Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2013 > V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
siwius
To mo¿e do starcia dopu¶ciæ tylko miecz i tarczê, ewentualnie tasaki, topory i b³awki smile.gif
Thelin
Proponujesz wykreowanie nowej XIII - stki ? Mamy mnóstwo ¼róde³ na bronie, czemu mamy ograniczaæ siê do czterech rodzajów ? Przecie¿ to u¿ytkownik jest odpowiedzialny za u¿ycie broni, a nie sama broñ.

Moja propozycja - w ka¿dym Hufcu je¶li kto¶ chcê u¿ywaæ " kontrowersyjnej " broni, musi przej¶æ rozmowê lub otrzymaæ uwagi na temat jej u¿ycia od dowódcy Hufca. Na tej zasadzie dowódca mo¿e nie zgodziæ siê lub dopu¶ciæ ow± broñ.

Pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Braciszkowie nie dorabiajmy ideologii. Najpro¶ciej niech ka¿dy który uwa¿a ¿e jego broñ lub widziana u kogo¶ jest niespójna lub kontroersyjna czy to historycznie czy te¿ obawia siê jej niech wrzuci foty. Pogadamy o tym i znajdziemy wyj¶cie. Nie twórzymy nowej partii. Ekipy buhurtowe czy to na XIII, XV czy tez mix XIII vs. XV zawsze dogadywa³y siê i poza drobnymi "ALE" starcia by³y czyste a jednocze¶nie ostre. Je¿eli zdarzy siê ¿e kto¶ przez przypadek przywali mi w plecy kiedy bêde na kolanach (Byczyñskie b³otko 2005 smile.gif ) to przecie¿ nie bêdzie to powód do mordu. Ustalmy co wchodzi a co nie i dlaczego i OK. Mam nadziejê ¿e do koñca stycznia zamkniemy temat choæ 10 dni na tak ma³e starcie to i tak za du¿o.

Pozdrawiam Grzegorz
Roar
Ja raczej proponujê ¿eby to sêdziowie decydowali jaka broñ wchodzi a jaka nie.
Poza tym jestem ciekawy jak 21vs21 zostanie wci¶niêty w rozk³ad turnieju u Konrada Mazowieckiego i ile ludzi bêdzie chêtnych na wyst±pienie w takowym starciu.
Kolejn± rzecz± jak trzeba postawiæ jasno to fakt ¿e kolczuga nie stanowi tak dobrego pancerza jak p³yty czy p³aty.
Natomiast je¶li chodzi o podk³ad muzyczny Grzesiu to proponuje "Pochwa³ê Wojny" http://www.youtube.com/watch?v=6DBy_Ssn0KE , a z moich preferncji muzycznych do dodam jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=lfrYkpa3770
John Knight
Roar wiesz ,¿e Cie lubiê ale z twojego repertuaru bardziej pasuje ta nuta
http://www.youtube.com/watch?v=jA693mX0CyM

Co do buhurtów ,dla mnie spoko pytanie czy 21 s± zamiast bitwy czy bêdzie i bitwa i 21 ??

Miszka regulaminy co do jedynek etc. te¿ bêd± w po³owe lutego czy kiedy ?

Pozdrawiam

Ja¶ko
Ulrich
Erelion, моё почтение! Радостно, что люди из Киева так же будут на фестивале. Если вы позволите, у меня будет к вам одна просьба в лс.

Marek Hilgendorf, could you please translate the most important moments and news about tournament in english... Google doesn't do it well.(((

About "hits" you're going to use. Could you please tell the accrual method you're going to use. If you wish I can send you our variant we use in Russia. May be you'll find there some suitable moments.
Marek Hilgendorf
Regulamin bêdzie do koñca stycznia, ewentualnie do pocz±tku lutego, ¿eby wszyscy zd±¿yli siê zapoznaæ. Z tego co wiem zostanie te¿ przet³umaczony na jêz. rosyjski.

Ulrich be patient. Wait for rules to the end of january/first week of february.
Ulrich
Marek Hilgendorf, great! We'll be waiting.))))
£azarz
Salve Fratres!

Odpowiedzi hurtem jak zawsze smile.gif

1. Roar - "...Ja raczej proponujê ¿eby to sêdziowie decydowali jaka broñ wchodzi a jaka nie..." Z ca³ym szacunkiem dla sedziów ale to walcz±cy dobior± uzbrojenie. My bijemy i nas boli. Szybciej siê dogadamy. Sêdziowie bêda przestrzegaæ czy komus przypadkiem turboninja siê nie w³±czy³a. Odno¶nie chêtnych - jest ju¿ ponad 40 czyli po kilku latach posuchy jest OK. Je¿eli bêdzie wiêcej chêtnych i czasu to mo¿e zrobimy 3 grupy walcz±cych. Na t± chwilê nie wiem. Zobaczymy ilu nas bêdzie.

2. Ja¶ko - bitwa bitw±, 21vs21 to zupe³nie inna bajka. Jezeli Misza znajdzie dla nas czas to w ci±gu dnia damy sobie po bu¶kach. Natomiast wieczorem inscenizacja która dla cze¶ci te¿ bêdzie buhurtem. Nie tak ostrym jak 21vs21 ale zawsze.

3. Rozmawia³em z Ada¶kiem (UA z Frechy dla niewtajemniczonych, ekipy buhurtowe znaj± go dobrze). Proponuje zrezygnowaæ z bicia klêcz±cych i wprowadziæ wzorem PSWR 3 punkty podparcia eliminuj±ce z walki. Ja jestem ZA a nawet Przeciw smile.gif czyli dostosuje siê do zdania wiêkszo¶ci.

Pozdrawiam Grzegorz
Marek Hilgendorf
W³a¶ciwie nie wyobra¿am sobie by "mordobicie" odby³o siê kiedy indziej ni¿ przy pe³nym ¶wietle dziennym- inaczej sêdziowie byliby zbêdni- i tak by g... widzieli.
Jak jest dobra widoczno¶æ i dyscyplina w¶ród walcz±cych to bywa³o, ¿e na buhurt 5/5 wystarczy³ jeden sêdzia smile.gif (oczywi¶cie nie wymieniony z nazwiska).

Ale w sumie to ja nie o tym... Zastanów siê Grzesiek, czy dopu¶ciæ te srogie sêkate pa³y i maczugi.
One same w sobie s± gro¼ne, bo u¿ywaliby¶my ich w formie "bojowej" bez ¿adnych zmian w stosunku do orygina³u. Pisa³e¶ o obojczykach- przed dobrze zrobion± maczug± nie ochroni± ¿adne ailettes.
Twoja idea zastosowania "usypiaczy" z pa³ami po stronie zakonnej mo¿e siê okazaæ wbrew deklaracjom wybitnie kontuzjogenna.

Napisz te¿ proszê jak widzisz os³onê d³oni.

£azarz
Salve Fratres!

Dla niewtajemniczonych na FB http://www.facebook.com/events/35859666424...vent_mall_reply jest dyskusja na temat pa³ jak i ssamego buhurtu.

CYTAT(Marek Hilgendorf @ 19:09 21.01.2013) *
... czy dopu¶ciæ te srogie sêkate pa³y i maczugi... Twoja idea zastosowania "usypiaczy" z pa³ami po stronie zakonnej mo¿e siê okazaæ wbrew deklaracjom wybitnie kontuzjogenna ... Napisz te¿ proszê jak widzisz os³onê d³oni.

