Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: inscenizacja 2011
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
£ukasz P
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 14:35 20.12.2010) *
Problem jest ¶ci¶le techniczny. Telebimy bardzo s³abo sobie radz± przy ¶wietle s³onecznym o sile wybuchu atomowego. Obraz by³by strasznie zblak³y.

¦ciany LEDowe radz± sobie ze s³oñcem. No i mo¿na im postawiæ os³oniête rusztowanie - wtedy jest w ogóle super. To taka dygresja techniczna.
Kris Templar
Ale przy takiej koncepcji ja widzê pocz±tek o 18ej ! Spokojnie na wszystko czasu by starczy³o a i warunki nazwijmy to ¶wietlne s± zgo³a inne ni¿ w po³udnie.
Mateusz z Grójca
nie no o 18 to policz sobie do której godziny ci wszyscy tury¶ci bêd± wyje¿d¿aæ z pól. do 5 rano?
ua
CYTAT(Kris Templar @ 14:08 20.12.2010) *
Z do¶wiadczeñ moich parunastu lat na inscenizacji( co prawda najczê¶ciej z perspektywy koñskiego grzbietu ale i na piechotê te¿ bywa³o) mogê powiedzieæ ,¿e niestety ta jej formu³a siê wypala. Co prawda w miarê regularnie rozbudowywane s± epizody konne i kaskaderskie. lecz zasadniczo nie wp³ywa to na odbiór ca³o¶ci , bo ta ca³o¶cæ jest niemrawa i statyczna i to bynajmniej nie z powodu odtwórców.
Czy nie lepiej korzystaj±c z pobytu nas w obozie, nie tyle robiæ bezproduktywne próby( bo i tak na inscenizacji wszystko wygl±da inaczej) co zatrudniæ nas i przez ten okres nakrêciæ epizody przedbitewne. Wszystkie wa¿ne wydarzenia z okresu tu¿ przed bitw± i jej pocz±tkowe fazy wa¿ne z puntu widzenia kroniki D³ugosza kluczowe fragmenty. Ca³y ten materia³ profesjonalnie zmontowaæ i w sposób i¶cie hollywoodzki pokazaæ publice na telebimach a potem przej¶æ " na ¿ywo" do ostatniej fazy bitwy, któr± publiczno¶æ mog³aby obejrzeæ na ¿ywo ! I na ostro !
Jako , ¿e rzecz ca³a oczywi¶cie bêdzie odbywaæ siê przed wieczorem po obejrzeniu ca³ego multimedialnego historycznego show mo¿na przej¶æ do fina³ów turniejów pieszych i do turnieju konnego.

Tak wiem wiem, wymaga to ekipy filmowej, d¼wiêkowców, telebimów itd , ale czy macie w±tpliwo¶ci , ¿e to wszystko nie zwróci siê organizatorom z nawi±zk± ?
I po takim czym¶ ka¿dy i widzowie i my bêdziemy chcieli tam wracaæ bo bêdzie gwarancja wielkiego i profesjonalnego widowiska. A po tym co ludzie ogl±daj± teraz przewa¿aj±ca opinia jest taka: ju¿ tam nigdy nie przyjadê !!!!

z pierwsz± czê¶ci± posta zgodze siê w 100% - nawet pójdê dalej ta formu³a siê nie wypala po niej zosta³a ju¿ tylko garstk popio³u!

Epizody Konne - w przeciwieñstwie do dreptaczy wygl±daj± lepiej ( jest was mniej wobe czgo pare wspólnych prób daje coraz lepszy efekt do³o¿enie do tego efektów kaskaderki daje co nie co i ogl±da siê to conajmniej poprawnie - mo¿na siê czepiaæ z naszej perspektywy "historyczno¶ci" niektórych z was ale to inna sprawa- turycie siê podobacie i TAK MA BYÆ) a wygl±da te¿ na to ¿e WY bawicie siê ca³kiem dobrze.

Leeka piechota jako t³o z prespektywy widza zlewa siê z ciê¿kiemi dreptaczami - mo¿na tak "zrobiæ" scenarisuz abyusatwiæ ich razem z konnymi i u¿yæ do paru epizodów ( z w³asnego skromenego do¶wiadczenia dodam ¿e najwiêksze wra¿enie na turystach robi "kontrolowana szar¿a " na spieszon± piechotê z Waskiem robili¶my to ju¿ parê razy i dawa³o to ¶wietny efekt- wystarczy wydzieliæ paru ludzi z piechoty przeciwczyæ ich ustawienie i ju¿ - o konnych z grupy Smoczej vel Xsi±¿êcej siê nie ma co siê martiæ - a dobrych je¼dzców na inscenizacji nie brakuje )- te¿ wa¿na sprawa lekka piechota
bawi siê tak¿e dobrze

Tym którym buhurt - czy nawet ciut ciê¿sza zabawa nie wsmak wypu¶ciæ daæ mo¿liwo¶æ odegrania wybranych epizodów a by³o tego sporo - s±dzê ¿e spokojnie w mniejszych grupach to szybko przeæwicz± a i efekt bêdzie dla widza "mocniejszy" lepszy - piêkne wyskponowane zbroje odegrane barzdiej scenki ni¿ walka i bêdzie to efektownym przerywnikiem miêdzy starciami ci¿kich ( czyli po prostu wiêcej chor±gwi "inscenizacyjnych" - które bêd± mia³y scenariusz przygotowany pod nie )

Na sam koniec ta koncepcja obozu dla chêtnych walka na ostro i dobra zabawa dla nas !

wiêc przy dobrych chêciach mo¿na dobrze wyksponowaæ "bitwê" tak aby ca³a "masa" rymcerstwa" by³a zadowolona a wówczas ledy wykorzystaæ do "wyeksponowania" danych scen.

