Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2013 > V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Anka z Mazowsza
CYTAT
My mamy inny dylemat- kto siê zajmie rocznym dzieckiem, gdy jego mamusia bêdzie siê nap....indalaæ na bitwie!
To jest dopiero problem!

Eh, ja ju¿ tyle czasu bym chcia³a mieæ podobny problem, ale mam przewra¿liwionego mê¿a...:P
£azarz
Salve Fratres!

Jak wszyscy to wszyscy smile.gif
Ja te¿ mam tak± ³azarsk± gromadkê dzieci która prganie opieki.
Wiek ... hmmm ich mamy twierdz± ¿e da³y im od 20 do 30 lat dzieciñstwa.
Wra¿liwi s± na ¶wiat³o - przez ca³y dzieñ czyli po 17 chodza nieprzytomni, aktywno¶æ ich wzrasta z chwil± nastania nocy. Kr±¿± wtedy jak te wampirki w poszukiwaniu czegokolwiek do picia - warunek musi byæ to picie wysoko alkoholowe smile.gif
Uwielbiaj± zabawê szczególnie po wypiciu. Szczegó³y zabawy na priw.

Czy znajdzie siê ¿³obek lub przzedszkole dla tych duszyczek?

Pozdrawiam Grzegorz
Teyrnon
CYTAT(£azarz @ 16:41 19.03.2013) *
Czy znajdzie siê ¿³obek lub przzedszkole dla tych duszyczek?

taki ¿³obek nazywa siê czy¶ciec, a czê¶æ zapewne zabawi siê w piekielnych kot³ach o ¶wiêci bracia bum.gif
£azarz
Salve Fratres!

Teyrnonie - rzmawia³em z tr edowatymi "dzieæmi". Zgadzaj± siê na twój czy¶ciec pod warunkiem ¿e wóda bêdzie. Czyli jeste¶my doadani - ty oranizujesz dla moich duszyczek wódo-czy¶ciec a ja za ciebie za to siê modlê bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz
Viator
Musicie, o szpitalnicy, zorganizowaæ oprócz namiotu na lazaret drugi na przedszkole a trzeci izbê wytrze¼wieñ i bêdzie wilk syty i owca ca³a :P
Teyrnon
CYTAT(£azarz @ 19:39 19.03.2013) *
Salve Fratres!

Teyrnonie - rzmawia³em z tr edowatymi "dzieæmi". Zgadzaj± siê na twój czy¶ciec pod warunkiem ¿e wóda bêdzie. Czyli jeste¶my doadani - ty oranizujesz dla moich duszyczek wódo-czy¶ciec a ja za ciebie za to siê modlê bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz

Spoko, nie ma sprawy.. Zosta³o nam jeszcze sporo z tej obiecanej kraty wódy któr± od Ciebie dostali¶my za podpier****nie sztandaru... a nie.. chwila.. nic nie dostali¶my.. No to nie ma wódy! aniol.gif aniol.gif aniol.gif bum.gif
£azarz
Salve Fratres!

Viator - jak rano (w niedzielê) po ca³onocnych "modlitwach" po buhurcie patrze na kochan± zakonn± trzzodê to wszêdzie widze:
- lazaret - gdy¿ dla wielu pomoc jest natychmiast potrzebna
- przedszkole - gdy¿ wiêkszo¶c potrafi ledwie raczkowaæ, a to i tak tylko robi± najbardziej zdolni. Reszta po prostu umartwia siê w kazdym mo¿liwym a nawet niemo¿liwym miejscu
- izba wytrze¼wieñ - mam wra¿nie ¿e nie ma innych miejsc na ¶wiecie o ¶wicie w niedzielê na Czersku

