Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego
> Inne > Kalendarium 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
BoskiMisza
"Ciê¿kie czasy nasta³y na ziemiach Mazowsza… Nasz wspania³y i mê¿ny Ksi±¿e Konrad, w swej m±dro¶ci postanowi³ pod swymi rz±dami ziemie Polskie zjednoczyæ. Aby tego dokonaæ musia³ zasi±¶æ na krakowskim tronie, na którym W³adys³aw Laskonogi bezprawnie siê rozsiad³.
Niejedna wyprawa wyruszy³a, aby mocnymi argumentami przekonaæ przeciwników, ¿e to Konradowi tron siê nale¿y. Niestety nie wiod³o siê na wojnie Panowi naszemu i choæ wielu mê¿nych wyruszy³o, to ma³o kto powróci³, a efektów nie by³o.
Ksi±¿e Konrad by³ w¶ciek³y. Nawet powieszenie kilku kmieci i spalenie paru wiosek nie poprawi³o mu humoru. Chodzi³ w¶ciek³y po murach zamku w Czersku i kto tylko ¿ycie mi³owa³, to stara³ siê nie wchodziæ mu w drogê. Jedn± z niewielu osób których s³ucha³, by³ jego druh Grzegorz herbu Gorze, okrutnik jakich ma³o, jednak nie wiedzieæ czemu bliski Ksiêciu i jego rad zawsze s³ucha³.
- Có¿ czyniæ Grzegorzu? Có¿ czyniæ?
Grzegorz herbu Gorze upi³ ³yk wina z pucharu i ca³y wyplu³ na ziemiê.
- Na sam przód powie¶ podczaszego, a s³u¿±cym obetnij d³onie za tak paskudne wino…
- Nie czas na rado¶ci! Henryk Brodaty znów przeciw mnie knuje, a W³adys³aw do ³ask w Ma³opolsce powraca… Nie damy im rady w kolejnej wojnie.
- Tu nie wojny nam potrzeba, tylko fortelu…
- Jakiego fortelu? Có¿ masz na my¶li?
- Twój brat nieboszczyk pozostawi³ syna, którego ma³opolska gawied¼ chêtnie widzia³aby na tronie. Zostañ jego regentem i po sprawuj rz±dy za niego.
- Niby to ja jeden chce siê Boles³awem zaopiekowaæ? Ju¿ go ten laskonogi sodomita adoptowa³. Nie mam jak na nich wp³yn±æ. Jeszcze ta jêdza jego matka – Grzymis³awa… Nigdy jej nie lubi³em.
- Mój Panie… To¿ to fortelem trza nam dzia³aæ. Zrób turniej. Niby ¿e to aby trwa³y pokój podpisaæ. Zapro¶ te¿ swego bratanka Boles³awa. Pojmij go i przytrzymaj, a korzystne warunki uda ci siê wynegocjowaæ i na tronie zasi±dziesz.
- Pojmaæ bratanka? Tak nie mo¿na…
- Nie mo¿na, nie mo¿na… Albo ma siê miêkie serce, albo sadza siê dupê na Krakowskim tronie...
Ksi±¿e Konrad jeszcze tego samego dnia rozes³a³ pos³añców z wie¶ciami ¿e wielki turniej na Zamku w Czersku siê odbêdzie, na który to zarówno rycerze, knechci, mieszczanie, a i zwykli ch³opi s± proszeni."

Serdecznie zapraszamy na kolejny, tym razem ju¿ trzeci turniej majowy na Zamku w Czersku!
Datowanie to tradycyjnie XIII wiek, najmilej widziane osoby odtwarzaj±ce lata 1220 - 1260, choæ oczywi¶cie ka¿dy rekonstruktor mieszcz±cy siê w szerokim datowaniu 13-stki znajdzie dla siebie miejsce.

Termin imprezy to 29.04 - 1.05.2010 (sobota - niedziela). Przyjazdy mo¿liwe od czwartku (27.04) a pozostaæ mo¿na równie¿ d³u¿ej tj do 3.05 (wtorek).

W tym roku fabu³a bêdzie lu¼no oparta na uprowadzeniu przez Konrada Mazowieckiego swego bratanka Boles³awa Wstydliwego i ich uwiêzieniu w Czersku.

Jak zwykle bêdzie obowi±zywa³ podzia³ na hufce, który prawdopodobnie bêdzie podobny jak w latach poprzednich.

