Hoorn, szczerze w±tpiê by¶ namówi³ wiêcej osób z wczesnego czy trzynastki na tego typu zabawê. Lepsi walcz±cy we wczesnym i spora czê¶æ takowych w trzynastce przek³ada jednak umiejêtno¶ci walki technicznej i punktowej nad zapasy w zbrojach, dlatego bawimy siê w³a¶nie w tych konwencjach. Poza tym by walczyæ bezpiecznie na waszych zasadach we wcze¶niejszym ni¿ okres oko³ogrunwaldzki sprzêcie wymaga³oby to jakich¶ dziwnych zestawów, a mroku ju¿ wam wystarczy. Wg. mnie to wszystko to ciekawy ekstremalny sport, ale nie nazywajmy tego rekonstrukcj± bo z t± nie ma wiele wspólnego.
Z drugiej strony rozumiem zaanga¿owanie ch³opaków w przygotowania i podziwiam chêæ walki za to nale¿y im siê pe³en szacun!
Piszê o tym wszystkim z perspektywy osoby która walczy trochê we wczesnym i w trzynastce ponadto regularnie trenuje z lud¼mi bawi±cymi siê w XVw.
Co do pytania Amera to rosjanie maj± sponsora i to solidnego (mówimy o kwotach dochodz±cych do kilkuset tysiêcy na organizacje ró¿nych imprez, eliminacji wyjazdów i t.p.)
Krzysiek- wszystko siê zgadza, ale musisz te¿ przyznaæ, ¿e wzbudzili¶cie "w narodzie" spore oczekiwania co do walk grupowych, którym niestety nie uda³o siê sprostaæ. Czy powodem byli Rosjanie, Amerykanie, czy kosmici w tym przypadku nie ma znaczenia.
Chyba ka¿dy, kto ogl±da³ walki cieszy³ siê z Waszych sukcesów i smuci³ pora¿kami, ale musicie te¿ zrozumieæ, ¿e je¶li uruchamia siê machinê pewnej propagandy to czasami robi siê z tego miecz obosieczny.
Je¶li s³yszymy od 7 miesiêcy jacy to jeste¶cie zajebi¶ci i przygotowani to jeste¶my te¿ rozczarowani, ¿e na turnieju pojawili siê "zajebistsi" i "przygotowañsi".
W¶ciek³y z wrodzon± sobie delikatno¶ci± wy³uszczy³ o co chodzi, a ja bêd±c wiernym kibicem nie zamierzam tego powtarzaæ.
Tekstów Hoorna (równie¿ osobistych wycieczek) pozwolê sobie nie skomentowaæ, bo dowodz± tylko kompletniej nieznajomo¶ci kwestii rz±dz±cych ¶rodowiskiem XIII, o czym zreszt± wspomnia³ powy¿ej S³awek.
Pozostaje tylko mieæ nadziejê, ¿e w³a¶ciwie wnioski zostan± wyci±gniête i za rok bêdzie tylko lepiej.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 12:58 13.05.2013)
A pieni±dze z UE rosn± na drzewach.
Wystarczy mi, ¿e z moich podatków dofinansowuje siê partaczy i z³odziej z PZN- enu.
Co za durne pomys³y ¿eby szukaæ kasy w portkach podatnika na tak obskuranckie i g³upie widowisko.
Ubawi³em siê setnie : "Jeste¶my boscy bo jeste¶my 5/6 na 20 kilka krajów".
A...to te 20 kilka krajów to od lata je¼dzi zebraæ regularnie wpierdol na cudzym boisku i cudzych regu³ach czy te¿ tylko polactwo jest takie têpe i uparte i niczego siê nie uczy???
Amerykañskie "schaby" wyciskaj± "naszych" przez bandy na zasadzie SUMO.
Wschodni "dziadkowie" wiedz± kiedy siê zas³aniaæ i rozumiej±, ¿e to przede wszystkim, ¿e nie tylko "wygrzew".
"Nasi dzielni" "uspartawiaja" siê do wyrzygania na "normach" wysi³kowych i wcale nie góruj±cy nad nimi kondycyjnie "mongo³" sobie po prostu ch³opców obtañcowuje. Widaæ po za tym ¿e wie "co" to wie jeszcze "jak". Mo¿e chodzi na kursy tango i foxtrota zamiast zachrzaniaæ pombki i okr±¿enia.
Nic nie widzia³em godnego miana fechtunku - walki owszem - extremalne - owszem - z punktu widzenia rzemios³a rycerskiego - EXTREMALNIE G£UPIE - po jakiego ....mieszaæ tak odleg³e dziedziny - dla pieniêdzy?
Troszkê najnowszej historii:
Na pocz±tek wschodnia dzicz dyktuje warunki na imprezie Warszawskiej, a na koniec wywiesz "naszym dzielnym" swo³oczy sztandar sowiecki w oczy na "imprezie miêdzynarodowej". ??? "Kapitan" ??? """ Reprezentacja Polski""""
2 miliony pomordowanych i poleg³ych jest z was dumna "ch³opaki"!
A walnijmy sobie jeszcze nad obozem go¶ci niemieckich na "Grunstocku" sztandar ze swastyk± - a co - gorsza albo lepsza - TAKA SAMA.
Na koniec s³yszê o szczytach organizacji, promocji, powa¿nego traktowania itd. itp.
Walki w stylu BN i wszelkie sobie organizacje, oraz osoby, które popieraj± to zjawisko i promuj±, s± w sposób bezpo¶redni odpowiedzialne za degeneracjê i uwstecznienie RR szczególnie XV wieku w ka¿dym wymiarze. Niezale¿nie jak mocno pijarowo kosmetycznie staraj± siê udawaæ etos, edukacje i idea³y. G³ownie robi±c na necie przedruki z dawno zakurzonych opracowañ.
DNO - 5 lat regularnego zjazdu. W±tków etyki, relacji narodowych i brudnych interesów nie rozwinê bo Indar ( bez obrazy i bez przytyku tak naprawdê) znowu zobaczy mg³ê smoleñsk± i po co to komu.
Nie mam dzieci - dobrze - nie wiem co mia³ bym odpowiedzieæ np. 12 letniemu synowi jakby spyta³ dzisiaj : "Tato - to 17lat bawisz siê w rycerzy - wyt³umacz mi to co widzê".
Wysoko usadzone idea³y tylko nikt siê nie pyta³ o zdanie na ten konkretnie temat.
Jê¿eli widowisko siê nie podoba to wystarczy nie ogl±daæ prosta sprawa.
Nikt nikomu nie psioczy czy MMA jest nie fajnym czy fajnym widowiskiem a jednak jest to sport i bêdzie siê rozwija³ ca³y czas czy jednemu siê to podoba czy innemu nie ;)
Niestety musicie siê pogodziæ z tym, ¿e od jakiego¶ czasu jest to SPORT , który rz±dzi siê w³asnymi prawami a je¿eli komu¶ on nie odpowiada nie musi siê wi±zac z nim tylko zaj±c siê swoj± wizj± REKO ogólno pojêtego i psiczyæ we w³asnej piaskownicy . Nikt nikomu nie wchodzi do piaskownicy i nie wywija nie swoimi ³opatkami bo dostanie kantem wiaderka od wieczna zasada.