Pozdrawiam Grzegorz

Teyrnon - tak jak obieca³em - skrzynkê wódy dostali¶cie. Zosta³a wam wrêczona w niamiocie Boguty. Skrzynkê (nawet nie wiesz ile jej szuka³em na Czersku) z wódk± otrzyma³ Bu³eczka. Pytaj Tomka o to.
Trankvilus
Skrzynka by³a. Nawet z zawarto¶ci±. Ale bole¶nie siê odbi³a na niej zakonna regu³a dotycz±ca ubóstwa... dunno.gif
Teyrnon
CYTAT(Trankvilus @ 20:59 19.03.2013) *
Skrzynka by³a. Nawet z zawarto¶ci±. Ale bole¶nie siê odbi³a na niej zakonna regu³a dotycz±ca ubóstwa... dunno.gif

no có¿.. to sprawa za³atwiona.. bigsmile2.gif aniol.gif
Trankvilus
Wódka by³a - by³a. Jak szli¶my z dziedziñca to starczy³a do ko¶cio³a, wiêc nie mogê powiedzieæ, ¿eby nie by³o aniol.gif
£azarz
Salve Fratres!

Ech te mongo³y smile.gif
Niby nie by³o skrzynki wódki a jednak by³a, a jednak i tak za ma³o ... zamiast chlaæ £azarskie trunki to wci±gaacie berbeluche mleczn± zwan± Kumysem. Przyjd¼ do nas z czym¶ normalnym a poka¿emy wam jak zrobiæ £azarskie Piwooooo smile.gif

Do zobaczyska wkrótce Grzegorz

Sara Lilith
No tak... najpierw kocio³ek Panoramiksa, a potem ¿aden nie jest w stanie staæ... w ¿adnej postaci.
Ech, ciê¿ki los baby. dunno.gif
£azarz
Salve Fratres!

Saro droga, zawsze pamiêtam pierwsze ³yki £azarskiego ... niestety póxniej kto¶ gasi ¶wit³o ... bigsmile2.gif

Sara Lilith
To pewnie Saraceni. To zawsze ich wina. To jest ich g³upi wynalazek.
A przynajmniej Rad tak twierdzi smile.gif
Boguta z Bia³ej

Kilku ciê¿kozbrojnych, paru lekozbrojnych, dwóch ³uczników.
Oferty (typu: dodatkowy przydzia³ piwa i kaszanki, zwolnienie z wart itp. ;) ) prosimy wysy³aæ na pw.
Oferent njazacniejszej otrzyma na swe rozkazy karny oddzia³ do zastosowañ bojowych.
Teyrnon
Je¶li poddacie siê woli Chana i wesprzecie go w s³usznej sprawie, nie polegniecie z naszej rêki.

Ps. Kobiety ze wschodu najlepiej gotuj±.. devil.gif devil.gif
Boguta z Bia³ej
CYTAT(Teyrnon @ 18:27 21.03.2013) *
Je¶li poddacie siê woli Chana i wesprzecie go w s³usznej sprawie, nie polegniecie z naszej rêki.

Hmm, czy¿by Chan tak sk±pi³, ¿e jego ludzi nie staæ na bogatsze dary? icon_wink.gif
Teyrnon
A warto nie sk±piæ? Zaganianie Kokuna do roboty i pilnowanie reszty by siê nie bar³o¿y³a za namiotami wymaga raczej dop³aty z waszej strony.. Z reszt± wtedy musieliby¶my siê dzieliæ jedzeniem bum.gif ;)

A tak poza tym czy jest co¶ dro¿szego ni¿ ¿ycie? smile.gif w pakiecie z ¿yciem gwarantujemy tak¿e s³awê! Przed wami miêdzynarodowa kariera!!!
Marek Hilgendorf
No piêknie... Chan-go³odupiec... nic dziwnego, ¿e musia³ spierniczaæ na Wêgry... ¯enua
Teyrnon
Wybacz Marku, ale s³u¿ymy Najwspanialszemu Berke który podlega tylko nieskoñczonemu b³êkitowi nieba.. Powiniene¶ kojarzyæ.. Odwiedza³ Silesie tak jak i jego brat -wielki i dobry Batu smile.gif niektórzy trac± dla nas g³owê
Marek Hilgendorf
Co za czasy! Po³owcy s³u¿± Berke... W sumie po Ka³ce do wyboru by³y Wêgry, dekapitacja, albo s³u¿ba...
Ad rem- odszczekujê zatem. Berke go³odupcem bez w±tpienia nie jest, ale widaæ strasznym sk±pirad³em.
Lubomir Aleksandrowicz
Ka³ka to chamska chcia³em powiedzieæ chañska tania propaganda bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif .
Je¶li który¶ z psów chana uwa¿a inaczej to Ru¶ czeka pod murami Czerska maniac.gif
Boguta z Bia³ej
Mamy ju¿ trzy oferty.
Propozycje obejmuj± m.in. piêkne niewiasty masuj±ce zbola³e miê¶nie po walkach love3.gif , litry piwa pijacy.gif , a nawet w³asny toi-toi hurryup.gif
Dosz³y nas te¿ s³uchy o zakulisowych próbach eliminacji rywali smile.gif
To bêdzie trudny wybór, co ¶wiadczy tylko o niezwyk³ej hojno¶ci ka¿dego z dowódców hufca.
Erelion
CYTAT(Lubomir Aleksandrowicz @ 21:15 21.03.2013) *
Je¶li który¶ z psów chana uwa¿a inaczej to Ru¶ czeka pod murami Czerska maniac.gif