W programie turnieju:
- Walki piesze - tarcza i miecz - samojeden oraz walki pi±tek
- Turniej ³uczniczy - wraz z nocnym strzelaniem
- Pokazy konne - mo¿liwe ¿e dojdzie do turnieju konnego z innymi zawodnikami, nie tylko z Xi±¿cej Dru¿yny
- Pokazy ³ucznictwa konnego
- Walki na kopie w realiach XIII wieku
- Biegi rycerskie
- Manewry lekkozbrojnych
- Wystêpy zespo³ów dawnych,
- Bouhurt wie¿ - bouhourt dla lekkozbrojnych! Szczegó³y wkrótce.

Dodatkowo oczywi¶cie biesiady, liczni rzemie¶lnicy i wiele innych atrakcji.

Jak zwykle bêdzie formularz zg³oszeniowy i jak zwykle bardzo proszê o realne zg³aszanie siê do konkurencji. Po to jest formularz, aby¶my wiedzieli ile dana konkurencja mo¿e potrwaæ. W tym roku mo¿emy przyj±æ oko³o 200 - 220 osób.

Je¿eli macie jakie¶ pomys³y na konkurencje lub na to co mo¿na by zrobiæ, to dawajcie znaæ. Jest du¿a szansa ¿e bêdziemy mogli to zrealizowaæ. Dodatkowo jest 2.05 który mo¿na ca³y zape³niæ czyim¶ pomys³em.

Organizatorami jak co roku jest O¶rodek Kultury w Górze Kalwarii oraz czê¶æ Smoczej Kompanii.

Bardzo serdecznie zapraszamy!

Pozdrawiam
Misza
Marek Hilgendorf
Poznañ zjawi siê jak zwykle w silnej reprezentacji, która, rzecz jasna karnie stawi siê do rozlicznych konkurencji.
Cieszê siê, ¿e przewidzieli¶cie osobn± zabawê dla lekkozbrojnych. Z niecierpliwo¶ci± czekam na szczegó³y- czy bêdzie to co¶ w rodzaju "lekkich pi±tek", które zadebiutowa³y na Lusowie w zesz³ym sezonie?

John Knight
Salve

Pierwsze w kwestii technicznej 30 to jest sobota natomiast 29 tj pi±tek czyli turniej jest od 30 do 1, a po za tym je¶li jest mo¿liwy wcze¶niejszy przyjazd to w czwartek 28 .

I mam pytanie czy bêdzie przewidziany buhurt dla ciê¿kozbrojnych bigsmile2.gif ? Czy zostaj± nam tylko pi±tki i samojeden

Pozdrawiam

Janek
BoskiMisza
Witam serdecznie

Marku - no ja my¶lê ¿e was nie zabraknie! Tak, bouhourt wie¿ bêdzie przypomina³ lekkie 5 z Lusowa.

John Knight - bouhourt ciê¿kozbrojnych bêdzie tylko podczas inscenizacji wieczornej w sobotê.

Co do terminu, to ramowo turniej zaczyna siê w pi±tek wieczorem (przyjazdy i rozbijanie obozu), a koñczy w niedzielê wieczorem uczt± 01.05. Tak jak wspomina³em mo¿na przyje¿d¿aæ wcze¶niej, tj. od czwartku, oraz zostawaæ d³u¿ej czyli do 03.05.

Pozdrawiam
Misza
Indar
Mogê? Mogê?
K.
Tomasz Jesionek
CYTAT
Je¿eli macie jakie¶ pomys³y na konkurencje lub na to co mo¿na by zrobiæ, to dawajcie znaæ.

Witam. Mo¿e, skoro jest przewidziany buhurt dla lekkozbrojnych, zrobiæ tak¿e co¶ w stylu "lekkiej" bojówki?? smile.gif Techniczna walka z puklerzami, do powiedzmy 5 trafieñ.
Ksi±¿e Wszebor
CYTAT(Indar @ 12:21 11.01.2011) *
Mogê? Mogê?
K.

Nie ty nie, by³e¶ niedobry i niemi³y smile.gif
Tomal
No wreszcie Lublin ju¿ tradycyjnie prosi o pozwolenie zawitania w ksi±¿êce progi. Tym razem w trochê mniejszym sk³adzie, ale liczy siê jako¶æ nie ilo¶æ bum.gif Od razu siê pisze do pi±tek lekkich oby Czerwone Diabe³ki devil.gif znowu siê zebra³y bum.gif i popieram pomys³ walk lekkich na puklerze.

