Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2013 > V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
BoskiMisza
Witam,

Chcia³em serdecznie zaprosiæ wszystkich chêtnych na pi±ty ju¿ turniej na Zamku w Czersku! Nie ma jeszcze szczegó³ów, ale wiadomym jest ¿e turniej i tak siê odbêdzie! smile.gif

Dni turniejowe to sobota - niedziela, ale mo¿na przyje¿d¿aæ od czwartku i zostawaæ do poniedzia³ku. Formu³a imprezy prawdopodobnie nie ulegnie wiêkszym zmianom, czyli bêd± hufce, obóz w sadzie, formularz zg³oszeniowy itp.

Teraz te¿ jest idealny moment na dyskusjê o konkurencjach, jakie chcieliby¶cie aby odby³y siê w trakcie turnieju. Prosi³bym tylko o przemy¶lane konkurencje, a przede wszystkim takie, które siê odbêd±, a nie pozostan± tylko dyskusj± na freha.

Serdecznie zapraszam!

Pzdr
Misza

Roar
Miszo drogi mi³o mi to s³yszeæ
rezerwacja terminu w moim kalendarzu niebawem nast±pi
natomiast je¶li chodzi o konkursy tu dzie¿ turnieje jakie mia³by by nast±piæ w przysz³ym roku pod czas imprezy proponuje aby za standardowym zestawem dodaæ jeszcze: turniej na miecz i puklerz, turniej bardów, oraz skoro i tak wszyscy i tak gotuj± z pó³produktów to mo¿na siê pokusiæ o turniej kulinarny
Lady Draconia
Wspania³a wiadomo¶æsmile.gif Zaklepujê sobie ten termin w swoim kalendarzu:)
Ksi±¿e Wszebor
Jezu! Znowu w sadzie, znowu z Misz± no ja nie wiem musze siê zastanowiæ ovation.gif
honzikXIII
2012? devil.gif
Viator
No, tak Misza napisa³: "2012". bigsmile2.gif
Ju¿ poprawi³em w podtytule.

Super - szalenie siê cieszê, ¿e turniej mija siê w przysz³ym roku z weekendem majowym, a nie nak³ada, bo nie móg³bym przyjechaæ.
Ulrich
Yeaaaaaah, we'll be coming!)))
Gregor z Krakowa
Misza, a mo¿e by tak termin zmieniæ... :P
wiem, wiem ¿e nie da rady, zreszt± termin majowy to dobry termin na turniej, ale pierwszy raz mnie nie bêdzie, a chcia³em zbieraæ jak Wujek Amor I³¿eckie, by by³y w komplecie....

buuuuu, szkoda:( ale ¿yczymy Wam jak zawsze ¶wietnej zabawy
Erelion
Spodziewaj wiêcej ludzi z Kijowa ! ;)
Teyrnon
Bardzo dobra wiadomo¶æ! Przybêdziemy
claymor
Skoro turniej i tak sie odbêdzie to przyjadê :P