Mi siê nie podoba paraolimpiada ;) i jej nie ogl±dam czy muszê siê tym dzieliæ z kim¶ na forum jak bardzo jest to dla mnie fee ? Lito¶ci ;]
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 15:41 13.05.2013)
Pozostaje tylko mieæ nadziejê, ¿e w³a¶ciwie wnioski zostan± wyci±gniête i za rok bêdzie tylko lepiej.
Mia³em siê nie odezwaæ , ale nie mogê.
Rosjanie wywiesili chor±giew komunistycznego re¿imu który poch³on±³ wiêcej ofiar ni¿ faszyzm.Jak widzê problemu oprócz Rafa³a nikt nie poruszy³.
Przemilczycie to ?
PO CO cokolwiek z takimi lud¼mi robiæ ? Przecie¿ to na prawdê ¿enuj±ce - wstyd
- dochodzê do wniosku , ¿e to co zrobili Rosjanie , to nie naplucie Wam w twarz , a wrêcz nasranie.
Co by siê sta³o gdyby reprezentacja Niemiec wyst±pi³a z chor±gwi± faszystowsk± ? Te¿ by¶cie to przemilczeli ?
I planujecie kolejny raz ?
Mo¿e bêdzie lepiej i wywiesz± 10 chor±gwi ?
¯enada
Szanowny Panie Horn.
Jako odpowied¼ na Pañskie obelgi przeczytaj Pan sobie powy¿szy post Szanownego Pana Wojciecha W¶ciek³ego, z którym nic mnie absolutnie nie ³±czy, a ju¿ najmniej interesy (co podkre¶lam dla Jego dobra). Jako Osoba bardziej zaanga¿owana w wasze dzia³ania, nieco bardziej merytorycznie i docelowo uj±³ On tak¿e moje skromne obiekcje, nawet o dziwo w tematach figuruj±cych w wykazie s³ownika wyrazów dla Pana obcych (takich jak godno¶æ, godno¶æ Narodowa, honor osobisty, honor Narodowy).
Ja siê pytam Pana Panie Horn - jak zareagowa³a "reprezentacja narodowa" ...bo jak powinna zareagowaæ to ze s³ów "kurwa" oraz "pojeba³o" wnoszê, ¿e Pan ... nie wiesz?
Ja siê pytam ogólnie - czy to co Pan prezentujesz to jest "esprit de corps" PWSR czy te¿ fanów BN - bo to by wiele t³umaczy³o?
Co do k³adzenia przeze mnie ³ap na jakichkolwiek przedsiêwziêciach zwi±zanych z BN skontaktuj siê Pan z Panem Arturem Brzychcym, który nie omieszka Pana poinformowaæ dok³adnie jak siê wyrazi³em i co my¶la³em na propozycje jakiegokolwiek zainteresowania mnie finansowego lub osobistego BN i ewentualnymi imprezami o charakterze PWSR - zanim jeszcze cyrkus maximus zacz±³ siê dobrze krêciæ. Rosja nie ma takich rezerw z³ota Panie Horn, a ja za biedny jestem aby to doceniæ
. Pan Artur jednocze¶nie zosta³ przeze mnie powiadomiony do¶æ konkretnie, ¿e nasze drogi absolutnie i nieodwo³alnie siê rozchodz± w tym i pochodnych zakresach.
Co do zarzutu k³amstwa - Pan mnie poprawi Panie Horn - ale z k³amstwa to siê nie ja t³umaczy³em na tym forum tylko Pan £ukasz P³aza musia³ zmieniæ ton swoich wypowiedzi i podane informacje po mojej "smoleñskiej prowokacji". I wiesz Pan co - na szczê¶cie s± tu tacy co to dobrze pamiêtaj± Panie Horn.
A je¶li za czym nak³ama³em to konkretnie Pan podaj z czym bo bawisz siê Pan w Rycerza i nie rób Pan sobie z twarzy gburskiego ryja (choæ to tez ¶redniowieczna tradycja).
Panie Horn - bardzo siê z Panem zgadzam w jednym - mózg mi siê uwsteczni³ i to postêpuje - dla tego nie trzymam gêby na k³ódê jak inni. Ale z tego wnosisz Pan zupe³nie nie s³usznie, ¿e tylko ja z tutaj zgromadzonych mam takie samo zdanie i takie same obserwacje
.
Niezale¿nie od tego jak bardzo zaawansowane s± sprawy Pana Zdrojewskiego ¿y³ka skacze nie tylko mi
.
Nie ukrywam. ¬le ¿yczê ca³o¶ci tego¿ zagadnienia. Ale je¶li mia³ bym sobie dobrze ¿yczyæ - to ¿yczy³ bym sobie aby Polacy wdeptali wszystkich na BN - poziomem, rozwag±, skuteczno¶ci±, honorem. NIECH STRACÊ - WAM tego ¿yczê.
A widzisz Pan Panie Horn na to szanse tym trybem i takim podej¶ciem do sprawy jak Pana i reszty? A mo¿e po prostu nie o to chodzi tym bez reszty?
P.S.:
Kuubuus - ja siê pyta³em - wy³uszcz mi czemu moje zapytanie gorsze - nie widzê zêby nie dotyczy³o tematu za to mojego or³a widzê na tabardach - taki on mój jaki Twój. Jak nie mój to niech to nie bêdzie orze³, niech siê nie nazywa "polska" i niech "sponsor" bêdzie prywatny. Lepszy Batiatus ni¿ Mucha - to i "ch³opaki" poczuj± siê bardziej "profesjonalni". Jak by co to siê ich napiêtnuje.
Dziêki za info Grzegorzu .
Ja mam nadziejê ¿e turniej siê rozro¶nie i ¿e bêdzie coraz wiêcej krajów.Tylko wtedy kiedy bardziej BN siê umiêdzynarodowi ,im wiêcej krajów bedzie pospo³u zaanga¿owanych w organizacje,sêdziowanie a nie g³ównie Rosja to bêdzie szansa na pozytywne zmiany . Nie dobrze jest je¶li tylko jedna strona ma najwiêcej zawodników i najwiêcej pieniêdzy .
Poprostu , jak w koñcu bêdzie to sprawa miêdzynarodowa to w koñcu jednego z uczestników RÓWNEGO W PRAWACH ZE WSZYSTKIMI INNYMI
za machanie flag± siê zwyczajnie z turnieju wypierdoli! (albo zaliczy siê rundê na korzy¶æ prowokowanego !)
I potym niech se walcz± na turnieju z kazachstanem albo na uralu gdzie wszyscy bêd± mieli ich w dupie dopóki siê nie ucywilizuj± (chodzi mi o konkretnych zawodników nie zaraz o ca³± reprezentacjê bo tam te¿ pewnie s± normalni ,porz±dni ludzie)
Bior±c pod uwagê ¿e sport poszerza siê o nowe kraje i nowych cz³onków jest to mo¿liwe ale w przysz³o¶ci.