Pozdrawiam.
Marek Hilgendorf
W porozumieniu z Misz± chcia³em poinformowaæ, ¿e III Turniej Na Dworze Konrada Mazowieckiego bêdzie pierwsz± imprez±, gdzie tryumfatorzy konkurencji bojowych 1/1 (ciê¿kozbrojnych) bêd± mogli zaistnieæ w nowym, firmowym, lansersko-masoñskim rankingu uczestników imprez XIII wiecznych.
Po konsultacjach poczynionych z Robertem Szateckim w tym temacie http://www.freha.pl/index.php?showtopic=22571&st=0 postanowili¶my stworzyæ w³asn± wersjê uwzglêdniaj±c± specyfikê naszych imprez.
Szczegó³y liczenia punktów do rankingu og³osimy wkrótce, bêd± jednak mocno oparte na zasadach wymy¶lonych przez Roberta- nie ma chyba potrzeby wywa¿ania otwartych drzwi.
Na razie tylko sygnalizujê temat, proszê na razie nie atakowaæ o szczegó³y- jak tylko co¶ wiêcej ustalimy od razu napiszê o tym na forum.
£azarz
Salve Fratres!

Powiew tr±du jak zawsze bêdzie czê¶ci± obozu zakonnego. Plakat werbunkowy wkrótce dziubaski bigsmile2.gif

Pozdrawiam Grzegorz

ps. w tym roku zupe³nie inny obóz zakonny, z Wróbelkiem w zeszlym roku ustalilismy ¿e nie wszyscy i nie ka¿dy - szczególy wkrótce.
BoskiMisza
Grzegorz - jakby nie by³o £azarzy i zakonników to na turnieju nie by³oby przys³owiowego "pier..lniêcia". W tym roku bêdziesz osobi¶cie?

Indarze - nie s³uchaj Wszebora - by³e¶ dobry i w tym roku równie¿ zapraszamy!

Tomala - ca³y Lublin mile widziany!

Co do innych kwestii:

1. Zgodnie z tym co napisa³ Amor, chêtnie by¶my stworzyli XIII wieczny ranking walcz±cych. Najchêtniej zrobiliby¶my to na zasadach Roberta Szateckiego - mam nadziejê ¿e Robert nie bêdzie mia³ nic przeciwko.

2. Puklerz - jak najbardziej, o ile bêd± chêtni do wziêcia udzia³u w tej konkurencji. Zobaczymy ilu bêdzie chêtnych, czy jest sens robiæ tak± konkurencjê. Ale zawsze jest to jaki¶ pomys³, oby wiêcej podobnych.

claymor
CYTAT(BoskiMisza @ 22:12 11.01.2011) *
2. Puklerz - jak najbardziej, o ile bêd± chêtni do wziêcia udzia³u w tej konkurencji. Zobaczymy ilu bêdzie chêtnych, czy jest sens robiæ tak± konkurencjê. Ale zawsze jest to jaki¶ pomys³, oby wiêcej podobnych.

Zg³aszam siê na pierwszego chêtnego :D

Pisa³e¶ Boski M ¿eby wychodziæ z w³asnymi pomys³ami , to ja mam jeden. Jak by zosta³o trochê zbêdnego drewna i by³y by narzêdzia to mogê zbudowaæ trebusz. Dwa ju¿ powsta³y i zawsze by³a niezla jazda jak mo¿na by³o postrzelaæ do walcz±cych smile.gif Co wy Orgi na to ??
£azarz
Salve Fratres!

Misza - bêdê osobi¶cie smile.gif wsparty zakonn± trzoda.

Pozdrawiam Grzegorz
Robert Szatecki
CYTAT(BoskiMisza @ 22:12 11.01.2011) *
1. Zgodnie z tym co napisa³ Amor, chêtnie by¶my stworzyli XIII wieczny ranking walcz±cych. Najchêtniej zrobiliby¶my to na zasadach Roberta Szateckiego - mam nadziejê ¿e Robert nie bêdzie mia³ nic przeciwko.

