miesza mi siê we ³bie, bo nie wiem w który momencie chodzi oto "tylko ¿eby by³o fajnie", w którym "¿e jeste¶my najlepsi", w którym " ¿e jeste¶ my bohaterami", w którym "¿e my za ca³y Naród", w którym "Naród to nie my wiec niech siê zamknie", a w którym " my za naród krew to niech naród nas czci", a w którym...groch z kapust±.
Zamiast tego przytoczê dowcip który mi nades³ano. Niestety to tzw. angielski humor- wiêc rebus ma kilka równorzêdnych rozwi±zañ - najwiêkszy b³êdem jest traktowaæ go jednotorowo. Na szczê¶cie jeste¶my lud¼mi ¶wiat³ymi - a po za tym w¶ród waszego suportu s± ludzie wartkiego s³owa i d¼wiêcznego mikrofonu których znana bystro¶æ w ³amaniu s³owa powinna pomóc w rozwik³aniu równania. Oto dowcip:
"Czym siê ró¿ni Hegemon od Rosjan je¶li chodzi o Bitwê Narodów? - Tym, ¿e Hegemon nie ma pieniêdzy, nie ma w³adzy, nie ma ¶rodków nacisku, nie ma mo¿liwo¶ci dzia³ania, a przede wszystkim z³amasa tam w ogóle nie ma".
Mysle, ¿e ka¿de kolejne rekacje na t± szmatê by³yby strzelaniem focha. Napewno powinien byæ jaki¶ oficjalny protest.
Z innej beczki czyli o rehabilitacjach znowu.
Nie zwraca³em do tej pory uwagi na ten wymiar aspektu, a z Waszych postów wynika, ¿e s³abo¶æ dzia³añ by³a miedzy innymi spowodowana okrojeniem i zmian± sk³adu.
ERGO - byæ mo¿e s± ludzie którzy odnie¶li kontuzje w poprzednich latach i s± one nie zaleczone do tej pory. Zapewne s± takie które nie podlegaj± fizykoterapii tylko zastarza³y siê na pozycje operacyjne. Ale byæ mo¿e jest kilka takich które da siê podleczyæ, lub usprawniæ ruchowo (ja aktualnie tak mam bo nie wywalê od razu 10 000 na operacje rêki) nawet do poziomu pozwalaj±cego nie porzucaæ treningów. Jest mo¿liwo¶æ, ¿e s± takie, które jak najbardziej da siê usun±æ fizykoterapi± w 100 %.
Zatem poszerzam ofertê dla cz³onków grupy Polskiej z lat 2012 i 2011 nawet je¶li nie startowali w 2013.
Cz³onkowie z poza warszawskiego - proszê sprawdziæ u swoich lekarzy jaki zabieg jest potrzebny. Bardzo rzadko siê zdarza by by³ potrzebny jeden, ale bywa, ¿e s± takie, które siê serwuje na przyk³ad raz na tydzieñ - tutaj dojazdy mog± byæ ju¿ bardzo op³acalne.
Z £odzi do warszawy dojazd jest teraz dziecinad± na przyk³ad.
CYTAT(Fiolnir @ 09:59 15.05.2013)
Odno¶nie finansowania dwie rzeczy:
1. O sponsorów nie bêdzie trudno. Jest masa firm która by z poca³owaniem w pompê wy³o¿y³a kilkadziesi±t tysiêcy na sfinansowanie tego i owego. Tylko trzeba ich poszukaæ i z³o¿yæ im konkretn± ofertê. Jest w tym kraju masa firm które maj± bud¿ety reklamowe i promocyjne liczone w grubych milionach. Bym poszuka³ tam gdzie targetem s± g³ównie faceci - browary, przemys³ ciê¿ki, kopalnie, huty, motoryzacja, przemys³ maszynowy, zbrojeniówka etc.
Nie chce siê czepiaæ, ale na prawdê uwa¿asz, ¿e to jest takie proste?
Prawda jest taka, ¿e jak nie masz imienia i nazwiska KONKRETNEJ osoby z du¿ej firmy to KOMPLETNIE nic nie zdzia³asz. No bo jak to sobie wyobra¿asz?
Pójdziesz do np. ORLENU na recepcjê i powiesz "Chce siê zobaczyæ z kim¶, kto mo¿e daæ mi hajs?" A Pani recepcjonistka z poca³owaniem reki powie "proszê momencik poczekaæ zaraz dyrektor poca³uje Pana w czosnek o kulistych kszta³tach".
Niestety bez znajomo¶ci nic siê nie za³atwi....
E tam, od tego s± dzia³y marketingu.
I nie na recepcjê a napisaæ mailem, po wstêpnym rozeznaniu oficjalne pismo (najlepiej z danymi stowarzyszenia i piecz±tk±) i dalej siê toczy.
To niestety jest sporo roboty, nie pierwsza i nie druga firma da kasê.
Na wstêpie warto by oszacowaæ ile potrzeba, np:
- koszt kilku imprez eliminacyjnych/zgrupowañ w roku
- koszt kilkunastu sal kilka razy w tygodniu na treningi
- koszt ubezpieczeñ i potencjalnej rehabillitacji (mo¿e jakie¶ abonamenty medyczne?)
- i w koñcu koszt kilku wyjazdów za granicê na turniej miêdzynarodowe
I co mo¿ecie zaoferowaæ w zamian:
- baner na imprezach
- udzia³ w reklamach
Jest stowarzyszenie w³a¶ciwe ,to s± projekty do gmin,powiatów, urzêdów marsza³kowskich, unijne . Jest stowarzyszenie w³a¶ciwe, to s± umowy sponsorskie.Jest stowarzyszenie w³a¶ciwe to s± darowizny, dotacje itd. Jest stowarzyszenie w³a¶ciwe to s± oddzia³y terenowe.Od czego¶ trzeba zacz±æ : ³aziæ, szukaæ i wchodziæ w te **** decydentom. Chceæ, to móc. W zaistnia³ej sytuacji to chyba oczywiste. A dzia³aæ trzeba w kupie , bo kupy nikt nie ruszy jak twarda bêdzie i b³yszcz±ca.
A propos tego czy ja , b±d¼ ktokolwiek inny ma prawo komentowaæ kwestiê BN 2013 to odpowiem ,¿e JAK NAJBARDZIEJ. Nie musi mi siê podobaæ widowisko, które ogl±da³em. Mam prawo i bêdê komentowa³ z jednego choæby powodu - dla mnie wa¿nego , Panie Marcinie Waszkielis , powodem tym jest to ,¿e startowali¶cie w barwach bia³o czerwonych z or³em na piersi i choæby z tego powodu ,¿e byli¶cie/jeste¶cie Reprezentacj± Narodow± rozliczani jeste¶cie przez tych , których reprezentowali¶cie czyli Polaków ,czy Wam siê to podoba czy nie. Inn± spraw± jest to , co by³o tam na miejscu czego do¶wiadczyli¶cie a inn± to, co widzia³ ca³y ¶wiat.
CYTAT
E tam, od tego s± dzia³y marketingu. smile.gif
I nie na recepcjê a napisaæ mailem, po wstêpnym rozeznaniu oficjalne pismo (najlepiej z danymi stowarzyszenia i piecz±tk±) i dalej siê toczy.
To niestety jest sporo roboty, nie pierwsza i nie druga firma da kasê.
Na wstêpie warto by oszacowaæ ile potrzeba, np:
- koszt kilku imprez eliminacyjnych/zgrupowañ w roku
- koszt kilkunastu sal kilka razy w tygodniu na treningi
- koszt ubezpieczeñ i potencjalnej rehabillitacji (mo¿e jakie¶ abonamenty medyczne?)
- i w koñcu koszt kilku wyjazdów za granicê na turniej miêdzynarodowe
I co mo¿ecie zaoferowaæ w zamian:
- baner na imprezach
- udzia³ w reklamach smile.gif
EUREKA!!!
