Czy kto¶ wie jak by³y stosowane herby naprze³omie IVX i VXw.
Interesuje mnie postaæ dwug³owego or³a.
Mile widziane rysunki, szkice albo namiary na jakie¶ stony.
za wszelk± pomoc serdecznie dziêkuje
Znakomicie trafi³e¶ - duzo mo¿na znale¼æ i ³atwo. Polecam herb konstabla francji -Bertranda du Guesclin (za³±cznik "du Guesclin"), ale chyba ucieszy Ciê te¿ herb Marsza³ka Francji - Jeana le Mangre (Boucicault), który za³±czam. W polu srebrnym orze³ dwug³owy, czerwony.
Osprey "Agincourt 1415" i np. "French Armies of the Hundred Years War".
Z tych ospreyów pochodz± przes³ane przyk³ady, polecam lekturê ca³o¶ci.
Witam
Czy kto¶ oriêtuje siê jak by³y stosowane herby?
Czy mo¿na na tarczy umieszczaæ herby ziemskie?
Co oznacza herb ziemski na tarczy?
Je¶li kto¶ zna odpowiedz na te pytania prsze o pomoc
Szymek
BRZiemi Sanockiej
Cze¶æ i chwa³a
Odno¶nie herbów.
1 Czy na prze³omie XIV i XV wieku stosowano herbby o tarczach dzielonych?
2 Jakie znak kto¶ wizerunki herbu z gryfem?
3 Zna kto¶ adresy na których znajdê opis hernu Grzyma³a
4 A ogólnie jaki¶ sensowny (darmowy) herbarz z opisami
CYTAT(Borg)
3 Zna kto¶ adresy na których znajdê opis hernu Grzyma³a
Ewentualnie poszukaj tu;
http://genealog.home.pl/
Pozdrawiam
Scolman
No dziêki za odzew
Bardzo pomocne okaza³y siê strony
Cze¶æ i hwa³a
A czy tarcza pomalowana tak jak herb na moim obrazku by³aby poprawna, zgodna hisotrycznie?
Witam
Nie widze co dok³adnie jest na ramionach krzy¿a, ale tak malowana tarcza by³a by raczej poprawna. Krzy¿ srebrny w polu niebieskim.
Proponujê tak¿e jako lekturê: Medieval Heraldry
Pozdr
CYTAT
Kto najemnik ¶l±ski katolik wzglêdnie zamo¿ny
bleeee
tarcza prawomy¶lna (
http://www.volny.cz/votan/husite dzia³ "jednostky a wyzbroj" > "Ochranná zbroj") jest te¿ narysowana w "Tracht, mrokh und schatchan" (scenka rodzajowa z walk± Dawida z imperialnocesarskopapistyczn± ¶wini± Goliatem), ta z za³±cznika: brzydka i niedobra z krzy¿em ¶w. [brrr] Jerzego jest z jakiej¶ (ale torturujcie mnie poduchami i miêkkim fotelem) nie pamiêtam jakiej strony. I jeszcze dwa zdjêcia z muzeum w Leeds:
http://www.silvertyne.com/~smaynard/unsuit...M001219_JPG.htm ;
http://www.silvertyne.com/~smaynard/unsuit...M001218_JPG.htm .
Salve!!!
Czy ktos orientuje sie w produkcji tarcz? A konkretniej chodzi mi o zaprawê gipsow± jak± pokrywa siê tarczê. Co to w³a¶ciwie jest? Dziêkujê za wszelk± pomoc!!!
zobacz strone Jakuba Sa³udy
http://www.tarcze.prv.pl/
Zdaje siê i¿ opis zaczerpn±³ z ksi±¿ki nijakiego Mnicha Teofila - z tamt±d ma te¿ przepis na klej którego u¿ywa do klejenia tarcz. Skontaktuj siê z nim mo¿e ci powie, ale s±dze ¿e to raczej tajemnica handlowa
http://tyniec.benedyktyni.pl/pl/wydawnictw...book.asp?id=131 link do wydawnictwa, ktore sprzedaje ksiazke Teofila. mozna zamowic przez net. POLECAM GORACO. WSPANIALA KSIAZKA. Co do tarcz, opcja szukaj, u gory strony, tematow o tarczach jest na tym forum od groma.