A skoro by³a mowa o konkurencjach to ja by³bym za tym aby w przysz³ym roku by³o wiêcej konkurencji dla lekkozbrojnych. W zesz³ym roku nastwai³em siê ¿e bêdê móg³ wziaæ udzia³ w mieczu i puklerzu wiêc jesli bêd± chêtni to fajnie by by³o jak by w tej edycji ta konkurencja by³a - ale nei w niedzielê po po³udniu ...
Tomasz Jesionek
Popieram Claymora, mo¿e by wple¶æ walki lekkich 1vs1 do Turnieju Technicznego, oczywi¶cie je¶li organizatorzy nie mieliby nic przeciwko. No i rozdzieliæ walcz±cych na dwie kategorie aby ciê¿kozbrojni walczyli miêdzy sob± a lekkozbrojni te¿ - na tyle na ile pozwala lekki sprzêt. Tak co by siê to g³upim failem nie skoñczy³o bum.gif
Tomis³aw herbu Grzyma³a
Witaj Drogi Miszo . Bartosze zg³aszaj± swoje przybycie na turniej w ilo¶ci : kram z tkaninami sztuk 1 oraz ³ucznicy sztuk 2 bigsmile2.gif
Roar
Slave
Jeszcze do g³owy mi przysz³o ¿eby zrobiæ konkurs kuglarstwa i bardów np. podczas biesiady
Marek Hilgendorf
Pawe³ i Tomasz- "grupa inicjatywna" ju¿ o lekkozbrojnych bardzo zdecydowanie my¶li.
W przysz³ym roku ju¿ nie rodz± mi siê ¿adne dzieci, wiêc mo¿na siê spodziewaæ dodatkowo manewrów, które potem procentuj± na bitwie.
Jacek L. Komuda
Ja bardzo chêtnie znowu do was przyjadê. Pytanie tylko czy w tym roku przewidujecie sensowniejszy sposób zg³oszeñ dla ludzi niezrzeszonych w ¿adnej grupie? Chêtnie bym przyjecha³ po tatarsku i wzi±³ udzia³ w sprawno¶ciówce, bo bêdê oczywi¶cie konno. Przyznajê, ¿e na zesz³ym turnieju odstrêczy³a mnie od tego formu³a zapisów, gdzie musia³bym i¶æ pod komendê jakiego¶ kompletnie mi nie znanego dowódcy i to w dodatku piechociarza smile.gif
Mam te¿ pytanie czy bêdzie mo¿liwo¶æ przenocowania u was razem z koniem, który mo¿e staæ w sadzie (najwy¿ej wytyczy mu siê kawa³ek miejsca). Bez nerwów - moja klacz jest obyta z imprezami historycznymi, nie raz ju¿ spêdza³a ca³e noce w obozie.
£azarz
Salve Fratres!

Hufiec Zakonny stawi siê jak zawsze.

Pozdrawiam Grzegorz
Teyrnon
CYTAT(Jacek L. Komuda @ 23:43 28.12.2012) *
odstrêczy³a mnie od tego formu³a zapisów, gdzie musia³bym i¶æ pod komendê jakiego¶ kompletnie mi nie znanego dowódcy i to w dodatku piechociarza

Dobrze ¿e nie odstrêczy³a Ciê weryfikacja stroju, uzbrojenia i oporz±dzenia... devil.gif
Nie trzeba byæ zrzeszonym w ¿adnej grupie- w zasadzie 3/4 wschodniego to wolni strzelcy. Do tego przy wyborze hufca istnieje pelna dowolnosc i mozesz wyslac formularz gdziekolwiek..
Marek Hilgendorf
Witam.
W porozumieniu z Szefem Wszystkich Szefów don Misz± chcia³em og³osiæ wa¿ny komunikat dla wszystkich zainteresowanych g³ównym turniejem bojowym.

G³owna bojówka na V Turnieju na dworze Konrada Mazowieckiego odbêdzie siê w formule na trafienia!

Dla jednych to dobra wiadomo¶æ, dla innych z³a, ale za t± decyzj± stoi kilka powodów:

1. Wiele osób w poprawnym historycznym sprzêcie nie wychodzi do klasycznej bojówki ze wzglêdu na niedopasowanie sprzêtu do sportowej rywalizacji- w nowej formule nie bêd± z góry przegrani tylko dlatego, ¿e nie kupili sportowego miecza-¶migie³ka. Liczymy na zg³oszenia ludzi, którzy z ró¿nych wzglêdów nie chcieli uczestniczyæ w poprzedniej formule.

2. Chcemy nadaæ turniejowi "splendor i blichtr" (nie myliæ z Atosem, Patosem i Portosem) poprzez zachêcenie uczestników do stawiania siê z orszakami w których bêdzie giermek i herold. Powo³ana zostanie Lo¿a Dam, która bêdzie obserwowaæ turniej, a ponadto przyzna osobno swoj± nagrodê.

3. Formu³a "na trafienia" by³a obecna od zesz³ego roku w formie testowej na Czersku, Lusowie, Wojnie Wieków (tam nie testowo, bo z wcze¶niakami i tak siê w ten sposób walczy) oraz Drohiczynie. W tym roku s³ysza³em o dodatkowych dwóch imprezach na których bêdzie siê odbywaæ- robi siê z tego swoisty trend na imprezach XIII odró¿niaj±cy te spotkania od sportowych walk rycerskich (do których osobi¶cie ma spory szacunek).