Inscenizacjê mo¿na podzieliæ na trzy czê¶ci i zaj±c ni± ca³y dzieñ ( da to widzowi tak¿e trochê do my¶lenia jak takie starcia siê odbywa³y i ile czasu trwa³y ¿e o wykorzystaniu innych atrakcji nie wspomnê )

a co do Mateusza i turystów :

1. Kij nas powinno odbchodziæ do której bêd± wyje¿dzaæ ( powinien byæ zakaz wjazdu i transport zbiorowy ale to zmartwienie w³adz gminy mo¿e zdarzy siê cud i zaczn± my¶leæ)
2. jak siê ich zmêczy ca³ym dniem to i nie bêd± tacy "wku....." i obejdzie siê bez scysji ale tym powina siê zaj±c ochrona i patrz pkt 1.
Kris Templar
Co do epizodów konno- pieszych zgoda ! W roku 2009 robili¶my bardzo fajne "czesanie" piechoty , nisko przy publiczno¶ci i wysz³o to bardzo efektownie. W roku 2010 epizod ten zosta³ przeniesiony wysoko po cha³upki i efekt dla widowni by³ ¿aden.
lepiej takie epizody robiæ a ma³ym dobranym sk³adzie z dru¿ynami piechoty, które wcze¶niej to z nami przetrenuj±.
Takich smaczków mo¿na by wstawiæ du¿o wiêcej.
Na inscenizacji Wiktorii Wiedeñskiej ( nota bene ca³o¶æ odbywa³a siê o zmroku) robili¶my fantastyczny najazd husarii na janczarów. Ch³opaki z Karabeli trenowali to z nami tylko parê dni a efekt by³ naprawdê powalaj±cy !
Czemu takiej kontrolowanej szar¿y nie powtórzyæ na Grunwaldzie ? Przecie¿ te same formacje konne robi± najwiêksze inscenizacje !
Sama scena pojedynku Kokeritza te¿ powinna byæ przez Damiana robiona pod samym ogrodzeniem bo tylko wtedy widzi to publika i reaguje odpowiednio.
Nie ma co wprowadzaæ rywalizacji miêdzy pieszymi i konnymi wprost przeciwnie , wspólnie zaaran¿owaæ wiêcej epizodów.
Co historyczno¶ci konnych- zgadzam sie ale to inny i ciê¿ki temat. Te¿ siê wiele poprawia ale przyznajê powoli.
Tak w ogóle by³a to przede wszystkim bitwa konna. Epizody piesze by³y sporadyczne i rzeczywi¶cie prócz zdobycia obozu krzy¿ackiego praktycznie du¿e formacje piechoty w tej bitwie nie walczy³y.
Przy starcie samej inscenizacji startowali¶my od udzia³u 10-15 koni a teraz , dosz³o ju¿ do prawie 50ciu !
£ukasz P³aza
W³a¶nie o co¶ takiego jak pisa³ Ada¶ mi chodzi czyli:
- wyznaczyæ ludziom zadania sensowne historycznie i mo¿liwe do wykonania fizycznie
- pozwoliæ rymcerstwu by pogra³o sobie w specyficzny rodzaj gry zespo³owej - je¿eli rymcerstwu siê bêdzie zabawa podobaæ to od razu stanie siê dynamiczniejsza - z tym lepszym efektem wizualnym.

Jednak zdecydowanie chodzi tu o zasady semi contact - buhurtowców jest w sumie niezbyt wielu i wcale nie wszyscy z nich maj± ochotê na walkê w Grunwaldzkim s³oñcu (zw³aszcza ¿e to walka o pietruchê bo wynik i tak znamy). Dlatego walka o obóz to dla mnie przede wszystkim semi contact dla wszystkich "ciê¿kich" a ewentualny buhurt (jak niektórzy maj± alergiê na to s³owo crazy.gif ) dla stosunkowo nielicznych osób zgrupowanych w dwie specjalne chor±gwie na samiuteñki koniec zmagañ - jako grande finale.

Konni ¿eczywi¶cie dla widza znacznie ciekawsi no i z racji samego charakteru bitwy nale¿y ich wyeksponowaæ. Do tego dodaæ czysto inscenizacyjne (czytaj teatralne) oddzia³y które pomog± zrobiæ "szo³" i tych kilkudziesiêciu ludzi naprawdê lepiej pokarze g³ówn± czê¶æ bitwy, ni¿ drepcz±ce w kó³ko rymcerskie parowozy.

Lekkie formacje te¿ powinny mieæ swoje 5 minut kiedy pole jest wy³±cznie dla nich - wtedy zniknie element zlewania siê z bez³adnymi masami rycerstwa i bêd± mog³y pokazaæ bardziej skoordynowane manewry etc.

Zreszt± cierpliwo¶ci, w styczniu powinny byæ konkrety - na razie rzucajcie propozycje, jak bêdê wiedzia³ cokolwiek to dam znaæ.
Kris Templar
Konkrety ? Czyli Ty co¶ przygotowujesz jako oficjaln± propozycjê dla organizatorów( na podstawie tego co tu rzucamy jako pewne propozycje)? Czy mo¿e masz jakie¶ przecieki, ¿e oni sami sa zainteresowani zmianami i co¶ przygotowuj±?
Mateusz z Grójca
konkrety w tym przypadku oznaczaj± wyniki rozmów miêdzy Krzy¶kiem Góreckim a dowódcami chor±gwi wraz z P³azikiem.
Józef
By uatrakcyjniæ inscenizacjê , wprowadziæ te zmiany (o których pisze np.Kris Templar ) :
- nale¿y bardziej przy³o¿yæ siê do prób.
Czy ludziom siê to bêdzie chcia³o?

pozdro

Kris Templar
Wiesz bêdzie musia³o ! Kolejny przyk³ad z inscenizacji Wiktorii: tam po prostu podpisywali¶my umowy ! Nawet spó¼nienie na próbê oznacza³o obciêcie ¿o³du. To zbyt powa¿ne przedsiêwziêcie aby mo¿na po prostu ufaæ , ¿e tak powiem " na gêbê" Zreszt± sam Krzysiek te¿ nie bêdzie ryzykowa³ bo do¶wiadczenia z prób ma oglêdnie rzecz mówi±c "ró¿ne".
ua
CYTAT(Józef @ 14:25 26.12.2010) *
By uatrakcyjniæ inscenizacjê , wprowadziæ te zmiany (o których pisze np.Kris Templar ) :
- nale¿y bardziej przy³o¿yæ siê do prób.
Czy ludziom siê to bêdzie chcia³o?

