Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.
Zapraszam do dyskusji
Czekam z niecierpliwoscia
szykuje bron i zbieram sily
Witam - na stronie www.jomsborg-vineta.com lub www.wolin.pl jest juz do przejrzenia program X festiwalu wikingów. Pozdrawiam.
Witam
Oficjalnie potwierdzam, ze na tegorocznym Wolinie odbedzie sie bardzo huczne weselisko pary slowiansko-wikinskiej Vlasty i Eryka. (Wesele odbedzie sie pierwszego dnia festiwalu na Wolinie, czyli w piatek Fredag po szwedzku, czyli dzien freya boga plodnosci )
Wszelkie osoby chcace pomagac lub wniesc cos atrakcyjnego do tej uroczystosci proszone sa o umieszczenie postu w tym dziale.
Prowadzacy uroczystosc i kaplan
Harald
¦lub siê odbêdzie, lub nie - pytanie, czy Eryk nie zdecyduje sie daæ nogi w ostatniej chwili?
W tym przypadku zabawa mo¿e byc jeszcze lepsza - znaj±c Vlastê, bêdziemy ¶wiadkami po¶cigu oblubienicy za panem m³odym z toporem w rêku, a tego na festiwalu jeszcze nie by³o
Jarek
ERYKU
NIE RÓB NAM TEGO - NIE UCIEKAJ.
CHCEMY PIÆ NA TWOJEJ SWAD¬BIE, A NIE PRZY STOSIE GRZEBALNYM, CO NIECHYBNIE BY NAST¡PI£O GDYBY CIÊ VLASTA DOPAD£A.
ZE SWOJEJ STRONY DODAM, ¯E NIE BY£BY¦ PIERWSZYM OSOBNIKIEM, KTÓREGO NAG£A KREW BY ZALA£A PO SPOTKANIU Z VLAST¡ - W¦CIEK£¡ NIEWIAST¡.
ZATEM ¯YWO SZYKUJ NAM ERYKU PIWO, NIE SK¡P MIODU SYCONEGO, G¡B SPRAGNIONYCH NIE ODGANIAJ, ZYSKASZ WDZIÊÆZNO¦Æ NIEJEDNEGO, ZATEM BÊDZIEM CIÊ OCHRANIAÆ, NO A ¯E¦MY S¡ DRU¯YNA DAJ NAM RÓWNIE¯ BECZKÊ WINA, BO INACZEJ CIEMN¡ NOC¡ WSZYSCY MOCNO CI NAGRZMOC¡.
POZDRO
CICHY
Sweitny wierszyk
Zas co do ucieczki Eryka to zadbalem aby nie mial za bardzo tej mozliwosci i dowioza go do wyspy lodzia do rak wlasnych ukochanej, tak wiec wejscie bedzie mial niezle, no chyba ze uda mu sie rozgromic cala zaloge lodzi
, wiec jak cos to sie chlopaki was tez zaokretuje tak niby jako druzbantow co by zaloga bezpieczna byla.
Poza tym wesele jest w oficjalnym programie festiwalu i niech mi sie ktores rozmysli,
zreszta Vlasta juz dopilnuje zeby byl porzadek ja tez doloze wszelkich staran aby weselicho bylo piekne.
Aha no i dodam ze na Alandach robimy im zareczyny.
He he a za rok kto nastepny?
Hej da
Hari
JUUPII!!!
Z góry siê cieszê na Wolin, i na to wesele, wed³ug mnie to fantastyczna sprawa
Zreszt±, czy ja wiem,
za rok, albo za dwa, zobaczymy...
Jak mój pan ze mn± wytrzyma, to kto wie, czy te¿ o tym nie pomy¶limy
Pozdrawiam!
Je¶li móg³bym co¶ zasugerowaæ, to czy nie lepiej czyniæ ¶luby wikiñskie zgodnie z tradycj±, czyli w czwartek? To nie Frey, a Thor patronowa³ zawieraniu ma³¿eñstw. Poza tym czwartek w Wolinie ma pewn± przewagê nad pi±tkiem- nie ma jeszcze turystów, którzy od pi±tku szwêdaj± siê ju¿ wszêdzie. A wiêkszo¶æ uczestników i tak jest na wyspie ju¿ w czwartek. Ale oczywi¶cie to tylko sugestia.