Mo¿e kto¶ chcial/chcieli ¿eby¶my siê sami , w³asnymi rêkoma z turnieju usunêli (przez obra¿enie sie, bojkot , bijatykê) Chocia¿ najpewniej by³ to jaki¶ g³upek.
Pozwolê sobie zacytowaæ pw.
..je¶li tak bardzo Józefie poczu³e¶ sie obra¿ony t± flag± mo¿esz napisaæ pod swoim imieniem protest czy tu na fresze w temacie o BN, Rosjanie czytaj±, czy na oficjalnej stronie BN, na fejsie wszêdzie gdzie chcesz to jest wolny kraj, natomiast ma³o jest odwa¿nych osób które to zrobi³y, tak jak nasza reprezentacja..
Zrobiê to i namawiam innych.
Kto¶ powinien taki protest - listê napisaæ - ¿e Reko siê temu przeciwstawia ..
pozdrawiam
Skoñczta z chor±gwiami bo jak kto dobrze pacza³ to za zawodnikami naszymi lota³ ejber w badejkach na dupie jeno a z Polsk± Chor±gwi± w ³apkach/sic!/. To jak kacapy nie mieli sierpa z m³otem o¿eniæ potem? . SKOÑCZMY Z AWANTURAMI I WAZAJEMNYMI NIE¯YCZLIWO¦CIAMI !!! Zacznijmy pracowaæ w zespole /róznorodnym pod katem oczekiwañ, celów itd/ ale RAZEM. Z³o¶æ / a wiem co mówiê / mo¿na przekuæ w co¶ o niebo lepszego ni¿ wzajemne uszczypliwo¶ci .Inaczej wiêkszo¶æ z nas na tym forum opisa³a swoje affectus, choæ ka¿dy to samo lub podobnie odczuwa. Niech to bêdzie przyczynek do przysz³ych lepszych rozwi±zañ.
Ca³e szczê¶cie ze w rzeczywisto¶ci jest inaczej ni¿ w internecie, Wojtka rozumiem i znam jego podej¶cie bo by³ na eliminacjach i co¶ tam wie.
Niestey ty Hegemonie od ju¿ paru ³adnych lat zosta³e¶ tylko internetowym rycerzem i tylko to ci pozosta³o co dobrze widaæ po ilo¶ci postów
Nigdy nie bawi³em sie w rycerza, i ka¿dy kto mnie zna wie ¿e niesamowicie spokojny ze mnie cz³owiek a te bluzgi powiem ci jeszcze kiedys w twarz ale ¶miem w±tpic by kiedykolwiek do tego dosz³o bo juz sie nigdzie nie pojawiasz.
Pozatym nie musisz mi Panowaæ, znamy sie nawet przeszli¶my na ty jeszcze wtedy jak je¼dzi³e¶ na imprezy, daruj sobie dlatego
ps. Dok³adnie im bêdzie wiêcej krajów tym zasady beda bardziej przestrzegane bo tym wiecej oczu bedzie patrzeæ im na rece, dlatego jakiekolwiek obra¿anie czy foch nie jest rozwi±zaniem
Te¿ mnie oburzy³a ta radziecka flaga, tylko odnoszê wra¿enie ¿e za jej wywieszenie macie panowie pretensje do naszych ch³opaków. I przyznam szczerze ¿e nie mogê tego zrozumieæ. Nie wiem w prawdzie jak zareagowano na miejscu ale mam nadziejê ¿e czego¶ siê na ten temat jeszcze dowiemy i to z wiarygonych ¼róde³.
Wojciech, my¶lê ¿e zorganizowanie tej pancernej grupy o której wspomniales to bardzo dobry pomys³. Im wiêcej grup i im wiêksz± ró¿norodno¶æ stylowa reprezentuj±, tym lepiej dla reprezentacji. Faktem jest ¿e w¶ród wszystkich dru¿yn które wystêpuj± na eliminacjach prawdziwych ciê¿kich tankow mo¿na policzyæ na palcach u d³oni. Stukilowy facet w zbroi to jeszcze nie taki tank, ale 120kg miêsa w szczelnym pancerzu to ju¿ istna forteca na nogach
Kup± mo¶ci Panowie ! Kupy nikt nie ruszy! :D
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 16:58 13.05.2013)
Te¿ mnie oburzy³a ta radziecka flaga, tylko odnoszê wra¿enie ¿e za jej wywieszenie macie panowie pretensje do naszych ch³opaków. I przyznam szczerze ¿e nie mogê tego zrozumieæ. Nie wiem w prawdzie jak zareagowano na miejscu ale mam nadziejê ¿e czego¶ siê na ten temat jeszcze dowiemy i to z wiarygodnych ¼róde³.
Ale¿ nie -
Natomiast impreza masowa we Francji
- powinna przestrzegaæ prawa UE , a to zabrania stosowania tego typu symboli . Gdzie byli organizatorzy , ochrona , policja ?
Wiem , ¿e mo¿e niektórym wydawaæ siê to b³ahe , ale b³ahe nie jest.
I trzeba o tym mówiæ.
pozdrawiam
Zabiorê g³os bo dyskusja idzie nie tam gdzie powinna:
1. pan R. Pr±dzyñski jest k³amc± który od frehy za k³amstwa w³a¶nie odpoczywa³ rok - ma uraz do BN bo chcia³ siê wcisn±æ do "kasy" przy tej imprezie nie wysz³o k³ama³ zosta³ z³apany na k³amstwie - a sensus stricte nie jest ani technikiem ani buhurtowcem ani ultrasem (chyba ze w swoim mniemaniu) - ot taki koloryt co lubi popierzyæ i wie wszystko lepiej bo wie - i tak bym prosi³ aby jego wypowiedzi by³y brane
2. krytyka reprezentacji jest uzasadniona - mamy eliminacje - nadmuchali¶my balonik - wyniki s± takie jakie s± czy z³e- powtarzam s± takie jakie s± - czy nas to zadowala :
kibiców nie
zawodników ( nie by³em w tym roku na BN ale pozwolê sobie wypowiedzieæ siê za nich) te¿ nie
Trzeba zmian - i po to mamy PSWR
Od razu napisze nie chodzi o osobê kapitana reprezentacji poszczególnych pi±tek ani krytyki zawodników w 1 na 1
A wszystkich by³ych obecnych zawodników proszê o nie reagowanie histerycznie na krytykê - krytyka te¿ jest potrzbna jak choæby rok po roku wpadka z chor±¿ym w gaciach
parê s³ów wyja¶nienia:
1. wycieczka do Francji niektrych przeros³a
2. Hubert mia³ kadrê okrojon± o ludzi którzy choæ siê nadawali byli powo³ani itp. nie mogli pojechaæ i nie pojechali walczy³ tym którch mia³ ( nic im nie ujmuj±c ) a wyniki z grubsza powtórzy³y siê te z przed roku czyli w pi±tkach ¶rednio a w pojedynkach dobrze - Marcinowi siê nie uda³o - da³ radê K. Szatecki
21 na 21 to dla nas bajka - mamy jeden s³ownie jeden turniej na grunwaldzie z 2-3 dru¿ynami w porywach do 4 to jak mamy byæ w tym dobrzy nie walczymy w tej formule wiêc wyniki s± kiepskie
B±d¼cie pewni ¿e REPREZENTACJA bêdzie siê zmieniaæ i d±¿yæ do lepszych wyników zarówno na poziomie historycznym jak i sportowym
PS. nie walczymy w Polsce na rosyjsk± modu³ê przy szrankach bo nam siê to nie podoba widowisko jest raczej marne ale jest to bardzo skuteczne
PS. Rozkimniki na temat techniki w buhurtach pozostawmy bez odpowiedzi nikt nie neguje walorów technicznych pojedynków i tp. ale w buhurcie liczy siê skuteczno¶æ i brutalno¶c a nie kto kogo w he³m trafi ile razy - taka konwencjia a jak widaæ na obrazku z BN zbroja chroni a sztych jest zakazany wiêc pozostaje oprawianie i zapasy które te¿ w tym sprzêcie wymagaj± zarówno techniki jak i si³y
Ten kwadratowy wielki Izraelita by³ niez³y :D
CYTAT(Józef @ 17:14 13.05.2013)
Te¿ mnie oburzy³a ta radziecka flaga, tylko odnoszê wra¿enie ¿e za jej wywieszenie macie panowie pretensje do naszych ch³opaków. I przyznam szczerze ¿e nie mogê tego zrozumieæ. Nie wiem w prawdzie jak zareagowano na miejscu ale mam nadziejê ¿e czego¶ siê na ten temat jeszcze dowiemy i to z wiarygodnych ¼róde³.