Nie widzê problemu:) Zreszt± ciekaw jestem kto bêdzie w nim najlepszy.
Sebastian h. Orla
Je¶li orgi zezwol±, Praga zjedzie do Czerska i zajmie im trochê miejsca. Czekam z niecierpliwo¶ci± na formularz i wstêpnie ostrzegam o 2 (a nawet 3, je¶li Viator nie bêdzie siê nas wstydzi³ i siê z nami zabierze bigsmile2.gif) osobach zacieraj±cych ³apska przed turniejem.
Marek Hilgendorf
He, he, he- Viator ma ju¿ zarezerwowane miejsce w takim jednym hufcu- o ile zechce siê w nim zjawiæ. Przez wrodzon± skromno¶æ nie wyjawiê jaki to jest hufiec aniol.gif .....
Lady Draconia
Je¶li mo¿na, zakon ¶w Jana te¿ pewnie wpadnie z s±siedzk± wizyt±.
Z przynajmniej dwoma ciê¿kozbrojnymi.
Pozdrawiam
BoskiMisza
Witam,

Serdecznie wszystkich zapraszamy! Podobnie jak rok temu, bêdzie podzia³ na hufce i zg³oszenia uczestników bêd± rozpatrywane przez ich dowódców. Je¿eli kto¶ dosta³ odmowê z danego hufca, to nie oznacza, ¿e wogóle nie spe³nia wymogów imprezy, tylko mo¿e nie pasowaæ do zamys³u dowódcy na dany hufiec. Np. je¿eli odtwarzamy saracena to ¶rednio pasujemy do hufca mazowieckiego, gdzie s± g³ównie osoby odtwarzaj±ce rycerstwo tego regionu.

Claymore - trebusz to fajny pomys³ i materia³ pewnie by siê na niego znalaz³. Jedyne co mnie martwi to w któr± stronê mo¿naby z niego strzelaæ, aby nie trafiæ publiki lub którego¶ z kramów. Masz jakie¶ propozycje?

Walki z puklerzem - jak najbardziej na tak, mo¿emy to przewidzieæ w programie. Tylko mam jedn± wieeelk± pro¶bê - je¿eli kto¶ siê zdeklaruje to niech dotrzyma s³owa. Rok temu by³o wielu chêtnych na walki pokazowe, a na samym turnieju wysz³y 3 osoby... Chcia³bym unikn±æ podobnej sytuacji z puklerzem.

Pozdrawiam
Misza
Tomasz Jesionek
Witam. Mam takie pytania: czy bêd± jakie¶ zmiany w hufcach i w¶ród dowódców w tym roku, czy te¿ mo¿na kierowaæ siê list± z poprzednich lat?? smile.gif Oraz kiedy mo¿na spodziewaæ siê formularza??
Pozdrawiam

PS. Oczywi¶cie równie¿ zg³aszam siê do puklerza jak co¶ tongue.gif
Indar
To ja jeszcze w imieniu Claymora poproszê o niewypalone gliniane ceg³y, ew. sama glinê w sporej ilo¶ci. Z pewno¶ci± Claymor, zwany dalej Naczelnym Zdunem, zechce postawiæ wzorem lat ubieg³ych piec chlebowy.
O ile siê da oczywi¶cie smile.gif
K.
BoskiMisza
Witam

Tomek - lista hufcy i dowódców bêdzie bardzo podobna jak w poprzednim roku. Wkrótce powinny pojawiæ siê informacje kto w tym roku obejmie w³adzê.

Indar - my¶lê ¿e jakie¶ ceg³y powinny siê znale¼æ. Przypomnijcie siê z tym jeszcze na jakie¶ 2 tyg przed turniejem.

Pozdrawiam
Misza
Ksi±¿e Wszebor
Kto¶ móg³by przybli¿yæ ideê 5 lekkozbrojnych?
Marek Hilgendorf
W Lusowie wygl±da³o to tak http://www.youtube.com/watch?v=n8qocU0E7ak

W tym temacie http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20603&st=280 masz wiêcej odno¶ników do filmów.

A tu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19219&st=120 i generalnie na ostatnich trzech stronach tematu toczy siê za¿arta dyskusja jak to mog³oby wygl±daæ.

Teraz tylko wypada czekaæ na Miszê i szczegó³y co do scenariusza staræ i info, czy zostan± uwzglêdnione zasady dyskutowane w w/w temacie.

