pytanie nr 1: czy jes³i bêdê strzelal na tych 3ch turniejach - to punkty mi ida z 3ch czy tylko na byczynie liczy siê byczyna?
robin: ja bym nie narzeka³ ¿e grono rekonstruktorów to tylko 10 osób bêdzie - to ¶wiadczy raczej o elitarnosci tej grupy czy¿ nie? ja tam uwa¿am ¿e porz±dne RR rekonstrukcyjne to niewielki procent ca³ego ruchu a rekonstruktorzy ³uczycy niewielki procent wszystkich ³uczników. wiêc jak dla mnie to bêdzie mi³a odmiana strzelaæ w tak zacnym gronie:) - nawet je¶³i strzelaæ bêdê krótko.
[quote name='smoku' date='10:47 13.03.2012' post='328194']
pytanie nr 1: czy jes³i bêdê strzelal na tych 3ch turniejach - to punkty mi ida z 3ch czy tylko na byczynie liczy siê byczyna?
Witam!
LIczymy punkty w Byczynie tylko za Byczynê
Pozdrawiam
Mam pytanie odno¶nie turnieju ³uczniczego, a dok³adnie konkurencji z zapadkami. Czy bêd± liczone tylko trafienia gdy strza³a zostanie w celu czy tak¿e przy przestrzeleniu na wylot? W zesz³ym roku sporo punktów traci³o siê przez to ¿e materia³ nie wytrzymywa³ i strza³a wychodzi³a z drugiej strony celu.
Efendi !
Nie wiem co to za sierota nie trafia w belê s³omy z 25 metrów. Szczerze mówi±c tez siê dziwiê, ¿e siê da. Na pewno bêdzie fajnie jak co roku. Co do grozera - bardzo dziêkujê za propozycjê, ale znaj±c te ³uki to bojê siê - jeszcze siê z³amie i kolejne tysi±ce w b³oto. Mia³em powa¿n± awariê dos³ownie dwa tygodnie temu - mój piêkny hwarang postanowi³, ¿e nie bêdê z niego strzela³. Zastanawia³em siê tylko, czy tak jak na poprzednich Byczynach mogê wystartowaæ tradycyjnie ju¿ chyba (za wyj±tkiem ostatniej Byczyny, gdzie podj±³em bohatersk± i bezdennie g³upi± walkê próbuj±c si³ z zekiera) z longbowem mimo tatarskiego stroju.
Có¿, chyba bêdzie sie trzeba inaczej obszyæ, wschodnie ³uki mnie zawiod³y, a jestem pamiêtliwy i takiej zniewagi i zdrady na pocz±tku sezonu nie wybaczê.
Swoj± drog± to rekonstrukcjê nale¿y popieraæ. Bojê siê tylko, ¿e cenny przecie¿ czas turnieju zajmie 2-3 rekonstruktorów i kilka- kilkana¶cie osób z patykami i kijkami, choæ ³adnie oprawionymi w przyszywane lotki. Bardzo podoba³a mi siê inicjatywa na Biskupinie, po prostu przyznanie nagrody specjalnej za najlepsze odwzorowanie ³ucznika z epoki.
Oczywi¶cie zawsze jest nadzieja, ¿e Karol czy Adam przyjad± z naturalami i bêdzie na co popatrzeæ, my¶lê tez ¿e na Robina mo¿na liczyæ z racji profesji. Moim zdaniem trochê ma³o miejsca i czasu na osobny turniej dla reko, ale vox Efendi, vos Dei.
Pozdrawiam
Macbeth : str±cenie bêdzie siê liczyæ. nie wa¿ne czy utkwi w celu czy go tylko mu¶nie [choæ pewnie jeszcze muszê popracowaæ nad mocniejszym zawiasem, by mu¶niecie lotkami nie str±ca³o celu]
pimor: my¶lê, ¿e jako zwolennik ³ucznictwa zachodniej europy przypomnieæ muszê, ¿e natural, to nie tylko ³uk typu refleksyjnego...
a te patyki etc to pewnie Long bow czy FB i pociski do nich
zatem ³ucznictwo tradycyjne, to nie tylko ³ucznictwo z refleksów [i nie pijê tutaj do PS£T]...je¶li siê mylê, proszê mnie poprawiæ
co do czasu: my¶lê, ¿e uczestników, ze wzglêdu na obramowania turnieju, bêdzie mniej ni¿ w zesz³ym roku
uczestnicy bêd± sprawni i w miarê kulturalni, strzelimy w 2ch grupach zaawansowania w ramach eliminacji
te¿ mam nadziejê ¿e siê da 3ci tor zorganizowaæ dla reko je¶li nie... wygospodarujemy dla tej niewielkiej grupki czas miêdzy eliminacjami a 1/4 fina³u ;)... tak by ludzie odpoczêli... i ludzie postrzelali
Witam
Pewne znaki na niebie wskazuj±, ¿e jednak zawitam do majowej Byczyny. 3D w Jaworzu to jednak zbyt kosztowny i niepewny wyjazd. W ostateczno¶ci bedê jako widz, tak wiêc Pimor, pokibicujemy razem
gdy¿ mój komplet strza³ z mrocznymi osadkami niestety wyklucza mnie póki co jako uczestnika. Ale troche czasu jeszcze mam wiêc wszystko mo¿e siê zdarzyæ.
Turniej ³uczniczy 1 czy 2 dniowy?
an: rozumiem, ¿e z wielu wzglêdów nie koniecznie masz ochotê by u mas zamówiæ strza³ek; ale masz wybór ze 20 lotek, kilku kolorów, kilku stylów klejenia i minimum ze 3ch gatunków drewna, wiec wybieraæ jest w czym
wybierz, zrobimy 7 dla ciebie dobrane pod wzglêdem spinu i wagi - nie kupisz to uznamy to za po¿yczenie na czas turnieju i ju¿....rozwiazan jest kilka...
co do tego ile dni ma trwaæ...ze wzglêdu na fakt, ¿e strzelamy w kierunku zachodnim, lepiej by by³o by odby³ siê w sobotê i niedzielê; ze wzglêdu na to ze sobota to pewnie sporo pêknie bary³ek z rozweselaczami - chyba lepiej zrobiæ w sobotê;
przedyskutujemy to jeszcze i podamy konkretn± odp; na razie sk³aniamy siê ku wersji - tylko sobota - nawet je¶³i bêdzie trudno i intensywnie.
pomijaj±c sprawê spamu i totalnego odej¶cia od tematu
to chyba, doro¶li, szanuj±cy siê, powa¿ni ludzie nie powinni miauczeæ ¿a³o¶nie na ogólnopolskim forum ¿e brakuje im stroju czy strza³y a propozycje po¿yczenia chyba powinny pa¶æ na privie - kurcze bo temat za¶miecaj± - sorki ludzie ale to siê smutno czyta
poza tym, ja nie bêde jak stefan owija³ w bawe³nê - rekonstruktorzy ³ucznictwa angielskiego czy walijskiego to te¿ rekonstruktorzy, a ich ³uki to te¿ naturale... z drewna czy te¿ drewno +inne materia³y na wykoñczeniu i pimor - nie bêdê ciê sprowadza³ na ziemiê, ale ³ucznictwo tradycyjne nie koñczy siê na piêknych i ozdobnie wykoñczonych i piekielnie sprawnych ³ukach refleksyjnych - bo osobi¶cie czujê siê ura¿ony twoj± docink± o patykach etc
era patyków z leszczyny i sznurka od snopowi±za³ki dawno minê³a - a je¶li nawet, to nie sadzê by takowy sprzêt zosta³ dopuszczony do rywalizacji ma byczynie
i ostatnia konkluzja - to, ¿e rekonstrukcyjnie, ma³o ludzi bêdzie strzelaæ na byczynie - ¶wiadczyæ mo¿e albo o ma³ym zainteresowaniu rekonstruktorów byczyn±, która nie kojarzy siê jako bardzo koszerny turniej, albo ma³ej ilo¶ci koszernych rekonstruktorów w polskim RR w datowaniu tego turnieju.
