Good day!
Where does Czersk castle locate? I mean does it situate to the south-west from Gdansk or it's somewhere else near Warszawa?
Translation after google:
Dzieñ dobry!
Nie powiesz mi, gdzie na zamku Cherskii? To znaczy, to znajduje siê na po³udniowy-zachód od Gdañska, czy gdzie¶ nedeleko z Warszawy?
Alkopihota z Królewca jade w ilo¶ci 20 osób. Bêdzie ¶wiêto!)))
It's near to Warszawa,
Those are cordinats: 51.957961,21.233663 just copy them to google maps.
or simple open link :
Czersk
Witam.
Piotr, dowódca Grzymalitów stwierdzi³, ¿e my nie mo¿emy byæ gorsi i zaprojekci³ plakacik werbunkowy do naszego hufca. Ja zak³ada³em, ¿e nie jest potrzebny, bo i tak jeste¶my wspaniali :P........, ale ¿adna praca na dobry cel nie mo¿e pój¶æ przecie¿ na marne!!!!
Tak wiêc....przybywajcie!!!!
Ech... Grzegorz jak zwykle musia³ popsuæ niespodziankê...
Zespó³ przyjecha³ na specjalne tournee, które na ¿ywca bêdzie relacjonowa³a telewizja U1 Bator. Mam nadziejê, ¿e teraz po wyjawieniu ich planów, nie strzel± focha...
Zg³oszenia p³yn± szerokim strumieniem. Na dzieñ dzisiejszy mamy jakie¶ 120 zg³oszeñ z polski, 25 z Rosji, 45 z Miñska i 20 z Litwy oraz £otwy. Tak wiêc 10.04 zamykamy nieodwo³alnie formularz.
Ulrich - Czersk is near Warsaw, just as Vudu show it.
Regulaminy konkurencji - pojawi± siê w tym tygodniu!
Pozdrawiam
Misza
Na pro¶bê Vronka kasujê jego PrimaAprilisowe wpisy, z uwagi na fakt cytowania owych tre¶ci przez innych u¿ytkowników - resztê równie¿ skasowa³em
Zainteresowanych tre¶ci± postów zapraszam na prv, z propozycjami korupcyjnymi.
Administracja.
Przypominam Mazowszakom ¿e zg³oszenia mo¿na wysy³aæ tylko do 10 kwietnia!
¯eby¶cie misiaczki nie zaspali!
I.
Salve Fratres!
W imieniu dowódcy Brata Wróbla zapraszam do Hufca Zakonnego.
Pozdrawiam Grzegorz
Misza, bo sie doprosiæ nie mogê.... jako rzemie¶lnik chcia³bym przyjechaæ i stacjonowaæ na polu obozowym. Kramiszcze rozkladac na dzieñ ca³y ect...
odpisz mi prosze, do kogo i na jakich zasadach sie zg³aszaæ...bo g³upieje:P a mysla³em ze bardziej juz sie nie da
Czy bêdzie impreza z du¿± ilo¶ci± alko ju¿ w pi±tek wieczór, czy nastawiaæ siê raczej na sobotê po uczcie ?
Nar±baæ siê mo¿esz nawet w ci±gu dnia. Zale¿y po co przyje¿d¿asz na tê imprezê. A odpowiadaj±c bezpo¶rednio na Twoje pytanie- g³ówna uczta jest zwykle w sobotê przy takim uk³adzie dni wolnych. Wtedy te¿ serwuje siê wiêksze ilo¶ci piwa. W najbli¿szej okolicy s± równie¿ otwarte sklepy z odpowiednim zaopatrzeniem.
Ostatecznie co do harmonogramu wypowie siê ArcyBossski
Witam!
Gregor - rozbij siê z namiotem w obozie bo stragan masz ju¿ zarezerwowany
A co do alko - to s± 2 uczty z alkoholem - sobota i niedziela. Pozosta³e dni to jak pisa³ Amor - we w³asnym zakresie
Jutro te¿ pojawi± siê regulaminy konkurencji bojowych. W zasadzie ju¿ s± gotowe i wymagaj± tylko kosmetycznych poprawek.