Ale¿ nie -
- powinna przestrzegaæ prawa UE , a to zabrania stosowania tego typu symboli . Gdzie byli organizatorzy , ochrona , policja ?
I trzeba o tym mówiæ.
pozdrawiam
Sowiecka flaga zosta³a przez nich u¿yta 9 maja w ich dieñ pobiedy - czy nas to powinno wkórwiæ ? powinno i to cieszy ¿e dla narodu jest to symbol znienawidzony
CYTAT(Józef @ 15:14 13.05.2013)
Ale¿ nie -
I trzeba o tym mówiæ.
pozdrawiam
Z tego co zd±¿y³em siê zorientowaæ pod tym wzglêdem niezly ba³agan siê zrobi³ na BN, tylko tego w life streamie szanowni panowie nie obejrzeliscie - odpowiedzcie sobie sami dlaczego realizator tego nie uwzglêdni³.
A z po¿arem na freha w tym temacie równie¿ polecalbym siê wstrzymaæ, przynajmniej do czasu a¿ powróca reprezentanci i nam opowiedz± co widzia³y ich oczy.
Panie Hornie - nie tam gdzie Ty to nie znaczy nigdzie, bo tam gdzie Ty nie znaczy wszêdzie. Internetowy rycerz nie by³ na internecie przez rok bo siê komu¶ nie spodoba³,o ¿e ostro gada³ na ostre tematy, na bluzgi odpowiada³ bluzgami i rych³o prostowa³ CUDZE manipulacje o BN - wiêc daruj sobie.
Zwracam siê per Pan bo Pan mnie publicznie obmówi³ o k³amstwo i chêæ zaw³aszczenia czego¶ do czego ani nie mam chêci, ani tytu³u ani ...co naj¶mieszniejsze ...najmniejszych mo¿liwo¶ci. Nie ja tutaj wychodzê na b³azna. Ale wszelkie fraternizacje miêdzy nami cz³owiek cywilizowany uzna³ by za zakoñczone.
Ja nie jestem spokojny cz³owiek. Konkretnie proszê na temat moich k³amstw? W twarz bluzgi bez okrycia - proszê bardzo - z mieczami i puklerzami, a bez he³mów i zbroi - skoro mamy sprawdzaæ swoje sisu, a nie ilo¶æ kumpli, wielko¶æ tarcz i jako¶æ pancerza
. Podaæ adres?
Szanowni moderatorzy - ja przepraszam - ale tak jak rok temu siê nie dam sprowokowaæ natomiast milczeæ nie mogê.
A co by nie by³o of topa. Ujek - kej baczenie co nie tylgo jo gorol i godac nie umiema. Ca³giem twojego skrybania w rycht nie pokumam i czasem mi sia chce je flik ciepnoæ na chasiok. Dej pokój - pisaj raito. Ach jo se za¿eka³ co im tak nie claro ¿ycza. No co by sia z tego swondny luft nie poczynial mog by ja ich gica³ami naumiec zwyrtoæ. No zaden ku mnoie nie przydzie bo se rozumieja ¿e to nie chopskie, a znich to ka¿den duma ¿e jest sztajger szczalowy i chliwka na wydaniu.
Znam ju¿ ca³a relacje z zaj¶ciem z flaga i reakcjami naszej reprezentacji, zostawie to do opowiedzenia bardziej kompetentnym osob± bo na pewno sami bed± chcieli opowiedziec jak by³o, a ja powiem tylko ¿e jestem z was dumny :D
ps. Hegi w takim razie na Uniejowie ,ka¿dy bedzie mia³ w po³owie drogi, bez uzbrojenia ochronnego mówisz
, zapraszam w takim razie
CYTAT(Hoorn @ 17:38 13.05.2013)
Hegi w takim razie na Uniejowie ,ka¿dy bedzie mia³ w po³owie drogi, bez uzbrojenia ochronnego mówisz
, zapraszam w takim razie
Stuknijcie siê obaj w czo³o panowie
Dajcie na luz .
pozdrawiam
Rafa³ wyjd¼ z klasy ! Maciek dej se siana i olej to . Do miodku a nie do walki z puklerzem na g³owie :D. Kur.a - nawet nie my¶la³em ,¿e ja bêdê rozdziela³ agresorów :D . Tej starzejê siê czy co? hiehie.
By³a reakcja reprezentacji i by³a ona odpowiednio ostra (a z powy¿szego wnoszê ¿e by³a). Jak was nienawidzê ...to jednak BRAVO !!! Czekam na szczegó³y - co dalej bêdzie???
Horn - czego¶ Pan nie zrozumia³???
Daje siê pola cz³owiekowi Honoru - jak na razie Pan oraz Pan Ua wycieracie sobie mn± publicznie pyski je¶li nie odbyt.
Nie robi tego Wo³ek, Nie robi± Szateccy, nie robi Brzart, nie robi Maj, nie robi Hubert, nie robi P³azik
Czy ja wiem kto jeszcze ??? Ktokolwiek?
Tylko akurat Horn i Ua.
Dowody proszê. Konkrety proszê.
Witam. Stwierdzi³em ¿e siê nie znam to siê wypowiem
. Primo moi drodzy - nie zawsze siê wygrywa, taki g³os rozs±dku. Zamiast obrzucaæ naszych ch³opaków z reprezentacji gównem warto pomy¶leæ nad zmianami na lepsze.
Temat flagi ZSRR - no có¿, pokazujê tylko ¿e Rosjanie s± kar³ami moralnymi i lubuj± siê w systemach który mordowa³ ich w³asnych obywateli. ¦wiadczy to tylko o klasie tych ludzi i o podej¶ciu do historii. Gest wyj±tkowo dra¿liwy i hañbi±cy.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i apelujê osobi¶cie o zachowanie gentelmeñskie a nie a'la szczyle spod klatki schodowej.