Widzisz Marku, bojê siê ¿e zakaz bêdzie wywo³niem awantury ¿e historyczno¶ci mówimy NIE natomiast pozwolenia na tak± broñ mo¿e a nawet napewno przerazi kilku lub wiêcej walcz±cych. S± na to dwie recepty:
1. zakazaæ czego¶ co jest hisstoryczne ale mo¿e spowodowac co¶ wiêcej ni¿ ból
2. os³awiony i sprawdzony przed wieloma laty "Test G¿dacza" - dla m³odzie¿y która nie za tego testu. Osoba która twierdzi, ¿e jego broñ jest super bezpieczna a tylko wygl±da jak M³ot Thora jest przez sedziego uderzana z ca³ej si³y t± broni± itd. Szczegó³y u sêdziów smile.gif

Ochrona r±k ... najwiêkszy ból jaki jest w XIII. St³uczona okostna, zwichniêcie a nawet z³amanie to czêsty widok pocz±wszy od wcze¶niaków a skoñczywszy na XIII. Kto¶ powie dobra przyszywa i dobry splot np. królewski. Ale w przypadku duna lub innej zabawki niestety nie daje ¿adnej ochrony. Szczerze nie mam pomys³u na t± chwilê. Swojego czasu mia³em XV rêkawice pod kolcza i by³o bezpiecznie ale wtedy pytanie co z historyczno¶ci±? Gdzie¶ na freha by³ temat zwi±zany z rêkawicami p³ytkowymi na XIII. Jest rysunek w ospreyu i jest rycina nagrobka ale ile w tym prawdy? Oprócz tego jest na tyle ma³o czasu ¿e w±tpiê by wszyscy nagle sie obkupili a rzemie¶lnicy wyprodukowali odpowiednia ilo¶c p³ytkowych rêkawic na XIII. Jako XIII walczyli¶my na Byczynie przeciwko XV (Rheil, OBR i Czerwinka - wiêkszo¶æ ich zna) Bola³o jak cholera szczególnie kiedy P³azik (dowódca ¶wieckich) rzuci³ has³o "Zakonnych po ³ydkach i plecach" smile.gif Nikt nie mia³ mu tego za z³e - my XV blaszki te¿ nie oszczêdzali¶my smile.gif Skoñczy³o siê wybitymi barkami, i niedow³adem nóg na d³ugie dni. Przepraszam Marku - nie potrafiê odpowiedzieæ na t± chwilê co z ³apkami.

Pozdrawiam Grzegorz

Indar
CYTAT(£azarz @ 20:16 21.01.2013) *
1. zakazaæ czego¶ co jest hisstoryczne ale mo¿e spowodowac co¶ wiêcej ni¿ ból
2. os³awiony i sprawdzony przed wieloma laty "Test G¿dacza" - dla m³odzie¿y która nie za tego testu. Osoba która twierdzi, ¿e jego broñ jest super bezpieczna a tylko wygl±da jak M³ot Thora jest przez sedziego uderzana z ca³ej si³y t± broni± itd. Szczegó³y u sêdziów smile.gif

Opcja 1, wiele razy widzia³em chojraków zaciskaj±cych zêby przy Gzdaczu. Poza tym pilnuj spójno¶ci, ¿eby nie mieszaæ wynalazków koñca XIII z prze³omem XII/XIII - impreza zobowi±zuje.
Anka z Mazowsza
Wybaczcie pytanie (zw³aszcza, ze p³eæ piêkna jako¶ omija temat:))

Je¶li celem tego¿ bohurtu jest dobra zabawa i w ¿adnym wypadku nie chodzi o to by zrobiæ komu¶ krzywdê... po co robiæ swego rodzaju pokazówkê jak najdziwniejszych i najbardziej w±tpliwych w kwestii bezpieczeñstwa broni? S±dzi³am, ¿e walka "do wyrzygania" oznacza walkê do momentu kiedy siê pada na ryj ze zmêczenia.... a do tego wystarczaj± nawet same miecze (oczywi¶cie nie ¶miem nawet sugerowaæ takiego ograniczania siêsmile.gif) Chyba, ¿e maczugi i inne stwory maja zrekompensowaæ braki kondycyjne tudzie¿ zapa³ do walki... Serdecznie proszê o o¶wiecenie mnie:)

A no i jeszcze jedno: Indar napisa³ o spójno¶ci... Czy bed± jakie¶ wytyczne jaka broñ przy jakim opancerzeniu itd. Czy miszmasz typu norman z ailletami i goliatami (oczywi¶cie na go³ym pikowañcu - tradycja to tradycja) plus pa³a, bo wszystko wchodzi w 1101-1299?

Pozdrawiam serdecznie, Anka
£azarz
Salve Fratres!
Brawo Aniu smile.gif Szkoda ¿e tylko kilka osób rozmawia na ten temat choæ masa chce wzi±æ udzia³. Spójno¶æ historyczna poruszona przeze mnie wcze¶niej. Nie widzê mo¿liwo¶ci ostrego starcia pomiêdzy rymcerzem z 1101 i robocopem z 1299 roku. Dzieli ich 200 lat ró¿nicy. Moim zdaniem 1250 w górê by by³o OK.

Uzbrojenie - podobne rozmowy by³y przy 21vs21 na XV. Ostry buhurt to nie tylko miecz ale wszelka broñ która by³a u¿ywana w danym okresie. I tu jest problem. Obejrzyjcie http://www.youtube.com/watch?v=vl514Vk7HlA w u¿yciu oprócz mieczy ciê¿kie tasaki, duny i inne smakosze-rozkosze. Nikt nie mia³ do nikogo pretensji i zabawa by³a przednia. Chcecie ostrzej? Fina³ 2010 http://www.youtube.com/watch?v=njL0COmfn7M . I te¿ by³o zacnie. Jestem za dopuszczeniem wiêkszo¶ci uzbrojenia z okresu XIII wieku. Aniu maczugi i inne stwory nie maj± zrekompensowaæ braki kondycyjne tudzie¿ zapa³ do walki. Z t± broni± idiota z brakami kondycyjnymi nic nie zrobi. Obejrzyj filmiki z walk - u¿ywaj±cy wiedz± co robi± i robi± to skutecznie. Tu nie m ¿adnego o¶wiecenia - po prostu kiedy¶ w historii narodzi³a siê potrzeba takiej lub innej broni inaczej do tej pory walczyliby¶my mieczami. Nad etosem rycerskim zwyciê¿y³a skuteczno¶æ. Inaczej by¶my mieli za z³e angielskim ³ucznikom którym dalekie by³y traktaty a tym bardziej obyczaj rycerski, którzy zmietli kwiat francuskiego rycerstwa. W XV jest wiêcej wynalazków jak chocia¿by przepiêkne i wyj±tkowo skuteczne m³oty lucereñskie.

Spójrzcie jak rodzi³ siê PSWR te¿ mieli dylematy i to wiêksze. Czekam na wasze sugestie - czasu coraz mniej, a chcia³bym zamkn±æ to do koñca stycznia.

Pozdrawiam Grzegorz
Lubomir Aleksandrowicz
Witam !
To ja bêdê tym z³ym
Obydwa filmiki które pusci³e¶ dotycz± XIV-XV czê¶æ owego uzbrojenia napewno nie jest spójna historycznie , no i zaponia³e¶ o jednej drobnostce wiekszo¶æ tych go¶ci ma wszyte wk³adki kelvarowe . Owe filmiki nie maj± nic wspólnego ani z XIII ani z rekonstrukcj± historyczn± to ju¿ stricto sport lub ustawka jak kto woli

Anka z Mazowsza
Dziêki, Grzegorzu za wyczerpuj±c± odpowied¼smile.gif

W takim razie kolejne pytanie:
CYTAT
Jestem za dopuszczeniem wiêkszo¶ci uzbrojenia z okresu XIII wieku.

czyli rozumiem tak¿e broni np. g³ównie plebejskiej, w jakby nie by³o starciu "rycerzy" ?