Shaman
moze wpadne popatrzec - w koncu blisko mam cool.gif
Brat Zupa
By³o by fajnie gdyby w tym roku przeciwnicy w samojeden byli losowani. Mo¿e trochê sprawiedliwiej;)
£ukasz Lewandowski
Równie¿ siê pojawiê jak tylko prezes bêdzie chcia³ mnie zaprosiæ ;)
Roar
i ja siê stawie acz kolwiek uwa¿am ¿e ca³o¶æ mo¿na by wyd³u¿yæ jeszcze o co najmniej jeden dzieñ
je¶li chodzi o puklerze to na pewno znajd± siê chêtni miêdzy innymi ja
HubertBKZT
Je¶li Smoczki pozwol± to i my zawitamy w ilo¶ci 7 osób.
Mazowiecki Dzik
My¶lê ¿e by³oby super jakby wymy¶liæ jaki¶ scenariusz g³ównej bitwy z elementami oblê¿enia i bohurtem, w zesz³ym roku na pewno fajne by³o palenie tych stosów, ogieñ i bitwa id± w parze, mozna by jeszcze dodaæ element oblegania, w koñcu to zamek, na przyk³ad atak od strony wyburzonego muru, ALBO podej¶cie od strony bramy g³ównej za mostkiem (dorobiæ z desek dzwi lub klapê wej¶ciow±) i zdobywanie wrót :
... ciasno st³oczeni ciê¿ko zbrojni na mo¶cie ¶cieraj± siê z obroñcami, mur tarcz kontra mur tarcz, w gorze miecze topory i maczugi, strza³y ¶wistaj±, lekkie posi³ki atakuj± obroñców tez z fosy zmuszaj±c obroñców do ust±pienia z mostu,
obroñcy chowaj± sie za bram± g³ówn± do zamku, rygluja wrota, wtedy wje¿d¿a taran od strony mostku i zaczyna wywazaæ bramê, pojawia siê ogieñ, ³ucznicy szyj± z wie¿y strza³ami, rzucaja styropianowe kamienie, dalej zaczynaj± siê pierwsze walki po zrobieniu wyrwy w bramie,
... obroñcy walcz± ze zdwojon± si³±, czê¶æ atakuj±cych zostaje zepchniêta do fosy, jednak reszta zdo³a do koñca zniszczyc bramê, p³onacy taran juz do niczego nie potrzebny spada do fosy, obroñcy ustawiaj± mur z tarcz w bramie g³ównej... he³my garnczkowe wystaj± sponad tarcz migda³ów jak zachodz±ce s³oñce znad horyzontu... dym i obraz zniszczenia ...
... wtedy atakuj±cy przegrupowuj± si³y przed ostatecznym atakiem, który przeprowadza kilku konnych rycerzy lancami i mieczami, wspieranych przez pieszych rycerzy i odzia³y lekko zbrojnych, za³oga kapituluje ... wrota zdobyte, ranni i zabici le¿± wokó³ bramy i w fosie ...

Ogieñ by by³ tak ustawiony ¿eby nie szed³ po murach zamku, ¿eby zamek starczy³ na wiêcej takich imprez:) starcia mocne bohurtowe, osobno leccy osobno ciê¿cy, ³ucznicy szyj± ze strza³... dla widzów i uczestników prawdziwy sza³
BoskiMisza
Cze¶æ,

Gar¶æ odpowiedzi:

1. Po rozmowach z Panem £ukaszem, doszli¶my do porozumienia, ¿e najwy¿sza pora zmieniæ nazwê turnieju na bardziej chwytliw±. Dlatego teraz turniej bêdzie siê nazywa³ III Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego W PAS Z PASJ¡ ODZIANEGO.
To i tak lepiej ni¿:
III Turniej na Dworze Konrada Mazowieckiego WIELBICIELA PRZETWORÓW FIRMY FASOL-POL ;)

2. Lekkie pi±tki - w tym temacie ekspertem z naszej strony jest Wronek. Jak tylko dogadamy kwestie bezpieczeñstwa i regulamin, to odrazu je tu wrzucimy.

3. Bracie Zupa - losowanie to dobry pomys³. Proszê pamiêtaæ, ¿e drobne podarki na rêce organizatorów mog± u³atwiæ aby w pierwszej walce nie trafiæ na Biedê lub innego wojownika ze wschodu... W koñcu uczmy siê od najlepszych - patrz PZPN.

4. Hubert - serdecznie zapraszamy! Po Drochiczynie a¿ g³upio by³oby siê nie spotkaæ na Czersku!

5. Bitwa - ech... No opis piêkny i ¶wietnie by by³o wzi±æ udzia³ w czym¶ takim, ale obawiam siê ze to siê nie uda ze wzglêdu na turystów. Dzia³ania bitewne na terenie ca³ego zamku spowoduj±, ¿e nic nie bêdzie widaæ a w dodatku jest wiêksza szansa na przypadkowy cios lub zagubion± strza³ê, która trafi w turystê.