Aby wstrzymaæ dyskusjê dotycz±c± tego sk±d i jak pozyskiwaæ fundusze chcia³bym tylko napisaæ, ¿e ca³y czas nad tym pracujemy. Nie urwali¶my siê z ksiê¿yca i wiemy o tych wszystkich mechanizmach. Niestety w Polsce ciê¿ko jest o kasê na organizacjê promuj±c± walkê. Nie wyszstkie firmy chc± byæ kojarzone z "przemoc±" b±d¼ agresj±.
Tak czy inaczej - staramy siê o sponsorów na tyle na ile mo¿emy. Je¶li s± osoby chêtne aby nam w tym jako¶ konkretnie pomóc zapraszam do kontaktu ze mn±.
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 12:47 15.05.2013)
My¶lê, ¿e ka¿de kolejne reakcje na t± szmatê by³yby strzelaniem focha. Na pewno powinien byæ jaki¶ oficjalny protest.
Marcin - tam po prostu powinno siê przerwaæ imprezê i wezwaæ policjê.
Policja aresztowa³a by winnych i przytrzyma³a przynajmniej 48 godz. w pierdlu.
Po czym deportowano by ich zapewne wstawiaj±c w paszporty info. o zakazie przekraczania unijnej granicy.
Tak siê powinno z tego typu lud¼mi robiæ.
I to naprawdê nie jest przesada.
Wyt³umacz mi proszê - do czego Wam ta "bitwa narodów" potrzebna ?
(jak widzê nie jest to tylko z nazwy bitwa narodów. Przynajmniej dla tych ze wschodu.)
Pod sztandarami zbrodniczego re¿imu udaj± , ¿e nie wiedz± o wymordowanych milionach niewinnych ofiar ?
£ami± regu³y.. , lej± po to by kontuzjowaæ , równie¿ tych co ju¿ le¿± na ziemi ..
Po co Wam to ?
Po to by martwiæ siê o kasê , mo¿liwo¶ci leczenia , rehabilitacjê..?
Po to by nie daj Bo¿e sk³adaæ siê na operacje ..?
Na pogrzeby je¼dziæ , by z honorami kogo¶ po¿egnaæ .. ?
Nie mów proszê , ¿e przesadzam , bo wiesz , ¿e w tego typu walkach i to siê mo¿e zdarzyæ.
Chcecie walczyæ w pe³nym kontakcie , grupowo , miêdzynarodowo ?
Przecie¿ ju¿ macie kontakty z przedstawicielami innych grup z "ca³ego" ¶wiata .
Zastanówcie siê , czy nie lepiej na zdrowych warunkach w cywilizowany sposób zorganizowaæ co¶ - jak np. "Igrzyska Ognia i Stali"
Nawet nazwa dobrze brzmi .
Wiem , ¿e mo¿ecie to zrobiæ.
Zastanówcie siê.
pozdrawiam
Darzbór!
Wiecie, czytam sobie te posty, czytam (choæ przyzman ¿e z powodu nadmiaru miêcha nie strzyma³em do koñca) i nie mogê zrozumieæ. Mia³em szczer± nadziejê ¿e na temat samego BN wypowiadaæ siê bêd± sami reprezentanci i nie chodzi mi bynajmniej o t³umaczenia, ¿e co¶ niby nie posz³o i tak dalej... tylko tak zwyczajnie jak wra¿enia, czy siê dobrze bawili...
A wiedzê tylko jakie¶ skretynia³e plucie jadem
!
Ludziska, czy tak ciêszko siê cieszyæ z tego co jest
? Od razu nasi ch³opcy musz± wszystkich pozabijaæ? A¿ tak du¿o nasz naród ma komplesków?!
Ja cieszê siê z widowiska, a w trakcie BN cieszy³em siê ze zwyciêst. Nie mówiê ¿e gdy Polacy przegrywali siê nie wur*** ale raczej na naszych (CENZURA)... konurentów. Bo i na lito¶æ Bosk± o co tu siê wkurzaæ? Myslê nawet ¿e wiêkszo¶æ tego pier*** to gadanie flustratów jakich wiele w ka¿dym temacie który budzi emocjie... Ale czy nikt siê nie zastanowi³ w jaki sposób traktujemy ludzi którzy po¶wiêcaj± a¿ TYLE ¿eby proporzez z bia³ym or³em pojawi³ siê na tej imprezie? Co by by³o gdyby nie Oni?
Banda flustratów gada³a by pewnie tylko ¿e jak zykle polskie lenie nic nie robi± ¿eby zaistnieæ, ale oczywi¶cie sami nie ruszyli by ty³ków z miejsca.
Na koniec wypada³oby podziêkowaæ ch³opak± za widowisko. A jak kto¶ chce ¿eby by³o lepiej niech nie marudzi tylko zbiera dupe w troki i zasuwa na treningi i eliminacje. Zobaczymy czy co¶ zmieni
A co do flagi ZSSR... to powa¿na sprawa i je¶li organizatorzy nic z tym nie zrobi±, to trzeba bêdzie ostro zareagowaæ
Pozdrawiam... wszystkich!
To ja tak szybko jeszcze co do sponsoringu:
1) Procedura ju¿ zosta³a ³adnie opisana. Szukacie kontaktu do dzia³u marketingu, dzwonicie, mówicie krótko kim jeste¶cie i co oferujecie oraz jakie s± wasze oczekiwania tylko konkret, konkret konkret. Potem mail do osoby decyzyjnej (nigdy najpierw bo nikt tego nie przeczyta), jak j± sprawa zainteresuje to siê odezwie choæ najlepiej w razie braku kontaktu przypomnieæ o sobie za tydzieñ, dopytaæ czy co¶ postanowiono i czy firma jest w jakikolwiek sposób zainteresowana. Trzeba siê dobijaæ i pokazaæ ¿e wam zale¿y Oczywi¶cie nie ka¿dy w to wejdzie ale co w tym dziwnego? W koñcu inwestuj±. Dlatego nie dzwonicie do jednej firmy tylko do wielu po kolei.
Chcecie Orlen? Macie Orlen:
http://www.proto.pl/pr_w_firmie/info?itemI...p;rob=PKN_Orlen2) Mówicie, ¿e nie ka¿da firma chce byæ ³±czona ze sportami walki? No jasne ¿e tak. Dlatego we¼cie sobie za cel dotarcie w pierwszej linii do tych które ju¿ wesz³y w boks, MMA etc. Panowie drodzy jeste¶cie cholernie medialni, jeste¶cie wspó³czesnymi gladiatorami ociekaj±cymi testosteronem samcami alfa w pe³nym peda³ów ¶wiecie
Je¶li tego nie mo¿ecie ³atwo sprzedaæ to co do cholery sprzedaæ jest ³atwo? Ludzie uwielbiaj± ogl±daæ walkê od staro¿ytno¶ci i to nigdy siê nie zmieni ;) I tutaj wchodzi druga z proponowanych opcji mianowicie crowdfunding. Opisujecie projekt, siebie, wrzucacie filmy z bitew zak³adacie cel np. zebranie 5 000 na sfinansowanie wyjazdu reprezentacji, a potem rzucacie to w eter po sieciach spo³eczno¶ciowych najszerzej jak siê da. Za³o¿ê siê ¿e kasa sp³ynie nie tylko od ludzi z ruchu ale i od sympatyków. Spo¶ród tych setek tysiêcy ludzi którzy co roku patrz± na Grunwald, Wolin i pierdyliard mniejszych imprez na pewno s± tacy którzy choæby po to aby dowaliæ Rosjanom dadz± wam g³upie 50 zyla na wyjazd. Zbierzecie 100 osób macie cel osi±gniêty.