Marek Hilgendorf
Chwila, chwila... siê zapêdzili¶my...
Je¶li mówimy o dopuszczeniu ³ydek Goliata na pikowania i obowi±zkowych ailetkach dla kogo¶ zrobionego powiedzmy na 1250 i w dodatku z pa³± dla ka¿dego chêtnego (mo¿e dopu¶æmy z powrotem pó³osie od traktora-przecie¿ s± skuteczne!) to dajmy sobie spokój z glêdzeniem o historyczno¶ci i spójno¶ci. Do tego jak znam ¿ycie ludzie w garach gremialnie wyst±pi± z "parasolkami", ¿eby móc wykrzykn±æ "ale urwa³!".

Je¶li planujesz zrobiæ BN bis, to napisz to wprost, ¿eby by³a jasno¶æ.

A teraz do rzeczy:
Pamiêtasz co pisa³e¶ w mailu z 5.05.2011 odno¶nie propozycji bitwy wieczornej (wiem, wiem, ¿e tu mowa o czym innym)?
Zacytujê:
Piechota lekkozbrojna jak i ciê¿ka zostaje pozbawiona jakiejkolwiek broni obuchowej. Pozostajemy tylko i wy³±cznie przy broni jednorêcznej siecznej czyli miecz jednorêczny lub tasak. Zapewni to max. bezpieczeñstwa dla walcz±cych a jednocze¶nie zmusi ich do wykazania siê kunsztem walki a nie chamów± w stylu "zajebaæ".

To s± Twoje w³asne s³owa s³owa

Moim zdaniem w starciach 1/1 powinni¶my pój¶æ drog± Twej propozycji sprzed 2 lat dot. bitwy wieczornej.
Dopuszczenie obuchów sprawi, ¿e ludzie nie bêd± siê wyg³upiali z mieczami, bo ¿aden szanuj±cy siê zakonnik nie padnie od ciosu jakim¶ przero¶niêtym no¿em. Zaraz bêdziesz tu mia³ wy¶cig zbrojeñ kto bardziej sêkat± maczugê w ¼ród³ach wynajdzie (i co z tego, ¿e trzyma j± tekstylny ³achudra- jest w BM to MUSI byæ poprawne!).

Na koniec dwa zdjêcia:

Je¶li takie pa³y widzisz w rêkach walcz±cych, to ja poproszê wyegzekwowaæ te¿ opancerzenie jakie ma sportretowany, niew±tpliwie rycerz. Albo nie wyg³upiajmy siê z historyczno¶ci± i spójno¶ci±.
Oraz

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Przytaczana przez Ciebie wielokrotnie I³¿a 2004. Gdyby w zaistnia³ej sytuacji mój przeciwnik przywali³ mi w ³opatkê nie mieczem, lecz obuchem, to obawia³bym siê mocno o integralno¶æ mojego szkieletu.

Pisa³e¶, ¿e takich sytuacji chcia³by¶ unikn±æ, a wiêc....?
Lubomir Aleksandrowicz
Kurde Marku a ja my¶la³em ¿e to Ru¶ ma bu³awy, przy tym nasza bu³awa gwia¼dzista to piku¶ bigsmile2.gif
Indar
W rzeczy samej. Lubomir i Marek bezpo¶rednio poruszyli kwestie które stara³em siê przekazaæ delikatnie. Tego co proponujesz nijak nie da siê zrobiæ bez:
- zaci¶niêcia datowania do II po³owy XIII wieku
- kategorycznej selekcji sprzêtu
- weryfikowania spójno¶ci, ale konsekwentnego.
Chyba ¿e opdpuszamy sobie jak±¶ tam poprawno¶æ i robimy to samo co zawsze. Mówiê "my", bo przecie¿ to wspólna impreza i czy kto¶ wyjdzie czy nie to i tak bêdzie postrzegany przez pryzmat ca³o¶ci imprezy.
A tu chyba nie o to chodzi.
Brat Marian
witam.
mo¿e ja dodam swoje trzy grosze... Idea 21 vs 21 jest jak najbardziej super!!! Sam chêtnie wyst±piê ale nie w takiej wersji jak proponujesz Grzegorzu. Mo¿e na pocz±tek ustalmy czy chcemy aby na Czersku (najwiêkszej imprezie XIII wiecznej) by³o starcie zbli¿one do starcia rycerstwa (które spad³o z koni ;)) w XIII wieku, czy mo¿e do starcia transformerów z wojskami Saurona.
CYTAT
maczugi i inne stwory nie maj± zrekompensowaæ braki kondycyjne tudzie¿ zapa³ do walki. Z t± broni± idiota z brakami kondycyjnymi nic nie zrobi.

To dlaczego w ¼ród³ach tych broni u¿ywaj± ch³opi a nie rycerze. Poza tym pozbawili¶my mieczy u¿yteczno¶ci têpi±c je, ponadto nie stosujemy sztychów. Skoro miecz by³ do ciêcia i pchania a dzi¶ u¿ywamy go w innej formie to powinni¶my sie zastanowiæ jak pozbawiæ u¿yteczno¶ci broñ której zadaniem by³o ³amaæ ko¶ci. Owszem mo¿na zabroniæ uderzeñ w miêkki pancerz tj w miejsca os³oniête kolczug±, ale wtedy zostanie nam tylko uderzenie w he³m, aillety i tarczê, a to nasuwa siê pytanie po co tego w ogóle u¿ywaæ...
Je¶li dopuszczamy bu³awy (zdjêcie które poda³ Marek) to niech ona bêdzie wykonana historycznie. Czyli na drewnianym trzonie, a nie grubo¶ciennej rurce owiniêtej skór±. Je¶li taki "rymcerz" nie bêdzie umia³ tym walczyæ, to mu siê ona z³amie i bêdzie po zawodach. Trzeba by siê jeszcze zastanowiæ nad wielko¶ci± i ciê¿arem takiej broni.