pozdro

tak i nie ! jak wydzielisz chor±gwie inscenizacyjne nie bêdzie z tym problemu; bardziej bêd± oni potrzebni konnym aby wyæwiczyli najazd (wyd³u¿yli; skrócili itp.) bo piesi musz± tylko "obyæ siê" = zaufaæ temu co prowadzi konia , dobry je¼dziec zrobi najzad nawet z kopi± na tarczê pieszy musi tylko wiedzieæ jak siê zas³aniaæ i jak staæ ; ¿adna filozofia ( ¿eby nie by³o przerabiali¶my to)

CYTAT(Kris Templar @ 16:06 26.12.2010) *
Wiesz bêdzie musia³o ! Kolejny przyk³ad z inscenizacji Wiktorii: tam po prostu podpisywali¶my umowy ! Nawet spó¼nienie na próbê oznacza³o obciêcie ¿o³du. To zbyt powa¿ne przedsiêwziêcie aby mo¿na po prostu ufaæ , ¿e tak powiem " na gêbê" Zreszt± sam Krzysiek te¿ nie bêdzie ryzykowa³ bo do¶wiadczenia z prób ma oglêdnie rzecz mówi±c "ró¿ne".

sorka ale z 5 dych nie bardzo jest co potr±caæ smile.gif

na pierwszy raz musi wystarczyæ raczej "podniecenie" z rzeczy nowej i dobranie ludzi odpowiedzialnych

innymi s³owy ma³e oddzia³y piechoty, które "to" przeæwiczy³y

nie demonizujmy do¶æ prostych manewrów - mo¿na to zrobiæ w mniejszej liczbie wystarczy ¿e ludzie bêd± wiedzieli co robiæ !

próby dla pieszych s± z³e - ka¿dy umie chodziæ a i¶æ w stronê któr± ka¿e dowódca prawie ka¿dy smile.gif

Kris Templar
A wiecie z tym zgraniem to ró¿ne rzeczy ju¿ widzia³em smile.gif , a w tym przypadku na pewno trzeba to dograæ na full.
Z 5 dych nie ma mowy ! Ja my¶lê , ¿ê piesi z grup inscenizacyjnych powinni raczej mieæ 5dych za dzieñ!
Józef
"czy siê bêdzie chcia³o ?"
- smile.gif napisa³em tak by sprowokowaæ.

My¶lê ¿e je¶li potraktujemy próby jak dobr± zabawê / manewry , powiedzmy niekompletne uzbrojenie , ale z mieczem , wappenrokiem , he³mem , rêkawicami , tarcz± czy z ³ukiem , drzewcówk± ...

Bêdzie to z jednej strony atrakcyjne dla widzów , którzy krêc± siê przecie¿ ju¿ od czwartku.
A i dla nas ,
- pomo¿e przeæwiczyæ walkê inscenizacyjn± (czyt.teatraln±) "walcz±cym" przeciw sobie chor±gwiom .
Wielokrotnie bowiem dochodzi do kontuzji wtedy, gdy przeciwnicy nie maj± do¶wiadczenia w walce.

Przyk³ad:
Kilka lat temu bra³em udzia³ w inscenizacji gdzie mia³o gro¼nie wygl±daæ (bo przecie¿ widzowie.. i nagrywaj± )
Wiêc darli¶my mordy bigsmile2.gif maj±c srogie miny. I gdy ju¿ zetknêli¶my siê , to niektórzy przeciwnicy wziêli to na powa¿nie.
Mog³o siê ¼le skoñczyæ - byli¶my w samych przyszywkach .

Ja organizuj±c inscenizacje "rozmawiam krótko przed , z jej uczestnikami"
Czasami wymknie mi siê jaki¶ niecenzurowany wyraz bigsmile2.gif , ale nie ma pó¼niej problemu z kontuzjami.

Wniosek:
- trzeba na ten temat rozmawiaæ .
- trzeba walkê "bez uzbrojenia" przeæwiczyæ na próbach .

pozdro

ps.
osobi¶cie z chêci± wezmê udzia³ w takich próbach .
Fratres
Ach, te m±dro¶ci pana J, je¶li ma pan jeszcze podobne teksty tego typu to proszê niech zachowa pan je dla siebie, nie nabija postów i nie mówi, co to pan nie prze¿y³, bo to ju¿ oczy bol± od samego czytania.

Wracaj±c do g³ównej dyskusji, wpad³em na pomys³, który wed³ug mnie mo¿e wielê zmieniæ i dodaæ ¶wie¿o¶ci samej imprezie.
Powiedzcie, co my¶licie o roz³o¿eniu okre¶lonych faz inscenizacji na okre¶lone godziny. Tak by odtworzyæ te niektóre fazy bitwy przy pomocy niewielkich oddzia³ów.
Pierwsza faza mo¿e byæ dla ludków w lekkich pancerzach i konnych, druga czê¶æ to oczywi¶cie "zdobywanie taboru" przez osoby chêtne na ostr± bidke.
Poza tym, wystêp konnych z jakimi¶ niewielkimi oddzia³ami piechoty dla ukazania wycofuj±cych siê rycerzy do obozu krzy¿ackiego mo¿e dodaæ smaczku.
Oczywi¶cie to surowy pomys³, który móg³bym opisywaæ ze szczegó³ami, ale pierw chcia³bym wiedzieæ, co wy s±dzicie o roz³o¿eniu po³owy dnia na jedn± wielk± inscenizacjê z poszczególnymi fazami bitwy.
W ogóle jest takie co¶ do zorganizowania?
Wed³ug mnie tak, bo mo¿na wtedy naprawdê organizowaæ odpowiednie próby tak by wiêkszo¶æ osób bra³a udzia³ w przedsiêwziêciu.

pozdro :P
Józef
CYTAT(Fratres @ 16:31 28.12.2010) *
Ach, te m±dro¶ci pana J, je¶li ma pan jeszcze podobne teksty tego typu to proszê niech zachowa pan je dla siebie, nie nabija postów i nie mówi, co to pan nie prze¿y³, bo to ju¿ oczy bol± od samego czytania.

