CYTAT
rynny sprzed 15 lat gdy przyje¼dza³o 1.000 ludzi s± te same i w takiej samej ilo¶ci gdy obozuje 8.000 - 15 lat pó¼niej
Bzdura, w tym roku by³o ich wiêcej.
CYTAT
raczej zastanawia czemu na chor±giew/powiedzmy 100 ludzi/ jest 5 toi
Ilo¶æ w sumie standardowa jak na imprezy. Do tego s± zamykane na k³ódki, wiêc turystów mamy z g³owy. By³y za¿alenia, ¿e nie s± czyszczone - poprawi³o siê, od 2 lat s± czyszczone regularnie.
CYTAT
Po prostu Grunwald jest jeden i Ci ludzie sobie go zaw³aszczyli
Zaw³aszczyli? A to jakie¶ dobro narodowe?
CYTAT
ma³o tu jest organizatorów imprez na poziomie o niebo wy¿szym od Grunw?
Dochodzi jeszcze kwestia skali imprezy.
CYTAT
Ale to jest Grunwald
I co z tego? Impreza w³a¶ciwie taka jak wszystkie inne, ró¿nica tylko w skali.
CYTAT
Ludzie przyje¿dzaj± na w³asny koszt i utrzymanie
Podobnie jak na wiele innych imprez, gdzie obowi±zuje sk³adka.
CYTAT
to co robi± robia za darmo
Zupe³nie jak na wiêkszo¶ci imprez w kraju, a w tym roku by³ dodatkowo ¿o³d.
CYTAT(spinnaker @ 23:11 18.05.2011)
Po prostu Grunwald jest jeden i Ci ludzie sobie go zaw³aszczyli.
Ale to jest Grunwald, a nie prywatna imprezka w Gniewie i na tym polega ró¿nica.
To jest taka sama impreza jak ka¿da inna (tylko wiêksza). Je¿d¿enie na ni± nie jest ani obowi±zkiem, ani przywilejem zagwarantowanym konstytucj±. Jest kilka imprez, które mi siê nie podobaj±, to na nie nie je¿d¿ê. Nie ¿±dam, ¿eby zmieniæ organizatora i urz±dziæ imprezê tak, jak ja lubiê.
A ludzie którzy twoim zdaniem zaw³aszczyli Grunwald, to s± ci sami, którzy organizuj± go od pocz±tku. To jest ich impreza. Zaczynali tak samo jak my - w waciakach i rynnach napierdalaj±c siê mieczami po g³owach, teraz robi± najwiêksz± imprezê w kraju. I dopiero próba odebrania im tej imprezy by³aby zaw³aszczeniem.
CYTAT(spinnaker @ 23:11 18.05.2011)
...w³a¶nie dlatego nale¿y im siê informacja ile gmina da³a pieniêdzy i na co posz³y - mo¿e wtedy by³oby i na toie, i na drewno, i na s³omê i na nagrody.
Jest ustawa o dostêpie do informacji publicznej - masz prawo za¿±daæ od gminy rozliczenia, udostêpni± ci je. Mo¿e poczujesz siê lepiej.
Pozdrawiam, Rafa³
CYTAT(ua @ 06:04 18.05.2011)
gotowy scenariusz ze zmianami jest u dowódców ! Zmian ma byæ sporo!
- zobaczymy co bêdzie po imprezie, mo¿e jednak bêdziecie chcieli przyjechaæ za rok
na tej wypowiedzi temat "inscenizacja 2011" powinien by³ siê zakoñczyæ. Bo dalej bêdzie ju¿ tylko jebanie - a czyja impeza, a kto powinien siê rozliczyæ, a kto powinien jechaæ, a kto nie powinien otwieraæ gêby.
Zmiany s± ustalone - jakie to oka¿e siê w lipcu. Koniec, dobranoc.
A czy ta najwiêksza impreza rekonstrukcyjna w kraju, jedyne miejsce w roku w którym mogliby siê spotkac wszyscy rekonstruktorzy tego okresu, miejsce najwiêkszego zwyciêstwa Polskiego orê¿a i zdaje siê najwieksza bitwa ¶redniowiecza czyli dobro ca³ego narodu przyjmuj±c na chwilê ¿e to "w³asno¶c" organizatorów jest dziedziczna na i ich potomków czy te¿ bêdzie okupowana tylko do ich zej¶cia z tego ¶wiata?
Nikt im nie odmawia tego ¿e zorganizowali/pamiêtaj±c o BMiK oraz ¶w Piotrze Kubowiczu/ ta imprezê a zw³aszcza ¿e wygl±da ona tak jak wygl±da.
Problem w tym ¿e kilkaset czy kilka tysiêc ludzi którzy mogliby przyjechac na t± imprezê dziêki panom "w³a¶cicielom" tkwi±cym mentalnie w PRL-u i aksamitnych tuniczkach z habdankiem na klacie tego nie zrobi - nie przeszkadza to wam?
Nie wiem? Nie ¿a³ujecie ¿e ich nie spotkacie, nie posiedzicie przy ognisku, nie napijecie siê?
Jedynym sposobem ¿eby ta impreza przesta³a byc ¿enuj±ca to panowie Gorecki i Szymañski w Geriatrixie i rekonstruktorzy dbaj±cy o interesy uczestników jako orgowie.
I to tyle. Oby te zmiany nie skoñczy³y siê jak change takiego jednego co go mesjaszem za wielk± wod± nazywali.
Ot i wszystko . Wiêcej nie trzeba mówiæ
spinnaker, bo tu i tak sobie kolesie klocki pouk³adali a stare capy m³odych aktywistów wychowa³y i w³a¶nie tu maj± oni po¿ywkê. Mam pytanie
BoskiMisza : ile w zesz³ym roku wyniós³ ¿o³d dla konnego? powa¿ysz siê prawdê powiedzieæ?. W±tpiê , jak ju¿ to zaczniesz znowu gównolotnie filozowaæ i klepaæ po dupie imprezê , której ranga powinna byæ na poziomie jak najwy¿szym , tak , jak by³o zwyciêstwo nad zakonem a niestety sprowadzi³a siê do musztardowego diskopolizmu. ¦wiadomo¶æ ludzi ro¶nie, a co za tym idzie zaczynaj± siê ju¿ alternatywy dla tej po¿al siê Bo¿e imprezy a udzia³em ju¿ wiêkszych grup z zagranicy i nie mówiê tu o wschodzie, Mia³em przyjemno¶æ w takiej uczestniczyæ a ci ludzie, maj±c mi³e wspomnienia ¶ci±gaj± innych znajomych poczta pantoflow± i tak w³a¶nie siê to krêci. Sam Gnójwald sta³ siê zjawiskiem spo³ecznym , i na poziomie spo³ecznym tê kwestiê inscenizacji bitwy /dla mnie najwa¿niejszej w dziejach Pañstwa Polskiego/ trzeba rozpatrzyæ, przeanalizowaæ i poprawiæ a nie klepaæ po dupie jak napisa³em uprzednio. Mam do¶æ posuwania tekstów typu "polskie realia" ,które sta³o to siê takim zamiennikiem dla:"nie dam rady,nie chce mnie sie" ,¿e a¿ kichy skrêca od polaczkowo¶ci. I nie jest powiedziane ,¿e ja sram na ludzi tam pomimo tego je¿d¿±cych, bo wiem ,¿e traktuj± to jako urlop itede. Sam chcia³bym byæ tam , ale w klimacie ¶redniowiecza a nie festynu z dodatkow± opcj± ma³py w zoo. Na dobrej imprezie na zachodzie Europy /a s± takie/ turysta p³aci za wej¶cie na sam teren imprezy , to wymusza u niego my¶lenie i szacunek do odtwórców a nie zezwierzêcenie min w stylu "nachalnego chama z aparatem". Ja po samej inscenizacji chcê jako pieszy zej¶æ z pola nie szarpany przez trzodê - Ty BOSKIMISZA nie masz problemiku , co? koniczek i wjazdóweczka , patataj i jestem w oboziku maj±c w dupie tych co pozostali i przebiæ sie nie mog± przez czeredê i t³uszczê. Maj±c to na uwadze pozdrawiam wszystkich tych , co pomimo bylejactwa imprezy tam bêd± i znowu ku uciesze gawiedzi i zape³nionym kiesom orgów dadz± z siebie wszystko. Jak zawsze.
Chcia³em zaznaczyæ ¿e moderacja czyta równie¿ i ten dzia³, wbrew temu co siê s±dzi
Mam pro¶bê aby Wasze wypowiedzi by³y rzeczowe, bowiem niektóre s³owa niebezpiecznie zbli¿aj± siê do granic przyzwoito¶ci.
¯yczê owocnej dyskusji - byle w granicach norm przewidzianych dla cywilizowanych ludzi.
Salve Fratres!
14.11.2010 P³azik rzuci³ niez³y temat CO ZROBIÆ WE W£ASNYM GRONIE BY BY£O NAM LEPIEJ.
Obecnie niektórzy stworzyli klona "Po¿egnania z Afryk±". Proponuje od¶wierzyæ w/w temat i tam ponarzekaæ inaczej za chwile bêd± za³o¿one kolejne tematy w podobnym p³aczliwym tonie.