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 18:05 13.05.2013)
By³a reakcja reprezentacji i by³a ona odpowiednio ostra (a z powy¿szego wnoszê ¿e by³a). Jak was nienawidzê ...to jednak BRAVO !!! Czekam na szczegó³y - co dalej bêdzie???
Horn - czego¶ Pan nie zrozumia³???
Daje siê pola cz³owiekowi Honoru - jak na razie Pan oraz Pan Ua wycieracie sobie mn± publicznie pyski je¶li nie odbyt.
Nie robi tego Wo³ek, Nie robi± Szateccy, nie robi Brzart, nie robi Maj, nie robi Hubert, nie robi P³azik
Czy ja wiem kto jeszcze ??? Ktokolwiek?
Tylko akurat Horn i Ua.
Dowody proszê. Konkrety proszê.
Wróci Gacek wrzuci Print Screna - jak kto¶ jest dociekliwi niech zajrzy do tematu BN 2012
generalnie ju¿ wtedy Dziennikarzu
opisywa³e¶ jak to nie da³e¶ siê kupiæ za ruskie dziengi od mafii - a prawda by³a prosta chcia³e¶ zarobiæ na BN kiedy powiedziano ci mamy kogo¶ lepszego postanowi³e¶ obszczekaæ imprezê na Freha. Liczy³e¶ pewnie na to ¿e rzuc± ci ko¶æ a dosta³e¶ kopa pod ogon.
A co P³azik, Hubert, Brzat to twoje stronnictwo? Pomineli ciê milczeniem bo maj± mocnejsze nerwy ni¿ ja i Hornik najwidoczniej!
Z pokladu wracajacego 30h autokaru
Dzielnie wszyscy czytamy wasze wypowiedzi.
Pozdawiamy naszych fanow. Dziekujemy za wsparcie i zrozumienie.
Nie ma korkow. Ladna pogoda. Jadlam kalmary.
Oficjalne infi wkrotce
Ps. Hegi - nie denerwuj sie, bo dostaniesz sraczki.
Hehe rozumiem ,¿e kacapska f³aga nagle kacapom znik³a ??? hehe
Jak narazie Hegi to ty wyciera³e¶ sobie dupe reprezentacj± nie znaj±c szczegó³ów, a na to nie pozwolê, je¶li nie jestem dla ciebie cz³owiekiem honoru to sie bêdziesz móg³ chwaliæ ze ci cham i prostak spu¶ci³ manto mnie tam wszystko jedno, ale sam mnie wyzwa³e¶ wiec sie nie wycofuj teraz.
Jak na razie to Pan mnie agresywnie zaatakowa³ i znies³awi³ nie podaj±c ¿adnego szczegó³u.
Ró¿nica miêdzy sytuacjami polega na tym, ¿e: A. Oni tam podobno reprezentowali Naród, a wiêc i Pana i mnie (choæ ja siê na to nie pisa³em - odpowiedzialni s± i przede mn± - choæ siê na to nie pisali), a ja reprezentuje tylko sam siebie i ¿aden naród mnie w opiekê nie we¼mie. B. Oni ju¿ zd±¿yli zdementowaæ rzekom± bierno¶æ wobec sytuacji ( i chwa³a im za to), Pan nie da³ ¿adnych dowodów moich k³amstw (i tutaj ¿adnej chwa³y nie ma).
Jak na razie to nie Pan dla mnie ale ja dla Pana nie jestem cz³owiekiem honoru.
Bzyku - ja mam na przemian sraczki i zaparcia i bez tego - nawet w powie¶ci o tym napisali niestety obecnie ciê¿ko spotkaæ wprawna wied¼mê co by mnie wyleczy³a jak tamta.
To ja bym proponowa³ by¶cie jednak przestali - naprawdê proszê.
Emocje i jeszcze raz emocje .
To jednak niczemu nie pos³u¿y - no chyba temu ¿e ¶rodowisko na tym ucierpi i zapraszaæ nas bêd± na "rozmowy w toku" by z nas szydziæ.
dajcie wiêc na luz - proszê
historia twojej sraczki nie jest mi znana i szczerze mowiac mnie nie interesuje.
Prosze tylko, zebyscie WSZYSCY wstrzymali sie z komentarzami i pisanieo reprezentacja zrobila, a czego nie do info od kapitana. niestety was tam nie bylo, a na streamie wszystkiego nie widac.
Bzyku o to ,¿e ruscy zacnie naszych le¿±cych po plecach bili to ju¿ wiemy...
Uznaje. Zamykam twarz.
p.s. : Kobieta zmienna jest
tutaj z trosk± tak± s³ita¶n± uspokaja, ¿eby biedny Hegu¶ siê nie posra³, a za chwilê focha - ¿e jej to nie interesuje .... ooo Mamo - wpad³em Jej w oko !!!!!!!
Gratulacje dla reprezentacji, a szczególnie dla Krzysztofa Szateckiego
Nie rozumiem, czemu te spiny, skoro wiadomym jest ¿e Ruscy s± lepiej obici w zbrojach, trenuj± profesjonalnie, jest ich wiêcej. Takie wyniki by³y do przewidzenia. Jednak mimo wszystko jestem dumny z naszej reprezentacji bo pokazali klasê, przegrali z najlepszymi i nie ma co narzekaæ. Nadal jeste¶my w czo³ówce. A Rosjanie d³ugo pozostan± niepokonani.
Za rok na pewno bêdzie lepiej
Mam nadziejê ¿e ch³opak z polaman± rêk± szybko dojdzie do siebie
i reszta rannych te¿ ..
Oby to nic trwa³ego nie by³o!
No to po kolei - jako ¿e nie mog³em odpisaæ na to, co tu niektóre osoby wysma¿y³y wcze¶niej - bo w³a¶nie wróci³em i zd±¿y³em siê ogarn±æ, wiêc cofnê siê do odleg³ych postów i wysma¿ê co¶ d³uuugiego.
1. Hegemon, ja te¿ jestem jak Hoorn raczej spokojny, ciebie mam w zasadzie od zawsze za nie gro¼nego, internetowego g³ównie marudê ale troszeczkê przegi±³e¶. Podobno musia³em zmieniaæ ton wypowiedzi i odwo³ywaæ swoje k³amstwa. Jak siê spotkamy (a ja ciê poszukam - zaufaj mi
) to ciê zapytam kiedy to k³ama³em - tak prosto w oczy, ciekawe co odpowiesz panie "szlachcic". A co do wyzwania na pojedynek to przyjmujê - w dowolnym miejscu w którym siê spotkamy, kre¶li³e¶ swoje warunki - miecze i puklerze bez he³mów, zgadzam siê na nie, jedyny mój warunek - pojedynek do poddania siê jednego z zawodników (starczy ci odwagi czy swoim rzekomym "szlachectwem" te¿ sobie d... wytrzesz
). Ju¿ siê nie mogê doczekaæ
2. Sprawa flagi ZSRR - wywiesili j± Bia³orusini, na przedstawieniu reprezentacji, w zwi±zku z czym w trakcie ¶piewania hymnu Bia³orusi, Polacy spontanicznie odwrócili siê plecami. Wybuch³a o to potê¿na chryja ³±cznie z gro¼bami ³amania ko¶ci w starciu 21vs21 bo Bia³orusini NIE MAJ¡ historii najnowszej w szko³ach i KOMPLETNIE NIE MIELI POJÊCIA o co nam chodzi. My¶leli tylko ¿e Polacy ich obrazili przed ca³ym ¶wiatem tak po prostu, ze z³o¶liwo¶ci. Wyt³umaczyli¶my im to ale odmówili¶my przeproszenia za nasz gest. Ostatecznie podali¶my sobie rêce jako reprezentacje i za¿egnali¶my konflikt, ale w ostatniej chwili. 21 ch³opaków wysz³o na pole wiedz±c ¿e to mo¿e nie byæ "sport" i stali tam, moim zdaniem to honor godny Polaków.