CYTAT
zaprawê gipsow± jak± pokrywa siê tarczê
to jest zazwyczaj zwykla farba podklad na oklejonej tarczy plotnem, coby farba kolorowa lepiej sie trzymala. Zazwyczaj zwykla farba biala do scian
No chyba, ze sie myle ??
Tyle o pokryciu gipsem pisze mnich Teofil:
XVIIII. O pokrywaniu gipsem powierzchni skóry i drewna
Bierze siê gips podobnie wypalony jak wapno lub kredê, któr± bieli siê skóry, uciera siê starannie z wod± na kamieniu; wsypuje siê zawarto¶æ do glinianego naczynia, a dolawszy kleju ze skór, k³adzie siê na gor±cych wêglach aby klej siê rozpu¶ci³. Potem smaruje siê cienko pêdzlem skórê z wierzchu, a wreszcie gdy wyschnie, powleka siê trochê cieniej, a gdy potrzeba , smaruje siê i po raz trzeci. Gdy ca³kowicie wyschnie, bierze siê trawê, która nazywa siê skrzyp – asperella, która ro¶nie podobnie jak sitowie i jest wêz³owata – zbiera siê j± podczas lata i suszy na s³oñcu – i naciera siê ni± bia³a warstwê, a¿ stanie siê ca³kowicie g³adka i ¶wiec±ca.
w meblach opisywalem jak to sie robi i z czego, w topicu o laczeniu, klejeniu i innych gwozdziach. pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Rudy)
Nie widze co dok³adnie jest na ramionach krzy¿a
Na ramionach którego po lilii czarnej.
koniecznie jak kto¶ musi
konserwartorzy, szczegulnie o³tarzy stosuj± szpachlówkê akrylow± prod. greckiej
na podk³adzie kleju :pere³ka"
wsio
A ja o tarczy, a nie o pokryciu
Czy próbowa³ kto¶ kleic tarczê w warunkach domowych?
Je¶li tak to z czego, czym i z jakim efektem?
z tego co mi wiadomo, to za³o¿yciel tego tematu zrobi³ w gara¿u giêt±, a ¿e dobrze mu wysz³a to zamierza otworzyc manufakturê
spróbujê go zci±gn±æ na freha, bo co¶ ostatnio ma ma³o czasu (matura)
zamie¶æ pytanko tu, albo do niego na priva
pozdrawiam
Witam.
Zrobi³em tak± tarczê domowym sposobem i to dos³ownie bo w mieszkaniu. giêcie i klejenie nie by³o bardzo k³opotliwe wiec nie ma problemu z wykonywaniem tego w takich warunkach. Do giêcia drewna polecam pasy do ¶ci±gania paneli pod³ogowych nie s± one mo¿e za historyczne, ale za o bardzo skuteczne (krêpulce z liny mi w pewnym momencie popêka³y wiêc zastosowa³em pasy) nie niszcz± drewna i naprawde mocno ¶ci±gaj±.
Natomias ja mam pytanie. Odno¶nie klejów. Bo z tego co mi wiadomo stosowano tzw. klej stkórny b±d¼ kostny. Jak wygl±daj± w³a¶ciwo¶ci tych klejów (wiem tylko ¿e nale¿y podgrzaæ taki klej nie bezpo¶rednio na ogniu, tylko przez garnek w garnek z gotuj±c± siê wod±) i czy ewentualnie znacie jakie¶ skuteczniejsze kleje do przyklejania warstw p³ótna na tarczê?
mozna próbowaæ chemicznie, ale klej kostny jest chyba najlepszy, jak sklei³em ko¶æ to miejsce klejenia by³o bardziej wytrzyma³e od orgina³u
Dopsze, to ja mam takie ma³e pytanko odno¶nie tarcz(g³ównie interesuje mnie prze³om XIV i XV): Co ze wszelkimi napisami na tarczach? Nie chodzi tutaj bynajmniej o jakiekolwiek tarcze paradne, tylko o zwyk³e tarcze u¿ywane do walki. A je¶li ju¿ u¿ywano napisów do¶æ powszechnie, to co to by³y najczê¶ciej za napisy? Cytaty, sentencje, zawo³ania?
Za pomoc z góry dziêki
PoZdRoOfFkA
S³awa
nie mailem czasu przeczytac dobrze tematu, ale ja s³ysz±³em o takiej nowoczesnej metodzie pokryuwania i umacniania tarcz: wikol + materia³ po kilka razy na przedzie i raz od spodu... sprawdza siê??
potrzeba mi dokladnych opisuw tarczy trujkatnej turniejowej to jest wszelkie wymiary tarcza bedzie z blachy 3mm.bardzo prosze pomuszcie z gury dzieki!!!!!!!!!