[co do pierwszego - to fajnie, ¿e kto¶ ruszy³ siê by to zmieniæ i niefajnie ¿e wiesza siê na nim psy; co do drugiego, to szkoda ¿e jest ich ma³o zrzeszonych, bo wystarczy poczytaæ arcusa i siê oka¿e ze fanów ³ucznictwa rekonstrukcyjnego jest ca³a masa.]
Yam; dziêkujê za propozycjê, ale jednak nie skorzystam, gdy¿ jak wiesz strza³a to rzecz nietrwa³a i po¿yczenie nie wchodzi w grê. Jak powiedzialam czasu mam jeszcze sporo, wiêc cos wymy¶lê.
Smoku, nie rozumiem twojego przytyku, nadepnê³am ci gdzie¶ w czasie poprzednich turniejów w Byczynie na odcisk czy co? Po to jest forum by wyja¶niaæ kwestie i zadawaæ pytania. A organizator odpowiada i wyja¶nia. Jaki regulamin jest to wszyscy przeczytali, jedni siê z nim zgodzili, inni nie, jeszcze inni próbuj± jako¶ dopasowaæ siê do wymagañ i tyle. Byczyne bardzo lubie i wielokrotnie na niej bywa³am i trochê mnie zirytowa³ fakt, ¿e w tamtym roku (i poprzednich) w tym samym stroju i z tym samym sprzêtem zakwalifikowa³am siê do turnieju a w tym ju¿ nie. Ale jak to powiedzialam moge pokibicowaæ. I nie mam o to pretensji bynajmniej do organizatora.
smoku: nie skacz do garde³... troszkê obiegli¶my od tematu ale nei tak daleko.
ann:
1: moje strza³y siê nie sypi± tak szybko.. a przynajmniej nie przy twoim ¶wietnym trafianiu w cel nie we wszystko naoko³o; a skoro proponujê to wiem i liczê siê z brakiem zwrotu... [pewnie bym nawet nie powiedzia³ by¶ odda³a] ale jak nie to nie ;)
2: sprawa stroju i wymagañ... jasne.. ale sama wiesz ¿e trzeba siê rozwijaæ, a nijak turniej o charakterze rycerskim w ramach rozwoju nie mo¿e mieæ plastików, glanów w owijkach etc, wiêc nie mo¿e siê rozwijaæ je¶li nie zast±pimy plastików naturalami i bisoków drewniakami czy naturalami wschodnimi....etc...
nie pora tutaj dyskutowaæ nad konieczno¶ci± rozwoju i upoprawniania ³ucznictwa w polskim rr - ale krok ku lepszemu charakterowi rekonstrukcyjnemu jest konieczny - je¶³i siê mylê w przysz³ym roku organizatorzy powróc± do plastików i ca³ej reszty...
Pomys³ z rekontrukcj± jest chwalebny, natomiast nie zapominajmy, ¿e oprócz rekonstruowania stroju warto postaraæ siê o równie wybitn± rekonstrukcjê samego strzelania. Srednioprzeciêtny ³ucznik sprzed lat cwiczy³ codziennie i o strój dba³ ma³o. Natomiast dzi¶ zwracamy uwagê na opakowanie, ale zapominamy o szkoleniu umiejêtno¶ci. I podej¿ewam, ¿e to mia³ na my¶li Pimor wspominaj±c o patykach i takich tam. Nie bez powodu wymieni³ Adasia, który jako rekonstruktor dba nie tylko o wygl±d, ale równie¿ o technikê. Turniej ³uczniczy jak sama nazwa wskazuje ma wy³oniæ najlepszego ³ucznika, a nie naj³adniejszego. Tak¿e niech podzia³ jest, ale bêdê siê bacznie przygl±daæ kunsztowi rekonstruktorów, bo semi - jak sama nazwa wskazuje - s± semi, czyli strzelaæ mog± byle jak, ale rekonstruktorzy powinni równie du¿o uwagi przy³o¿yæ do samego strzelania co do swojego sprzêtu i stroju.
Nie przypominam sobie, bym komu¶ wytyka³ osobi¶cie cokolwiek na forum. Tym bardziej boli mnie, ze jaki¶ Smoku (nie znamy siê o ile wiem, a jezeli tak to chyba po imieniu) zarzuca mi jojczenie czy narzekanie.
Na Byczynie startujê od 3 lat jako ³ucznik. Od tego tez czasu jestem dopuszczany do turnieju czy to z longbowem czy z hwarangiem (wcale nie piêknie zdobionym, wrêcz nie³adnym w moim odczuciu).
Staram siê zorientowaæ, czy mogê wystartowaæ w turnieju czy nie.
Zmienia siêkszta³t turnieju w Byczynie i nie mam co do tego zatrze¿eñ. Wolê dowiedzieæ siê na Forum, czy moja podró¿ tam ma sens, czy te¿ zostanê zdyskwalifikowany na starcie. Jest to weekend majowy i znam wiekle przyjemnych sposobów na spêdzenie go.
Dziêkujê An, ¿e rozumiesz z jakiego punktu wychodzê w tej dyskusji. Razem stawali¶my w szranki na Byczynie i dobrze wiemy o co chodzi. Szkoda, ¿e w ten sposób.
Stephan: nie muszê przypominaæ ¿e w moim po¶cie wyra¼nie zaznaczy³em, ze Robin ( czyli £ukasz Nawalny, Camelot) Adam (Adam Swoboda, autor piêknej ksi±¿ki i posiadacz wspania³ego ³uku) mog± imprezê u¶wietniæ swoj± obecno¶ci±. Przez patyki rozumiem posiadaczy ³uków wystruganych w³a¶nie z patyka, zwykle 17 letnich z wypiekami na twarzy. £uki angielskie (nie z patyka, lecz drzewa) to jest wyzsza szko³a i du¿a sztuka. Niemniej jednak podtrzymujê, ¿e naturali zgodnych ze strojem bêdzie niewielu. St±d moje zapytanie.
Smoku.
Po pierwsze. Efendi z³o¿y³ eleganck± propozycjê. Jest on równiez gospodarzem turnieju.
Nie widzê powodu by nie zauwa¿yæ ¿e wykazuje on dobr± wolê sk³adaj±c na forum podobn± deklaracjê. Nie robi tego zapewne bez powodu.
Od kilku lat wymogi co do strza³ i ³uków na Byczynie by³y niezmienne. Moje pytania s± jak najbardziej na miejscu i rzeczowe, gdy¿ o ile wiem sporo osób ma podobne w±tpliwo¶ci. W tym An (wielokrotna zwycie¿czyni tego i innych turniejów o ile pamiêæ nie p³ata mi figli).