Dla niektórych by³ syf i wierz± ¿e bêdzie jeszcze wiêkszy, inni uwa¿aja ¿e by³o by³o OK i bêdzie jeszcze lepiej. Kto ma racje nie wiem. Wiem jakie zmiany sa dotycz±ce tegorocznego Grunwu. Wszyscy którzy p³acz± ¿e ich nie ma niech zwróca siê do swojego dowódcy. Dla jednych te zmiany sa na ACH dla innych na BE. Demokracja i ka¿dy ma prawo do swojego g³osu.
Mateusz z Grójca s³usznie napisa³ ¿e temat "inscenizacja 2011" powinien by³ siê zakoñczyæ. Wszystko zosta³o juz powiedziane a obecnie jest rzucanie gównem w wiatraczek. Czê¶æ pojedzie inni oleja takie jest prawo buszu. I nie piszmy o "...miejsce najwiêkszego zwyciêstwa Polskiego orê¿a i zdaje siê najwieksza bitwa ¶redniowiecza czyli dobro ca³ego narodu..." gdy¿ zrobimy z imprezy drugie ¦wiebodzinejro.
Pozdrawiam Grzegorz
Zanim bêdzie posprz±tane to dwa s³ówka do Adalbertusa:
1. Mój ¿o³d wyniós³ 50 z³. Twój chyba podobnie?
2. Za wjazd konno na pole, dosta³em tyle ¿e starczy³o na dwa nowe miecze, gotyck± saladê u Tomali i dwumasztowy pawilon. Jak siê orgom nie marudzi, to siê tapla w z³ocie...
A wiesz ile dostaj± dowódcy? Taki Cedric to przyjecha³ pekaesem, a wróci³ mercedesem i jeszcze musia³ przyczepkê wynaj±æ, aby pomie¶ciæ nowe sprzêty i walizkê z kas±! Sie gra, sie ma. A siê marudzi, to siê marudzi...
Ogólnie za wjazd konno nie dosta³em ani grosza. Kwota jak± dostali¶my od organizatorów, ledwo pokrywa koszty transportu i wy¿ywienia. To nie s± nasze konie - za ich wynajem te¿ musimy zap³aciæ.
W tym roku to by³o 5 dni z koñmi. Ze stajni zabrali¶my 22 konie, które normalnie chodz± pod lud¼mi.
W zasadzie nie zosta³y ¿adne wierzchowce, które by mog³y normalnie pracowaæ. Trzeba by³o odwo³ywaæ jazdy - i to przez 5 dni. W³a¶ciciel rumaków poniós³ na tym raczej du¿± stratê. Na szczê¶cie, jest starym u³anem i wie ¿e nie których rzeczy nie mo¿na przeliczaæ wy³±cznie na pieni±dze.
3. Przyjacielu drogi - kiedy pojawi³e¶ siê na pierwszej próbie? Bo konni mieli próby ju¿ od wtorku - po 3 - 4 godziny dziennie, w czwartek wici dla vipów i turniej konny, a w pi±tek poranna próba konna i popo³udniu generalna. Te¿ na tylu by³e¶?
Dodatkowo o te konie trzeba zadbaæ. Pobudka o 7 rano aby je nakarmiæ i napoiæ. W tym upale koñ wypija ¶rednio 2 wiadra wody. Ci¶nienie w kraniku, sprawia³o, ¿e jedno nalewa³o siê z 5 minut. Trochê czasu siê schodzi³o... Powtórka wieczorem. O czyszczeniu, ubieraniu ich przed próbami i pielêgnacji po ju¿ nawet nie wspomnê. Te¿ mia³e¶ tak napiêty dzieñ?
Mimo ci±g³ego zabiegania, zajebi¶cie mi³o wspominam grunw, bo mia³em co robiæ, a wolne chwile wykorzystywa³em do maksimum. Nie mia³em czasu p³akaæ ci±gle nad durn± musztard± i disco polo. A jak kto¶ 5 dni wali³ gaz i nic nie robi³, to nie dziwne, ¿e ci±gle marudzi.
4. Wyjazd z pola... Spanikowany koñ, w¶ród t³umu turystów w³a¿±cych pod kopyta, poklepuj±cych je, dzieci pod nogami koni - sama rado¶æ! Tylko patrzysz kiedy sprzedasz komu¶ kopa, stratujesz kogo¶, czy wpadniesz w stragan. Ubaw po pachy!
Tak wiêc drogi kolego, nie wiesz jak wygl±da grunwald z koñskiego grzbietu, to siê nie wypowiadaj, bo tylko mocno urazi³e¶ mnie, moich kolegów oraz w³a¶ciciela koni, który wyszed³ na tym jak Zab³ocki na mydle.
Ja nie czepia³em siê Ciebie osobi¶cie, tylko prosi³em aby osoby które nie chc± jechaæ na Grunwald, nie za¶mieca³y tematu o inscenizacji. By³ czas ¿eby co¶ zmieniaæ - jako¶ nie zwróci³em uwagi aby¶ mocno siê udziela³, je¼d¼i³ na spotkania dowódców itp.
Nie chcesz - nie jed¼!!! Ch³opaki z Projektu XIV nie chc± jechaæ, to robi± sobie w³asn± imprezê i Grunwald maj± w dupie. Odpu¶cili sobie i ju¿. A dla Ciebie to takie trudne?
Pozdrawiam
Misza
Teraz ja napiszê , ¿e post Miszy móg³by byæ ostatnim.
Co na to moderatorzy ?
pozdrawiam
Moderatorzy na to tyle, ¿e nie maj± zamiaru zamykaæ dyskusji. Nie uwa¿am ¿eby nie mia³a ona sensu, zwracam tylko uwagê na unikanie obra¼liwych wyrazów - nawet w formie zakamuflowanej. Rozumiem ¿e kto¶ chce jechaæ pomimo wszystkich negatywnych opinii i wcale nie powinno to nikogo dziwiæ, tym bardziej nikt nie ma prawa obra¿aæ nikogo ani samej imprezy.
Wypowiadam siê czysto moderacyjnie, nie mam nic wspólnego z Grunwaldem.
My¶la³em, ¿e ten temat ma rozwin±æ sam± inscenizacjê, aby by³a ciekawsza i bardziej widowiskowa nie tylko dla turystów, ale dla nas odtwórców.
Jak s³yszê "dobro narodowe", to mi siê niedobrze robi. To taki specyficzny synonim do "nale¿y mi siê" - jak kto¶ zaczyna o dobru narodowym, to zwykle prezentuje te¿ postawê roszczeniow±. W szczególno¶ci jest to argument wiêkszo¶ci tych, których na Grunwald nie zaproszono, bo nie spe³niaj± ¿adnych kryteriów. Czym wiêkszy mrok, tym bardziej krzycza³ o dobru narodowym, z którego go wyw³aszczono.
Spinnaker:
Ja jestem ciekaw tych kilku tysiêcy osób, co to na Grunwald nie je¿dz±, bo im warunki nie odpowiadaj±. Gdzie ci ludzie sa? Na jakie imprezy je¿dz±?
Daj proszê przyk³ad jakiej¶ imprezy na wiêcej ni¿ 100-200 osób, która jest tak wzorowo zorganizowana? Kto konkretnie móg³by twoim zdaniem przej±æ Grunwald i poradzi³by sobie ze skal± imprezy? Proszê o konkrety - kto i jakie imprezy dot±d zorganizowa³? Bo gadanie, ¿e "inni" zrobiliby to lepiej, nic nie wnosi.
Co do "okupowania" Grunwu przez Góreckiego i Szymañskiego - proszê, przejmij imprezê. Nikt ci nie broni. Musisz tylko przekonaæ do siebie Ministerstwo Kultury, Wojewodê i Wójta, paru sponsorów (ale to przecie¿ drobiazg dla takiego ¶wietnego organizatora jak ty), no i zebraæ te parê tysiêcy ludzi którzy chêtnie przyjad± na nowy Grunwald, szczególnie, ¿e dostan± suty ¿o³d, prawda?
Adalbertus76:
Mnie jako¶ nikt nie szarpa³ przy schodzeniu z pola, przeciwnie, ludzie bij±cy brawo i dziêkuj±cy nam za widowisko s± zawsze mili. No ale skoro ty widzisz w nich tylko trzodê, to nic dziwnego, ¿e jak trzoda ciê traktuj±.
Pozdrawiam, M³ody Aktywista
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(BoskiMisza @ 12:45 20.05.2011)
Ogólnie za wjazd konno nie dosta³em ani grosza. Kwota jak± dostali¶my od organizatorów, ledwo pokrywa koszty transportu i wy¿ywienia. To nie s± nasze konie - za ich wynajem te¿ musimy zap³aciæ.
W tym roku to by³o 5 dni z koñmi. Ze stajni zabrali¶my 22 konie, które normalnie chodz± pod lud¼mi.
W zasadzie nie zosta³y ¿adne wierzchowce, które by mog³y normalnie pracowaæ. Trzeba by³o odwo³ywaæ jazdy - i to przez 5 dni. W³a¶ciciel rumaków poniós³ na tym raczej du¿± stratê.