Niech Wam swasta pomy¶lno¶ci...
Druid czy Zerca
CYTAT(Przemur)
Je¶li móg³bym co¶ zasugerowaæ, to czy nie lepiej czyniæ ¶luby wikiñskie zgodnie z tradycj±, czyli w czwartek? To nie Frey, a Thor patronowa³ zawieraniu ma³¿eñstw. Poza tym czwartek w Wolinie ma pewn± przewagê nad pi±tkiem- nie ma jeszcze turystów, którzy od pi±tku szwêdaj± siê ju¿ wszêdzie. A wiêkszo¶æ uczestników i tak jest na wyspie ju¿ w czwartek. Ale oczywi¶cie to tylko sugestia.
Niech Wam swasta pomy¶lno¶ci...
Tylko to wlasnie o to chodzi, ze piatek to pierwszy dzien festiwalu, no i beda wszyscy goscie. Nie wiem czy znasz program ale slub zaczyna sie o 19.30 a o 20 wygania sie turystow, wiec tylko czesc wstepna bedzie dostepna publicznosci, uczta i to co poniej
jest tylko dla wikingow i Slowian.
Z tego co mi wiadomo to ceremonie prowadze ja i mam nadzieje, ze bedzie jak nalezy bo inaczej Vlasta da mi popalic
, ale w maju mam praktyczne przeszkolenie na slubie wikinskim znajomych w Storholmen w Szwecji w starym obrzadku, wiec cos tam bede wiedzial, wiec powinno byc jak nalezy.
pozdrawiam
Hari
Zawali¶cie braæ ¶lub na takej imprezie ja je¿eli wogóle bêde za m±¿ wychodzila to na Grunwaldzie :)
P.S. czy ta impreza jest na zaproszenie bo zawsz chcialam w niej uczetniczyæ
Hejka!
a co to jest Grunwald
???
No i Wolin raczej na zaprosznie
, zreszta ja pary nie pusze, ale bez watpienia bedzie to najwiekszy festiwal w historii, samych braci zza Buga bedzie .... no wlasnie nie powiem he he, co tu duzo gadac warto odwiedzic Mekke wikinska.
Hej da
Hari
A czy mo¿esz powiedzieæ jak zdobyæ zaproszenia Haraldzie? Bardzo chcemy tam pojechaæ, ju¿ od tamtego roku zbieramy sprzêt i trenujemy szyki.
no w³a¶nie ja te¿ bym chcia³a wiedzieæ jak takowe zdobyæ (bo zawsz chcia³am wzi±æ udzi³a w tym przedsiewziêciu:) )
witam
heh, wiesz kurde ja w sumie w Polsce juz nawet nie mieszkam, a Wolin to jedyna impreza, ktora mnie interesuje, bo jest swietna i robia ja moi przyjaciele, zas co do nowych grup to wydaje mi sie, ze szans za bardzo nie ma, najlepsze rozwiazanie jakie mi przychodzi do glowy to podlaczyc sie pod jakas inna grupe.
mam nadzieje, ze jakos pomoglem
Hari
Witam
Troche wiesci co do tegorocznego festiwalu.
Pod kazdym wzgledem bedzie on rekordowy.
W tej chwili zglosilo sie juz ponad 1000 uczestnikow, rekordowa jest rowniez ilosc krajow, z ktorych owi uczesnicy sa. Poza tym zapowiada sie najwieksza bitwa wczesnosredniowieczna w historii Polski.
Chcialbym uciac rowniez wszelkie nie domowiania co do tego jakoby Wolin nie byl "Mekka" wikingow i Slowian. Przytocze tu znaczenie mojej rozmowy z Czerwonym Erikiem podczas naszego spotkania w Jellinge.
Erik powiedzial, ze wybiera Wolin, który jest dla niego miejscem swietym rezygnuj±c tym samym z imprezy w Szlezwiku, na której spodziewa³ siê dobrego zarobku pomimo, ze bardzo potrzebuje pieniêdzy.
Dorzucam fotke Erika pracuj±cego przy nowym kamieniu dla muzeum w Jellinge.