Pozdrawiam, brat Marian
Roar
Grzegorz mam olbrzymi± pro¶bê nie róbmy z turnieju w Czersku BoN 'a lub Vyborga http://www.youtube.com/watch?v=TvIKR-gCd-s , http://www.youtube.com/watch?v=1zGjex6qDtM ( http://www.facebook.com/photo.php?fbid=577...e=1&theater ) ja za turniejem 21vs21 jestem jak najbardziej za ale my¶lê ¿e fajniej by by³o aby wygl±da³ on bardziej jako turniej taktyczny a nie chamska m³ócka. W zesz³ym roku stara³em siê zaproponowaæ pewne rozwi±zania jakie mo¿na by wykorzystaæ. Ca³y czas uwa¿am ¿e ignorowane s± w rekonstrukcji ¶redniowiecznej takie osoby jak chor±¿y (signifer) i dowódca oddzia³u (sier¿ant), przez co nie dostrzega siê taki elementów jak dobra wspó³praca, czy utrzymanie szyku.
Dalej kontynuuj±c uzbrojenie jednak XIIIw. siê ró¿nie diametralnie od XVw. Je¶li chodzi o bronie to mo¿na zauwa¿yæ ¿e jednak mimo wszystko ¿e dany rodzaj pos³ugiwania siê ¶wiadczy³ o tym kim siê by³o - moim ulubionym przyk³adem s± szwajcarzy (ch³opstwo) którzy dziêki temu ¿e u¿ywali halabard (wówczas broni traktowanej jako nie rycerskiej) uda³o im siê pokonaæ rycerstwo Habsburgów. Dziêki czumu zostali potem gwardzistami papie¿a. Pó¼niej i rycerstwo zaczê³o u¿ywaæ halabard gdzie i by³y urz±dzane turnieje na tego typu bronie.
Jednak do rzeczy wracaj±c rzeczywi¶cie popieram brata Mariana ¿e miecz obecnie straci³ na warto¶ci, gdy¿ nie mo¿na wykorzystaæ wszystkich jego walorów jakich siê kiedy¶ stosowa³o, poza tym te¿ wiêkszo¶æ nie umie siê tak dobrze fechtowaæ ¿eby np. wytr±ciæ komu¶ broñ. Poza tym uwa¿am ¿e takie bronie jak topory i bu³awy mog³y by byæ bez problemu u¿ywane. Je¶li chodzi o maczugi jest kwestia bardziej dyskusyjna , ale je¶li siê wprowadzi je to z chêci w takim razie bêdê chcia³ zostaæ promotorem zw³aszcza na XVw. zaczêcia u¿ywania (równie¿ na bohurty) szyd³a
Dalej staraj±c siê kontynuowaæ my¶l zwa¿aj±c na temat imprezy "dworze Konrada Mazowieckiego" mo¿na by³by u¶ci¶liæ raczy czasowe na I po³ XIII w.
Grzegorz £
Je¶li mo¿na co¶ zaproponujê. Wprawdzie XIII to nie moja bajka ale jest proste rozwi±zanie dla problemu bezpieczeñstwa broni obuchowej. W przyjêtych przez PSWR zasadach dopuszczona jest wy³±cznie broñ obuchowa na drewnianym trzonku o masie nie przekraczaj±cej 1000 g z tolerancj± 100g (czyli max 1100 g) zastanówcie siê nad przyjêciem po prostu jakiego¶ limitu masy to eliminuje potencjalnie niebezpieczne zabawki. A co do tasaków to przecie¿ s± ³adne wzory u¿ywane przez rycerstwo:
Indar
£adne, ale trzeba podaæ ¿ród³o.
Fresk z wnêtrza Opactwa Westminsterskiego, datowany na koniec XIIIw. Istotna uwaga, fresk zosta³ zniczony w trakcie po¿aru w XIX wieku, nie potrafiê powiedzieæ na ile wierne jest te odtworzenie.
Marek Hilgendorf
Grzegorz (w sensie £uniewski, a nie Kuklewski)- u nas problem polega na tym, ¿e ¿aden staw nie jest celowo i historycznie chroniony czymkolwiek oprócz kolczugi. Na kolana mo¿na za³o¿yæ "kapsle", ale tylko na rzepkê. Os³ona boków kolan jest znana tylko na nogawice kolcze.

Niepokoi mnie fakt, ¿e ludzie zaczynaj± sobie ju¿ wyszukiwaæ "urywacze" w ¼ród³ach zupe³nie bezkrytycznie (i to wykorzystuj±c spreparowane przeze mnie materia³y)- zaczyna siê "wy¶cig zbrojeñ" w dziedzinie kto wynajdzie lepsz± pa³ê. Nie gra mi to z deklaracjami £azarza dot. bezpieczeñstwa.

O tasaki nie ma siê co martwiæ- mamy choæby Conyers Falchion, ale konia z rzêdem temu, kto poka¿e mi dobr± rekonstrukcjê- jeszcze takiej nie widzia³em...
Grzegorz £
CYTAT(Indar @ 12:35 22.01.2013) *
£adne, ale trzeba podaæ ¿ród³o.
Fresk z wnêtrza Opactwa Westminsterskiego, datowany na koniec XIIIw. Istotna uwaga, fresk zosta³ zniczony w trakcie po¿aru w XIX wieku, nie potrafiê powiedzieæ na ile wierne jest te odtworzenie.

Ok ok XIII-stkowej broni siê nie znam, nie namawiam po prostu chcia³em zachêciæ do szukania czego¶ innego ni¿ parasolki (te z racji "dziubka" na koñcu dla ludzi w kolczych wydaja siê niezbyt mi³e). A co my¶licie o limicie wagi dla obuchów?(lekkie z racji tego ¿e uderzenie rozk³ada siê na wiêkszej powierzchni ni¿ broni siecznej nie powinny byæ niebezpieczne).
£azarz
Salve Fratres!

ja na sekundê tylko ale obejrzyjcie http://zbroevy-falvarak.com/index.php/bibl...e-falchion.html
Wieczorem pe³na odpowied¼, ale zanim odpisze to zadzwonie do niektórych smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Salve Fratres!

Do¶æ d³ugo na ten temat rozmawi³em z Markiem H. Moja propozycja - zamykamy na 2-3 dni temat 21vs21. W tym czasie zostanie opracowa wraz z Amorkiem lista uzbrojenia które zostaje dopuszczone do walki. Niestety bêdzie to lista do¶c okrojona ale mam nadziejê ¿e z roku na rok bêdzie zabawek coraz wiêcej. Zbyt du¿o osób do dyskusji - reszta bêdzie musia³± siê dostosowac. Wiem ¿e brzmi to dziwnie ale demokracj± nic nie zwo³ujemy.

I jak zzwylke hurtownia odpowiedzi smile.gif :

1. Indarze i Grze¶ku - limit wagowy jak najbardziej bêdzie uwzglêdniony

2. Roar - Dominiku w zesz³ym roku podczas wieczornej bitwy strona zakonna mia³a taktykê i by³a dowodzona. Turnieje ju¿ s± nie powielajmy ich. Inaczej wyjdzie 21 z heroldami przeciwko 21 z heroldami. Super ale to nie ta bajka. Nie ma problemu (je¿eli Misza siê zgodzi) zrobiæ du¿± bitwê z pe³nym etosem rycerskim. Choæby tak± jaka w XV by³a pod Koronowem która to by³a w zasadzie seri± rycerskich pojedynków. Wojownicy stawali pojedynczo naprzeciw siebie i walczyli do pierwszej krwi.Walki dwa razy przerywano, by walcz±ce strony mog³y siê posiliæ i opatrzyæ rannych. Przeciwnicy przesy³ali sobie nawzajem wino, wymieniali siê koñmi i jeñcami. Opowiadali o swoich czynach.. Wed³ug mnie jest i na to miejsce, ale ide± XIII bitwy 21vs21 jest naprawdê ostre starcie. Odno¶nie uzbrojenia patrz wy¿ej.

3. Marian braciszku - nie jeste¶my rycerzami. Staramy siê mniej lub bardziej ich odtwarzaæ. Ale nie o tym mowa - jest broñ która by³a u¿ywana w XIII - zabronisz to bêdzie krzyk ¿e jest rycerz na ikonografi lub rze¼bie i zapewne tym walczy³. Bez wzglêdu na to czy jest to fantazja autora czy fakt. Pozwolisz wyj¶æ z turbopa³k± to bêdzie krzyk ¿e to be i pase i ¿e rycerzowi nie przystoi. Szczerze to ka¿dy ma racjê Dlatego z Amorkiem robimy podstawê (patrz wy¿ej). Sama walka - my¶limy nad powrotem do uderzeñ tylko od pasa w górê by do minimum wykluczyæ kontuzje.

4. Aniu - zaczekaj te kilka dni. Z Amorkiem co¶ postaramy zaradziæ.

Do wszystkich!

Bêdzie to pierwszy buhurt na XIII po wielu latach posuchy. Pierwszy i jednoczesnie w zupe³nie nowej formule 21vs21 wzorem XV. Czy robimy dobrze ... czas poka¿e. mamy masê dylematów które dla XV sa obce. Najwiêkszy z nich to czym siê chroniæ i w co laæ. XV takich problemów nie ma (poza wyj±tkami). Tam mo¿esz wyj¶c jak robocop i oby¶ tylko wytrzyma³ kondycyjnie. W XIII poza g³ow± (garnek) i korpusem ("zbroja ¶w. Maurycego") wszystko boli. Wi±zania, ¶ciêgna, rêce - o palcach nie wspomnê. Zanim dojdzemy do jakiejgo¶ kompromisu warto przypomnieæ wszystkim ¿e czasem mo¿e zaboleæ cios który pad³ nie tam gdzie trzeba. Krótko mówi±c je¿eli kto¶ jeszcze nie ma to warto pomysleæ nad p³atami, dobr± przyszyw±, wype³nieniem he³mu oraz naprawdê bzpiecznymi rêkawicami.

