Witam!
Mamy zamiar zorganizowaæ nietypowy trój - turniej.
Zaczyna sie 30.04. w Kliczkowie ,1.05. turniej, po po³udniu wyjazd do Bolkowa-nocleg. 2.05.treningi i zwiedzanie - turniej w dniu 3.05. i nocleg.
w dniu 4.05.pakujemy manatki i jedziemy do Byczyny,nocleg i turniej 5/ 6.05.
Chcemy ufundowaæ wspóln± nagrodê dla najlepszej dru¿yny(konkurencje ustalimy), i dla najlepszego rycerza(bêd± trzy turnieje bojowe i trzy ³ucznicze) i dla najlepszej dru¿yny.
Chêtnych do wziêcia udzia³u w takim "maratonie" proszê o kontakt.
Pozdrawiam
Przenios³em do kalendarium 2012.
Przypominam ¿e dzia³ po¶wiêcony imprezom planowanym na 2012 ju¿ funkcjonuje.
Chyba ¿e co¶ nie dzia³a
Bractwo Rycerskie Ziemi Górowskiej wstêpnie pisze siê na ten Medieval Triathlon
Wstêpnie siem zaklepujem. Dru¿ynowo oczywi¶cie nie sam.
yam siê stawi oczywi¶cie... dru¿ynowo i ju¿ szykujemy niespodzianki i spodzianki na truturniej ;)
Dru¿yna £ucznicza Szczytno te¿ wstêpnie
regulamin turnieju ³uczniczego w byczynie maj 2012r.:
1: turniej ³uczniczy [dalej jako "turniej"] ma charakter
> wspó³zawodnictwa i zabawy w której obowi±zuje zasada fair-play i
> równo¶ci wszystkich startuj±cych.
1.1 turniej podzielony jest na 2 czê¶ci
A: ³uczników rekonstruktorów
B: ³uczników semi-rekonstruktorów
2: do turnieju mog± przyst±piæ wszyscy którzy spe³niaj±
nastêpuj±ce warunki:
A: Strój o charakterze rekonstrukcyjnym datowany na ramy czasowe
turnieju [okre¶lone przez organizatorów], z terenów Ero-Azji, dobrze identyfikowalny kulturowo i geograficznie
B:Strój o charakterze zbli¿onym do rekonstrukcyjnego osadzony w ramy czasowe turnieju
[okre¶lone przez organizatorów], spójny epokowo oraz spójny ze sprzêtem, na ile pozwala na to semi-rekonstrukcja
A: £uk o charakterze historycznym / rekonstrukcyjnym
B: £uk o charakterze pseudo-rekonstrukcyjnym / historyczno-podobnym
A: 7 strza³ o charakterze rekonstrukcyjnym
B: 7 strza³ pseudo-rekonstrukcyjnych
[wykorzystane bêdzie 6, reszta to zapas by unikn±æ niespodzianek i powtarzania strzelañ]
osprzêt ³uczniczy winien byæ indywidualny, spójny i adekwatny epokowo i geograficznie do stroju
nie dopuszcza siê:
A:
³uków laminatów typu bisok, skb, grozery / kaya / sportowych,
bloczkowych etc - czyli ³uków nie rekonstrukcyjnych; maj±cych widoczne
uwspó³cze¶nieñ w postaci pokrycia wszelki mi ¶rodkami stylizuj±cymi:
skóra / futro z je¿a lub innego zwierzaka etc;
Wszelkich strza³ z surowców nierekonstrukcyjnych, w tym strza³ które s± wykonane z drewna niespójnego rekonstrukcyjnie, np:
cedrowego lub innego pochodz±cego z Nowego ¦wiata, aluminium, karbonu czy w³ókna szklanego. (Dopuszcza siê sosnê, ¶wierk brzozê, bambus, jesion, osikê, cedr i inne materia³y rekonstrukcyjne z Europy i Azji).
Strza³ o opierzeniu sztucznym, z tworzyw sztucznych, z piór indyczych i innych gatunków ptaków z Nowego ¦wiata.
Wszelkich grotów innych ni¿ rekonstrukcyjne, nie bêd±cych rekonstrukcj± potwierdzonych archeologicznie, oraz/lub ca³kowicie prawdopodobnych pod wzglêdem technologii i poziomu wytwórczo¶ci grotów historycznych, funkcjonuj±cych w obszarze Euro-Azji, w ramach czasowych okre¶lonych przez organizatora turnieju.
Osad plastikowych i jakichkolwiek innych ni¿, nie bêd±cych rekonstrukcj± potwierdzonych archeologicznie, oraz/lub ca³kowicie prawdopodobnych pod wzglêdem technologii i poziomu wytwórczo¶ci grotów historycznych, funkcjonuj±cych w obszarze Euro-Azji, w ramach czasowych okre¶lonych przez organizatora turnieju.
Ciêciw wykonanych z wspó³czesnych tworzyw jak dakron, fast flight itp.
po komentarzach u¿ytkowników:Nie dopuszcza siê ciêciwy mieszanych ze sk³adników historycznych i niehistorycznych jak np. : dakron + len, niæ dentystyczna + konopie itp..
Lotek indyczych oraz w kszta³cie: banana, shield i innych fiku¶nych niehistorycznych.
Klejenia lotek, ciêciw, oklein, oplotów, osad, gryfów oraz ³uków klejami syntetycznymi oraz tymi które nie spe³niaj± warunków rekonstrukcji
[niedopuszczone lotki przyk³adowe przedstawienia zosta³y za³±czone w postach moim poni¿ej].
nie dopuszcza siê:
B:
plastikowych osad, strza³ niedrewnianych, lotek z tworzyw sztucznych
³uków sportowych, bloczkowych i tych niestylizowanych na historyczne
³uków posiadaj±cych jakiekolwiek przyrz±dy celownicze lub u³atwiaj±ce celowanie [koraliki, b±czki, celowniki, oznaczenia majdanu ciêciwy etc.etc]; w razie gdyby sêdzia / prowadz±cy / wspó³uczestnik zlokalizowa³ niedopuszczalny system / przyrz±d s³u¿±cy / wspomagaj±cy
celowanie - zawodnik zostanie zdyskwalifikowany
ludzi w stroju nie z ram turniejowych!!! czyli wszelkich: wikingów, s³owian, gladiatorów rzymskich, go³oklatowców, ?glanów z owijk±?, ?Conanów barbarzyñców, ?Legolasów?, ?Krasnoludów?, ?Elfów?, ?Hipisów?, i wszelkich w stroju wspó³czesnym.
2.1: strza³y musz± byæ rozpoznawalne bezwzglêdnie przez
w³a¶ciciela jako w³asne, w razie konieczno¶ci [np. 2 podobne komplety w
celu unikniêcia niepewno¶ci i pomy³ek] oznaczone przez strzelaj±cego.[je¶li strza³a bêdzie nierozpoznawalna w trakcie liczenia punktów, sêdziowie nie bior± jej pod uwagê]
3.1: tury strzelañ B:
szybkie eliminacje 01: ka¿dy z uczestników oddaje 6 strza³ów do
tarczy z odleg³o¶ci 20m; 6¶ciu strzelaj±cych z najgorszym wynikiem
opuszcza szeregi strzelaj±cych;
runda 02: ka¿dy ze strzelaj±cych [którzy przeszli poprzedni±
rundê] oddaje 6 strza³ów z odleg³o¶ci 25m do tarczy punktowanej
1-11pkt; kto nie uzyska³ 20 punktów odpada z dalszego strzelania;
runda 03 i ka¿da nastêpna a¿ do pozostania 16 osób: strza³y [6 na
turê] z odleg³o¶ci 25m do tarczy; 2ch zawodników z najgorszym wynikiem
odpada po ka¿dej turze;
runda 1/4 fina³u: [16 zakwalifikowanych osób] runda ? fina³u 10
osób; runda fina³owa 5 osób
4.1. tury strzelañ A:
Gdyby do turnieju zg³osi³o siê wiêcej ni¿ 16 osób, eliminacje
bêd± odbywaæ siê na dystansach 20-25m i ka¿dorazowo po rundzie 2ch
strzelaj±cych z najgorszym wynikiem nie przechodzi do rundy nastêpnej,
a¿ do uzyskania 16 osób = ? fina³u ; 10 osób w ? fina³u i 5 osób w
finale.
4.2: w razie równej liczby punktów lub niewielkiej ilo¶ci
> zainteresowanych ilo¶æ strzelañ eliminacyjnych mo¿e zostaæ
zwiêkszona
> o losowo wybrane konkurencje
>
> 5: konkurencje oraz sposób ich punktowania i
> prawid³owego wykonywania bêd± omawiane przed rozpoczêciem
> rundy , nieobecno¶æ osób strzelaj±cych podczas omawiania
> konkurencji oraz ich nieuwaga nie bêd± brane jako podstawa do
roszczenia
> sobie prawa ponownego ich omówienia, wyt³umaczenia etc.etc.
> 5.1: do turnieju mo¿na zg³aszaæ siê osobi¶cie lub przez
wyznaczon±
> osobê w czasie do 30minut przed rozpoczêciem strzelania
eliminacyjnego
> 5.2:konkurencje zak³adaj± ró¿ne typów tarcz i punktowañ w
> przedziale: -11 do +11 punktów za strza³
> 5.3: konkurencje odbywaæ siê bêd± na dystansach: 20m-40m + flanki;
oraz
> bêd± zró¿nicowane ruchowo, oraz czasowo [od 30 sekund do
1.20minuty] na
> oddanie wyznaczonej liczby strza³ów.
