Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2013 > V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Ulrich
Misza I've sent you our passport data to make invitations. Please check your email.;)
There're 8 participants. I suppose we'll have two tents instead one in previous year.
Tomis³aw herbu Grzyma³a
Hmmmm co¶ cisza z tymi formularzami zg³oszeniowymi bigsmile2.gif
BoskiMisza
Witam wszystkich!

Wybaczcie za brak wie¶ci, ale siedzieli¶my ostatnio Smocz± ekip± na mazurach, ca³kowicie odciêci od ¶wiata i internetu.

Po kolei:
I. Formularz zg³oszeniowy - bêdzie dostêpny tak jak zawsze, czyli na witrynie www.zamekczersk.pl/formularz
Przypominam, ¿e o przyjêciu do danego hufca decyduj± ich dowódcy, a nie ja.

II. Rzemie¶lnicy - zg³oszenie rzemie¶lnicze proszê wysy³aæ na adres: m_prokopiak@wp.pl. W zg³oszeniu proszê napisaæ asortyment, wymiar namiotu i podes³aæ 3 - 4 zdjêcia.
UWAGA!
W tym roku mamy ma³o miejsca na placu, bo stoi na nim wiele machin oblê¿niczych, wiêc miejsca na kramy bêdzie mniej. To ¿e kto¶ wys³a³ zg³oszenie, nie oznacza ¿e zosta³ przyjêty. Ok 15 marca wy¶lê wszystkie potwierdzenia, zarówno te na tak, jak i te na nie.
Od razu te¿ zaznaczam, ¿e wszystkie kramy z mieczykami, zabawkami i rzeczami pseudo historycznymi nie znajd± miejsca na zamku, wiêc proszê takich wystawców o kontakt z Domem Kultury i wykupieniem miejsc na drodze do zamku.

III. Hufce
Hufce podam jutro, jak potwierdzê szczegó³y z niektórymi dowódcami smile.gif

Generalnie, to w dobie magicznego s³owa "Kryzys" rewolucji nie bêdzie, ale te¿ dope³nimy wszelkich starañ, aby chocia¿ nie by³o gorzej ni¿ w latach poprzednich.

Od tego momentu informacje od organizatorów bêd± na bie¿±co.

Pzdr
Misza
BoskiMisza
Witam!

Formularz zg³oszeniowy powinien byæ gotowy i ruszyæ 10 marca. W tym roku bêdzie mo¿na zg³aszaæ siê do nastêpuj±cych hufców:

1. Hufiec Mazowiecki - dowodzony przez Pana Gotarda ze S³u¿ewa oraz Krzy¶ka z £om¿yñca
2. Hufiec Templariuszy - dowodzony przez Brata Mariana
3. Hufiec Szpitalny - dowodzony przez Brata Wróbla i Grzegorza £azarza
4. Hufiec Wschodni - dowodzony przez Teyrona aka Czagabtura - (co w t³umaczeniu ze stepowego oznacza Figluj±cy z Koby³kami icon_wink.gif
5. Hufiec Krakowsko Sandomierski - dowodzony przez Pana S³awka z Tarnowa, wspieranego przez Pana Piotra z Bêdzina
6. Hufiec ¦w Jerzego - dowodzony przez Pana Grzegorza
7. Hufiec Wielkopolski - dowodzony przez Pana Marka "Amora" Hilgendorfa
8. Hufiec Wschodni - Go¶ci ze Wschodu - dowodzony przez Saszkê
9. Hufiec Smoczej Kompani - zamkniêty hufiec organizatorów.

Ci co byli na poprzednich edycjach, zauwa¿yli pewnie ¿e brakuje Hufca Dobrego Rycerza Bagrita. Niestety od czasu gdy na Czerskich Jarmarkach krêci siê pewien trêdowaty ¿ebrak, ani s³ych, ani widu Rycerza Roberta. Chodz± s³uchy, ¿e trêdowaty do tego znikniêcia siê przyczyni³...

Tak wiêc do wyboru dla grup z Polski jest 8 grup. My¶lê, ¿e ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie. Szykujcie fotki do weryfikacji!