Pozdrawiam Grzegorz
Thelin
Witam

Parê lat i jestem ci±gle utwierdzany, ¿e ludzie którzy chc± walczyæ czym¶ innym ni¿ mieczem na dodatek dzier¿±c to obur±cz s± traktowani jak : bandyci, zwyrodnialcy, dziady, napaleñcy, oprawcy, orki z mordoru i mogê tak wymieniaæ jeszcze d³ugo...

Dziêkuje bardzo , uwielbiam czytaæ jak ka¿dy sobie ul¿y na takich ludziach na forum, a na turnieju nie zwróci najmniejszej uwagi. Jeste¶cie na wstêpie nastawieni wrogo . Wy¶cig zbrojeñ to sobie niektóre osoby wymy¶li³y tutaj na forum...

Róbcie jak chcecie w koñcu wy macie wiêksz± w³adzê , ja pos³ucham siê organizatora i dowódcy . Ale te¿ bêdê nastawia³ siê wrogo jak wy , mieczem te¿ mo¿na dotkliwie kogo¶ kontuzjowaæ.

Tym bardziej ten zakaz boli mnie, poniewa¿ nikomu nie zrobi³em krzywdy, nikt siê nie skar¿y³ na mnie po starciach. Ja nie nale¿ê do osób, które chc± wybraæ taki rodzaj broni , bo jest dostêpna -to sobie pomacham . Wiêkszo¶æ treningów , spêdzam na trenowaniu broni± d³ug± - strefa jak± uderza³em ludzi w sprzêcie z XIII w. to g³owa ( bez ty³u ), rêka (bez okolic stawu i d³oni), górna czê¶æ uda i jak mam obuch to lekkie pchniêcie w brzuch - ludzie z którymi walczy³em mogli mieæ najwy¿ej ma³e siniaki - bo zaznaczam , nie uderzam z ca³ej si³y , a siniaki to chyba co¶ normalnego jak kto¶ decyduje siê na udzia³ w bitwie jako ciê¿ki smile.gif ?

Na koniec przypomnê s± osoby, które wybieraj± tak± broñ bo trenuj± walkê nimi , a nie wybieraj± je wy³±cznie z ¿±dzy krwi i ³amania ko¶ci . Piana z pyska nigdy mi nie polecia³a jeszcze na bitwie ... Ju¿ mam do¶æ tych wiecznych problemów, zrobicie jak uwa¿acie...

Pozdrawiam
Robert z Tworkowa
Czo³em szanownym Przedmówcom i wam drodzy Czytelnicy!

Moi mili, s³abo jestem znany w krêgach XIII-stkowych, to fakt. Ale ci co mnie znaj± wiedz±, ¿e nie stroniê od ostrej walki i brutalnych staræ. Nigdy nie rejterowa³em przed jakimkolwiek wrogiem, rzuca³em siê w wir walki nie bacz±c na to z jakim epokowym przeciwnikiem przyjdzie mi siê zewrzeæ! Dziêki Bogu jeszcze nic nie mai³em z³amane ani wybite. Przechodz±c do meritum to muszê zgodziæ siê (uwaga tu epokowe wydarzenie bigsmile2.gif ) z Markiem H., Roarem, Bratem Marianem. Wprowadzanie tak ciê¿kiej kalibrowo broni rozpocznie wy¶cig zbrojeñ, na Facebooku zapowiedzia³em go¶cinny wystêp naszej "Haliny", je¶li do boju pójd± owe pa³y!
I w³a¶nie ju¿ siê zaczê³o, teraz pozostaje tylko czekaæ i wypatrywaæ ¶mia³ka, który przebije moj± ofertê!!! bum.gif A jak wszyscy dotrzymaj± s³owa to na Czersku rzuc± siê na siebie dwie dwudziestki jedynki usypiaczy! I co wtedy bêdzie... ? Ponadto taka drewniana pa³a robi wiêksze kuku ni¿ zatêpiona ¿elazna sztaba, oczywi¶cie mówiê tu o realiach XIII-stki kolczuga itd. Wiêc zamiast noc spêdziæ przy ognisku, razem, ¶miaæ siê, piæ i ob³apiaæ dziewki z wêdrownego bordelu, to raczej mo¿emy zasiliæ okoliczn± izbê przyjêæ i nadwyrê¿yæ zapas gipsu i banda¿y. Na domiar z³ego w RR coraz popularniejszym jest stosowanie broni zaczepnej nie przynale¿±cej do konkretnego stanu spo³ecznego! Fakt ten jest wielce dla mnie bulwersuj±cy, bo zaczynamy przez to (i nie tylko, przez to) zatracaæ ducha, kulturê i "romantyczno¶æ" turniejów ¶redniowiecza, na rzecz sportowych lub mniej sportowych m³ócek i punktówek. smile.gif I tak ju¿ na zakoñczenie! Nie zapominajmy, ¿e maczuga, miecz, topór, halabarda mimo, ¿e zatêpione s± nadal orê¿em. Tymi zabawkami w minionych epokach przeprowadzano trepanacjê czaszek w warunkach polowych i otwierano ludzi! W czasie jednej z inscenizacji dwójka walecznych toporników otworzy³a mi gara na g³owie, wierzcie w±tpliwa przyjemno¶æ. W poprzednim sezonie kolega z bractwa zosta³ postrzelony hakownic± z odleg³o¶ci 5m. Przygoda zakoñczy³a siê 2 miesiêczn± hospitalizacj±, przeszczepem soczewki, przyszywaniem po³owy ma³¿owiny usznej i do¿ywotni± wad± wzroku. Wiêc proszê wsadziæ miêdzy ksi±¿ki bajki o rzekomym bezpieczeñstwie jakiejkolwiek broni. Jak dla mnie starcz± miecze, topory, buzdysie i te fajne glewie. bum.gif Pozdrawiam R.
Marek Hilgendorf
¯eby by³a jasno¶æ- nie bêdziemy siê zajmowaæ milionem zakazów. Sporz±dzimy tylko listê, prost±, nieskomplikowan± broni, która bêdzie dopuszczona do tegorocznego starcia 21/21.
Poprosimy Was, by nad t± lista nie dyskutowaæ, tylko przyj±æ j± do wiadomo¶ci. Wszystkim siê nie dogodzi, ale to co powstanie bêdzie oparte o nasz± najlepsz± wiedzê.

Tak jak £azarz napisa³- 2-3 dni i bêdzie mo¿na ju¿ siê zbroiæ (albo nie, bo pewnie wiêkszo¶æ z Was bêdzie ju¿ mia³a tê broñ w swoich "arsena³ach").

EDIT. Kiedy pisa³em pojawi³y siê dwa nowe wpisy. Odniosê siê do jednego:
CYTAT(Thelin @ 19:39 22.01.2013) *
Ale te¿ bêdê nastawia³ siê wrogo jak wy , mieczem te¿ mo¿na dotkliwie kogo¶ kontuzjowaæ.

My¶lê, ¿e ta deklaracja powinna zostaæ mocno wziêta pod uwagê przez Twojego dowódcê hufca- taki wojownik to prawdziwy skarb.