Równie¿ bêdziemy uczestniczyæ bigsmile2.gif usmieszek_11.gif
BoskiMisza
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Takie co¶ ostatnio odnaleziono w archiwach na Wawelu.

Dlatego podtytu³ tegorocznej edycji turnieju to "KRUCJATA". Nawi±zujemy do 1217 roku, gdy krucjaty pó³nocne zosta³y uznane za równorzêdne z tymi z ziemi ¶wiêtej.

Tak wiêc Rycerze Dobrej Opieki, ci którzy miecze nosicie - przybywajcie do Czerska aby nie¶æ wiarê chrystusow± w g³±b Prus i ziemie Mazowsza chroniæ.

Pozdrawiam
Misza
krecik_77
Aby wczuæ siê w klimat polecam "Krucjaty pó³nocne" Erica Christiansena - traktuje w³a¶nie o krzewieniu wiary w basenie Ba³tyku. Jestem po lekturze tej ksi±zki i zmieni³em ca³kiem swoje postrzeganie tych terenów w ówczesnym czasie.
Teyrnon
Konrad Mazowiecki zacz±³ obsadzaæ pogranicze zakonami. Wielki Chan wyra¿a niezadowolenie z obecnej sytuacji.. Ru¶ Halicka tak¿e nie powinna byæ szczê¶liwa bior±c pod uwagê obecn± sytuacje polityczn± miedzy Leszkiem Bia³ym a haliczem i litw±. dunno.gif To siê probi³o... Kto wesprze teraz prusy w tej nierównej walce?

Zapraszamy Prusów do hufca wschodniego ;)
Boguta z Bia³ej
CYTAT(Teyrnon @ 23:27 24.03.2013) *
Kto wesprze teraz prusy w tej nierównej walce?

Kompani juz rozpatruj± z³o¿one oferty (w sumie cztery) i pracowicie przeliczaj± zaoferowane litry wina i przywileje. Prusy jak posypi± szczodrze z³otem (wszak musi starczyæ na odpusty za przelewanie krwi chrze¶cijan devil.gif a i anatema mniej boli, kiedy trzos pe³ny) maj± jeszcze jak±¶ szansê na zbrojnych przyjació³ oddanych ich sprawie smile.gif
Teyrnon
Misza zmieñcie w formularzu ten Hufiec Wschodni - Go¶cie bo nam siê zg³oszenia dubluj± ;)
Robert z Tworkowa
Zacny Panie Boski Miszo!
Kierujê te s³owa do Pana osoby jak rycerz do rycerza. By uprosiæ pozwolenie i miejsce, w którym to bêdê móg³ spe³niæ swój rycerski ¶lub! ¦lub ten z³o¿y³em w chwili wielkiego uniesienia, kiedy to niezrównanej urody Bia³og³owa serce me skrad³a i w wysokiej wierzy zamknê³a, klucz doñ gubi±c. Pewien jestem, ¿e ka¿dy z was mo¶ci rycerze, kto ow± Anielsk± istotê by ujrza³ sam by podobnie uczyni³. ¦lub mój przyjêty zosta³, i przypieczêtowany przez zacnych Panów Rycerzy, którzy poprzysiêgli ¶cigaæ mnie za siedem mórz i siedem gór, choæby i do pogañskich krajów, je¶li ¶lubów swych nie spe³niê!