4. Nowa formu³a wymusi skupienie siê na nie otrzymywaniu ciosów zamiast na zadawaniu ich jak najwiêkszej liczby. Miêdzy innymi liczymy na to, ¿e spadnie dziêki temu kontuzyjno¶æ (pewno¶ci nie mamy, ale spore przes³anki).

5. Zapewne pojawi siê kontrargument, ¿e to mniej widowiskowe od klasycznej napie...lanki. Argument s³uszny, ale tylko na pierwszy rzut oka- z punktu widzenie ogl±daj±cego klasyczne walki s± do siebie podobne jak dwie krople wody, nie wiadomo najczê¶ciej kto wygrywa, je¶li walka jest w miarê wyrównana. W nowej formule, gdzie sporo do roboty mo¿e mieæ herold widzowie zyskaj± wiêksze mo¿liwo¶ci dopingowania i ¶ledzenia wyniku rozgrywki.

6. Ka¿da walka w formule na trafienia jest inna. Nie wiadomo kiedy siê skoñczy, nie ma murowanych faworytów, nawet najlepszy zawodnik mo¿e zostaæ pokonany niezale¿nie od tego, czy bêdzie górowa³ kondycj± nad przeciwnikiem.

7. Nowa formu³a wymusi na uczestnikach stosowanie historycznych os³on przedramion i nóg i to nie na skutek odgórnego nakazu, lecz ze zwyk³ej konieczno¶ci. Uwa¿amy, ¿e dziêki formule "na trafienia" ludzie zaczn± inwestowaæ w historyczny sprzêt (mo¿e to pobo¿ne ¿yczenie, ale w tej chwili nie ma do tego ¿adnej zachêty, jest za to pokusa patenciarstwa).

W nowej formule widzimy te¿ mo¿liwo¶æ aktywizacji "giermków"- lekkozbrojnych. "Sól tej ziemi" narzeka ostatnio na brak zajêæ na turniejach- no to proszê uprzejmie!
Istnieje mo¿liwo¶æ rozegrania na Czersku osobnej konkurencji 1/1 lekkozbrojnych w nowej formule, np po turnieju g³ównym. Kwestie przydzielenia czasu pozostawiam w rêkach capo di tutti capi.

Za chwilê rozpêta siê dyskusja, gdzie bêdziecie prosiæ o podanie szczegó³ów (jestem przekonany, ¿e nie obejdzie siê bez inwektyw). W toku zadawania pytañ bêdziemy po kolei odpowiadaæ.

PS. Zacznijcie ju¿ æwiczyæ ochronê przedramion- to bêdzie pole punktowane!
Lubomir Aleksandrowicz
Witam !
To ja Marku zaczynam smile.gif
Co z Rusi± ? smile.gif
Marek Hilgendorf
Mile widziana z ca³± specyfik± opancerzenia i uzbrojenia, podobnie jak koczownicy i zakonnicy.
Nitowanki niewymagane.
Teyrnon
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:27 10.01.2013) *
Mile widziana z ca³± specyfik± opancerzenia i uzbrojenia, podobnie jak koczownicy i zakonnicy.
Nitowanki niewymagane.

Co z os³onami kolan i ud? Czy s± to pola punktowane?
Marek Hilgendorf
Kolana nie s± punktowane- generalnie uderzenie w kolano to bêdzie faul.
Uda s± punktowane. Koczownicy i Rusini nie bêd± zmuszani do zak³adania pikowanych nogawic, ale my¶lê, ¿e bêdziecie wiedzieæ jak sobie uda zabezpieczyæ....
Dla zachodnich wymagane minimum nogawice pikowane 3/4 (zakrywaj±ce kolano)
Roar
Mile wiedzieæ ¿e turniej na 1vs1 nabierze swego szlachetnego charakteru i animuszu
Jedno pytanie tylko Marku odno¶nie sprzêtu bojowego
nie wiem czy dobrze zrozumia³em
Rozumiem ¿e dla rycerzy ma byæ obowi±zkowe he³my kryj±ce twarz np. gar, a dla giermkowie mog± mieæ np. normany
Marek Hilgendorf
CYTAT(Roar @ 18:20 10.01.2013) *
Mile wiedzieæ ¿e turniej na 1vs1 nabierze swego szlachetnego charakteru i animuszu
Jedno pytanie tylko Marku odno¶nie sprzêtu bojowego
nie wiem czy dobrze zrozumia³em
Rozumiem ¿e dla rycerzy ma byæ obowi±zkowe he³my kryj±ce twarz np. gar, a dla giermkowie mog± mieæ np. normany