Jednym s³owem dop³acasz razem z owym w³a¶cicielem ciê¿ki szmal do ca³ej imprezy... po to by jej organizatorzy krêcili na niej smaczne lody. Silisz siê, starasz, sypiesz szmalem po to aby kto¶ móg³ wygodnie traktowaæ Ciê jako czarnucha od bawe³ny, któremu nawet nie nale¿y siê odpoczynek, bo trzeba mu na g³owê zwaliæ koncert Just 5. I jeste¶ z tego dumny.
Có¿ - w ZSRR za Stalina rozstrzeliwani wiê¼niowie polityczni czêsto krzyczeli "Niech ¯yje Towarzysz Stalin". Mechanizm nie jest nowy, choæ wystêpuje w ró¿nych skalach.
Zgadza siê!!
Dop³acam!! Ale nikt mnie do tego nie zmusza!
To jest przecie¿ mój wybór. Nikt z pistoletem przy skroni nie zmusza mnie do wyjazdu na Grunwald. Warunki s± jakie s±, ale s± jasne i klarowne. Albo siê na nie godzisz albo nie. Ja siê godzê, bo lubiê t± imprezê i ju¿.
Wiêc nadal nie rozumiem po co ta dyskusja w ca³kowicie nie w³a¶ciwym do tego temacie, podsycana g³ównie przez osoby które siê tam nie wybieraj±.
Panowie - wszyscy czekaj± na Wasz ruch i zorganizowanie imprezy wiêkszej, lepszej, lepiej zorganizowanej itd. Wtedy pewnie nie jeden grunwofil uderzy siê w pier¶, porzuci Grunwald i bêdzie liczy³ na pozytywne rozpatrzenie jego zg³oszenia.
Pozdrawiam
Misza
CYTAT(BoskiMisza @ 18:11 20.05.2011)
Wiêc nadal nie rozumiem po co ta dyskusja w ca³kowicie nie w³a¶ciwym do tego temacie, podsycana g³ównie przez osoby które siê tam nie wybieraj±.
"Dowództwo grupy by³o zaniepokojone, bo nigdy nie wiadomo, do czego ludzie siê dopytaj±, skoro raz poczuj±, ¿e maj± prawo zadawaæ pytania. Pu³kownik Cathcart wys³a³ wiêc pu³kownika Korna, ¿eby z tym skoñczy³, i pu³kownik Korn za³atwi³ sprawê, wydaj±c okólnik dotycz±cy zadawania pytañ. Okólnik by³ genialny, jak stwierdzi³ sam pu³kownik Korn w raporcie do pu³kownika Cathcarta. Zgodnie z okólnikiem prawo do zadawania pytañ mieli tylko ci, którzy nigdy nie zadawali pytañ. Wkrótce zaczêli przychodziæ na zajêcia tylko ci, którzy nie zadaj± pytañ, a potem z zajêæ w ogóle zrezygnowano, gdy¿ Clevinger, kapral i pu³kownik Korn zgodnie uznali, ¿e nie ma ani potrzeby, ani mo¿liwo¶ci upolityczniania ludzi, którzy nie maj± ¿adnych w±tpliwo¶ci."
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 18:42 20.05.2011)
Jednym s³owem dop³acasz razem z owym w³a¶cicielem ciê¿ki szmal do ca³ej imprezy... po to by jej organizatorzy krêcili na niej smaczne lody. Silisz siê, starasz, sypiesz szmalem po to aby kto¶ móg³ wygodnie traktowaæ Ciê jako czarnucha od bawe³ny, któremu nawet nie nale¿y siê odpoczynek, bo trzeba mu na g³owê zwaliæ koncert Just 5. I jeste¶ z tego dumny.
Na spokojnie:
Czy masz jakie¶ informacje dotycz±ce finansowej strony zagadnienia?
Czy dysponujesz mo¿e danymi (cyframi) , kto , ile i za co zarobi³ ?
O jakich organizatorach piszesz ?
O organizatorach czê¶ci historycznej,czy komercyjnej? (to dwie ró¿ne sprawy)
Poza tym - poka¿ mi cz³owieka/ludzi , których staæ jest na po¶wiêcenie kilkuset godzin swojego czasu , na organizacjê tak powa¿nego przedsiêwziêcia.
Powiedz proszê , ilu imprez by³e¶ organizatorem ?
W ilu "Grunwaldach" uczestniczy³e¶ ?
Jaki by³ Twój wk³ad w rozwój imprezy ?
Co takiego upowa¿nia Ciê do oceny postêpowania /dzia³ania orga ?
Na dzieñ dzisiejszy brakuje ok. 80tys. z³otych na realizacjê
B±d¼my jednak dobrej my¶li.
pozdrawiam
Salve Fratres!
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) zamiast przytaczaæ "Paragraf 22" lepiej przeczytaj uwa¿nie i co najwa¿niejsze ze zrozumieniem to co napisa³ Misza. Posty na temat jak by³o ¼le na Grunwie s± o TU
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21790&hl= . Znajdziesz tam 496 postów i 46.119 wy¶wietleñ, dopisz kolejny post. Misza próbowa³ tobie zasugerowaæ ale chyba nie zrozumia³e¶.
P³azik natomiast za³o¿y³ ten temat który ma doprowadziæ do zmian a nie do narzekañ. Proszê uszanuj wolê £ukasza i pisz w tym drugim temacie.
Pozdrawiam Grzegorz
Grzesiu! A dlaczego? czy sami Jezusi Nazareñczycy tu s±? Niechaj poleje siê ze strupa prawdy rzeka ropy. Dlaczego dusicie woln± kwestiê krytyki ??? Czy kilku z Was nie jest aby demiurgami FREHY i dowódcami Gnójwaldu? bo tylko Wasze posta tutaj widzê. Chcecie nas zdusiæ , nas krytyków ? Ja siê nie chowam, a jest mniê bli¿ej w filozofii ¿ycia do ligi aryjskich d¿entelmenów ni¿ do jaki¶ tam smoczych kaprawokompaniji . kak s³yszu ,¿e dok³ada , to mnie hehe w brzuszku skrêca z szydery. A nie jeste¶cie ch³opcy od komerchy aby? A Ty Nidhogg mia³ Ty kiedy oprócz wide³ z ³ozy ekwip na dupie ca³y? £achy jeste¶cie a nie ³ycary skoro go³± dup± nie umieta je¿a zd³awiæ...
ps a smocza ma bana na imprezy w klimacie bo na portugalach sie lansuje
Salve Fratres!
Adalbertusie po prostu z szacunki dla P³azika. Jest temat zwi±zany z wszelkimi ¿alami wiêc po co go dublowac. £ukasz za³o¿y³ temat i chcia³ by¶my wszyscy zainteresowani rozwineli go - chodzi³o mu przede wszytskim o walkê podczas inscenizacji - zobacz masz to w pierwszych jego postach. Mo¿e wiêc wróæmy do g³ównego w±tku a nie kopiujmy tematu który juz jest. Nie mam w tym ¿adnej polityki po prostu lubie P³azika i tyle
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(Adalbertus76 @ 00:06 21.05.2011)
ps a smocza ma bana na imprezy w klimacie bo na portugalach sie lansuje
S³ucham? Mo¿esz rozwin±æ my¶l?
Chronologicznie:
to jest temat co zrobic ¿eby ta impreza nie by³a taka ¿a³osna – tak? Zatem w temacie odpowiedz brzmi: panowie organizatorzy ¿e strony RR Górecki i Szymañski pokazali i pokazuj± jak widz± ta imprezê, widac te¿ wyra¼nie ¿e nie zamierzaj± w tej wizji niczego zmieniac i to nie rokuje ¿adnych nadziei na jak±kolwiek poprawê, zmianê na korzy¶c.
Co gorsza maj±c wyj±tkow± okazjê na poprawê jej jako¶ci jak± by³o 600 lecie bitwy, zainteresowanie mediów, w³adz, sponsorów etc zmarnowali j±. Skoro niekompetentni byli w zesz³ym roku, w latach poprzedzaj±cych rocznicê, nie daj± sobie rady to czas skoñczyc z zaklinaniem rzeczywisto¶ci.
Ludzie mieszkaj±cy na ulicach czy placach Grunwaldzkich, sk³adaj±cy kwiaty pod pomnikami Grunwaldzkimi, ogl±daj±cy Bitwê pod Grunwaldem Matejki, czy film Forda, p³ac±cy 100 z³otymi z Grunwaldem na rewersie, marynarze na ORP Grunwald czy te¿ Ci do dostali Krzy¿e Grunwaldu, lub te¿ spoczywaj±cy w mogi³ach nad którymi s± tarcze z dwoma mieczami Grunwaldzkimi ...nie maj± ¿adnych roszczeñ. Dzieci ucz±ce siê o tej bitwie w szko³ach i wycieczki przyje¿dzaj±ce na to pole te¿ nie maj± ¿adnych roszczeñ.
To po prostu jest dobro narodowe czy siê to komus podoba czy nie. I dlatego nie mo¿na tej imprezy nazwac i traktowac jako tak± sam± jak inne tyle ¿e wiêksz±.