> 5.4:brak osoby w czasie wyznaczonym / przeznaczonym dla niej na
oddanie
> strza³u oznacza uzyskanie minimalnej liczby punktów w danej
konkurencji
> [od -11 do 0 punktów na ka¿d± turê konkurencji], uzasadniona
> nieobecno¶æ musi zostaæ zg³oszona i uargumentowana podczas
zapisów i
> dopuszczona na zasadzie wyj±tku przez prowadz±cego turniej
>
> 6: zapisy punktów oraz ich wyliczanie / zliczanie odbywa siê
komisyjnie
> przy obecno¶ci minimum 2ch osób z których pierwsz± jest
prowadz±cy
> turniej / sêdzia drug± zawodnik strzelaj±cy.
> 6.1:zapis odbywa siê po uzyskaniu potwierdzenia przyjêcia do
wiadomo¶ci
> wyniku podanego przez sêdziego/prowadz±cego turniej, przez zawodnika
i za
> jego zgod±.
> 6.2:od zapisu wyniku [przyjêtego do wiadomo¶ci, co do którego nie
by³o
> zg³aszanych na bie¿±co w±tpliwo¶ci przez strzelaj±cego] nie
> przys³uguje odwo³anie.
> 6.3: ktokolwiek, kto w sposób pod³y/przewrotny, niesprawiedliwy,
rozumny
> i wolny, podwa¿a³by wynik lub bezstronno¶æ sêdziego lub honor lub
> cze¶æ innych zawodników lub w sposób
> obra¼liwy/z³o¶liwy/przewrotny/pozbawiony ducha fair play
wypowiada³by
> siê na temat zawodników, sêdziego lub punktacji - zostanie w
sposób
> natychmiastowy wykluczony z grona strzelaj±cych
w razie pytañ proszê pisaæ
w razie ciskania gromów - proszê najpierw zapytaæ
dziêki i pozdrawiam
No to ja poprosze i zapytam:
Proszê: o zamieszczenie rysunków/obrysów co rozumiecie poprzez podane z nazwy zakazame kszta³ty lotek - bo byæ mo¿e ja je rozumiem inaczej - bo je¶li tak samo jak Wy to nie wiem jakim cudem udowodnicie ¿e s± "niehistoryczne".
Pytam dla czego niby cedr nie? Te¿ nie wiem jakim cudem. (Proszê czytaæ uwa¿nie - nie wiem to nie oznacza ¿e wiem ¿e jest inaczej).
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 17:30 23.11.2011)
Pytam dla czego niby cedr nie?
Mnie siê wydaje, ¿e autor mia³ na my¶li, i¿ wspó³cze¶nie robione promienie s± z cedru amerykañskiego, a w ¶redniowieczu w Europie raczej nie robiono promieni z cedrów ani amerykañskich, ani libañskich. Po prostu materia³ niehistoryczny, podobnie jak np. akacja (robinia akacjowa).
Skoro w kategorii historycznej nie dopuszcza siê grotów toczonych, to id±c tym tropem nie dopuszcza siê promieni z niehistorycznego materia³u... Ja to tak zrozumia³em...
Jestem w stanie tak wytoczyæ grot tarczowy i "opukaæ" ¿e bez rozbierania strza³y nikt mi nie udowodni, ¿e to got toczomy - a takich grotów (nie toczonych
takich czyli o takim kszta³cie i zastosowaniu) u¿ywano w Europie od wczesnego ¶redniowiecza, a na pewno w XIV i XV wieku-----------no i co ? Jutro lub w pi±tek zdjêcie orygina³u.
Podobnie - nikt mi nie jest w sanie udowoniæ pochodzenia cedru - znaczy co - ma byæ szyp ³upany - to mo¿e od razu u¶ci¶lijmy i tylko strza³y wykonane technologi± midle eages
-----bo je¶li kto¶ twierdzi, ¿e w obszarze euro azji nie by³o strza³ cedrowych w ¶redniowieczu (XIV i XV wiek na pewno) to ----- no w³a¶nie.
Dla jasno¶ci - nie podwa¿am regulaminu - ustalam sobie i postronnym czemu jest taki, a nie inny- to wszystko - napisane, ¿e tak ma byæ to widaæ tak ma byæ - tylko regulamin jest form± opracowania, a nie ¼ród³a i chcia³ bym aby przyjmuj±c opracowanie pewni ludkowie nie przyjêli jaki¶ bzdurnych mitów lub widzimisie za ¼ród³o. Moim ulubonym mitem jest opór na turniejach ³uczniczych przed piêcio kolorow± tarcz± kolist±
. Wiekszo¶c ³uczników zna ta historiê.
A jak skoñczê tutaj ---to biore siê za Lusowo Marku ;)
Panie Rafale kwestia szukania dziury w ca³ym - jak mi siê wydaje?
i ja wiem ¿e Pan wie + regulamin jaki poda³em to forma opracowania / regulaminu a ju¿ na pewno nie ¼ród³a
i s±dzê ¿e to co napisa³em zachowuje minimum ducha rekonstrukcji w której zarówno groty typu field i bullet wytoczone gdzie¶ w USA / kanadzie czy chinach, czy promienie cedrowe z rose city czy port oxford do rekonstrukcji dopuszczalnej na datowanie XIII-XV nie jest; na XX owszem, ba nawet na XXIw.
proszê szukaæ ducha a nie próbowaæ szpilki wtryniaæ pod paznokcie
dyskusje nad destrukcyjno¶ci± sprzêtu nie s± tutaj chyba sednem? zaczniemy siê znowu czepiaæ szycia rêcznego? rêcznego tkania we³ny, nici i skóry garbowanej ro¶linnie? krok w przód nie w ty³...
szczególnie je¶li chodzi o reko ³ucznictwa na Byczynie - to duch regulaminu
nie poda³em jeszcze ¿adnej informacji nt nagród
ze sponsorem, wynegocjowa³em ³uk typu wschodniego drewniany na ¶ciêgnach dla najlepszego ³ucznika
dla najlepszej ³uczniczki wi±zowy LB lub cus fajniejszego - ale co dok³adnie to jeszcze tajemnica przez chwilke ;)
do tego jako nagrody przewidziane s± strza³y i akcesoria.
Od 13 lat sêdziuje i opracowuje regulaminy. Prawie 12 lat temu na du¿ej imprezie wykorzysta³em ca³kowicie legelnie zapis regulaminu ³uczniczego aby wyeliminowaæ niewygodnych dla mojej dru¿yny zawodników i moja dru¿yna wygra³a - wedle regulaminu (pisa³em go pó³ roku wcze¶niej wiêc nie by³o kazusu podkrêcania przepisów pod sytuacjê na miejscu) wszystko wykona³em formalnie, legalnie i okej.
ale nie poczuz³em siê okej post faktum.
Trofeum z tej imprezy wisi nad moim biurkiem i wszyscy my¶l±, ¿e to moja duma.
NIE - to moje memento - abym nigdy wiêcej nie dopu¶ci³ do sytuacji, w której muszê siê wstydziæ za pracê sêdziego i twórcy regulaminów. - To trofeum to mój wstyd.
Ka¿dy nawet najg³upszy w warstwie ¼rud³owej regulamin o ile jest konskwentny i wewnêtrznie spójny jest do sprocedowania.
Ale to nie uwalnia sumienia - bo je¶li ewidentnie naci±gamy argumantacjê ¿ród³ow± to piszemy go pod siebie, albo pod siebie go wykorzystamy - UWAGA - na w³asnym przykladzie zak³adam ¿e ka¿dy jest nieuczciwy i potencjalnie ka³amliwy (w procrdowaniu of course) - ergo nie ma miejsca na regulaminy pozwalaj±ce na ujawnienie siê tych naszych egoizmów.
Je¶³i kto¶ mówi, ¿e czepianie siê szczegu³ów w regualminie, to czepianie siê dla czepiania, to albo nie wie co mówi, albo dobrze wie co mówi, ale jego intencje sa bardzo z³e. W ka¿dym razie tak to wygl±da z zewn±trz.
Wolicie taki wygl±d czy jeszcze pare moich uszczypliwo¶ci i dziêki temu klarown± sytuacjê i czyste recê alibo i czyste sumienie?????????
Bibrzenie o duchu w temacie w którym chodzi o materialne wyznaczniki etyki to jest bardzo brzydka gatka - s³u¿y li tylko zamydleniu sprawy.
Duchem przewodnim to zdaje siê powinna byæ niepodwarzalno¶æ podstaw przepisów wedle których mamy byæ s±dzeni. jak to jest clear - to dopiero mozemy siê pokusiæ o stwierdzenia ¿e z tego duch wiêkszej i bardziej abstrakcyjnej kategorii wyp³ywa.
Czekam na konkretn e odpowiedzi na moje pro¶by i pytania ---bo mam jeszcze zestaw - a i inne opracownaia problemów poruszinych do prezentacji.
Stephan,
Tak na wstêpie, co by wszystko by³o jasne, nie mam nic przeciwko dwóm kategoriom ³uków/³uczników, choæ mo¿e nie do koñca le¿y mi kapkê nieszczê¶liwy podzia³ na ³uczników kat. A i B.