By Rycerskiemu obyczajowi uczyniæ za do¶æ, a który to nakazuje czciæ urodê i piêkno Pañ. Tedy ja Rycerz Robert herbu Czarny Jednoro¿ec, sk³adam rycerski ¶lub!

W czasie turnieju Czerskiego, od dnia przypadaj±cego na dzieñ po obchodach ¶wiêta Marka Ewangelisty (26 IV) do wigilii obchodów ¶wiêta ¶w. Katarzyny ze Sieny (tj.28 IV), w porach od nony (ok.14:00) do chwili kiedy ko¶cielny dzwon zawezwie na nieszpory, stan±æ zbrojnie, kolejno przeciwko trzem rycerzom, którzy nie zgodz± siê z tym, ¿e Pani mego serca, a ¿ona mê¿nego rycerza Wojciecha herbu Odyniec, anielskiej urody Anna z Kielc jest najpiêkniejsz± ze wszystkich cór Ewy.

Wyzwanie odbywaæ siê bêdzie po przez wys³anie do mego obozowiska herolda, z którym to mój herold ustali czas, formê i orê¿ stosowany w czasie pojedynku. Z góry uprzedzam, ¿e jedyn± form± starcia bêdzie pojedynek minutowy podle zasad obowi±zuj±cych na ubieg³orocznym turnieju. Przegrany rycerz zgodnie z panuj±cym obyczajem ma obowi±zek wykupienia swego rysztunku u zwyciêzcy. Wysoko¶æ wykupnego wynosi równowarto¶æ dobrego piwa. Przyjmowana w srebrze lub naturze (3z³ ). Rycerzy, którzy podejm± wyzwanie zapraszam wieczorem do mego obozu, hufiec krakowsko – sandomierski, by pobiesiadowaæ i potyczki powspominaæ. Wyzwania przyjmuj jeno od rycerstwa!

Z rycerskim Pozdrowieniem
Robert aus Tworkau
Robert z Tworkowa
O wybaczenie upraszam, jakowe¶ chochliki wkrad³y mi siê do tego¿ Pruskiego wymy¶lunku i dworuj± sobie ze mnie!

Panie Adminie proszê o usuniêcie owego b³êdu!!!

Pozdrawiam!
BoskiMisza
Wspania³a inicjatywa!

A ju¿ siê ba³em, ¿e bêdzie to co¶ w stylu: "od 14:00 do bicia dzwonów wypijê 40 piw duszkiem!" smile.gif
claymor
Ma³a riposta devil.gif
A ju¿ nied³ugo plakat werbunkowy zamie¶ci HUFIEC MAZOWIECKI :D
brat Bule
Masz racjê Claymorze, tylko czemu nie pokaza³e¶ ca³ego tekstu??

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Teyrnon

devil.gif devil.gif devil.gif
claymor

szczerba.gif
Brat Zupa
Og³aszam wszem i wobec, oraz ka¿demu z osobna, i¿ dzielni, waleczni, piêkni i wspaniali zbrojni znani jako "Fortisy" zostali wynajêci na czas V turnieju na dworze Konrada Mazowieckiego przez wspania³ego Pana Marka zwanego Amorem. Szczegó³owy kontrakt zostanie uzgodniony i spisany w wigiliê dnia turniejowego.

Dziêkujê wszystkim Hufcom sk³adaj±cym oferty i mam nadziejê, ¿e bêd± bardziej szczodrzy w przysz³ym roku;)

PS. Je¶li kto¶ uwa¿a, ¿e jego Pani serca jest piêkniejsza od wybranki serca rycerza Roberta z Tworkowa, a nie bardzo mu siê chce wychodziæ w szranki, aby np. nie zakurzyæ sobie butów mo¿e zg³aszaæ siê do naszej walecznej grupy. Na pewno który¶ z nas znajdzie odrobinê czasu do obrony czci jakiejkolwiek damy. (oczywi¶cie za stosown± op³at±;))