Pzdr
Misza
Lady Draconia
Wszystko ju¿ jest, jeszcze tylko login i has³o do tego magicznego Sezamu poprosimy:) Ale to ju¿ pewnie kiele 10 marca siê pojawi...
Ulrich
What about russian-speaking camp? Or there's not enough participants?
Teyrnon
CYTAT(Ulrich @ 12:48 28.02.2013) *

Ulrich "8. Hufiec Wschodni - Go¶ci ze Wschodu - dowodzony przez Saszkê" That is camp that You are looking for smile.gif

greetings
Ulrich
QUOTE (Teyrnon @ 16:32 28.02.2013) *
QUOTE (Ulrich @ 12:48 28.02.2013) *

Ulrich "8. Hufiec Wschodni - Go¶ci ze Wschodu - dowodzony przez Saszkê" That is camp that You are looking for smile.gif

greetings

Ups... missed that one... bum.gif
Roar
Ja z swej stron chcia³em siê spytaæ czy turniej na miecz i puklerz wyjdzie w tym roku czy nie ? Dobrze by³oby ¿eby siê uda³o, wiem ¿e jeste¶my ograniczeniem czasowym ale my¶lê ¿e da radê gdzie¶ to wcisn±æ w harmonogram
Marek Hilgendorf
Jak bêdzie formularz, to bêdzie siê mo¿na zadeklarowaæ. Wtedy organizator bêdzie wiedzia³ ilu ma chêtnych i bêdzie móg³ (albo i nie) w³±czyæ konkurencjê w harmonogram.
Zmor± Czerska s± jednak (niestety) ludzie, którzy siê deklaruj±, a jak przychodzi co do czego to na pole siê nikt nie zjawia.
Wtedy org jest w d...pie.
Warto zatem w przemy¶lany sposób deklarowaæ udzia³.
brat ZNMP Von Piter

SALVE!
Mam pytanie czy przewidujecie udzial konnych i jakie sa konkurencje przewidziane dla konnych?

Jacek L. Komuda
Podpisujê siê ca³kowicie pod pytaniem brata von Pitera, jako ¿e przyje¿d¿am na koniu i byæ mo¿e nawet jako s³uga Zakonu NMP. Co bêdzie dla konnych? Gonitwa do pier¶cienia, jaka¶ potyczka? Strzelanie z ³uku?
brat artur
Mo¿e w koñcu czas i pora dostrzec konnych,
BoskiMisza
Witam,

Konnych dostrzegamy bo od 4 lat co roku konie s± i w gonitwach brali udzia³ nie tylko Polacy ale te¿ Rosjanie i Bia³orusini.
Problemem jest miejsce. Ci co byli, to wiedz±, ¿e zarówno miejsce w sadzie jak i na samym placu turniejowym jest mocno ograniczone. Ka¿dy koñ wiêcej, to jest jakie¶ 10 osób mniej na turnieju, bo zwierzak zabierze miejsce pod namioty.

Konkurencje konne bêd± dwie:
- ³ucznictwo konne
- gonitwy do pier¶cienia.

Pierwsza jest rozgrywana w strojach cywilnych, druga w opancerzeniu. Zarówno stroje cywilne jak i zbroje maj± byæ z epoki, czyli z XIII wieku. Dodatkowo pragnê zaznaczyæ, ¿e skoro to jest impreza XIII-sto wieczna, to nie wchodz± stroje z X, XI, XIV, XV, XVII czy XIX wieku i dotyczy to wszystkich uczestników, ³±cznie z konnymi. Od konnych, którzy s± na najwiêkszym widoku, tym bardziej wymagam aby prezentowali siê jak najlepiej. Nie chcê potem zobaczyæ artyku³u w gazecie o najwiêkszej imprezie XIII-stkowej w Polsce pod którym bêd± zdjêcia konnego w psim pysku.

Roar - miecz i puklerz mo¿e siê ewentualnie odbyæ w niedzielê ko³o 17:00. W takim uk³adzie, to na bank nie bêdzie ju¿ nikogo chêtnego, wiêc w oficjalnym harmonogramie turniej taki siê nie pojawi. Ale zachêcam do podjêcia w³asnej inicjatywy i zrobienia go np w fosie.

Pzdr
Misza
brat ZNMP Von Piter

Problem konnymi polega na tym ¿e w polsce wytworzy³a siê opinie ¿e jak na koniu to du¿o trzeba kasy za udzia³ konia .
Nie chodzi tytaj o to ¿eby pzryje¼d¿aæ za free bo sam transport kosztuje , ale za zwrot kosztów transportu konia gdzie finanse nie s± takie wielkie .
Ale za to jak± publikê przyciagaj± zwierzeta na imprezach, i to jest bardzo widowiskowe.
Z ca³ym szcunkiem dla rycerstwa pieszego nie nale¿y zapomnieæ ¿e rycerz zawsze kojarzy³ siê z koniem, sama nazwa rycerz pochodzi o slowa je¼dziec.
Koszty utrzymania konia ponosi siê to prawda ale ¿eby odrazu kasowaæ niewiadomoo ile za udzia³ to co¶ nie tak z odtworstwem historycznym .
A czy Ksi±ze Mazowiecki nie organizowa³ imprez dla rycerzy konnych? Czy nie t³umnie zje¼d¿a³o rycerstwo konne??
Indar
CYTAT(brat ZNMP Von Piter @ 08:22 08.03.2013) *
Koszty utrzymania konia ponosi siê to prawda ale ¿eby odrazu kasowaæ niewiadomoo ile za udzia³ to co¶ nie tak z odtworstwem historycznym .