Achi - to Ty?

pozdro
Fratres
Niestety zawiodê pana nie jestem Achim i mam na imiê Marcin :P (je¶li pan chcê mogê byæ wró¿k± zêbusz±).
Jednak chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e je¶li ma pan co¶ konstruktywnego do powiedzenia w kwestii inscenizacji to proszê pisaæ.
Poniewa¿ nic nie mam do pana, jednak pañskie posty nie wnosz± nic do sprawy. Oczywi¶cie, co tam pan nie prze¿y³ i w co tam siê pan nie bawi³ to nie interesujê ludzi.
Tutaj s± potrzebne konkrety, a nie teksty typu "jak to fajnie pobawiæ siê na próbie, je¶li ludzie i tak nie maj± na to ochoty".
Poza tym jak pan chce co¶ ode mnie to proszê na Priv, mogê podyskutowaæ na ró¿ne pogl±dy:)

Pozdro :P
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Fratres @ 18:48 28.12.2010) *
Niestety zawiodê pana nie jestem Achim i mam na imiê Marcin :P

Rozkrêcanie pyskówy na kilka postów przez debilny wybuch niczym niesprowokowanej agresji to Twoja specjalno¶æ?

Co do samych pomys³ów na inscenizacjê - ludzie powoli zaczynaj± proponowaæ wybudowanie kosmodromu z gigantyczn± makiet± Genera³a Dajmosa machaj±c± Podwójnym Mieczem Smoka. O rewolucyjnych zmianach z roku na rok raczej mo¿ecie zapomnieæ.

Gdyby uda³o siê zrobiæ tabor zamiast dreptaka to ju¿ by³oby uber fantastycznie. Resztê zmian mo¿na wprowadzaæ stopniowo z roku na rok, a¿ Grunwald przestanie byæ Zjazdem Pedawanów Qui-Gona z Melmak i stanie siê imprez± rekonstruktorsk±.
Fratres
NO ba to moja specjalno¶æ :P daæ wizytówkê.

Poza tym sorry je¶li na insce chc± wej¶æ samuraje to czemu nie budowaæ kosmodrom. A zanim go wybuduj± bêdzie polska mia³a szybk± kolej od Chiñczyków i na grunwaldzie bêdzie 500 Konnych.
Tak serio mówi±c, mo¿e wypada ruszyæ kwestie zmian stopniowo bo nie od razu ruszaæ do tego jak rewolucja pa¼dziernikowa.

Pozdro :P

ua
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 23:02 28.12.2010) *
Gdyby uda³o siê zrobiæ tabor zamiast dreptaka to ju¿ by³oby uber fantastycznie. Resztê zmian mo¿na wprowadzaæ stopniowo z roku na rok, a¿ Grunwald przestanie byæ Zjazdem Pedawanów Qui-Gona z Melmak i stanie siê imprez± rekonstruktorsk±.

i w³a¶nie o to chodzi !

przeprowadziæ ma³e zmiany ; zmniejszyæ ilo¶æ uczstników na polu na raz ; podzieliæ inscenizacjê na fragmenty odbywaj±ce siê w jednym "bloku"

czyli postawiæ na jako¶æ

nie mo¿na mówiæ ¿e wszytsko jest z³e s± ma³e plusy np. chor±gwie lekkie z roku na rok lepiej chodz± - lepiej wygl±daj± i widaæ ¿e coraz lepiej siê bawi±
Józef
CYTAT(ua @ 11:19 29.12.2010) *
nie mo¿na mówiæ ¿e wszytko jest z³e , s± ma³e plusy np. chor±gwie lekkie z roku na rok lepiej chodz± - lepiej wygl±daj± i widaæ ¿e coraz lepiej siê bawi±

Dziêki powa¿nie traktowanym manewrom.

Tego potrzeba moim zdaniem równie¿ ciê¿kozbrojnym.
pozdro
ua
CYTAT(Józef @ 12:15 29.12.2010) *
CYTAT(ua @ 11:19 29.12.2010) *
nie mo¿na mówiæ ¿e wszytko jest z³e , s± ma³e plusy np. chor±gwie lekkie z roku na rok lepiej chodz± - lepiej wygl±daj± i widaæ ¿e coraz lepiej siê bawi±

Dziêki powa¿nie traktowanym manewrom.

Tego potrzeba moim zdaniem równie¿ ciê¿kozbrojnym.
pozdro

tego trzeba tym którzy nie umiej± stosowaæ siê do polecenia dowódcy, nie umiej± walczyæ i mog± sobie zrobiæ krzywdê bo maj± poziom wyszkolenia taki ¿e swoim mieczem przypitolom w swoje kolano ( widzia³em na w³asne oczy )

Józef
Amen. bigsmile2.gif

Oczywistym jest , ¿e bohurtowcy nie potrzebuj± manewrów , i ¿e chodzi o chor±gwie walcz±ce light.

pozdro
ua
CYTAT(Józef @ 16:52 29.12.2010) *
Amen. bigsmile2.gif

Oczywistym jest , ¿e bohurtowcy nie potrzebuj± manewrów , i ¿e chodzi o chor±gwie walcz±ce light.

pozdro

bohurtowcy traktatowcy specnazowcy itp. potrzebuj± treningów choæ i manewry siê przydaj±

jednak¿e na potrzeby inscenizacji grunwaldzkiej uwa¿am ¿e stanie i dreptanie w polu na "próbie" pewnym chor±gwi± jest zbêdne a dla pewnych powinno siê odbywaæ czê¶ciej przyk³ad

w³a¶nie chor±gwie lekkie kiedy¶ nie by³o opcji dla osób nie lubi±cych walczyæ innaczej ni¿ pokazowo i to siê odbija³o na jako¶ci - obecnie mo¿na w takich pobawiæ siê w/g lubianej przez siebie kocepcji i jest git widaæ ¿e siê sprawdzi³o a ludziska to lubi±