EDIT. 2 Pierwotnie nie zamierza³em mieæ ¿adnego g³osu decyduj±cego w tej kwestii, to nie moja inicjatywa i w dodatku mam co robiæ na turnieju w Czersku. Mam te¿ jednak swoje zdanie na ten temat poparte spor± ilo¶ci± krwi, która wsi±k³a w ziemiê i³¿eckiego zamku i nie zamierza³em tego zdania ukrywaæ.
Dzi¶ jednak £azarz poprosi³ mnie o zweryfikowanie listy, któr± stworzy i zamierzam to uczyniæ najlepiej jak potrafiê.
Nie zamierzam siê z nikim k³óciæ w tej kwestii. Je¶li Thelin masz jaki¶ osobisty ¿al (jeszcze nie masz o co, ale ¿al widaæ), to zapraszam na priv.
Thelin
Nigdy nie zrozumiem sporej czê¶ci obaw . Na Liwie XIII wiek walczy z XV wiekiem - na podstawiê teorii niektórych ludzi powinni¶my nie ¿yæ . Jak to siê dzieje , ¿e panowie z XV wieku gdzie strefa trafieñ u nich wynosi praktycznie 80 % powierzchni cia³a staczaj± z nami co roku bitwê bez tuzina ofiar ? Osobi¶cie walczy³em z panami , którzy mieli miecze d³ugie, topory i m³ot - wyszed³em z bitwy ca³o i zadowolony.

Nie wspominaj±c o dobrej wadze, historyczno¶ci moim zdaniem udane 21 vs 21 to kwestia dogadania siê i zrozumienia , którego brak ...

W takim razie proszê osobê z wiêkszym do¶wiadczeniem aby okaza³a mi ³askê i pos³a³a mi gar¶æ linków, zdjêæ z broni± bezpieczn± wed³ug niego. Mam nadzieje , ¿e otrzymam jak±¶ wiadomo¶æ.

Tak jak pisa³em dostosujê siê ale dyskryminujecie ludzi, którzy trenuj± walkê tak± broni± ...

Pozdrawiam

Panie Marku nie wiem czy zosta³em ¼le zrozumiany mia³em na my¶li , ¿e miecz to te¿ niebezpieczna broñ , któr± rok temu ¶wiecki rycerz r±bn±³ mnie po karku . Wychodzi w³a¶nie wrogie nastawienie ... smile.gif

PS Tak jak ka¿demu mi te¿ zale¿y na bezpieczeñstwie smile.gif
Anka z Mazowsza
CYTAT
Ale ci co mnie znaj± wiedz±, ¿e nie stroniê od ostrej walki i brutalnych staræ. Nigdy nie rejterowa³em przed jakimkolwiek wrogiem, rzuca³em siê w wir walki nie bacz±c na to z jakim epokowym przeciwnikiem przyjdzie mi siê zewrzeæ!

jak czê¶æ osób do których wypowiedzi siê odwo³ujesz:)

CYTAT
Na domiar z³ego w RR coraz popularniejszym jest stosowanie broni zaczepnej nie przynale¿±cej do konkretnego stanu spo³ecznego! Fakt ten jest wielce dla mnie bulwersuj±cy, bo zaczynamy przez to (i nie tylko, przez to) zatracaæ ducha, kulturê i "romantyczno¶æ" turniejów ¶redniowiecza, na rzecz sportowych lub mniej sportowych m³ócek i punktówek.

Nie, przez to tylko cofamy siê w rozwoju je¶li chodzi o historyczno¶æ.smile.gif

Thelinie, nikt nie powiedzia³, ¿e tylko miecze bêd± dopuszczone... chodzi bardziej o to, ¿eby zachowaæ spójno¶æ historyczn±, a spójno¶æ to tak¿e broñ adekwatna do stanu. Je¶li broñ ktora walczysz jest potwierdzona jako broñ "rycerska" to pewnie nie bêdzie z nia problemu. Ale nie wypowiadam siê za Marka i Grzegorza.

Pozdrawiam:)
£ukasz P³aza
Marku ze stawami to bêdziecie mieli generalnie problem, je¿eli chcecie to za³atwiæ historycznie, bo niestety tasaki - w tym te jak najbardiej historyczne s± dla stawów znacznie bardziej demoluj±ce ( z tego prostego powodu ¿e s± d³u¿sze - bu³awami ciê¿ko siêgn±æ kolan). Ja bym sugerowa³ zakaz atakowania poni¿ej ud - bo z tego co wiem os³ony piszczeli te¿ nie s± u was za czêste. Mimo takiego zakazu radzi³ bym te¿ za³o¿enie jakich¶ ochraniaczy na kolana, pod sprzêt, ¿epka jest wra¿liwa.

Dla odmiany bu³awami i maczugami bym siê a¿ tak nie martwi³ - ich najwieksza si³a to s± ciosy w plecy - a te maj± byæ zabronione, od przodu obuchy nie s± ju¿ takie straszne, bo ciê¿ko uzyskac czyste trafienie w jak±s miêkk± czê¶æ cia³a. Ustalcie sobie tylko jaki¶ limit wagi i pinujcie ¿eby nie by³o kolców i mo¿na siê bawiæ - w najgorszym razie bêd± spore wgnioty na he³mach.

Co do d³oni to sporo zawodników na XV u¿ywa kolczych rêkawic (w tym ja) bez problemu mo¿na by je przerobiæ na mitynki. Wystarczy przypilnowaæ by by³y solidnie zrobione, a nie tylko tak ¿eby wygl±da³y.

P.S. uprasza³ bym o nie pisanie idiotyzmów o powszechnych w BN wk³adkach kewlarowych crazy.gif
Marek Hilgendorf
£ukasz- rady cenne, ale tym siê zajmuje £azarz. Moim zadaniem jest TYLKO I WY£¡CZNIE zweryfikowanie jego listy dopuszczonego uzbrojenia.
Impreza w Czersku nie jest imprez± o charakterze sportowym i obowi±zuj± na niej jakie¶ tam standardy. Nie jest to te¿ impreza multiperiod XIII-XV, gdzie mo¿na próbowaæ przemycaæ "patenty".

Osobi¶cie uwa¿am, ¿e funkcjonowanie dwóch standardów wyposa¿enia ("historyczny" i "sportowy") na jednej imprezie to jaki¶ absurd i nie zamierzam do tego rêki przyk³adaæ. Moje decyzje zwi±zane z weryfikacj± sprzêtu bêd± oparte na zasadach wy³±cznie historycznych.

Od razu uprzedzê- w kosmos polec± wszystkie parasolki z rêkoje¶ciami "full tank" owiniêtymi skór±, czy te¿ szmat±. Mówiê o czym¶ takim http://www.facebook.com/photo.php?fbid=311...e=3&theater
Mam tylko nadziejê, ¿e nikt siê zaraz nie wydurni z pytaniem "dlaczego".
Teyrnon
zapytam z ciekawo¶ci bo czêsto pada s³owo "historyczno¶æ" apropos broni. A co z turbo wypchanymi przeszywkami typu michelin? smile.gif bêda jakie¶ ograniczenia co do grubo¶ci przeszywanicy?
£azarz
Salve Fratres!