Mo¿esz to wyja¶niæ? Nie do koñca rozumiem o co chodzi w tym stwierdzeniu.
BoskiMisza
W Czersku sprawa jest prosta - NIE MA MIEJSCA!!!

Nie ma go w sadzie, aby trzymaæ konie oraz nie ma go na ma³ym placu turniejowym.
Rycerze pogranicza - od nas bêd± 4 konie i one w zupe³no¶ci nam wystarczaj±. Nawet na placu turniejowym, ciê¿ko by by³o wcisn±æ dodatkowe konie, ¿eby chocia¿ gdzie¶ czeka³y.
A okrutna prawda jest te¿ taka, ¿e wolimy sami pobawiæ siê konno na w³asnej imprezie, ni¿ oddaæ ten punkt komu¶ innemu, bo okazji zbyt wielu nie ma.

Xi±¿êca i Smocza od paru lat organizowa³a turniej stricte konny w Kaniach pod Pruszkowem, gdzie by³o miejsca w bród. Maksymalnie startowa³o 16 koni i zawodnicy z Australii, Belgii i Kanady. Tam zapraszali¶my z otwartymi rêkoma, ale nie dawali¶my ¿adnych zwrotów.

Pzdr
Misza
brat artur
Jest mi bardzo przykro ze zostalem potraktowany jak idiota ktory by przyjechal w psim pysku na impreze XIII ,cala zime poswiecilem sumiennie na wyglad XIII-wieczny,ale coz niebylo tematy,przyjade jako widz,gdyz nigdy nie bylem na Czersku.
Indar
CYTAT(brat artur @ 12:20 08.03.2013) *
Jest mi bardzo przykro ze zostalem potraktowany jak idiota ktory by przyjechal w psim pysku na impreza XIII ,cala zime poswiecilem sumiennie na wyglad XIII-wieczny,ale coz niebylo tematy,przyjade jako widz,gdyz nigdy nie bylem na Czersku.

Nie wiem po co te d±sy. Misza nie napisa³ nic z³ego, przypomnia³ tylko o tym ¿e impreza jest datowana i ¿e obowi±zuje to ka¿dego. Nie widzia³em w tym nic z³o¶liwego ani tym bardziej nie widzê ¿eby robiono z Ciebie idioty. Zupe³nie niepotrzebnie stawiasz siê od razu w pozycji "niechcianego" na imprezie.
Przypominam ¿e o dopuszczeniu do imprezy decyduj± dowódcy hufców, organizator pozostawia to do ich woli kogo chc± mieæ w obozie. Bêdzie strona z formularzem to siê zg³osisz do którego¶ hufca i tyle. Kto¶ obejrzy Twoje zdjêcia i podejmie decyzjê czy jeste¶ zrobiony odpowiednio czy nie - ot ca³a filozofia. Ale konia, z uwagi na brak miejsca, ¿aden z dowódców hufców nie we¼mie - to zostaje w kwestii organizatora.
Teyrnon
Nie ma siê co dziwiæ s³owom Miszy i podkre¶laniem kwestii datowania. Na podstawie wschodu powiedzieæ mogê, ¿e CO ROKU do hufca na impreze próbuj± wbiæ siê ludzie zrobieni na XV czy na XVII a tak¿ê zrobieni na "tatarów" multiepokowych bo "przecie¿ Tatar to Tatar".. Nie ma siê co unosiæ honorem, bo takie s± realia i jak napisa³ Indar wy¿ej to na dowódcach spoczywa decyzja kto jest w jakim hufcu i jak restrykcyjne s± wymagania wobec uczestników. A miejsca faktycznie jest bardzo ma³o, a uczestników co roku nie ubywa- wrêcz przeciwnie. Ale zabawa mimo to co roku wy¶mienita- ZAPRASZAMY!