brat artur
Ciesze sie ze coraz szerzej dyskusja przeradza sie w jakis obraz i wizje Grunwaldu 2011.W calej inscenizacji bardzo brakuje mi jednej rzeczy,KUSZY.Wiem prawo mamy jakie mamy ale czy nie warto zabiegac o zmiane jego??napiszmy petycje do MSWiA o mozliwosc uzywania kusz(replik) w inscenizacjach historycznych,zrobmy liste na Freha gdzie bedziemy wpisywac sie na taka petycja lub niech ktos podejmie sie przyjmowania ich pocztowo a puzniej przesle to w naszym imieniu do odpowiedniej instytucji.Mozna opracowac druk ktory ludziki wydrukuja i przesla,jest nas napewno kilka tysiecy wiec mamy szanse,tak mysle.Replik kusz jak sami wiemy jest w polsce multum,ale coz jak nie mozemy ich uzywac zgodnie z prawem.Zapewne jest masa przeciwnikow ktorzy zaraz skrytykuja moj post,ale Ja tak mysle.A bezpieczne uzycie ich zawsze mozna opracowac i trzymac sie ich rygorystycznie,coz,oddzial kusznikow w kapalinach usadowiony za pawezami robil by niesamowite wrazenie.pozdrawiam
kara¶ - zly harcownik nr1
fajnie, fajnie, ale wydaje mi sie ze najpierw wypadaloby zrobic cos z samym scenariuszem i ogolnym przebiegiem bitwy, bo to czy ktos bedzie stal z kusza, czy z lassem nikogo nie obchodzi, dopoki na polu bitwy jest ogolny balagan smile.gif . ten ladnie zrobiony oddzial kusznikow bedzie niedostrzegalny w aktualnym grunwaldzkim bajzlu
czubek123
Pod pomys³em i petycj± podpiszê siê obiema rêkami!. A do oddzia³u kuszników pobiegnê. Na zesz³orocznej inscenizacji chyba widzia³em kilku kuszników ale byli razem z piechot± ogniow±
i ginêli w t³umie ogólnie rzecz bior±c(chyba ¿e mi siê tylko przywidzieli bigsmile2.gif) . A przecie¿ mo¿emy dostaæ do strzelania normalne pacynki, jak ³ucznicy i te¿ bêdzie bezpiecznie. Tylko to poci±ga³o by za sob± powo³anie osobnego dowódcy i to na niego spada³a by odpowiedzialno¶æ, a jak wiadomo temat kusz jest kontrowersyjny... I tu pada pytanie czy kto¶ by siê na t± fuchê zgodzi³?
Purvis
CYTAT
Na zesz³orocznej inscenizacji chyba widzia³em kilku kuszników ale byli razem z piechot± ogniow±
i ginêli w t³umie ogólnie rzecz bior±c(chyba ¿e mi siê tylko przywidzieli )

Nie przywidzieli Ci siê. To byli strzelcy od ¶wietego Jana.
czubek123
Wiedzia³em!

Ale jak mówi³em byli pod samym lasem i dla publiki nie do zauwa¿enia niestety...
Wicher
Gratz inicjatywy P³az:)

Je¶li mogê (a mogê) to dodam swoje zdanie:

-magnetofon musi odej¶æ!! Jako¶æ i tre¶æ nagrania/nag³o¶nienia jest ¿enuj±ca!! (muzyka powinna byæ albo ultra albo ca³kiem lajt i rock ale Bogurodzicê bym zostawi³, to jednak hymn Polski z tego okresu), lektor najlepiej na ¿ywo

-uproszczenie i podzielenie scenariusza na epizody umo¿liwiaj±ce wykorzystanie najwiêkszych i naturalnych zalet konkretnych formacji (konni-widowiskowo¶æ, lekkozbrojni-mobilno¶æ, ciê¿kozbrojni-agresywno¶æ)-szczegó³y zostawiæ dowódcom jako oczywistym fachowcom w temacie w³asnego oddzia³u

-bohurt w trakcie bitwy (jestem na tak!) wydaje mi siê nie do zrobienia poza, ewentualnie, atakiem na obóz Krzy¿acki

-uhistorycznienie inscenizacji poprzez odpowiednie dobranie elementów scenariusza tak aby¶my w miarê mo¿liwo¶ci obecnego rycerstwa mogli nauczyæ czego¶ plankton

Wprowadzenie tych zmian w tegorocznym G bêdzie graniczy³o z cudem. Oczywi¶cie nie ze wzglêdu na poziom komplikacji ale dlatego, ¿e impreza siê krêci niezale¿nie od tego jak wygl±da... My przyjedziemy, bêdzie nas mniej lub wiêcej ale przyjedziemy i tury¶ci te¿ przyjad±. Gmina napcha portfel a my poczytamy i pos³uchamy jak to by³o do D...

Pozosta³e pomys³y (telebimy, samochody wioz±ce sprzêt na miejsce s± ¶wietne ale tak odleg³e, ¿e rozmawianie o nich w tej chwili wydaje mi siê co najmniej bez sensowne.

BTW. Ada¶ uwa¿aj... rozkrêcasz siê w tym internetowym biadoleniu smile.gif

P.S. to by³ ¿o³d??? Brzychcy! ju¿ ja Cie naliczê... procent bêdzie i¶cie lichwiarski!
Robert Szatecki
CYTAT(Wicher @ 00:03 24.01.2011) *
-magnetofon musi odej¶æ!! Jako¶æ i tre¶æ nagrania/nag³o¶nienia jest ¿enuj±ca!! (muzyka powinna byæ albo ultra albo ca³kiem lajt i rock ale Bogurodzicê bym zostawi³, to jednak hymn Polski z tego okresu), lektor najlepiej na ¿ywo

Przede wszystkim w kwestii muzyki wywalcie te gwiezdne wojny, za ka¿dym razem gdy to s³yszê na relacjach dostajê ataku ¶miechu. I zgadza siê lektor powinien byæ na ¿ywo i powinien ogarniaæ co siê akurat dzieje na polu.
Mateusz z Grójca
P.S. to by³ ¿o³d??? Brzychcy! ju¿ ja Cie naliczê... procent bêdzie i¶cie lichwiarski!

by³, u nas poszed³ na co¶ tam obozowego.
w ka¿dym razie nie zmarnowa³ siê.
a te 50z³ to ani zarobek ani nie wiem - no jak dla mnie to w sumie niewiele je¶li porównaæ z kas± któr± siê rocznie ³aduje grunwaldzkie przygotowania.
ua
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 11:01 24.01.2011) *

by³, u nas poszed³ na co¶ tam obozowego.
w ka¿dym razie nie zmarnowa³ siê.
a te 50z³ to ani zarobek ani nie wiem - no jak dla mnie to w sumie niewiele je¶li porównaæ z kas± któr± siê rocznie ³aduje grunwaldzkie przygotowania.