Dobre pytanie. Odpowied¼ brzmi:
- Dopuszczamy wszelkie historyczne odmiany he³mów noszone przez rycerstwo, z zastrze¿eniem, ¿e je¶li wyst±pi kto¶ w he³mie otwartym to spodziewamy siê solidnej os³ony pikowanej i kolczej chroni±cej newralgiczne czê¶ci twarzy. Mam na my¶li os³onê tego typu http://www.facebook.com/photo.php?fbid=285...e=3&theater

- Walki giermków nie bêd± siê odbywa³y razem z rycerzami. Chodzi o to, ¿e je¶li czasu starczy i zbierze siê odpowiednia ilo¶æ lekkozbrojnych, to mo¿na zacz±æ przekonywaæ Miszê do wygospodarowania czasu równie¿ dla walk dla lekkozbrojnych. Do¶wiadczenia zeszlego roku nakazuj± jednak poleciæ, ¿e warto zatroszczyæ siê o os³onê kolan. Etatowy kontuzjozbieracz Tomal mo¿e co¶ na ten temat powiedzieæ.
Tomal
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 19:06 10.01.2013) *
- Walki giermków nie bêd± siê odbywa³y razem z rycerzami. Chodzi o to, ¿e je¶li czasu starczy i zbierze siê odpowiednia ilo¶æ lekkozbrojnych, to mo¿na zacz±æ przekonywaæ Miszê do wygospodarowania czasu równie¿ dla walk dla lekkozbrojnych. Do¶wiadczenia zeszlego roku nakazuj± jednak poleciæ, ¿e warto zatroszczyæ siê o os³onê kolan. Etatowy kontuzjozbieracz Tomal mo¿e co¶ na ten temat powiedzieæ.

Wypraszam sobie, ja tylko przez te wszystkie lata zbieram do¶wiadczenia i analizuje optymalizacje sprzêtu dla lekkozbrojnych. bum.gif Ale tak nogawice zakrywaj±ce kolano jak najbardziej s± potrzebne (przynajmniej dla mnie bigsmile2.gif ) A jakby siê wyst±pi³o w turnieju dla ciê¿kich mo¿na bêdzie te¿ w turnieju lekkich pó¼niej wzi±æ udzia³?
Marek Hilgendorf
Odpowiem jak ¶lepy koñ na Wielkiej Pardubickiej:
Nie widzê przeszkód
Roar
Marku jeszcze jedno pytanie czy walka bêdzie siê odbywaæ do 5 punktów czy jak ...
Poza tym uwa¿am ¿e walk giermka i rycerza mo¿e przebiegaæ równolegle - tak jak to zosta³o ukazane w filmie "Krzy¿acy" , wiem ¿e to nie odpowiedni przyk³ad, ale my¶lê ¿e mo¿na tak to zrobiæ
Marek Hilgendorf
Do ilu trafieñ bêdziemy walczyæ i tym podobne szczegó³y techniczne og³osimy do koñca miesi±ca.
Pomys³ walk rycerza i giermka jest kusz±cy, ale ze wzglêdów organizacyjnych (to "krótki" Czersk- de facto 1.5 dnia) trzeba tak± opcjê odrzuciæ.
Turniej dla giermków odbywa siê na co najmniej dwóch innych imprezach. Starcia lekkozbrojnych na Czersku odbêd± siê o ile czas pozwoli zupe³nie osobno.
Erelion
G³owna bojówka na V Turnieju na dworze Konrada Mazowieckiego odbêdzie siê w formule na trafienia

Exellent news ! smile.gif

13c living-history battles in Ukraine or Russia already some years held in such format. But we don't use gambesons or special hip and knee defence. Hips covered only by chainmail or in rare cases by plate armour skirt...
Marek Hilgendorf
It is question of safety and protection of weak body parts. Especially knees. Padded or chainmail protection of legs is our hard condition. Plate defences are possible only on chainmail protection.