Prosze poluzujcie wszyscy i zaczekajcie. Lista posz³a do Marka - od tej pory On Jest Bogiem U¶wiadom To Sobie smile.gif http://www.youtube.com/watch?v=wkMBOAtboN8

Pro¶ba do Adminów (Indar czêsto tu zagl±dasz m.in.) - stwórzcie osobny a nawet kilka osobnych podtematów przy Turnieju na dworze Konrada Mazowieckiego tak jak ma to w przypadku chocia¿by Grunwu. Smoki robi± najwiêksz± imprê XIII. Je¿d¿± na ni± nie tylko "buhurtowo inni" jak ja ale te¿ ca³a masa ludzzi którzy szukaj± czego¶ innego pocz±wszy od ³uków poprzez turniej jedynek i innych. Teraz musz± przekopywaæ siê o wy¿szo¶ci buhurtu nad ¶wiêtami wielkiej nocy. Je¿eli mo¿na prosiæ to XIII 21vs21 jako podtemat smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Tomasz Jesionek
Grzegorzu, Marku, a jak widzieliby¶cie patent jednak na pierwsz± po³ówkê XIII taki:
http://pinterest.com/pin/137852438564385593/
Tyle ¿e rêkawy kolczugi oczywi¶cie do nadgarstka z rêkawic± kolcz±, pod spodem rzecz jasna przeszywka bigsmile2.gif a w lamelce "skrzyde³ka" os³aniaj±ce obojczyk, tak jak ma np. Indar?? Do tego nieco inny model frygijki z g³êbsz± mask± i p³yt± na potylicy:
http://www.tomala.lublin.pl/obrazy/big/Helm82_1.jpg
Patent do¶æ egoztyczny ale ja osobi¶cie wola³bym co¶ takiego ni¿ kombinowaæ z ailletes na obojczyku czy z XIIIstkowymi p³atami. Dopu¶ciliby¶cie co¶ takiego??(takie moje pytanie na przysz³o¶æ icon_wink.gif )
Indar
Lamelkê Ci po¿yczê.
A jak do swojego sprzêtu za³o¿ysz "ailletes" to osobi¶cie Ci je zerwê. A nastêpnie rytualnie spalê -razem z Tob±.
Tomal
CYTAT(Tomasz Jesionek @ 22:49 22.01.2013) *
Grzegorzu, Marku, a jak widzieliby¶cie patent jednak na pierwsz± po³ówkê XIII taki:
http://pinterest.com/pin/137852438564385593/
Tyle ¿e rêkawy kolczugi oczywi¶cie do nadgarstka z rêkawic± kolcz±, pod spodem rzecz jasna przeszywka bigsmile2.gif a w lamelce "skrzyde³ka" os³aniaj±ce obojczyk, tak jak ma np. Indar?? Do tego nieco inny model frygijki z g³êbsz± mask± i p³yt± na potylicy:
Patent do¶æ egoztyczny ale ja osobi¶cie wola³bym co¶ takiego ni¿ kombinowaæ z ailletes na obojczyku czy z XIIIstkowymi p³atami. Dopu¶ciliby¶cie co¶ takiego??(takie moje pytanie na przysz³o¶æ icon_wink.gif )

He³m jest zaczerpniêty z fresku z Rzymu datowanie gdzie¶ oko³o 1230 r. A lamelki u Normanów Sycylijskich by³y spotykane na bank w XII w. Co do XIII . to nie pamiêtam ale na pocz±tku stulecia mog³y.
Tomasz Jesionek
CYTAT
A jak do swojego sprzêtu za³o¿ysz "ailletes" to osobi¶cie Ci je zerwê.

A czy ja napisa³em ¿e chcê ailettes zak³adaæ?? Po to da³em przyk³ad lamelki z os³on± obojczyka ¿eby pokazaæ lepszy patent na dobr± ochronê.
£azarz
Salve Fratres!

CYTAT(Tomasz Jesionek @ 22:49 22.01.2013) *
Do tego nieco inny model frygijki z g³êbsz± mask± i p³yt± na potylicy:

W podobnym he³mie kilka lat z rzedu walczy³ Martin. Bra³ udzia³ w buhurtach. Jak dla mnie OK ale niech wypowiedz± siê ci którzy naprawdê mocno siedz± w XIII.

CYTAT(Indar @ 22:53 22.01.2013) *
... A nastêpnie rytualnie spalê -razem z Tob±.

Krzy¶ a ja ciebie spalê ... eee proasze za³ó¿ podtemat 21vs21V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego

Pozdrawiam Grzegorz

ps. jutro dzwonie smile.gif
Indar
Prosz, ju¿ jest.
My¶lê ¿e Czersk zas³u¿y³ na odrêbne subforum - zobaczymy czy taka forma siê sprawdzi.
He³m jest ok, w po³±czeniu z lamelk± za³o¿on± na kolcz± bêdzie w porz±dku - przynajmniej do pocz±tku XIII, pó¼niej taki komplet robi siê nieco archaiczny. ALE nale¿y pamiêtaæ ¿e to zupe³nie inny kr±g kulturowy i w zwi±zku z tym trzeba pilnowaæ ca³o¶ci.
BoskiMisza
Witam!

Bardzo mi mi³o, ¿e Czersk dorobi³ siê w³asnego sub-fora! smile.gif
My¶lê, ¿e to pomo¿e i dziêki temu nie trzeba bêdzie przegl±daæ wielu stron tematów, aby co¶ znale¼æ.

Dziêkujê administratorom i mia³bym tylko ma³± pro¶bê. Czy jest szansa, aby temat by³ widoczny równie¿ dla nie zalogowanych?

Pozdrawiam
Misza
Indar
Oczywi¶cie, ju¿ to naprawiam.
POWINNO byæ widoczne, ale gdyby jednak wcia¿ by³y problemy to proszê krzyczeæ.
cioskaczki
Zasady pojedynków - Czersk 2013

Wymagane wyposa¿enie zgodne z datowaniem i wymaganiami imprezy - spójne z odtwarzan± postaci±.Opancerzenie musi chroniæ ca³± strefê trafieñ, a tak¿e d³onie, nadgarstki i kolana.
Dopuszczona broñ do pojedynków: miecze tzw. jednorêczne, szable zarówno ruskie, jak i koczownicze,miecze d³ugie z g³owniami w typie XIIa i XIIIa, tasaki w typie Conyers Falchion (g³ownia bez „zadziorów”).
Tarcza zgodna z datowaniem i odtwarzan± postaci±. Tarcza obowi±zkowa dla wszystkich, równie¿ dla kombatantów uzbrojonych w miecze XIIa i XIIIa. Osoby w otwartych he³mach, dopuszczone zostan± tylko, gdy twarz bêdzie chroniona kolczug± do wysoko¶ci ko¶ci policzkowych.

Premia za nogawice kolcze bêdzie przyznawana, gdy nogawica kolcza siêga do po³owy uda,
nogawice wi±zane z ty³u musz± zas³aniaæ ca³y bok nogi. Premia bêdzie przyznana tylko, gdy nogawice jak i pozosta³a czê¶æ opancerzenia kolczego jest nitowana.

1. Pojedynek nie ma ograniczenia czasowego. Walka trwa do wyznaczonej liczby trafieñ. Walcz±cy posiada 3 punkty trafieñ. Dodatkowy punkt przyznawany jest za kolcze nogawice. Jest to jedyna premia jak± mo¿na uzyskaæ.

2. Po zaobserwowaniu trafienia sêdziowie przerywaj± walkê, nastêpuje rozej¶cie siê zawodników, sêdziowie podaj± aktualny wynik i wznawiaj± pojedynek.

3. Walka sêdziowana jest przez sêdziego g³ównego i czterech sêdziów bocznych.
Decyzja sêdziego jest nieodwo³alna, ostateczna i nie podlega dyskusji.

4.Pole walki wyznaczone bêdzie szrankami 8x8 m.

5.Zasady przyznawania punktów.

a) Punktowane pole trafieñ to: g³owa, korpus i uda,
rêce z wy³±czeniem d³oni i nadgarstków.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

b) Cios musi byæ zadany intencjonalnie ostrzem broni,
trafienia p³azem czy g³owic± nie bêda punktowane.
Mu¶niêcia i drapniêcia, gdzie atak zahaczy tylko o strój,
lub prze¶lizgnie sê po opancerzeniu nie bêd± punktowane.

c) Licz± siê wszystkie ciosy spe³niaj±ce kryteria, nawet lekkie,
je¶li taki by³ zadany intencjonalnie.
Chodzi tu o ewidentne trafienia, kiedy przeciwnik nie blokuje
ciosu lub nie ma mo¿liwo¶ci zas³ony, nie trzeba go uderzyæ
z ca³ej si³y by zyskaæ punkt.

d) Atak, który prze³amie zas³onê i bêdzie spe³nia³ kryteria z punktu „b”,
bêdzie punktowany. Chodzi o cios na tyle silny, ¿e przeciwnik
opuszcza tarczê lub broñ, a atak trafia w punktowan± strefê.

e) Trafienia obopólne traktowane bêd± jako punkt dla obu walcz±cych. Obopólne trafienie
uznawane bêdzie,gdy przeciwnicy trafi± siê jednocze¶nie. W przypadku,
gdy trafienia nastêpuj± po sobie z minimalnym opó¼nieniem,
trafienie uznane bêdzie za obopólne, je¶li oponent zacz±³ akcjê ofensywn± w trakcie
zadawania ciosu przez przeciwnika. W pozosta³ych
przypadkach punkt przyznany bêdzie zawodnikowi, który trafi³ jako pierwszy.

f) Seria trafieñ, gdy przeciwnik zada kilka szybkich celnych trafieñ, traktowana bêdzie jak
jedna akcja ofensywna i nagradzana jednym punktem.