Strzelanie za¶ z piekielnie szybkich ³uków jest du¿o trudniejsze ni¿ z longbowa. Co kazdy kto mia³ szansê sprobowaæ obu, wie. Na turnieju w którym strzela siê do 40 metrów szybki ³uk jest przeszkod±, nie zalet±.
Nie przypominam sobie zebym krytykowa³ tak¿e rekonstruktorów ³ucznictwa walijskiego czy angielskiego. Musia³bym wówczas krytykowaæ co najmniej kilku cz³onków PS£T ( w tym cz³onka zarz±du naszego stowarzyszenia, który ³uki takie wyrabia i to z du¿ym miêdzynarodowym powodzeniem). Trzeba naprawdê mieæ z³y dzieñ, by doszukiwaæ siê w moich postach takiego znaczenia.
Twoja ostatnia za¶ konkluzja jest absolutnie nietrafna. Byczyna przyci±ga³a przez ostatnie lata takich ³uczników, dla jakich by³ pisany regulamin. St±d teraz duza grupa semi - rekonstruktorów, kiedy¶nazywanych po prostu ³ucznikami nie rozumiej±cych do koñca o co chodzi. Przez lata utar³o siê jakim turniejem i na jakich zasadach jest Byczyna. St±d niezrozumienie zmiany, pytania czy w±tpliwo¶ci zwi±zane z nowymi regulacjami.
Zatem to "miauczenie" powiniene¶ "odszczekaæ".
Co za¶ tyczy siê po¿yczania ³uków i strza³, to ka¿dy profesjonalny ³ucznik (doros³y czy jak tam zwa³) wie ¿e to nie wchodzi w grê. Powodów nie ma co na wet tu przytaczaæ.
An dobrze zauwa¿y³a, ¿e to co by³o normalne przez kilka lat, teraz wyklucza z turnieju ³uczników bêdacych w poprzednio jego trzonem. Ja sam w Byczynie dwukrotnie w ci±gu trzech lat stawa³em na tzw "podium". Teraz nie mogê w tym turnieju wyst±piæ ze wzglêdu na zmiany w regulaminie.
Moje w±tpliwo¶ci zosta³y rozwiane i teraz wiem, ¿e w tym roku siê nie pojawiê by z Wami postrzelaæ. Stanowisko organizatora jest jasne - turniej zmierza w kierunku rekonstruktorskim. Ja natomiast nie. Dla mnie zawsze liczy³y siê i bêd± liczyæ umiejêtno¶ci, nie strój czy procent zawarto¶ci sk³adników naturalnych w ³uku. Proszê nie traktowaæ tego jako obrazê czy krytykê.
Mam wielk± nadziejê, ¿e za kilka lat na Byczynie bêdzie kilkudziesiêciu rekonstruktorów strzelaj±cych na tak wspania³ym poziomie, na jakim strzelali semi-rekontruktorzy w latach ubieg³ych. Celnych strza³ów !
turniej nie zosta³ podzielony na lepszych czy gorszych
i ja jako prowadz±cy czê¶æ ³ucznicz±, nie mam zamiaru oceniaæ kogo¶ po opakowaniu tylko po ilo¶ci punktów jakie uzyska
pimor mylisz siê:
1: turniej nadal nastawiony jest na semi-rekonstrukcjê - nawet je¶li zosta³y wykluczone osady plastikowe, to niewielkie utrudnienie w stosunku do zesz³ego roku, chyba jedyna zmiana w regulaminie dla tej czê¶ci strzelaj±cych + ogólna spójno¶æ ³uku i stroju
mimo wszystko rekonstruktorzy którzy w regulaminie maj± wiecej poprzeczek do przeskoczenia.
2: wystrugane patyczki nie bêda dopuszczone do strzelania, mo¿e dlatego, ze to wystrugane patyczki a nie ³uki - i wierz mi lub nie; po 15 sezonach jako ³ucznik, potrafiê odró¿niæ ró¿nicê.
3: ilu ³uczników tradycyjnych przyje¿d¿a³o... co do konkluzji smoka; niestety, bêd±c nieco z boku grup i wspó³pracuj±c poza koneksjami klubowymi, wiele nas³ucha³em siê o ma³ej koszerno¶ci byczyny jako turnieju rekonstrukcyjnego - ca³e szczê¶cie ¿e z roku na rok to siê zmienia na +
ja luzujê koparkê; je¶³i pimor uwarzasz ze co¶ nie tak napisa³em; to odszczekuje, odmia³kujê i od.. co tam jeszcze kilka zwierzatek robi
to, ze takie sprawy na priv siê za³atwia, to chyba kwestia kultury forum - moze siê mylê, mo¿e po porstu nie lubiê za¶miecania w±tku, sorki jak urazi³em, mnie uczyli by za³atwiac to na priv i trzymaæ siê tematu;
regulamin byczyny 2012 jest jaki jest; mo¿na dopatrywaæ siê jego lepszych i gorszych stron - jak wszêdzie i zawsze;
100% ludzi nie zadowolisz - bo siê nie da - to tylko polska;
zatem przyjmujê go jakim jest i siê do niego dostosowujê - nawet je¶li szarawary zmieniæ bêde musial na nogawice - to tylko 1mb we³ny nic kosztownego;
a nie s±dzê, i nic nie jest napisane w regulaminie - by strój wymagany byl spojno¶ci± z grup± spo³eczn±, tylko z epok± - zatem wyko¿ystam ten motyw i zamiast w przeszywce, lebce i LB wyjdê z plaskim i w robe i ty¿ regulamin spelniê.
pimor
a je¶³i ju¿ ja pije do ³uków tradycyjnych - to chyba dosæ dobrze napisa³em co i jak, a prócz ³ukasza i 20 innych dobrych rzemie¶lników mamy w polsce robi±cych naturale, którzy nie tak znowu mocno sa wypromowani
[i nie obra¿em i nie mówiê i nie podwa¿am cz³onka zarz±du PS£T - ³ukasza - wytórce, urzytkownika tych luków] pytanie: to ile procent PSLT ma ³uki typu Lb lyb FB ? a ile typu refleksyjnego? zreszt±, kazdy jak che to siê zapisuje, jak nie to nie, nie moja sprawa.
ale sugerowanie ze stefan pomyli³by patyczek z LB to ju¿ ... wcale nie lekka ironia
niemniej - sorki za odejscie od meritum; za nerwy i cal± resztê; ja pytanei zadalem, dzieki za odpowed¼, do zoabczenia na byczynie w mi³ej, przyjaznej i otwartej atmosferze, bez nerwów kumoterstwa i narzekania....
gar¶æ informacji dodatkowych co do turnieju ³uczniczego:
1: turniej bêdzie jednodniowy - strzelamy w sobotê do skutku z przerw± na konie, czarnoprochowców i ca³± resztê atrakcji nie³uczniczych na naszym torze.