If you have any objection to this condition you can show me your sources on mail adress marek.hilgendorf@gmail.com, or FB account
Erelion
There are no anyone sources for body/legs padded protection or metal protection for knees on Rus 13c. But last year we already fight in Czersk in "light infantry" battles and in mass battle w/o this protection - all alive smile.gif.

Padded or chainmail protection of legs is our hard condition.

Hm... But it's your words: "Koczownicy i Rusini nie bêd± zmuszani do zak³adania pikowanych nogawic" ?

Plate defences are possible only on chainmail protection.

No sources for such "sandwich" armouring on Rus. Or chainmail only, or plate armor only.
Marek Hilgendorf
These are rules for people who reenacting Western Europe.
£azarz
Salve Fratres!

Co wy na to by na Czersku wprowadziæ 21 vs 21 wzorem XV?

Pozdrawiam Grzegorz
Teyrnon
Bohurt a nie trafienia? Je¶li znajdziesz 42 chêtne i zdeklarowane osoby a tak¿e miejsce w harmonogramie to pozostaje tylko decyzja Miszy.. smile.gif Nikt ze wschodu nie wyst±pi ze wzglêdu na brak sportowego uzbrojenia smile.gif
Marek Hilgendorf
CYTAT(£azarz @ 17:16 12.01.2013) *
Salve Fratres!

Co wy na to by na Czersku wprowadziæ 21 vs 21 wzorem XV?

Pozdrawiam Grzegorz

My¶lê, ¿e to dobry pomys³! Uderzaj do Miszy, ale czy zbierzesz 42 ciê¿kich walcz±cych?
£azarz
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 18:42 12.01.2013) *
... ale czy zbierzesz 42 ciê¿kich walcz±cych? ...

Salve Fratres!

Marku - z Hufca Zakonnego stawi siê bez problemu 21 chc±cych powalczyæ na ostro. Mam nadziejê ¿e inne Hufce choæby po³±czone wystawi± swoich. My¶lê, ¿e gra jest warta ¶wieczki smile.gif Kiedy¶ na I³zy zorganizowany by³ podobny turniej. By³o zacnie. Czesi do tej pory prostuj± swoje he³my smile.gif. A tak na powa¿nie to wiêksza walka to tylko inscenizacja i to zaledwie ostatnie starcie. Niektórym brakuje mocniejszego uderzenia. Do Miszy zadzwonie w poniedzia³ek chyba ¿e wczesniej sam siê odezwie. Je¿eli Miszka siê zgodzi i znajdzie wolny termin na Czersku i znajdzie siê wiêcej chêtnych to jest szansa na powrót do I³¿eckiej tradycji smile.gif Tak tak to na I³zy (oraz Byczynie) powsta³y na pocz±tku 2000 roku pierwsze buhurty ... Kiedy czê¶æ czytaj±cych z zapartm tchem ¶ledzi³a losy Fantaghiro https://www.youtube.com/watch?v=SLJa9Wgv8uk smile.gif oraz kupowa³a swoje pierwsze tarcze i he³my http://allegro.pl/rycerz-z-helmem-i-tarcza...2921589263.html to nasz ukochany Amorek dowodzi³ jako Liwoniec na buhurcie https://www.youtube.com/watch?v=sOKJdWW813c .
My¶lê ¿e w koñcu przyszed³ czas by wróciæ do tradycji smile.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Mi³obor
Witam!

Czy mo¿na dostaæ na jaki¶ kontakt na organizatorów?

Chodzi o kram i zg³oszenie dru¿yny.

slawogrod@wp.pl

tel- 602 424 690

albo wiadomo¶æ na freha

Z góry dziêkujê

Mi³obor Micha³ Uliñski

Piotr z Bêdzina
Kolejny Czersk, nie moge sie ju¿ doczekaæ ! smile.gif tylko kurde mo¿e zmieñcie termin na weekend majowy ;).

Co do bojówki to ja osobi¶cie wole nawalanke ale spokojnie tez wyjdê do punktówki, zawsze to nowe do¶wiadczenia.
Mam pytanko jak planujecie czasowo to rozwi±zaæ ? Mam na mysli zesz³oroczne lusowo, ma³o ludzi a jednak d³ugo to trwa³o, przy takiej liczbie walcz±cych jak to zwykle ma miejsce na turnieju u Smoków to bêdziemy siê t³ukli do poniedzia³ku :P. No chyba ¿e ograniczyæ to do standardowych 2 minut (co z pewno¶ci± bêdzie wymuszone) ale mo¿e doj¶æ do sytuacji wielu dogrywek.