3) Po licho wam stowarzyszenie jak fundacja wystarczy? Chodzi o pozyskiwanie kasy na cel statutowy w koñcu
Pozdro
Fiolnir
Nie znam siê, ale jako turbohero, netowy rycerz i bejo siê wypowiem.
Panowie, dziêkujê za wasz± postawê, za wysi³ek w³o¿ony w treningi, za mordowanie siê w autokarze, za wyj¶cie na Rosjan i Amerykanów oraz za gest wobec flagi sajuza.
I proszê: nie przejmujcie siê opiniami ludzi, którzy nie s± w stanie wytrzeæ sobie ty³ka bez rozmazywania na plecach.
Róbcie swoje; za rok bêdzie lepiej.
Witam !
Nienazywam sie mukupuku i jest ot moj drugi post , pierwszy gdzies przepad³...
Sledze wasze dyskusje od kilkunastu miesiecy wiec nie jestescie mi obcy
Ale zostal poruszony pewien temat gdzie zostalem zmuszony do odpowiedzi
Mianowice rehabilitacji oferowanej przez pana Rafala...
Oczywisce jego wiedza w tym temacie jest tak samo szeroka jak wiedza o walkach ...
Wszyscy swiadomi nie ida do Centrum olimpijskiego bo to ku¼nia kalek jest.
Rozpisal bym sie wiecej na ten temat ale to inna dyskusja
Wszyscy zainteresowani rehabilitacja , moga sie spokojnie zglosic do Huberta on pokieruje dalej
Polska reprezentacja ma fizjoterapeutê za darmo bez ³aski
który leczy cia³o i namaszcza dusze ,(nie zna sposobu na opadajace powieki , ale nie mozna byc doskonalym)
Druga sprawa panie Rafale to powinien pan podziekowac swoim kolega za cierpliwosc i rycerska postawe ,ja po przeczytaniu pierwszego pana posta wyjebal bym panu liscia ,tak po plebejsku oczywisce mogl by miec pan puklerz, tasak i inne potrzebne rzeczy ...
Nie bede tez proponowal panu pojedynku bo ja wszytkie swoje ofiary jak prawdziwy Wiking gwa³cê
A sadzac po pana osiagnieciach mogla to by byc pierwsza porazka , i nie chcial bym pana rzucaæ na gleboka wode...
Pokój i Mi³osc...
pozdrawiam
mukupuku
<Udam, ¿e nie czyta³am ani jednego posta powy¿ej>
Ani na moment nie ¿a³ujê kombinatoryki stosowanej na uczelni aby wybraæ siê z ch³opakami (i dziewczynami) na tegoroczny BN. Po³udniowy skwar, nocny mróz ani spanie na pylastym polu ziemniaków nie zmieni± emocji jakie siê tam w nas obudzi³y.
Mecze pi³karskie to piku¶ w porównaniu z darciem garde³ na tamtych trybunach, wymachiwaniem chor±giewkami i flag± 'sektorów±'. A rado¶æ w oczach ch³opaków - bezcenna.
Mo¿e nie zajêli¶my (wybaczcie, ¿e mówiê 'my', ale chyba wszystkie groupies z¿y³y siê z reprezentacj±) pierwszych miejsc (ale mamy fantastycznego Krzy¶ka, który sprezentowa³ nam podium!), mo¿e nie stali¶my siê postrachem Rosjan, mo¿e...
Ale na pewno dali¶my z siebie wszystko (i w szrankach i na trybunach), zaprzyja¼nili¶my siê z wieloma ¶wietnymi lud¼mi i wynie¶li¶my z tego niejedn± lekcjê.
I wiecie co ? Ja chyba wolê, ¿eby reprezentacja Polski by³a t± najbardziej lubian± (chyba wszystkie uczestnicz±ce w BN-ie kraje umiej± ju¿ krzyczeæ Pol-ska!) ni¿ t± najlepsz±. Oczywi¶cie tylko wtedy gdy tych dwóch cech nie mo¿na by by³o po³±czyæ.
Wiem , ¿e Hubert na pewno wszystko dok³adnie przeanalizuje i wyci±gnie konkretne wnioski z tego co by³o dobrze a co poprawiæ. To wszystko. Co do samego zachowania Rosjan jako organizatorów to by³o na ich poziomie . Mamy swoj± szansê w postaci organizowania Igrzysk Ognia i Stali które to bêd± powa¿nie obserwowane przez inne sk³ady bior±ce udzia³ w tegorocznym BN-ie . Dosz³y mnie opinie , ¿e w Warszawie by³o o niebo lepiej co na pewno poskutkuje w przysz³o¶ci wyborem BN czy Igrzyska
Ps. Chêtni do walki w 21 Pomezañskiej proszeni s± o zg³oszenie u Przemys³awa Ka¼mierczak ps. artystyczny Gacek.
Nie wiem jak siê traktuje ludzi z ulicy w Micha³owicach, ale po pierwsze, ¿adnej ³aski nikomu nie robiê i ¿adnych najmniejszych podziêkowañ ani gratyfikacji nie oczekuje (wrogo¶æ i ró¿nice s± oczywiste i sta³e - nie ma co udawaæ - mnie nie obchodzi czy skorzysta Jan Kowalski, czy Marcin Waszkielis, czy £ukasz P³aza); a po drugie to moja oferta dotyczy³a indywidualnego prowadzenia prze ludzi którzy miêdzy innymi ratowali ¶w. pamiêci mistrza Kuleja.
Reszty innych nazwisk pacjentów nie bêdê przytacza³ bo akcja nie mia³a na celu ...czy ja wiem ..reklamy. Nie jest te¿ "gestem dobrej woli" lub "pojednania" bo jestem stary , cyniczny i nie wierzê w takie gesty. Jak kto¶ mi che obiæ ryja to np. mo¿e to zrobiæ jak go ju¿ doprowadzê na zabieg. Dobra okoliczno¶æ jak by nie patrzeæ
. Bêdê mia³ blisko do apteczki.
Pan Rafa³ nie jest rehabilitantem, ale nazwany zosta³ dziennikarzem.
No i tak sobie co¶ pomy¶la³em wczoraj o dziennikarzach, w kontek¶cie dwóch/trzech najbardziej aktualnych tematów tej opowie¶ci.
W ci±gu ostatniego roku umocni³a siê kilka prasowych tytu³ów o orientacji prawicowej. Dwa maj± powa¿ne wyniki na rynku - bodaj "Sieci" i chyba "Rzeczy" lub "Do rzeczy". S± zdaje siê jeszcze dwa czy trzy. £±cznie spora ³ama bo z tego co siê zorientowa³em to jeden od drugiego podejmuje tematy i celuj± w trochê innego odbiorcê.
Nie jest tak prosto wkleiæ im temat wchodz±c z ulicy...ale kto¶ z³o¶liwy, uparty, nie¿yczliwy i bezwzglêdny zawsze znajdzie sposób.
Na przyk³ad podejdzie do klubu "Ronina" i porozmawia z kim trzeba, albo wy¶le mu materia³y z odpowiednim wskazaniem ¼róde³ do sprawdzenia. Zawsze siê te¿ mo¿e zabezpieczyæ przed nieprzyjemno¶ciami i zleciæ opiek± nad spraw± swojemu adwokatowi...gdyby co¶.
W kontek¶cie chryi z ZSRR mo¿e to byæ dla nich ³akomy k±seczek pod ich gust. Dwa artyku³y które podejm± od siebie i poniewa¿ wychodz± rozmaicie to powa³kuj± ze dwa trzy miesi±ce.
Mo¿e to znacznie obni¿yæ mo¿liwo¶ci pozyskania "sponsorów" i zrobiæ niesamowicie z³y pijar.
W dodatku ka¿dy zna kogo¶, kto zna kogo¶ itd.. Z³y pijar wokó³ gode³ Narodowych mo¿e byæ wykorzystany do zwrócenia uwagi w instytucjach mundurowych i ministerialnych. Np. kto¶ d³ugo s³u¿y³ w wojsku na wysokim stopniu i teraz pogada ze swoim dawnym podw³adnym ...taki film jakby "Uk³ad".