Uwagi co do sprzêtu ³uczników rekonstruktorów:
- lotki - skoro niedopuszczone bêd± promienie cedrowe, to tym bardziej nie powinny byæ dopuszczone lotki indycze,
- kute groty - Byczyna to du¿a impreza i bêdzie du¿o ³uczników o skrajnych poziomach umiejêtno¶ci, dlatego te¿ groty kute nie s± dobrym pomys³em, bo mo¿e doj¶æ do powa¿nych wypadków (pamiêtasz przecie¿ co siê dzia³o na wiosnê, wiêc rozwodziæ siê zbytnio nad tym tematem nie ma sensu),
- przyrz±dy celownicze itp. - w tej chwili w regulaminie w tej kategorii (w semi-rekonstruktorach jest) nie ma o nich wzmianki - czy tzn., ¿e bêd± dopuszczane?
Uwagi co do sprzêtu obu rodzajów ³uczników:
- osady - w tej chwili na rynku dostêpne s± gotowe drewniane osady - my¶lê, ¿e powiniene¶ jasno okre¶liæ, czy takie osady bêd±/nie bêd± dopuszczone.
Uwagi ogólne:
- piszesz, ¿e turniej bêdzie siê sk³ada³ z cz. A i B - czy tzn., ¿e bêdziemy strzelali osobno?
- eliminacje i fina³y - jestem równie¿ za tym, ¿eby liczyæ punktacje w eliminacjach i fina³ach oddzielnie, ale uwa¿am, ¿e na danym etapie punktacja powinna byæ ³±czna. Wiadomo, mo¿esz byæ w szczytowej formie i mo¿e Ci "rzygaæ" przez ca³y dzieñ, ale t± jedn±, jedyn± seriê mo¿esz spartaczyæ, bo np. kto¶ Ciê wk**** (choæby taka niewy¿yta obsada hakownic, czy jak to tam zwa³, na poprzedniej majowej Byczynie; która odpala³a te swoje wynalazki nie patrz±c, ¿e ludzie strzelaj±, mimo, ¿e byli zaledwie parê metrów od nas). Liczenia du¿o wiêcej nie bêdzie, a wyniki bêd± wg mnie bardziej miarodajne - w koñcu mamy wy³oniæ najlepszego uczestnika ca³ego turnieju, a nie ostatniej serii.
Pzdr,
G.
1: podzia³ a i b to tylko kwestia nazewnictwa i rozgraniczenia nie za¶ podzia³ów na lepszych czy gorszych!!!! móg³bym tez nazwaæ ich 1.1 i 1.2
2: nie wszystko da siê wprowadziæ na najwy¿szy poziom rekonstrukcji z pierwszym razem; ja proponujê krok pierwszy: reko i semi reko; za rok mo¿e bêdzie tylko reko? inne kroki.. ja podj±³em siê tego i zbieram po g³owê za niedopracowania - ¿ycie.. bijcie nadal
3: indycze jednak w tym roku warunkowo chcieli¶my dopu¶ciæ, ale faktycznie nasz b³±d to by³, regulmin ju¿ poprawi³em, indyk odpada. [tak samo ciêciwy mieszane]
4: w istocie ¿adnych celowników dotyczy wszystkich!
5: osady o których mowa - s± niby drewniane ale jednak na tokarce; tym razem czepiaæ siê ich nie bêdziemy
Panie Rafale - je¶li ma Pan jakie¶ uwagi bardzo proszê, konstruktywne - w koñcu to forum
tak strzelaj± osobno na 2ch torach - takie za³o¿enie a z racji tego, ¿e reko bêdzie mniej i mniej czasu na nich bêdzie trzeba; mog± zacz±æ nie o 9:00 a np o 12:00 jak grupa semi reko bêdzie po 3ch? 4? eliminacjach i zostan± pó³fina³y i fina³y
6: po eliminacjach punktacja bêdzie ³±czna do finalu - wszystkie rundy i wygrywa ten co ma najwiêcej punktów a nie zwyciêstwa poszczególnej rundy
7: w razie gdyby kto¶ przy³oil z hakownic i innych rzeczy rozpraszajacych, powtórzymy - ze zrozumeiniem i za pozwoleniem fair play
By³y kute groty tarczowe - czekam na zdjecie to zamieszczê jak obieca³em. Argument z indykiem jak najbardziej trafiony cedrowa strza³± - czyli odpada 90 procent strza³ - noi uzasadnienie dopuszczenia mieszanej ciêciwy - ¶mieszne - bo co ? - bo Kazik ma mieszane????
Ale zaznaczam, ¿e misiê podzia³ na historyk i semi historyk bardzo podoba- bez nerw i spinki - tylko doprecyzowaæ szczeguliki pragnê. Cosik jednak za du¿o tam po uwaznia jest i w jednym i w drugim nie po rozumie. Alec zawsze "Warto Rozmawiaæ"
dlatego prosze o uwagi konstruktywne., na takie jestem otwarty
1: groty tarczowe [ w formie bullet / field - nie spotka³em - czekam na zdjecie] ale mo¿e chodzi o tarczówki jakie proponuje np Be³za typ 5 i typ 31 ? o to chodzi Panie Rafale?
http://belza.iq.pl/nie nie dlatego ze kazik ma;
to ¿e odpada cedr - 90% ok; ale reko to w±tpienie te 10% ³uczników i je¶li kto¶ powa¿nie podchodzi do rekonstrukcji to nie ma indyka i cedru i fieldów w ko³czanie / sakwie / za paskiem/ etc
co do wypadków - well; szybkie eliminacje wyklucza tych którzy maja skrajnie niski poziom umiejêtno¶ci;
odpowiadaj±c te¿ na w±tek: nie pisze regulaminu pod siebie; ja nie strzela³em na byczynie prowadzonej przeze mnie w zesz³ym roku i w przysz³ym strzela³ nie bêdê - nie uk³adam regulaminu pod siebie ani nikogo z yam - ale za to jestem otwarty na propozycje poprawek czy konkurencji by odp pozytywnie na chêci i niechêci konstruktywnie wy³onione.
Stephan,
Te "kat. A i B" to by³ tylko taki ¿arcik, nie odbieraj tego proszê jako ataku na Twoj± osobê.
Co do innych moich uwag, to te¿ nie by³y spowodowane chêci± "bicia", tylko doprecyzowania niektórych tematów.
A temat grotów kutych naprawdê bym przynajmniej jeszcze raz powa¿nie przemy¶la³, bo ich dopuszczenie mo¿e mieæ powa¿ne konsekwencje (pamiêtasz co by³o podczas strzelania z flanek?) .
Pzdr,
G.
efendi ¶wietny pomys³ z tym maratonem
to ju¿ nie mam w±tpliwo¶ci na jaki turniej udaæ siê w d³ugi majowy weekend.
gregory ;)
kute groty nie wejd± na flanki ;>
a reszta - o ile dojdzie do strzelania z flanek - bêdzie to raczej fina³ / pó³fina³ a to ju¿ poziom, ¿e ka¿dy trafi ;)
które tematy jeszcze doprecyzowaæ?;)
Ja ca³y czas czekam - jestemupierdliwym staruchem i bokiem siê mnie nie obejdzie - odpowiedzi typu : "przecie¿ Ty wiesz i Ja wiem" nie wchodza w grê .
Panie Rafale, proszê zatem wrzuciæ by by³o wszystko jasne ;)
ja wrzucam groty , w tym te¿ kute tarczówki
Ale ja nie poprosiem o obrysy grotów i nie ma sensy popisywaæ siê. Co ma udowadniaæ? Jekie groty by³y czy jakie ktos narysowa³????
Poprosi³em o obrysy lotek zakazanych w turnieju historycznym.
no to nie zaklei³em; ale groty zostawiê, bo raczej dotyczy to znalezisk ni¿ thorgalowych wymys³ów
a lotki:
uprzedzam pytanie "udowodnij ¿e nie by³o" - udowodnij, ze by³y lotki w takich kszta³tach.
CYTAT(efendi @ 10:10 08.11.2011)
Witam!
Zaczyna sie 30.04. w Kliczkowie ,1.05. turniej, po po³udniu wyjazd do Bolkowa-nocleg. 2.05.treningi i zwiedzanie - turniej w dniu 3.05. i nocleg.
Chcemy ufundowaæ wspóln± nagrodê dla najlepszej dru¿yny(konkurencje ustalimy), i dla najlepszego rycerza(bêd± trzy turnieje bojowe i trzy ³ucznicze) i dla najlepszej dru¿yny.
Pozdrawiam
Tatku. my¶lê, ¿e tako¿ NBR wybierze siê na ten maraton.
pozdrowienia
Simonus DaStrega
Pewne bardzo znane opracowanie - tulejkowy grot tarczowy - drugi poziom, czwarty egzeplarz od lewej. Identyczny ze wspó³czesnymi toczeniami..
Pewne bardzo znane opracowanie, co do barwienia lotek i ich obrysu.