6.Utrata broni nie skutkuje przerwaniem walki. Przeciwnik decyduje czy pozwoli podnie¶æ broñ
oponentowi. W przypadku, kiedy bêdzie chcia³ kontynuowaæ starcie z rozbrojonym
przeciwnikiem, bêdzie musia³ zadaæ trafienie na normalnych zasadach.
Rozbrojony przeciwnik nie mo¿e zdobywaæ punktów, jesli nie podniesie broni podczas walki.
Po otrzymaniu trafienia, w czasie przerwy mo¿e podnie¶æ broñ.

7.Obalenie przeciwnika nie przerywa walki. Oponent decyduje czy pozwoli wstaæ przeciwnikowi,
je¶li nie musi zadaæ trafienie na normalnych zasadach.

8. Walka koñczy siê gdy jeden z walcz±cych uzyska 3 trafienia lub 4, gdy jego przeciwnik ma
nogawice kolcze.

9. W przypadku remisu, (3 do 3, 4 do 4) walka trwa do pierwszego trafienia. W tym przypadku
obopólne trafienia nie rozstrzygaj± o zwyciêstwie.

10. W przypadku przed³u¿aj±cej siê walki powy¿ej 3 minut, sêdziowie poprosz± oponentów o
zdjêcie tarcz. Walka kontynuowana bêdzie na same miecze.

11.Walcz±cy mo¿e sam przerwaæ walkê aby zg³osiæ sêdziemu, ¿e otrzyma³ trafienie.

12. Akcje nie punktowane, niedozwolone i karane.

a) Pchniêcia, uderzenia jelcem, atak rantem tarczy.

b) Kopniêcia, ³apanie za he³m, ³apanie za nogi, d¼wignie.

d) Kontynuowanie walki po przerwaniu jej przez sêdziów. Uderzenie przeciwnika po okrzyku
„stop” bedzie karane.

e) Dyskusja z arbitrami !!!

13. Kary. Sêdziowie za niebezpieczne i nie regulaminowe zachowanie mog± przydzielaæ kary.

a) Upomnienie.

b) Utrata punktu. Punkt jest przyznawany przeciwnikowi tak, jak gdyby zada³ trafienie.
Kara stosowana po upomnieniu lub od razu w przypadku ra¿±cego naruszenia zasad.

c) Dyskwalifikacja. Tylko za umy¶lne, ra¿±ce naruszanie zasad, nie stosowanie siê do
upomnieñ i stwarzanie niebezpieczeñstwa.
Roar
Do¶æ restrykcyjny nie które punkty , je¶li chodzi o opancerzenie to chodzi pikowanca czy równie¿ kolczugê i jak owe zasady maj± siê do giermków w koñcu w tym roku 1vs1 mia³ byæ rozegrany jako 2vs2 (rycerz i giermek)
cioskaczki
Regulamin dotyczy g³ównego turnieju 1 vs 1. Turniej giermków o ile siê odbêdzie, bêdzie odrêbnym turniejem. Niestety obawiam siê, ¿e starcia giermków podziel± los turnieju w³óczni czy miecza i puklerza, które rok rocznie nie odbywaj± siê na Czersku.
Weryfikacje opancerzenia przy zg³oszeniach do turnieju prowadz± dowódcy hufców. Jak oka¿e siê kto jest kto, dowódca hufca do którego bêdziesz chcia³ siê zg³osiæ udzieli ci wszelkich szczegó³ów odno¶nie opancerzenia wymaganego dla zbrojnych w jego hufcu.
Marek Hilgendorf
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 19:06 10.01.2013) *
- Walki giermków nie bêd± siê odbywa³y razem z rycerzami. Chodzi o to, ¿e je¶li czasu starczy i zbierze siê odpowiednia ilo¶æ lekkozbrojnych, to mo¿na zacz±æ przekonywaæ Miszê do wygospodarowania czasu równie¿ dla walk dla lekkozbrojnych.

Roar turniej 1/1 NIGDY nie mia³ byæ rozgrywany w formule 2/2. Powy¿ej masz moj± wypowied¼ na ten temat z podkre¶leniem tej wa¿nej kwestii
S³awek zTarnowa
Witam!!

Cieszê siê bardzo, ¿e Czersk bêdzie i, ¿e ro¶nie jego ranga, ¶wiadczy o tym choæby subforum.

Pragnê poinformowaæ, i¿ w tym roku Hufiec Ma³opolski przechodzi pewne przeobra¿enia - chodzi g³ównie o bardziej historyczne nazewnictwo, bo g³upio tak postulowaæ historyczno¶æ pos³uguj±c siê nazewnictwem pó¼niejszym.

Dlatego og³aszam wszem i wobec, ¿e Hufiec Ma³opolski zosta³ przemianowany na

HUFIEC KRAKOWSKO SANDOMIERSKI

jest to dok³adnie to samo co przedtem, tyle, ¿e bêdzie dzia³aæ sprawniej, gdy¿ na u¿ytek lepszej organizacji za³o¿ono grupê i forum. Bardzo proszê wszystkich chêtnych, którzy juz byli w Hufcu na Czersku o anonsowanie siê u mnie i u Bandita, który jest zastêpc± dowódcy Hufca, a po potwierdzeniu to¿samo¶ci - zapisaæ siê do grupy HKS ( grupy s± w prawym górnym rogu frehy).

Je¶li kto¶ pierwszy raz bêdzie chcia³ przynale¿eæ do naszego hufca - proszê te¿ najpierw wysy³aæ swoje opisy i fotki na maila - tam nast±pi weryfikacja i wspólne ustalenia pozwalaj±ce na korekty ewentualne i dopuszczenie.

hastarius@tlen.pl

uwaga!

Zarejestrowanie siê na na forum grupy HKS nie jest jednoznaczne z dopuszczeniem do turnieju! To musi siê odbyæ tradycyjn± drog±, ¿eby organizatorzy wiedzieli co jest grane;)

Projekt Hufca K-S ( grupa i forum) jest zaplanowany na g³êbsz± wspó³pracê i dzia³alno¶æ niz tylko przygotowanie sie do Czerska

Dziêki i pozdrówka!

Brat Marian
CYTAT
Zasady pojedynków - Czersk 2013

Witam.

Chêtnych którzy chc± w praktyce zobaczyæ lub spróbowaæ walki na tych zasadach, zapraszam na trening: w ka¿d± (no mo¿e prawie ka¿d±) Niedzielê od 10:00 do 14:00 Warszawa ul. Grenady 16 "Szko³a podstawowa / gimnazjum". Zapraszamy równie¿ osoby które na samym Czersku chc± pe³niæ funkcjê sêdziów.
Na trening nale¿y zabraæ: BUTY SPORTOWE NA ZMIANÊ !!! Opancerzenie treningowe, trenujemy ertalonem zamiast sztaby.
Chêtnych proszê o kontakt na PW.

Pozdrawiam i zapraszam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.