Zadziwia mnie ³atwo¶c z jak± odno¶nie tej imprezy mówicie – jak siê komu¶ nie podoba to niech nie przyje¿dza -. Ok na pozosta³e 150-200 imprez w Gniewach i innych p¶cimiach dobrze, ale to nie jest zw³yk³a impreza tyle ¿e wieksza. Czy ci ludzie ze Sl±skiej i innych chor±gwi którzy nie przyjad± to „szmaciarze”? Skoro setki ludzi którzy byli w zesz³ym i poprzednich latach to znaczy siê ¿e spe³niali kryteria a teraz nie przyjad±.Dlaczego? To jest impreza ludzi z RR i dla ludzi z RR czy to jest „Ich” orgów i dla „nich” orgów i ich widzimisiê impreza?
Ka¿dy z obecnych i by³ych /no z wyj±tkiem takich co sobie nie dali rady typu Ahern czy Sasza/ dowódców chor±gwi da sobie spokojnie radê z jej zorganizowaniem i poprowadzeniem. Tym bardziej ¿e 90% pracy zwi±zanej z organizacj± i przebiegiem Grunwaldu spoczywa na ich barkach. Reszta to kontakt z wójtem nie ¿adnym wojewod±, ministerstwem . Po pierwszych Grunwaldach gdy istnia³o jeszcze Stowarzyszenie Bitwa pod Grunwaldem w³asnie ono by³o organizatorem. Z tych pierwszych lat pochodza te wszystkie te koz³owe bombardy, sztandary, budy rzemieslników, rynny...B³a¿ej za³atwia³ sponsorów, Krzysio realizowa³ swoje teatralne i inscenizacyjne wizje a Jacu¶ tak jak i teraz by³ statyst±. Przez chwilê by³ jeszcze Derêgowski. Ale Wójt do¶c szybko siê zorientowa³ jaki to jest biznes i organizatorem sta³a siê gmina. Stowarzyszenia nie ma ju¿ z 10 lat, a czêsc historyczn± w postaci inscenizacji bitwy sztuk jeden na podstawie umowy zleca wójt.
No w³a¶nie z mi³± chcêci± bym zobaczy³ te dokumenty – dziwi mnie, a w³a¶ciwie nie dziwi czemu od lat Górecki i Szymañski ich nie poka¿± . Mo¿e wzruszaj±ce teksty o „po¶wiêcenie kilkuset godzin swojego czasu , na organizacjê tak powa¿nego przedsiêwziêcia” zrobi³by na mnie wra¿enie gdyby to by³ mój drugi/trzeci grunwald i czyta³bym ten i o po¿egnaiu z afryk± temat ale po rozmowach z dwoma by³ymi orgami m.in nt. „zwrotu kosztów” jako¶ mnie „po¶wiêcenie” Krzysia i Jacka nie wzrusza.
CYTAT(spinnaker @ 02:48 21.05.2011)
Chronologicznie:
to jest temat co zrobic ¿eby ta impreza nie by³a taka ¿a³osna – tak?
Nie. To jest temat o samej inscenizacji. O imprezie mo¿esz spokojnie popisaæ tu :
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...mp;#entry305244Dziêkuje, do widzenia. Na resztê twojego posta nie odpowiem, bo Grunwald znam jedynie z perspektywy kilku razowego uczestnika, nie orga czy dowódcy.
Spinnaker, pos³uchaj mnie proszê...
Chcemy jechaæ na Grunwald. Kolejny raz. W to b³oto/suszê, za s³omê i drewno. Chcemy ociekaæ potem oczekuj±c na wej¶cie na pole bitwy, bo kto¶ przed nami nosi identyfikator pod blachami a nie na wierzchu... Chcemy wydaæ kolejne pieni±dze - w³asne, ciê¿ko zarobione, okurzone, NASZE pieni±dze ¿eby TAM BYÆ. Za darmo, ¿eby odwalaæ pañszczyznê w postaci inscenizacji. Tak, w³a¶nie tego chcemy, w³a¶nie taki mamy kaprys. Ty nie musisz ani wydawaæ swoich pieniêdzy, ani pociæ siê tam razem z nami. NIE MUSISZ.
P³azik za³o¿y³ ten temat po to, aby¶my tutaj oddolnie mogli przegadaæ jak poprawiæ inscenizacjê a tacy ludzie jak Ty skutecznie bombarduj± to miejsce swoimi p³aczliwymi postami - id¼ sobie pop³akaæ do tematu Po¿egnanie z Afryk±, tam znajdziesz ca³e chóry, które rado¶nie Ci zawtóruj±.
Co do finansów p³yn±cych z Grunwaldu, to widzisz, taka zabawna kwestia: mój m±¿ jest dowódc± jednej z chor±gwi od 11 lat i jako¶ nie zauwa¿y³am poprawy naszego domowego bud¿etu w zwi±zku z kolejnymi Grunwaldami a w³a¶nie spory ubytek ¶rodków. A mimo to nadal mamy kaprys tam je¼dziæ.
Wszystko jest kwesti± naszego wyboru.
Zatem wybierz sobie inn± imprezê i inny temat, ¿eby p³akaæ.
PS.: Je¶li Twoja chor±giew siê rozwi±za³a, mo¿esz aspirowaæ do innej.
Pozdrawiam
Czarownica
Ludzie mieszkaj±cy na ulicach czy placach Grunwaldzkich, sk³adaj±cy kwiaty pod pomnikami Grunwaldzkimi, ogl±daj±cy Bitwê pod Grunwaldem Matejki, czy film Forda, p³ac±cy 100 z³otymi z Grunwaldem na rewersie, marynarze na ORP Grunwald czy te¿ Ci do dostali Krzy¿e Grunwaldu, lub te¿ spoczywaj±cy w mogi³ach nad którymi s± tarcze z dwoma mieczami Grunwaldzkimi ...nie maj± ¿adnych roszczeñ. Dzieci ucz±ce siê o tej bitwie w szko³ach i wycieczki przyje¿dzaj±ce na to pole te¿ nie maj± ¿adnych roszczeñ.
To po prostu jest dobro narodowe czy siê to komus podoba czy nie. I dlatego nie mo¿na tej imprezy nazwac i traktowac jako tak± sam± jak inne tyle ¿e wiêksz±.
Czy ci ludzie ze Sl±skiej i innych chor±gwi którzy nie przyjad± to ?szmaciarze?? Skoro setki ludzi którzy byli w zesz³ym i poprzednich latach to znaczy siê ¿e spe³niali kryteria a teraz nie przyjad±.Dlaczego? To jest impreza ludzi z RR i dla ludzi z RR czy to jest ?Ich? orgów i dla ?nich? orgów i ich widzimisiê impreza?
Mo¿e wzruszaj±ce teksty o ?po¶wiêcenie kilkuset godzin swojego czasu , na organizacjê tak powa¿nego przedsiêwziêcia? zrobi³by na mnie wra¿enie gdyby to by³ mój drugi/trzeci grunwald i czyta³bym ten i o po¿egnaiu z afryk± temat ale po rozmowach z dwoma by³ymi orgami m.in nt. ?zwrotu kosztów? jako¶ mnie ?po¶wiêcenie? Krzysia i Jacka nie wzrusza.
Z Twojego tekstu wybra³em trzy w±tki - bo na nie mogê odpowiedzieæ.
1. Wiemy , ¿e ka¿dy kraj ma "swoj± bitwê pod Grunwaldem" - by wzbudzaæ patriotyzm , mobilizowaæ do walki np.o niepodleg³o¶æ Polski .
Tak by³o , jest i bêdzie. Bo czemu ma byæ inaczej?
2.Nikt nie napisa³ tak o ludziach ze ¦l±skiej.
I wszyscy wiemy , ¿e weso³e miasteczko , czy musztarda by³y nie do zniesienia.
Widocznie wójt kieruje siê interesem gminy.
W Ko³obrzegu sezon trwa powiedzmy dwa miesi±ce .
I mieszkañcy musz± w tym czasie zarobiæ na ca³y rok.
Na Grunwaldzie sezon to TRZY DNI.
Po za tym bezrobocie..
Nie próbujê wójta broniæ - próbujê Go zrozumieæ.
S±dzê ¿e karuzele mog³y by siê znajdowaæ po drugiej stronie pomnika.
Ale to tylko moje zdanie - cz³owieka nie znaj±cego szczegó³ów.
3."O po¶wieceniu kilkuset godzin.." - Powiedzmy , ze bardzo lubiê to co robiê. Czy znaczy to , ¿e powinienem zrezygnowaæ z wynagrodzenia?
Na stacji benzynowej powiem - ale wie Pan , ja nie zarabiam , wszystko co robiê - robiê dla idei .
W miêsnym powiem to samo.
Rachunek telefoniczny ode¶lê z powrotem do operatora
Po¶wiêcenie czasu - czytaj - przeznaczenie.
...................................
Zesz³oroczne obchody.. by³y trudn± imprez± dla nas wszystkich.
Wierzê , ¿e bêdzie lepiej i ¿e za rok ekipy nie bior±ce udzia³u w tym roku , wróc±.
pozdrawiam
Edit.
Na marginesie - nie by³o jeszcze takiej imprezy prze ze mnie organizowanej , do której bym nie do³o¿y³ .
Od kilku stron nie ma w tym temacie prawie nic na temat.