Co do zakzanych lotek - zgoda co do wszystkichoprócz ostaniej - czerwonej.
a czemu nie zgadasz siê co do shield, bo rozumiem , ze uznajesz ten kszta³t jako stosowny do rekonstrukcji ³uczniczej XIII-XV ?
w opracowaniu ospreya dot. longbowmana [nota bene english longbowman nie polisch
- ale na to to ogólnie macham rêk± to akurat pierdo³a nie warta zachodu] nie ma shield ...a z ciekawo¶ci pytanie - sk±d pochodzi ten kszta³t shield i jakie jest jego datowanie?
ok grot identyczny z wspó³czesnymi bullet - ale to jednak grot kuty a nie toczony na tokarce
ide± turnieju reko jest wyeliminowanie w wspó³zawodnictwa elementów jak groty spod tokarki a bullet ile by ich nie oklepywaæ m³otkiem s± takimi
nie obwi±zuje siê ju¿ glanów skór±; nie nosi siê getrów zamiast nogawic wiêc krok w kierunku braku bullet i tych oklepywanych te¿ by siê przyda³ - moim zdaniem
bo zasadniczo jak zobaczyæ ¶w. sebastiana dosso dossiego - to i cresting siê znajdzie i czarne lotki u mantegny mamy i zielone i kawa³ki czarnych promieni
pytanie tylko czy wg zamieszczonego zdjêcia Przez Ciebie, uznaæ ¿e to nie jest zaznaczenie [tutaj nie ma w±tpliwo¶ci, kto bêdzie mia³ tak zaznaczone to ok] czy te¿ uznaæ ¿e skoro tak zaznaczali to i czerwone lotki i w ca³o¶ci czerwone i innych jaskrawych kolorach bêd± ok?
wg mnie zaznaczenie ok, ca³a lotka nie ok poprawcie mnie je¶li siê mylê.
Mylisz siê, bo wybarwienie ca³ej lotki lub pióra (na jaskrawe kolory heraldyczne, a jak¿e) by³o o wiele ³atwiejsze i w brew pozorom tañsze ni¿ jej "zaznaczenie" kreskami.
Jak siê powo³ujesz na "polskie ³ucznictwo" to nie pisz regulaminów odw³uj±cych siê do euro-azji - nie rozumiem przytyku co tego? No i nie wiem jak mo¿na na podstawie wiedzy o "polskim ³ucznictwie ¶redniowiecznym" wnosiæ cokolwiek na poziomoe regulaminu. To ile w sumie mamy znalezisk w temacie???
Nota ben - wiesz do czego s³u¿y³a w Polsce czarna strza³a ?- tak, tak - ca³a czarna by³a.
Uznaje, ¿e jestem wiêkszym idiot± ni¿ ludzie 600 lat temy w temacie ³ucznictwa. A "shield" ró¿ni sie od zanotowanych ¼rud³owo lotek tylko jednym ciêciem (jednym skosem doka³dnie - na tylcu lotki). Za to lotka idealnie sprawdza siê do wszelkich strza³ i zastosowañ "historycznych" (pozosta³e zakazne - a to ju¿ zale¿y). Uznaj±c, ¿e nie mogê jej zatem uznaæ, uznawa³ bym siê za buraka i buca, co ma gówniane zdanie o ³ucznikach z przed 500 - 700 lat. Badania antropologiczne ró¿nych "prymitywnych" plemnion zdaj± k³am takiemu my¶leniu
Grot kuty - moge zrobiæ, ¿e bêdzie wygl±da³ na kuty. Dla czego w przypadku grotu nie ma znaczenia pochodzenie stali, a w przypadku promienia ma znaczenie pochodzenie cedru??? Spoiste to czy nie?
Ma znaczenie wygl±d, surowiec czy technologia ????
Chiñska stal, okej; amerykañski cedr fuj; brazylijska skóra okej????
Regulamin jest niespójny wewnêtrznie i falszywie/tendencyjnie szuka uzasadnieñ pewnej kreacji rzeczywisto¶ci - tak siê tego nie robi Panowie.
Wywalcie z funkcji A. :
wszelkei promienie nie historyczne materia³owo bo robicie cedrowi krzywdê, wywalcie wszelkie kszta³ty lotek i gortów , ustalcie strikte dozwolone (max po 5 odmian) i nie uzasdaniajcie tego historyczno¶ci± bo to bzdura i ¶mieszno¶æ, no i tylko wykonastwo oczywi¶cie technologicznie poprawne historycznie -nie wybranychelementów tylko ca³o¶ci.£uki, strza³y, cieciwy,lotki,groty. Wwalcie tego indyka. Albo niestety w imiê spoisto¶ci podstaw regulaminu zmieñcie podej¶cie do jego tworzenia.
Co do funckji B. :
A niby dla czego obsady nie moga byæ plastikowe????
"przodek" strza³y sztuczno¶æ i nowoczesno¶c a "ty³ek" ma byæ tylko sexi??
dyskusja jaka siê wybebeszy³a to totalny off top
chcesz pogadaæ o strza³ach etc - za³o¿yæ temat albo na priv - chêtnie porozmawiam
o tym czemu kawa³ek lotki, czemu dzielenia czemu skoro siê ró¿ni kawa³kiem to owo prawie robi±ce ró¿nicê, ¿e zbroje dzi¶ klepane mog³y przed wyj¶ciem z walcarki byæ polonezem i kawa³kami szyn od z³omiarzy ale to nie ma znaczenia
pozostañmy tylko przy kwesti regulaminu i jakie zmiany proponujecie - konkretnie i z argumentacj±; regulamin jest to forma wstêpna, do zmiany ale bez przesady bo w zamy¶le jest równie¿ zabawa oraz podnoszenie charakteru reko turniejów ³uczniczych w byczynie
stefan
A przepraszam - "fugas hrustas" czy udaje, ¿e nie widzi? ;) S³abe uniki.
Stephan, zabawa zabaw± ale to jest turniej i potrzeba jasno okre¶lonych zasad. Ale nie mog± to byæ zasady traktowane wybiórczo. Chcesz podzieliæ turniej na ³uczników tradycyjnych (B) i historycznych (A). To jest w porz±dku. Ale niech ten podzia³ jest klarowny.
Je¶li nie cedr to te¿ nie pióra z indyka i nie syntetyczny klej i niæ szewska na owijkê. Kwestia grotów, botkin nie niszczy a¿ tak s³omianki. A bezpieczeñstwo, jak dostaniesz w plecy z botkina czy z tarczówki to nie poczujesz ró¿nicy.
Jestem za podzia³em na tradycyjnych i historycznych ale tylko wtedy je¶li historyczny jest w 100 % a nie ogranicza siê tylko do longbowa cisowego z dakronowa ciêciw±.
nie nie uciekam ale nada bêdê uwa¿a³ ¿e dyskusja zjecha³a daleko poza temat g³ówny.
"wszelkie promienie nie historyczne materia³owo bo robicie cedrowi krzywdê" a zatem cedr z usa jako taki chyba odpada;
lotki w kszta³cie podanym przeze mnie w formie graficznej, odpadaj±, bo stanowi± graficzn± wersjê s³ów 'fiku¶na forma"
"no i tylko wykonastwo oczywi¶cie technologicznie poprawne historycznie -nie wybranychelementów tylko ca³o¶c"
raczej wykonanie / technologia - zak³adam ¿e ³uk wykonany strugami z castoramy i metodami rekonstrukcyjnymi, mo¿e wygl±daæ i dzia³aæ identycznie dlatego nie rozumiem tego argumentu
ca³ego ³uku jak i jego elementów - bo ciêciwê mo¿na robiæ miêdzy 2ma gwo¼dziami albo splataæ rekonstrukcyjnie - cokolwiek to znaczy liczy siê efekt koñcowy - w przeciwnym wypadku bezsensem odtwórczym by³aby we³na nawet 100% splatana maszynowo, blacha walcowana na zlecenie centrostalu ze z³omu i dziwery z prêtów zbrojeniowych skuwanych ze sob± - czego w RR jest wiêcej ni¿ 80%
indyk wywalony ;)
klejenie syntetyczne aut ok zgadzam siê - zapomnia³em o tym wspomnieæ,
ale samo klejenie czemu¿ nie? ¿ywic±? klejem skórnym? kostnym? czemu tylko szycie?
gdzie jeszcze podzia³ jest ma³o klarowny?
Stefanie- pytanie od znajomego, który nie ma konta na FREHA.
Czy grozerowy ³uk zrobiony z "biokompozytu" (o technologii wytworzenia tu
http://www.grozerarchery.com/index_m.htm tekst u do³u strony g³ównej) zaliczysz do kategorii A?
Strza³y ma sosnowe z grotami trzpieniowymi, lotki kacze.