No nic, zobaczymy, trzymam kciuki ¿eby wysz³o jak najlepiej.

Co do 21vs21 ja jestem chêtny.

pozdrawiam
£azarz
Salve Fratres!

Wiedzia³em Piotrze ¿e mo¿na na ciebie liczyæ, mam nadziejê ¿e bêdzie was wiêcej.
Rozmawia³êm w dniu dzisiejszym z Misz±. Boski w swej bosko¶ci i ³askawo¶ci zgodzi³ siê na buhurtowe starcia w sobotê. Dok³adnej godziny jeszcze nie znam.
Je¿eli w¶ród ¶wieckich jak i wschodnich zbierze siê dostateczna liczba to ustalimy warunki walki.

Pozdrawiam Grzgorz

ps. ze wzglêdu na charakter walki proponuje dopu¶ciæ tylko he³my garnczkowe lub pó³garnki
Marek Hilgendorf
Bandit- na Lusowie siê rozwlek³o, bo walczyli¶my do 5 trafieñ. Tym razem ca³o¶æ przeprowadzimy du¿o sprawniej.
brat ZNMP Von Piter
SALVE!

Konni Rycerze Pogranicza z Stargardu zjawi± siê w Czersku
Erelion
Оne or two guys from our club will be fight in 21 vs. 21. Specially for this buhurt they will take hidden defence smile.gif
BoskiMisza
Witam serdecznie!

Cieszê siê, ¿e tyle osób jest chêtnych aby wpa¶æ na nasz turniej! bigsmile2.gif

Przypominam, ¿e wszelkie zg³oszenia uznawane s± wy³±cznie poprzez formularz zg³oszeniowy, który powinien ruszyæ w po³owie lutego.
Wszyscy rzemie¶lnicy równie¿ proszeni bêd± o wype³nienie formularza.

Tradycyjnie, wszelkiego rodzaju mieczyki, he³my, tarcze i inne pseudo historyczne zabawki, mo¿na sprzedawaæ wy³±cznie poza zamkiem.

Co do samego programu, to wygl±da na to, ¿e na chwilê obecn± mamy dwie nowo¶ci, czyli:
1. Turniej 1 vs 1 na trafienia i z odpowiedni± opraw± - giermkowie, damy, itd.
2. Wprowadzimy, albo przynajmniej spróbujemy wprowadziæ starcia 21 vs 21. Grzegorz £azarz zapowiedzia³ chêtn± grupê zakonników, wiêc tylko potrzebna nam dru¿yna przeciwna.

All groups which would like to come to czersk festival, please contact me via e-mail: m_prokopiak@wp.pl

Wkrótce wiêcej informacji o turnieju!

Do zobaczenia za jakie¶ 100 dni w Czersku! smile.gif

Pozdrawiam
Misza
£azarz
CYTAT(BoskiMisza @ 23:32 16.01.2013) *
2. Wprowadzimy, albo przynajmniej spróbujemy wprowadziæ starcia 21 vs 21. Grzegorz £azarz zapowiedzia³ chêtn± grupê zakonników, wiêc tylko potrzebna nam dru¿yna przeciwna.
Misza

Salve Fratres!

Miód, wódka, cud i malina smile.gif Potwierdzona pisemnie smile.gif ZGODA od BOSKIEGO smile.gif
Krótko mówi±c ostre starcia z pamiêtnej I³zy wracaj± do ³ask!
Cuda siê mno¿±! W dniu wczorajszym tel. z Hufca Ma³opolskiego. 16 pozytywnie kopnietych tak jak my zadeklarowa³o swój udzia³ ww starciu jako ¶wieccy! Kilka sieoretek mam nadzieje ¿e siê znajdzie i zrobimy naprawdê dobre starcie