Ja mam pytanie. Czy mo¿liwe jest wystawrtowanie w której¶ z konkurencji konnych osobom spoza Smoczej Kompanii czy Xi±¿êcej Dru¿yny? Pytam pod k±tem kolegów którzy zdecydowali by siê przyjechaæ bez koni.
BoskiMisza
Bracie Arturze - nikt tutaj nie pi³ do Was, tylko chodzi³o mi o ogólne spojrzenie na konnych podczas ró¿nych imprez. Je¿eli poczuli¶cie siê ura¿eni, to przepraszam bo nie to by³o moim zamiarem. Chcia³em tylko podkre¶liæ, ¿e nie widzê podstaw do taryfy ulgowej dla konnych, szczególnie w trakcie pokazu, kiedy ogl±da ich publika.

Wolê w ogóle nie zapraszaæ konnych, ni¿ zaprosiæ osoby nie zrobione na dan± epokê bo "podnosz± dynamikê pokazu", poniewa¿ to one pó¼niej trafiaj± najczê¶ciej na foty i reklamuj± imprezê.

Teyrnon - my¶lê ¿e to jest kwestia jak najbardziej do dogadania. Jak s± chêtni, to mo¿emy u¿yczyæ koni na pokaz.

Pzdr
Misza
brat Bule
Hej a ja mam zupe³nie inne pytanie, czy kto¶ bêdzie z dzieæmi na Czersku. Pytam poniewa¿ jest mo¿liwo¶æ podnajêcia osoby, która mog³a by za pieni±dze wzi±æ pod opiekê Nasze pociechy i przeprowadziæ z nimi jakie¶ zajêcia, tak aby¶my my mogli zaj±æ siê czym¶ innymi (oczywi¶cie nie ca³o dzienna opieka), a dzieci mia³y by zajêcie.

Czy prócz moich pociech, kto¶ by³ by tak¿e chêtny do takiego "medievalnego" przedszkola?

Pozdrawiam Baru³a
Roar
Na pewno Anka z OTW bêdzie z swoj± trójk±
Ania ¯uk
Bu³a, ja ju¿ rozmawia³am z Tw± Ma³¿onk±, ¿e chêtnie by¶my Bestiê podrzucili. My¶lê, ¿e w Smoczej mo¿e byæ wiêcej chêtnych do pozbycia siê przychówku icon_wink.gif
Anio³
Kani pewnie te¿ bêdzie ze swoimi dziewczynami.
BoskiMisza
Nowe czasy - nowe wyzwania.

A jeszcze parê lat temu uczestnicy by siê na jaki¶ alkobuhurcik ustawiali... icon_wink.gif
brat Bule
Czyli jak widze jest zainteresowanie, w takim razie musze teraz uzgodniæ z t± osob± cennik i Wam podam jakie¶ propozycje.
Teyrnon
CYTAT(BoskiMisza @ 14:02 12.03.2013) *
Nowe czasy - nowe wyzwania.

A jeszcze parê lat temu uczestnicy by siê na jaki¶ alkobuhurcik ustawiali... icon_wink.gif

poczekaj do XV-XVII-ego turnieju Konrada Mazowieckiego to ju¿ bêdzie nowa si³a alkobohurtowa ;)
Marek Hilgendorf
Tia... ju¿ widzê, jak pozwalamy naszym dzieciom prowadziæ siê na imprezach tak jak my...
Libu¹e
Misza- A niby po co to ca³e przedszkole? ;)
Marku, z tego co zaobserwowa³am na wyjazdach to doros³e dzieci bawi± siê ze swoimi rodzicami na podobnym poziomie i s±dzê, ¿e to siê nie wiele zmieni.
Lady Draconia
CYTAT
Na pewno Anka z OTW bêdzie z swoj± trójk±

Mówi±c o trójce, chyba jeszcze Mañka doliczy³e¶ bigsmile2.gif
Anka z Mazowsza
Roar zna po prostu najnowsze plotki:)
Ale do dzi¶ nie wiedzia³am, ¿e bêdê "na pewno", dziêki Roar za u¶wiadomienie.
Sorry za ot...smile.gif))
Indar
Znaczy, trzeba gratulowaæ tacie i mamie? smile.gif
cioskaczki
Aniu jescze dwójka i bêdziecie mieæ pi±tke na buhurty ;) GRATULACJE !!!

P³atnerz Czcibor
jest problem z wys³aniem zg³oszenia kramu chyba przysz³o tyle wiadomosci ¿e zapcha³o pocztê ?
BoskiMisza
Gratulacje!!!