2: po rozmowie z effendim, uzyska³em zapewnienie, ¿e da siê powiesiæ 3 s³omianki na torze - wiêc strzelaæ bêd± 3 osoby na raz, pó¼niej 2ga trójka i do tarcz. czyli przy jednym liczeniu przy tarczy bêdzie 6 ³uczników
3: ka¿dy bêdzie mia³ osobn± kartkê do zapisu tury i punktów; jednocze¶nie uprasza siê o sprawne pochodzenie po turze do stanowiska gdzie bêdziemy przenosiæ te wyniki na listê g³ówn± gdzie bêd± zliczane - ka¿dy wynik oczywi¶cie prosimy by przeliczyæ osobi¶cie, by unikn±æ pomy³ek i nieprzyjemnych sytuacji w sytuacji kto odpada a kto przechodzi dalej!
Zastanawia mnie jedno... W³a¶nie mam w³asnorecznie wystruganego ,, patyczka,, .Czy bêde mia³ przyjemno¶æ postrzelac na turnieju? £ukasz Nawalny widzia³ i ocenia³ te moje ,,patyczki,,. Ciekawe jak organizatorzy ³uczniczego je oceni±.
CYTAT(stephan z yam @ 20:14 16.03.2012)
gar¶æ informacji dodatkowych co do turnieju ³uczniczego:
1: turniej bêdzie jednodniowy - strzelamy w sobotê do skutku z przerw± na konie, czarnoprochowców i ca³± resztê atrakcji nie³uczniczych na naszym torze.
2: po rozmowie z effendim, uzyska³em zapewnienie, ¿e da siê powiesiæ 3 s³omianki na torze - wiêc strzelaæ bêd± 3 osoby na raz, pó¼niej 2ga trójka i do tarcz. czyli przy jednym liczeniu przy tarczy bêdzie 6 ³uczników
3: ka¿dy bêdzie mia³ osobn± kartkê do zapisu tury i punktów; jednocze¶nie uprasza siê o sprawne pochodzenie po turze do stanowiska gdzie bêdziemy przenosiæ te wyniki na listê g³ówn± gdzie bêd± zliczane - ka¿dy wynik oczywi¶cie prosimy by przeliczyæ osobi¶cie, by unikn±æ pomy³ek i nieprzyjemnych sytuacji w sytuacji kto odpada a kto przechodzi dalej!
Jednodniowy? raczej kilku godzinny. Zacznie siê o 11 mo¿e pó¼niej a o 16 bêdzie kicha ze strzelania bo pod s³oñce (tor jest na zachód). Do tego jak sam piszesz kilka przerw na pokazy i swawole to wybacz ale ile konkurencji upchniesz. Ka¿dy strzeli kilka strza³ i do domu. Jeszcze chcesz podzieliæ ( s³uszny podzia³) na ³uczników tradycyjnych i historycznych. Zdaje siê, ¿e chcesz jak najlepiej ale wyjdzie jak zawsze czyli kicha.
Wiem, ¿e to mój pierwszy post i zarzucicie mi trollowanie ale lubi³em turniej w Byczynie i serce mi rozwala jak z roku na rok turniej ³uczniczy stacza siê na dno.
Czy tak trudno zrobiæ dwudniowy porz±dny turniej ³uczniczy bez partyzantki.
Jednodniowy? raczej kilku godzinny. Zacznie siê o 11 mo¿e pó¼niej a o 16 bêdzie kicha ze strzelania bo pod s³oñce (tor jest na zachód). Do tego jak sam piszesz kilka przerw na pokazy i swawole to wybacz ale ile konkurencji upchniesz. Ka¿dy strzeli kilka strza³ i do domu. Jeszcze chcesz podzieliæ ( s³uszny podzia³) na ³uczników tradycyjnych i historycznych. Zdaje siê, ¿e chcesz jak najlepiej ale wyjdzie jak zawsze czyli kicha.
Wiem, ¿e to mój pierwszy post i zarzucicie mi trollowanie ale lubi³em turniej w Byczynie i serce mi rozwala jak z roku na rok turniej ³uczniczy stacza siê na dno.
Czy tak trudno zrobiæ dwudniowy porz±dny turniej ³uczniczy bez partyzantki.
[/quote]
Witam!
Co prawda to Yamy w porozumieniu ze mna organizuja turniej ³uczniczy, ale zabiore g³os i ja
Turniej ³uczniczy moze trwac i od pi±tku od rana, do niedzieli po po³udniu. Czy ³ucznicy bed± zadowoleni, zalezy tylko od nich. Wiadomo ze ka¿dego siê nie zadowoli(czytam te posty)
Czy jest jaka¶ recepta? jest! w miesi±cu wrze¶niu moge zorganizowac turniej tylko ³uczniczy,wtedy postrzelacie od piatku do niedzieli a i miejsca do spania dla 70 ludzi w grodzie pod dachem bêd±. Czekam na propozycje.
Teraz jak chcecie, to mo¿ecie strzelaæ i do niedzieli, tylko czy bed± chêtni? Yamy, mo¿e fina³ w niedzielê? Pamiêtajcie takze o innych sprawach, odbeda sie turnieje w miotaniu toporem, w³óczni± i no¿em, a tak¿e biegi druzynowe i dla dam, bitwa ³ucznicza. Czy nie chcecie braæ w nich udzia³u?
Reszta to juz sprawa Yamu(he,he) i ³uczników. Ja organizujê resztê
Pozdrawiam
³ucznik... wszystko fajnie; zapowiada siê ¿e zaczniemy przed 10:00
to raz a dwa; jednak wychodzi na to ze w niedziele wiêkszo¶æ ludzi jedzie i ma kaca i je¶li nie wyjazd wczesny to pó¼ne kacowe wstawanie rozwala dwudniowo¶æ turnieju;
chêtnie zrobiliby¶my pi±tek sobota - ale zarz wyskocz± ci, którzy pracuj± w pi±tek.. i nie mog± 1dnego dnia wolnego wzi±æ.. etc...
wszystkich nie zadowolê. je¶li bêdzie zielone ¶wiat³o na pi±tek sobota - upchniemy tytle konkurencji ¿e od æwieræfina³u bêdziecie wymiotowaæ z nadmiaru strzelania.
mo¿e byæ te¿ sobota niedziela.. ale bez g³osu sprzeciwu od skacowanych, wcze¶nie wstaj±cych i pó¼no jad±cych...
jeszcze jest chwila... na podjêcie decyzji, jeste¶my elastycznie w terminie... wszystko by was zadowoliæ.
czekam na wie¶ci...
Odpowiadaj±c na pytanie ilu cz³onków PSLT sprzela z LB, FB czy PBHB - trudno powiedzieæ. £ucznicy w stowarzyszeniu strzelaj± zarówno z ³uków tradycyjnych ale tak¿e z tzw hunterów. Czêsto jeden ³ucznik posiada kilka ³uków.
Najlepiej oceñcie sami - wejd¼cie proszê na moj± stronê
http://centrumlucznictwatradycyjnego.wordpress.com/ i obejrzyjscie zdjecia z ostatniej organizowanej przez PSLT imprezy. Turniej co prawda halowy, ale mo¿na zobaczyc jak wygl±daj± dzia³ania Stowarzyszenia. Obejrzyjcie zdjêcia, policzcie maty, obejrzyjcie ³uczników i ich sprzêt.
Stowarzyszenie jest w pewnej mierze reakcj± srodowiska ³uczników tradycyjnych na z³± organizacjê wiêkszo¶ci niestety turniejów ³uczniczych organizowanych przy czy na turniejach rycerskich.