Trójkatnej pisze sie przez Ó, czlowiek w wieku 24 lat powinien to wiedziec.
Zrob lepiej ze sklejki badz desek najlepiej lipowych i oklej plutnem, blaszane tarcze sa niehistoryczne.
Pozdrawiam.
opisów nie opisuw
Darcon : p³ótnem nie plutnem jak kogos pouczasz sam dbaj o wlasna ortografie
Pozdrowienia
[quote=slovikhd]
potrzeba mi dokladnych
opisuw
[quote]rycerze
lwuwka
Brak tak¿e du¿ych liter i interpunkcji :/
Mnie zastanawia jak du¿a mo¿e byæ tarcza trójk±tna z pocz±tku XV wieku. Nie ukrywam, ¿e zalezy mi na jak najwiekszej i chcia³bym siê dowiedzieæ jakie s± maksymalne parametry takiej tarczy.
Hej
Tak w³a¶nie przejrza³em swoje ¼ród³a, i doszed³em do wniosku ¿e klasyczna tarcza trójk±tna, pojawia siê na pocz±tku Xv wieku w ikonografii nadzwyczaj rzadko. Rycerze bardzo czêsto s± przedstawieni bez niej, a piechota jak ju¿ to gania z pawê¿ami. Oczywi¶cie pojawiaj± siê ma³e tarcze "kwadratowe" kopijnicze, oraz ma³e trójk±ty ale z zaokr±glonym do³em. Jedyne gdzie mi siê wiêcej tarcz rzuci³o w oczy to XIV wieczna kronika francuska. Generalnie zachêca³bym do powrzucania ikonografii tarcz "trójk±tnych" by zbudowaæ sobie jaki¶ obraz, ich wystêpowania i wygl±du. Mo¿e dojdziemy do jakich¶ wniosków i zmieni siê spojrzenie na ten "klasyczny" temat.
podrzucam jeden francuski obrazek z XIVw
Pozdrawiam
dzieki ze mnie pojechaliscie
celem jest tarcza do treningu.A deske zaraz zajade.
Mam pytanie, które nie wiedzia³em do koñca gdzie wrzuciæ, ale chyba mie¶ci siê w temacie... Otó¿, Czy ja, jako prosty Sier¶ciak
mam prawo waln±æ sobie na tarczy jaki mi sie podoba herb i bez ¿adnego obciachu sobie z nim gdzies lataæ i naparzac siê z innymi? czy obecnie herby maja znaczenie jedynie umowne, o ile kto¶ nie ma swojego rodowego sk±d¶ wyszperanego? chcia³bym co¶ sobie namalowaæ na tarczy bo to i ³adniej bedzie i bêdê do rozpoznania
itd. ale jakie herby s± przyjmowane jako moralnie poprawne , czy mozna sobie herb ktorys po prostu przyj±æ bo jest ³adny i ma ciekaw± nazwê?...
Mam nadzijê ¿e kto¶ zrozumie...
Pozdrowiam Sier¶ciuchownik The Great Northern Pride of Norwegian Forests bla bla bla ..Metal Worrior :P
A ja znalaz³em takie co¶, a propo tej trójk±tnej tarczy. Mam nadziejê ¿e uda mi siê dodaæ za³±cznik
Pozdrawiam
Sier¶ciak the Great...Worrior
Hm, a mnie zaciekawi³ sposób mocowania tej tarczy. Nie wyglada ona na turniejowa, a nie jest mocowania na ramieniu. Czy wie ktos jak takie mocowanie dokladnie wyglada i jak sprawdzalaby sie taka tarcza w walce bronia dwureczna ?
Pozdrawiam.
Jak chcesz powalczyæ sobie broni± dwurêczn± i jeszcze tarcz± do tego, to polecam gor±co now± edycjê Warhammera:
http://www.rebel.pl/product.php/1,22/6569/...ga-edycja-.html
Pozdr.
M.
Spoko spoko, bawimy sie w odtwarzanie a ja po prostu nie wiem po co tarcza mocowana na ramieniu, przy ktorej masz wola reke. Zapytac chyba moge.
Kolego Michale ¯elazo. Nigdy nie mów nigdy.