Znajomy nie bawi siê w szeroko pojmowany RR (LARPowiec), lecz jest fanem Z³otej Ordy z koñca XIV wieku. Ma podstawowy strój Ordyñca, a ³uk ma dok³±dnie taki
http://www.grozerarchery.com/index_b.htm model Mongol Biocomposite
witajcie
z góry przepraszam za ma³o tematyczne uwagi jednak przygl±dam siê dyskusji, powiem ¿e:
wydaje siê rekonstruktorzy to ludzie z wyczuciem, wiec ¿adnego dacronu plastiku indyczych lotek z usa czy cedry z usa w ramach rekonstrukcji nie bêd± mieæ tak jak nie maj± flanelowych koszul rêcznie szytych podgumowanych podeszw w butach z ro¶linnie garbowanej skóry czy zbroi ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej
moim zdaniem wystarczy³oby powiedzieæ:
grupa pierwsza to rekonstruktorzy datowani na wiek .... z terenu .... i spokój z dociekaniami, kto jest rekonstruktor ten wie co jest a co nie dopuszczalne i z "angielskiem z refleksem" od bisoka nie wyskoczy
reszta to ludzie strzelaj±cy prawie rekonstrukcyjnie u których nie dopuszcza siê ....
ca³± reszta to moim zdaniem szukanie dziury w ca³ym - z szacunkiem oczywi¶cie do szukaj±cych
Dobrze by by³o gdyby turnieje reko i normalny nie pokrywa³y siê czasowo. Ja np chêtnie wezmê udzia³ w reko ale je¿eli bedzie równoczesnie z tradycyjnym to wybiore tradycyjny chyba bo lubie liczn± konkurencjê. Pomys³ turnieju reko jest szczytny ale trzeba chyba wprowadzaæ zmiany stopniowo. Ciê¿ko jest np zdobyæ dobre pióra gêsi . kute groty, promienie z rodzimych gatunków czy naturalne ³uki i ciêciwy s± szerzej dostêpne.
tylko gêsie?
a ba¿anty, kuropatwy?kaczki? kruki? wrony? orly? soko³y? ³abêdzie? kury ;) to nie s± pióra naturalne i nie nadaj± siê do rekonstrukcji?
poza tym, to, ze co¶ jest trudne do zdobycia nie jest ¿adnym wyt³umaczeniem dla rekonstruktorów; jak siê chce, to i pióra z drugiego koñca polski idzie sprowadziæ od ludzi hoduj±cych gêsi we wsiach czy na fermach....kwestia poszukania - to nie jest trudne ;)
[³atwiej podkleiæ buty gum± u szewca ni¿ wywoskowaæ podeszwê skórzan± w 100% )
¯adni ludzie nie maj± wyczucia - pisz±cy te s³owa ma go najmniej
-.
Kurna- regulamin to jest forma prawa - jak mo¿na pisac prawo które ma podstawy li tylko duchowe i i jednakowe kwestie formalno/materialne traktuje raz tak raz siak???!!!
G³upia by³am i g³upio podpowiada³am.
Naprawdê masz trdunosæ ze zrozumieniem - podaj e³opatologicznie zatem :
Z czego wnosisz ¿e cedr jest nie historyczny w moich promieniach?
Proszê o krótka jasna odpowied¼.
Jak odró¿nisz nia³e pióro indycze w lotkach od takiego¿ ³abêdziego jako ¶edzi an polu turniejowym?
Jak ocenisz które pióra sa wyprawione syntetycznie (udaj± gêsie a nie s±) a które naturalne?
Jak ocenisz kraj pochodzenia stali na grotach?
A i z³o¶liwa bêde - w ¶redniowieczu groty tarczowe w europie toczono
chyba rzeczywi¶cie trudna dostêpno¶æ nie jest argumentem i mo¿e jak reko to z grubej rury i po ca³osci. Wiadomo ¿e nie ³atwo na szybko odró¿niæ dobry ¶wierk od cedru a indyka od ³abêdzia, jak kto¶ chce oszukiwaæ to jego sprawa.
Witam!
Pozdrawiam
Witam . Dru¿yna CZARNY KRUK Z Czêstochowy te¿ siê pisze na ten turniej.
nie maj± wyczucia i ja nie mam?
Rafa³ ty masz jaki¶ komplex niedopieszczenia emocjonalnego chyba
jak chcesz u¶nie udawaæ ze co¶ jest czym nie jest zastêpowaæ indykiem ³abêdzia i udawaæ twoja broszka mnie w to nie mieszaj
regulamin to forma prawa - ok - jaki zamieszczony, taki obowi±zuje, nie podoba siê to mo¿e nie przyje¿d¿aj albo nie bierz udzia³u w turnieju ... robisz pozatematy i z ig³y wid³y polecam specjalistê w tej dziedzinie
ja przyjmujê na klatê regulamin w takiej formie jakiej jest i tyle, przyjadê i strzela³ bêdê ;)
ps po raz kolejny - nie obra¿aj mnie bo to ¶wiadczy o tobie nie o mnie, o twoich problemach nie moich;
a rekonstruktorzy maja wyczucie - ci bez to rymcerze ;)
offtop siê zrobi³.. przepraszam
pozdrawiam smoku ;)
Bynajmniej smoku.
Ja jestem ca³ym sercem za tym podzia³em na turniej A i B i nawet nie zamierzam do A aspirowaæ - nie w tym czasie - tutaj trzeba siê solidnie przygotowaæ. Mo¿e do B.
Chodzi o to, ¿e jest jeszcze kupa czasu i mo¿na dobrze przygotowaæ merytorycznie regulamin. Dobrze czyli ¿eby potem jaki¶ inny ni¿ ja dupek siê nie przypina³.
To chyba raczej bardziej odpowiada i duchowi i praktyce imprez o jakich sobie z Efendim rozmawia³em.
Chyba lepiej troszkê napruszyæ tutaj by potem bawiæ siê na czysto i na poziomie.
Zauwa¿yli¶cie, ¿e do B czepiam siê tylko obsadek - nie, nie dla tego ¿e B stwarza wiêksze pole do swobody (czytaj :"nie wymaga").
A niech sobie wymaga i A i B - tylko niech te wymogi nie pozostawiaj± pola dla upierdliwców w stylu Hegemona.
Panowie (nie pisze Koledzy bo nie chce nikogo dotkn±æ spoufalaniem siê - jak siê poznamy osobi¶cie to wtedy, mo¿e) napisali regulamin wadliwy i zamiast usi±¶æ i porz±dnie przemy¶leæ go jeszcze raz to broni± go i ruszaj± tylko kosmetycznie.
Regulamin jest wadliwy bo stwarza z byt wiele pola do podejrzeñ o wybiórcze interpretacje.
Porusza kwestie nie przes±dzone i nie przes±dzalne dowodowo jak wyznanie wiary - czyli przes±dza tam gdzie nie ¿adnych podstaw do tego. Z kolei nie przes±dza tam gdzie mamy pewniki. A za chwile jest na odwyrtkê.
Kwestii niesprawdzalnych i nie pewnych nale¿y dotykaæ jak najl¿ej i z najwiêksz± ostro¿no¶ci± tworz±c prawo (regulamin).
Pewniki oprzeæ na pewnikach (tutaj np, takim pewnikiem s± ³êczyska - jakby siê Hegemon nie upiera³ nie wsadzi do A plastiku )
Nie mo¿na mieszaæ jednego z drugim albo stosowaæ zamiennie.
chcia³em przypomnieæ ¿e nie chcemy na imprezach lekkoduchów/konsumentów imprez. Postawa w stylu "mo¿emy sobie zaufaæ", "ja jestem uczciwy", "reszta nie nie obchodzi/nie dotyczy" to piêkna przes³anki etyki osobistej - ale niestety regulamin to nie jest nic osobistego.
I ja nie mam do niego nic osobistego a ni do twórców. Ja wymagam intelektualnej rzetelno¶ci bo wszyscy mamy mu podlegaæ. Je¶li jest z³y - a widaæ to go³ym okiem - to trzeba go zmieniæ. Zmieniaj±c nie kosmetykê tylko podstawy wyj¶ciowe koncepcji jego tworzenia.
Czemu Braciszek Boulii to rozumienie a niektórzy nie chc±.
Wyj¶cia s± dwa :
Albo
pe³na ortodoksja - niech nawet strzela trzech ³uczników - i dobrze - i sam gotowym poprowadziæ jako konferansjer ten turniej i zrobiæ z niego wielki SHOW prawdziwej rekonstrukcji - aby tylko strzelali te¿ jak dawni to gwarantuje oszala³± publikê i apla³s.
Albo
wedle instrukcji jak wy¿ej - ortodoksyjne tylko sprawy nie podwa¿alne - reszta tak jak interpretacja pozwala i tak jak ich nieprzes±dzalno¶æ wskazuje.
Wolê wersjê drug±, nie dla tego ¿e ³atwiejsza, tylko dla tego ¿e mniej w niej by³o by tykania tego co prawo tykaæ nie powinno....ale nie przes±dzam
A na klatê to przyjmowaæ mogê swoj± Pani± i nie wiem co ma udowadniaæ "prawdziwy mê¿czyzna" przyjmuj±c na klatê cokolwiek innego. Ja na ten regulamin nie patrzê z perspektywy "fajnego go¶cia" który sobie przyjedzie i popyka. Mi zale¿y na jako¶ci tego co zrobimy.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:09 26.11.2011)
Stefanie- pytanie od znajomego, który nie ma konta na FREHA.
Czy grozerowy ³uk zrobiony z "biokompozytu" (o technologii wytworzenia tu
http://www.grozerarchery.com/index_m.htm tekst u do³u strony g³ównej) zaliczysz do kategorii A?
Strza³y ma sosnowe z grotami trzpieniowymi, lotki kacze.
Znajomy nie bawi siê w szeroko pojmowany RR (LARPowiec), lecz jest fanem Z³otej Ordy z koñca XIV wieku. Ma podstawowy strój Ordyñca, a ³uk ma dok³±dnie taki
http://www.grozerarchery.com/index_b.htm model Mongol Biocomposite
Skoro ju¿ towarzystwo sobie nawrzuca³o, czy kto¶ decyzyjny (Stefan na ten przyk³ad) móg³by siê ustosunkowaæ do mojego poprzedniego pytania?
1: Panie Marku, raczej tak, choæ przyznam, ¿e specjalist± od z³otej ordy nie jestem.