CYTAT(stephan z yam @ 22:31 17.03.2012)
³ucznik... wszystko fajnie; zapowiada siê ¿e zaczniemy przed 10:00
to raz a dwa; jednak wychodzi na to ze w niedziele wiêkszo¶æ ludzi jedzie i ma kaca i je¶li nie wyjazd wczesny to pó¼ne kacowe wstawanie rozwala dwudniowo¶æ turnieju;
chêtnie zrobiliby¶my pi±tek sobota - ale zarz wyskocz± ci, którzy pracuj± w pi±tek.. i nie mog± 1dnego dnia wolnego wzi±æ.. etc...
Je¿eli ludziom przeszkadza kac w dokoñczeniu turnieju, to oznacza tylko jedno - nie przyjechali na turniej, a jedynie spotkaæ siê ze znajomymi. Absolutnie nie nale¿y takowych zaliczaæ do grona ³uczników tylko do przypadkowych strzelców. A ju¿ podejmowanie decyzji na temat kszta³tu turnieju na podstawie tego, ze sobie uczestnicy pochlej± jest tym bardziej ¿enuj±ce, bo pochlaæ mogê sobie w domu codziennie i nie musze po to jechac a¿ do Byczyny. Zreszt± sama nie jestem ¶wiêta - w³a¶nie ze wzglêdu na "z³e samopoczucie" nie bra³am udzia³u w drugim dniu zawodow na mojej pierwszej Byczynie. Ale do nikogo nie mia³am pretensji, w miarê mijania kaca coraz bardziej w¶cieka³am siê na siebie. I tyle. A drugi dzieñ mo¿e siê zaczaæ o 9 i skoñczyæ o 12 - jest czas na policzenie wyników i dojechanie do domu, nawet tym co z daleka. Jeszcze raz powtarzam - jak kto¶ ma kaca i nie jest w stanie wstaæ, to znaczy, ¿e turniej ³uczniczy jest dodatkiem do ca³ej reszty. A je¿eli ma z tym problem sêdzie - no có¿, ja jak organizujê turniej nie pijê ani kropelki, bo wiem, ze mam pewne zadania. A jak wiedz± Ci co mnie znaj±, walczyæ muszê ze sob± ca³± soba, bo za ko³nierz nie wylewam. Ale trzeba sobie zadaæ pytanie - czy to co robiê jest profesjonalne, czy zalezy mi na wysokim poziomie czy te¿ mam to w dupie i trzymam poziom typowo polski. Je¿eli tak, to moze lepiej napisaæ, ¿e bêdzie to rewia mody i piknik ³uczniczy, a nazwê
turniej ³uczniczy zarezerwujmy na imprezy, gdzie ka¿dy ³ucznik odda minimum 80 strza³ów, na rundy czeka 15 minut max, ma warunki, które go nie obra¿aj± i liczy siê jego kunszt.
sobota od 10:00 eliminacje dla obu grup.
niedziela od 9:00 æwieræ fina³y pó³fina³y i fina³y dla obu grup.
WItam!
Tak przedstawia sie program turnieju w Byczynie:
Program
Miêdzynarodowego Turnieju Rycerskiego
4-6 maja 2012 r.
pi±tek, 4 maja
Przyjazd bractw rycerskich, rozbijanie obozowiska ¶redniowiecznego
22.00 – odprawa dowódców
sobota, 5 maja
od 8:00 .05.05. do 8:00.07.05.– wydawanie posi³ków
od godz 12:00 eliminacje rzutu no¿em, toporem i w³óczni±
10.00 - rozpoczêcie turnieju ³uczniczego na podgrodziu
11.00 – powitanie bractw z Polski, Czech, S³owacji, Niemiec, Austrii, Ukrainy, Litwy, £otwy i Bia³orusi
11.15 – Orientalny taniec brzucha Belly Princess
11.30 - Medieval & Celtic Band Stout
12.15 – Bieg dam
13.15 – Pokaz walk i artylerii z £odzi i Opolskiego Bractwa Rycerskiego
13.45 – Bieg rycerski
14.45 – Zespó³ Roderyk
16.00 – Pokaz konny na podgrodziu
16.30 – Zespó³ Irdorath (Bia³oru¶)
17.00 –Skryptorium – nauka kaligrafii ¶redniowiecznej (dla cz³onków bractw rycerskich)
17.00 – Turniej bojowy
18.30 – Bitwa
19.00 - Medieval & Celtic Band Stout
19.30 - Orientalny taniec brzucha Belly Princess
20.00 – Pokaz katowski nabijania czarownicy na pal, nadziewanie na hak, palenie brrrrrr!!! (S³owacja)
21:00 – Zespó³ Irdorath (Bia³oru¶)
22:00 – Pokaz ognia i neon show (Bia³oru¶)
ok. 22.30 – Uczta w karczmie
niedziela, 6 maja
11.00 - 16.00
12:00 fina³ rzutu toporem, no¿em i w³óczni±
- jarmark ¶redniowieczny
- zwiedzanie sali tortur z przewodnikiem (wej¶cia co pó³ godziny)
- fina³y turnieju ³uczniczego na podgrodziu (godz. 09.00)
- nauka strzelania z ³uku
- karczma staropolska
- nauka rzutów w³óczni±, no¿em, toporem
- czerpanie papieru
- nauka tañca ¶redniowiecznego
- nauka pisania gêsim piórem
- nauka tkactwa ¶redniowiecznego
- rzut do jaja
- krêgle ¶redniowieczne
- gry i zabawy plebejskie
- pokaz artylerii ¶redniowiecznej
W sobote odbedzie siê dla cz³onków Bractw skryptorium.Potrzebne materia³y zabezpieczymy.
Chetni prosze zg³aszaæ siê do mnie. Decyduje kolejno¶æ zg³oszen, osób mo¿e byc tylko 10.
Nie napisali¶my wszystkich punktów programu(moda -Austria, taniec i teatr-Po³ock.....)
Ale w praniu " one bêd±.
Pozdrawiam
efendi
Super ¿e turniej nie nakalda sie na BN. Efendi listy zawodników s± jeszcze otwarte?
CYTAT(Robert Szatecki @ 19:33 21.03.2012)
Super ¿e turniej nie nakalda sie na BN. Efendi listy zawodników s± jeszcze otwarte?
Tak, zg³oszenia do : ewawawoczny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam
Stefan... jako, ¿e mój strój ¶mierdzi "wikingiem" to w przypadku, kiedy nie bêdzie na tyle ³adnie ¿ebym móg³ wyst±piæ z laminatem w "kat. B" tylko w XIIIw. majtasach to zostanie mi siedzenie przed swoim kramem albo obok An i dopingowanie znajomych.
Oczywi¶cie nie bierz tego jako przytyk - to tylko moja niewydolno¶æ finansowa sprawia, ¿e nie mam opcji uszycia kostiumu.
Eeee, my¶lê, ¿e nie bêdzie tak ¼le i zostaniesz dopuszczony i An te¿. W przeciwnym razie bêdzie wiêcej obserwatorów jak strzelaj±cych a co gorsza wielu ju¿ zrezygnowa³o z przyjazdu
Sam siê zastanawiam czy mój strój i ³uk w komplecie przejd± weryfikacjê w kategorii „B”, w razie czego zwêdzê strój Efendiemu, powinien na mnie pasowaæ.