Moja propozycja dotycz±ca walki - pamiêtajmy ¿e na sobie nie mamy blach jak XV:
1. Nie bijemy w plecy, kark, poni¿ej kolan
2. Nie bijemy le¿±cych (klêcz±cy te¿ walczy)
3. Broñ - praktycznie wchodzi wszystko co by³o na prze³omie od pocz±tku XII do koñca XIII wieku, a jest w czym wybieraæ.
4. Robimy jedno starcie ale za to jakie. Wed³ug mnie lepiej raz konkretnie (do wyrzygania)
5. Obowi±zkowo garnki lub pó³garnki! (kapalinom i normanom stanowcze nie smile.gif) Bu¶ka ma byæ zakryta i cudownie u¶miechniêta po walce
6. Wprowadzi³bym obowi±zkowe ailette mocowane na obojczyku. Szczerze kolczuga nie chroni przed uderzeniami a obojczyk ca³y to naprawdê fajna rzecz smile.gif http://www.arador.com/articles/ailette3.jpg (postaæ po lewej)
7. Nie atakujemy Chor±¿ych, pe³en szacun dla barw jak i strony przeciwnej
8. Sêdziowie "delikatni" i "subtelni" - maj± ostro interweniowaæ nawet poprzez nokaut z chwila kiedy który¶ z walcz±cych stwierdzi, ¿e sam jeden wygra buhurt za wszelk± cenê
9. Wprowadzimy tylko czerwone kartki - sêdzia wywala z walki i nie dyskutujemy dlaczego. To nie sejm. Grupa pozbawiona walcz±cego walczy dalej w os³abieniu.
10. Po walce konieczna integracja czyli aklobuhurt do rana usmieszek_02.gif pijacy.gif

I mamy "dekalog" . Oczywi¶cie to propozycja - czekam na wasze sugestie.

Pozdrawiam Grzegorz
£azarz
Proponuje podk³ad do pierwszego XIII smile.gif starcia 21 vs 21 http://www.youtube.com/watch?v=DOtoIBrBAYE
Indar
CYTAT(£azarz @ 13:01 20.01.2013) *
3. Broñ - praktycznie wchodzi wszystko co by³o na prze³omie od pocz±tku XII do koñca XIII wieku, a jest w czym wybieraæ.

5. Obowi±zkowo garnki lub pó³garnki! (kapalinom i normanom stanowcze nie smile.gif) Bu¶ka ma byæ zakryta i cudownie u¶miechniêta po walce
6. Wprowadzi³bym obowi±zkowe ailette mocowane na obojczyku. Szczerze kolczuga nie chroni przed uderzeniami a obojczyk ca³y to naprawdê fajna rzecz

Ze wzglêdów na uzbrojenie pewnie nie wyjdê, zosta³em zdyskryminowany! Zwracam jednak uwagê na ra¿±c± niekonsekwencjê ram czasowych. Pomy¶l nad tym Grze¶ku.
Robert z Tworkowa
Witam!

No to dolicz jeszcze trzech ¦l±skich rycerzy Panie £azarzu! Z racji zasad panuj±cych na tego rocznym Czersku do turnieju bojowego nie wychodzimy! Ale za to we wszystkich gonitwach i bohurtach bierzemy udzia³! Tym bardziej, ¿e termin jest korzystny i chyba ¿aden £otysz nie zd±¿y nas znieczuliæ do czasu starcia 21 vs 21. bigsmile2.gif Pozwolê sobie stwierdziæ, ¿e kolczugi w zupe³no¶ci wystarczaj±, przetestowa³em to w ubieg³ym roku w czasie bitwy, kiedy to trzech twoich siepaczy mo¶ci zakonniku mnie obskoczy³o, a zbrojni byli w te wielkie ciê¿kie glewie, obur±cz dzier¿one! szczerba.gif . A ran na ciele i duchu, ¿adnych nie by³o. aniol.gif Pozdrawiam R.
Marek Hilgendorf
CYTAT(£azarz @ 13:01 20.01.2013) *
6. Wprowadzi³bym obowi±zkowe ailette mocowane na obojczyku. Szczerze kolczuga nie chroni przed uderzeniami a obojczyk ca³y to naprawdê fajna rzecz smile.gif http://www.arador.com/articles/ailette3.jpg (postaæ po lewej)