Mam nadzieje, ze to najlepsza reklama dla festiwalu na Wolinie
pozdrawiam wszystkich frechowiczow i polecam odwiedzic Wolin w dniach 6-8 sierpnia
Hari
S³awa!
Wie kto¶ moze jakie zespo³y pojawi± siê na Wolinie???
Je¿eli Eryk bêdzie tankowa³ tak jak dwa lata temu, to niech on lepiej na Wolin nie je¼dzi, bo wkrótcenie bêdzie komu stawiaæ kamieni runicznych
.
Witam
Co do zespolow to bedzie Fidelius, wielki nie obecny w zeszlym roku, Stary Olsa i cos jeszcze.
Zas co do kamieni runicznych to Rosjanie maja przywiezc jeden, wiec prosze sie nie martwic, ze ich zabranknie, poza tym niedlugo Wolin bedzie nimi nadziany jak dobre ciasto rodzynkami, zreszta nie znam innego miejsca w Europie, ktore by tak szybko dorobilo sie gromadki kamieni runicznych.
Ogolnie nie moge mowic za duzo bo potem bedzie na mnie, ze wygadalem, w kazdym razie zapowiada sie najwspanialszy festiwal w historii, oby pogoda dopisala i bogowie byli z nami
Kto nie odwiedzi Wolina w tym roku ten bedzie tego zalowal przez reszte zycia.
pozdrawiam
Hari
Kurde Harald napalilem sie na ten Wolin
. niestety bede tylko jako turysta
ale zawsze lepiej tak niz wcale ;)
Pozdrawiam
Ja jestem zainteresowany jako Widz-Fotograf, z tego co uslyszalem na Grunwaldzie to wszyscy mowili ze to bedzie Hit tego roku
, wiec nie chcialbym przegapic. Ale tez chcialbym miec mozliwosc dotarcia w wiekszosc miejsc - tak aby moc zarejestrowac sytuacje/postacie/ czy inne wydarzenia. Wiec jesli mozna sie jakos zalapac na ta impreze i nie byc nieproszonym gosciem, byloby bardzo milo.
Oczywiscie o ile jest wymagany odpowiedni ubior - nie ma problemu, wszystko sie da zalatwic (nie lubie psuc klimatu, jaki maja takie imprezy - wygladajac odmiennie:).
Pozdrawiam
Adres do galerii jest w watku z Grunwaldem, jesli ktos chce obejrzec moje inne galerie, prosze dac znac na maila badz PM mnie na forum.
Witam
Widzialem pana galerie z Gurnwaldu i bardzo chetnie zobacze podobna dotyczaca festiwalu na Wolinie, wyslalem panu informacje kontaktowe w razie czego prosze pytac a udziele wszelkich informacji lub skieruje do wlasciewej osoby za to odpowiedzialnej.
z powazaniem
Harald
CYTAT(Harald Wilczeserce)
Witam
Widzialem pana galerie z Gurnwaldu i bardzo chetnie zobacze podobna dotyczaca festiwalu na Wolinie, wyslalem panu informacje kontaktowe w razie czego prosze pytac a udziele wszelkich informacji lub skieruje do wlasciewej osoby za to odpowiedzialnej.
Dziekuje
, napewno zglosze sie na podany adres, jesli bede mial jakies watpliwosci napewno do Pana napisze.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Lukasz Bien
S³awa !
Moim skromnym Wenedowskim zdaniem, to jest przykre, ¿e grupy które nie maj± paroletniej przesz³o¶ci i do¶wiadczenia bramy wolina maj± zamkniête przed nosem.
Pomagajmy sobie i organizujmy tak imprezy ¿eby ka¿dy (oczywi¶cie spe³niaj±cy normy [stroje etc]) móg³ przyjechaæ zabawê i ludzi poznaæ.
W Polsce powstaje coraz wiêcej grup. Nie które z nich szybko padaj±, jednak i tak parê z nich brnie do przodu dalej. Zadbajmy o to by Polska sta³a siê pañstwem co jak by wojów zebrali to wszytko by zdobyli
Ps: ***chyli lekko czo³a*** Witam wszystkich Frehowiczów. Dzisiaj do³±czy³em do forum.