Pismak - jak to pismak - poskleja kto komu¶ dawnej co¶ tam zleca³, za co p³aci³, w jakiej walucie i przez kogo by³o co rozliczane - oni to robi± zawodowo. Wiadomo - dziennikarze - wiadomo - o zupe³nie innym froncie ni¿ np. Agora. Zrobi± z tego ma³y element frontu walki politycznej z polityk± unifikacji, rozk³adania ¶rodowisk, zaw³aszczania symboli, itd. itp. Sta³y repertuar. Dobre na s³upki wyborcze i do przyklejenia ³atki powi±zañ z parti± w³adzy, albo fraternizacji ze z³ymi s±siadami. Takie to s± te gazety.
Nie wiem wprawdzie czy fakt nie zg³oszenie sowieckiego incydentu na policjê obci±¿a w jaki¶ sposób prawny organizatorów i uczestników - bo to jest tam ró¿nie w prawie z tym rozk³adem odpowiedzialno¶ci - ale mogê to dok³adnie posprawdzaæ przecie¿ - jak ka¿dy jeden cz³owiek.
Mam nadziejê, ¿e nie (i jestem g³upi - a wiêc nadzieja moja matka) - ale jak nie to bêdzie bicie piany, ¿e prawo jest z³e i ¿e odpowiedzialno¶æ moralna i ¿e skutki wychowania m³odego pokolenia w rytmie disco polo. A jak tak to ¿e prokuratury i s±dy s± dyspozycyjne. A poniewa¿ s± to kto¶ po nagonce mo¿e dostaæ polecenie "ukarania winnych".
Wiele osób uwa¿a ¿e krytyka BN i Polskiej Grupy pochodzi od flustratów, czyli osób którym nie wysz³o, nic nie robi±, s± nikim. Takie osobniki zwykle bywaj± bardzo zdeterminowane. Szczególnie jak dotrze do nich bezmiar ich niebytu. Us³ysz± co¶ za du¿o na swój temat. W poczuci tego, ¿e nie potrafi± ani si³± , ani taktyk±, ani technik±, ani w±t³± wiedz±, niczego dokazaæ zawsze z³y cz³owiek mo¿e wpa¶æ na pomys³ aby obiæ kogo¶ bez u¿ycia ani prawej, ani lewej rêki. Zamiast marnowaæ czas na freha pójdzie i zrobi co zechce. Jak ten nied¼wied¼ z Narnii - tak d³ugo mówili nañ bestia ¿e poszed³ i zapolowa³.
Po pierwsze bêdê siê wystrzega³ aby siê nie upodabniaæ.
Po drugie - z wariatami trzeba ostro¿nie.
Po trzecie - trzeba uwa¿aæ co siê robi i mówi z kim do kogo (g³êboko sam sobie to wezmê do serca i bardzo skrupulatnie bêdê od tej pory dobiera³ co i komu mam wyjawiæ albo zaproponowaæ). Wa¿ne te¿ kto siê wypowiada - jaki ma styl i czy rozumie ..¿e tak siê wyra¿ê - racjê stanu grupy.
Po czwarte - ZRÓBCIE co¶ z tymi SOWIETAMI.
Inaczej mo¿e siê szybko okazaæ, ¿e musicie wszystko p³aciæ z w³asnej kieszeni i nie ma mowy o sponsorach oraz projektach transgranicznych.
A jedynym kapita³em jaki Wam pozostanie bêdzie to , ¿e jeste¶cie postrzegani jak najmilsza grupa Narodowa na BN.
To bardzo wa¿ne (szczerze). Ale jak siê flustrat zdenerwuje pomo¿e wam to tyle co solidarno¶æ i mi³o¶æ aliantów do Polski we wrze¶niu 1939 - szczególnie po 17nastym.
Raz jeszcze podziêkowania dla ch³opaków ¿e chcia³o wam siê tam jechaæ i dostarczaæ nam potê¿nej dawki emocji przed monitorami.
Podpatrzone na profilu fejsbukowym znajomych- Polacy z perspektywy kamery zamontowanej na jednym z zawodników amerykañskich
Super Teyron!
Poszuka³em pe³nej wersji tego filmiku z kamerk± i na stronie dru¿yny USA jest w wersji HD :
team usa pierwszy u góry "Sir Makoto Mason Battle Cam", btw oni s± naprawde DUZI
Z punktu widzenia "widza", w tym roku.
Stara³em siê widzieæ wszystkie walki, nie zawsze siê uda³o.
Pierwsza pi±tka Rosji, czyli os³awiony Bern, walczy³ czysto i bez nadmiaru chamstwa.
Knockout Gacka by³ po ciosie tasakiem za ucho (tam jest b³êdnik, jak kto nie wie). Kto walczy³ z Gackiem, wie, ¿e trzeba bardzo dobrze go trafiæ, ¿eby polecia³ na dechy. ¦ci¶lej, jest to chyba pierwszy taki przypadek, ¿eby pad³ po jednym strzale.
Kontuzja Maupy, o ile wiem, wynik³a z trafienia go w biegu, gdzie zas³oni³ siê rêk±. Znów, legalna akcja tylko ¿e paskudna w skutkach.
W taki sam sposób Krzysiek Szatecki z³ama³ rêkê reprezentantowi Anglii o jak¿e swojskim nazwisku Tomasz Kowal, w pojedynkach. O ile wiem, trafiony nie mia³ ¿alu, bo i po o co? Móg³ graæ w szachy.
Widoczne na filmie uderzanie le¿±cych halabardami. Trzeba mieæ ma³o do¶wiadczenia, ¿eby nie wiedzieæ, jak trudno jest zatrzymaæ halabardê w locie. Obaj zawodnicy byli trafieni w pó³ sekundy po upadku, obaj w bezpieczne miejsca i jako¶ tak bez serca. Rosjanie zwalniali "halki" moim zdaniem. To nie te ciosy powodowa³y kontuzje.
Tak, chcia³o siê ugraæ wiêcej, ale siê nie uda³o. Jak ju¿ wspomniano, wszyscy zawodnicy 1vs1 zostali zatrzymani przez reprezentantów klubu Bayard. Wszystkie sk³ady 5vs5 zosta³y zatrzymane przez klub Bern, który nawet w Rosji nie ma sobie równych.
To jest, drodzy pañstwo, chwilowo szczyt mo¿liwo¶ci wszystkich krajów ¶wiata. Naprawdê, nie ma siê czego wstydziæ.
Sprawa flag.
Przyznam, ¿e mnie zatka³o, jak to zobaczy³em. Najbardziej w wykonaniu Bia³orusi. Przypominam, ¿e ta flaga odebra³a im pañstwowo¶æ na ca³kiem sporo lat, no ale to ich sprawa, skoro ich to nie boli.
Co do flagi wywieszonej przez Rosjan, nie odczyta³em bukw i nie wiem, co na niej by³o napisane, a szkoda. O ile kojarzê, by³a to jaka¶ flaga upamiêtniaj±ca zwyciêstwo z 1944 roku.
Natomiast Rosjanie sami sobie strzelili gola takimi gestami. Nie tylko Polacy to widzieli i nie tylko im siê to nie podoba³o. Doczekali siê tego, ¿e ka¿da walka przeciw nim by³a dopingowana przez publikê has³em "beat the Russians!"
Takie s± d³ugofalowe skutki owej polityki.
Rozmawia³em z wieloma m³odymi ekipami. Oni dostrzegaj±, ¿e Polacy widz± w tym przede wszystkim sport i ducha rywalizacji. Widz± pozdrawianie i szacunek dla przeciwnika. Widz± reprezentacjê Polski jako wzór podej¶cia do tego ca³ego przedsiêwziêcia. To jest gigantyczny sukces polityczny Polski i warto o tym pamiêtaæ.