Pozdrawiam i do zobaczenia za 25 dni!
Misza
Witam!
W za³±czeniu pierwsze regulaminy, które powsta³y dziêki Amorowi, Wronkowi i mnie:
- 1 na 1
- 5 na 5 - ciê¿kozbrojny
- 5 na 5 - lekkozbrojny
Prawdopodobnie, o ile nie bêdzie ¿adnych baboli w praniu, te regulaminy bêd± obowi±zywaæ na wiêkszo¶ci turniejów XIII-sto wiecznych.Przypominamy, ¿e oprócz bitki, chcemy aby walki na XIII wiecznych imprezach, odznacza³y siê jak najwiêksz± zgodno¶ci± historyczn±. Dlatego stawiamy na usuwanie patentów nie historycznych, czy te¿ ¼le dobranych/ubranych. W tym roku jak przyniesiecie anta³ki wina, oddacie swe kobiety i z³o¿ycie kluczyki do swych mechanicznych rumaków komisjom i sêdziom, to mo¿e jeszcze przymkn± oko, ale z ca³± pewno¶ci± w latach przysz³ych bêdziemy d±¿yæ do eliminowania dziwnych patentów.
Puklerza nie bêdzie, bo zg³osi³y siê tylko 4 osoby, wiêc nie ma sensu przeprowadza oficjalnej konkurencji. Chêtni mog± gdzie¶ z boku powalczyæ we w³asnym zakresie.
Z innych kwestii - formularz zg³oszeniowy zamykamy 07.04 (czwartek) o pó³nocy. Mamy za du¿o zg³oszeñ i w tym roku mo¿e byæ ciasno. Je¿eli nie bêdzie wiêkszych zmian, to mo¿e nas byæ jakie¶ 260 osób, a mia³obyæ 200...
To tyle na t± chwilê,
Pozdrawiam
Misza
CYTAT
2. Zakaz noszenia elementów p³ytowych i zbrojnikowych
3. UWAGA NADSZED£ NA TO CZAS- Zakaz opancerzania korpusu czymkolwiek oprócz pikowañców(dozwolone podwójne pikowañce) i nitowanych kolczug!!!
Chcia³bym zapytaæ tylko czemu w lekkich wyeliminowali¶cie pancerze lamelkowe ? Przez co wyelinowali¶cie nas z lekkich, a na inne piatki lub buhurty w ogóle nie wchodzimy ze wzgledu na typ uzbrojenia opancerzenia. (np brak przeszewanic)? U mnie najwyzej pod lamelke przezywany woj³okiem lub skór± cha³at, ale nie jest to przeszywanica. No chyba ¿e chcemy powróciæ do rekonstrukcji wschodu sprzed 5 lat ?
Czy "Mondzio³" w lamelce jest lekkozbrojny? To nie jest pytanie retoryczne- naprawdê chcia³bym wiedzieæ jak to w armii Chana wygl±da³o.
Poza tym wymagania 5/5 lekkich nie dotycz± bezpo¶rednio inscenizacji i buhurtu wie¿, wiêc bêdziecie mieli okazjê powalczyæ.
Marku poszed³ prv aby tematu nie zasmiecaæ.
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 14:08 06.04.2011)
Czy "Mondzio³" w lamelce jest lekkozbrojny? To nie jest pytanie retoryczne- naprawdê chcia³bym wiedzieæ jak to w armii Chana wygl±da³o.
Poza tym wymagania 5/5 lekkich nie dotycz± bezpo¶rednio inscenizacji i buhurtu wie¿, wiêc bêdziecie mieli okazjê powalczyæ.