Pozdrawiam serdecznie
Misza
Dicon
Witam

Fajna sprawa z t± bitw±, ale czy nie da³oby rady zrobiæ j± ciut wcze¶niej jak bêdzie widno?
Wiem, ¿e lepszy efekt jest jak jest ciemno, ale chocia¿ co¶ widaæ.
I tak pro¶ba do Organizatorów; je¶li mo¿na to czy jest mo¿liwo¶æ za³atwienia trochê wiêcej toi toi?
W zesz³ym roku by³y tylko dwa icon_sad.gif
Zanim usiad³em na tronie, chocia¿ i tak to nie da³o rady crazy.gif to musia³em czekaæ w kolejce.
Dla publiki by³o du¿o wiêcej toi a dla Rycerzy tylko dwa...

Pozdro Dicon usmieszek_09.gif
claymor
CYTAT(BoskiMisza @ 09:22 15.01.2011) *
Witam,

Claymore - trebusz to fajny pomys³ i materia³ pewnie by siê na niego znalaz³. Jedyne co mnie martwi to w któr± stronê mo¿naby z niego strzelaæ, aby nie trafiæ publiki lub którego¶ z kramów. Masz jakie¶ propozycje?

Oczywi¶cie propozycje mam. Po pierwsze id±æ pomys³em za Lusowa mo¿na strzelaæ woreczkami wype³nionymi piaskiem ( kramów ani publiki nie uszkodz± ) mo¿na nimi z powodzeniem strzelaæ w walcz±cych i nikomu siê krzywda nie stanie.

Co do miejsca to chyba najrozs±dniej by³o by strzelaæ w stronê gdzie nie ma muru. Trzeba by by³o pilnowaæ ¿eby publika nie wchodzi³a na linie strza³u i by³o by OK.

Aby trebusz powsta³ muszê mieæ info na jakie materia³y mogê liczyæ a ja wtedy zrobie listê potrzebnych dupereli :P

Dziêki Indarze a przypomnienie o piecu. Oczywi¶cie piec te¿ fajnie by by³o mieæ w hufcu smile.gif

Claymor dalej zwany Naczelnym Zdunem
Glendziol
Wiêksza czê¶æ NRP pod now± nazw± Milites Flandres tak¿e zapewnia o swoim przybyciu i aktywnym udziale. Na pewno nie pozwolimy aby tak zacna impreza odby³a siê bez nas smile.gif
Viator
CYTAT(Sebastian h. Orla)
Je¶li orgi zezwol±, Praga zjedzie do Czerska i zajmie im trochê miejsca. Czekam z niecierpliwo¶ci± na formularz i wstêpnie ostrzegam o 2 (a nawet 3, je¶li Viator nie bêdzie siê nas wstydzi³ i siê z nami zabierze ) osobach zacieraj±cych ³apska przed turniejem.

CYTAT(Marek Hilgendorf)
He, he, he- Viator ma ju¿ zarezerwowane miejsce w takim jednym hufcu- o ile zechce siê w nim zjawiæ. Przez wrodzon± skromno¶æ nie wyjawiê jaki to jest hufiec...

Czujê siê wywo³any do tablicy (czy na dywanik) i muszê siê wyt³umaczyæ. Was to siê Viator nie wstydzi, tylko siê wstydzi ¿e siê przeliczy³ z si³ami i za du¿o sobie postanowi³ a innym smaku narobi³. Sebastianowi ju¿ siê t³umaczy³em, a i Krzysiowi muszê powtórzyæ podobnie, choæ zaprasza mnie od paru lat do Trzynastki i do siebie: je¶li Ci nie przeszkadza ¿e bêdê rzadkim go¶ciem nawet na najwa¿niejszych imprezach, to czujê siê zaszczycony zaproszeniem, ale pewnie raczej bêdê sympatykiem ni¿ aktywnym cz³onkiem; nawet co do Czerska nic nie mogê obiecywaæ. Postaram siê przyjechaæ jak najwcze¶niej w pi±tek, natomiast nie bêdê panem swojego czasu: chcê byæ przynajmniej z czê¶ci± dzieci i na pewno nie zostanê do niedzieli.
Na szczê¶cie mimo mego panoszenia siê na Forum ¶wietnie wiem, ¿e nie jestem dla Ruchu jak±¶ wa¿n± osob± i czy ze mn± czy nie bêdziecie siê bawiæ równie dobrze smile.gif Reszta ju¿ na priv, i przepraszam za lekki o.t.
Selekos
Hufiec Wschodni zg³asza siê na Czersk icon_wink.gif
Sebastian h. Orla
Viatorze, nie t³umaczy³e¶ mi siê, a da³e¶ informacjê szczerba.gif Jestem ostatni± osob±, przed któr± ktokolwiek powinien sie t³umaczyæ bum.gif