ty¿ prawda te 50 z³ - wybaczcie ale na browar i fajki ka¿dy chyba ma we w³asnym zakresie

lepiej by³o by te pieni±dze przeznaczyæ np. na nagrody w konkurencjach bojowych lub innych w zale¿no¶ci od ich popularno¶ci w¶ród uczestników, widowiskowo¶ci i liczbie ogl±daj±cych to turystów !
Robert Szatecki
CYTAT(ua @ 12:05 24.01.2011) *
lepiej by³o by te pieni±dze przeznaczyæ np. na nagrody w konkurencjach bojowych lub innych w zale¿no¶ci od ich popularno¶ci w¶ród uczestników, widowiskowo¶ci i liczbie ogl±daj±cych to turystów !

Popieram! smile.gif
Hallatil
CYTAT(Robert Szatecki @ 12:23 24.01.2011) *

Popieram! smile.gif

Nie popieram! Zauwa¿cie ¿e 50z³ jest na ka¿dego walcz±cego, a bior±cych udzia³ w turniejach walcz±cych jest ile? 20%? Dlaczego ca³a chor±giew ma siê sk³adaæ na nagrody za turnieje? Lepiej za to kupiæ nie wiem, wiêcej drewna, browary,ucztê jeszcze wypa¶niejsz± zrobiæ?
Na nagrody w bojówkach powinni siê uczestnicy tych ¿e bojówek sk³adaæ, tak jak jest to robione na kilku imprezach - walcz±cy sami sobie organizuj± pule nagród. Pamiêtajcie ¿e nie wszystkich interesuje walka w turniejach.
ua
CYTAT(Hallatil @ 13:12 24.01.2011) *

Popieram! smile.gif

Nie popieram! Zauwa¿cie ¿e 50z³ jest na ka¿dego walcz±cego, a bior±cych udzia³ w turniejach walcz±cych jest ile? 20%? Dlaczego ca³a chor±giew ma siê sk³adaæ na nagrody za turnieje? Lepiej za to kupiæ nie wiem, wiêcej drewna, browary,ucztê jeszcze wypa¶niejsz± zrobiæ?
Na nagrody w bojówkach powinni siê uczestnicy tych ¿e bojówek sk³adaæ, tak jak jest to robione na kilku imprezach - walcz±cy sami sobie organizuj± pule nagród. Pamiêtajcie ¿e nie wszystkich interesuje walka w turniejach.

a jaka jest widowiskowo¶æ tych browarów na uczte, drewna??

co ma z tego oragznizator ??????

dlaczego ci co robi± "szo³" maj± siê "zrzucaæ" na tych co pij± browary na uczcie i na tym ich udzia³ w G siê koñczy ????????

zauwa¿ ¿e napisa³em " na nagrody dla wielu konkurencji nie tylko bojowych" rozdzielane w/g klucza popularno¶ci ! nie trzeba tylko i wy³acznie walczyæ mo¿na zorganzowaæ inne konkurencje

czubek123
CYTAT(ua @ 13:20 24.01.2011) *
CYTAT(Hallatil @ 13:12 24.01.2011) *

Popieram! smile.gif

a jaka jest widowiskowo¶æ tych browarów na uczte, drewna??

co ma z tego oragznizator ??????

dlaczego ci co robi± "szo³" maj± siê "zrzucaæ" na tych co pij± browary na uczcie i na tym ich udzia³ w G siê koñczy ????????

zauwa¿ ¿e napisa³em " na nagrody dla wielu konkurencji nie tylko bojowych" rozdzielane w/g klucza popularno¶ci ! nie trzeba tylko i wy³acznie walczyæ mo¿na zorganzowaæ inne konkurencje

Albo kupiæ wiêcej wody na sam± bitwê(bo nie powiecie chyba ¿e bitwa nie jest widowiskowa bigsmile2.gif )
ua
CYTAT(czubek123 @ 14:06 24.01.2011) *
Albo kupiæ wiêcej wody na sam± bitwê(bo nie powiecie chyba ¿e bitwa nie jest widowiskowa bigsmile2.gif )

zmartwie ciê :

Powiemy

jest wiêcej jej minusów ni¿ + dlatego zosta³ za³o¿ony ten temat

a woda wybacz to kwestia raczej logistyki ni¿ pieniêdzy jako¶ lekkim i konnym i raczej wiêkszo¶ci ciê¿kich wody nie zabrak³o
£ukasz P
Ja siê chêtnie zrzeknê swojego piêædziesi±taka na rzecz dobrej kapeli w sobotê wieczorem.

Mój osobisty faworyt :
http://www.youtube.com/watch?v=TIXV2NhLb_0...feature=related
Ale mo¿e byæ jaka¶ inna klimatyczna kapela - tylko z pierd********m smile.gif
Robert Szatecki
Rzeczywi¶cie porz±dny koncert to jest niez³a my¶l.
ua
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 14:38 24.01.2011) *
Ja siê chêtnie zrzeknê swojego piêædziesi±taka na rzecz dobrej kapeli w sobotê wieczorem.

Mój osobisty faworyt :

te¿ wolê koncert ni¿ drewno s³omê i dodatkowy browar; choæ kasa na nagrody nie by³a by z³a smile.gif
£ukasz P
CYTAT(ua @ 15:07 24.01.2011) *
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 14:38 24.01.2011) *

Mój osobisty faworyt :

te¿ wolê koncert ni¿ drewno s³omê i dodatkowy browar; choæ kasa na nagrody nie by³a by z³a smile.gif

Ani koncert, ani nagrody, fundowane w ten sposób byæ nie powinny. Nie mniej jednak, z kilku ró¿nych postów na freha, wynika ¿e ruch rycerski nie jest w stanie ,prze³amaæ tego w jaki sposób wygl±da grunwald. Wiêc jest jak jest. Pieni±dze na koncert s± bardziej dla wszystkich wiêc l-przynajmniej teoretycznie- wydane lepiej:). Pieni±dze na nagrody przemilczê z grzeczno¶ci. Ma³a podpowied¼ : jak je zdobywaæ pokaza³ na przyk³ad organizator turnieju miecza d³ugiego.