To jest dyskusja o inscenizacji, czyli o tym co dzieje siê na polu a nie w obozach, czy o organizacji ca³ej imprezy, bo to oddzielna, bardziej ogólna kwestia. Ten temat dotyczy tylko tego, co dzieje siê na polu bitwy i co zrobiæ by nie wygl±da³a tak jak wygl±da, by co¶ zmieniæ, ulepszyæ.
I tu mam pytanie(pewnie do P³azika). Czy ktokolwiek zrobi³ cokolwiek, by ta inscenizacja w 2011 roku wygl±da³a lepiej? Solo pisa³ o oddolnej inicjatywie. Rozumiem, ¿e pierwszym krokiem by³o za³o¿enie tego tematu a teraz ju¿ jest za piêæ dwunasta, i co? Czy s± ju¿ poczynione jakie¶ nastêpne kroki ku temu? S± ju¿ jakie¶ konkrety? Chcê tylko zaspokoiæ ciekawo¶æ, by wiedzieæ z wyprzedzeniem czego siê spodziewaæ na tegorocznym grunwie i mieæ czas na przetrawienie
Ja te¿ nale¿ê do ludzi nie do koñca zadowolonych z organizacji tej imprezy, ale zamierzam na ni± dalej je¼dziæ i próbowaæ co¶ zmieniæ. Zamiast skupiaæ siê tylko na jêczeniu, wolê truæ nad g³ow± orgom i mojemu dowódcy, co by tu zmieniæ aby by³o lepiej. Jak takich osób bêdzie wiêcej to mo¿e w koñcu co¶ siê zacznie powoli poprawiaæ.
Pozdrawiam
Jarzyn
Salve Fratres!
Jarzyn - s± olbrzymie zmiany w inscenizacji. Szczegó³y u ka¿dego dowódcy.
Pozdrawiam Grzegorz
Niech no tylko dorwê Komesa
Józef,
Cieszê siê ¿e sie tutaj zgadzamy. Staralem siê po prostu przedstawic koledze ¿e istnieje pojecie dobra narodowego i ¿e Grunwald do nich nale¿y, oraz ¿e nie jest to impreza jak inne tyle ¿e wieksza.
Pad³o stwierdzenie ¿e na Grunwald nie przyje¿dzaj± ludzie bo nie spe³niaj± kryteriów, a to jeden z mitów. Jest co raz wiêcej ludzi spe³niaj±cych kryteria którzy nie je¿dz±, je¼dzili a przestan± ze wzglêdu na postawê, podej¶cie i zachowanie organizatorów wobec uczestników i ich z nimi konflikty. Jest to co¶ z³ego i co gorsza ta tendencja siê nasila. Ludzie o odmiennym postrzeganiu RR, ró¿nych prorytetach w odtwórstwie, których niejednokrotnie trudno pos±dzic o sympatie wobec siebie podejmuj± taka sam± decyzjê o „darowaniu sobie” Grunwaldu u¿ywaj± takich samych argumentów i wskazuj± na to samo ¼ród³o i przyczynê – organizatorów.
Ja te¿ rozumiem Wójta i pochwalam jego politykê – dzia³anie na rzecz i korzy¶c mieszkañców. Dokladnie odwrotnie postepuj± Górecki i Szymañski. Brak dzialañ na rzecz interesów ludzi przyje¿dzaj±cych pod Grunw – i to od lat.
Nie mam nic przeciwko pobieraniu wynagrodzenia. Natomiast mam wiele przeciwko mitowi jakoby robili to oni spo³ecznie czy dla ideii. Tekstom które maj± zamknac krytykom usta o tym ile to ich wysi³ku kosztowa³o, jak to siê po¶wiêcaj± i jeszcze w dodatku nie biora ani grosza. Skoro biora za to pieni±dze i jest to biznes na poziomie oni – wójt, to jest to te¿ biznes na poziomie oni – przyje¿dzaj±cy na Grunw. Skoro nie sa w stanie albo nie chca zadabac o interesy odtwórców to do widzenia, za³atwi± to kompetentniejsi od nich. Na dodatek bez ³aski, patrzenia z góry, pychy i pomiatania ludzmi tam przyje¿dzj±cymi.
Czarownica,
Cieszê siê ¿e chcesz, zabrania Ci tego kto¶? Nie zabraniaj te¿ innym którzy by chcieli, nie pisz im ¿eby jechali sobie gdzie indziej. Nikt nie domaga siê basenu czy hotelu tylko by z roku na rok impreza siê rozwiaja³a, warunki siê poprawia³y a jej uczestnicy partycypowali w zyskach je¶li takie s±. Ty piszesz „odwalaæ pañszczyznê w postaci inscenizacji” a do postrzegania bitwy w ten sposób doprowadzi³ Krzy¶ z Jacusiem. Masa ludzi pamiêta czasy kiedy nie mo¿na by³o siê doczekac bitwy, ka¿dy na ni± szed³ chêtnie, by³a dynamiczna, ekscytuj±ca, by³a wielkim prze¿yciem i nikomu nie przysz³o do g³owy by j±”odwalic”. W niczym nie przypomina³a flaków z olejem, ¿a³osnej i ¿enuj±cej atrapy pseudoprzedstawienia niespe³nionego artystycznie Krzysia i jego wizji.
Mo¿e Twojemu mê¿owi nie przeszkadza ¿e jego ludzie za budowe obozu nie dostaj± ani grosza a ci z gniewa za to sam tak. Jako¶ tak 11 lat temu Rejf, Kangur i inni Ta¶mowcy sami zrezygnowali z dowodzenia bo siê zorientowali z kim – Góreckim i Szymañskim – maj± do czynienia i co to s± za ludzie. Kacper, Konrad, Kasprzyk dali sobie spokój bo mieli do¶c tego co siê dzia³o, Artur zosta³ wyrzucony, Kurgan, Waldek oficjalnie odeszli na w³asne ¿yczenie, ch³opaki z Che³mna tak samo, teraz widac do³aczy³ do nich Piter – te¿ po 11 latach.
Kwestia wyboru – dla jednych ich ludzie i czyste sumienie dla drugich sto³ek za wszelk± cenê.
Równie¿ pozdrawiam choc wolê dyskusje na argumenty ni¿ na niskich lotów docinki o p³aczu.
Salve Fratres!
Ja pier.... kur... który¶ raz proszê (inni te¿) spinaker i inni czy mo¿ecie pisaæ swe ¿ale TU:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...mp;#entry305244lub za³ó¿cie swój temat np. "Or¿niêty na Grunwie w latach 1410-2010", a nie w temacie P³azika. P³azik za³o¿y³ go w zupe³nie innym celu. Po prostu szanujcie £ukasza i innych którzy chc± i wprowadzaj± zmiany.
Pozdrawiam Grzegorz
Witam
-ok-Zasadnicze pytanie - na Gr jedziemy dla przyjemno¶ci spêdzenia czasu razem, postawienia obozu i po¿ycia sobie w ¶redniowiecznym klimacie, czy dla inscenizacji?
Dla mnie z Gr inscenizacja prawie mog³a by nie istnieæ. Tyle ciekawych rzeczy dzieje siê w ci±gu tygodnia - warsztaty, manewry, PRÓBA GENERALNA. W zasadzie sam± inscenizacjê traktujê jak pokaz.
Niezale¿nie od w¶ciek³ej musztardy, pieroñskiego miasteczka weso³o¶ci i innych "uprzyjemniaczy" ¿ycia pojadê na kolejny....kolejny i jeszcze kolejny Gr. Chyba, ¿e Papcio Górecki przestanie siê tym zajmowaæ.
Zasadnicze pytanie tematu.... Co zrobiæ ¿eby by³o nam lepiej?
Generalnie siê dobrze bawiæ... Cieszyæ siê tym co mamy i zbudowali¶my. Cieszyæ siê obecno¶ci± ludzi, których lubimy a (czêsto) spotykamy ich raz w roku.
Jaki wp³yw mamy na Wójta? Prosiæ mo¿na... jednakowo¿ wszystko zale¿y od jego dobrej woli i tego kto mu posmaruje. Jako¶ nie widzê, oczami wyobra¼ni, jak RR robi ¶ciepê na przestawienie weso³ego miasteczka, albo wynajêcie tej przestrzeni celem pozbycia siê takiego problemu.
Szanowni koledzy prze¶cigaj± siê w rzucaniu (jak to niepopolskiemu zosta³o ujête) cyframi.
Kto¶ z RR chce na tym zarobiæ? Rech rech.... pracê sobie znajd¼cie.
Baaaardzo siê zdziwi³em, ¿e za udzia³ wziêli
Równie¿ ucieszy³em.
Dydki posz³y pro publico bono na chor±giew (i wszyscy byli zadowoleni) - nr 1 do pytania tematu - przeznaczyæ kasê na rozbudowê chor±gwi a nie na kieszeñ.
Z tematów technicznych:
- Dobrze by³o by mieæ pr±d i wodê w obozie.
- Dobrze by³o by otrzymaæ trochê drewna konstrukcyjnego.
- Dobrze by³o by mieæ czyszczon± toilandiê co 2 dni.
- Dobrze by³o by mieæ PEWNE miejsce sk³adowania sprzêtu grunwaldzkiego, bez obawy znalezienia go w opale u s±siadów za rok.