Przeprosisz nas teraz Hegemonie za swoje obelgi czy na to te¿ brak ci odwagi? Po naszej interwencji Bia³oru¶ zwinê³a flagê ZSRR i wiêcej jej nie wywiesi³a. Natomiast zrobili to oczywi¶cie Rosjanie, co oczywi¶cie by³o marn± prowokacj±, wiêc zwyczajnie ich olali¶my, ograniczaj±c siê tylko do braku oklasków przy ich hymnie (wszystkim innym klaskali¶my). Co jeszcze mieli¶my zrobiæ?
3.Sprawa wyników - nie jeste¶my zadowoleni, ja podwójnie bo to by³ dla mnie najgorszy BN z 4 dotychczasowych. Powa¿nie zastanawiam siê nad zawieszeniem rêkawic na ko³ku z tego powodu, tylko ¿e ja siê tam bi³em 4 razy, mia³em wybity bark, pozrywane wi±zad³a w kolanie ¿e drobiazgów jak rozciêcia nie liczê. Poza tym w skali zawodników od jeden do piêciu gwiazdek zosta³am oceniony na cztery gwiazdki, przez samych Rosjan - ja mogê powiedzieæ ¿e posz³o mi beznadziejnie, ¿e czas koñczyæ. Takie postacie jak Hegemon niech siê zastanowi±, bo z pe³n± odpowiedzialno¶ci± za swoje s³owa, mogê tych "mistrzów" obiæ lew± rêk± i nawet siê nie zdyszê
.
4. Powinni¶cie siê panowie rozs±dnie zastanowiæ nad warunkami które mamy. Nasza reprezentacja to 50 osób wybranych ze 120 walcz±cych. Rosjanie wybieraj± z ok 3000 tys (i mówiê tylko o tych zarejestrowanych w federacji, bo sporadycznie je¼dzi drugie tyle). Widzicie ró¿nicê? To tak jak by kibice Islandii, narzekali na swoich pi³karzy, ¿e nie dali rade Brazylii - która przecie¿ jest biedna i niecywilizowana, ¶miech bierze. Amerykanie maj± zawodników 14 tys. i bij± siê w ro¿nych formu³ach o wiele d³u¿ej ni¿ Europa. Zmienili styl walki i odrobili lekcjê, oczywi¶cie spróbujemy z nimi wygraæ, ale obawiam siê ¿e to bêdzie trudne. Sorry ale teksty o "utytych hamburgerami dziadkach" w ustach niektórych "znanych sportowców" to trochê poziom gimnazjum - nie widzieli¶cie ich. Taki np Ice, ich kapitan ma ponad 40 lat a do tego 195cm i jakie¶ 110kg, jest zawodowym oficerem marines po 3 turach w Iraku i jednej w Afganistanie. Czy uwa¿acie ¿e to jest "styty hamburgerami dziadek"? A tam takich go¶ci jest wiêkszo¶æ - byli futboli¶ci, policjanci, mistrzowie SCA, jak siê ma 14 tys. walcz±cych to jest z kogo wybieraæ, wiêc trochê pokory.
4. Taktyka - Wojtek dowodzi³e¶ kiedy¶ w polu czym¶ wiêkszym ni¿ 2 osoby? W sytuacji stresu gdy zawodnicy szykuj± siê na walkê z bólem i ma³o ju¿ my¶l±? Uwierz to nie jest ³atwe, to ¿e co¶ wymy¶lisz nie znaczy ¿e twoi ludzie to wykonaj± ani ¿e im przeciwnicy pozwol±. Nie walczymy w 21vs21 wiêc jeste¶my w tym s³abi. Z m³odymi ekipami nadrabiamy agresj± i do¶wiadczeniem osobistym, z mocniejszymi to za ma³o. Ale zgadzam siê ¿e to trzeba poprawiæ. Co do taktyki 5vs5 to jest akurat u nas proste - wystarczy zebraæ 8 osób i zaj±c miejsce 1-3 na eliminacjach. Wtedy mo¿na pokazaæ dowoln± taktykê. Je¿eli jest taka dobra ¿e pozwoli wyeliminowaæ Rosjê, to na lokalnym podwórku tym bardziej siê sprawdzi co nie??
No i na taki wpis liczy³em - rzeczowy.
a je¶li mo¿na spytaæ to jak wygl±da³a ta "przerwana" walka co nam wizjê odciê³o ?(prawa autorskie obali³y namiot) Jak to wygl±da³o ? Polski zawodnik przecie¿ zwyciê¿a³?
S³ysza³em ¿e Niemcy ponoæ tak siê rycersko zachowali ¿e zaproponowali powtórzenie walki Amerykanom w obecno¶ci kamer!
a tu artyku³ w New York Times o BOTN
http://www.nytimes.com/2013/05/09/sports/b...ments.html?_r=0
O problemach z relacj± wiedzieli¶my w sumie bardzo ma³o - wiêc nie mogê nic powiedzieæ czemu tak siê sta³o i w którym konkretnie momencie. My to ogl±dali¶my na ¿ywo
.
A i jeszcze o wyniku. Ja wiem ¿e siê mocno promujemy w mediach i trochê dmuchamy balonik ale zrozumcie ¿e bez tego nie zdobêdziemy pieniêdzy, a bez nich zawsze pozostaniemy na poziomie dzielnych amatorów z San Marino. Dru¿yna Rosji ma w Moskwie w³asn± szko³ê walki z salami i si³owniami oraz reszt± infrastruktury oraz sponsoruje pierwsze blachy (badziewne strasznie
, ale jednak) ka¿demu m³odemu zawodnikowi który siê wykazuje na treningach. To jest taka w³a¶nie ró¿nica.
W zesz³ym roku byli¶my na 3-4 miejscu z po¶ród 13 bodaj krajów. W tym roku jeste¶my na 5 - 6 w¶ród 22, to oczywi¶cie sportowa klêska ale na 100% nie na miarê rozpaczy. Wci±¿ jeste¶my w tym sporcie si³±, przeciw nam konstruuje siê taktyki, a w tym roku pokonanie nas by³o g³ównym celem amerykanów. Ile jest sportów dru¿ynowych, gdzie Polska ma tak± pozycjê
Zróbcie turniej z Czechami ,Slowakami i Niemcami , z dofinansowaniem z EWT , komisja oceniaj±ca projekty zbiera siê chyba pare razy w ci±gu roku , efekt transgraniczny zajebisty, dofinansowanie je¶li pamiêtam 85% je¶li nie przynosi to dochodów ale mogê siê myliæ , przy czym jednostka samorz±du terytorialnego na której obszarze siê to dzieje mo¿e zap³aciæ resztê 15% i mo¿e nawet napisaæ wniosek jak siê z ni± dogadaæ .