A po za tym, sk±d wiesz ¿e zasady Warhammera nie mia³y podstaw histerycznych?
Jest sporo rycin, pokazuj±cych ¿e mo¿na by³o w³adaæ broni± dwurêczn± maj±c tarczê na ramieniu.
Czy to by³o wygodne i faktycznie co¶ dawa³o - a to ju¿ trzeba by sprawdziæ do¶wiadczalnie.
Ja troszkê, czas jakis temu próbowa³em. Nie przypad³a mi specjalnie ta idea do gustu, ale mo¿e da siê j± doprowadziæ do stanu sensownej u¿ywalno¶ci...
Kilka przyk³adów z ikonografii:
przyk³ad 1
przyk³ad 2
przyk³ad 3
A tu kilka przyk³adów wyja¶niaj±cych dlaczego mimo tarczy, druga rêka mog³a byæ wolna:
wolna r±czka pod tarcz± 1
wolna r±czka pod tarcz± 2
wolna r±czka pod tarcz± 3
-
Ciekawe. Sk±d s± rycinki numer 1 i 2 ???
Na trzeciej tarcza raczej nie jest mocowana do ramienia, wygl±da mi to na delikatn± fantastykê autora iluminacji.
Co do sposobów posiadania wolnej rêki pod tarcz±, to jasne, ¿e tak, ale na koniu i wy³±cznie w celu powodowania nim, a nie do wymachiwania ponad dwukilowym mieczyskiem
Ju¿ wiêcej sensu ma dla mnie trzymanie w d³oni pod jelcem dodatkowo puklerza.
A ju¿ zupe³nie z innej beczki: gdyby tak walczono, zapewne zachowa³yby siê informacje w jakim¶ kodeksie fechtunku, a chyba nie ma.
Pozdr.
M.
Czo³em!
Ale¿, zachowa³y siê. Polecam uwadze Codex Wallerstein, okolice folio 107 - tak na szybko. Go¶cie na piechotê i z w³óczniami. Ko³acze mi siê te¿ co¶ z Talhoffera, ale nie dam za to sobie rêki uci±æ.
Rysunki za³±czone przez Tomasza s± z manuskryptu z BNF, datowanego na prze³om XIV/XV - niestety, z g³owy nie podam numerów. Chyba ju¿ pojawia³y siê na FREHA, razem z namiarami.
Natomiast trzymanie puklerza w prawej rêce (trzymaj±cej te¿ miecz, o ile dobrze zrozumia³em) - o, to dopiero fantastyka
, w dodatku ca³kowicie marnuj±ca potencja³ puklerza. Jak ju¿, to w pó³mieczu i puklerz w lewej rêce, tej na klindze.
<edit> Temat zreszt± wyp³yn±³ ju¿ wcze¶niej, tutaj:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=85...light=bnf+folio
przyk³ady numer 1 i 3 s± z manuskryptu o namiarach: Français 100
</edit>
Pozdrowienia
Cz³owiek uczy siê przez ca³e ¿ycie
Dziêki.
Pozdr.
M.
Te tarcze z rysunku 3 wygladaja raczej jak ¶liniaczki bojowe, po co im to by³o, jak widaæ nie mogli tym machaæ ani siê jako¶ specjalnie zas³oniæ, a je¿eli mia³aby to byæ jakas dodatkowa os³ona ramienia to po kiego taka wielka, chyba wystarczy³by jakis wiêkszy i solidniejszy naramiennik ??
Pozdrawiam
Sier¶ciak the...
Czo³em!
Zrobi³ siê srogi OT. Mo¿e wrzuciæ go do szermierki?
Tarcza wisz±ca na lewym ramieniu do¶æ dobrze zabezpiecza pachê (tak¿e podczas podnoszenia rêki) i lewy bok - tam, gdzie zosta³ d¼gniêty go¶æ z przyk³adu nr1. Tego nie da Ci ¿aden naramiennik.
Dodatkowo, w tekstach szermierczych dotycz±cych walki w zbroi w wiêkszo¶ci przypadków postawa wyj¶ciowa jest mniej-wiêcej lewym bokiem do przeciwnika - a kiedy goni± Ciê ludzie z ostrymi pogrzebaczami, ka¿da dodatkowa os³ona najbardziej zagro¿onych okolic jest mile widziana.
A na pomys³ z rozbudowanym, asymetrycznym naramiennikiem wpadli W³osi, w okolicach po³owy XVw.