- Dobrze by³o by siê dobrze bawiæ do bia³ego rana zataczaj±c siê z obozu do obozu.
Pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
@@
CYTAT:
Je¶li chodzi o ""konstruktywn±"" dyskusjê to kolega spinnaker jest królem konstruktywnych uwag. Czas mu kupiæ chusteczkê i podusiê. "
@@
Proszê WSZYSTKICH O powstrzymywanie siê od tego rodzaju uwag. Kolega Spinnaker stara³ siê prowadziæ kulturaln± i OD WSZYSTKICH DYSKUTANTÓW wymaga siê tego samego. przeciwnym razie temat zmieni siê w pyskówkê, a wtedy trzeba bêdzie wnioskowaæ o jego zamkniêcie.
MODERATOR
CYTAT(marasq @ 09:02 23.05.2011)
Jaki wp³yw mamy na Wójta? Prosiæ mo¿na...
Ca³kowity i trzeba ¿±daæ, nie prosiæ. Impreza odbêdzie siê bez wójta, ale nie odbêdzie siê bez rekonstruktorów. To powinno wskazywaæ jasno kto w tej relacji ma argument si³y.
Tyle ¿e Grunwald to maszynka do lodów krêconych i jako¶ nie s±dzê aby ludzie tymi lodami siê objadaj±cy mieli jakikolwiek interes w zmienianiu czegokolwiek.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
WSZYSTKICH dyskutantów uprasza siê o rozmowê rzeczow±, bez docinków oraz obel¿ywych sformu³owañ.
Kwestia Grunwaldu (jako dobra narodowego, a tak¿e jednego z "rodziców" polskiej rekonstrukcji ¶redniowiecza) jest zbyt wa¿na, aby zmieniaæ j± w pyskówkê.
MODERATOR
CYTAT(Adalbertus76 @ 00:06 21.05.2011)
A Ty Nidhogg mia³ Ty kiedy oprócz wide³ z ³ozy ekwip na dupie ca³y? £achy jeste¶cie a nie ³ycary skoro go³± dup± nie umieta je¿a zd³awiæ...
Uwa¿asz, ¿e jeste¶ lepszym cz³owiekiem ode mnie, bo masz zbrojê?
Bitwa pod Grunwaldem, a jej inscenizacja, to s± dwie rózne rzeczy. Bitwa byæ mo¿e jest dobrem narodowym (choæ nie lubiê tego terminu). Inscenizacja jest dobrem tych, co j± zoragnizowali. Jak postawie sobiê w³asny pomnik bitwy pod Grunwaldem, i sam bêdê decydowa³, kto i na jakich zasadach moze przy nim sk³adaæ wience, to te¿ przyjdziesz i powiesz, ze to dobro narodowe i nie mogê kogo¶ przed pomnik nie wpu¶ciæ?
Impreza grunwaldzka ma swoje, liczne, wady. Nikt nie zabroni ci zorganizowaæ w³asnej, lepszej, wbrew pozorom nie ma monopolu. (Pole bitwy by³o tak rozleg³e, ze zmie¶ci siê na nim kilka imprez.)
No w³a¶nie z mi³± chcêci± bym zobaczy³ te dokumenty – dziwi mnie, a w³a¶ciwie nie dziwi czemu od lat Górecki i Szymañski ich nie poka¿± . Mo¿e wzruszaj±ce teksty o „po¶wiêcenie kilkuset godzin swojego czasu , na organizacjê tak powa¿nego przedsiêwziêcia” zrobi³by na mnie wra¿enie gdyby to by³ mój drugi/trzeci grunwald i czyta³bym ten i o po¿egnaiu z afryk± temat ale po rozmowach z dwoma by³ymi orgami m.in nt. „zwrotu kosztów” jako¶ mnie „po¶wiêcenie” Krzysia i Jacka nie wzrusza.
Górecki ci tych dokumentów nie poka¿e, bo niby czemu? To jego biznes i jego sprawa. Jak na tym zarabia, to chwa³a mu za to - mamy kapitalizm, robienie pieniêdzy jest OK.
Natomiast gmina podlega ustawie o dostêpie do informacji publicznej, mo¿esz ¶mia³o za¿±daæ od nich dostêpu do rozliczeñ.
Rafa³
Je¶li ju¿ mowa o ca³o¶ci imprezy.
I o tym , co zrobiæ , by by³o lepiej.
My¶lê ¿e powinni¶my równie¿ spojrzeæ krytycznie na siebie i na to jak My siê na Grunwaldzie zachowujemy.
Co mam na my¶li :
- libacje , ryk zapijaczonych do ¶witu ..(nie wiadomo co gorsze - to , czy musztarda?)
- bójki w obozach.
- "rycerzy" oddaj±cych mocz na przechodniów (ze zwy¿ki stra¿niczej).
Id±c do toalet trzeba robiæ slalom miedzy wymiocinami .
No i uwa¿aæ by nie dostaæ po twarzy od jakiego¶ pijanego "rycerza"
Móg³bym jeszcze d³ugo wymieniaæ .
Ale wstyd.
Popatrzmy równie¿ na siebie..
pozdrawiam
CYTAT(Nidhogg @ 14:24 23.05.2011)
Uwa¿asz, ¿e jeste¶ lepszym cz³owiekiem ode mnie, bo masz zbrojê?
My¶le, ¿e koledze chodzi³o raczej o to, ¿e "ciê¿cy" maj± na tej imprezie najbardziej przechlapane.
Wiêc maj± te¿ zupe³nie odmienne spojrzenie na sprawê.
Szczerze mówi±c gdyby nie fakt, ¿e pod Konradem Bia³ym zawsze brakowa³o zbrojnych to ju¿ dawno bym zarzuci³ wo¿enie ze sob± blach. Do tej pory nie by³o wiêkszego sensu. Paradoksalnie je¶li chodzi o inscenizacjê, najfajniej bawi³em siê na zesz³orocznym grunwaldzie.... a to ze wzglêdu na w³ochów którzy bez ceregieli po przyjacielskiej umowie sztychowali siê ze mn± ile wlezie (oczywi¶cie mieli¶my do tego celu specjalnie zabezpieczone sprzêty).Efekt - zero trupów, mi³a atmosfera i poczucie bycia bardzo nadzianym rycerzem;)
Natomiast chcia³bym zwróciæ uwagê co do ostatniego postu Józefa... wed³ug mnie jak na razie najsensowniejszy w ca³ej dyskusji... chcecie byæ traktowani powa¿nie, traktujcie swoje hobby powa¿nie.
To co mnie razi na 80% imprez historycznych(tych XIV/XV) to stan obozu po sobotniej uczcie. Rozumiem mo¿na pohulaæ, mo¿na siê dobrze bawiæ itp. ale czas kiedy mocz oddawa³o siê tam gdzie siê sta³o a pawie puszcza³o pod sto³em my¶la³em, ¿e powinien mijaæ wraz z zakoñczeniem liceum. Je¶li kto¶ nie potrafi dozowaæ "ulubionej substancji" to niech nie dozuje jej wcale.
Kolejna kwestia to podej¶cie do turystów. 90% ludzi jakich spotykam na grunwie nazywa turystów stonk± i na rzeczon± stonkê tupie i warczy. Wiem, ¿e ponad po³owa zwiedzaj±cych pole ludzi to skryto kie³basko¿ercy ale istnieje jeszcze te 30-40% widzów którzy przyje¿d¿aj± rok w rok dok³adnie z tego samego powodu co my- ¿eby uczciæ pewne wydarzenie historyczne i poobcowaæ z histori±. Oni te¿ nie s± zadowoleni z wszechobecnego watocukru, oni te¿ chc± poczuæ siê blisko tych czasów. A ze wzglêdu na bycie stonk± traktowani s± jak jednolita masa. Efekt jest taki , ¿e z prespektywy widza mi osobi¶cie ciê¿ko by by³o znale¼æ powód ku temu by wybraæ siê na jakikolwiek turniej.
CYTAT(Józef @ 18:01 23.05.2011)
Je¶li ju¿ mowa o ca³o¶ci imprezy.
I o tym , co zrobiæ , by by³o lepiej.
My¶lê ¿e powinni¶my równie¿ spojrzeæ krytycznie na siebie i na to jak My siê na Grunwaldzie zachowujemy.
Popieram w ca³ej rozci±g³o¶ci. I nie tylko ekstrema s± problemem - jest wiele drobiazgów które skutecznie psuj± obraz imprezy. Mi przychodz± do g³owy g³ównie dwie rzeczy:
Pi¿ama party: rozumiem latanie w bieli¼nie do rynien, czy rano po obozach, ale spacery po targowisku czy pomiêdzy obozami w zestawie "gacie, koszula, pas rycerski" mo¿na by ograniczyæ do sytuacji awaryjnych.
Wszechobecne kostki s³omy: jako siedziska, ³awy, sto³y itp. Tak siê do nich przyzwyczaili¶my, ¿e ju¿ nie zwracamy na nie uwagi, a to anachronizm równy puszkom i kartonikom. Pora chyba zacz±æ pozbywaæ siê tego widoku z naszych imprez.
Rafa³
£azarz,
Nie mam ¿ali. Staram siê odpowiedziec na pytania i wyja¶nic mój punkt widzenia. Nie rozumiem czemu pejoratywnym okre¶leniem chcesz to zdezawuowac.