PS. Tylko niech ten koncert bêdzie dla nas - znaczy w obozie. Je¶li ju¿ mam p³aciæ za bilet to przynajmniej chcê z niego skorzystaæ.
ua
ma³a odpowied¼ na podpowied¼

³atwiej zebraæ 3 nagrody ni¿ minimum 15

£ukasz P
CYTAT(ua @ 15:43 24.01.2011) *

Przy za³o¿eniu, ¿e robi to taka sama ilo¶æ, tak samo obrotnych osób, jest to fakt z którym trudno dyskutowaæ.
ua
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 16:24 24.01.2011) *
CYTAT(ua @ 15:43 24.01.2011) *

Przy za³o¿eniu, ¿e robi to taka sama ilo¶æ, tak samo obrotnych osób, jest to fakt z którym trudno dyskutowaæ.

za³o¿enie dobre szkoda ¿e proporcje inne

rzemie¶lnicy odmówili ufundowania nagród odpowiedz by³a zawsze jedna ZA DU¯O i ja ich rozumiem co innego daæ jeden miecz ni¿ 5 ( nie wspomnê ¿e dla rezerwowych tak¿e wypada³o by daæ jednakow± nagrodê ) ; pieni±dze - problemem by³o wyp³acenie kwoty od sponsora ( o ile kwota 1000 czy 2000 nie jest problematyczna dla firmy w odpowiednim "ksiêgowaniu" a jest "zadawalaj±ca" dla turnieju typu 1 na 1 o tyle kwota przy fundowaniu nagród dla dru¿yny ro¶nie x 5) a tak¿e warunki uczestnictwa sponsora za t± imprezê odpowiada gmina grunwald i to do nich wp³ata musia³a by byæ skierowana i oni dawali warunki co do powierzchni reklamowych i warunków promocji na turnieju ; K. Górecki udzieli³ mi odpowiedzi co mo¿e zagwarantowaæ on jako organizator czê¶ci historycznej czyli wpis sponsora na oficjalnej stronie imprezy na miejscu NIC - wszystko trzeba by by³o uzgadniaæ z gmin± a na to nie by³o ju¿ miejsca ani czasu wiêc rozmowy pad³y ( jednym s³owem prosi³em o du¿o w zamian dawa³em niewiele ) . Bez wdawania siê w szczegó³y.

Nie mo¿na tak¿e zapomnieæ o innych turniejach bojowych : Martin z nagrodami te¿ nie grzeszy³

po czê¶ci wynika³o to tak jak w przypadku 5 na5 z "konwencji" robimy co¶ dla siebie nie dla kasy

wariant "sk³adkowy" te¿ nie wypali³ mimo ¿e sk³adki by³y symboliczne i przeznaczone w 50% na imprezê po ( orgowie do³o¿yli ¶winiê ) ; CD za I miejsce z tego co uzbierano dostali bodaj¿e po 30 pare z³otych:) na ³eb

tak dla wyja¶nienia
Emil.
Czyli id±c tym tokiem my¶lenia, gdybym w tym roku pojawi³ siê na G11, to pieni±dze za mój wk³ad w inscenizacjê posz³yby zamiast dla zagospodarowania dla dowódców (u nas posz³y na ucztê, z czego jestem bardzo zadowolony) to na nagrody w turniejach? Tak siê sk³ada, ¿e ludzie nie dziel± siê tylko na zbrojnych, uber pro ³owców nagród i jak to zosta³o okre¶lone "tych co pij± browary na uczcie i na tym ich udzia³ w G siê koñczy". S± te¿ rodzinki walcz±cych, ich dzieci itd. i ludzie, którzy w turnieje siê nie bawi±.
Marcin Waszkielis
róznica polage na tym, ¿e nie wiele osób zgromadzi siê ¿eby popatrzec jak jesz ufundowan± przez organizatora kanapke z serem. Natomiast wszelkie walki gromadza spora publiczno¶æ.
£ukasz P
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 23:20 24.01.2011) *
róznica polage na tym, ¿e nie wiele osób zgromadzi siê ¿eby popatrzec jak jesz ufundowan± przez organizatora kanapke z serem. Natomiast wszelkie walki gromadza spora publiczno¶æ.

Masz racjê. W stu procentach.
To jest koronny argument za tym aby¶my dostali chleb ( 50 PLN) a naród igrzyska (kontrakt dla Ciebie od organizatora).
I jest to bardzo dalekie od p³acenia chlebem za igrzyska.
Mlodymir
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 00:47 25.01.2011) *
To jest koronny argument za tym aby¶my dostali chleb ( 50 PLN) a naród igrzyska (kontrakt dla Ciebie od organizatora).