2: Panie Rafale: proszê o propozycje zmian merytorycznych w regulaminie; uznaj±c Pana wiêksze kwalifikacje zmienimy regulamin w kwestiach spójno¶ci merytorycznej.
3: zmiany jakie prowadzi³em dotycz± lotek indyczyczh, ciêciw mieszanych etc - ju¿ ich nie ma w czê¶ci reko - mój b³±d... juz poprawiony
4: Panie Rafale, troszkê historii:
17:30 23.11.2011
zamie¶ci³em niedozwolone rodzaje lotek;
cedr pochodz±cy z USA / Kanady spod produkcji ko³czarek czy innych maszyn stolarskich, nie odpowiada warunkom rekonstrukcji, dlatego zosta³ uznany za niedopuszczalny
18:20 23.11.2011nie podwa¿a Pan regulaminu to dobrze.
udawane cedry / indyki / groty - osobi¶cie mogê dopu¶ciæ; to ¶wiadczy o osobie nie o poziomie turnieju - udawane / podszywaj±ce siê pod co¶ czym nie s±
11:12 24.11.2011; ja zak³adam ludzk± uczciwo¶æ i sumienno¶æ + regulamin w takiej formie nie jest i nie zamierza³ byæ nigdy rozgrzeszeniem za Pana wcze¶niejsze b³êdy i wyrzuty sumienia + wydaje siê ¿e je¶li ma b³êdy i nie jest napisany dla wszystkich uczestników, to trzeba bêdzie nanie¶æ konieczne poprawki.
13:14 24.11.2011 indyka wywali³em; doprecyzowania szczególików równie¿ pragnê.
16:47 25.11.2011 zdjêcia grotu tarczowego - identyczny, ze wspó³czesnymi; je¶li te ze zdjêcia by³y toczony to ok; je¶li kute - po zasiêgniêciu opinii specjalisty, powiem, ze kuty grot na tulejce na liniê zakuwania / ³±czenia siê ¶cian tulejki.
Dzisiaj, 11:55
nie zamierzam odró¿niaæ, je¶li mówisz ze tak jest to ci ufam; w barwione lotki w udaj±cego gê¶ czy ³abêdzia - lotki indycze - ty oszukujesz, twoja sprawa, ty¶ oszust.
Dzisiaj, 18:55
je¶li organizator - effendi - uzna ¿e mój regulamin, moja postawa czy co tam innego mojego nie odpowiada, oddaje siê do jego dyspozycji w pe³ni, nie mam presji na organizacjê ³uczniczego czy opracowywanie regulaminu- to mo¿e zrobiæ ka¿dy inny, ja ostatni w szeregu do tych funkcji.
je¶li chcesz komentowaæ ³uczniczy reko - bardzo proszê przyda siê ka¿da profesjonalna pomoc i z góry dziêkujemy.
Nie chodzi o Ordê, ale o dopuszczenie ³uku. Jak ch³opak bêdzie chcia³ to siê zg³osi i wy¶le zdjêcia w stroju ze ¼ród³ami.
Czyli biokompozyty wchodz± do kategorii reko... Dziêki za info
Hejka,
Sam mam te¿ i biocompozyt od Grozera i z ca³± pewno¶ci± mogê stwierdziæ, ¿e ³uk naturalny to to nie jest, wiêc raczej do grupy B.
Pzdr,
G.
PS. Panowie, mam do Was pro¶bê - u¿ywajcie du¿ych liter, interpunkcji itp., bo jak pragnê zdrowia, czasami czytaj±c Wasze posty mam wra¿enie, ¿e to jakie¶ kryptogramy...
[...] dla najlepszego rycerza(bêd± trzy turnieje bojowe i trzy ³ucznicze) i dla najlepszej dru¿yny.
Pozdrawiam
Czy "najlepsza Dru¿yna" to np ekipa 4, 5 osobowa do bohurtu czy porostu dru¿yna jako bractwo, które biurze udzia³ w najwiêkszej ilo¶ci konkurencji i wygrywa itp.
Nie dopatrzy³em siê równie¿ regulaminu dla Rycerstwa. Jest ju¿ takowy stworzony?
Planujecie jakie¶ (j.w.) walki dru¿ynowe (bohurty/bitwy?).
Odbêdzie siê turniej zapa¶niczy?
Pozdrawiam
Nie bedzie walk grupowych, nie bêdzie bohurtu i kropka.
Trzy konkurenjce indywidualne w róznym stylu.
Ponadto warunkiem uczsetnictwa (dopuszczenia) do nich bêdzie udzia³ w wieczornej INSCENIZACJI.
Podkre¶lma s³owo inscenizacja - nie bohurt, nie grupówka.
Regulaminy wkrótce. wymogi dla spe³nienia miana "rycerza" trochê potem.
Czy "najlepsza Dru¿yna" to np ekipa 4, 5 osobowa do bohurtu czy porostu dru¿yna jako bractwo, które biurze udzia³ w najwiêkszej ilo¶ci konkurencji i wygrywa itp.
Nie dopatrzy³em siê równie¿ regulaminu dla Rycerstwa. Jest ju¿ takowy stworzony?
Planujecie jakie¶ (j.w.) walki dru¿ynowe (bohurty/bitwy?).
Odbêdzie siê turniej zapa¶niczy?
Witam!
dru¿yna = bractwo ,
bractwo zbiera punkty za udzia³ i zwyciêstwa w konkurencjach. Mo¿e siê te¿ staæ tak, ze kto¶ wezmie udzia³ w dwóch turniejach i wygra ca³o¶æ. (mo¿e tak sie np staæ, gdy zajm± cz³onkowie bractwa w dwóch turniejach pierwsze miejsca i to MO¯E im zapewniæ zwyciêstwo w ca³o¶ci)
Regulaminy siê pisz± , a zamie¶cimy je w styczniu. Bojowy na dniach-Hegemon.
Zapasy bêd±,rzut no¿em,toporem,w³óczni±,bojowy,bieg dam i rycerski tak¿e.
Jeszcze co¶ wymy¶lamy , ale o tym potem.
Pozdrawiam
efendi
Trybuna Serc, Król Herbowy, Walcz±cy.
Paragraf 1.Trybuna Serc.
1. Sk³ad Trybuny Serc jest zawsze nieparzysty, umowny i zale¿y od organizatora turnieju. W Trybunie Serc zasiadaj± Damy rycerzy walcz±cych i organizatora. Jedna dru¿yna, lub samodzielny poczet rycerski, obowi±zany jest do oddelegowania co najmniej jednej damy lub dwórki (o przydziale klasowym decyduje bogactwo stroju, utensyliów, bi¿uterii i apana¿y) do sk³adu Trybuny Serc.
2. Damy podejmuj± decyzje wed³ug w³asnych regu³ i ustaleñ dokonanych przed rozpoczêciem zmagañ, z uwzglêdnieniem niniejszego regulaminu.
3. W przypadku braku porozumienia podejmuj± decyzjê poprzez g³osowanie. ¯aden z organizatorów, Heroldów, Goñczych, sêdziów i zawodników nie ma prawa siê wtr±caæ.
4. Damy maj± prawo poprosiæ Sêdziów, Goñczych i/lub Heroldów o dora¼ne doradztwo merytoryczne i ideowe.
5. Organizator ustala która z Dam jest przewodnicz±c± Trybuny Serc na ca³ym turnieju, czyli Pierwsz± Dam± Turnieju. Pierwsza Dama Turnieju og³asza decyzje Trybuny Serc Goñczym, Heroldom i walcz±cym. Tylko jej s³owa s± dla sêdziów wi±¿±ce.
6. Uprawnienia Dam:.
- Damy mog±, a nawet powinny w uznany przez siebie sposób uhonorowaæ
zawodnika, który w ich oczach najbardziej na to zas³u¿y³. Nie mog± jednak
ingerowaæ w werdykty sêdziowskie, je¶li Król Herbowy nie poprosi wprost i jasno o Ich arbitra¿
- Damy mog± napominaæ zawodników, którzy zachowuj± siê, ich zdaniem, w sposób nieobyczajny, a w skrajnych wypadkach nak³adaæ na nich kary obyczajowe, jak to deklamacje, ¶piewy, uk³adanie dworskich komplementów itp.. Mog± to czyniæ zaraz po zakoñczeniu danego pojedynku, nigdy przed i w trakcie rozgrywki.
- Damy mog± tego dokonaæ, nawet je¶li walka nie zosta³a przerwana przez sêdziów, za nieobyczajne zachowanie.
- Pierwsza Dama wrêcza nagrody zwyciêzcom. Je¶li nie bêdzie mog³a tego czyniæ na zakoñczenie turnieju, nagradza zwyciêzcê danej konkurencji zaraz po rozstrzygniêciu danych pojedynków. Wtedy nagrod± jest przyjêciem od niego ho³du i zezwolenie na uca³owanie d³oni. W tym przypadku Pierwsza Dama spe³nia funkcjê suwerena podobnie jak Król Herbowy w innych przypadkach.
7. Król Herbowy poca³unkiem oraz souvenirem lub wierszem nagradza po turnieju Damê, która w oczach Heroldii sw± powierzchowno¶ci± oraz strojem wyposa¿eniem najbardziej odpowiada³a eposowemu wizerunkowi Damy.
Paragraf 2. Sêdzia G³ówny, a Król Herbowy.