Nie jest i jest zarazem, z koczownikami jest o tyle problem, ¿e nie u wszystkich grup koczowników wystêpuje ciê¿kie opancerzenie, a 95% koczowniczych jak i bliskowschodnich he³mów to he³my otwarte. Do tego dochodzi fakt, ¿e pancerze koczownicze zak³adane by³y na codzienn± odzie¿. Co wiêc z cz³owiekiem, który stara siê zrekonstruowaæ poprawnie "najpopularniejsz± wersjê" koczownika i posiada otwarty he³m i powiedzmy kirys p³ytkowy lub paskowy?
Rozumiemy, ¿e regulamin jest ustalony stricte pod zachód, je¿eli ma funkcjonowaæ na imprezach XIII-tkowych to kompletnie wyklucza w 99% udzia³ poprawnie zrekonstruowanych koczowników w jakiejkolwiek z kategorii.
Poruszony dla orgów, poniewa¿ czê¶æ z nas chêtnie by powalczy³a ju¿ na tym Czersku.
Problem zapewne do d³ugich dyskusji.
Odpisa³em Wam ju¿ na priv- Atakan, Tobie przeklei³em to co napisa³em do Brata Bule, ale muszê poczekaæ a¿ system pozwoli wys³aæ drugiego priva
pogadamy- pomyslimy
jakby co to jest jeszcze temat
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=19219tam zapraszam na dalsza dyskusje o imprach 13 ogolnie- jakis consensus obmy¶lim
ale nic nie obiecuje
przypominam ze 5na5 lekkich to w zamysle æwiczenia wojskowe jednostek pieszych , nie spieszonych
moge prosic jakies foty waszych zestawów bojowych? bo musimy wiedziec o czym rozmawiamy
i poprosze ¼rode³ko pokazujace pieszych kombatantów z waszego regionu
a co do lamelek hmmm a chronia wam one ramiona od nadgarstka do barku? i od kolana do D...ty³ka?
bo jesli te odcinki macie os³onione tylko ciuchem tekstylnym to kiepsko to widze a raczej widze oczyma wyobra¼ni co sie stanie z takim nieoslonietym ³okciem przy kontakcie z toporkiem(ja wiem ze to zabronione ale przydarzyc sie moze ,a cios w bark to juz raczej pewny)
Ja mam takie ma³e pytanko: na 5 vs 5 dopuszczone s± ki¶cienie, a przez ki¶cieñ rozumiemy 30-40 cm rêkoje¶æ z zamocowanym, ³añcuchem b±d¼ rzemieniem, stalowym bijakiem? Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ rycinê gdzie u¿ywa siê tej zacnej broni do której ju¿ zaczynam sliniæ siê po nocach?
CYTAT(DarthPejter @ 20:05 06.04.2011)
Ja mam takie ma³e pytanko: na 5 vs 5 dopuszczone s± ki¶cienie, a przez ki¶cieñ rozumiemy 30-40 cm rêkoje¶æ z zamocowanym, ³añcuchem b±d¼ rzemieniem, stalowym bijakiem? Czy kto¶ móg³by mi wskazaæ rycinê gdzie u¿ywa siê tej zacnej broni do której ju¿ zaczynam sliniæ siê po nocach?
a po co ryciny jak sa kiscieni znaleziska?
Jak rzek³ pewien ba³tyjski mistrz taktyki: "Ki¶cienie najlepiej sprawdzaj± siê w komplecie z opaskami na oczach"
To i ja siê wypowiem.
Faktycznie regulaminy s± u³o¿one pod zachód czy te¿ rusinów, poniewa¿ takie rekonstrukcje s± najpopularniejsze. Stepowcy do tej pory nie pojawiali siê zbrojnie, wiêc osobi¶cie mam ma³e wyobra¿enie o ich uzbrojeniu. Ciê¿ko jest dopasowaæ regulamin pod wszystkich, a najwa¿niejszym punktem w tym wszystkim jest bezpieczeñstwo, jak równie¿ wyrównanie szans. Na przeciwko ciê¿kozbrojnego zawsze mo¿na postawiæ go¶cia w samej koszuli i prawdopodobnie tekstylny st³ucze rycerza niemi³osiernie, bo tamten nie bêdzie mia³ gdzie oddawaæ aby nie uszkodziæ przeciwnika.