¯eby nie robiæ OT: kiedy mo¿na spodziewaæ siê formularza zg³oszeniowego?
Indar
Na dzieñ czy dwa - po prostu przyjed¿ i baw siê dobrze.
Viator
CYTAT(Sebastian h. Orla)
Jestem ostatni± osob±, przed któr± ktokolwiek powinien sie t³umaczyæ
Trochê powinienem, ¿eby nie podpa¶æ pod klauzulê, któr± umie¶ci³e¶ w swojej sygnaturce icon_wink.gif

CYTAT(Indar)
Na dzieñ czy dwa - po prostu przyjed¼ i baw siê dobrze.
Dziêkujê. Postaram siê, czego i Wam ¿yczê.

A propos:
1) do uk³adaj±cych scenariusz: jakie niemilitarne funkcje mog³yby byæ przydatne?
2) woreczkiem z piaskiem wbrew pozorom to i zabiæ mo¿na... Mo¿e rozwa¿yæ jakie¶ l¿ejsze "nadzienie"? Chyba, ¿e dobrze przeæwiczyli¶cie to na Lusowie.
3) jakie ¶rednice puklerzy dopuszczacie przy tym datowaniu? (ró¿nie to na ró¿nych imprezach bywa)
4) jakby co to pacyny w³asne czy organizujecie centralnie?
claymor
Jak organizatorzy zapewni± mi materia³y to ja Zapraszam Ciebie Viatorze do za³ogi obs³uguj±cej trebusz smile.gif
Bonizaur
W kwestii trebusza i strzelania - jakby odci±æ przed walk± ca³y fragment zamku, a nie tylko prostok±t to mo¿na by ¶mia³o naparzaæ w stronê otwart± i nie by³oby problemu z turyst± na linii strza³u...
No i faktycznie walka sobotnia mog³aby byæ trochê wcze¶niej - w tym mroku ognie wygl±daj± ¶wietnie, ale walkê ma³o widaæ icon_wink.gif
BoskiMisza
Witam wszystkich!

Po kolei gar¶æ odpowiedzi i wiadomo¶ci:

Toi Toi - zobaczymy co da siê z tym zrobiæ, ale na 200 rekonstruktorów by³y 2 kabiny, a na 8 tys. widzów 6 kabin... S± takie godziny (np. rano po ¶niadanku, kawce i papierosku), ¿e obci±¿enie tojków diametralnie siê zwiêksza i kolejki mog± siê zdarzyæ.

Bitwa - zmiana godziny raczej nie wchodzi w rachubê. Podstawowa sprawa jest taka, ¿e bardzo ró¿nie przebiega kwestia zebrania siê na placu. Czasami zdarzaj± siê godzinne po¶lizgi i wtedy du¿o lepiej sprawdza siê model, ¿e jest to ostatni punkt programu.
W zesz³ym roku bitwa zgodnie z planem zaczyna³a siê o 19:30 wiêc uwa¿am, ¿e wcale nie tak pó¼no.

Trebusz:
Claymore - materia³y bêd± takie jakie bêd± ci potrzebne. Nie mam bladego pojêcia o budowaniu trebuszy, wiêc wolê ¿eby¶ okre¶li³ zapotrzebowanie - tyle, a tyle ¿erdzi, gwo¼dzi, liny itp. Jak nie bêdziemy mogli wszystkiego za³atwiæ to damy znaæ i ustalimy jak±¶ alternatywê.

Tylko ca³y czas martwi mnie to strzelanie... Nie mo¿e byæ tak, ¿e ktokolwiek dostanie nawet kwiatkiem wystrzelonym z tej machiny. Po do¶wiadczeniach I³¿eckich wiemy, ¿e prawnicy w naszym kraju radz± sobie ca³kiem dobrze i ustrzelony ro¶lin± oka¿e siê alergikiem, ma³o siê nie udusi³ i za jedyne 200 tys z³ odszkodowania zapomni o sprawie.
Je¿eli mamy z tego strzelaæ, to amunicja musi byæ jak najmniej szkodliwa, a lot pocisku zaplanowany, ¿eby nikt nim nie dosta³.

Formularz zg³oszeniowy - powinien ruszyæ 1 marca i zostanie zamkniêty oko³o 10 kwietnia.