1. Król Herbowy to cz³owiek sprawuj±cy tê funkcjê po desygnacji przez Organizatorów, pe³ni±cy obowi±zki g³ównego sêdziego danego turnieju i kieruj±cego prac± Heroldów oraz Goñczych.
2. Król Herbowy Rozpoczyna Walkê i wznawia po przerwie. W sprawach spornych ma g³os rozstrzygaj±cy.
3. Król Herbowy jest osobowym namiestnikiem w³adzy Suwerena podczas turnieju, z wszelkimi wyp³ywaj±cymi z tego konsekwencjami.
Paragraf 3: Walcz±cy
1. Wszyscy walcz±cy powinni byæ dobrze zaznajomieni z zasadami walki i bezpieczeñstwa.
2. Przed przyst±pieniem do walki z cz³onkami innych stowarzyszeñ, walcz±cy powinni byæ dobrze przeszkoleni przez zwierzchników w³asnego
stowarzyszenia.
3. Musz± utrzymywaæ w³asne uzbrojenie i broñ w dobrym stanie, aby nie nara¿aæ zdrowia innych zawodników.
4. Powinni zawsze przestrzegaæ upomnieñ i decyzji Sêdziów.
5. Powinni, zawsze, powstrzymywaæ swój gniew i z³o¶æ. Walka odtwórcza, nie jest prawdziw± walk±. Powinna byæ przyjemno¶ci± i odpowiedzialnym zajêciem.
6. Przede wszystkim, walcz±cy powinni zachowywaæ siê odpowiedzialnie. Próby pokonania przeciwnika wszelkimi sposobami, mog± byæ niebezpieczne, a oprócz tego s± kompletnym nonsensem i zaprzeczeniem etyki rycerskiej.
7. Musz± posiadaæ w³asne tarcze herbowe do walki, w ilo¶ci dwóch sztuk, w³asn± broñ jednorêczn±, jeden puklerz, jeden miecz wielki-rycerski.
8. Musz± posiadaæ jednego przybocznego s³ugê i jednego zbrojnego giermka na jednego rycerza. Mile widziane jest posiadanie heraldycznych strojów na zbrojê – zawsze w swoich osobistych barwach.
9. Barwy heraldyczne w dru¿ynach za¿ywaj±cych jednakowej symboliki musza w przypadku pojedynczych rycerzy odró¿niaæ siê je¶li nie tynktur± lub uk³adem, to przynajmniej jedn± indywidualn± figur± heraldyczn±.
Turniej Miecza Wielkiego
Paragraf 1: Uzbrojenie ochronne (zbroja i pancerz).
1. Ka¿da zbroja i he³m, musi byæ wykonana ze stali/¿elaza, chyba, ¿e istnieje historyczne potwierdzenie zastosowania innego materia³u.
2. Zbroja i he³m przeznaczona do walk, musi mieæ w newralgicznych punktach nie mniej ni¿ 1,5 mm grubo¶ci stali/¿elaza (wytrzyma³e p³yty hartowane mog± byæ po te¶cie dopuszczone w turnieju ju¿ od grubo¶ci 0,5 mm – niemniej jednak na podstawie ich wyj±tkowych zalet odporno¶ciowych), lub 3 mm skóry plus maj±ce odpowiednik historyczny pe³ne zbrojenie metalowe (o grubo¶ciach od 0,5 mm p³yty hartownej jak wy¿ej, lub 1 mm zwyk³ej p³yty stalowej/¿elaznej).
3. Zbroje kolcze powinny byæ zrobione z drutu o grubo¶ci minimum 1,0 mm – je¶li s± z mocnych kó³ek nitowanych; lub minimum 1,5 mm je¶li s± z kó³ek nie nitowanych.
4. Wszyscy uczestnicy powinni nosiæ odpowiednie ochrony g³owy, korpusu, twarzoczaszki, gard³a, krtani, przedramion, piszczeli oraz d³oni i stawów. Zalecane jest u¿ywanie uzbrojenia ochronnego lub zabezpieczenia sportowego ( ukrytego pod bielizn± historyczn±) na podbrzuszu, kroczu pachach i pachwinach.
5. Minimalnym, wystarczaj±cym opancerzeniem jest dowolna (ale TYLKO historyczna) kombinacja odpowiednich rycerskich (co do jako¶ci i kompletno¶ci ) XIV lub XV wiecznych (z lat 1370 -1430) :
he³mu (koniecznie z zas³on± twarzy), rêkawic, os³on ud, kolan, piszczeli, korpusu, barków, ramion, ³okci i przedramion.
6. Nikt wprawdzie nie odrzuci he³mu o grubo¶ci 1,4 mm, ani rêkawicy o ma³ych, dobrze zachodz±cych na siebie p³ytkach (nie paliczkach) palcowych grubych na 1mm - jednak posiadacz he³mu o grubo¶ci 1 mm, lub koszuli kolczej z takiego drutu nie nitowanego kategorycznie nie ma na co liczyæ.
7. Przy³o¿ymy szczególn± uwagê do kontroli zabezpieczenia gard³a i krtani.
Paragraf 2: Repliki broni.
1. Wszystkie repliki broni u¿ywane w turnieju, musz± pochodziæ z zaufanego ¼ród³a.
2. Wszystkie repliki broni u¿ywane w walce, musz± byæ zatêpione. Krawêd¼ klingi bêd±ca w oryginalnej broni ostr± krawêdzi± tn±c±, powinna mieæ w replikach broni u¿ywanych w tym turnieju nie mniej ni¿ 2,5 mm grubo¶ci.
3. Wszystkie sztychy replik broni u¿ytych w tym turnieju, powinny byæ zaokr±glone - do szeroko¶ci p³azu co najmniej 1,5 cm (ko³o o takiej ciêciwie) i 3 mm grubo¶ci krawêdzi.
4. Niebanalnym aspektem s± walory estetyczne replik broni, zgodno¶æ proporcji z orygina³ami, oraz mo¿liwo¶æ stosowania technik fechtunkowych zbli¿onych do prawdziwych.
5. Replika miecza pó³torarêcznego u¿yta w turnieju musi utrzymywaæ d³ugo¶æ swej klingi miêdzy 80, a 110 centymetrów, przy d³ugo¶ci rêkoje¶ci (wraz z g³owic± i jelcem) miedzy 30, a 40 centymetrów. Waga ca³kowita takiej repliki broni musi zawieraæ siê pomiêdzy 1500, a 2500 gram. Jest to podstawowa replika broni tego turnieju.
6. Replika broni jednorêcznej do turnieju musi utrzymywaæ d³ugo¶æ swej klingi miêdzy 65, a 80 centymetrów i wagê ca³kowit± miêdzy 1200, a 1800 gram. Musi byæ to replika miecza jednorêcznego. Jest to replika broni u¿ywana tylko w przypadku opisanym w paragrafie 5, w punktach 4,5 oraz 6.
Paragraf 3 : Zasady bezpieczeñstwa
1. Przed wpisaniem siê na listê uczestnictwa, oraz wkroczeniem na pole walki (lub pole treningowe), ka¿da replika broni powinna byæ sprawdzona przez Sêdziego.
2. U¿ycie broni o ostrych krawêdziach lub zaostrzonym sztychu, jest ca³kowicie zabronione.
3. Przed u¿yciem repliki broni do walki, powinna byæ ona dok³adnie sprawdzona. Konieczne jest usuniêcie wszelkich nadmiernych szczerb o nie wyoblonych krawêdziach (np. powy¿ej 1,5 mm), zadziorów i w¿erów.
4. Z³amana, lub pêkniêta replika broñ, powinna byæ od razu odstawiona. Je¶li dojdzie do tego podczas walki, replika taka musi byæ wycofana ze starcia.
5. Replika broni powinna byæ utrzymywana w czysto¶ci, czyli bez rdzy, czy ewidentnego brudu. Wyra¼na farba na klindze, bêd±ca pozosta³o¶ci± po uderzeniach w tarczê, mo¿e byæ uznana jako brud, poniewa¿ mo¿e spowodowaæ zatrucie ewentualnej rany. Powinno siê unikaæ równie¿ produktów czyszcz±cych uznawanych za truj±ce.
6. Je¶li zawodnik w wyniku kontuzji nie jest zdolny do kontynuowania walki, uznawany jest za pokonanego. W przypadku powa¿nej kontuzji zawodnik odsy³any jest do punktu medycznego.
7. Je¶li kontuzja powoduj±ca niezdolno¶æ do walki, spowodowana jest nieregulaminowym dzia³aniem zawodnika, bêd±cego adwersarzem kontuzjowanego w danej walce; jest on WYKLUCZANY z dalszego przebiegu ca³ego turnieju. Organizator g³ówny we w³asnym zakresie decyduje o krokach prawnych z ramienia organizatora.
8. Je¶li kontuzja, niezale¿nie od jej wagi i rozmiarów, spowodowana jest regulaminowym i poprawnym dzia³aniem zawodnika, bêd±cego adwersarzem kontuzjowanego w danej walce; ka¿dorazowo sêdziowie decyduj± o jego zdolno¶ci lub niezdolno¶ci do kontynuowania walki, przyznawaniu mu lub nie ostrze¿eñ lub upomnieñ (tak¿e awansem), jak równie¿ o dalszym udziale w turnieju sprawcy zdarzenia.