Zoranie, nieprawd± jest jakoby m³ode grupy nie by³y dopuszczane na festiwal w Wolinie. Jednak¿e zg³oszenia nale¿y wysy³aæ na kilka miesiêcy przed imprez±, bo z tego co wiem, to ju¿ wiosn± by³o zg³oszonych ok.1000 osób, a trzeba Ci wiedzieæ, ze Ostrów Rec³awski nie jest z gumy i ograniczenie ilo¶ci ludzi jest po prostu konieczne. Jestem na Wolinie od wielu lat (od 1997r.) i co roku widzê tam nowy grupy, mniej lub bardziej fajne i uwierz mi, ¿e z pewno¶ci± wiêkszo¶æ z nich nie ma "paroletniej przesz³o¶ci".
Zaprawdê humor mi poprawi³e¶ ^__^
No to rad jestem wielce! Zgadza siê, na tak oblegane imprezki to trzeba sie pisac duuuzo wczesniej. Ja zapiszê siê niedlugo na 2005rok : ) jak nie rozniesiecie w py³ grodu ch³opaki : >
A ja pytanie mam... od kiedy mozna sie logowac na miejscu? Bo mam dosc rozbiezne zdania na ten temat. Czy czwartek rano to jeszcze za wczesnie, czy akurat w sam raz?
Pozdrawiam:)
katt.
CYTAT(Kattina)
A ja pytanie mam... od kiedy mozna sie logowac na miejscu? Bo mam dosc rozbiezne zdania na ten temat. Czy czwartek rano to jeszcze za wczesnie, czy akurat w sam raz?
Pozdrawiam:)
katt.
Ja tam juz bede tez w czwartek wiec by sie przydalo wiedziec, w kazdym razie napewo organizatorzy beda juz na miejscu...
Zawsze po powrocie z imprezy jest taka sytuacja ¿e kto¶ pierwszy musi co¶ napisaæ.
Dziêkujê
Zawsze jest te¿ tak, ¿e kto¶ musi byæ drugi ! Dziekujê równie¿ :-)
By³o mi³o, ale siê skoñczy³o
...
Czy ma kto¶ z Was adres internetowych Poznaniaków, ktorzy sprzedawali bi¿uteriê?
Z góry dziêki za odpowied¼.
Te¿ ju¿ jestem
Szesna¶cie godzin drogi w jedn± strone
Padam z nóg.
Ale fajno by³o, tylko czy tam zawsze musi byæ tak gor±co?
Pozdrowionka wszystkim!
S³awa!
...idê spaæ.
P.S. Sigurd, wystylizowa³e¶ siê na swojego awatara
, nied³ugo Ci jeszcze w±sy wyrosn±
Nie ma szans, mam zarost pacholêcia pomimo zaawansowanego wieku
Jak zwykle bez karetek siê nie oby³o na Wolinie...
Fajnie by³o.
I bitki super.
Jedyny niesmak to rosyjskie w³ócznie dla których jak zauwa¿y³em g³ówn± stref± trafieñ by³y twarze.
I jak zwykle z tego powodu ju¿ drugiego dnia by³o bez drzewcówek.
Taka ¶wiecka tradycja ju¿ siê utar³a...
No i pomimo szeroko zakrojonej akcji na rzecz headshotów (brawa dla Hergera z Kruków za zajefajne koszulki
) jak zwykle by³o bez.
Eee.. rok temu by³o chyba gorzej -by³o wiêcej kontuzji.
Ale wyjecha³em przed bitw± trzeciego dnia
, wiêc nie wszystko widzia³em.
Swoj± drog±, Ruski z ostrym toporem za³atwi³ mnie tak, ¿e przez najbli¿sze tygodnie chyba sobie szabl± nie pomacham
. Nowiutka tarcza, poprzebijana w kilku miejscach na wylot te¿ do wymiany... Cu¶ siê wogóle w tym roku z Ruskimi sta³o - spad³a im technika a wzros³a para, walili mocno a nie patrzyli gdzie (jeden nawet przyatakowa³ w³asn± tarczê). Co do reszty ludzi z którymi walczy³em nie mam zadnych zastrze¿eñ, S³awa Wam.