Nie jest przytyk do stepowców, tylko wyt³umaczenie naszego stanowiska przy tworzeniu regulaminów.
Wszystko jest kwesti± dogadania. Zobaczymy jak siê prezentuj± wasze sprzêty pod wzglêdem bezpieczeñstwa i je¿eli nie bêd± odbiega³y od zachodnich odpowiedników, to nie widzê przeszkód aby¶cie wziêli udzia³ w 5 na 5 lekko.
Pozdrawiam
Misza
CYTAT
Na przeciwko ciê¿kozbrojnego zawsze mo¿na postawiæ go¶cia w samej koszuli i prawdopodobnie tekstylny st³ucze rycerza niemi³osiernie, bo tamten nie bêdzie mia³ gdzie oddawaæ aby nie uszkodziæ przeciwnika.
Misza, dlatego my o lekkie pi±tki zapytali¶my.
CYTAT
Wszystko jest kwesti± dogadania. Zobaczymy jak siê prezentuj± wasze sprzêty pod wzglêdem bezpieczeñstwa i je¿eli nie bêd± odbiega³y od zachodnich odpowiedników, to nie widzê przeszkód aby¶cie wziêli udzia³ w 5 na 5 lekko.
I o to nam chodzi³o.
Pozdrawiam Baru³a
Witam,
Prawie zapomnia³em o najwa¿niejszej konkurencji - TURNIEJU WIEZ!
Zacznê od nagrody - za zajêcie pierwszego miejsca, hufiec otrzymuje:
1. Prawo wyboru miejsca pod obozowisko na turnieju w 2012 roku.
2. Prywatnego tojka
3. Bekê piwa
Wiêc jest o co walczyæ!
Regu³y s± nastêpuj±ce:
1. Hufce wystawiaj± swoich zbrojnych w liczbie max 20 osób.
2. Uzbrojenie ochronne - dowolne. Wymagane minimum to przeszywanica i he³m.
3. Broñ - miêkiê pa³ki - zapewnia Smocza.
4. Do he³mów przyklejone bêd± klejnoty. Klejnoty mog± byæ dowolnej wielko¶ci. Ich kszta³t musi umo¿liwiæ doczepienie ich do kubeczków od piwa.
5. Klejnoty - kubeczki do piwa, bêd± mocowne do he³mów 25 cm kawa³kiem srebrnej ta¶my.
6. Je¿eli klejnot - kubeczek - odklei siê od he³mu, ten wojownik jest wyeliminowany.
7. Starcie trwa tak d³ugo, dopóki na placu nie zostanie tylko jedna dru¿yna.
Stworzenie klejnotów pozostawiamy dowódcom. Inwencja równie¿ dowolna - mog± to byæ krzy¿e, pó³ksiê¿yce, herby - cokolwiek byle nie by³o obra¼liwe i jednolite dla ca³ej dru¿yny. Materia³y jakie polecam to tektura, cienkie pleksi itp.
Smocza Kompania wyst±pi z klejnotami w kszta³cie smoków
Oczywi¶cie hufce które maj± mniejsz± liczbê zawodników, mog± ³±czyæ si³y z innymi i pó¼niej podzieliæ siê nagrod±. Nie jest konieczne, aby ka¿dy hufiec mia³ tyle samo zbrojnych. Je¿eli macie u siebie 15 ch³opa, ale lepsz± taktykê, morale i dowódcê, to z ca³±pewno¶ci± dacie radê nawet 20 przeciwnikom!
Gor±co polecam Turniej Wie¿! Mo¿e to byæ naprawdê kawa³ dobrej zabawy dla wszystkich!
Pozdrawiam
Misza
Hej,
trochê pó¼no, ale có¿ robiæ. Czy który¶ hufiec ma jeszcze dla mnie wolne miejsce?