9. Kontuzjowany który mo¿e po opatrzeniu kontynuowaæ walkê, jest przywracany do turnieju na pe³nych prawach.
Paragraf 4 : Zasady Walki
1. Ciosy wyprowadzane s± z adekwatn± si³± (patrz paragraf 5 punkt 7). Liczone s± trafienia krawêdzi± klingi repliki broni, bêd±c± w oryginalnej broni krawêdzi± tn±c± tej broni. Trafiaæ nale¿y tylko w miejsca uzbrojone, lub w umiê¶nion± cze¶æ ³ydki i zewnêtrzn± stronê uda, je¶li w przypadku ³ydek i zewnêtrznej strony uda, nie okrywa ich pancerz.
2. Cele dopuszczalne - góra g³owy (pionowo, lub najwy¿ej pod k±tem czterdziestu piêciu stopni z dowolnego kierunku), ramiê i przedramiê, tors, zewnêtrzna strona ud, umiê¶niona czê¶æ ³ydki z obu kierunków.
3. Pchniêcia sztychem repliki broni tylko powy¿ej pasa, nie dalej ni¿ na odleg³o¶æ szeroko¶ci d³oni (oko³o 9 cm) w ka¿dym kierunku od pêpka. Odbite pchniêcie, które trafia w zakazany obszar bêdzie ukarane, jako wyprowadzane bez my¶lenia o konsekwencjach. Pchniêcie wyprowadzone poprawnie, lecz poprzez ze¶lizg z pancerza trafiaj±ce w obszar zakazany pozostaje ka¿dorazowo do rozpatrzenia przez sêdziego g³ównego.
4. Kategoryczny zakaz atakowania replik± broni : twarzy, szyi i krocza. Z³amanie zakazu grozi natychmiastowym WYKLUCZENIEM.
5. Powtarzaj±ce siê ataki na kolana, piszczele, ³okcie i d³onie bêd± karane (1 kara to zwrócenie uwagi - upomnienie, ka¿dy nastêpny raz – formalne ostrze¿enie).
6. Bardzo wa¿ne - Si³a wk³adana w uderzenie powinna byæ zawsze pod kontrol± zawodników. Ewidentnie nadmierna si³a jest niedozwolona, nie tylko dlatego, ¿e jest bezsensowna, ale, co wa¿niejsze, jest bardzo niebezpieczna. Ewidentnie s³abe trafienia nie bêd± uznawane jako nie skuteczne.
7. Mo¿na wytr±ciæ lub z³amaæ replikê broni przeciwnika swoj± replik± broni, ale tylko je¶li nie dotykamy klingi przeciwnika swoim cia³em - wtedy uzyskujemy punkt jak za trafienie.
8. Metody kontaktowe takie jak : kopanie, popychanie, ataki d³oni±, ³okciem, barkiem, g³ow±, bezpo¶rednio na opancerzone cia³o przeciwnika, podcinanie, przydeptywanie, obalanie itp. s± dopuszczalne. Przeciwnika mo¿emy statycznie pochwyciæ na czas nie d³u¿szy ni¿ piêæ sekund – po tym albo musi nast±piæ rozstrzygniêcie „klinczu” albo sêdziowie rozdzielaj± walcz±cych.
9. Sam fakt obalenia, odepchniêcia czy nadepniêcia przeciwnika lub wyrwania siê z jego „klinczu” nie dajê punktów, a rozbrojenia s± liczone jak jedno trafienie, bez szczególnego bonusu.
10. W rozbrojeniu mo¿na stosowaæ chwyt otwarta d³oni± lub np. „objêcie” ca³± rêk± „pod pachê” na replikê broni przeciwnika, o ile nie chwytamy za jego klingê.
Paragraf 5 : Zasady turnieju.
1. Powinno byæ trzech Sêdziów na parê walcz±cych (trzech widzi wiêcej ni¿ jeden).
2. Decyzja o skuteczno¶ci trafienia podejmowana jest przez wiêkszo¶æ Sêdziów (dlatego jest ich trzech, a nie dwóch).
3. Zawodnik zwyciê¿a, gdy piêæ razy, skutecznie trafi przeciwnika.
4. Dwukrotne nastêpuj±ce po sobie trafianie jednoczesne (podobnie jak ka¿de pojedyncze trafienie jednoczesne) uznane jest za nieby³e, po trzecim w serii trafieñ jednoczesnych, sêdziowie odbieraj± repliki mieczy wielkich walcz±cym i nakazuj± stoczenie walki na repliki mieczy jednorêcznych.
5. Je¶li zawodnicy w powy¿szej sytuacji dwukrotnie w serii trafi± siê jednocze¶nie, sêdziowie ustawiaj± ich do walki w zasiêgu 2/3 d³u¿szej z u¿ywanych kling, trzymanej za rêkoje¶æ w wyprostowanym rêku w³a¶ciciela. Sêdziowie ustawiaj± zawodników w pozycji wyprostowanej, i nakazuj± walkê bez prawa oderwania stóp od pozycji, oraz z zakazem sztychu.
6. Je¶li zawodnicy w powy¿szej sytuacji dwukrotnie trafi± siê jednocze¶nie - o zwyciêstwie jednego z nich decyduj± rzuty trzema ko¶æmi do gry, o sze¶ciu polach.
7. Skuteczne trafienie to takie, które uderza w cia³o w ten sposób, ¿e je¶li walka odbywa³aby siê na serio, doprowadzi³oby do uszkodzenia cia³a lub co najmniej powa¿nego uszkodzenie opancerzenia. Na przyk³ad lekkie dotkniêcie, obcierka nie liczy siê i Sêdziowie powinni je zignorowaæ.
8. Je¶li jeden z zawodników, ma du¿o mniej uzbrojenia ochronnego lub du¿o gorszy/starszy epokowo model ni¿ jego przeciwnik, to, ¿eby wygraæ, musi trafiæ go wiêksz± ilo¶æ razy. Ma to odzwierciedliæ statystyczne aspekty zagro¿enia cia³a, przy ró¿nym uzbrojeniu. Decyzja o ilo¶ci koniecznych trafieñ nale¿y do Sêdziów, niemniej jednak ró¿nica punktów nie wyniesie nigdy wiêcej ni¿ dwa (zawsze odejmuj±c od piêciu a nie dodaj±c).
9. Przed walk± zawodnicy staj± w gotowo¶ci w naro¿nikach i czekaj± na sygna³ do walki dany przez Sêdziego Pola.
10. Ka¿dy z sêdziów w ka¿dej chwili mo¿e przerwaæ starcie (aby udzieliæ ostrze¿enia, upomnienia, aby przyznaæ punkt, aby interweniowaæ itp.)- zawodnicy musz± przerwaæ walkê i po decyzji sêdziów powróciæ do naro¿ników, czekaj±c na ponowny sygna³.
11. Drugie upomnienie jest zawsze pierwszy ostrze¿eniem.
12. Drugie ostrze¿enie w czasie turnieju oznacza przegranie danej walki przez sprawcê, niezale¿nie od uzyskanego wyniku. Oznacza równie¿ eliminacjê danego zawodnika z turnieju danego rodzaju, bez wzglêdu na jego dotychczasowy wynik.
13. Je¶li dojdzie do kontuzji, uszkodzenia cia³a lub sprzêtu walka jest przerywana.
14. Uszkodzenie sprzêtu ochronnego lub repliki broni powoduje przerwanie walki. Zawodnik ma umowne pó³torej minuty na poprawienie lub wymianê uszkodzonego elementu.
15. Ewidentnie agresywny, lub nawet spokojny lecz niekompetentny zawodnik, mo¿e byæ usuniêty przez sêdziów bez upomnienia i prawa do jakichkolwiek roszczeñ do turnieju.
Paragraf 6 : Sêdziowie.
1. Sêdzia Pola, zwany oficjalnie Heroldem, jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Sprawdzenie szrank (ziemi, oraz wewnêtrznego i zewnêtrznego ogrodzenia);
Sprawdzenie replik broni zawodników, wliczaj±c w to sprawdzenie wy¶ció³ek w he³mach i jako¶ci zbrój i replik broni;
Utrzymanie publiki za zewnêtrznym ogrodzeniem szrank;
Ostrze¿enie walcz±cych i pozosta³ych sêdziów, je¶li kto¶ z publiki przejdzie przez zewnêtrzne ogrodzenie.
2. Sêdzia Pola jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Usuniêcie z pojedynku z³amanej lub uszkodzonej repliki broni;
Upominanie zawodników nie walcz±cych wed³ug zasad;
Usuniêcie z pojedynku zawodników zachowuj±cych siê niebezpiecznie, lub nie zwracaj±cych uwagi na upomnienia.
3. Sêdzia jest osob± wspó³odpowiedzialn± za:
Decyzjê, czy trafienie by³o skuteczne, czy liczy siê jako rana, jest wycelowane w miejsce dopuszczalne;
Decyzjê, kto jest zwyciêzc± niekoñcz±cej siê walki, czyli takiej; podczas której zawodnicy wykazuj± ogromne zdolno¶ci lub ich brak, przez co walka zdaje siê nie mieæ koñca.
4. Sêdzia powinien byæ osob± dobrze zapoznan± z metodami walki.
5. Sêdziowie powinni byæ dobrze zapoznani z zasadami walki i bezpieczeñstwa.
6. S³owo wymienionych wy¿ej sêdziów jest ostateczne. ¯aden z zawodników nie powinien go kwestionowaæ ani komentowaæ publicznie.