Witaj!
Ze wzglêdu na to ¿e kasztelan zamku Bolków troche sobie zmasakrowa³ krêgos³up(jest po operacji), turniej na zamku w Bolkowie sie nie odbêdzie
W zwi±zku z tym, ci co beda chcieli, moga z KLiczkowa jechac do Byczyny, rozbic siê obozem w lesie a jak bedzie wolny gród(a chyba bêdzie), to ew pomieszkaæ do 4.05 w Grodzie.
Jakie¶ jad³o znajdê, a czas mozna sensownie wykorzystac. Zrobimy warsztaty z archeologii, pisania gêsim piórem, nauczymy tkac na ró¿ne sposoby, robiæ sznury-w tym ozdobne, czerpac papier i robiæ swiece. Jak poprosimy Leszka , to i ko³o garncarskie siê znajdzie.
Pozdrawiam
efi
W sumie sprawa mnie bezpo¶rednio nie dotyczy, ale z ciekawo¶ci± czytam o turnieju ³uczniczym, a raczej o reakcjach na podniesione wymagania.
Wtr±cê zetem swoje 3 grosze jako uczestnik (i organizator) imprez do¶æ krañcowo odmiennych od tego co odbywa siê od lat w Byczynie.
Z punktu widzenia bywalca (i wspomnianego organizatora) datowanych imprez XIII pretensje do Stefana o to, ¿e nie pozwala na plastikowe elementy w strza³ach, czy wymaga spójnego historycznie stroju s± do¶æ zabawne. Mamy rok 2012, a nie 1998 i takie wymagania nie powinny robiæ na nikim wra¿enia, a tym bardziej wywo³ywaæ nerwów i pretensji.
Niektórzy dziwi± siê, ¿e rekonstruktorzy Byczynê omijaj± szerokim ³ukiem- przyczyn± jest w³a¶nie to, ¿e w/w impreza sta³a siê w powszechnej opinii swego rodzaju skansenem, gdzie podej¶cie sportowe, czy to do ³ucznictwa, czy stroju i uzbrojenia dominuje nad historycznym, a to ostatnie jest tam wrêcz czêsto wy¶miewane i wyszydzane.
Nie twierdzê, ¿e to absolutna prawda, ale takie w³asnie opinie o Byczynie kr±¿±.
Absolutnie w tym miejscu nie oceniam i nie warto¶ciujê, ¿e to jest z³e, a to co robi± inni jest dobre. W naszym ¶wiatku jest miejsce dla rekonstruktorów, pseudorekonstruktorów, jak i antyrekonstruktorów. K³opoty pojawiaj± siê wtedy, gdy dwie ostatnie grupy próbuj± deprecjonowaæ pierwsz±. Z boku wygl±da to do¶æ paskudnie, niezale¿nie od intencji.
Patrz±c na Wasz± dyskusjê z pewnego dystansu mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e komu¶ zale¿y na tym, by turnieje byczyñskie pozosta³y na marginesie poprawnych historycznie imprez, a nawet zosta³y poza ten margines usuniête.
Ja ze swojej strony mocno kibicujê Yam'om w ich chêci podnoszenia poziomu poprawno¶ci sprzêtu i ¿yczê wytrwa³o¶ci w egzekwowaniu (i to bezlitosnym) zasad, które zaaprobowa³ G³ówny Organizator.
K³aniam siê nisko
Amor
A czy wiadomo ju¿ czy odbêdzie siê "bojowy" (omawiany w dziale ³ucznictwo) turniej ³uczniczy na pacynki? A je¶li tak to kiedy?
wedle moich obliczeñ ¶roda czwartek piêtek do 18:00[2-4.05] s± wolne ze wzglêdu na przykry brak bolkowa
proponujê zatem by w tych dniach, na podgrodziu odby³y siê warsztaty ³ucznicze i turniej dla wszystkich chêtnych [nad nagroda jeszcze siê pomy¶li czy ma byæ i jaka]
totalnie niedatowany strojem - sprzêt mile widziany jak najbardziej odtwórczy [ale plastiki w osadach cerd i indycze lotki z u¶miechem zawitam]
w grê wchodzi³o by co najmniej kilka konkurencji dziennie 6*6 strza³ów na turê - wiec my¶lê ¿e spokojnie po 150 strza³ów dziennie
z jedzeniem mo¿e byæ krucho ale z dobrym humorem w podgrodziowym obozowisku YAM nigdy, i rozweselacz siê znajdzie etc.
wiêc je¶li Effendi nie zaka¿e i bêd± chêtni... na strzelanie
nic nie stanie nam na przeszkodzie....
co do ³uczniczego sobota - niedziela:
dzi¶ ju¿ wiem, ¿e bêd± nie 3 a 4ry s³omianki obok siebie - wiêc usprawni i przyspieszy to strzelanie
mam nadziejê ¿e i z korzy¶ci± by 1-2 konkurencje wiêcej w eliminacjach strzeliæ
oraz s³ysza³em, ¿e zamiast okr±g³ych balotów s³omy, bêd± prostok±tne - wiêc tym razem kozy bêd± jeszcze bezpieczniejsze
Z mojej strony mogê zaproponowaæ dla chêtnych, którzy przyjad± na podgrodzie Byczyny wcze¶niej wspólne strzelanie z ³uku na koniu. Warunkiem jest dobra umiejêtno¶æ jazdy konnej. Mo¿emy wymieniæ jakie¶ do¶wiadczenia, pojechaæ w teren i zrobiæ ognisko. Mieszkam 12 km. od Grodu i jestem w ci±g³ym kontakcie z Efendim.
[quote name='Marek Hilgendorf' date='22:10 26.03.2012' post='329005']
W sumie sprawa mnie bezpo¶rednio nie dotyczy, ale z ciekawo¶ci± czytam o turnieju ³uczniczym, a raczej o reakcjach na podniesione wymagania.
Wtr±cê zetem swoje 3 grosze jako uczestnik (i organizator) imprez do¶æ krañcowo odmiennych od tego co odbywa siê od lat w Byczynie.
Z punktu widzenia bywalca (i wspomnianego organizatora) datowanych imprez XIII pretensje do Stefana o to, ¿e nie pozwala na plastikowe elementy w strza³ach, czy wymaga spójnego historycznie stroju s± do¶æ zabawne. Mamy rok 2012, a nie 1998 i takie wymagania nie powinny robiæ na nikim wra¿enia, a tym bardziej wywo³ywaæ nerwów i pretensji.
Niektórzy dziwi± siê, ¿e rekonstruktorzy Byczynê omijaj± szerokim ³ukiem- przyczyn± jest w³a¶nie to, ¿e w/w impreza sta³a siê w powszechnej opinii swego rodzaju skansenem, gdzie podej¶cie sportowe, czy to do ³ucznictwa, czy stroju i uzbrojenia dominuje nad historycznym, a to ostatnie jest tam wrêcz czêsto wy¶miewane i wyszydzane.
Nie twierdzê, ¿e to absolutna prawda, ale takie w³asnie opinie o Byczynie kr±¿±.