Jak tak dalej pójdzie to za 2 - 3 lata bêdzie trzeba porobiæ hufiec muchomorka (dla uczestników 0-2 lata), hufiec s³onika (3-4 lata) itd. icon_wink.gif

Czcibor - zg³aszasz kram przez formularz czy na adres m_prokopiak@wp.pl ?

Pzdr
Misza
Lady Draconia
Aaaa, to nie wiedzia³am Aniu, moje gratulacje smile.gif Dobra, ju¿ nie offtopujê, uciekam, co z³ego to nie ja smile.gif
P³atnerz Czcibor
zg³aszam na
m_prokopiak@wp.pl
ale chyba ju¿ sie uda³o problemem by³a skopiowana kropka na koñcu dopiero teraz na to wpad³em ¿eby sie przyjrzeæ adresowi
Anka z Mazowsza
Dziêkujê w imieniu swoim i mê¿a:)
Roar
Ja z swojej strony bardzo chêtnie zapraszam wszystkich (oczywi¶cie którzy chc±) do zg³aszania siê w formularzu w wziêciu udzia³u w turnieju na miecz i puklerz ja prawdopodobnie wezmê 2 puklerze z sob± tak¿e bêdzie mo¿na po¿yczaæ od mnie. W zesz³ym roku po raz pierwszy an Czersku pojawia³ siê turniej 1 vs 1 techniczny. Mam nadzieje ¿e w tym roku bêdzie podobnie i¿ pojawi siê nowa konkurencja. Po za tym (byæ mo¿e) bêdzie o co walczyæ
Sara Lilith
Skromnie dorzucê, ¿e i mi przyda³aby siê taka niañka ;) Tylko pytanie, od jakiego wieku dzieciaki mia³yby byæ?
brat Bule
Pytalismy sie, sprawa wyglada tak. Aby jej siê to op³aca³o wychodzi ko³o 30-40 z³ za dziecko/dzieci (wszystko do ugadania jest pewnie) i zostawia siê na tyle ile potrzeba, dzieci bêd± mia³y ró¿nego typu zajêcia. Dzieciaczki od lat 3. Wszystko zale¿y czy ta pani zd±¿y siê obszyæ(bo nie wie czy ma inwestowac w stroj) i druga sprawa czy znajdziemy miejsce dla "przedszkola" w obozie gdzie¶ - i tutaj pytanie do orgów czy siê znajdzie?
Viator
Czyli przedszkole a nie ¿³obek, niestety, Saro.
S³onik bez muchomorka, cytuj±c Miszê. icon_rolleyes.gif
Marek Hilgendorf
My mamy inny dylemat- kto siê zajmie rocznym dzieckiem, gdy jego mamusia bêdzie siê nap....indalaæ na bitwie!
To jest dopiero problem!
Viator
Problem to bêdzie jak Mamusia polegnie na polu chwa³y albo odwioz± j± - tfu, tfu - na OIOM, chocia¿ znaj±c Pati rezerwowa³bym miejsce w karetce dla jej przeciwnika ;)
Akurat Sara ma podobny problem, choæ mo¿e cel oddalenia siê na chwilê od dzidziusia jest w jej przypadku mniej morderczy.
Tym niemniej opiekunka do dzieci w kategorii jednoroczniaków te¿ by siê przyda³a, ale to trudniejsza sprawa bo w zasadzie przy "muchomorkach" (podoba mi siê ten koncept Miszy) potrzeba by tyle osób do opieki ile dzieci.
BoskiMisza
Cze¶æ,

Nie mam nic przeciwko obozowemu przedszkolu. Co do miejsca, to obawiam siê, ¿e trzeba bêdzie je wygospodarowaæ we w³asnym zakresie w którym¶ z hufców.

Pozdrawiam
Misza
Ania ¯uk
No to mo¿e w Smoczej? devil.gif devil.gif devil.gif My bêdziemy mieli blisko, Schaby, Vrooble.....
BoskiMisza
Mo¿e byæ w Smoczej bigsmile2.gif
Choæ przyznam ¿e widywa³em bardziej pedagogiczne i mniej patologiczne hufce...
Ania ¯uk
Oj tam, wujek Mario na pewno bêdzie zachwycony mog±c robiæ za konika "s³odkim brzd±com" devil.gif
Sara Lilith
A ju¿ siê cieszy³am, ¿e choæ na chwilê siê gnoma pozbêdê devil.gif
Tak na serio to pomys³ fajny, w sumie z braku lepszego zajêcia chyba mog³abym trochê pomóc w organizacji zabaw i zajêæ ;) To bêdzie dobre przygotowanie na przysz³e lata :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.