Ró¿nica miêdzy nami jest tylko taka ¿e cze¶c ludzi w tym Ty chce ³atac wal±cy siê dom, zastanawiaj±c siê jakiego od¶wie¿acza u¿yc ¿eby nie ¶mierdzia³o zgnilizn± a czê¶c, w tym ja ¿e trzeba zbudowac nowy.
Nie wiem jakie "nowo¶ci i zmiany" maj± byc w tym roku - co stoi na przeszkodzie by¶ je przedstawi³?
Po prostu ka¿dy ju¿ wie czego siê po dotychczasowych organizatorach mo¿na spodziewac i czas najwy¿szy zastapic rado¶c z zezwolenia na bohurt, sukcesu w postaci dwóch markietanek na chor±giew wiêcej, karuzel± 17 metrów dalej ni¿ poprzednio... realnymi zmianami. Pocz±wszy od odtrucia bitwy tak by nie by³a "pañszczyzn±""elementem którego mo¿e nie byc" etc, przez rzeczywista poprawê warunków obozowania na rozwoju imprezy tak by coraz wiêcej ludzi chcia³o tam przyje¿dzac, chcia³o poprawiac swój poziom by móc siê tam znale¶c.
Nidhogg,
Kompleks muzeum i pola bitwy stanowi w³asno¶c Skarbu Pañstwa zarz±dzany przez dyrektora muzeum i dalej najprawdopodobniej przez Wojewodê Warmiñsko-Mazurskiego w porozumieniu z w³adzami gminy.
Nie mo¿esz od tak po prostu sobie tam pojechac i zrobic w³asnej imprezy bez zgody w³a¶ciciela. Je¿eli wykonuj±cy prawa i uprawnienia w³a¶cicielskie powe¼mie wiedzê o jakichkolwiek zdarzeniach i nie podejmie dzia³añ ponosi za to odpowiedzialno¶c.
Ale nawet je¿eli co¶ takiego mia³oby miejsce to oznacza to zupe³nie niepotrzebn± sytaucjê, rodz±c± konflikty, antagonizmy i ogólnie niezdrow± sytuacjê. Dzieli zamiast ³aczyc, a to zaprzeczenie sensu odtwórstwa.
W tym miejscu i w tym terminie nie mo¿e byc mowy o jakiejkolwiek "ich" imprezie. Za¶ ich postawa zamiast przyci±gac ludzi odrzuca i wyklucza.
Poniewa¿ to jest Grunwald a nie Gniew to jest ludzi którzy tam przyje¿d¿aj± "biznes". Chocby po to by nie byli wprowadzani w b³±d ¿e Górecki i Szymañski robi± to za darmo dla idei.
Impreza Grunwaldzka obfituje w wiele inicjatyw oddolnych .
Mamy np:
Turnieje bojowe,³uczniczy,manewry lekkozbrojnych,warsztaty walki mieczem itd..
Organizacja ¿ycia obozowego mo¿e mieæ równie¿ wielki wp³yw , na atrakcyjno¶æ naszego pobytu na Grunwaldzie.
Od nas zale¿y , czy zbli¿ymy siê do realiów ¿ycia ¶redniowiecznego obozu "wojskowego"
I czy bêdziemy siê dobrze bawiæ.
Dwa lata temu przeprowadza³em w WM nocne kontrole warty.
Przebra³em siê za knechta i o drugiej w nocy udaj±c pijanego,bez jakiegokolwiek identyfikatora ,próbowa³em wej¶æ na teren chor±gwi mówi±c wartownikowi :wpu¶æ do kolegów..
Wpu¶ci³ - dosta³ w "nagrodê" wartê po za kolejno¶ci±.
To tylko przyk³ad jak mo¿na ciekawie spêdziæ czas robi±c przyjemne z po¿ytecznym.
Jest tyle mo¿liwo¶ci spêdzenia czasu w ciekawy i warto¶ciowy sposób.
I nie czekajmy na inicjatywê dowódców , bo oni po prostu nie maj± czasu.
Zróbmy co¶ dla siebie.
Oczywi¶cie za Ich zgod±.
pozdrawiam
Salve Fratres!
Spinnaker a mo¿e zacznijmy po imieniu Arturze, widze i wiem ¿e masz ¿al do orgów. Ale zrozum to nie ten temat. Ostatnie kilka postów jest na temat co zrobiæ by zmieniæ. Józef s³usznie zauwa¿y³, ¿e warto zacz±æ zmian od siebie samych. Dlaczego jak to okre¶li³e¶ ³atamy wal±cy siê dom? Widzisz od 2003 roku czyli od pierwszego Grunwu (na którym zreszt± zabezpiecza³em wasz turniej pozdro dla Ludki) jako¶ polubi³em te pola. Jedni powiedz± ¿e to disco-polo, inni ¿e ¶wietna atmosfera, kto¶ powie klimat …. Ka¿dy na gruncie szuka czegos innego i chyba to odnajduje. Bitwa … dla nas buhurt dla innych inscenizacja. Walczylismy o to kiedy s³owo buhurt oznacza³o kinoli i mrok. Du¿a czê¶æ która wtedy tak twierdzi³a obecnie organizuj±c u siebie ultra turniej jako jeden z punktów programu daje … buhurt. Tak samo Grunt zaakceptowa³ buhurt jako sta³y element walk turniejowych oraz czê¶ci inscenizacji. Jak widzisz zmiany s± mo¿liwe. W tym roku zupe³nie inna inscenizacja, nie ma ci¶nienia i VIP-ów, czê¶ci ludzi nie bêdzie (tych dobrych i tych z³ych – wybierz sam których). Mam nadziejê ¿e to wszystko wp³ynie na Grunw i kto¶ zda sobie sprawê ¿e muzyczka w stylu disco podczas mszy to nieporozumienie tak samo jak woda 250ml za 5 z³. Jak widzisz masa ludzi w to wierzy i nam siê naprawdê chce.
Pozdrawiam Grzegorz
CYTAT(spinnaker @ 00:48 24.05.2011)
Ró¿nica miêdzy nami jest tylko taka ¿e cze¶c ludzi w tym Ty chce ³atac wal±cy siê dom, zastanawiaj±c siê jakiego od¶wie¿acza u¿yc ¿eby nie ¶mierdzia³o zgnilizn± a czê¶c, w tym ja ¿e trzeba zbudowac nowy.
Kompleks muzeum i pola bitwy stanowi w³asno¶c Skarbu Pañstwa zarz±dzany przez dyrektora muzeum i dalej najprawdopodobniej przez Wojewodê Warmiñsko-Mazurskiego w porozumieniu z w³adzami gminy.
Poniewa¿ to jest Grunwald a nie Gniew to jest ludzi którzy tam przyje¿d¿aj± "biznes". Chocby po to by nie byli wprowadzani w b³±d ¿e Górecki i Szymañski robi± to za darmo dla idei.
a jak ty to "przejmiesz" to bêdziesz za darmo organizowa³ imprezê przez parê miesiêcy przed i po za free
zreszt± napisa³e¶ ca³± prawdê masz inn± koncepcjê Przejmij, zbuduj i zrób tak aby pogodziæ wszystkich i daæ wszystkim to czego oczekuj± (turyst±; nam od rekonstrukcji na poziomie poprzez walcz±cych ). Zorganizuj ludzi i do dzie³a !
£azarz,
Pozdrowienia chyba najlepiej przekazac bezpo¶rednio zainteresowanym, nie przez po¶redników?
Cieszê siê ze polubi³e¶ te pola, problem w tym ¿e coraz wiêcej osób które te¿ je polubi³o przestaje tam je¿dzic. To dobrze ¿e tak siê dzieje? Na tym to ma polegac? Zmiana ma polegac na tym ¿e zniechêci siê jeszcze wiêcej ludzi? a upadek tej imprezy eufemistycznie okre¶li siê tym ¿e sta³a siê "kameralna"?
Skoro od 15 lat w organizacji Grunw zmiany s± kosmetyczne to ile lat musi up³ynac by osi±gn±³ on poziom Wolina który w ile? 4 lata od zera sta³ siê imprez± wysokiej jako¶ci - 50 lat?
Ua,
Ale nie ja j± organizuje i nie ja biorê za to pieni±dze. Korona im chyba nie spadnie z g³owy je¶li potwierdza ¿e to jest biznes za który od samego pocz±tku pobierali wynagrodzenie. Lepsze jasne zasady ni¿ teksty o idei, wolonatariacie i samarytañskim po¶wiêceniu - czy¿ nie?