Ailette by³y wg wszelkich znanych mi danych mocowane do górnej czê¶ci ramion, a nie do obojczyków. Ich funkcja by³a raczej reprezentacyjna ni¿ bojowa.
Zastanowi³bym siê na Twoim miejscu nad WYMOGIEM, zw³aszcza, ¿e to patent zdecydowanie pó¼no XIII wieczny pasuj±cy jak piê¶æ do nosa do np. pó³garów.
Ja sam pewnie bêdê je mia³, a obojczyk ochroni dodatkowy bezrêkawnik.
A co do he³mów- co powiesz o tzw. normanach z mask± / frygijkach z mask±? Spora ilo¶æ ludzi takie ma, pewnie bêd± zainteresowani.
Napisz te¿ ze 2 s³owa o tym jak widzisz ochrony nóg.
£azarz
Salve Fratres!

Odpowiedzi:

1. Indar - "... Zwracam jednak uwagê na ra¿±c± niekonsekwencjê ram czasowych..."
Krzy¶ku wiesz ¿e rok 1101 to nie 1299. Tylko co zrobiæ z walcz±cymi z tego okresu którzy chcieliby wej¶æ na pole bitwy. Jak dla mnie ze wzglêdu bezpieczeñstwa powinni¶my wpuszczaæ tylko koñcówkê XIII ale wtedy mo¿e podnie¶c siê krzyk. Zostawiam to pod dyskusjê.

2. Robercie - "...przetestowa³em to w ubieg³ym roku w czasie bitwy, kiedy to trzech twoich siepaczy mo¶ci zakonniku mnie obskoczy³o, a zbrojni byli w te wielkie ciê¿kie glewie, obur±cz dzier¿one! ..." . Pamiêtam to, jako jeden z niewielu przedar³e¶ siê przez szereg Joannitów. Na tych którym siê to uda³o czeka³a ekipa usypiaczy. Pozna³e¶ kilku z nich. Ciesze siê ¿e w¶ród "kolorowych" ro¶nie ilo¶æ "przeciwników ekipy "TVTRWAM smile.gif" Odno¶nie kolczug - s± obowi±zkowe ale warto pomysleæ o czym¶ dodatkowym.

3. Marku - o Ailette by³o ju¿ wiele dyskusji na ten temat. Jedno jest pewne - ailette w ¶redniowieczu to tylko ozdoba. Chocia¿ s± te¿ inne teorie na ten temat. G³osi³ je Charles John Ffoulkes wedle którego by³y dodatkowa ochrona szyi. Ale to nie czas i miejsce na ten temat. Obecnie ailettes sprawdzaj± siê i to doskonale jako ochrona obojczyka. Skleika wzmocniona lnem, lu¼no przywi±zana rzemieniem na wysoko¶ci obojczyka uk³ada siê podczas uderzenia do np. tasaka. Dzia³a i to skutecznie. Normany z mask± oraz frygijki z maska jak najbardziej wchodz± pod warunkiem ¿e bêd± dobrze mocowane oraz na dobrym kapturze pikowanym z kryz±. Widzisz uderzenie kantem tarczy to norma. Nie chcia³bym po walce zobaczyæ kogo¶ z rozwalonym nosem lub przestawion± bu¶k±.
Ochrona nóg - uda w miarê bezpieczne gdy¿ mamy d³ugie przyszywki i pikowane nogawice. Problem zaczyna siê od kolan. Kolczuga mo¿e nie wystarczyæ. Kolana metalowe, goliaty i podobne powinny wystarczyæ ale czy napewno. Nie ma li¶cia chroni±cego ¶ciêgna i wi±zania jak to jest w XV.
Zostawiam temat bpod dyskusjê. Je¿eli nie dojdziemy do jakiego¶ z³otego ¶rodka to po prostu nie bêdzie uderzeñ od uda w dó³.

Do wszystkich - chodzi mi o bezpieczeñstwo i jeszcze raz bezpieczeñstwo. Nie mamy takich luksusów jak XV czyli pe³nej p³yty ub zbrojników. A wieczorem przy ognisku chcia³bym z ka¿dym wznie¶c toast a nie szukac najbli¿szego szpitala z dzia³aj±cym RTG. na ostatnim Czersku uczty nie pamiêtam za to zwiedzi³em wo¿±c ch³opków kilka szpitali.

Pozdrawiam Grzegorz
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.