Pozdrawiam, Andrzej
Andrzej zapraszamy jak zwykle do najemnego
CYTAT(cioskaczki @ 18:14 07.04.2011)
Andrzej zapraszamy jak zwykle do najemnego
Bardzo dziêkujê.
Pozdrawiam, Andrzej
Regulaminy bardzo fajne. Najbardziej mnie cieszy poprawiony regulamin 5v5, który powinien byæ widowiskow± konkurencj±, a nie parodi± zapa¶nicz± nied¼wiedzi :P.
Bard W³óczykij(yaqbick)
A dla mnie co¶ siê znajdzie?
(wys³a³em co prawda zg³oszenie, ale nie wiem czy dotar³o)
Mam pytanie odno¶nie ognisk. Czy maj± byæ ogniska w hufcu dla wszystkich osób, czy mo¿na zrobiæ przy swoich namiotach dla 2-3 grup "zabezpieczone" ognisko tj. na stalowej podstawie co by trawki nie zniszczyæ za mocno
a ja mam g³upie pytanie, hehe, bardzo g³upie....
czy ktos ma dwa komplety "blach" w sensie oporzadzenia bojowego- chetnie bym powalczy³ w tej konwencji a nie mam nic. ewentualnie moge miec helm, miecz i tarcze, ale nic wiecej... heheh
wiem, ze gupie, ale probowac chcialem
pozdrowki
Brakuje Ci jedynie przeszywanicy by móc wzi±æ udzia³ w kilku konkurencjach. Mo¿e kto¶ u nas w obozie bêdzie "niedysponowany", to Ci po¿yczy. Graty, te co masz, we¼ ze sob±. Na miejscu siê co¶ wymy¶li.
UWAGA!!!
FORMULARZ JEST ZAMKNIÊTY!
Nikogo, naprawdê N I K O G O wiêcej nie przyjmujemy!!!! Choæby to by³ biskup czy czyja¶ ¿ona, to NIE MA ju¿ miejsc!!!!
Miejsc na turnieju mamy 200 - 220. Zaakceptowanych osób 230 + 60 osób ze wschodu!!!! W sumie to jest prawie 300 osób.
Mam w zwi±zku z tym pytanie do dowódców. Czy robimy przesiew i jakim¶ 50 osobom dziêkujemy za udzia³ w imprezie, czy te¿ godzimy siê na t³ok i ubo¿sze uczty? Dajcie szybko znaæ tu lub na PW.
Mam jeszcze pro¶bê, aby dowódcy odpisali tym osobom co siê nie dosta³y, ¿e zapraszamy za rok.
Pozdrawiam
Misza
Ja w tym roku nie mam kogo "ci±æ"- zmie¶ci³em siê w limicie.
Spróbujmy siê ¶cie¶niæ i przypilnowaæ, ¿eby w jednych hufcach nie by³o tak, ¿e wolnego miejsca maj± na 15 dodatkowych namiotów, a w innych ludzie zabijaj± siê o odci±gi- to oczywi¶cie tylko przyk³ad, ¿eby znów nie by³o dyskusji na zasadzie "uderz w stó³ a no¿yce siê odezw±".
Miejsce dla 300 osób w sadzie siê znajdzie, tylko trzeba rozs±dnie gospodarowaæ ograniczon± przestrzeni±- tutaj liczê na arbitraln± decyzjê organizatorów, którzy bêd± wytyczaæ miejsce zgodnie z wielko¶ci± hufców.
U mnie (wbrew formularzowi) realnie jest 11-12 namiotów, u Grzesia w Najemnym ok 20.
CYTAT
Mam w zwi±zku z tym pytanie do dowódców. Czy robimy przesiew i jakim¶ 50 osobom dziêkujemy za udzia³ w imprezie, czy te¿ godzimy siê na t³ok i ubo¿sze uczty? Dajcie szybko znaæ tu lub na PW.
Osobi¶cie jestem za t³okiem i mniejsz± uczt±. Nie ma z czego ci±æ ludzi, zreszt± i tak Wschodni jest najmniejszy.