Apropos, czy to prawda,¿e znowu kto¶ uton±, bo s³ysza³em tak± plotê.
S³awa!
Bitwy by³y fajne tylko ogrom nie¶miertelnych pip pip.
Ruskim rzeczywi¶cie w porównaniu z zesz³ym rokiem spad³a kondycja - mimo ¿e ich codzienne zaprawy zawsze wzbudza³y u mnie zachwyt.
"OS-iedle Z£A" zaszala³o i s³awa zjednoczonemu po³udniu!
p.s. Sigurd s³ysza³em od ch³opaków ¿e jedn± noc spa³e¶ pod go³ym niebem bo twój namiot gdzie¶ posia³o. Czy to prawda ?
Kurna, tego siê obawia³em, ¿e fama o uciekajacym namiocie pójdzie na Fresze
Kapusie c h ê d o ¿ o n e !!!
Fajnie by³o ale siê skoñczy³o, pi±tek niez³e m³ucki..ale Rosjan to chyba trzeba po oczach d¼gaæ bo gnojki nie padaj±...ogólnie ¶wietna zabawa i niedzielna ustawka te¿ by³a sympatyczna...NO HEADSHOTS!! NO FUN!!!
I ja te¿ tam by³em miód i piwo pi³em i setnie siê ubawi³em.
A teraz na bardziej powa¿nie:
Zacznê od minusów – my¶lê i¿ organizatorzy powinni zwróciæ uwagê na opiekê medyczn±. Co mnie bardzo zaskoczy³o punkt medyczny zwin±³ siê w sobotê wraz z wyj¶ciem ostatnich turystów i zarówno w¶ród zabezpieczaj±cych teren stra¿aków ani ochrony nie mogli¶my odnale¼æ nawet apteczki. Na szczê¶cie uda³o siê znale¼æ fachow± opiekê medyczn± w¶ród uczestników festiwalu – rodzi siê jednak powa¿ne pytanie – a co by siê sta³o gdyby chodzi³o o co¶ powa¿niejszego a nie o poparzon± d³oñ? Odyn z pewno¶ci± czuwa³ nad organizatorami – gdy¿ nie dosz³o do niczego powa¿nego – podczas nieobecno¶ci zaplecza medycznego – nie mniej jednak warto na to zwróciæ uwagê w przysz³ym roku. Przy okazji warto by siê zastanowiæ czemu apteczki nie mieli na sk³adzie ochroniarze – ich te¿ obowi±zuj± przepisy. Dla u¶ci¶lenia – wiem i¿ mo¿na wezwaæ do wypadku karetkê nie mniej jednak bywaj± sytuacje gdy dla uratowania ofiary wa¿na jest ka¿da minuta i druga sprawa – bywaj± wypadki które nie wymagaj± stawiania na nogi ca³ego pogotowia – ale s± uci±¿liwe i dobrze mieæ przy nich pomoc w widocznym miejscu a nie szukaæ po ca³ym obozie.
Drugim problemem by³ wjazd na wyspê – tu akurat jestem w stanie zrozumieæ organizatorów dlaczego – sam równie¿ nie chcia³ bym mieæ zastawionej drogi samochodami które wje¿d¿aj± na chwilê i zostaj± do koñca trwania imprezy – dla tego te¿ d³ugo zastanawiali¶my siê co zrobiæ aby unikn±æ takich sytuacji – zw³aszcza kiedy przyje¿d¿a siê po piêciu godzinach w trasie pod pierwszy szlaban o pierwszej w nocy i trzeba w dwie osoby roz³adowaæ ca³y samochód. Mo¿e dobrym rozwi±zaniem by³o by wyznaczenie obok niebieskiego królestwa (gaju toj-tojek) miejsca na tymczasowy parking z godzinn± lub pó³ godzinn± karencj± na pojazd – gotowy by³em zastawiæ kasê i dokumenty pojazdu by tylko sprawnie wy³adowaæ siê. A je¶li kto¶ przesadzi i nie bêdzie chcia³ wyjechaæ – po to jest zostawiona kaucja – starczy na wyholowanie go¶cia (nawet przez kilku uczestników w zamian za suuuty posi³ek ;) – Mog³o by siê tym zaj±æ biuro ochrony – znacznie u³atwi³o by to rozk³adanie siê i zwijanie – zw³aszcza tym którzy przyje¿d¿aj± o nietypowych godzinach. Mam wielk± nadziejê i¿ uda siê to jako¶ usprawniæ w przysz³ym roku.