Pozdrawiam serdecznie.
Prawda , ¿e s± bardzo dobrze wyszkoleni Ale prawda jest i taka Martin, ¿e jednak koledzy ze Wschodu nie do koñca respektowali przepisy dotycz±ce broni a i samego uzbrojenia ochronnego..ciekawe gdyby im tam pod tabardy zagl±dn±æ. Ja rozumiem ochraniacz na jajka, zêby ...tyle , ¿e widz±c Rosjanina który biegnie w tym swoich dziwacznym he³mie z czepcem kolczym a¿ do oczu nastêpnie dostaje rant prosto w twarz tak , ¿e powinien mieæ szczenê pogruchotan± a tu zero reakcji! Nie podoba mi siê taka swawola w uzbrojeniu i interpretacja wed³ug ich widzi mi siê. Ciekawy jestem ilu z nich przesz³o by szczegó³ow± kontrolê .
Józefie i wszyscy inni zwolennicy zawiadamiania policji - zdajecie sobie sprawê ¿e we Francji symbole komunistyczne nie s± uznawane za totalitarne? Oni nawet mieli w parlamencie partiê trockistów która ich oficjalnie u¿ywa³a. To tyle je¿eli chodzi o wsadzanie do pierdla itp.
Reakcja Polski by³a, by³a mocna i co najwa¿niejsze skuteczna - Bia³orusini flagê zwinêli (i mam nadziejê ¿e co¶ zrozumieli przy okazji). A co do Rosjan to tak oni s± zjebani i nikt ich nie lubi, my ich te¿ nie lubimy. Niestety jako sportowcy chcemy siê mierzyæ z najlepszymi, nawet je¿eli ich nie lubimy.
Hegemonie napisa³e¶ g³upoty, nie maj±c pojêcia co siê dzia³o, oczernia³e¶ ludzi - naprawdê grubym s³owem. To ¿e nie chcesz przeprosiæ ¶wiadczy tylko o tobie.
A co do sportu to jest niestety tak ¿e raz siê wygrywa, a raz nie- trzeba wyci±gn±æ wnioski, poszukaæ wiêcej dobrych ludzi i za rok spróbowaæ by wysz³o lepiej, tyle.
W kwestii oceny co jest g³upot± znacznie siê ró¿nimy i nie jest to zdaje siê temat do dyskusji, podobnie jak ró¿nice w gustach. Ponadto poziom g³upoty i gusta zmieniaj± siê z wiekiem i pod wp³ywem czynników zewnêtrznych oraz umiejêtno¶ci uczenia siê.
Reakcja by³a w efekcie ¿adna. Rosjanie postawili Was do szeregu - bynajmniej nie na "placu boju".
Was wszyscy bardzo lubi±, ich nikt nie lubi. Spoko. Mamy ju¿ 1939, a takim uprawianiem sportu i polityki sami wprowadzacie siê w Ja³tê. Zrobili co chcieli i Was wykpili. To, ¿e Wy nie robicie polityki tylko sport nie ma znaczenia. Jak na razie cudza polityka "robi Was" w co¶ tam, co¶ tam.
Nie mam o to do Was pretensji. Bo zrozumia³em, ¿e byli¶cie totalnie nie przygotowani, a spontaniczne odruchy s± zazwyczaj nie adekfatne. Nie wiem te¿ kto was uczy³ historii. Historii uczy siê cz³owiek nie z zaciêcia patriotycznego (jest wielu patriotów kompletnych nieuków), tylko ¿eby sobie przyswoiæ zasady nie wsadzania rêki w kupê, która ju¿ kto¶ kiedy¶ siê pomaza³.
Dokonacie zmian albo spe³ni siê moje zesz³oroczne s³owo o ¶rubkach. Na razie grozi wam niez³a chryja - nie musi siê spe³niæ oczywi¶cie. Aby siê spe³ni³a musz± zaistnieæ okre¶lone przes³anki.
Jak napisa³em - nie wiem jakie jest prawo - ale to akurat ka¿dy mo¿e sprawdziæ.
Tu jest Polska. Polska. I jakie s± praktyki tutaj to ja doskonale wiem.
Czy ty czytasz ( Hegemon ) co piszesz?
Reakcja na flagê sowieck± ( celowo z ma³ej litery) by³a we Francji s± ugrupowania dla których sowieci s± bohaterami nie zaznali s³odyczy komunizmu!
Boleæ mo¿e, ¿e Bia³oru¶ identyfikuje siê z t± krasn± szmat±
Zachowanie NASZYCH by³o nie tylko ok ale tak¿e nios³o ze sob± wariant edukacyjny - wyt³umaczyli WSZYSTKIM dlaczego tak zareagowali !
MA£O?
Sprawa do s±du? kipsz? czy o zdrowie pytasz w Polsce mia³o by to jak±¶ podstawê - propagowanie tre¶ci totalitarnych - we Francji NIESTETY ¯adnych!
Dobra Panowie - wszystko zosta³o wyja¶nione , wnioski zapewne wyci±gniête .
Proponujê by¶my przestali temat wa³kowaæ i go nie nag³a¶niaæ.
Bo jedynie mo¿emy sobie z tego smrodu narobiæ , a to niezbyt korzystne .
pozdrawiam
¯e Pan P³aza i Pan Ua nie rozumiej± co napisa³em, po co i do kogo to jest jasne. Patrz± z innej perspektywy. ¯e ty Józefie zrozumia³e¶ - te¿ jasne
. My¶lisz, ¿e Twoje obawy wp³yn± na czyje¶ decyzje. ¦wiat jest pe³en z³ych intencji.
S±d to by³by tutaj najmniej bolesnym i ostatnim elementem sprawy. I po co komu s±d. Chyba na deser.
Ale jak by nawet : Znacie ten dowcip o dwóch sêdziach i adwokacie? : "Wpada Adwokat na sale i wrzeszczy do sêdziego "Pies pana ¿ony mnie pogryz³, ¿±dam 10 000 albo zak³adam sprawê" Sêdzia pomy¶la³ - wyj±³ kasê- zap³aci³ - adwokat wyszed³. Drugi sêdzia do pierwszego - "Przecie¿ ty nie masz ¿ony a ni psa!!!" - tamten odpowiada" Wiesz jak jest - sprawa by trafi³a do s±du....".
We Francji skazali kilkana¶cie lat temu cz³owieka za pedofiliê bo w Tajlandii wynaj±³ (LEGALNIE)m³odocian± prostytutkê na wczasach. Nomen Omen - ¯adnych Granic.
Nakarmiê Trolla Hegemona
Co to ma wspólnego z BN, twoje kawa³y o adwokatach, prostytutkach i opowie¶ci o dziennikarzach to jedno z najbardziej smutnych trlolowatych bajañ jakie ostatnio czyta³em, nie wnosz± nic do tematu, a ty pitolisz sam dla siebie, nikt tego nie chce czytaæ a ty i tak piszesz, a najgorsze jest to ¿e na kazdy jakikolwiek post w jakielkolwiek sprawie ty sie odzywasz jako najbardziej obeznany expert i znawca tematu, wszyscy i tak wiedz± ze walisz kocopo³y a ty dalej swoje, jest to irytuj±ce
Relacji z BN to tu ju¿ nie ma za bardzo w tym w±tku.
teraz jest mem³anie w kó³ko jednego komentarza przez najzacieklejszych z najbardziej zaciek³ych komentatorów
mo¿e zamiast tego, kto¶ wrzuci zdjêcia, albo jakie¶ filmiki kto¶ zmontowa³? hm?
http://www.youtube.com/user/ChoragiewMaslicka wszystkie walki Polski 2 bez Kanadyjczyków (bateria pad³a w aparacie
)
Super, w koñcu jakie¶ nagrania.