Kapitan najemników
Piotr Fortis w niektórych krêgach zwany Zup±
Anka z Mazowsza
A czy taka dama mo¿e sobie sama wynaj±æ kogo¶ do obrony swej czci? Bo znam kilka, co by chêtne by³y, jako ¿e szanowni mê¿owie w poszukiwaniu wra¿eñ na krucjatê wyruszyli, co wiêcej ¶luby z³o¿yli w jakim¶ zakonie i teraz tylko in nomine domini walczyæ im siê chce... angsad.gif
Brat Zupa
CYTAT(Anka z OTW @ 16:53 28.03.2013) *
A czy taka dama mo¿e sobie sama wynaj±æ kogo¶ do obrony swej czci? Bo znam kilka, co by chêtne by³y, jako ¿e szanowni mê¿owie w poszukiwaniu wra¿eñ na krucjatê wyruszyli, co wiêcej ¶luby z³o¿yli w jakim¶ zakonie i teraz tylko in nomine domini walczyæ im siê chce... angsad.gif

Ale¿ oczywi¶cie. Przyjmujemy zap³atê nie tylko w z³ocie;)
Marek Hilgendorf
CYTAT(Brat Zupa @ 14:12 28.03.2013) *
Og³aszam wszem i wobec, oraz ka¿demu z osobna, i¿ dzielni, waleczni, piêkni i wspaniali zbrojni znani jako "Fortisy" zostali wynajêci na czas V turnieju na dworze Konrada Mazowieckiego przez wspania³ego Pana Marka zwanego Amorem. Szczegó³owy kontrakt zostanie uzgodniony i spisany w wigiliê dnia turniejowego.

Po zakoñczonej transakcji nie zapomnijcie wystawiæ mi stosownego komentarza na alle-freha smile.gif
£azarz
Salve Fratres!

Hufiec Zakonny otrzyma³ wezwanie do Krucjaty. Jak zawsze staniemy licznie by wesprzeæ ksiêcia Konrada.

Pozdrawiam Grzegorz
Indar
Pogodê kto kto¶ zamówi³ czy bêdzie jak teraz?
Lady Draconia
Zamówienie na Czersk z³o¿one, nawet stosowne modlitwy by³y.

Czy tego kto¶ wys³ucha³, to ju¿ zobaczymy.

A na serio: zapowiadaj± póki co dwa tygodnie ¶niegu, a potem bardzo gwa³towne ocieplenie :<
Teyrnon
Prognozy d³ugoterminowe ¶ledzê od oko³o miesi±ca.. bior±c pod uwagê prognozê sprzed dwóch tygodni w³a¶nie mamy oko³o 5 stopni i witamy wiosnê ;) Na Wielkanoc mia³o byæ ocieplenie.. Obawiam siê ¿e jak tak dalej pójdzie na Czersku bêd± topnia³y jeszcze ¶niegi.. bum.gif
Viator
Raz ju¿ mieli¶my poranne przymrozki w Czersku.
Teraz bêdzie dla odmiany po pas b³ota prawdopodobnie.

Obawiam siê ¿e wobec takiej z³o¶liwo¶ci p³anetników nawet wy¿ej pokazany Chór Dziewic (?) nie pomo¿e, co najwy¿ej odmro¿± sobie ty³ki.
Libu¹e
Có¿, powrót do tradycji. Na jednej I³¿y ranek przywita³ nas szronem i zamarzniêt± wod± w dzbankach, na kolejnej by³y zawody w ¶lizganiu siê po b³ocie :D Ca³e szczê¶cie Czersk jest na wzniesieniu wiêc jest nadzieja, ¿e ta woda sp³ynie. No i bêdzie szansa wypróbowaæ swój sprzêt w warunkach innych ni¿ s³oneczko i temperatura powy¿ej 20 stopni.
Arek h. Pa³uki
Ja ci±gle mam nadziejê, ¿e wiosna przyjdzie ;) i bêdzie kilkana¶cie stopni oczywi¶cie powy¿ej zera :P
nataszka
no có¿.. wtedy zamiast spania w namiotach bêdzie trzeba igloo lepiæ szczerba.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
czosnek o kulistych kszta³tach... to jest chcia³em rzec ubrana Pani w centrum pod ³ukiem... ergo...kiszka z mod³ów....bêdzie Iglo.

¯yczê Wam ¿eby jednak nie.
Viator
Lodowa wioska rycerska, he,he,he... bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.