Jak zwykle na tego typu imprezach czasami mo¿na by³o zauwa¿yæ lekkie oznaki chaosu – z przyjemno¶ci± mogê powiedzieæ i¿ mniejsze ni¿ na innych imprezach ;)
A co do dobrych rzeczy – ufff nie sposób ich wyliczyæ – pamiêtajcie byli¶my pierwszy raz na Wolinie wiêc wszystko by³o dla nas nowo¶ci± ale po kolei:
Zacznijmy od drobiazgów – ochrona – widaæ j± by³o i by³o to mi³e.
Zorganizowanie obozowiska – byæ mo¿e nie wszystkim podoba³ siê uk³ad alejowy – nam podoba³ siê i to bardzo – du¿o bardziej odpowiada³o nam takie rozstawienie ni¿ np. Grunwald gdzie obozy powodowa³y zamykanie siê uczestników w krêgach wzajemnej tolerancji i trudniej by³o zawi±zaæ przyja¼nie ludziom którzy byli by pierwszy raz na imprezie – na Wolinie by³o to jakby pro¶ciej bardziej naturalnie – wszyscy ¿yli¶my w osadzie i by³o to przyjazne.
Jak ju¿ o atmosferze mowa – bardzo ale to bardzo nam odpowiada³a – miêdzynarodowy (naprawdê to by³o czuæ) zjazd mia³ jak±¶ tak± radosn± i nieskrêpowan± atmosferê. Mo¿na by³o siê w³óczyæ od miejsca do miejsca – byæ mile witanym wszêdzie – i nikt nie powiedzia³ sp...j to tylko zamkniête grono. Choæ musze przyznaæ i¿ odbywa³y siê „pseudo zamkniête” imprezy – to jednak nie w znaczeniu negatywnym – mo¿na my³o siê przysi±¶æ i uczestniczyæ – wystarczy³o siê tylko zapytaæ i nie zd±¿y³o siê nam by kto¶ powiedzia³ – soory zaproszeni only ;)
Skoro ju¿ jeste¶my przy imprezach to siê dzia³o a dzia³o – niestety z racji obowi±zków ci±¿±cych na mnie – opieka nad dwoma „³asicami” ;) wymaga³a ode mnie zarzucenia dziennego ¿ycia obozowego – to po zmierzchu musze powiedzieæ ¿e siê nie nudzi³em ;)
Przy okazji jak tu ju¿ jest mowa o naszych fretkach – to jeszcze raz przepraszamy za ten pociêty nos – uprzedzali¶my nie pakowaæ palców miedzy prêty bo potn± – ale zaprawdê zapomnieli¶my dodaæ i¿ ten zakaz dotoczy te¿ innych czê¶ci cia³a. ;)
Wspania³y ¶lub, koncerty – ot tak przy ogniskach, ¶piewy, tañce, rozmowy – darmowe pokazy zdolno¶ci operowania biczem, sztuczne ognie – echh du¿o by mówiæ ale w s³owach nie oddam – trzeba by³o tam byæ.
Je¶li jeszcze mowa o atmosferze – có¿ dawno nie zd±¿y³o mi siê byæ na takiej imprezie je¶li chodzi o historyczno¶æ – przygotowywali¶my siê na imprezê w dwa dni aby tylko nie wnosiæ wielkiego „mroku” – có¿ za rok to dopiero wam poka¿emy ;)
I ostatnia rzecz – BÊBNY !!!! czemu one przestaj± graæ !!! tak ju¿ siê przyzwyczaili¶my do ich ¶piewu ¿e teraz mamy problem z za¶niêciem – czego¶ brakuje.
CYTAT(Rugiewit)
Fajnie by³o.
I bitki super.
Jedyny niesmak to rosyjskie w³ócznie dla których jak zauwa¿y³em g³ówn± stref± trafieñ by³y twarze.