Co do halabard, u¿ywam drzewcowej ale niech bêdzie, ¿e nic o tej broni nie wiem.
http://www.youtube.com/watch?v=uoFJ8DVpAc0 Od 2:50 naparzaj± naszego pod szrankom, obrywa jeszcze 2 razy po g³o¶nej komendzie stop, zrozumie to pierwsze uderzenie jeszcze ale to ostatnie... Nawet nasz drugi zawodnik zwraca uwagê rosjaninowi...
Dobrze, ¿e nic siê nie sta³o, tylko co bêdzie jak w koñcu co¶ siê stanie? Jak siê nie mylê ta osoba le¿a³a tam jeszcze bez he³mu.
Jeszcze dalej nagrane jest zachowanie nastêpnego rosjanina od 3:01 (go¶æ po lewej stronie u góry)
Ile mo¿na tolerowaæ takie zachowania? To mam na my¶li. A¿ w koñcu kto¶ powa¿nie zostanie kontuzjowany po skoñczeniu starcia? Chyba, ¿e ze mn± jest co¶ nie tak i ok³adanie le¿±cych jest ok.
Jeszcze raz podziêkowania dla reprezentacji
Pozdrawiam
CYTAT(Heller @ 09:00 17.05.2013)
Prawda , ¿e s± bardzo dobrze wyszkoleni Ale prawda jest i taka Martin, ¿e jednak koledzy ze Wschodu nie do koñca respektowali przepisy dotycz±ce broni a i samego uzbrojenia ochronnego..ciekawe gdyby im tam pod tabardy zagl±dn±æ. Ja rozumiem ochraniacz na jajka, zêby ...tyle , ¿e widz±c Rosjanina który biegnie w tym swoich dziwacznym he³mie z czepcem kolczym a¿ do oczu nastêpnie dostaje rant prosto w twarz tak , ¿e powinien mieæ szczenê pogruchotan± a tu zero reakcji! Nie podoba mi siê taka swawola w uzbrojeniu i interpretacja wed³ug ich widzi mi siê. Ciekawy jestem ilu z nich przesz³o by szczegó³ow± kontrolê .
Zaraz, a takie ukryte wzmocnienia pancerza nie s± jednak dozwolone?
https://www.youtube.com/watch?v=bhDq_pUAOF4...D788F5A150FA7DEMaj± gnoje przed³uzone dzwony w che³mach i "maski sekretne" a pod spodniami (szarawarami?) to cholera wie co maj±...
Ale to mimo wszystko wkurzaj±ce. W szczególno¶ci je¶li ko¿ystaj± z wynalazków typu ochraniacze kaskaderskie i czy inne super duper rzeczy robi±ce z cz³owieka czo³g. Choæ z drugiej strony prawda jest taka ¿e gdyby ruskie t³uk³y siê w takim sprzêcie jak ich przodkowie to wszystkie walki i tak mieli by wygrane... bo ka¿dy ba³by siê takiego ruska uderzyæ ¿eby z miejsca trupem nie po³o¿yæ
.
W ka¿dym wypadku Amerykanom, Rosjanom i reszczie która korzysta z ró¿nych wynalazków trzeba zwróciæ uwagê... o ile siê da
Po mojemu powinno to byæ traktowane jak doping. Jesli wzór w jakikolwiek sposób zosta³ zmieniony to zawsze mo¿na uznaæ ¿e byæ mo¿e korzysta z rozwi±zania lepszego ni¿ historyczne. A wiêc jest to zwyczajne oszustwo. Niezaleznie od tego czy jest to tyko niehistoryczny he³m wykonany z dostepnych w ¶redniowieczu mataria³ów (nadal mo¿e byæ wszak lepszy od takiego historycznego) czy jaki¶ tytanowy garnek z kevlarowymi wzmocnieniami. Oszustwo to oszustwo.
A je¶li chodzi o Bia³orusinów. Z tego co mówi³ mi mój znajomy (kierowca tira) to wiêkszo¶æ bia³oruskiego spo³eczeñstwa chcia³aby przy³±czenia ich kraju do Rosji(z jednej dyktatury w drug±, bardzo rozs±dnie nie?). Tylko £ukaszenko trzyma ich za mordy. I oby utrzyma³ jeszcze przez czas d³ugi. Mo¿e za parê lat zm±drzej±.
Piotr mi wiele opowiada³ ostatnio o tak zwanym Ruchu Rycerskim czyli Grupach Rekonstrukcji Historycznej i oczywi¶cie o sporcie walki w który niektórzy jego cz³onkowie siê mocno zaanga¿owali (miêdzy innymi jego brat). A poniewa¿ jest to dla mnie wszystko ¶wie¿e (zupe³nie czego innego szuka³am na forum: Piotr ma pewne k³opoty zdrowotne i bêdzie zmienia³ lekarza w zwi±zku z czym mia³am pewn± pro¶bê do adminów o której wiedz± bo j± wyartyku³owa³am) to pomy¶la³am, ¿e zapoznam siê z tematem, który przyku³ moj± uwagê w³a¶nie ze wzglêdu na k³ótnie i sama zbadam problem. I mam dla Was tak± ma³± przestrogê: nie macie niestety wiêkszych szans doj¶æ do porozumienia je¶li nie uwzglêdnicie pewnych faktów:
POLACY ZAWSZE PRZEGRAJ¡ Z ROSJANAMI CHOÆBY NIE WIEM JAK SUMIENNIE SIÊ DO TEGO TURNIEJU PRZYGOTOWYWALI!
I bêd± przegrywaæ poniewa¿:
- To co u nas jest sportem amatorskim którym ludzie zajmuj± siê w wolnej chwili od swych ¿yciowych obowi±zków w Rosji jest sportem zawodowym, gdzie wojownicy mog± na przygotowania po¶wiêciæ maksimum potrzebnego czasu.
- To za co u nas siê p³aci najczê¶ciej ze swej w³asnej kieszeni lub przynajmniej s³ono siê do tej zabawy dok³ada w Rosji jest oficjalnie sponsorowane
- To co u nas s³u¿y presti¿owi osobistemu reprezentacji i jej poszczególnych cz³onków w Rosji jest czê¶ci± sk³adow± presti¿u politycznego Federacji Rosyjskiej. Ten s³abn±cy kraj którego gospodarka zbudowana na eksporcie ropy naftowej i gazu ziemnego zaczyna siê powoli dusiæ potrzebuje teraz wszelkich sukcesów propagandowych jak spalona s³oñcem pustynia potrzebuje ¼ródlanej wody.
Zrozumcie: Bitwa Narodów to jest turniej ROSYJSKI organizowany za ROSYJSKIE PIENI¡DZE i w zwi±zku z tym obowi±zuj±ce na nim warunki dyktowali, dyktuj± i bêd± dyktowaæ Rosjanie i zawsze tak go ustawi± ¿eby nad wszystkimi zatriumfowaæ. Osobi¶cie jestem zdania ¿e wy³±cznie USA s± w wstanie (wy³±cznie ze wzglêdu na swoj± zamo¿no¶æ) napsuæ w przysz³o¶ci Rosji nieco krwi ale podejrzewam ¿e to bêdzie tak ustawiane ¿eby i Amerykanie nigdy nie zajêli pierwszego miejsca. Co do Polski to powtarzam. Rosja ZAWSZE bêdzie PO ZA NASZYM ZASIÊGIEM.