Ciê¿ko komu¶ dziêkowaæ jak ju¿ przyjêty. My¶lê, ¿e damy radê. Wolê mniej zje¶æ ni¿ komu¶ odmawiaæ, inni zapewne tez tak my¶l±, a jak kto¶ bêdzie chcia³ narzekaæ, ¿e "niedojedzony", to niech pomy¶li, ¿e móg³ byæ odrzucony..
Hufiec Ma³opolski - przewidujê ok. 15 namiotów max, w tym jeszcze ta wielka stara dwumasztowa krowa, miejsce na kram i ku¼niê Ulfa.
Mamy 53 ludzi, w tym:Ciê¿ko zbrojny: 13 plus 1 (ja) | Lekko zbrojny: 6 | £ucznik: 8 | Rzemie¶lnik: 1 | Ja¶: 25 |
A..jeszcze jedno - pro¶ba do organizatorów: gdyby by³ jaki¶ zastój na zamku i potrzeba by by³o co¶ zrobiæ, ¿eby siê cokolwiek dzia³o, to proszê o przys³anie umy¶lnego do naszego hufca i wy¶lemy ekipê rozrywkow±.
Popisujê siê pod tym co wy¿ej - no nie ma kogo odwalaæ.
A namiotów bêdê mia³ od... W tym trzy du¿e namioty cyrkowe z odci±gami/pu³apkami.
Nie wiem jak to bêdzie w tym roku, ale zamiast dawaæ nam ¿ar³o do obozu lepiej daæ mniej a resztê przeznaczyæ na przygotowanie uczty. I tak du¿o rzeczy do jedzenia wieziemy sami.
K.
A ja w³asnie sugerujê odwrotne rozwi±zanie- mniejsza uczta, a jedzenia w obozie pod dostatkiem. I tak ludzie roz³a¿± siê do swoich obozów jak nasyc± pierwszy g³ód. Nie ka¿dy wozi ze sob± jedzenie- to, czego Mazowszanie nie bêd± potrzebowaæ mo¿ecie daæ nam i bêdzie git-majonez.
Znaj±c ¿ycie, przy tej ilo¶ci chêtnych redukcja nast±pi samoczynnie, mo¿e nie o 50 osób ale z -30 obstawia³bym
Salve Fratres!
Zostawiæ wszystkich - bêdzie nas wiêcej na bitwie
Pozdrawiam Grzegorz
ps Spe³ni³o siê nasze marzenie - idziemy pod wspóln± Chor±gwi± Zakonn± Krzy¿a Jerozolimskiego!
Cholera, ja akurat zas³oniêty sztandarem ; /
¯eby tradycji sta³o siê zado¶æ, zapraszam do obejrzenia trailera:
http://www.vimeo.com/22276861DrzewiaK
czy¿by zaczyna³o powstawaæ "Dawno temu w Czersku"
Salve Fratres!
Drzewiak - rz±dzisz
, po takim trailerze jak tu nie jechaæ na Czersk.
Pozdrawiam Grzegorz
¦wietny! Naprawdê bardzo mi sie podoba. Gratuluje Drzewiak i reszcie ekipy zaangazowanej w realizacje tego trailera.
P.S. Przynajmniej Sasze zobaczy³em, bo juz zapomnia³em jak wygl±da ten barbarzyñca ze Wschodu
CYTAT
czy¿by zaczyna³o powstawaæ "Dawno temu w Czersku"
To ¶wietny pomys³ jest... Trailer jest tak fajnie zrobiony, ¿e obejrza³oby siê film na tej kanwie
wszystko bardzo realistyczne.
Btw do turnieju ju¿ tylko (a¿) 17 dni... Jak ten czas leci
Z jakiego¶ powodu nie mogê go odpaliæ
Mo¿e wrzuciæ go na youtube...
no... wygl±da super teraz czas na film pe³nometra¿owy :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.