Za to kupcie pancerze , uzbrojenie ,ciuchy dla noobów lacznie z wynajeciem sal i korytkiem... Je¶li siê oczywi¶cie wygra konkrus i dostanie dofinansowanie.
Je¶li by³aby potrzebna rehabilitacja dla którego¶ z ch³opaków to chêtnie siê z³o¿e jako kibic tyle ile mogê je¶li bêdzie taka potrzeba,mam nadziejê ¿e nie.
przyda³by siê taki fundusz, przyda³yby siê porz±dne ubezpieczenia.
Przez powa¿ne kontuzje m.in. stawów wypad³a z gry poka¼na liczba obiecuj±cych lub nawet bardzo dobrych zawodników.
Na to bêdziemy musieli niestety jeszcze poczekaæ, poza tym to nie do koñca temat do rozwa¿añ w w±tku takim jak ten.
To jest dobry pomys³, teraz potrzeba tylko kogo¶ kto to napisze, ja siê np. na tym kompletnie nie znam ale pomogê w ka¿dym mo¿liwym zakresie.
Co do zagranicznych to dru¿yny z Niemiec, Austrii i Rosji by³y na naszych eliminacjach, ale na razie to dzieje siê rzadko. Powód jest prosty - ci ze wschodu nie maj± kasy a ci z zachodu siê boj± ¿e zostan± "po³amani" w dzikiej Polsce. Kto nie wierzy niech sobie przypomni jaki dziki strach budzi³ jeszcze 5 lat temu pomys³ wyjazdu na buhurt na Bia³oru¶
Ale staramy siê przekonaæ jednych i drugich do przyjazdu a i sami próbujemy je¼dziæ, a to na wschód, a to na zachód.
CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:40 13.05.2013)
Wci±¿ jeste¶my w tym sporcie si³±, przeciw nam konstruuje siê taktyki, a w tym roku pokonanie nas by³o g³ównym celem amerykanów.
Dok³adnie tak - nawet okiem turystów - panowie w bia³ych tabardach inaczej walczyli z Polsk±, inaczej z innymi zespo³ami (mam na my¶li pi±tki). Mam nadziejê, ¿e jak posk³adamy filmiki do kupy to bêdzie to widaæ (choæ nie mamy du¿o walk Ruskich niestety).
w przypadku Polska - Czechy my¶le ¿e dzia³anie 2.2 Wspieranie rozwoju turystyki da³oby rade
w przypadku programu Polska - Saksonia 3.2.2. O¶ priorytetowa 2 ? Transgraniczna integracja spo³eczna Wspó³praca transgraniczna(wzmocnienie to¿samo¶ci transgranicznej) Tyle ¿e kurde na Dolnym ¦l±sku najlepiej jakby to by³o
Tyle ¿e teraz je¶li chodzi o detale potrzebna by by³a wiedza osoby kumatej je¶li chodzi o ¶rodki unijne.
strona z info
http://www.umwd.dolnyslask.pl/ewt/wspolpraca-transgraniczna/Byæ mo¿e s± te¿ inne opcje z innych programów
Tak jak ju¿ wcze¶niej powiedzia³em ,im wiêcej narodów tym lepiej , mo¿e wtedy skur... w bia³ym tabardzie nie bêdzie uchodziæ na sucho kopanie le¿±cego tak jak tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=u3jV93rNilsw 5.09 minucie! Kutas jeden!
P.S Ci od 19ki chyba wyrwali niez³± kasê z UE , Napoleony i Ci od Starego Fryca , mo¿e u nich warta³oby popytaæ , no i te¿ jest Polsko - Czeski wechiku³ czasu na Ksi±zu gdzie te¿ im siê uda³o.
Witam
Dziêkuje wam jako kibic lecz przyznam, ¿e w tym roku, no có¿ zawiod³em siê. Pewnie i tak wiêkszo¶ci z was to nie bêdzie obchodziæ ale jednak jeste¶cie reprezentacj± Polski a nie prywatn± inicjatyw± której kibicuj± znajomi wiêc z krytyk± powinni¶cie siê liczyæ - to normalne. Wiêc odpowiedzi na krytykê typu : "Ty jeste¶ pewnie jednostrza³owcem i by¶ nie usta³ 10 sek" s± nie na miejscu. Reprezentujecie nasz kraj panowie i mnóstwo ludzi pok³ada w was nadzieje na tych zawodach.
Nie bêdê wypisywa³ co nie tak z taktyk± i lud¼mi, chocia¿ na t± 21 Rosji to rozbieganie siê moim zdaniem to kiepski pomys³.
Przy okazji, tak ¿arcikiem, ta taktyka najbardziej mi siê podoba³a : "Ch³opaki! Wpierda**** siê w nich na pe³nej kur**! Po prostu..."
http://www.youtube.com/watch?v=uoFJ8DVpAc0 S³ychaæ to od 2:10 ale co do tego filmiku chcia³em zwróciæ uwagê na zachowanie Rosjan od 2:47 bij± le¿±cego a potem znów i to o wiele ostrzej...
No nie wiem panowie jak to jest ale to ju¿ nie pierwszy raz, nawet nie wspominam o tej fladze... Powinni¶cie sobie wzi±æ za punkt HONORU rozjechanie tego chamstwa walcem w przysz³o¶ci.
Co do ludzi z XIII my¶lê, ¿e znalaz³oby siê paru chêtnych na próbê si³, tylko marnie widzê szanse z³o¿enia porz±dnego sk³adu do 5vs5 z ca³ej Polski.
Chcia³bym podziêkowaæ wam jednak mimo tych wyników, bêdê wam dalej kibicowa³.
Pozdrawiam
CYTAT(£ukasz P³aza @ 22:09 13.05.2013)
2. Sprawa flagi ZSRR - wywiesili j± Bia³orusini, na przedstawieniu reprezentacji, w zwi±zku z czym w trakcie ¶piewania hymnu Bia³orusi, Polacy spontanicznie odwrócili siê plecami. Wybuch³a o to potê¿na chryja ³±cznie z gro¼bami ³amania ko¶ci w starciu 21vs21 bo Bia³orusini NIE MAJ¡ historii najnowszej w szko³ach i KOMPLETNIE NIE MIELI POJÊCIA o co nam chodzi. My¶leli tylko ¿e Polacy ich obrazili przed ca³ym ¶wiatem tak po prostu, ze z³o¶liwo¶ci. Wyt³umaczyli¶my im to ale odmówili¶my przeproszenia za nasz gest. Ostatecznie podali¶my sobie rêce jako reprezentacje i za¿egnali¶my konflikt, ale w ostatniej chwili. 21 ch³opaków wysz³o na pole wiedz±c ¿e to mo¿e nie byæ "sport" i stali tam, moim zdaniem to honor godny Polaków. Przeprosisz nas teraz Hegemonie za swoje obelgi czy na to te¿ brak ci odwagi? Po naszej interwencji Bia³oru¶ zwinê³a flagê ZSRR i wiêcej jej nie wywiesi³a. Natomiast zrobili to oczywi¶cie Rosjanie, co oczywi¶cie by³o marn± prowokacj±, wiêc zwyczajnie ich olali¶my, ograniczaj±c siê tylko do braku oklasków przy ich hymnie (wszystkim innym klaskali¶my). Co jeszcze mieli¶my zrobiæ?