CYTAT(spinnaker @ 01:06 25.05.2011)
Ua,
Ale nie ja j± organizuje i nie ja biorê za to pieni±dze. Korona im chyba nie spadnie z g³owy je¶li potwierdza ¿e to jest biznes za który od samego pocz±tku pobierali wynagrodzenie. Lepsze jasne zasady ni¿ teksty o idei, wolonatariacie i samarytañskim po¶wiêceniu - czy¿ nie?
no to jaki cel ma to ci±gniêcie tematu
ani Górecki ani Szymañski nie s± nawet zalogowani na freha ( swoj± drog± s³usznie bo jak by byli to by dostawali pewnie takie PW ¿e kancelaria sejmu nie da³a by rady odpisaæ np. o 12:30 nie mog³em siê wysraæ musia³em czekaæ skandal. Macie mnie za to publicznie przeprosiæ
); jak siê musz± wypowiedzieæ wypowiadaj± siê przez jakiego¶ dowódcê
Po to zrobili strukturê org - dowódca chor±gwi - ludzi ¿eby przep³yw informacji by³. I to dzia³a
Rozumiem ¿e temat jest po to ¿eby Górecki przyzna³ ¿e zarabia na Grunwaldzie ?????
Zacnie
w pi¼dziec stron pisanych po to ¿eby ka¿dy o inteligencji miniejszej ni¿ kombinerki móg³ przeczytaæ o¶wiadczenie Goreckiego potwierdzaj±ce to
, bo uchylê sekretu ka¿dy o IQ wy¿szym ni¿ wspomniany wy¿ej przyrz±d siê tego domy¶la ; ma³o tego nigdzie nie przeczyta³em ani nie us³ysza³êm od Góreckiego ¿e na tej imprezie nie zarabia; a ile ??? A co mnie to obchodzi nie ja muszê siê o to martwiæ !!!
Mnie interesuje czy Górecki da kasê na nagrody w turnieju 5 na 5 - wszystko
Chcieli¶my zmian na inscenizacji i je dostali¶my; jak wyjd± zobaczymy i os±dzimy po imprezie.
PS. z konta ¿ony to by³em ja (Ada¶) UA
CYTAT(Daria Malinowska @ 06:30 25.05.2011)
ani Górecki ani Szymañski nie s± nawet zalogowani na freha ( swoj± drog± s³usznie bo jak by byli to by dostawali pewnie takie PW ¿e kancelaria sejmu nie da³a by rady odpisaæ np. o 12:30 nie mog³em siê wysraæ musia³em czekaæ skandal. Macie mnie za to publicznie przeprosiæ
);
Na freha jest kilkudziesiêciu albo kilkuset organizatorów ró¿nych imprez. Rozumiem ¿e oni dostaj± takie PW? Czy który¶ z nich mo¿e potwierdziæ ¿e ma skrzynkê zaczopowan± takimi wiadomo¶ciami?
CYTAT(Daria Malinowska @ 06:30 25.05.2011)
Po to zrobili strukturê org - dowódca chor±gwi - ludzi ¿eby przep³yw informacji by³. I to dzia³a
To fakt, dzia³a. W pokrewnym temacie przez owych dowódców oznajmiono - do¶æ bezpo¶rednio - ¿e organizacja Grunwaldu nie ¿ywi do uczestników tego forum niczego poza pogard± i ani nie zamierza kiedykolwiek wywi±zywaæ siê z jakichkolwiek danych im obietnic ani czegokolwiek kiedykolwiek im t³umaczyæ. Co zreszt± g³upie nie jest - nikt nie rozmawia ze strzy¿onymi owcami, po prostu je strzy¿e.
Salve Fratres!
I dalej s³odkie ............ jak komus ¼le. Ile razy prosi³em - piszcie na temat a ¿ale przelewajcie w "Po¿egnaniu z Afryk±" lub zak³adajcie osobny temat. Admi zapewne da mi kolejne ostrze¿enie za s³ownictwo ale admin nie patrzy ¿e wypowiedzi nie sa na temat.
Specjalnie dla was za³o¿y³em temat
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23...t=0#entry306474A teraz moze wrócmy ju¿ do w±tku który rozpocz±³ P³azik.
Pozdrawiam Grzegorz
Niezmiennie sugerujê powrót do tematu... Przebrn±³em przez 12 stron o niczym. Wynios³em z tego czytania dwie rzeczy: 1. Z psem ¿ebrz±cym przy stole siê nie dyskutuje, ignoruje siê go. 2. Na grunwald nie przyje¿d¿aj± ludzie, którzy siê wypalili, nie maj± kasy albo na Gr siê nie nadaj±.
Rekonstruktorzy s± na WSZYSTKICH turniejach od robienia klimatu, organizatorzy od zarabiania. Jak co¶ rekonstruktorom skapnie - fajnie, ale zasadnicz± kwesti± jest w³asna, nieprzymuszona przyjemno¶æ z brania udzia³u w imprezach ¶redniowiecznych. Jak co¶ komu¶ nie pasuje - nie jedzie.
Nie uwa¿am za stosowne patrzenie komu¶ w portfel. Osoba mieni±ca siê "rycerzem" powinna dbaæ o kultywowanie zasad zachowania takowej grupy spo³ecznej. Je¶li kto¶ chce odtwarzaæ ¿ebraka - traktowany jest jak ¿ebrak i nie powinien mieæ pretensji, ¿e siê go przegania, pod¶miewa siê z niego czy wrzuci siê mu do kapelutka 1PLN.
................................................................................
....
Do zmiany w wygl±dzie Grunwaldu:
1. Mega ¶mietniki pod obozami
2. Turborycerze w gaciach... (w±tpiê, ¿eby kto¶ z nich chodzi³ po mie¶cie w bokserkach i koszulce)
3. Weso³e miasteczko przy obozowiskach
4. Toiki dla turystów równie¿ po stronie wschodniej pomnika (¿eby siê do naszych nie pchali)
5. Zabezpieczenie mediów dla RR i turystów
6. IQ na Gr wy¿sze od fleksy (kombinerki s± zbyt proste)
7. Bezpieczna przestrzeñ magazynowa dla RR
................................................................................
....
P.S. Wykluczeni niech siê zwróc± do Ministra Osób Wykluczonych
CYTAT(spinnaker @ 01:06 25.05.2011)
£azarz,
Pozdrowienia chyba najlepiej przekazac bezpo¶rednio zainteresowanym, nie przez po¶redników?
Cieszê siê ze polubi³e¶ te pola, problem w tym ¿e coraz wiêcej osób które te¿ je polubi³o przestaje tam je¿dzic. To dobrze ¿e tak siê dzieje? Na tym to ma polegac? Zmiana ma polegac na tym ¿e zniechêci siê jeszcze wiêcej ludzi? a upadek tej imprezy eufemistycznie okre¶li siê tym ¿e sta³a siê "kameralna"?
Skoro od 15 lat w organizacji Grunw zmiany s± kosmetyczne to ile lat musi up³ynac by osi±gn±³ on poziom Wolina który w ile? 4 lata od zera sta³ siê imprez± wysokiej jako¶ci - 50 lat?
Ua,
Mo¿e pos³uchaj £azarza, który grzecznie którys raz z kolei pokazuje Ci link, gdzie powiniene¶ pisaæ ?
Piszesz nie w temacie. Wróc do 1szego postu i poczytaj o czym ma byc ten topik.Rozumiem, ¿e pewnie jestes kim¶ mniej lub bardziej wa¿nym, ale to troche przykre zachowanie godne trolla netowego pisaæ offtopowe posty uparcie w jednym temacie, dodatkowo wywo³uj±c tym niepotrzebny spory. Jesli jeszcze sie nie rozpêtaly, to niedlugo bêd±, bo kto¶ sie wkurzy i odpisze, co le¿y na w±trobie.
Mo¿e po prostu grzecznie zmieñ miejsce pisania (link ju¿ Ci podano) i tam sobie pisz, tam sie mo¿esz ponabijaæ z reszty ¿uczków, które kolejny raz jad± na Grunwald i pisz± posty o tym, jak sobie usprawniæ imprezê, która wed³ug wielku osób - slusznie lub nies³usznie - zesz³a na psy.
Mo¿e który¶ z modów wreszcie tu zajrzy i wytnie offtopy. Nawet jesli modzi te¿ uwazaj± , ¿e Grunwald to nic nie warta impreza.
Czy kto¶ mo¿e wie , czy markietanki które chc± wyj¶æ do inscenizacji w mêskim stroju - bêd± mog³y to zrobiæ ?
pozdrawiam
CYTAT(Józef @ 09:22 26.05.2011)
Czy kto¶ mo¿e wie , czy markietanki które chc± wyj¶æ do inscenizacji w mêskim stroju - bêd± mog³y to zrobiæ ?
pozdrawiam
Moja ma³¿onka (Wiewiura z Goñczej) mówi, ¿e bra³a na markietanki facetów w sukienkach, to mo¿e i dziewczynê w dublecie. Byle ciuchy wygl±da³y przyzwoicie i pasowa³y. Normatywnie ubrani faceci te¿ wychodz± w markietankach - g³ównie jako "koszowi" ale nie tylko.
Rafa³
Z tego pamiêtam z rozmowy jaka rozegra³a siê na spotkaniu dowódców nie ma ¿adnego odgórnego nakazu w czym markietanki maj± wychodziæ do bitwy - chodzi o to, by wygl±da³y porz±dnie - jak zreszt± Nidhogg wspomnia³ - (a nie sz³y w dublecie po koledze 3 razy wiêkszym, nogawicach podartych spod czyich¶ blach itd).
Z tego te¿ powodu markietanki najczê¶ciej wychodz± w swoich strojach - sukienkach, bo chodz± w nich na co dzieñ i nie ma potrzeby nadmiernego kombinowania.