I jak zwykle z tego powodu ju¿ drugiego dnia by³o bez drzewcówek.
Taka ¶wiecka tradycja ju¿ siê utar³a...
No i pomimo szeroko zakrojonej akcji na rzecz headshotów (brawa dla Hergera z Kruków za zajefajne koszulki
) jak zwykle by³o bez.
Trochê nieprawda. Gwoli trzymania siê faktów sam widzia³em (a we wszystkich bitwach sta³em w pierwszym szeregu) na w³asne oczy wyjazd w³óczni± z naszej strony na twarze Rosjan - zrobi³ to osobnik z drugiego szeregu tu¿ po mojej lewej stronie (sta³em w centrum) i by³o to dzia³anie zamierzone (kilkukrotne powtórzenie w/w akcji), wiêc nie wieszajcie tak psów na Ruskich w tej kwestii. Natomiast w kwestii nie¶miertelno¶ci LUDZI WSCHODU nadal jest to zjawisko zauwa¿lne, choæ na tle poprzednich Imprez Woliñskich i tak siê poprawi³o. W czasie bitew ten brak g³owostrza³ów/strzaog³ów (tzw. headshot-ów) to czysta teoria. Oczywi¶cie, ¿e by³y - sam ich dozna³em i sam wiele rozda³em i nikt do nikogo (przynajmniej z tego co widzia³em) nie mia³ w tej kwestii pretensji.
Ogólnie impreza cud miód palce lizaæ i obgryzaæ, a nocne korowody i tañce przy muzie Starego Olsy to czysta poezja. S³awa Bie³arusom. S³awa OSI Z£A. S³awa Wszystkim.
Pozdrawiam Was
CICHY
O¦ Z£A
a tutaj galeria sigurda w bardziej przystêpnej formie:
http://www.storm.livenet.pl/vikings/galler...04-wolin/sigurd
Pozdrawiam.
CYTAT
Trochê nieprawda. Gwoli trzymania siê faktów sam widzia³em (a we wszystkich bitwach sta³em w pierwszym szeregu) na w³asne oczy wyjazd w³óczni± z naszej strony na twarze Rosjan - zrobi³ to osobnik z drugiego szeregu tu¿ po mojej lewej stronie (sta³em w centrum) i by³o to dzia³anie zamierzone (kilkukrotne powtórzenie w/w akcji), wiêc nie wieszajcie tak psów na Ruskich w tej kwestii.
Jasne, ¿e pewnie po naszej stronie tez siê pchniêci na twarz zdarza³y, ale nie notorycznie.
Piszesz o odosobnionym przypdku jakiego¶ idioty, natomiast po drugiej stronie pchniêcia na wysoko¶ci oczu zdarza³y siê notorycznie. Sam wy³apa³em pchniêcie w przód che³mu tu¿ nad nosal, a kumpel w podbródek (na szczê¶cie na styk d³ugo¶ci w³óczni, wiêc papa ca³a)
CYTAT
Natomiast w kwestii nie¶miertelno¶ci LUDZI WSCHODU nadal jest to zjawisko zauwa¿lne, choæ na tle poprzednich Imprez Woliñskich i tak siê poprawi³o.
No rzeczyi¶cie, nie padali. A na dodatek zauwa¿y³em kilka przypadków, kiedy to wiedzieli, ¿e dostali i pokazywali, ¿e ramiê (nie przedramiê) i ¿e ramiê siê nie liczy.
Zastanawiam siê, czy które¶ z ich bractw nie ma innych stref trafieñ i nikt im nie wyt³umaczy³ obowi±uj±cych na wolinie.
CYTAT
W czasie bitew ten brak g³owostrza³ów/strzaog³ów (tzw. headshot-ów) to czysta teoria. Oczywi¶cie, ¿e by³y - sam ich dozna³em i sam wiele rozda³em i nikt do nikogo (przynajmniej z tego co widzia³em) nie mia³ w tej kwestii pretensji.
No, ale mia³o siê prawo nie pa¶æ po headshocie, bo niby oficjlnie mia³o nie byæ.
A wychodzi³y, bo miejcsami w t³oku m³ócka na ¶lepo by³a.