Zachowali¶cie siê prawid³owo.
SzacunekNatomiast krytyk± Waszych wyników bym siê nie przejmowa³ - argumenty które przytaczasz mówi± wszystko.
Poza tym ilu jest takich , którzy by siê odwa¿yli na to co Wy ?
P³azik - nie rób z siebie dziadka
A pojedynki "na go³e klaty" sobie darujcie
pozdrawiam i gratulujê charyzmy i wyników
Rok min±³ i zaczyna siê ta sama jazda.
Jak czytam co niektóre posty to zaczynam siê zastanawiaæ czy faktycznie ¿yjemy w cywilizowanych czasach. Na razie zostawiê, jak nabiorê si³ to przeczytam temat na nowo i zobaczê co z tym zrobiæ. Fakt ¿e jest to dzia³ "prywatne inicjatywy" nie zwalnia nikogo z obowi±zku przestrzegania zasad i pilnowania jako takiej kultury wypowiedzi.
Nie ¿yjemy w cywilizowanych czasach.
Do rzeczy:
Jestem w stanie porozmawiaæ z Centrum Rehabilitacji Olimpijczyków w sprawie zni¿kowego potraktowania cz³onków Polskiej grupy z tegorocznej BN w zakresie zabiegów i leczenia ruchowego.
Z wyj±tkiem tomografu (diagnostyka jednak jaka¶ jest) maja niemal wszystko, ³±cznie z kriokomor±. W dodatku niektóre rzeczy wykonuj± na ubezpieczenie. Dodatkowo jest te¿ tak¿e gimnastyka rehabilitacyjna i podejrzewam ¿e da siê za³atwiæ zajêcia psycho ruchowe z rechabilitantami szermierzami - oczywi¶cie o ile kto¶, a¿ tak jest poturbowany. To jest pod Warszaw± wiêc pewnie dotyczy Warszawiaków. Bardzo ³atwy dojazd i szybki z centrum.
Od razu zaznaczam ¿e laurki wam tam nie postawiê i nie odmaluje jak bohaterów, gardzê BN jako inicjatyw± ( co nie znaczy absolutnie, ¿e gardzê poszczególnymi osobami bo to nie zwi±zku) - chodzi mi tylko o jedno - macie kontuzje - wbrew waszym pier...eniom wiem co to znaczy i jak srogo mo¿e siê odbiæ na przysz³o¶æ - podczas gdy seria zabiegów prostych i nie drogich potrafi sprawê konsekwencji zdusiæ w zarodku. Jak pisa³em - nie pisa³em siê na to i nie zgadzam siê z tym - ale nosicie Or³a Bia³ego - to wszystko.
Sprawa jest pilna wiêc idê dzi¶ wieczór po robocie i rozmawiam. Do 19.00 proszê o info kto siê na to piszê - jak du¿a grupa, co by trzeba na szybko zdiagnozowaæ i za co siê braæ. Sprawê przedstawiê ju¿ jutro.
Powtarzam - sporo mo¿na zrobiæ na zwyk³e ubezpieczenie - ale i tak sprawa warta ¶wieczki je¶li mro¿enie wstawiê bez kolejki.
Je¶li chodzi o zawiedzione oczekiwania, to niestety w tym roku , w porównaniu do zeszlego, nasza reprezentacja by³a s³aba. Zdecydowanie wiêcej uwagi musi byc skierowane na kwestia przygotowania do walki. Totalnie podupad³y w Polsce walki 1na1, mimo to nadal jestesmy wraz z Rosj± poza zasiêgiem innych krajów. Co do kwesti tego czym jest BN Hegemonie, to masz nieco racji. Nam te¿ siê wiele nie podoba, podobnie jak innym krajom. Jednak je¶li jest wybór pomiedzy udzialem w BN i popieraniem tego przedsiêwziêcia sila rzeczy a brakiem udzialu to wybieram to pierwsze. A to dlatego, ¿e nigdzie nie bedê mial szansy spotkaæ tych wszystkich ludzi i prze¿ywaæ z nimi takich emocji. Narazie niestety nie ma alternatywy. Ogromn± zas³uga BN jest stworzenie miedzynarodowej spoleczno¶ci, która nie musi byæ na zawsze zwi±zana z ta konkretnie imprez±.
Nie uznaje odpowiadania na krytykê "to zrób to lepiej" bo to my byli¶my w reprezentacji i my powini¶my walczyæ jak najlepiej. Tote¿ pretensje o slaby wystêp s± do¶æ zasadne jednak W¶ciek³y Wojciechu ty chyba jeste¶ oststni± osob±, ktora mo¿e udzielaæ tu rad i to w dodatku w takim tonie.
Wyrazu szacunku dla Marcina. T± wypowiedzi± przypomnia³e¶ mi pewnego zamkniêtego w sobie, opanowanego, ma³omównego, rzeczowego, zdystansowanego i skromnego ch³opaka z przed lat. A¿ mi siê sentymentalnie zrobi³o i £êczyca siê przypomnia³a z pamiêtnego roku. w dodatku nie spodziewa³em siê ¿e tak przemy¶lanie, konkretnie i z dystansem powiesz o co akurat Tobie w tym chodzi.
Marcin wie o co chodzi, a reszcie dla jasno¶ci - ¿adne s³owo w tym po¶cie nie by³o kpin±, sarkazmem, drwin±, podstêpem, prowokacj± itp.
Bra³em udzia³ w eliminacjach do kadry i niestety siê nie uda³o - zosta³em w Polsce
, i niestety to co ogl±da³em w wiêkszo¶ci mnie smuci³o bo dostali¶my srog± nauczkê jako walcz±cy jako POLSKA. Moim zdaniem po zesz³orocznym BN mieli¶my wra¿enie ¿e jest dobrze, trochê podnie¶li¶my kryteria przyjêcia do kadry i wielu walcz±cych nale¿ycie siê do tego przygotowa³o, a okaza³o siê ¿e np. USA i moim zdaniem Izrael przygotowali siê o wiele lepiej i tyle. Mo¿e nie bêdê oryginalny ALE, od jesieni s± kolejne eliminacje i tym co uwa¿aj± siebie za mistrzów ¶redniowiecznego kung fu zapraszam do zmierzenia siê z innymi i spróbowania swoich si³.
BARCELONA te¿ dosta³a po dupie i co z tego - za rok te¿ s± fina³y !!!
A wiêc do roboty, bo za ka¿dym razem kiedy opuszczasz trening to zespó³ WEEKEND wydaje p³ytê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.