Absolutnie w tym miejscu nie oceniam i nie warto¶ciujê, ¿e to jest z³e, a to co robi± inni jest dobre. W naszym ¶wiatku jest miejsce dla rekonstruktorów, pseudorekonstruktorów, jak i antyrekonstruktorów. K³opoty pojawiaj± siê wtedy, gdy dwie ostatnie grupy próbuj± deprecjonowaæ pierwsz±. Z boku wygl±da to do¶æ paskudnie, niezale¿nie od intencji.
Patrz±c na Wasz± dyskusjê z pewnego dystansu [b]mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e komu¶ zale¿y [/b[b]]na tym, by turnieje byczyñskie pozosta³y na marginesie poprawnych historycznie imprez, a nawet zosta³y poza ten margines usuniête.
[/b]
Witam!
Twoje s³owa zobligowa³y mnie do napisana kilku zdañ. Na turniej w Byczynie do tej pory przyje¿d¿a³o nie mniej niz ok 450 osób, z nie mniej niz 7 krajów. A bywa³o ¿e i 750 z 12. W zasadzie jest to impreza najwiêksza po Grunwaldzie( w ramach XIV-XV w). Jak juz kiedys gdzie¶ napisa³em,nie ka¿emy sobie wysy³aæ fotografii,ani nie powo³ujemy komisji strojów. KA¯DY
sam ma zadbac o to ¿eby wszystko by³o w porz±dku. Jezeli kto¶ tego nie potrafi, to sam ma siê wstydziæ za siebie , a nie zrzucaæ winê na Byczynê, bo do takowej sie nie poczuwamy. Jeste¶my juz doro¶li i g³upio wygl±da gdy kogos sie traktuje jak szczeniaka,no, chyba ze nim jest i olewaj±c organizatorów, wygl±da jak dziad. Dlatego tez zmienilismy sposób organizacji turnieju, my¶lê ¿e z po¿ytkiem dla wszystkich.
Pozdrawiam
efendi
Mo¿e warto siê zastanowiæ nad niezapraszaniem ludzi, którzy maj± w pompie pro¶by organizatorów? Jak jednego roku zamiast 450 przyjedzie 200 osób to naprawdê nic siê nie stanie, bo praktyka dowodzi, ¿e dobrze zrobione ekipy zwykle wiedz± po co przyje¿d¿aj± i potrafi± zapewniæ publiczno¶ci godziw± rozrywkê. Taka w koñcu jest specyfika otwartych imprez.
Dziêki temu za rok bêdziecie mieli znów 450 osób, ale na zdecydowanie lepszym poziomie historycznym ni¿ do tej pory.
Pisa³em ju¿ do Rafa³a, zanim go zbanowano, ¿e kluczem do sukcesu i podniesienia rangi imprezy jest po prostu konsekwencja w egzekwowaniu obowi±zuj±cych w gruncie rzeczy od lat wymagañ.
Je¶li ludzie, którzy odwiedzaj± Byczynê od 10 lat nie sprawili sobie wystarczaj±co poprawnego sprzêtu, to mo¿e warto ich poprosiæ by w tym roku nie przyje¿d¿ali?
Trzymam kciuki za wytrwa³o¶æ w podnoszeniu i egzekwowaniu poziomu, szkoda tylko, ¿e niemal na pewno nie zjawi± siê u Was ekipy XIII z tzw. I ligi, bo majowa Byczyna pokrywa siê z Czerskiem, który zawsze bêdzie mia³ dla nas priorytet.
(Ju¿ siê zamykam).
Witam
Na li¶cie uczestników Byczyny robi siê ciasno.
Przypominam, ¿e w imprezie mog± wzi±æ udzia³ Ci, którzy wys³ali zg³oszenie mailowe do mnie i otrzymali maila zwrotnego z potwierdzeniem. Proszê tych, którzy tutaj rozmawiaj±, a tego nie zrobili o po¶piech w zg³aszaniu siê.
Szczegó³y o imprezie s± na www.grod.pl.tl oraz na stronie imprezy www.mistrzostwawbyczynie.pl.tl
Zapraszam do udzia³u w warsztatach kaligrafii ¶redniowiecznej, które odbêd± siê w sobotê podczas turnieju. Bêd± to godzinne warsztaty prowadzone przez babkê, która pobiera³a nauki u benedyktynów w Tyñcu... czyli mnie.
Liczba miejsc - ograniczona (10 osób)
Zg³oszenia chêtnych mo¿na nadsy³aæ do mnie: ewawawoczny@poczta.onet.pl
Decyduje kolejno¶c zg³oszeñ.
Zapewniamy na miejscu materia³y pi¶miennicze do u¿ytku podczas warsztatów.
Tematem warsztatów bêdzie nauka pisania bastard± flamandzk±. Czas zajêæ jest dosyæ krótki, ale wystarczaj±cy, by zainteresowaæ siê kaligrafi± i æwiczyæ j± pó¼niej w domu.
Wiadomo¶æ z ostatniej chwili: Lista uczestników Byczyny ju¿ zamkniêta.
Og³aszamy równie¿ konkurs na naj³adniejszy glejt wrêczony namiestnikowi Opolskiego Bractwa Rycerskiego podczas otwarcia imprezy. Wszystkie glejty bêd± wystawione do ogl±dania podczas imprezy. Miêdzynarodowe jury oceni je i przyzna nagrodê pieniê¿n± (400 z³) wykonawcy najlepszego glejtu.
Naj³adniejsze glejty zostan± wystawione w galerii glejtów w recepcji grodowej.
Miejsca sie juz skoñczy³y, ale zapraszam na widowisko które odbedzie sie ok 20-21:00 w sobote 5.05. w wykonaniu grupy ze S³owacji.
Bedzie to pokaz s±du i tego co kat potrafi(³±cznie z nabiciem na pal, nadzianem na hak, paleniem itd) W pe³ni odpowiedzialnie stwierdzam , ¿e jak to robia , to wiem tylko w ok 50 %, reszta jest tajemnic±,straszn± tajemnic±
has³o rzucone
yam i 2-3 tory ³ucznicze czekaæ bêd± na podgrodziu ;)
konkurencje opracowane...
effendi nie wygoni³....
kto chêtny niech nadje¿d¿a
Efi a kogo nani¿± na palik?
CYTAT(Wojciech W¶ciek³y @ 11:25 28.03.2012)
Efi a kogo nani¿± na palik?
Mamy TAK¡
na oku
Ja jeszcze kilka s³ów o konkursie na glejt.
Wiem, ¿e wiele osób zabiera siê do pracy nad glejtem. Cieszê siê bardzo. Ale jest te¿ czê¶æ osób, która tego nie robi³a. Dlatego te¿ wys³a³am wszystkim zg³oszonym informacjê o konkursie i sposobie wykonania glejtu. Zachêcam gor±co.
Niektórzy mog± dyskutowaæ nad znaczeniem s³owa glejt. Dlatego te¿, co podkre¶lam, chodzi o wykonanie glejtu w jego wspó³czesnym znaczeniu, czyli wykonanie kartki z podziêkowaniem za zaproszenie. Podkre¶lam, ¿e historyczne znaczenie s³owa glejt jest nam znane. Ale tematem konkursu nie jest znajomo¶æ historii s³owa, lecz ³adne wykonanie kartki z podziêkowaniem (co jest tradycj± turniejów rycerskich od wielu lat).