CYTAT
Ogólnie impreza cud miód palce lizaæ i obgryzaæ, a nocne korowody i tañce przy muzie Starego Olsy to czysta poezja.
¦wiêta prawda. Oby wiêcej takich imprez.
X edycja napewno przejdzie do historii( oczywi¶cie do jej pozytywnej czêsci). Wiêcej + ni¿ -. Jezeli ktos ma zastrzezenia do samej organizacji niech sprobuje zapanowac nad ponad 1200 osobami:) Serdeczne pozdrowienia i podziekowania dla: Ca³ej Osi Z³a ( Wojmir you are the best) dla ca³ego Turula, Zawiszy,Sigurda,Brodara, Hariego, Nidhoga ( Tatko trzymaj siê!!- Grzesiu w przysz³ym roku tez "muszelki") oraz dla ca³ej Wilczej Stra¿y (Ragnar respect)
S³awa,
jak dla mnie to bylo git....
......i niech wiadro obfito¶c i u was zago¶æi
wiecie cos o tym topielcu?
Sa juz gdzies zdiecia z ¶lubu? musimy udowodniæ w rodzinie ¿e to nie my siê o¿enili¶my - Rodzina Dorotki ma w±tpliwo¶ci ;) I przy okazji ma kto¶ pe³ne teksty weso³ego zycia wikinga i smerdka?
Uh, to byly naprawde niezapomniane trzy dni. Napewno najlepsza impreza na jakiej bylam
dla mnie poza niezliczonymi rzeszami wszedobylskich turystow wszystko bylo niepowtazalne
zreszta na turystow nie ma co narzekac, trzeba sie przyzwyczaic. szkoda tylko, ze przeslonili cala ceremonie slubna i nic nie mozna bylo zobaczyc
atmosfera festiwalu to dla mnie cos niepojetego, urzekajacego, niezwyklago. tyle swobody, radosci, przyjazni, wolnosci....nigdzie wczesniej nie udalo mi sie tego odczuc
co do topielca, zupelnie przypadkiem udalo mi sie zobaczyc cale zajscie i wylaniajace sie z wody nagie plecy. nie wiem jednak kto to byl, choc tez chcialabym wiedziec. szkoda czloweka.
pozdrowienia dla wszystkich bywalcow wolinskiego festiwalu
no tak
Wolin - super spredzone kilka d³ugich dni , spotka³o sie przyjació³ z innych ekip, pozna³o nowych ludzi. Co do bitek to jak zwykle Rosjan ponosi³o ale ch³opaki daw³ay rade. Mimo przeogromnej ilosci turysci w tym roku jako¶ tak gubili sie w duzej ilosci ludzi z klimatu.
Poza tym oczywiscie bemben robi³ chyba najlepszy klimat, jego bicie s³ysze jeszcze do tej pory. Wieczory spedzone przy ognisku dlugo jeszcze bede wspominaæ i oczywiscie nie mozna tu nie wychwalic sobotniej imprezy z tancami i ogniami - naprawde bomba.
Szkoda, ¿e to tylko kilka dni
, ach ¿eby tak choæ tydzieñ.
Pozdrawiam!
PS. Je¶li chodzi o topielca to by³ to jaki¶ turysta , ch³opaczek rocznik 1982. Tyle mi wiadomo.
CYTAT
Szkoda, ¿e to tylko kilka dni , ach ¿eby tak choæ tydzieñ.
oj to by nam w±troby wysiad³y... albo serducha, z nieprzespania
mimo kilku minusów... by³o naprawdê fajowsko
serdeczne pozdro dla Imd i Argaila (mi³o by³o was wreszcie w realu zobaczyæ) oraz dla Tryg³awów (nie dawaæ Soko³owi spirytusu!
), Kruków (piwo z wiadra to niezapomniane prze¿ycie) i Hersira ( podziêkowania za ¶piewy i super atmosferê w niedzielê, kiedy ju¿ tak ma³o nas zosta³o
I choæ by³ nieco wiêkszy chaos ni¿ rok temu - to maj±c na uwadze zwiêkszon± (znacznie) liczbê uczestników - wszystko sz³o do¶æ sprawnie. I s³awa organizatorom za to.
Elag Street rz±dzi!
Sretno!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.