To i ja siê wtr±ce, chocia¿ przyznam ¿e na Grunwaldzie w ¿yciu nie by³em (kwestia dogadania z organizatorami, mo¿e w 2011), to jednak objechali¶my sporo festiwali (europejskich równie¿) i pewne rzeczy daje siê zauwa¿yæ. Z tego co wiem, to impreza rozpoczê³a siê od spêdu fascynatów historii i rekonstruktorów, jako ruch hobbystyczny (jak wiele imprez w Polsce, wolin chocia¿by). Jak ka¿dy komercyjny festiwal, i ten rós³ w si³e, a razem z nim grupy rekonstruktorów które zaczynaj± dzieliæ siê na profesjonalistów (pracuj±cych ca³y rok by jak najlepiej wypa¶æ w sezonie), amatorów (którzy jeszcze nie osi±gneli poziomu) i tych którzy je¿d¿± dla relaksu.
Problem w tym ¿e wszyscy wrzucani s± do jednego worka i organizatorzy boj± siê dawaæ kasê za siedzenie w obozie, a ci którzy s± aktywni cierpi± na tym przy okazji. Nie oszukujmy siê, Grunwald to mega wielka impreza jak na nasze warunki i kasa jest tam na pewno. Wiedz± o tym kupcy, którzy rok w rok zbijaj± tam kokosy. No a co dla walcz±cych ? Sêk w tym, ¿e organizatorzy powinni przestaæ rozmieniaæ siê na drobne i najlepsze grupy po prostu wynaj±æ nie szczêdz±c monety.
Wydaje mi siê, ¿e charyzmatyczni profesjonali¶ci dobrze op³aceni, byliby by aktywni, poprowadziliby i turnieje i bitwê jak nale¿y, a inne grupy aspiruj±ce bra³yby z nich przyk³ad. Wolin ma takie op³acone grupy i takich dowodz±cych (niewa¿ne kogo, ale to nawet na za³±czonych youtubowych filmikach widaæ). Zreszt± to siê tyczy rzemie¶lników równie¿, których sta³a grupa rezyduje w skansenie. Gdzie indziej jest podobnie. Na festiwalach skandynawskich grupy animuj±ce festiwal (w programie) s± op³acone, a reszta uczestników którzy przyje¿dzaj± bez zobowi±zañ to albo kupcy, albo ch³opaki którzy chc± siê napiæ piwka i pot³uc w historycznym klimacie, albo po prostu rodziny relaksuj±ce siê. I nie s± oni w ¯ADEN sposób gorsi ! Ró¿nica jest taka ¿e nie musz± wstawaæ o 7mej na festiwalowe zebrania, dawaæ pokazy 3-4 razy dziennie by pod wieczór pa¶æ na ryj ze zmêczenia. Mo¿e w³a¶nie oddzielenie uczestników wed³ug tych kryteriów jest rozwi±zaniem.

Na dzieñ dzisiejszy wygl±da to chyba tak, ¿e profejonalne grupy nie maj± karty przetargowej, czy przyjad± czy nie przyjad±, impreza i tak siê odbêdzie, bo zrobi³ siê z Grunwaldu wielki market, a poziom walk organizatorzy maja najdalej w .... W tych okoliczno¶ciach temat nêdznych 5 dych na chleb to po prostu ¿enada jaka¶, któr± pozostawiê bez komentarza.
ua
CYTAT(Mlodymir @ 04:36 25.01.2011) *
No a co dla walcz±cych ? Sêk w tym, ¿e organizatorzy powinni przestaæ rozmieniaæ siê na drobne i najlepsze grupy po prostu wynaj±æ nie szczêdz±c monety.
Wydaje mi siê, ¿e charyzmatyczni profesjonali¶ci dobrze op³aceni, byliby by aktywni, poprowadziliby i turnieje i bitwê jak nale¿y, a inne grupy aspiruj±ce bra³yby z nich przyk³ad. Wolin ma takie op³acone grupy i takich dowodz±cych (niewa¿ne kogo, ale to nawet na za³±czonych youtubowych filmikach widaæ). Zreszt± to siê tyczy rzemie¶lników równie¿, których sta³a grupa rezyduje w skansenie. Gdzie indziej jest podobnie. Na festiwalach skandynawskich grupy animuj±ce festiwal (w programie) s± op³acone, a reszta uczestników którzy przyje¿dzaj± bez zobowi±zañ to albo kupcy, albo ch³opaki którzy chc± siê napiæ piwka i pot³uc w historycznym klimacie, albo po prostu rodziny relaksuj±ce siê. I nie s± oni w ¯ADEN sposób gorsi ! Ró¿nica jest taka ¿e nie musz± wstawaæ o 7mej na festiwalowe zebrania, dawaæ pokazy 3-4 razy dziennie by pod wieczór pa¶æ na ryj ze zmêczenia. Mo¿e w³a¶nie oddzielenie uczestników wed³ug tych kryteriów jest rozwi±zaniem.

Na dzieñ dzisiejszy wygl±da to chyba tak, ¿e profejonalne grupy nie maj± karty przetargowej, czy przyjad± czy nie przyjad±, impreza i tak siê odbêdzie, bo zrobi³ siê z Grunwaldu wielki market, a poziom walk organizatorzy maja najdalej w .... W tych okoliczno¶ciach temat nêdznych 5 dych na chleb to po prostu ¿enada jaka¶, któr± pozostawiê bez komentarza.

sêk w tym ¿e ( choæ profesinalistami nas na pewno nazwaæ jeszcze nie mo¿na) turniej 1 na 1 Martina; 5 na 5 przyci±ga nie tylko publiczno¶æ "historyczn±" . Liczba turystów siêgne³a na 5 na5 oko³o paru tysiêcy by³y problemy z przemieszczaniem siê. Wiêc chyba stworzyli¶my widowisko na jakim¶ poziomie (mimo wielu niedoci±gniêæ) które zajmuje 6 godzin. Nie licz±c turniejów 1 na 1.

Spokojnie mo¿na by by³o ustalwiæ szranki w miejscu inscenizacji dodaæ trochê marketingu i ju¿ w pi±tek "kasowaæ" turystów.

kto¶ napisa³ ¿e bierze w konkurencjach nie wiêcej ni¿ 20 % uczestników ale ogl±da je pozosta³e 60-70%!

chcecie pieni±dze na ucztê - zaróbcie je . Napisa³em wyra¼nie pieni±dze podzieliæ na tych co s± aktywni i co¶ robi±. Jednym s³owem zaróbcie je. Przecie¿ mo¿na zrobiæ choæby pokaz strojów w formie konkursu , itp. Nie tylko samo walka.

op³ata za wychodzenie do inscenizacji w liczbie 50 PLN mnie jako¶ nie przekonuje - szczerze mówi±c je¶li owe 50 z³ mia³o by byæ dla mnie motywacj± do uczestnictwa w niej to by mnie na niej nie by³o !

nikt nie dzieli uczestników na tych co walcz± i tych co pij± piwo (kiedy¶ toczy³a siê za¿arta pyskówka na ten temat ) . Raczej na aktywnych i tych co maj± w .........
Emil.
CYTAT(£ukasz TeMuGyn Pilski @ 00:47 25.01.2011) *
CYTAT(Marcin Waszkielis @ 23:20 24.01.2011) *

Masz racjê. W stu procentach.

£ukasz, idealnie uj±³e¶ to, o co mi chodzi³o.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.