Je¶li kto¶ chcia³by zaproponowaæ inne nazewnictwo, to jestem otwarta (mo¿na wys³ac do mnie maila). W tej edycji konkursu jest to "glejt" i nie podlega to dyskusji.
Witam!
Jak juz chyba wzesniej wspomina³em, Bolków wypad³ i musimy sobie radziæ inaczej. I tak, turniej w Kliczkowie koñczy siê w dniu 1.05. wieczorem. Kto ma si³y a nie ma namiotu ¿eby siê przespaæ,
moze od razu jechaæ do Byczyny. Miejsca na namioty w lesie sporo, s³oma bêdzie, drewno na ogniska tak¿e , karczma do dyspozycji...có¿ wiêcej trzeba?
Myslê ze program mozna zrobic taki:
2.05. rozbijanie i urz±dzanie obozów.
3.05. tor ³uczniczy do dyspozycji, warsztaty wyrobu papieru czerpanego, nauka tanca,balie!!!!
nauka tkania róznymi sposobami, wyrób sznurów,bedê tak¿e uczy³ rzucania toporem i nozem, a Irek w³ócznia(co przyda sie w czasie turnieju)
Jak juz napisa³ Wojtek z OBR, chce on uczyæ u siebie(ok 8 km), jazdy konnej i strzelania z konia(³uk) Nauka tanca bardzo siê przyda, gdyz chcemy wzorem lat dawnych(skansen w Opolu), zatañczyæ na dziedziñcu w czasie uczty, w wiele par.
4.05. To co kto chce i przygotowania do turnieju.(ko³o grodu jest wypozyczalnia sprzêtu wodnego, quadów i paintball ( gdyby ktos chcia³) a jezioro jest pe³ne ryb!!!
5/6/.turniej.
Nagrody:
bojowy(miecz + tarcza-tylko)- 1200+500+300 z³
bieg dam-250+150+100
bieg rycerski-300+200+100 (tu prosze siê tak¿e na wszelki wypadek przygotowac do p³ywania d³ubankami)
glejt-200+100+100
³uk-800+300+200
w³ócznia -150+50
topór- 150+50
nó¿ -150+50
zapasy- 300+200+100
wszyscy dyplomy i to co nam dadz± sponsorzy.
W dniach 2-4.05 bêdziemy robic jakies nieskomplikowane jedzenie.
Normalne zaczynamy od piatku wieczorem do niedzieli wieczorem(non stop)
Ewentualne regulaminy zamie¶cimy w niedzielê, ale jak ich nie zamie¶cimy to i tak ka¿dy wie na co go staæ
Bedziemy tak¿e go¶ciæ pierwszy raz w Grodzie grupe ze S³owacji(pokaz s±du inkwizycji) oraz zespó³ Irdorat z Miñska.(muzyka,taniec,ogieñ,neony? itd)
Pozdrawiam
efi
Piêkne nagrody.
Pytamie techniczne. Nagrody dla "³uk-800+300+200" to, w której kategorii? A - ³uczników rekonstruktorów czy B - ³uczników semi-rekonstruktorów ?
nagrody w ³uczniczym, o ile nie popl±ta³em sa takie:
³uk od Sylwestra Styrczuli dla najlepszej ³uczniczki
³uk od Camelot
6 strza³ - od yam
10 grotów "strakow" do wyboru
skóra zjelenia
nagrody pieni¿ne: 800 / 300 / 200
je¶³i chodzi o ich przydzia³:
rekonstruktorzy:
I miejsce 300z³
II strza³ki od yam
III skóra z jelenia
IV miejsce 10 grotów od starkowa
dla semirekonstruktorów:
I miejsce 800z³
II miejsce £uk od Camelot [w formie "talon na ³uk" coby ka¿dy wybra³ parametry mu pasuj±ce]
III 200z³
dla najlepszej ³uczniczki: ³uk od S.Styrczuli
Mo¿e nie jestem osob± kompetentn± , ale moim zdaniem wiêksze uznanie nale¿y siê rekonstruktorom za w³o¿ony wysi³ek w przygotowanie sprzêtu aby móc odpowiedzieæ na na wyzwanie organizatora i sprostaæ wymogom. Dlaczego takie dysproporcje je¶li idzie o nagrody. Celem turnieju jest podnoszenie poprzeczki je¶li idzie o sprzêt, a nagradza siê plastik??? Ciekawe podej¶cie...
wszystko siê zgadza, ale jak mawia³ mój nie¿yjacy ju¿ stryjek, "ludziom cool nie musisz mówiæ ze s± cool, oni o tym wiedz±" - podobnie chyba ma siê z rekonstruktorami
a ide± jest podnoszenie poprzeczki stopniowo i sumiennie, nie za¶ wywindowanie jej z miejsca na bardzo wysoki poziom
Prawda. Ale drewniany ³uk z dakronowa ciêciw± nie wchodzi??? Je¶li ma byæ ,,stopniowe ,, podnoszenie poprzeczki to czemu reko musi siê liczyc z mo¿liwo¶ci± pêkniêcia ciêciwy lnianej? Du¿e ryzyko - czy warto tak ryzykowaæ , a nie byæ docenionym?
jako¿ siê to sta³o, ¿e dla tradycyjnych regulamin etc zbyt ortodoksyjny a dla rekonstruktorów niezbyt koszerny....
czy warto czy nie warto - nie moj± spraw± jest odpowiadaæ za wszystkich, niech ten kto strzela bierze decyzjê na swoje barki;
ja od paru lat strzelañ na drewnie i lnie [lnie i dakronie, dakronie, FF] - jako¶ mi idzie, ciêciwy nie pêkaj±, zamiast lnu jest i jedwab, mo¿na ich mieæ kilka, mo¿na je zmieniaæ konserowaæ etc.... s± mo¿liwo¶ci - jak s± chêci
podobnie sprawa ma siê z materializacj± nagród - nie ma w tym nic z³ego dopóki jest to dodatek do reputacji presti¿u zabawy hobby i mi³ego spêdzania czasu, ¼le je¶li widzi siê jedynie stronê materialn± i idzie po trupach do celu - to tylko moje zdanie [które tyczy siê tak ³ucznictwa jak i rycerzowania w polsce]
pojawi³ siê pomys³ strzelania dru¿ynowego
dru¿yna sk³adaæ siê mo¿e z max 3 osób
liczy siê suma punktów uzyskanych przez cz³onków dru¿yny
zwyciêstwo w tej kategorii oprócz niew±tpliwego presti¿u przynesie okr±g³± liczbê rozweselacza jêczmienno-chmielowego zamkniêtego w tradycyjnych XX wiecznych opakowaniach z etykietk±.
damy radê Juror40, ja kiedys tylko z lnianych strzela³em, trzeba popróbowaæ i bêdzie git
Zgadzam siê w zupe³no¶ci - damy radê. Ja tylko zauwa¿y³em pewne ró¿nice i uczciwie o nich powiedzia³em co my¶lê. Nie bojê siê o swój sprzêt lecz mam na uwadze obawy innych kolegów, którzy zamierzaj± startowaæ w reko. Pewnie, ¿e ka¿dy bierze odpowiedzialno¶æ na swoje barki za siebie, swój sprzêt i swoje poczynania. ...i niechaj tak bêdzie. Pozdrawiam Ciebie robinie - do zobaczenia na turnieju.