Hufce i dowódcy - lista ju¿ prawie zamkniêta - nied³ugo pojawi siê w necie.

Co do ról w scenariuszu - pomijaj±c bitwe, konkurencje itp., jak najbardziej mo¿emy sami zadbaæ o klimat robi±c scenki klimatyczne np:
- prorok g³osz±cy apokalipsê i nawo³uj±cy do umiaru,
- ¿ebracy,
- z³odziej i patrole zamkowej milicji
- kuglarze, po³ykacze ognia,
- albo np pastuszek - kupiæ gê¶, zerwaæ patyczek i boso ganiaæ j± po dziedziñcu! Klimat 1-sza klasa!

W tej kwestii to ju¿ zdajemy siê na naszych Go¶ci, ale chêtnie s³u¿ymy pomoc±.

Pozdrawiam
Misza
claymor
Jak znajdê chwile czasu to sporz±dzê model 3D trebusza i okre¶lê ile i czego mi bêdzie potrzeba do tej maszynki.

Ju¿ teraz mogê powiedzieæ ¿e potrzebni bêd± ludzie do budowy. Ma nadzieje ¿e chêtnych do spocenia siê przy budowie nie zabraknie :P
Selekos
CYTAT
- prorok g³osz±cy apokalipsê i nawo³uj±cy do umiaru,(...)

Mogê ja! Ja mogê! Ja! icon_wink.gif
Piotr z Bêdzina
Witam !
Wilki powoli siê wybudzaj± ze snu zimowego i na pewno siê stawi± na tej ¶wietnej imprezie (oczywi¶cie jak bêdzie miejsce dla nas smile.gif ).

P.S.
Z niecierpliwo¶ci± czekam na powtórkê pilnowania plandeki na dziedziñcu (zaraz, wróæ ! to by³y g³o¶niki szczerba.gif). Misza tym razem "pogadamy" d³u¿ej pijacy.gif !

pozdrawiam
Bandit
Roar
CYTAT(BoskiMisza @ 14:07 26.01.2011) *
Witam wszystkich!

P
Co do ról w scenariuszu - pomijaj±c bitwe, konkurencje itp., jak najbardziej mo¿emy sami zadbaæ o klimat robi±c scenki klimatyczne np:
- prorok g³osz±cy apokalipsê i nawo³uj±cy do umiaru,
- ¿ebracy,
- z³odziej i patrole zamkowej milicji
- kuglarze, po³ykacze ognia,
- albo np pastuszek - kupiæ gê¶, zerwaæ patyczek i boso ganiaæ j± po dziedziñcu! Klimat 1-sza klasa!

W tej kwestii to ju¿ zdajemy siê na naszych Go¶ci, ale chêtnie s³u¿ymy pomoc±.

Pozdrawiam
Misza

co do proroka g³osz±cego przepowiednie my¶lê ¿e fajnie by by³o zrobiæ ambonê na podwy¿szeniu i wtedy odgrywaæ scenkê - a to by na bra³o historyczno¶æ choæby na podstawie Szymona Palownika który w ten sposób robi³
£azarz
Salve Fratres!

Ja mam tylko dwa pytanka:
1. Bitwa ze scenariuszem czy mo¿liwe dowolne zakoñczenie - np. mocne starcie buhurtowe?
2. Oprócz walk 5x5 czy jest mo¿liwe zamczysko tak jak to na I³¿y bywa³o?

Pozdrawiam Grzegorz

ps. tak jak pisa³em Hufiec Zakonny na zupe³nie innych zasadach - znaj±cy p.115 bêda mile zaskoczeni.
Anka z Mazowsza
Warszawska komandoria templariuszy tak¿e z chêci± po raz kolejny zawita w Czersku o ile znajdzie siê dla nas miejsce.

Gdyby by³ problem z tymi ceg³ami, to dajcie znaæsmile.gif
Pozdrawiam Anka
Psowka
Cosik siê BoskiM ukrywa przed pospólstwem...
Shaman
CYTAT(Psowka @ 10:35 06.02.2011) *
Cosik siê BoskiM ukrywa przed pospólstwem...

Misza jest w tej chwili w trakcie trzydniowego rajdu napoleonskiego, organizowanego w trakcie zimowego obozu konnego w Dziubielach.
wiec wlasciwie to tak... ukrywa sie...w lesie bigsmile2.gif
Psowka
Dziêki za wie¶ci, mam do niego sprawê ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.