Pozdrowienia
CYTAT
A na pomys³ z rozbudowanym, asymetrycznym naramiennikiem wpadli W³osi, w okolicach po³owy XVw.
Niektóre ¼ród³a wskazuj±, ¿e asymetria naramienników u Italiañców to ju¿ pocz±tek XVw.
Vide przypadek niejakiego Orlando z Dubrownika.
Ale ja nie o tym. Uwaga tylko po to, aby jano¶æ by³a - te potê¿ne konstrukcje z po³owy wieku (i pó¼niej) to nie ze wzglêdu szermierkê. Chyba ¿e walenie kopi± we wra¿ego wroga te¿ nazwiemy szermierk±...
-
CYTAT
Niektóre ¼ród³a wskazuj±, ¿e asymetria naramienników u Italiañców to ju¿ pocz±tek XVw.
Vide przypadek niejakiego Orlando z Dubrownika.
Cz³owiek uczy siê przez ca³e ¿ycie
, dziêkujê.
Co do tego, ¿e miecz nie by³ g³ówn± broni± pola bitwy, ani te¿ g³ównym powodem ewolucji opancerzenia - jest jasno¶æ
Pozdrowienia
Uwaga o rozbudowanych naramiennikach by³a raczej do Sier¶ciaka:
CYTAT
a je¿eli mia³aby to byæ jakas dodatkowa os³ona ramienia to po kiego taka wielka, chyba wystarczy³by jakis wiêkszy i solidniejszy naramiennik ??"
W "Pogotowiu historycznym" znajduje siê obecnie list Wotawy w temacie naramienników, w którym wstawi³
ten za³±cznik z "Orlandem Dubrownickim".
---
Ostatnie zdanie poprawione - poprzedni link wskazywa³ ju¿ na z³± stronê. Poda³em teraz bezpo¶rednio adres do za³±cznika, by unikn±æ problemów przy kolejnych przeróbkach w tematach czynionych przez moderatorów.
-
A mnie zastanawia dlaczego do walki pieszej na naszych turniejech nie stosowac w XV w duzych owalnych piechotnych tarcz wloskich(pelno ich np w ospreyach),zwlaszcza ze caly ekwipunek mam z wloska....Jak dla mnie wydaja sie calkiem historyczne-poprawcie jesli jestem w bledzie.No bo niby dlaczego walczac z kolesiem z XIII wieku mam sie bardziej narazac na trafienia majac mala tarcze jakiej uzywa wiekszosc poznych?
CYTAT(Elchon)
A mnie zastanawia dlaczego do walki pieszej na naszych turniejech nie stosowac w XV w duzych owalnych piechotnych tarcz wloskich(pelno ich np w ospreyach),zwlaszcza ze caly ekwipunek mam z wloska....Jak dla mnie wydaja sie calkiem historyczne-poprawcie jesli jestem w bledzie.
skoro caly ekwipunek masz 'z wloska' to jezeli tylko znajdziesz owalne tarcze w ikonografii (ospreye to NIE JEST ikonografia) to lap za taka tarcze i walcz/wygladaj!
CYTAT
No bo niby dlaczego walczac z kolesiem z XIII wieku mam sie bardziej narazac na trafienia majac mala tarcze jakiej uzywa wiekszosc poznych?
a tego juz nie rozumiem... skoro jestes opancerzony tak jak masz w avatarku (druga polowa xv wieku jak na moje oko) to czemu walczysz z xiii? chyba jest cos takiego jak datowanie, czyz nie?
CYTAT
a tego juz nie rozumiem... skoro jestes opancerzony tak jak masz w avatarku (druga polowa xv wieku jak na moje oko) to czemu walczysz z xiii? chyba jest cos takiego jak datowanie, czyz nie?
Jest cos takiego jak festyny tudziez turnieje niedatowane.Tam mozna sie spotkac nawet z Wikingiem a nie wszyscy organizatorzy wpadli na pomysl dodawania premii za opancerzenie.
Co do Osprey'ow-zgadzam sie to tylko interpretacje.Moj post mial wlasnie doprowadzic do dyskusji na temat historycznosci owych tarcz i do podzielenia sie przez innych jakowymis zrodlami jesli istnieja.Gdybym byl pewny ze takie tarcze sa historyczne-wierzaj mi na avatarze bym z taka sta³
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.