Z tego wzglêdu tak bardzo emocjonalne zaanga¿owanie w przedsiêwziêcie zwane Bitw± Narodów uwa¿am za bezcelowe. Moim zdaniem nale¿a³oby siê dogadaæ z USA (ich g³ówny wk³ad pieniê¿ny i nasz merytoryczny przede wszystkim je¶li chodzi o poziom rekonstrukcji) i zorganizowaæ konkurencyjn± w³asn± imprezê na ustalonych przez siebie warunkach. Jestem przekonana ¿e nie do¶æ ¿e by³aby to (przy spe³nieniu warunków po³±czenia sportu z rekonstrukcj± na wysokim poziomie) impreza o wiele lepsza, atrakcyjniejsza i Rosjanie prêdzej czy pó¼niej pokazali by swoj± prawdziw± twarz i przestali wysy³aæ swoich ludzi) bo zaczêli by zbieraæ od Amerykanów regularne lanie. A poniewa¿ Amerykanie maj± pomimo swych wad co¶ takiego jak honor to w³a¶nie wtedy zrobi³y by siê z tego prawdziwe mistrzostwa ¶wiata a nie polityczna propagandówka.
I t± drog± proponujê pój¶æ a imprezie organizowanej na rosyjskich warunkach tak d³ugo dopóki nie nast±pi na Wschodzie realny prze³om spo³eczny i polityczny mówiæ twarde i zdecydowane NIE!
Pozdrawiam,
Karolina
z ca³ym szacunkiem
daleki jestem od tego aby mówiæ o Rosji z sympati±
ale - SPORT nawet AMATORSKI musi d±¿yæ do konfrontacji z NAJLEPSZYMI czyli Rosj±!
- nie ma co liczyæ na "zst±pienie" BN przez inn± imprezê ( choæby sprawy prawne i finnasowe )- jak zwróci³a¶ uwagê s± tej mierze daleko za naszym zasiêgiem
- a omijanie wschodu bardziej dla nas by³o by tchórzostwem - innymi s³owy - lepiej byæ 3 lub 4 na ¶wiecie ni¿ 1 na "zachodzie"
Tylko kto Wam zwróci za zniszczone zdrowie drogi ua? Pañstwo? Prywatni ubezpieczyciele i sponsorzy? Kto¶ inny?
To znaczy je¶li chcecie siê po¶wiêcaæ w imiê idei o której wspomnia³e¶ nara¿aj±c siê na ciê¿kie kontuzje wymagaj±ce operacji chirurgicznych (a potencjalnie nawet rezygnacji z dalszej zabawy) które bêd± siê na Was odbijaæ tak¿e po za tym sportem walki w ¿yciu codziennym i zawodowym to Wasza sprawa.
Tylko ¿e mo¿e przyj¶æ taki czas w którym (za te kilka, kilkana¶cie lat) bêdziecie przeklinaæ w³asne obecne wybory... oby nie... ale tak mo¿e siê zdarzyæ... i co mi wówczas odpowiesz drogi ua?
To ja tak tylko wtrace na szybko za Adasia (Ua) bo mo¿e samemu mu g³upio odpowiadaæ, ze on ma ju¿ zniszczone kolana przez ta zabawê a i rosyjskie halabardy conieco sie do tego przyczyni³y, wiec w pe³ni wie co i o czym mówi.
CYTAT(Karolina £uniewska @ 20:23 18.05.2013)
Tylko kto Wam zwróci za zniszczone zdrowie drogi ua? Pañstwo? Prywatni ubezpieczyciele i sponsorzy? Kto¶ inny?
To znaczy je¶li chcecie siê po¶wiêcaæ w imiê idei o której wspomnia³e¶ nara¿aj±c siê na ciê¿kie kontuzje wymagaj±ce operacji chirurgicznych (a potencjalnie nawet rezygnacji z dalszej zabawy) które bêd± siê na Was odbijaæ tak¿e po za tym sportem walki w ¿yciu codziennym i zawodowym to Wasza sprawa.
Tylko ¿e mo¿e przyj¶æ taki czas w którym (za te kilka, kilkana¶cie lat) bêdziecie przeklinaæ w³asne obecne wybory... oby nie... ale tak mo¿e siê zdarzyæ... i co mi wówczas odpowiesz drogi ua?
innymi s³owy jest ryzyko jest zabawa
nikt nikogo do buhurtu- eliminacji- kadry nie ci±gnie sami siê zg³aszaj±
Karolina widzisz to jest w ca³ej rozci±g³o¶ci sport ekstremalny
my tego nie ukrywamy, i bynajmniej nie namawiam ka¿dego, by w ramach niedzielnego ruchu, dla zdrowia uprawia³ sobie buhurt
. Bez tej nuty ryzyka nie by³o by zabawy.
Z drugiej strony popatrz na Kubicê - po co on siê dalej ¶ciga tymi samochodami? Kasê ju¿ ma, zdrowie straci³ a dalej ryzykuje ¿yciem
Tak to ju¿ jest, nam samcom zwyczajnie chyba tego potrzeba, odk±d przestali¶my zabijaæ maczugami mamuty
I to jest chyba £ukaszu P³azo najbardziej uczciwa odpowied¼ na moje pytania, choæ nie ukrywam ¿e sama wola³abym ujrzeæ nieco inn±... ale ludzkie oczekiwania nie zawsze siê spe³niaj±...
Ps. Wiêcej do powiedzenia w tym w±tku nie mam i dziêkujê wszystkim rozmówcom za po¶wiêcony mi krótki czas i uwagê.
¶wietne kibicowanie
Po kolei - Stepowy he³m z kolcz± os³on± twarzy jest bardzo historyczny. Wzmocnienie go od spodu mask± lub krat± - niezbêdne, by nadawa³ siê do tej zabawy. Mi osobi¶cie to rozwi±zanie siê bardzo podoba i nie uwa¿am go za niepoprane historycznie, ale co cz³owiek to opinia.
Co do bezpieczeñstwa zabawy: Ka¿dy siê pisze na to z w³asnej woli. Poprawiamy sprzêt i mamy zazwyczaj najni¿szy wspó³czynnik kontuzji, w tym roku niestety Ma³pa zrobi³ nam przykry wy³om w statystykach, mam nadziejê, ¿e szybko wróci do zdrowia
Co do obiektywizmu imprezy. Rosjanie chyba powoli orientuj± siê, ¿e id± w ¶lepy zau³ek - Chc± za wszelk± cenê zrobiæ imprezê miêdzynarodow±, obiektywn± i równocze¶nie utrzymaæ pe³n± kontrolê nad jej przebiegiem. Tak siê nie da, wiêc impreza mo¿e pój¶æ w dwie strony - albo wzro¶nie obiektywizm, albo zasiêg imprezy zacznie siê kurczyæ.
Warto powiedzieæ, ¿e kontrola nad imprez± odbywa sie na ró¿nych p³aszczyznach - sêdziowie, których sk³ad jest coraz bardziej miêdzynarodowy, ich decyzje coraz mniej problematyczne (choæ wci±¿ bardzo dalekie od oczekiwañ) i sekretariat, do którego "niewtajemniczeni" nie maj± ¿adnego dostêpu. Tam te¿ w³a¶nie odbywaj± siê najwiêksze dziwy.
I tak, po kolei:
Losowanie do grup by³o przeprowadzone obiektywnie, z pomp± etc. Du¿y plus.
Sposób przydzielania do walk w drugim dniu 5vs5 jak i pojedynków pozosta³ wielk± tajemnic±. Nikt nie wie, jak to siê odbywa³o, natomiast przewija³o siê magiczne s³owo "algorytm"...
Tu pro¶ba do naszego szefostwa: Mo¿e by tak domagaæ siê przeprowadzania tego na zasadzie pi³karskiej? wiecie, 3 punkty za zwyciêstwo, punkt za remis (ta, remis, dobre...) etc. A dopiero potem rozpatrywanie ma³ych punktów?
Sêdziowie byli wymieniani po okre¶lonej ilo¶ci walk, bez wzglêdu na to, kto akurat by³ w szrankach. Szkoda ¿e podczas walki Krzysztofa Szateckiego jeden z naszych sêdziów (Adi) zosta³ posadzony, "¿eby sobie odpocz±³". Widaæ by³o potrzeba, bo werdykt zaskoczy³ wszystkich, w³±cznie z Uko³ovem (sam pyta³em) i zapewne g³ównym zainteresowanym, czyli Babininem. Tutaj du¿y minus.
Dopuszczanie broni i zbroi - Z osobistych do¶wiadczeñ wiem, ¿e mimo gruntowej kontroli po fakcie wychodz± niewiarygodne kwiatki. A ja sêdziowa³em pojedynki, co siê musi dziaæ przy 21vs21?
Problemem jest sposób reklamowania takich kwiatków i to warto by by³o poruszyæ na kolejnym zebraniu z Rosjanami. Limit tzw Szto kart powoduje ¿e trzeba podejmowaæ taktyczne decyzje, czy warto co¶ oprotestowaæ, czy mo¿e rezerwowaæ kartê na powa¿niejsze sprawy. Cyrk na kó³kach.
Krzysiek walkê z Babininem na d³ugie miecze wygra³ w cuglach, pyta³em jego kolegê, Uko³ova, który te¿ by³ o tym przekonany. Gdyby¶my u¿yli szto karty, sêdziowie musieliby jeszcze raz podliczyæ walkê im przyznaæ nam racjê - nie zrobili¶my tego, bo Krzysiek i tak by wyszed³ z grupy. Szkoda, bo mu siê to nale¿a³o.
S³ynna b³yskawica, czyli halabarda, któr± z teamem hiszpañskim ochrzcili¶my otwieraczem do konserw. Widzieli¶my j± i my i sêdziowie i uczestnicy. I co? zosta³a, gdzie by³a. Czemu?
Podsumowuj±c:
By³em na wszystkich 4 BNach i widzê wyra¼n± tendencjê do "cywilizowania" tej imprezy, choæ nadal zostaje bardzo wiele do poczynienia w tej kwestii. My¶lê ¿e warto rozmawiaæ, kombinowaæ i budowaæ sojusze z innymi reprezentacjami. Rosjanie odpu¶cili w wielu miejscach, w wielu kolejnych jeszcze pewnie odpuszcz±.
Mam nadziejê, ¿e reprezentacja Polski siê ze mn± zgodzi. Nie chodzi o to, ¿e Rosjanie wygrywaj±. Niech wygrywaj±, skoro s± lepsi. Tylko niech to robi± zgodnie z regu³ami i przy przejrzystym sposobie parowania walk. Howgh.
Mój ostatni post w tym temacie (otwieram szampana).
Pani Karolino - jako¶ zgrabnie Pani to ujê³a - wiadomo - kobieta.
Krótkie zestawienie.
Ludzie na zachodzie uwielbiaj± dziwne para sporty.
Spokojnie s± w stanie przej±c imprezê i zrobiæ to w sposób klarowny, czytelny i cywilizowany. Oczywi¶cie pod innymi auspicjami i pod inna nazw± i w sumie z innymi nieco zasadami.
I to siê poprawi - a kto z sowietami - zostanie z sowietami, albo na aucie.
Dla mnie niestety (dla innych bardzo okey) impreza pojedzie w stronê zapasów, restlingu i boksu w zbrojach - czyli pod gust bardzo zachodni. O gustach nie ma dyskusji i kropka i rozumiem, ¿e dla wielu z Was to jest fajne. Wasza sprawa.
Mo¿e nawet na pocz±tku bêdzie fantastyczna oprawa historyczna- lecz z czasem jedni pójd± w boks, a inni w historiê albo przynajmniej w logikê. Czas ca³kowitego rozpadu pierwiastka - 5 lat. Te zjawiska by³y ju¿ przerabiane wielokrotnie. A w takim USA odbywaj± siê (tak¿e) turnieje do których poziomu historyczno¶ci i sprawno¶ci (np. kopijniczej) nigdy nie dojedziemy - nie nasza wina - za ma³y kraj.
Czyli spodziewaæ siê nale¿y, ¿e dalej bêd± punkty za wyrzucanie na aut na przyk³ad oraz reprezentacja USA w ca³o¶ci z³o¿ona z cz³onków i by³ych cz³onków s³u¿b mundurowych i tajnych, która dla odmiany niejako pogrywa sobie w rugbu w zbrojach - z czasem coraz mroczniejszych, a w koñcu plastikowych. ¦wiat to kupi i to pojedzie. Druga ga³±¼ historycznych turniejów tez¿pojedzie - tylko to droga dooko³a swojego ogona - t± drogê to mo¿na i bez BN zrobiæ i nie traciæ czasu, energii i zdrowia.
Trzeba siê zatem zastanowiæ do jakich s³u¿b nalez± reprezentanci sowietów i w koñcu zrozumieæ jaka jest ich rola, oraz rola w ich projekcie elementu Polskiego. Bez obrazy Panowie i Panie. Jeste¶cie rozgrywani i to NIE jako cel, jako powolne narzêdzie. Upieracie siê jeszcze, ¿e Wam siê to kalkuluje bo lubicie. No jak pisa³em,wcze¶niej nie tylko gusta nie podlegaj± dyskusji. W ka¿dym razie zamiast dawaæ rekomendacje, powo³ania, kusiæ kaviorem i szampanem czy wsadzeniem ryja w teledysk - ja wolê ludzi kupowaæ - umowa co , za co, za ile i do czego - zgodna albo nie zgoda i jedziemy z koksem. Komu siê nie podoba³o?
Macie szanse raz jeden w ¿yciu byæ najlepszymi na BN - tylko raz - jak bêdzie potrzeba - organizatorom. I to bêdzie szczyt po którym zjazd. Tak po za tym jednym razem czeka Was co najwy¿ej zawsze zaszczytne trzecie miejsce. Kultystów trzeba podtrzymywaæ w z³udzeniach.
Booo (i nie mam ot o do Was najmniejszej pretensji) nie jeste¶cie komandosami, ani specnazem ani utrzymywan± przez pañstwo reprezentacj± (i nikt na to nie wyrazi NIGDY zgody) - tylko Tym czy Jeste¶cie. Nie zale¿nie od ¿arliwo¶ci Waszego wyznania i spinki w p³atach czo³owych, oraz spinki na salach treningowych.
Równacie do najlepszych ??? Dla mnie bomba - to mo¿e ja sobie bêdê równa³ do NASA puszczaj±c szybowce??? Z czym i do czego siê zabieracie???
W czym zatem Rosja jest tak naprawdê najlepsza i w czym to Wasze do nich równanie. Bo je¶li Wam siê dalej wydaje, ¿e w tym "extemalnym" ----to w³a¶nie dla tego jest to mój ostatni post w tym temacie i innych zwi±zanych z PWSR, BN i IOiS. Koniec. Nikogo nie przekonam.
Problemy jakie przed Wami stoj± to takie, ¿e Marines pozostan± Marines, nawet je¶li Specnaz odejdzie. Je¶li za¶ odejdziecie ze Specnazem to Kreml przestanie ³o¿yæ na to kasê bo i po co jak efektu nie ma. Czyli w ka¿dym obrocie zostajecie na pozycji lodowej (nie l±dowej). A po drodze kilu z Was pomy¶li za siebie- bo nie uprawia kultu - i to co jest skromne (jako wydajno¶æ i wydolno¶æ grupy) - zostanie ...¿a³osne. Z pewno¶ci± nie poprawi to s³odkich wspomnieñ kilku Waszym Veteranom i za pó³torej dekady nie poprawi Wam zdrowia oraz nie os³odzi goryczy i ¿alu.
Za Boga nie poszed³ bym t³uc Mamuta maczug±.
Dziêkujê Wszystkim za Cierpliwo¶æ. ¯yczê owocnych treningów i twórczej pracy umys³owej (mo¿e w koñcu by siê jej trochê nale¿a³o). Pozdrawiam.